A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #458 – Politikai pártok és az e-cigaretta

Fifika kíváncsivá vált, hogy mi a hazai pártok véleménye az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban, milyen álláspontot kívánnak képviselni. Reméljük más lesz a hozzáállásuk, mint a medvéknek…

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

A politikai pártok és az ártalomcsökkentés
Ne szidalmazd a nikotint
Panama beintett
Bluetooth 18+
Medvék és az e-cigi

@ecigitesztek

Várjuk @Dr. Kulja András válaszát, hátha összejön végre egy beszélgetés @Vaper.hu #podcast

♬ eredeti hang – Ecigitesztek

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: A mai adásban szó lesz a politikai pártok és az ártalomcsökkentés viszonyáról. El fogunk látogatni Panamába is, illetve beszélni fogunk arról, hogy van-e értelme Bluetooth-on keresztül tilteni a fiataloktól az e-cigarettát, és nem utolsó sorban nem fogjuk szidni a nikotint, de a legvégére hagytuk a legjobbat, a medvék és az e-cigik kapcsolatát.

Szevasz Csáli, mondhattad volna, hogy az a RIA koncertben gazdag hétvégét. Ami meg is történt igazából. Ami meg is történt, bár ugye mindenki meg akar szabadulni a jegyektől. Mi lesz itt, nem is lesz koncert.

Téntekiről láttam a fölvételeket. Nem mondhatnám, hogy sok üres hely volt. 

Charlie: És a pénteki volt a harmadik nap egyébként, amire a jegyeket lehetett venni. Tehát ott már csak ezek a vanabi vásárlók voltak. Az igazi kemény maga, az a szombatira ment. És állítólag az tényleg megmozdult az aréna.

Na de, veled. Nehogy azt mondd, hogy az arián voltál, mert szívinfarktus. Nem, nem voltam az arián. De most nem voltunk egy hetet? 

Fifika: Vagy 

Charlie: kettőt? Egy, hát múlt héten nem voltunk, mert valami pirosbetűs ünnep volt, aztán meg föltorlottunk. 

Fifika: Szentlélek eljövetele. Úgyhogy, hát így két hét távlatából elég sok minden történt velem.

Az egyikről majd beszélni fogunk a célkeresztben. De, fú, egyrészt megnéztem a megújult Max kínálatát, nem tudom, te láttad-e? 

Charlie: A HBO-nak a Max. HBO, igen. Hát, nagyon gyengusz. A megújulás után. Nem 

Fifika: voltam tőle elragadtatva egy kicsit se. Aztán bicikliztem, elmentem a lányommal egyet, karikáztunk lenn a réten, és így meg ilyen TSZ-es emlékek rohantak meg, amikor még kombányjal jártam dolgozni.

Istenem, nagyon iszonyatosan jó idő volt. Most meg dörög villámlik, volt már némi zápor, de még szerintem lesz is. Aztán mivel foglalkoztam még? Ja, hát azt beszéltem veled is, hogy… Videózni kezdek el, de ezt már annyi szó mondtam, de mire rá fog állni minden. 

Charlie: Nem kezdesz el, hanem újra fölveszed a fonalat.

Fifika: Újra fölveszem a fonalat, így van, fölveszem a fonalat, fölveszem a fonalat. Plusz hát itt ismét megnyitott a kőműves munkatábor, tehát hogy így spájz szétverés, menyezet, nem, tehát tényleg nem akarok róla beszélni, Charlie, amikor így kimész, és és három másodperc alatt ellep a pór, meg a kosz, meg a gané, meg úristen.

Gondoltad egy ilyen sár menyezetet levernek, az azért nem gyenge. Illetve a Képzeld el, ettem három marék cseresznyét termett a cseresznyefánk. Ami még egyébként ilyen, nincs egy méter se, tehát hogy így ki se néztem belőle, hogy azon lesz bármis, de saját termésű cseresznyét, és amin szívednek a legkedvesebb, saját termésű málnád fogyasztottam.

Az már a számomra. 

Charlie: Rakendrol. Ide nem hoztál belőle, tehát… 

Fifika: Nem, nem, hát figyelj, még ilyen egy-két szem volt, ami hát, tudod, ez a kicsit piros, jó lesz az egyed. Na de veled mi történt? 

Charlie: Ott pont az ünnep előtt, hétvégén volt a session záró. Hát úgy session záró, hogy egy mérföldkő volt az éppen adott feladatunkban a melóhelyen, és azt egy ilyen grillezéssel zártuk.

Nagyon jó hangulatban telt, nagyon jól sikerült. Jöttek ide a húst, hússal eszek kollégák, és aztán látszott, hogy kifogott rajtuk a mint egy bruttóban, mikor elkezdődött a sütés, akkor 8 kilogrammnyi hús. Jézusom! Ez csak így diszkréten. Fifika, a végére semmi nem maradt. De azután… Hát azt vettem észre, mert nem küldtél pakkot.

Kettő borda maradt nekem, azt megettem másnap, és ennyi. Ennyi. Tehát a lapocka volt isteni, egy ilyen nagy volt, majdnem 13 órán keresztül készült. Az oldalas, az viszonylag megvolt hamar, az 6 óra volt, meg még a köretek, meg az anyám kínja. Tehát mikor nem tűnik soknak, hogy meken csíz egy kiló tésztából, aha, meg még hozza egy 70 deka sajt, így jelzésértékűen, így rápergetve.

Úgyhogy jól sikerült mindenkinek ízlet, és lassan jön a térköves, de a kettő között ugye valamit, ja igen, mindenképpen el kell mennünk nyaralni, és megyünk oda, ahol voltunk tavaly is,

Spanyolországban, nem tudom én, találtunk egy nagyon jó kis szállodát, és oda visszamegyünk. És miután ez megtörtént, történt, Valahogy szembe jött velem, pörgettem a TikTokot, etalika, műnyhen. Jó, ez még messze van, gyerekek, hát nem baj, hogy elmúlt. És aztán bejön a következő szlájdon, a következő pont, és ott már kezdtem félni, mert látom, hogy World Tour, és fú, ha bajban leszek, úgy érzem, és igen, tehát Ausztriába is jönnek, méghozzá most szombaton, és fesztivál lesz Fifika.

Tehát, amikor sokaltam a jegyárat, akkor utána megnéztem, mert azt írják, hogy feszt, milyen feszt. Ott a másik zenekar, akinek a gitáros a magyar, a Five Finger Dead Punch, a Zoli, ő is Zoli. Na, ugye? Nem lehet védni? Na, tessék, 

Fifika: jó embereket összefújják. És 

Charlie: ez is az asszony kedvence. Ínek az egyike, és megmondtattam neki, azt mondja, na jó van, akkor lemondom a szállást.

