A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #461 – Brüsszeli szél

Charlie végre beadja a derekát és előad, Fifika pedig a családi ezüstöt váltja be egy menő kütyüért. A választások után új szelek fújhatnak az EU-ban. A nikotinisták 17 grammos párnára dőlnek, de beszélünk a rémisztő fogimplantátumok zavaros meséjéről is.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Az egészségügy és az ártalomcsökkentés
Mit hozhat az új EU parlament?
A párna ára
Na mim van?
Most akkor károsítja, vagy nem?!

@ecigitesztek

Várjuk @Dr. Kulja András válaszát, hátha összejön végre egy beszélgetés @Vaper.hu #podcast

♬ eredeti hang – Ecigitesztek

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: A mai adásban hallani fogtok arról mit hozhat nekünk az új EU parlament. Beszélni fogunk a párna áráról ami nagyon fontos, és lesz egy kis színes pillanat is a mondandóim között. 

Charlie: Na meg beszélünk hogy akkor most károsítja vagy sem a fogimplantátumot, vagy a fogínyt, az ártalomcsökkentő termékek garmadája.

Harmadfokú hőségriasztásban bővelkedő szép hetet kívánok mindenkinek Szevasz Fifika! 

Fifika: Ölelgessenek a jegesmedvék Csárli! Bárcsak, bárcsak. 

Charlie: Én kezdem elveszíteni a kontrollt, tehát hogy nem szeretem ezt a hirtelen nagyon hidegből vagy szaridőből hirtelen nagyon melegetés. Látszik az utakon is szerintem.

Fifika: Csak a mihez tartás véget, hogy tudjátok, kedves hallgatóim, később kezdtük a podcastet, mert Csárli benne ült a dugóban. 

Charlie: Igen na ezt akartam éppen kihegyezni. Befele menet az M3-ason, hol történjen baleset? Nem baleset Fifika, koccanás a belső sávba. Pont elég. De hogy tudod amikor összemegy három sáv és már örülné mert látod, hogy most már megszűnt ez a hónapokon keresztül tartó felújítás majd most itt hasítasz mint késavajba.

Nem. De hogy fotózzák le, az húzzanak le a faszomba a leálló sávba. Nem. A belső sávba kell megbeszélni hogy mi legyen. Na mindegy is. A héten mi történt? Szomorúan konstatáltam, ha bár ha bár ez lehet hogy a karma, Mujó beleült egy hangyabojba. Még nem jöttem rá Az amúgy 

Fifika: jó volt, én csak láttam egy fényképet, így nem kell hangyabójba ülni, vagy nem is figyeltem Az amúgy jó volt 

Charlie: igen.

Szerintem illuminált állapotban beletölt egy hangyabójba és elaludt, mert ha engem egy hangya megcsíp, akkor utána tudom hogy onnan felugrok, de hát szegény, nem ugrott föl. De örömmel konstatáltam, hogy a születésnapomig jó lesz a bérlete, úgyhogy ezúton is gratulálunk neki, és jobbulást kívánunk a matrózzá avanzsált mújónak, mert hát itt hamar elveszti Sok hangya matrózzá tesz ennyi.

Igen. Aztán mi történt még velem a… Héten. Nem tudtam hogy mi történik a hét… Nem, mindegy, ezt inkább el sem mondom, mert ez nagyon munkaügyi dolog, de volt pippantás, és hétfőn csúcsosodott ki, hogy egész hétvégén valami nem volt kerek, úgyhogy mostanra sikerült így a hullámokat elcsendesíteni. Az adás felvételnek pillanatában kedd 18 óra 22-től van.

Istenem mindig szarik a kutya valamit a bejárat elé. De ez így szokott lenni Charlie. Hát nyilván Ezzel ne csodálkozzak. És mi történt még? Mi történt még? Semmi igazából. Most nézzem hogy fantasztikus a képed. Tehát hogy átraktad a kamerát vagy ez az új kamera, bólogatsz, senki nem hallja. 

Fifika: Tehát most a mihez tartás véget reggel és akkor már átkötök magamra.

Charlie: Ne kössát, ne kössát, meg akarom jegyezni. Egy fantasztikus a képminőség, kettő, látom a lóvésdoboszt, három látom a billentyűzetet is, mármint az elektronikus zene Jó, keyboard. Keyboard, billentyűzetet is, ha jól látom, ez nagy. 88-as Ez 

Fifika: nagy ez, hogy szokták ezt mondani, ez négy és fél oktáv. 

Charlie: Aha, 

Fifika: meghátul a fallout.

Charlie: Bocs. Így van. Kiszúrjuk az apró részeteket. 

Fifika: Na, 

Charlie: mi történt? 

Fifika: Plusz látod a falloutos fémtáblát megötte. Hát azt 

Charlie: a színes táblát? Igen Azt mondom azt mondom Igen igen, igen. 

Fifika: És az ős ős várjál, mi is ez? Az ős grundig lemezjátszós kazettás sztereó hifi kész Külön krompacsalóval a kazettánál, ugye? Úgy ahogy kell.

Barátom hozta Németországból, tudja hogy mit kell hozni ajándékba. Jöjj hát Charlie, itt van a minta, a példa. Na, de hogy igen, hogy átkössök magamra, azzal kezdtem reggel hogy a céges laptopot szereltem Tettem bele 16 giga RAM-ot a 8 giga helyére, mert hogy most éppen a cég és laptopról podcastelek. Azért mert a nagymonitort átszereltem a cég és munka asztalomra Amivel az 

Charlie: ember többet foglalkozik én ezt vallom.

Igen, 

Fifika: nyilvánvalóan. És plusz ha már számítógép, és ugye már két adással ezelőtt is ment ezen a gondolkozás, hogy mit, meg hogy, meg izésk Tudod, ilyenkor elmegy az ember a legvégéig, meg onnan elkezd visszajönni. Biztos ismerős a sztori, hogy fejben volt már ezért is, mi ez, Mac Pro, vagy nem tudom mi. Már hogy a Mac Mini stúdió?

