BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Hon Lik és a Ruyan

Nagy általánosságban elmondható, hogy a modern elektronikus cigarettát Hon Lik kínai gyógyszerész találta fel 2003-ban. Ezért az elektronikus cigaretta gyártókról szóló sorozatunk is vele és az Ő cégcsoportjával kell hogy kezdődjön.

Előtte azért fussunk át gyorsan a történet előzményein

1930:  Az elektronikus cigarettára vonatkozó első dokumentált hivatkozás Joseph Robinson 1930-ban kapott szabadalma (benyújtva 1927-ben). Soha nem került kereskedelmi forgalomba, és nem teljesen világos, hogy létezett-e valaha prototípusa.

1960-as évek:  Herbert A. Gilbertnek tulajdonítják az első olyan eszköz létrehozását, amely nagyon hasonlít a modern e-cigarettára. 1965-ben kapott szabadalmat (1963-ban nyújtották be) és prototípusokat készített (valószínűleg soha nem tartalmazott nikotint), de nem sikerült azokat kereskedelmi forgalomba hozni. Ezt a kudarcot azoknak a vállalatoknak tulajdoníható, akik ahelyett hogy forgalomba hozták volna, inkább a szabadalom lejártát várták, bár nem világos, hogy annak akkoriban volt-e kereskedelmi potenciálja.

1979-80-as évek:  1979-től kezdődően Phil Ray, a számítógépek egyik úttörője, házi orvosával, Norman Jacobson-nal közösen készítette el az e-cigaretta első kereskedelmi forgalomba hozott változatát (amely valójában nem elektronikus; a nikotin elpárologtatásán alapult. ). Ők végezték az első ismert formális kutatást a nikotin-inhalálás területén. A termék forgalmazása a nagy kiskereskedő láncokhoz került. De a készülék soha nem lett egy bevált technológia a nikotin párologtatására. Jacobson a kudarcát annak tudta be, hogy eleve hibás volt az elképzelés. Ugyan az eszköz zsákutcának bizonyult, de a vape kifejezést neki köszönhetjük.

1990-es évek: A dohányipari vállalatok és egyes feltalálók a 20. században és a 2000-es évek elején számos szabadalmat nyújtottak be a nikotin inhaláló készülékekkel kapcsolatosan. Sokan a párologtatásra összpontosítottak, de néhányan meglehetősen hasonlóak voltak a modern e-cigarettákhoz. Az 1990-es években feltalált kémiai reakcióalapú rendszer még mindig fejlesztés alatt áll. A Reynolds hozta forgalomba az első HNB készüléket Eclipse néven, amelynek működése valahol a tiszta nikotin inhalátor és a hagyományos cigaretta közé esik. (Lásd még Philip Morris Accord- ját.) A modern e-cigarettához hasonlító termékek kutatói az 1990-es években a piaci megjelenésre kezdtek fókuszálni. Egy nagy amerikai dohányipari vállalat engedélyt kért az FDA-tól (amely akkor nem a dohánytermékeket, hanem a kábítószereket szabályozta), hogy saját e-cigaretta változatát forgalomba hozhassa. Az FDA elutasította a kérelmet, mivel az nem engedélyezett gyógyszeradagoló eszköz volt szerinte (kicsit ismerős álláspont). Ez magyarázhatja az e-cigaretta piacra dobására tett kísérletek eltűnését, bár ez a  történet meglehetősen homályos, és az amerikai döntés nem magyarázza teljes mértékben a technológia eltűnését, de jól mutatja a szabályozó hatóságok értetlenkedését.

Hon Lik, egy kínai gyógyszerész és feltaláló, aki ginzeng termékek kutatásával foglalkozott egy gyógyszerészeti cég fejlesztési részlegén. Hon abbahagyta a dohányzást, miután édesapja, aki szintén erős dohányos volt, tüdőrákban halt meg.  2001-ben vázolt fel egy nagyfrekvenciás, piezoelektromos, ultrahangos nikotin párologtató, elemes készüléket. Ezzel magyarázható hogy a korai leírások  így ábrázolják a szerkezetét, és nem úgy mint ahogy az a piaci forgalomba került. Ez a kialakítás füstszerű gőzt hoz létre. Hon sokat kísérletezett, végül az ellenállás-huzal fűtés alkalmazása jobb eredményeket hozott, és az eszköz így igazán kompakt méretű lett. Hon találmányát a dohányzás alternatívájának szánta, olyan embereken akart segíteni, mint amilyen az apja volt. Hon Lik a termékével kapcsolatban megjegyezte:

Olyan ez, mint az analóg kameráról a digitális fotózásra váltás.

A Ruyan e-szivart először Kínában dobták piacra 2004-ben

Hon Lik 2003-ban bejegyezte a szabadalmát a modern e-cigaretta kialakítására, ez lett az első olyan elektromos cigaretta termék, amely igazi piaci sikereket ért el.  Az e-cigarettát először 2004-ben vezették be a kínai belföldi piacra.  Számos változat került az Egyesült Államokba, amelyet főleg az interneten keresztül értékesítettek kis marketingcégek. Az e-cigaretta 2006-ban és 2007-ben lépett be az európai és az amerikai piacra.  A Honnak dolgozó vállalat, a Golden Dragon Holdings 2007 novemberében bejegyzett egy nemzetközi szabadalmat.

A társaság megváltoztatta nevét erre: Ruyan (如烟, szó szerint “mint a füst”) – majd ugyanabban a hónapban megkezdte termékeinek exportját. 

 Sok amerikai és kínai e-cigarettagyártó illegálisan másolta a terveit, ezért Hon nem kapott sok licensz díjat a találmányáért (bár egyes amerikai gyártók bíróságon kívüli egyezségekkel kompenzálták).  Ruyan később megváltoztatta cégnevét Dragonite International Limited névre.  A legtöbb e-cigaretta manapság akkumulátorral működő fűtőelemet használ, nem pedig a korábbi ultrahangos technológiát.


infografika
patreon_below_ad

Szerző: fifika

Az őskövületek egyike. Eredetileg laborinformatikus, de a méregkeveréstől a liquid keverésig hosszú és kalandos utat járt be. Közösségi típus, néha elnök, néha podkeszter, néha csak egy gőzler, de leginkább családtag. A wanker-bunker megalkotója, videói sokszor nem is az eszközökről hanem rólad szólnak. :) A humor az ő végső megoldása, a hülyeséggel vívott harcban.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?