Dehogy mondod le a szállást, ne őrülj már meg, nem mondasz le semmi szállást. És megy az ötletelés, hogy álló vagy golden álló, ami konkrétan az ott a pit lehet. Ahol a küzdelem zajlik meg a színpad előtt egyköpésnyire. Csak az a bajom ezzel a helyjel, hogy él bennem a Müncheni koncertnek az emléke, amit láttam róla millió meg egy videót, tehát mikor már egy metálbanda énekese is esőkabátban áll a színpadon, Fifika, mert olyan égszakadás volt, hogy centis vastagon állt a víz a színpadon.

Tehát én láttam magam előtt, hogy mindenkit megbasz az áram, ahogy pengedik a gitárt és kihal az együttes. És úgy voltam vele, hogy na jó, hát ezt el lehet engedni München. Nézem az időképet, vagy hát nem az időképet, az Acuvether-t. Előtte való nap 90 százalék, az nap 50 valahány százalék, és ez egy ilyen Lóversenypálya melletti terület.

Füves. Tehát, hogyha ott előző nap leszakad az, amit mutattak, hát akkor ott mozdulni nem lehet a sárba. Tehát, hogy most ez a baromi nagy drámám, meg az, hogy mit tudom is én, a két jegy együtt az így 500 euró. Plusz a kaja, meg az utazás. De sógornőm is mondta egyből, hogy menjünk, menjünk, menjünk. Hát ők még nem láttak ekkora nagy izét, koncertet.

Úgyhogy az mindenképp rock’n’roll lenne. Nem tudom. Ez szerintem csütörtökön fog kiderülni, hogy mi legyen, vagy mi ne legyen. Megyünk, vagy nem megyünk. Aztán körülbelül szóban is, tetben is ennyi. És és mi van még? Mi volt még? Őőőő Nem mondta egy fontos dolgot, tüntik észté, illetve demonstrálgatta. 

Fifika: Jó, tényleg, 

Charlie: hát nem.

Nem, hallgattad, hallgattad a platós csávót. Hallgattam a platós csávót. Áradt a tisza, áradt a tisza. 

Fifika: Mert én úgy voltam ezzel, mint te a Metallica koncertet ott, hogy látod, hogy egyre közelebb, mi csoda, itt lesz csom, mert hogy este Szegeden volt, és én már üreg vagyok, tudod bebumlizni, parkolót keresni, elgyalogolni oda, biztos, hogy sokan lesznek, nagy a tömeg, este nyolc, fél tizenegy, fél tizenkettő, mire hazaérsz, hát nem.

Egyszer csak látom Csongrád, reggel kilenc. Ho-ho, mondom asszonynak, gyere pakolunk, tőlünk ilyen háromnegyed óra hossza autóval, ez egy aránylag csendes kis vidéki város egyébként, nagyon szép, ez a körös torok, szeretünk amúgy oda járni. És egy ilyen nagyon szolíd, nem tudom, egy ilyen négy-ötszáz ember volt a templomtéren, végighallgatták tök kulturáltan.

Néztem én is az élőt, 

Charlie: kerestelek. Néztem, néztem. És fölidegesítettem magam, hogy nem tudtam, hogy most Tajikisztánban van, vagy a Sessal-szigeteken, vagy melyik időzóna az, amikor háromnegyed kilenckor kell a harangot zúgatni. 

Fifika: Igen, igen, tehát az a indokolatlan harangozások ilyen 42-kor, 51-kor, tehát, hogy így végighallgattam.

Egyrészt kíváncsi voltam rá, tehát így nem vagyok ilyen kapkodó politikai oldalok kapcsán. Hát neked 

Charlie: a lajkodér meg kell dolgozniuk. 

Fifika: Ahogy mondod, ahogy mondod. És hogy ontopik legyek, ezért vezettem föl, ahogy ott állok, és így nézek ki a fejemből, egyszer csak kit látok, hát így a plató háta mögött áll, ami szeretett TikTok doktorunk.

És tudod, még akkor is így gondolkozok rajta, hogy most oda menjek. Ne menjek, mit csináljak? Hát mondom, oda megyek. Ugye a magyar Péter már javába tartotta a beszédét, csak oda se tenkedek a kocsi hátuljához, senki nem szólt egy szót se. Oda mentem, megveregettem a vállát, mondom, szervusz, én Ficsor Zoltán vagyok a Villanypára Egyesület elnöke.

Bemutatkozott ő is. Szia, doktor Kúlya András. Mondom, ne haragudj már, hogy így ismeretlenül megszólítalak, de egyrészt elég sokszor jeleztük neked, hogy szeretnénk veled egy interjút készíteni. Tudod, ez a tök meglepet fej. És hol? És mikor? És így, mondom, TikTok. Itt adtam ott, hát, hogy ő nem nagyon nézi, amiket írkálnak a videói alá.

Csak 

Charlie: ha jók. 

Fifika: De hogy van egy e-mail címe, és hogy akkor oda küldje, mert azt olvassa. Hát nem tudom, milyen sűrűn olvassa. Ugye ez volt vasárnap, én hétfőn írtam neki a megjelölt e-mail címre, írtam neki egy levelet. De úgy voltam, mint te, hogy fölkértem a… A co-pilotot, hogy írjon már egy levelet helyettem, és akkor nyilván nem azt a levelet küldtem el, hanem beleírogattam még, amit gondoltam, de így fölvezetés, meg a lezárás.

Egyébként tök jó levelet írt a co-pilot, tehát hogy így nagyon meg voltam amúgy vele elégedve. És gyakorlatilag arra hegyeztem ki, hogy kíváncsiak lennénk a véleményére, hogy ezt a 700.000-1 millió embert, aki tehecigizik, nikotínpárnát használ, hevített dohányterméket, hogy ezt ő hogyan képzeli képviselni az EU-t?

Parlamentben. Lehet egyébként, hogy ez volt a tüske, ami miatt még csak válaszra sem méltatott ez idáig, de hát ha egyszer elolvassa, bár már most két hétvégén is túl vagyunk, tehát nem tudom, mikor lesz erre alkalom, de én még úgy gondoltam, hogy még egy levelet azért írok neki erre az e-mail címre, és hát ha reagál rá, ha És még inkább látja, hogy küldözgetem neki a leveleket, aztán még lehet arról szó, hogy mondjuk egy százan írjunk neki levelet.

Nem tudom, tehát hogy így vannak ötleteim. 

Charlie: Ha már egyébként beszéltél itt az előbb, hogy kim voltál a politikai rendezvényen, akkor én azt mondom, hogy célkeresztben, és beszéljünk a politikai pártok és az ártalomcsökkentés összefüggéseiről. 