Igen. Oké órájt. Vagy másfél Oké. Aztán elkezdtem gondolkozni asztaligébe, és tudod amikor már egy ezen agyasztom és 200 ezer a videókártya, és elkezded összeadni a fogyasztást. Igen, tudod. Szomorú. CapCut-ba vágsz, tehát hogy nem a világ legnagyobb erőigényes szoftver, és akkor ilyen ilyen fú, és akkor a 12 gigás kártya minimum jó lenne, meg ízé, meg ó, nem.

Úgyhogy ma egy gyors határozott mozdulattal megrendeltem a Telekom jól mondom? Igen, végre jól mondod. Végre jól mondom. Megrendeltem a Telekomtól egy, mit is mondtam neked? Ázus Mindegy is. Egy PC-t. Van benne egy pici videókártya egy 6 gigás, azt hiszem 40-50-es, meg 16 giga RAM, amit majd nyilván 64-re kifogok készíteni Faszázni.

És ez egy Lenovo, hát az kvázi gamer, de nem úgy néz ki, mint egy gamer laptop. Viszont buzi nagy tehát nem egy kimondottat két és fél kilót, tehát nem egy ilyen akármi nagy hordozhatóságú laptop, meg az axia se bírja nagyon sokáig, tehát ilyen hat óra maximum. De podcastelni videót vágni, renderelni a 3D-s szeletelést meg erre arra tekéletes lesz.

Úgyhogy nem kell többet gondolkozni 

Charlie: Á, nem, olyan nincs nem kell többet gondolkozni, hogy évig. Oké Eszembe jutott valami mikor mondtad a CapCut-ot, meg az erőforrás igényt, és én nem ezzel kapcsolatban vagyok drámában, ugye nekünk podcast ügyileg az Adobe portfóliójával dolgozunk, és az utolsó frissítésnél nem tudom, hallottad-e azt a fodrot, ami keltődött az Adobe-nak a legújabb, fogadd el a felhasználói licenszerződésünket története.

Nem. Nem. Azt úgy képzeld el, hogy hát tudod már régóta van, hogy az InDesign-ban, a Photoshop-ban, az anyám kinyában tudod használni az AI-t, tehát hogy beadod a promptot Jajajaj, Photoshop-ban is. Helyen közzel jó képeket tudsz csinálni. Megjavítani. Na de, az új frissítésben bekerült az EULA-ba, hogy az a szellemi termék amit te készítesz, az azzal a lendülettel, ahogy te azt elkészíted, elmented, az az adob szabad felhasználású termékévé válik, ergo, hogy azt felhasználhatják egyrészt az algoritmusuk javítására, másrészt bárhová.

Reklámozni a terméket, hogy mire volt képes vele a user, és a többi, és a többi. Úgy hogy itt mostapám cancel culture van, orvérzésig tolják az emberek, és mutatják a tippeket hogy ugye ezek az adobi csomagok, amikre mi is előfizetünk, ezek úgy vannak hogy éves szerződés senki, tehát éves szerződés van, És úgy tudod a havonta levonatni az összeget.

Ha én azt mondanám fél év után, hogy köszönöm ennyi elég volt, azt mondják, természetesen, semmi gond. A maradék időszaknak van még akkor hat hónap, annak a felét kp lerántjuk, és búcsúzzunk el egymástól. És erre jönnek a prótippek, hogy váltsál csomagot, hogy a fullos csomagról váltsál mondjuk Audition-re, az 25 euró egy hónapra, és utána amikor átváltottad, az megy ingyen, és utána az átváltás után mondd azt, hogy lemondom.

És akkor a próbaidőszak alatti lemondás, és akkor köszönjük szépen ferveltu egymástól. És hát döbbenet. Hogy ha azt mondaná hogy… Szeretnénk a képeidet az algoritmusunk javítására használni. Szívom a fogam, szívom a fogam, de mikor a saját szellemi tulajdonod, amit te elkészítesz, és most ne arra gondoljunk hogy én rárakok egy kiskutyát, és akkor azzal elbohózkodik az ember, hogyha ezzel…

Profigrafikusok dolgoznak vele, hát most érted. Tehát az Audition-nel is én is egyébként pénzt keresek. Tehát hogyha én, nekem valamit javít rajta a mesterséges intelligencia hangon, akkor azt ő fölhasználhatja. És azért egy, én fizetek kettő mi van, hogyha olyan embernek dolgozik be valaki indizájn…

Mondjuk a 

Fifika: Rogán Tóninak. 

Charlie: Na, és akkor hallod? Még a megjelenés előtt meg tudná valaki nézni a plakátot. Szóval azért kurva nagy aggályokat vetesz föl, de ez tényleg csak ilyen nagyon insider info, és… Érdekességképp mondtam, hogy óvatosan kell kezelni ezeket a mesterséges intelligenciákat. Egyébként mi is bevetettük a sajátunkat, de iszonyat előkészítések voltak és on-prem megoldással, tehát hogy földön, nálunk, mi géptermünk nem beszél ki, és amit beleraknak, azt tudja.

És attól lehet olyanokat kérdezni, amit mondjuk azért problémás egyébként hogy egy kicsit belelássatok az AI-ba bármilyen promptot beadni A prompt az, mikor beírod, hogy írjál nekem egy naptár bejegyzést a mai napra És ha te abba beírod mondjuk a céges foglaltsági adataidat az egy dolog hogy azt a mesterség és intelligencia feldolgozza, de hogy a prompt minden egyes kérdésnél a válaszra való visszajelzéssel tanul.

Ha elfogadod, tanul. Ha azt mondod rossz tanul. És hogy a te válaszodat föl fogja használni a következő válaszadásnál. És hiába törlöd ott ki a sor elején, az a te listádról törlődik, de a nagy központi elmében benne marad Úgyhogy ezért veszélyes ám a céges adatokról vagy csak egy ilyen programozás, hogy akármilyen kódot csináltatni vele céges környezet számára, mert az benne marad, és azt bárki aki rossz indulatúan akar felhasználni dolgot, akár meg is tudja tenni.

Na, ennyit az érdektelen IT 5 percekről, és kérdezném hogy van-e még valamit vagy legyünk ígéri ontopikok? Legyünk ontopikok, Csárli. Te mondod, akkor én azt mondom, hogy célkeresztben.