Fifika: Ezzel párhuzamosan pedig hasonló levelet küldtem minden egyes politikai pártnak.

Tehát megkapta a DK, megkapta az MSZP, megkapta Momentum. Mi hazánk? Mi hazánk, kutyapárt. Tehát, hogy így mindenkinek küldtem egy levelet. Fidesznek, természetesen. Mindenkinek küldtem egy levelet. És megmondom őszintén, hogy én erről már többször beszéltem, hogy szerintem ez nem kurzusfüggő, tehát hogy éppen ki van hatalmon, hogy mennyire szarják le az ártalomcsökkentést.

Ez inkább a magyar közegészségügy problémája. De baromi kíváncsi leszek, Csárli, hogy mondjuk a következő héten, hétfőn, ha beszélgetünk, akkor lesz-e olyan, aki válaszol nekünk? Köszönöm, hogy megtaláltad. Neked mi a meglátásod? 

Charlie: Én mondani akartam, hogy kedves hallgatók, tegyük meg tétjeinket helyre, tétre, befutóra.

Én a nullára teszem most nem a boksomat, hanem hogy a megérzésem szerint nulla, azaz nulla, azaz nulla darab választ fogsz erre kapni, és lehet takarózni azzal, hogy választás előtt igen fontos más egyéb bokros tendőik voltak az embereknek, de mindettől függetlenül, igazából mondhatnám azt is, hogy pártállástól függetlenül, de ha, hát én már föltenném azt a kérdést egyébként, amit föltett a Telex is, hogy azok az emberek, akik nem van men sóra szavaznak megint, mint az Orbánéknál, a Tisza pártnál, mégis mindenhol a A One Man Show csinálja a sót, és a konkrét embereknek, akik egyébként majd ott fognak ülni, azoknak még mindig nem tudod se a programját, meg hogy ő mit gondol erről, bármiről, de mondjuk konkrétan ezekről a dolgokról.

Fifika: Számomra egyébként az volt az érdekes, hogy Szegedit néztem élőbe, ott a kúlya felszólalt, illetve majdnem felszólalt, aztán felszólalt, mert valaki rosszul lett, és a doktor úr azonnal intézkedett, de aztán szerintem volt ott más kolléga, vagy sürgőség is, vagy nem tudom, és akkor kezelésbe vett az ügyet. És számomra érdekes volt hallgatni őt olyan szempontból, hogy én eltöltöttem Ides Tova 98 óta, illetve hát egész pontosan 97 óta dolgozok egészségügyi informatikai területeken.

Főleg labor, de annak idején járófekvő szakellátás rendszert oktattam. Többször is, és hogy nagyjából tisztában vagyok a magyar egészségügy problémáival. És amit ő mondott, ugye ez a nincsen bélvarógép, meg megfelelő vastagságú sebészcérna, és hogy ilyen alapellátási problémák vannak, hát az megjegyzem nem most kezdődött.

Tehát, hogy így huszon éve él az egészségügy a beszállítók finanszírozásából. Tehát, tolk olyat, hogy a laborba reagenssel több mint egy éves tartozás. Tehát, hogy egy év óta nem fizettek ki semmit, érted? Mert nyilván van egy csomó fontosabb fizetnivaló, és ez az alulfinanszírozás kérdését veti föl. De hogy ez miatt mennének ki elsősorban orvosok, ezt azért így nyilván vitattam volna.

Meg hát nagyon szívesen elbeszélgetnék vele, hogy ő abból a pozícióból, ahol most nincs, mert ugye fölmondta az összes munkáját, hogy abból a pozícióból ő hogyan látja ezt az egészet, illetve baromi szívesen beszélgettünk volna vele az ártalomcsökkentésről, hogyha szembesítjük a dolgokkal, akkor vajon változik a véleménye, vagy a hozzáállása ehhez a dologhoz, vagy egyszerűen bevallja, hogy hát végülis ő nem…

ártotta ebbe bele magát annyira, hogy szakértője legyen a témának, de hát neki nyilván a korányiba mást mondtak. Úgyhogy most sem tudom, hogy azzal járunk-e jó, ha őt bejuttatjuk az EU-s parlamentbe, vagy azzal járunk jó, hogyha itthon marad. Gyakorlatilag ez a dilemmám. Ez

Charlie: egy roppant megfoghatatlan és elemezhetetlen kérdés, de még válaszolni sem tudunk rá. Kilencedikén kiderül. Illetve hát már… 

Fifika: Egyébként igen. Tehát kilencedike lesz az, amikor baromi kíváncsi leszek én is, hogy háború lesz, vagy nem lesz háború. Ugye? Most ez itt a nagy kérdés. De… Tehát amikor nekem szóltál, nem tudom, emlékszel-e még rá, amikor szóltál, hogy nézzem meg azt a riportot, ahol a kameraszámot követelik az indexes forgatócsoporttól.

Charlie: Igen. 

Fifika: Hát azon konkrétan, én nem gondoltam, hogy ilyen létezik Magyarországon, Csár. 

Charlie: Hogy ennyire az arcodba nevetve néznek hülyének, erre gondolsz? 

Fifika: És rossz indulatúan. Hát úgy. Komolyan gondolták, hogy a telex lopott kamerával dolgozik? 

Charlie: Le lehet olvasni a sorozatszámát kintről is. Azt úgy nem lehet. Ki kell venni az akkumulátort.

Ki kell venni az aksit, akkor el tudjuk már olvasni. Hogy megrázzon minket, vagy valami. Valami mérhetetlen. Gőg volt, ami abból a riportból nekem sütött, meg a nem sajtónyilvános, meg az elfordítjuk a két oldalú zászlót. Nem fogunk 

Fifika: kezdet a politikai ellenfelünkkel. Nálam az is kiverte a biztosítékot. Várj, az az Orbán

Charlie: volt most.

Igen, igen. Az zseniális. Lázár mentette, ami menthető volt. 

Fifika: Legalább ő nem volt a parasz. Igen, azért legyen a javára írva, de hogy hódmezővásárhelyen egy zárt udvarban kell tartani nagy gyűlést. Tehát, hogy ezzel tiszteljük meg a vásárhelyeket. 

Charlie: Azt tegyük hozzá, hogy én láttam múltkor egy fényképet képzeld el a szellemi vezetőnkről, mostanában készült kép, és igazából az emberek nagy többségének semmit nem mondaná, mert hát hátulról lefényképezte valaki.

Azt láttad azt a képet? Mellény van rajta. Nincsen rajta a mellény? Nem, mellény van rajta. 