Fifika: Nem véletlenül sóhajtottam. Többször fogunk foglalkozni ezekkel a témákkal, de a Tobacco Intelligence-en egy egészen jó kis cikk jelent meg arról hogy vajon jobb lesz-e a következő EU parlament, mint az előző volt. Ami egyébként azt gondolom, hogy minket annyira nem érint. Tehát hogy mi itt a milyen illiberális demokráciában már megtapasztaltuk azt, amire az EU még csak készülget.

Hogy szépen fejezzem ki magam. És ugye a cikk azt feszegeti, hogy gyakorlatilag megerősödött az a fajta Középjobb amelyik eddig is erős volt az EU-ban, de ők azok akik nem annyira a tiltások mellett vannak illetve hát egy ilyen kicsit megengedőbb, nem mondom hogy liberálisabb, de egy megengedőbb szabályozást szorgalmaznak.

Úgyhogy hát valószínűleg nyilván mindenki tudja már, hogy az Európai Néppárt lett a legerősebb, ugye? Mai hír, 

Charlie: hogy MP is csatlakozik a listához. 

Fifika: Megszavaztatta Facebookon a nagy érdeműt és már láttam ilyen… Facebook volt az 

Charlie: weboldal volt, én szavaztam is, és visszaigazolós, e-mailes, tehát nem olyan szavaz egy lájkkal hogyha…

Igen igen, 

Fifika: igen, tehát nem ez a fajta sztori volt. 

Charlie: És képzeld, hogy aki nem olvasta, hogy voltak ott érvek. Hogy mi szól ellene, mi 

Fifika: támaszja alá mi 

Charlie: szól ellene.

Fifika: Érdekes hogy így is lehet demokráciát gyakorolni hogy van egy diskurzus. Szokatlan mi? Szokatlan, abszolút szokatlan. És azt akartam már most harmadszorra futom neki, hogy én is már láttam olyan véleményvezér videókat.

TikTokon itt ott, amott, Facebookon, akik ezt temelték ki, tehát ez volt a fő problémájuk vele, hogy beszavaztatta magát a Facebookon, és hogy izé milyen komolytalan, meg nem tudom én 

Charlie: mi. 

Fifika: Az 

Charlie: azért nem igaz, mert hogy ő volt a lista vezetője a pártnak. Tehát amikor kijött a lista, ő volt akkor is az első helyen.

Fifika: Igen igen, igen. Egyrészt másrészt meg miután nincs tagság, tehát ugye hét ember vagy nyolc vagy nem tudom mennyi van a pártba. 

Charlie: Tizenkét 

Fifika: Igen, nem… 19. Mi? Hát akkor is kurva kevés. Hallod elefánt, hogy dübörgünk? Akkor is kurva kevés, tehát hogy nincs tagság, ezért ő úgy van vele, hogy azokkal az emberekkel osztja meg, meg próbál az ő véleményükre támaszkodni, akik nyilvánvalóan ezt a hihetetlen sikert elérték vele együtt.

Tehát nekem ezzel semmi bajom nincsen, azt gondolom. Na, visszakanyarodva a cikkünkre, tehát úgy néz ki, hogy az Európai Néppárt marad a legerősebb sőt még erősödött is. Kíváncsian várjuk, hogy Ursula von der Leyen, aki most a magyar kormány ellensége, és egyébként Orbán Viktor juttatta ebbe a pozícióba, a vele mi fog történni, valószínű, hogy ha nem ő lesz akkor is a néppárt fogja adni nyilvánvalóan a…

Az utódját, és hát gyakorlatilag ami várható egyébként az uniós szabályozás lazításában, az egyrészt a reklámkorlátozások enyhítése lesz, talán az adózás mérséklése, és nagy valószínűséggel az eldobható vép termékek betiltása helyett a hulladéggazdálkodásra fogják helyezni a hangsúlyt, mert nyilvánvalóan így is meg lehet oldani a problémát, tehát nem biztos hogy azzal kell kezdeni értet, hogy kijöntjük a gyereket a fürdővízzel.

És hogy ez egy unblock jó dolog lesz, nem véletlen az amúgy, hogy az előző heti podcastet, ha hallgattátok, akkor tudjátok hogy van egy ilyen indítvány, egy ilyen nagyon sürgősen megtárgyalandó dolog, hogy a teljes vertikumban betiltsák az ízesítést, ami még mindig nem tudjuk hogy mit jelent, hogy ez most csak a készlikvidekre fog vonatkozni, vagy ugyanblock az aromákra is.

De ez a fajta sietség az azt jelzi, hogy valószínűleg változás jön az unióban a füstmentes termékek megítélését illetően, úgyhogy még így egészségügyi fasiztáik így az utolsó pillanatban próbálnak áttolni egy olyan Törvénytervezetet, ami senkinek nem tesz jót. Nagyjából ennyi a történet. 

Charlie: Szomorúan hallom.

És egyébként mi a véleményed a párnáról? Mármint hogy a párna áráról? 

Fifika: Hát nem tudom, nem nézted éj azt, hogy milyen szabály… Nekem annyira tetszik amikor az újságban úgy jelenik meg valami, hogy az Gyakorlatilag azt írja le, minthogyha ez nem így lett volna egyébként. Nyilvánvaló, hogy a nikotinpárnákkal kellett valamit kezdenünk.

Illetve hát kezdeni Nem nekünk, nekem meg neked, hanem úgy szabályozás szintjén. Tehát hogy ez az 50 meg 100 mg-os nikotinpárna a piacon, az senkinek nem tett jót. A Tehát a gyártók egyébként Európában, Magyarországon, meg aztán végképp egyfajta ilyen csendes megállapodásban voltak hogy a trafikokban 20 mg vagy 50 mg némely, de egyébként a nagy gyártók azok 20 mg-nál meghúzták a határt, hogy ettől több nem lehet.

És itt most kijött egy új rendelet, ahol azt mondták hogy 17 mg per párna ugye a 20 mg az meg gramra volt megadva, na most egy nikotin párna az kevesebb mint egy gram, tehát gyakorlatilag semmi nem fog változni, 17 mg-ban van meghatározva egy darab párnának a nikotintartalma, ami szerintem egyébként bőven elég tehát emlékszerre Lengyelországban hatostó megtérdeltünk.