Fifika: De ő azt mondta, hogy nincs rajta a mellény. Hát persze, hogy nincs rajta. Szóval, mindenki szavazzon oda, ahova szeretne. Én nem fogok ebből politikai, nem tudom én, agitpropos dolgot csinálni. Várj egy 

Charlie: picit, 41, 50-nél kezd, nem, Fifika, 50-nél, 9 perc.

Már többet beszéltünk róla, mint ami majd a magyar televízión lesz egy embernek. – Vita, igen. – Utána majd beszéljünk róla, mert én már előre röhögök rajta. De ilyen szempontból a magyar kétfarkú kutya csinálta legjobban, mert azt mondták, hogy kabaréba pedig nem politikus kell küldeni, hanem olyan embert, akinek ez a szakterülete, és oda egy szórakoztató ember, nem is tudom ki az, de hogy egy komikust fognak küldeni.

Mert ehhez ez illik. 

Fifika: Hát emlékszel, amikor csirkejelmezbe mentek be a magyar televízióba. És végig kodkodácsolt a másfél percet. Igen, igen, igen. De kitöltötték az öt perciket. Szóval mindenki úgy szó azzon, ahogy gondolja, meg ahogy érzi. Nyilván… A 

Charlie: programokból nem tudunk dönteni, hiszen a saját programját nem mindenki erre a gyűlöletkampányra épít, hogy mert ez az ember, ez ízé háborút akar, meg a másik is háborút akar.

Szóval tényleg ilyen megszokásból… 

Fifika: Folytatjuk ez a program. Igen. Folytatjuk. De szerintem hagyjuk is el ezt a politikát, és helyette beszéljünk Panamáról, Csárli. 

Charlie: Ne idegesíts! 

Fifika: Mi van Panamában? Te emlékszel még Panamában? Panamára. 

Charlie: Emlékszem, oda jóféle bulikát akartak szervezni. 

Fifika: Megszerveztek is aztán a következő, illetve az idei évben egész pontosan.

De hogy mi a pikantériája Panamának, hogy képzeld el, a panamai legfelsőbb bíróság visszavont az összes vépeszköztilalmát. 

Charlie: Hát, olyan nincs. Nem, hát ilyet nem lehet csinálni. Panamát is tírtsuk be most már. 

Fifika: Hát olyan szabályosan fölröhögtem, amikor szembe jöttem. 

Charlie: Mit csinálnak itt a koptíz? Baszdmeg, itt Panamába feloldották a tilalmat.

A kurva anyjukat, ide nem jövünk. De már itt vagyunk főnök. Akkor 

Fifika: elmegyünk. Nagyon durva, nagyon durva, hogy ugye kétszer is meghirdették a Panamára a koptizet. Végelőtt a koptiznek kiúzták a lábokat, és a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy azért ez nem gyönge, Csárli. Ez egy 2014-es egészségügyi minisztérium Rendelet volt, aminek értelmében betiltották az összes vépeszköz árusítását Panamába.

Valószínűleg egyébként, hogy a COP-ot is kvázi azért szervezték oda Panamába, hogy el tudják mondani tóda, amikor összejön a felszopósereg, hogy látjátok, 2014 óta be van tiltva minden vépeszköz. Ez a minta, ez a példa, ezt így kell csinálni mindenhol. Erre 2022.

június 30-án jóvá hagyta ezt a rendeletet egyébként a panamai elnök, és most a legfelsőbb bíróság meg azt mondta, hogy gyerekek. Ennek így semmi értelme. És pif. Úgyhogy Panamában, miután a COP10 lezajlott, engedélyezték újra a lépezközök árusítását. A bíróság pedig a 315-ös törvényre hivatkozva azt mondta, hogy ez a rendelet megsértette a panamai alkotvány 170.

cikkejét, és ennyi. Úgyhogy lehet újra gondolni az egész, lehet újra gombolni a kabátot a WHO-nak is, meg a panamai kormánynak is. 

Charlie: Hát meg a Panama környéki régiónak, mert hogy több mint egy tucat latinamerikai és karibi országban van érvényes elektromos cigarettára vonatkozó tilalom. Brazília, Mexico, és Brazília ugye úgy döntött, hogy ők megtartják a tilalmat.

És akkor jön egy ilyen, amikor meg azt mondják, hogy sérti az egészséghez való alkotmányos jogot, és a dohányzókat megfosztja a kisebb poszkázatú helyettesítő termékektől. És én csak rövök a markomból, hogy mekkora fejük lehetett ott a coptize, hogy fölrobbanok, és kinyitják, mint a Szafiba a 

Fifika: szelepet.

Azért a bírók is, tehát na, ilyen egy tökös bíróságért, amikor bérlegelnek mindent, azt mondja, hogy várjatok már, valamire oké. És azt mondja, egyébként meg ha visszaemlékszel a Krisztián beadványára az alkotmánybírósághoz. Ott a magyar alkotmánybírákon simán átment az a sztori, hogy aki elcigarettázik, ugyanott elcigarettázzon, ahol a másik doványzik.

Tehát, hogy így az egészséghez való jogodat konkrétan semmibe vették. 

Charlie: De hát ezen miért lepődsz meg? 

Fifika: Nem lepődök meg, csak hogy Panama ennyivel előrébb tart a demokráciában, mint mi. 

Charlie: Hát hallod ezek szerint? Na jó, de hát mi már az élbolyban vagyunk. Mi az Isten ez? Amikor lefizetünk valakit? A korrupció.

Korrupciós Isten. Elsők vagyunk. Vagy valahol ott egy-kettő? De nálunk nincs korrupció, 

Fifika: Charlie. 

Charlie: Ja, nincs. 

Fifika: Bocs. Nálunk erre törvényt hoznak, ne vicceljél. Tehát ez nem korrupció. Szóval a Panama így rugott egy öngólt. Reméljük egyébként, hogy a WHO ezzel kapcsolatban majd kigazításokat tesz. Mint ahogy egyébként az Euforsnus.

Emlékszel a fiúkra? 

Charlie: Emlékszem. Bengt Wilberg. 

Fifika: A Sluss Fórum kiadott egy egészen zseniális kiadványuk van, és azt a címet adták neki, hogy hagyd abba a nikotin szidalmazását. Jaj, máshogy fordítottam el. Igen, nyilván mindenki vérmérséklete szerint helyettesíti be ezt a szót. Én megkerestem az eredeti dokumentumot is, zseniális, zseniális.

Tehát ajánlom neked is, hogy kattints a… Cikben a linkre, ahol a PDF-et el lehet érni. Még most is azon gondolkodom, hogy onnan egy jó pár ábrát meg kell szerkesztenünk magyar fölirattal is. 

Charlie: Az a baj, hogy le vagy maradva, tehát hogy nekem az ismerőseim között van a bankt. Én ezeket megjelenés előtt száz nappal már rédeli az ismerősöket, úgyhogy köszönöm szépen.

Csak ugye a nyelv miatt problémás ez onnan átfordítani angolra, reméljük, hogy jó. A 

Fifika: PDF az egyébként angol nyelvű, tehát talán így könnyebben lehet látni, de csak az az ábra már önmagáért beszél, hogy Svédországról beszélünk, a teljes nikotinfogyasztók 5,6%-a. Fogyasztó. Dohányterméket. 23,6% a teljes nikotinfogyasztók százaléka, és ebből 5,6% fogyasztó dohányterméket, míg az EU-ban 24,9% a nikotinfogyasztók száma, vagy aránya, ebből 23,5% fogyasztó hagyományos dohányterméket.

Charlie: Az az érdekes, erről jutott eszembe, hogy van nekem egy sasvá, vagy Saffer József nevezetű ismerősöm, aki úgy ismeri, akkor Plasztik Józsinak is lehet hívni, aki egyébként egy, még amikor itt tanult nálunk az IBS-en a felesége, akkor svéd volt a csaj, hát most is svéd. Most is svéd a számára. Igen, de hogy…

Ők egy pár évvel ezelőtt azt mondták, hogy… Bye-bye, és kiköltöztek, vagy visszaköltöztek Svédországba, és mesélt épp, van már megint podcast, Heti Meteor, hallgatni kell.

És érdekes témákat vetít ki expatként is, hogy neki milyen az élete Svédországban, úgy, hogy angolul beszél, meg magyarul is, csak hát ők ott kint magyarul nagyon nem, angolul meg hát na, tehát ha bemész a boltba, akkor inkább a saját nyelvükön kéne, hogy ő mennyire érezte magát izoláltnak egyrészt, másrészt előjött a snűztéma.

És hogy őt ez borzasztóan undorító dolognak tartja, hogy így begyomkodják a mítény közben is így a szájukba, meg utána kiköpik, meg úúú, mondtam Józsi, hát ez csak jó dolog. Baszom, de mondta, hogy náluk ez iszonyat méreteket ölt egyébként a snüsszölés, úgyhogy mondtam, hogy bárcsak nálunk is ilyen méreteket öltene a dolog.

De nem. Ez csak ilyen kis érdekes színes volt. 

Fifika: Szóval, hogy egyrészt a svédek mennyivel előrébb járnak a hagyományos dohányzás leépítésében, mint amúgyan blokk az egész EU-s társaság. 

Charlie: Maradjál már, a magyarok meg mennyire előrébb járnak az egészségügy leépítésében? 

Fifika: Azért nem ugyanaz, érted? Most voltam benne a trafikba valamelyik nap.

Még szégyellem kimondani, de az, hogy bement valami dohányterméke, mondom, bemenjek már. Mennyi egy doboz marbóró? Kapaszkodj meg. 2005? Nem, 2300 valamennyi. 

Charlie: Meg az öngyújtó. 

Fifika: 2005? Meg az öngyújtó. Igen, mert annak legalább nem változott az ára. De hogy… És tudod, mi volt a legmegdöbbentőbb a számomra, hogy bemész, és ugye én mindig úgy nézek a dohánytermékekre, hogy mi a legolcsóbb.

Tehát, hogy mi az, amit a legszegényebb réteg így megengedhet magának. És van ez a dupla hosszúságú szivarka. Ami szerintem a világ legszarabb dohányát tartalmazza, de ez ilyen dupla hosszúságú, kettébe szokták vágni, és a 20 szál szivarkából csinál 40 szál cigarettát, na az 1200 valahány forint. Tehát gyakorlatilag ilyen 600 forintból, hogyha napi egy dobozzal számolsz, akkor gyakorlatilag ilyen 600 forintból meg tudja oldani a közmunkás, vagy a keresőképtelen, vagy nem tudom én.

Tehát ez a legszegényebb rétegnek a cigarettája, hívjuk így. De 600 forint egy 10 szálas marboró szivarka, tehát abból is, hogyha 20 szálat veszel, az 1200 forint, és ugye ott még engedélyezett az ízesítés, tehát azt lehet mentolósba is venni, ilyen pattintósba. Úgyhogy én ezt ilyen nagyon álságosnak tartom, ezt az emeljünk adót, meg tírtsuk be az ízesítést, de közben az alternatívák azért ott vannak a polcokon, és ugye látjuk, hogy nem csökken igazán a dohányzók száma, viszont az elcigaretta az meg az őrdöktől való, meg egyébként amúgy a teljes ártalomcsökkentő paletta, benne a HMB, a nikotinpárna, majdnem snűzt mondtam, de ugye ez nálunk nincsen.

Charlie: Hát azért nem minden őrdöktől való, mert például a nikotinspray, a nikotinos rágó, A nikotin tapasz, ezek zseniális. Azok 

Fifika: zseniális dolgok, igen. Tehát látszik is egyébként, hogy milyen sokan leszoktak. 

Charlie: A sikerességi ráta az bizony vad. A 

Fifika: sikerességi ráta az mennyire klassz. De hát a svédeknél, ami még baromi érdekes volt nekem ebben a jelentésben, az az, amikor a svédeknél a rákos eseteknek a csökkenését hasonlítják össze az uniós csökkenése.

Először nem nagyon értettem, hogy ott miről van szó, de hát aztán rájöttem, hogy a rákot azt nem kizárólag a cigaretta okozza. Tehát, hogy azért van a… Tehát, ha nem dohányozna a népesség, akkor is lenne egy elég jelentős, rész a népességnek, aki rákban hal meg. És gyakorlatilag 2000, azt hiszem az utolsó tíz évben 2,9 millió emberrel kevesebb halt meg Svédországban, mint az EU-s átlag.

Szóval azért így, ha összenézzük ezt a két számot, akkor ez eszméletlen sok. Ennyi életet tudtak egyébként megmenteni, és ez így tisztán látszik. Ennyi életet tudtak megmenteni azzal, hogy náluk 5% környékére zuhant be a dohányzás helyzet. Aránya, és ugyanez van amúgy a japánoknál, csak ott a HMB-t arról.

Tudod, be van tiltva az elcigaretta, és ott a HMB az, ami rettentő módon, tehát valami 60 százalékkal csökkentette a dohányosok számát, és ott is jelentős javulás várható egyébként a rákos megbetegedések számában. És ez az, amit ez az egész íromány egyébként megtrollkodott, hogy gyakorlatilag miután megjelentek a piacon az ártalomcsökkentés eszközei, az elcigaretta, a hevített dohánytermékek, a nikotínpárnák, a snűsz, elkezdték a nikotint felelőssé tenni.