Charlie: Igen. Kihajtál egy fontos momentumot. Igen. Megjelent a rendelet, de hogy ki van emelve vastag betűvel? Hát ki írta alá? Szellemi vezetőnk. 

Fifika: Ne vicceljél már. Hát na. Nem lehet rossz Ilyen 

Charlie: fontos 

Fifika: egészségpolitikai kérdést csak ő írhat alá By the way. Csak jó lehet. Érted. Na szóval hogy gyakorlatilag ez történt, hogy a mondjuk azt még nem látom, hogy a nikotin tasakok esetében hogy lehet gyerek biztossá tenni a nyitást.

Biztos van rá megoldás. 

Charlie: Mert szerintem ez a, nem mondom ki a nevét, ami úgy néz ki, mint az öngyújtó, tudod. Az is elvileg gyerek biztos Az a Nikotinos tabletta vagy mi a tököm. De hát ugyanúgy hogy nem menetes, hanem valami merevebb műanyag pattintós, amihez erő kell, hogy kinyíst. De a gyerek az mindent kitalál és mindent tud szerszámmal nyitni.

Úgyhogy én, ha kell, akkor már most vizionálom ahogy anyának a körömresszelőjével fogja kinyitni a nikotintasakos gyerekbiztos dobozt, by the way. Ami még hiányzik a vastagon kiemelt részből, az ugye azt írja, mert mindegyik egyébként olyan baromira tud hivatkozni, de csak akkor, amikor nem kell. Tehát hogy az van leírva, kedves hallgatók hogy forrásunk szerint lehet hallani mindenkit amit kéne Olyan rémtörténeteket, amikor valaki részben emiatt nikotintúladagolás szenvedett.

Egyrészt mi az, hogy részben emiatt hogy mellette még elszívott egy fél doboz cigit részben, vagy hogy lehet máshogy részben, illetve a forrásunk szerintet akkor miért nem jelölitek ha? Tehát ez a, figyelj, én láttam már ilyet, de annyira anonim akarok maradni, hogy inkább ne írjátok le a nevem. Ezek a vanabi források a nulla alatt vannak nekem a béka segge alatt valahol, Úgyhogy ezt nem tudom értelmezni, de szerintem a kormány se ezt az egész helyzetet, mert nézza az órádra, 2024.

június 18-a van. A kormány felismerte, hogy ez problémás terület, és emiatt szabályozták. Ez viszont azt is jelenti, hogy egyes termékek el fognak tűnni a dohányboltok polcairól, vagy módosított formában lesznek csak megtalálhatóak ott. Úgyhogy köszönjük szépen, hogy 15 év alatt leesett hogy szabályozni kell.

Igen, felismerte, és rögtön azon nyomban szabályozta is. Egyébként n plusz egy dolog tehát hogy ezt úgy ne essünk kétségbe, mint hogy Nem ez az első dolog ami valahonnan valahogyan eltűnik azért mert ráfogjuk, hogy a gyermekek és a fiatalkorúak védelme és az egészségmegőrzés dicső pátosza, erre rá lehet húzni.

Egyébként nincs benne annyi pénz. Vagy a… azt tudja. De hogy vicces ez, hogy most arra fölismertük, és aztán most úgy behúzzuk a kéziféket, ne felejtsük el, hogy eltűntek az ízesítések a polcról, már hogy az ízesített likvidek a polcról, az ízesített nikotinos likvidek a polcról eltűntek a szakértői bolthálózatok, eltűntek a…

Termékek, amik kvázi a megjelenés pillanatától elérhetőek voltak mert ugye a regisztrációval egy ilyen fél éves gepet azért sikerült belerakni az engedélyezési folyamattal. Úgyhogy nem ez az első aminek azt mondjuk hogy béke poraira, És úgy gondolom nem is az utolsó. 

Fifika: Tehát gyakorlatilag semmit nem szabályoztak a piacon.

Még egyszer mondom, hogy nagyjából a trafikban is ezt a 20 mg per milliliter milliliter, 20 mg per gram, tehát ez a 17-18 mg-os nikotínpárnákat lehetett kapni. Nyilvánvalóan az 50 meg a 100 mg-os az a fekete piacon lesz elérhető, ebben nem lesz szerintem semmi újdonság, illetve snűzt azt nem lehet kapni Magyarországon, de ennek ellenére egy nagyon-nagyon marginális fogyasztáshoz látszik a snűzt.

Kapcsán is. Nagyjából ennyi 

Charlie: történt. Vicces az egészben az, hogy milyen tudományosan és milyen

szakmaiságot sugalló módon lehet közölni azt, hogy milyen összetevői vannak egy ilyen nikotin párnának mondjuk cellulóz, ízesítők, édesítő szerek, dobják keresztet nikotin. Rossz nikotin. Persze. Víz a megfelelő nedvességtartalom biztosításáért. És stabilizátorként figyeld nátriumkloridot Hí, az, figyelj, mert az nem só, de 

Fifika: az.

Jó hogy csikba egész bánya van belőle, érted? Nátrium, még soha nem hallottam ezt, mikor mentünk a sóbányába, hogy ott a nátriumklorid bánya. Milyen elborzasztó, ott a nátriumklorid 

Charlie: bánya. Azért azt is vicces egyébként olvasni, hogy…

A dohánytermékekről beszélünk most, ugye? Mondd ki, légy szíves, mert nem látják hallgatók. Igen, igen. Következő mondat. Ez egy szájon át fogyasztható dohány nem tartalmazó termék, ami a nyálkahártyán keresztül szívódik fel. Köszönjük szépen. Ami dohánytermék. Igen. 

Fifika: Tehát e-cigaretta dohányt nem tartom. Nyilván van olyan ami dohánykivonatot is tartalmazhat akár de általában 99%-a nem, és mégis dohánytermék.

Charlie: Ami egyébként nem dohánytermék, de gőzképzéssel füstöt állít elő. Ugye? Mint a VH-tól tudjuk. 

Fifika: Igen, és ezért például nagyon káros, mert hogy újra normalizálja a dohányzást. De hogy a gőzölős fasalóval kapcsolatban ez senkinek nem jutott az eszébe. Érted? 