A rák és a betegségek kockázatával kapcsolatban. Holott önmagában a nikotinnak nincs ilyen szerepe. 

Charlie: De mindenhova 

Fifika: kell 

Charlie: egy ellenségkép. Tehát, hogy vagy Brüsszel, vagy Soros, vagy a nikotin. Ezek ilyen egyszerű dolgok, amiket viszonylag sok ember megért. Hogy valaki rossz. Ha te nem vagy jó, nem ugyanazt az álláspontot képviseled, mint én, akkor háborúpárti vagy.

Nem baj, hogy nem mondtad ki, de az vagy. Tehát, hogy ez pont ugyanaz. És valaki valamikor rájött, hogy ezek az egyszerű panelek működnek, mert ezzel a… Amikor főrajzolták biztos a szavazóbázist, és kielemezték patika mérlegen, hogy a szavazóbázisnak a, nem akarok gonoszkodni, a 60 százaléka az aluliskolázott, írástudatlan, és a többi, és a többi, és igazából nem a Fideszre szavaz, hanem mondjuk Orbán Viktorra, hol van a papíron, hova lehet x-elni, írni nem tudok, de mutassa, hova mutassak.

Tehát, hogy ezeket az embereket ezekkel az egyszerű panelekkel megtalálod, és nyert ügyed van. Neked nem kell foglalkozni azzal a 40 százalékkal, aki hangosan mondja, hogy de nem mondtuk, hogy háborúba küldjük a fiainkat, de nem mondtuk, hogy egészség és a cigaretta, hanem mi azt mondjuk, hogy nem a nikotina felelős a rák kialakulásáért.

Egyszerű, de nehéz elmagyarázni mégis. 

Fifika: Igen, igen. A háború azért is jó példa, mert tudod, az a Maszló piramisnak a legalja. Igen. Tehát, hogy a személyes biztonságod érint a legjobban. Tehát, hogyha a háborúval példálozzor, ez baromi érdekes egyébként, hogy a halál és a dohányzás hiába szövöd őket össze, amikor dohányoztam, engem se érdekelt.

Hát ó, hol van az még értető? Illetve olyan dolgokon között 

Charlie: a leszokás nem az, hogy ha nem tudok fölmenni az ötödikre, hanem hogy ha a cigi 600 forint fölött lesz, milyen idióta reláció már ez, nem? Igen, 

Fifika: igen, igen. Mi köze van az árnak az egészséget ez? Igen, erre is emlékszem, hogy fú, hát ha 800-ra fölemelik a cigarettát, hát én biztos nem fogok venni, dehogy nem veszem.

Charlie: De mikor a 799-ről lett 801, akkor hát csak két forint, faszom, ennyit meg kibírok. Hát csak két forint ad, igen. Adj egy paklicigit. 

Fifika: Igen. Nagyon érdekesek ezek a relációk egyébként. Amúgy, ha bárkinek eszébe jut hasonló okosság, ami így az emberek fejét átjárja, nyugodtan írja meg nekünk, beszélünk róla, mert szerintem ezek baromi érdekes, őőőő…

Hoztam még egy érdekességet, hogy hova tud a szabályozás juttatni technológiákat. Emlékezz vissza rá, hogy még valamikor, amikor elkezdtünk podcastelni, ugye beszéltünk arról, hogy ahogyha betiltják a forgalmazást a kiskorúak számára, nem úgy, hogy kit betiltják. Egyrészt az elcigaretta úgy kezdődött Magyarországon, hogy volt egy önszabályozás.

Tehát, hogy azok, akik elcigarettát árultak, nem adtak kiskorúnak. Aztán jött a törvényrendelet, és aztán ugye, Arra hivatkozva vitték be a trafikba az elcigarettát, hogy a kiskorúak ne tudjanak hozzájutni, és a dohányárót is természetesen. Volt egy ilyen hülye képzeletünk, hogy a távértékesítést viszont meg kéne hagyni, mert hogy vannak rá technológiák, hogy ne kerülhessen a távértékesítés során kiskorúak kezébe a cucc.

És hát én ezen teljesen lemerettem, hogy az egyik elcigarettagyártó már most olyan technológiát jelentetett meg, vagy jelentett be Amerikába, amelyik egy Bluetooth eszközön keresztül fogja azonosítani a fölhasználót, hogy az elmúlt 18 éves vagy nem. De 

Charlie: mihez csatlakozik? 

Fifika: Hát gondolom egy telefonhoz, meg egy applikációhoz, amelyik verifikálja gyakorlatilag a fölhasználót.

Charlie: Azt hittem azt mondod, hogy csatlakozik a telefonhoz, az egy apin keresztül csatlakozik a Facebook klienshez, és kiolvassa a profilodból, hogy hány éves vagy, mert az elegánsabb lett volna. 

Fifika: Tehát az Enjoy, és ez nem a Joy-tek. Múltkor már valaki mondta, hogy ez a Joy. Nem, az Enjoy az az Altria leányvállalta.

Ő benyújtott egy PMTA-t, ugye ez a premarket, TotoBacco Product Application, ami egy ilyen előzetes elbírálása az Egyesült Államok Élelmiszerű és Gyógyszerügyi Hivatalához, az FDA-hez. És az Enjoy Ace 2.0-as készülékbe beépítettek egy hozzáférés korlátozási technológiát, amely megakadályozza kiskorúak használatát, és mindezt egy Bluetooth kapcsolaton keresztül a felhasználó hitelesítése állattal akarja megvalósítani.

És ez annyira vicces értet, és ezt benyújtották áfonya és görögdénye ízű hüvelyekre. Basszus, 

Charlie: mi lesz itt még, Csárli? Át szerintem majd jönnek az apró hirdetési oldalakon az elektromos cigaretta, a firmware patch elő, 1500-t ér árulom, töréskittek, nem tudom. 

Fifika: Hát, szóval ezt tudjuk egyébként, hogy ezek a technológiák, nem tudom, te emlékszel a Sony-nak az öt évig fejlesztett másolásvédelmi technológiájára.

Charlie: A DRM? CD 

Fifika: lemezekre találta ki a Sony egy ilyen nagyon bonyolult másolásvédelmi technológiát, az utolsó, ugye a legkisebb trackre írták rá, és aztán jött egy orosz fekker, és egy filztolla megoldotta a másolásvédelmet, mert oda húzott egy csíkot, betett azt, lemásolta a leveszt. Tehát, hogy ez körülbelül ez a borzalom.

Charlie: És van még egy fantasztikus témánk, de ez már enyhén könnyebb, úgyhogy szerintem lazán… Kanyarodjunk a kikötői kocsma felé, és próbáljunk beszélni a medvék és az e-cigi viszonyáról. 