Charlie: És a matematikai részét még egy picit nem kell boncolgatni, mert két szám van összesen.

Tehát hogy felismertük, hogy ez problémás terület, ezt kurvára szabályozni kell. Kettő szám, 28 tonnát, nem három hazudtam, 28 tonnát értékesítettek nikotin párnából Ez azt jelenti, hogy ez körülbelül 40 millió darab. Ilyen kis párna alakú, amit beraksz, 40 millió. Összehasonlításképp szeretném megjegyezni, hogy tavaly cigarettából 6 milliárd szállat adtak el.

Tényleg érdemes a nikotin párnával foglalkozni, mert ha ez megoldódik minden megoldódik Valószínű. 

Fifika: Bele sem merek gondolni, hogy ez hányszoros a 40 milliónak a 6 milliárd. 

Charlie: És azért is szakmaiatlan a dolog mert úgy gondoltuk egyébként hogy a svédek majd üde színfolt és példa lesz, De hogy lehet itt még azért bezzegeskedni, hiszen ismételtebb mondom, tudod ez az a forrás, mint az előbb, akit nem tudunk hogy kicsoda de rámutatott, lehet hogy ildik ó, baszod.

Hogy a füstmentes alternatívákra való átállásban rendre példaként felhozott Svédországban sem a snüssz megy már leginkább figyelj, mint évtizedekkel ezelőtt hanem a nikotínpárna, hiszen az dohánymentes, és lehet beltérben is használni, ezért várható, hogy Magyarországon is többen szoknak majd át erre. Hú, azt annyira nem tudom, fifika, H1 betűméret, de abból is a 128-as, vastagítva, mindent rárakva.

SNÜSZ csak Svédországban forgalmazható az EU területén belül legálisan. Tehát az elhanyagolható mértékű és fekete importtal, könyörgöm, ne példálozzunk már, hogy többen szoknak majd át erre. Ahány emberrel én találkoztam és azt mondta hogy SNÜSZ-t használ, na létszik, húzd elő. Oké ez nikotin párna. De az nem ugyanaz.

Nem ugyanaz Egész más Az egyik dohány alapú, a másik meg nem. És ugye az aláíró, azt már tudhatjuk, hogy kicsoda. És a végén így hogy így a szabályozás ilyen tekintetben még épp időben jött. Tehát hogy elismerőválveregetés, gyerekek, ezzel a 40 millió darabos kézifékkel most aztán megmutatjuk, hogy mi az az ártalom csökkent És…

Fifika: És hogy a cikk utolsó mondatát idézzem, és rá is kötök vele a kis színesemre. A dohányzók számára egyébként szintén idei újítás lesz hogy lassan leállnak a karakteres ízű, hevítéses dohánytermékek gyártásával. Igaz egy darabig még lehet kapni azokat. Tehát a karakteres ízű, hevítéses dohánytermékek alatt az ízesített dohány Hevítéses dohánytermékeket értjük a golyós, meg a nem tudom én, áfonyás, meg ilyen olyan amolyan ízesítésű dohánytermékeket, mert nehogy jó legyen már annak aki esetleg nem a hagyományos cigarettát szívja.

Ez 

Charlie: nem olyan mint az észak-koreai fodrászat? De! Abszolút! Van belőle nyolc fajta abból válasz más se lehet. Szívja a dohányosat, mert mert az 

Fifika: jó. Tessék Mert a málnak köhögtet. Ennyi! Ennyi! És hogy a németeknél valakinek szöget ütött a fejébe. Nem tudom emlékszel arra amikor a cigarettai ízesítés tiltás bejött.

És én már akkor is mondtam podcastbe, hogy hát Baszki, vegyi mentol aromát, csöppents bele a vattába, a fűszűrő, igen, ott van a cigarettád. És biztos hogy hallgatnak minket Csárli. Azt tud, kerály? 

Charlie: Emlékszel arra a kis srácra, aki legóból épített össze olyan elektromos cigikinézetű valamit, és a vattapamacsban 

Fifika: az 

Charlie: aromát?

Igen. Ugyanez. Köszönöm szépen. Kérlek szépen, és… Tudjáj már, még egy így gyorsan lezárásként, hogy lassan leállnak a karakteres ízű hevítés és dohánytermékek gyártásával Ők. Pont. Mert hogy mit csinál az ember, akkor majd fölmegy az Alira, Temura, Ebay-re, anyám kínjára, és megveszi zacskóban Kínából az ezer kis bizbaszt amit vele lehet a cigibe rakni, a pattintóst, meg hozza azt az egyfilléres műanyagot, amivel egy lyukat tud szúrni.

Aplikátorcsak. Köszönöm szépen a kiegészítést. Megveszi az applikátort, szerintem ez lesz neki majd ilyen bruttó 2 dollár 30, és pont le fogja szarni hogy ők mi. Vagy lehet hogy majd úgy fognak közlekedni ezen túl a navosok is, hogy tudod mész az utcán, hítszeddel, és így nézi, hogy nyomkodja a fűszűröt.

Gyanús. Golyó van 

Fifika: benne. Maga betárazott? Maga betárazott. Fegyverviselési engedély? Vagy valami? Nem,. 

Charlie: Attintási engedélye van. 

Fifika: Ha? Ugye? Na akkor, nem véletlen az, hogy ilyen kurva jó a kameraképen egyébként. Ezt nézd meg. Párjának kicsiben vagy Igen, de meg kéne fordítani mert most látom, hogy tükörfordított.

Mint? Igen, Aroma Jet. Aroma Jet. Várják várják, kapaszkodunk az asztalba. Aroma Jet. Nézd csak, ebbe folyadék van. Ez egy, képzeljetek el egy ilyen kis üvegcsét, ami olyan mint a… Mi parfümeket szoktak ilyen pici tudod, ilyen bemutató… Hát ez egy ilyen két-három milis. Há, nem, ez hét és fél milli azért Nem kicsi.