Fifika: Amikor megláttam a cikket, elsősorban te jutott eszembe, másodszorban meg jó magam, ugye én éltem kint Romániában, és találkoztam medvékkel.

Te meg hát málnád szívsz, tehát hogy így nem biztos egyébként, hogy az egy jó kombó lenne, ha te kimennél Romániába e-cigizni az erdőbe. 

Charlie: Lehet, sőt biztos. 

Fifika: Itt a cikk arról szól egyébként, hogy Vajon ezek az úgynevezett műízek, tehát azok vagy műillatok, amik az ercegiben vannak, vajon mennyire vonzák az állatokat.

És vannak bennem nagyon vicces jelenetek, tehát azt azért így el tudtam képzelni, hogy vannak gyanúk, hogy a medvék szeretik amúgy a füvet. Mármint, hogy azt a füvet, amit mások meg elszívnak, és hogy az egyik medve egyszer egy hátizsáknyi fűvel így elhúzott a málnásba gyakorlatilag. Ugye a másik pedig az, amikor azt ajánlják egyébként neked, hogy ha vépelsz, akkor a likvidet, az eldobható vépeszközeidet, meg az egyéb ilyen nyalánkságaidat, azt egy medvezsákba hajtott a kempingbe.

Én még életemben nem láttam medvezsákot, tehát azt se tudom, hogy ezt eszik vagy isszák. Én 

Charlie: Amerikában láttam, tehát ott az volt, hogy ha túraútvonalon mész, akkor egyrészt a szemetesek azok olyan mechanikával nyithatók, zárhatók, hogy azt egy állat ne tudja kinyitni és kukázni. Ezt őfüggetlenül megoldották, mert láttam saját két szemembe.

Illetve a medvezsák is egy olyan dolog, ne bonyolítsd túl a dolgot, egy zsák, amiben belerakod a kajádat, lekötöd a száját, és fölhúzod a fára. Egy csörlő segítségével. Tehát a medve 

Fifika: baromi jó mászik fára. Az 

Charlie: igen, csak hogy ezt nem a sátorod melletti fára kell felrakni, hanem az az ajánlás és mondás, hogy arrébb rakjad, és ezekre természetesen ipará gépül, tehát szagmentes zsákokat lehet kapni.

Jézus! Nem állatpark, mondjad már mi ez a…

Nem rezervátum, nemzeti parkok bejáratánál, igen. Tehát ott ilyeneket lehet kapni, és ebbe becsomagolod, fölhúzod, és akkor ott, és különben is, ha ezt esetleg megérezni az állat, akkor se a sátrad mellett 10 centire, hanem hallod, hogy ott dübörög a kajádér, akkor tudod, hogy oda már nem ennyi az éjcigidér mondjuk, bár mi van, hogyha pont kifogyok a likvidből?

Fifika: Hát, az igen kemény, meg az sötötött a medve kilométerekről megérzi az illatokat. 

Charlie: Álljál meg! Most kapcsolok, akkor ez volt az, amikor a Yosemite parkban, a parkolóban, a fáradt voltam, ajtó nyitva, elektromos cigit szívok, természetesen málnások… És hála a jó Istennek, hogy nem előttem, mert szívinfarktus kaptam volna, mögöttem, nem közel, nem messze, tehát egy ilyen 50-60 méterre így a anyamedve meg azt hiszem három bocsa így keresztül sétált a parkolón.

És akkor gyorsan így behúztam az ajtót, lenyomtuk a gombot, de hogy lehet, hogy a Málnás likviden volt. Bocsánat. 

Fifika: Abszolút biztos vagyok benne, hogy ezek már ki… Te még gondolatba kanyarogtál a park felé, amikor ők már érezték, hogy itt valaki málnád szív. 

Charlie: Hát ugye a misztik málna. A misztik málna, igen.

Lehet, hogy így kéne akkor erdőbe járnom fotózni, tudod? Emlékszel rá, mit 

Fifika: mondott a Peti, amikor a misztik málnáról beszélgettünk vele? Hogy amikor tesztelte, becsukta a szemét, és úgy érezte, hogy egy ilyen málnabokor közepén ül. Most képzeld el a medvét. 

Charlie: Nekem azok az emlék, igen, pont ezek jönnek elő, mikor kifogyok a málnából és szívok valami mást, mondjuk hetekig, és utána az első tanknyi málnám, ami utána jön.

Egy-két hét kihagyás után. Ott van. Az az a málna. Na de vissza a témába. Szóval a medvetáskába kell rakni az elektromos cigarettát, a likvide, mindent fölhúzni a fára, és akkor lesz biztonságban. Az ember is, meg a likvid is. 

Fifika: Azt mondja a szakértő, hogy ha a dohányzási kellékek közül valami vonza a medvéket, az biztos, hogy egy vépeszköz lesz.

És 

Charlie: akkor még szúrjunk rá, hogy egy Egy kanabiszos vépeszköz, és akkor ezzel már így négyzetre emeltük a veszélyt. Kész, kész. 

Fifika: Egy málnás kanabiszos vépeszköz. Na az visz mindent, az olyan, mint a Jolly Joker. Szóval a kedves, bocsánat, 

Charlie: itt írják. A Colorado Parks-ban található Wildlife Egyesület is több bejelentést kapott marihuanát lopó medvékről.

Az egyik betört a fagyasztó szekrénybe. Beszarok. A másik, egy, mondd már mi az, spanglival teli hátizsákot húzott a maga után. Ezt mondtam neked, hogy ez milyen szürreális 

Fifika: lehetett értet, amikor mész vissza a spanglid zsákodért, és azt látod, hogy a medve megy elfele. Igen, 

Charlie: onnan tudod, hogy valakinek a spangliát vitte el a medve, hogy ő nem elfele fut a medvétől, hanem így fut a medve után, úgyhogy add vissza a spanglimat.

Szóval óvatosan 

Fifika: a medvékkel, óvatosan a medvékkel, ráadásul én most úgy tudom, hogy már Magyarországon sem egy-két medve van. Figyelj 

Charlie: már, Aszót környékén is látták. 

Fifika: Csak így 

Charlie: finoman jelzésértékkel mondom. 

Fifika: Úgyhogy ezzel a fejjel, mert ebbe én se gondoltam bele, ha legközelebb megyek Erdélybe, Fú, nagyon megfogom.

Mondjuk én inkább dohányos likvidet szívok, de hát tudjuk, hogy a dohányos likvidnek is ilyen vattacukros édes illata van, és lehet, hogy azt a medvék egyébként kedvelik. Ne arra 

Charlie: bazírozzunk, hogy a medvet tévedhetetlen, hanem ha ő tévedhet, akkor mi van, ha azt mondja, a vattacukros, így rád balkol az. Jó lesz az.

Nem fogja azt meg elhinni, hogy a már pedig ez dohányos, és azt mondja, hogy ma mutass csak, Ficsor úr, mutass csak. 

Fifika: Erről van egy sztorim, hogy… Ott Csíkszárad a környéken az egyik faluban. Lent a… Te gondolj bele, hogy ilyen domboldalban vannak a házak, és lent meg van egy parkoló. Az egyik ismerősömhöz mentek Magyarországról vendégek, és ugye leparkoltak lent, szépen fölgyalogoltak a házhoz, és mikor bejöttek, akkor mondja nekik a srác a házigazda, hogy ugye nem hagytatok a kocsiba semmit.

Nem, nem, miért? Hát mert, hogy itt éjszaka járkálnak a medvék, ugye a kukára szocializálódtak a medvék, nem hagytunk bent semmit. Másnap lementek, konkrétan a hátsó ajtó így ki volt nyitva, mint a konzervdoboz, ott hagyott a srác a hátsó ülésen egy banánhéjat, és a medve… Érezve a banánnak az illatát, kinyitotta az autót, nyilván nem kulcsa, úgyhogy utána vitték a karosszériáshoz az autót, és egy igen drága javítás volt a vége a banánhéjének.

Na, így lehet elcsúszni egy banánhéjön medve kapcsán, úgyhogy mindenki legyen észnél, hogyha ilyen helyen jár, na de láttál-e valami érdekeset, Charlie? 

Charlie: Jaj, fifika, fifika. Mondjad először te, aztán én majd mondok valamit. 

Fifika: Hát én figyelj, a saját sorozataimat néztem, amik még futnak, A Discovery, illetve a Franklin, ugye Apple TV Plus.

Nem bírom azt a kurva Apple TV-t lemondani, mert mindig találok rajta. Ú, nagyon 

Charlie: jókat mondtak, a következő negyedévre is csak szólok. 

Fifika: Mindig jön velem szembe valami, és ami a legzseniálisabb sorozat, amit mostanában néztem a Fallout után, az a… Mi ez, ami megy a Apple TV-n? A Dark… Dark Matter? A Dark Matter.

Charlie: Úr sötét anyaga. 

Fifika: Nem, nem az úr, csak sötét anyag. A 

Charlie: sötét anyag.

Fifika: Sötét anyag. Zseniális. Kezd most már egyre inkább banyulódni a történet, úgyhogy alig várom a keddet. Holnap új rész. Nekem ezek voltak. 

Charlie: Figyelj, Fifika, te nézted a Walking Dead-et? Nem. Hát akkor mindenki másnak. Tudod, ez a küldöm mindenkinek, aki szereti.

Az van, hogy végre lefejeződött, befejeződött, és ez egy kis áthallás, így tudod. Walking Dead-es vonal. Walking Dead, the ones who live. Amikor, másoknak mondom, amikor Rick Grimes elviszi a helikopter, amikor Mission elkezdi keresni, és akkor így találkozunk a sorozatban. És nem szeretnék szpoilerezni, hogy kik, hol, kivel, miért találkoznak, de nézzétek, mert aki nézte az előző tíz évet végig Walking Dead-esztet, annak szerintem ezt is néznie kell.

És én örültem egyébként, hogy végre látom megint Andrew Lincolnt, mármint, hogy az ő általa megformált karaktert. És nekem mindig az igazából szerelem jut erről a paliról a szembe, és az igazából szerelemben azt látom, hogy ott van egy hentelő itt meg, azt látom, hogy áll a táblával és szól a zene mellette, szóval diszonáns érzések.

Szóval The Walking Dead, The Ones Who Live, nézni. És igazából én csak azt szeretném mondani, hogy csak szarfilmekbe sikerült futnom a Netflixen is, úgyhogy azt inkább nem mondom senkinek, de egyet mondok, mert azt semmiképp hagyj csak bugyuta, skifi-szerű valamire vágytok, akkor nézzétek az Atlas-t a Jennifer Lopez-zel.

Ú, én azt még nem néztem meg. Ne nézd. Tehát van benne AI meg Jennifer Lopez. És aki tudod, nagyon küzd az ellen, hogy az AI beférkőzni a tudatába, hol ott az édesanyja Teremtette meg ezt az egész világot, és nagyon rossz Fifika. 

Fifika: Meg fogom nézni, csak azért, hogy el tudjam mondani én is, hogy mennyire pocsék.

De meg fogom nézni. Viszont én a múltkor már csak így jópofán mosolyogtam, meg bólogattam rá, de én nem néztem meg az új országúti diszkót. Hát akkor légy szíves. De most megnéztem. És azóta tudok 

Charlie: neked újat mutatni, mert berendelték a következőt is. Nagyon 

Fifika: jó volt. Baromi jó a főszereplő. Ezt a diszkót én már nem tudom hány filmben láttam.

Jake 

Charlie: Gyllenhaal. Ő alakított rendőrt, mentőst, mindenféle ilyen, és nagyon kívül pattintva. 

Fifika: Nagyon, nagyon, fú, te ledobta a textilt fölülről, ú, mondom, öcsém, szálka, szálka hátán, azt a vetyár életben, de nagyon jó volt, nagyon jó volt. 

Charlie: Nem épített annyira régire, tehát nem egy ilyen buta rimék volt. Nem, 

Fifika: nem, nem, nem, nem, nem, szinte azt lehet mondani, hogy inkább csak egy hasonló történet.

Tehát, hogy nem ugyanaz a történet, inkább csak egy hasonló történet. És az a csávó, aki a nagy ellenfele volt. Conor McGregor. Illetve az eredetibb 

Charlie: a Conor McGregor. Tehát nem a legyekorták ott se össze a tudás. 

Fifika: Zseniális volt, zseniális volt. És tudod, még volt egy jelenete, amikor végigmegy a főcím, akkor még van egy jelenet, amikor ott kijön a…

Én is azt hittem, hogy meghalt. Közben nem. Nem. Igen. Az összméletlen jó volt. Tényleg mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, mert… Nagyon klassz kisfia. 

Charlie: Jó, hát ha ennyi, akkor nincs más dolgunk, csak elköszönni mindenkinek. Nagyon szépen köszönjük a kitartást, hogy két hétig nélkülöztetek, de visszajöttetek.

Jövő héten igyekszünk jönni, de ha nem, akkor tudjátok, hogy azért nem, mert valami közbe jött. Minden esetre sziasztok, kitartást, jön a jó idő. 

Fifika: Én mindenkitől elnézést kérek, hogy ennyi politika volt a mai adásban, de hát ennek az időszakát éljük. Most kitartás egy élmény volt. Sziasztok!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!