Le lehet húzni a kupakját, és hogyha belenézel, akkor ott van benne egy applikátor. Belenyomod a cigarettának vagy a hevítéses dohányterméknek a fűszűrőjét, és utána egy ilyen… Mert hogy ezt el lehet tekerni, egy ilyen mozdulattal beinyektálod a füsszűrőbe ezt a egyébként propylén glikolés aroma keveréket.

Akkor 

Charlie: ez egy füsszűrő ízesítő. 

Fifika: Igen igen, igen. És így kitalálta a német. Én ma kaptam ilyen mintából háromat, már csak azért, mert aki kint járt annak eszébe jutott, hogy annak idején én ezt javasoltam hogy simát a baszki aromát kell csöppenteni a füsszűrőre. És odakint meglátta hogy hoppá, csak a németek picivel tovább gondolták a dolgot.

Tényleg nagyon. Hét és fél milli, én nem tudom hány száz szára elég egyébként. Anya megtesztelte, neki tetszett. Ugye ő eredetileg mentolos. Cigit szívott, azt mondta hogy jó. Szóval ez egy ilyen kis színes, hogy nem, nem, tehát be lehet itt tiltani mindent az égadt a világon, de az emberi leleményesség határtalan.

Én ezt gondolom. 

Charlie: Kis színesen van még egyébként a hét elejéről, illetve a szombati napról. Nem tudom nézted-e Clive Bates-nek a tweetjeit, lehet még mondani, vagy x-eit? X-eit, néztem 

Fifika: mert ugye folyamatosan jött a párásító Discord csatornán a jelzés hogy 

Charlie: tweetelt. Erre is mennyire menő. Na mert hogy arról van szó hogy a Kásza az egy ilyen fundraising-et, egy ilyen közösségi finanszírozás gyűjtést szervezett hogy a költségeiket tudják fedezni, és ezt úgy oldották meg, hogy csináltak egy ilyen ipari monstre YouTube live-ot, nem tudom nézted-e?

11-12 órás volt. Én bele-bele néztem egy pár órát megnéztem természetesen oda pörgettem Clive Bateshez is, akit elég rock’n’roll volt, ahogy felszólítottak a virtuális színpadra. God Himself, ugye Istenföldi helytartója az elcigarettás topikban. Mi is imádjuk az írásait egyébként úgy hogy ő nem elcigarettázik.

Innen is Clive csókoltatunk. És akkor csináltak egy ilyen live session-t, lehetett nekik ott adományozgatni és kiírták hogy éppen hol tartanak az aktuális állás szerint. 

Fifika: Nem akarlak ebbe a gondolatmedetbe megszakítani, csak a kászára visszatérve, hogy iszonyatos anyagi problémákkal küzdenek Tehát gyakorlatilag a nyár végéig látják a finanszírozásukat és ez a monstre sztori is az szolgálta hogy a közösségi finanszírozásból.

Tudják magukat föntartani. Szóval, aki tud, vagy teheti küldjen nekik pénzt. Én egy ilyen nem is tudom egy 20 ezer forintot tudtam nekik küldeni. Ugye ez már elég régóta megy a belső levelezésben, ez a közösségi finanszírozásra való átállás. De hát reméljük hogy nem fognak megszűnni. 

Charlie: Nézegettem igen, folyamatosan ilyen 5 dollár, 10 dollár 20 dollár, Ausztrál dollár meg az anyám kínja, úgyhogy örgették rendesen a topikot és a vége felé jelezték az olvasói kérdéseket, is kirakták és mondták hogy gyerekek, aztán most tényleg oda tettétek magatokat, úgyhogy innen is gratulálunk nekik, és sok sikert a további fundraisinghez, Az föl kell dolgozni, és el kell fogadni, hogy Krisztus koporsóját sem vitték ingyen, és olyanok mint mi, csak nagyban.

Tehát hogy mi kicsiben szűkölködünk, ők meg nagyban szűkölködnek A morgunk, ők meg nagyban, igen. Kérdezte is ott nekik tőlük valaki, hogy mi az a havi budget, ami be, hogy is mondjam neked, pedig elegáns hogy mennyibe kerül a kázának a fenntartása így havi szinten. Akit érdekel az nézze meg a videót, mert nagyon sok mindenről beszélgetnek, nagyon sok hozzáértő szakértővel, aktivistával, úgyhogy szerintem baromi jó volt egyébként a feed.

Rengeteg helyről írkáltak és ugye őket úgy is lehet támogatni, hogy egyszeri vagy rendszeres kiadásukkal, de mondom, Colin Mendelsohn, Clive Bates, voltak influencerek, Logan X. Hale, Nolmars volt, ugye a Christine, Skip Murray, hányszor beszéltünk már róla? Őőő… Farsalinozdoki? Azt nem tudom, írtelen csak olvasom itt Skip Murray-nek, amit rákommentelt, és ezzel kapcsolatban beszélgettek épp meg egy Colin Mendelsohn-os részt néztem át úgyhogy…

Úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézzetek rá vagy nézzetek rá a párásító Patreon oldalára, mert mi is megköszönjük hogyha minket támogattok, hiszen szegény az Ekklésia, az Adobe meg kurva drága, meg az összes többi költségünk, úgyhogy mi is minden forintocskát megköszönünk, amivel hozzásegítetek bennünket a víztetei maradásra.

Ím már tíz éve Fifika, tíz éve.

Fifika: De lényegesen nehezebb volna. 

Charlie: Ha nem tudod esetleg miről beszélünk, olvasd el a show notes-t, keresd a narancssárga Patreon téglalapot, és kattints rá. Még egyszer köszönjük! Köszönjük! 

Fifika: Ez egy, hát azt nem mondom, hogy elsülyezhetetlen hajó, de már azért többet teljesítettünk, mint a Titanic. Hát… 

Charlie: Jobb mondjuk, annál nem volt nehezebb tehát tudod ez a You Had One Job, tehát egy dolgod volt, Hogy eljussába az meg A-ból B-be, ez se jött össze.

És 

Fifika: hogy ne süllyedje, és 

Charlie: nem. Igen ez egy hajónál viszonylag egy kritikus pont, hogy léci, maradj egyben, és lehetőleg a vízfelszínen. 

Fifika: De hogy az mekkora truvája, hogy kimész a vízre, tudod és ott így elkezd, én vagyok az elsüllyedhetetlen hajója, erre jött a jég fogd meg a söröm, és jött a jéghegy. Ó, Istenem szegények.

Charlie: Nézem, hogy most hol tartanak egyébként, de nem találok erről információt, de viszonylag elfogadható összegekkel is lehet a 10, 25, 50, 100 vagy other, és megújulóra is be lehet állítani vagy… Vagy azt mondod, hogy az extra költségeket is vonják le, tehát ne legyen az, hogy 10 dollár és aztán tudod még ezeket az extra kiadásokat is ráterhelik, tehát szerintem korrekten oldották meg a dolgokat jelen esetben is.

Mi is így csináljuk, tehát sose szaladtunk el a ránkbízott… Nem volt hova. Vagyon… Igen, ezt jól mondtad, nem volt hova. A másik ami ezzel kapcsolatban eszembe jutott, és beszéltünk róla hogy beszélünk róla többször is még, és kaptam én is egy invitációt még hozzá erre a… Most megint a talpra magyarok van előttem, de…

Nem, a Véper találkozó. Á, megkaptad te is akkor a meghívót Meghívó baráti Véper találkozó. Egyszerre 

Fifika: kaptuk 

Charlie: meg. Kedves e-cigi tesztek, csapata, Csárli és Das Lekvidbót legénysége. 

Fifika: Na, 

Charlie: Csárli. 

Fifika: A popkultúra része. Tudni a legszebb, amikor rám írnak, hogy hallgattuk az adást, és hogy akkor most ezzel mi van, vagy azzal mi van.

Tehát hogy ó, ecsi, az jó esik a májunknak, hogyha kapunk visszajelzést. 

Charlie: Én hajlok arra hogy menjünk. Én biztos nem tudok ott éjszakázni, de ettől függetlenül még arra is hajlok, hogy ha mondasz egy jó téma ötletet előadást tartsak az érdeklődőknek, akkor… Itt kérdezném meg a szervezőket, hogy mire lenne igény.

Nyugodtan jelezzétek számunkra, hogy mi az igény mert beszélhetnék nagyon a furi transformációról senkit nem érdekelne. Engem igen. Mondjuk én meg pont tudom, hogy mi az. Beszélhetnénk az AWS és az egyéb cloud platformok összehasonlításáról. Azt se érdekelne senkit szerintem. Úgyhogy marad számomra valamilyen ecigis téma vagy podcast.

Mindegyikről szinte-szinte végtelenségig tudnék beszélni Az egyikről kicsit tovább is. Úgyhogy szívesen tartok ilyen kis csoportos workshopot, vagy bárhogy is nevezzük előadást, miért tudom is én. Ha szeretnétek mondjátok hogy mi legyetek Na topik És akkor lesz valami. 

Fifika: Biztos megírják Én kimondottan nem fogok ez ügyben grundolni, mert kíváncsi vagyok, hogy mikor hallgatják meg az adást, és mikor írnak neked.

Charlie: Azt szeretném jelezni, hogy számítógépet, prezentációt Nem tudom te kívánsz vinni? Nem, 

Fifika: nem. Jó jó. Tehát ez egy tud így körbeosztalok kiállsz azt a kötetlen beszélgetés Akkor nekem se kell 

Charlie: ilyen izéket, ilyen hivatkozásokat közzé tennem, hogy egy meg nem nevezni kívánt forrás, és akkor így oda link. Jó hát akkor bármit el tudok mondani.

Oké Nagyon szívesen beszélj. Egyébként beszéltek pont itt Clive Bécék és a Kásza workshopot akartam mondani de adománygyűjtős eventjén beszéltek a GFN-ről is, úgyhogy addig szerintem még azt jó lenne ledarálnunk a GFN-nek a Az utolsó sessionjét, hogy napra készen Most ért véget. Igen, a Topicban, és arról is tudjunk új hírekkel szolgálni.

Igazából kémia és az nem nagyon szokott változni, ha csak nem politikus vagy. Igazából, mert akkor nagyon sűrűn és 

Fifika: nagyon intenzíven Akkor matematika is meg tud teljesen borulni. Tehát hogy ez a kettő meg kettő az nem biztos hogy úgy van ahogy lennie kéne. Na, de hát láttunk már ilyet cikkben is, hogy valaminek a címe meg a tartalma ezt köszönő viszonyba se volt egymással.

Charlie: Hallod? Én akkor azt mondom hogy forduljunk a kikötő felé, lazítsunk egy kicsit cipcentjük föl a sört és kikötői kocsma. Mert hogy nem lehet eldönteni a cikk címéből Hogy hát igazából de én most már kezdem azt érezni, hogy bármit olvasok egy cikk címében, akkor annak biztos az ellenkezője igaz amit leírnak, vagy semmi.

Tehát hogy Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mi történt Tóth Gabival, és nem mutatják meg. És nem mutatják meg. Fantasztikus Volt egy ilyen rovat egyébként a Telexen talán vagy annó még az Indexen, amikor hetente 

Fifika: az 

Charlie: óriási volt.

Fifika: Óriási volt. Van egy ilyen csávó 

Charlie: egyébként a TikTokon, hogy csak azt csinálja hogy ezeket a szájba úrt hosszú videókat, amiket csinálnak emberek, tudod, hogy és akkor képzeljétek, elmondom nektek hogy mi történt ma velem, és a srác kiírja hogy most megsporoltam neked 6 perc 32 másodpercet, és elmondja, hogy mi történt vele, és mondja, hogy semmi igazából.

Vagy azt mondja, hogy ellik a kutyája. Megsporoltam neked 6 perc 57 másodpercet szívesen. Óriási. Óriási. Tehát, hogy itt is ez van. Van egy weboldal nézzétek meg a shownocot, nem véletlenül írjuk. Mert ott sok értelmes dolog van, ami rögtön egy ilyen felütéssel kezd. Gondolom hogy ez a keresőben jól mutat, vagy mit tudom is én, hogy a, meg kell adnom a tiszteletet neki, a dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot.

És már ugye érezzük a problémát, amiről az előbb beszéltünk. A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot. Na, nem szaladok neki ennek többet. Azt mondja hogy… És ezt a mondatot ezt mantrázzátok mindig magatokban, és közben én mondom hogy mit ír a cikk. A hagyományos cigaretta, az elcigaretta a vízipipa és a füstmentes dohánytermékek közül…

Ugye mit mondtam az előbb, Fifika? A füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot. Aha. A füstmentes dohánytermékek közül az e-cigaretta károsítja a legkisebb mértékben a beültetett fogakat körülvevő szövetet, derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb tanulmányából. 

Fifika: Várj, mert nekem még valami be, tehát a címből az derül ki, hogy maga az implantátum károsodik.

Charlie: Igen. 

Fifika: Ami… Ami már önmagában egy hülyeségért, tehát orvosi acél kerámia, nem tudom én miért az azért arálták ki, hogy az semmi ne károsítsa. A

Charlie: kutatás rámutat a nem dohányzókkal összevetve, már megint a kedvencem, minden dohánytermék károsította az implantátum. Körüli szövetet. Legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz. A köztudatban kevésbé károsnak tartott alternatív dohánytermékek fogágyra gyakorolt hatása pedig legtöbbször nem különbözik a hagyományos cigarettáitól, esetenként rosszabb annál.

Mindig hozzá kell tenni, hogy esetenként rosszabb annál, de mi még emlékszünk, amikor a Semmelweis Egyetem csinált olyan kutatást, amikor az e-cigarettázó ugye? Amikor a fogpő eltávolításban ingyenes, és megvizsgálták a fogínyt, és azt mondták hogy hát nem tudjuk megállapítani, mert hogy nem. 

Fifika: Ez a pécsi szemölvejsz volt, aki ezt a kutatást végigvitte, és nem is lehetett egyébként egy ilyen féloldalnyi összefoglalónál többet elérni belőle.

Charlie: De nem sikerült 

Fifika: jól. 

Charlie: Hát tudod, egy dolgod volt, az se sikerült, köszönjük. Az se sikerült. Az volt a céljuk, hogy összehasonlítsák az implantátum körüli jellemzőket az e-cigarettát, a vízipipát, a normál cigarettát és a füstmentes dohánytermékeket, de hogy ez nekem még mindig képzavar. Igen, használók és a nem dohányzók sem, és ki kell emelniük, semmilyen nikotin és dohányterméket nem használók.

Na most akkor mit vizsgálunk? Cigarettát vagy a nikotint? Ez jó lenne azért képbe helyeznünk magunkat, Ez egy lelkes PhD hallgató volt egyébként illetve ő, mi adjuk meg a tiszteletet neki, aki a Semmelweis-nek a fogpótlásolani klinikájának munkatársa, tanulmány elsőszerzője. Hát lehet hogy az IKEA-ban szerezték be ők is a segédeszközöket.

Fifika: Egyébként ha a nikoténpárna károsít, akkor a nikotén a srágógumis. 

Charlie: Hűha, kimaradt a vizsgálatból. Ez egy szürke folt szeretném jelezni. Igen, igen. Nem volt elég alapos. A sorrendet különböző gyulladást jelző klinikai tényező alapján például vizsgálatkor fellépő vérzés, az íny és az implantátum közötti tasakban, a tasak mélysége, lepedéklerakódás, az implantátum.

Tehát hogy én még… Bocsánat hogy vulgáris vagyok de én még olyat nem basztam hogy valaki egyszigarettázik, vagy vízipipázik, és lepedékes lesz tőle, vagy az implantátum, vagy a foga, vagy akármi a szájában. Tehát, hogy előbb lesz és jobban lesz lepedékes attól a nyelvem, hogy fölkelek reggel, és belenézek a tükörbe, és éjszaka lepedék képződött rajta.

Ez teljes mértékben így van. A nem dohányzókkal összevetve minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz. Azt nem írták egyébként hogy hogy károsította. Ez hiányolom a vizsgálatból. Hát hogy insorvadás, vagy sejtbúrjánzás, vagy mi történt, meséljétek már el.

Fifika: Szóval nekem azért vannak itt megválaszolandó kérdéseim, tehát hogy vizipipa. Nem tudom, te mennyire emlékszel, hogy a vizipipás szokásokra. Tehát hogy ez nem olyan érted hogy reggel tömök egyet, délve tömök egyet, este tömök egyet érted hanem az, hogy hetente egyszer használsz vizipipát átjönnek a haverok, vizipipázunk egyet.

Tehát ez nem olyan hogy fölkelek reggel, azt mindjárt, anyám megtömted a narzsilát. Hát hadd csak, hogy nem mondjuk 

Charlie: egyítomban 

Fifika: ülsz a bazán soron Igen tehát hogy ezt hogy tudták lemérni, hogy az implantátum beőtetésé után mennyivel fogyasztott vizipipát érted. Én nem tudom. Mekkora volt a meccet tehát hogy száz vizipipázót néztek meg.

Charlie: Azt tudom hogy nem mérvadó, amit az én fogorvosom mond, de én ezt nagyon sokszor megkérdeztem tőle, leginkább azért minden nagyobb beavatkozás után, pláne amikor szájsebészeti beavatkozásom volt, hogy figyelj már, Árpi, elektromos cigaretta. Mi van benne? Elsoroltam mi van benne? It’s oké. Tehát hogy azt mondja nem mondja hogy jó, de hogy ez a nyílt sebre, ami a számban van, semmilyen befolyással nem bír.

Ennyit mondod, hogy hát igen, nikotin ér összehúzó hatású, tehát hogy készülj fel arra, hogyha nyílt se van a szádban, lehet hogy egy picit jobban fog vérezni. De nem is arról beszélünk, hogy döntöm a számba a nikotint. Tehát ezek értem nem tudományos empírikus tapasztalások, meg amit az én orvosom mond nekem.

Oké Ő meg nem PhD, de több évtizede szakmájában van. De látott 

Fifika: már fogat meg implantátumot, meg szikét 

Charlie: Egy 

Fifika: párat. Na de visszatérve erre a remek cikre, én itt tényleg nem tudok elmenni a dolgok mellett. Egyrészt ami nekem szemet szúrt mert ugye Még podcast előtt beszélgettünk erről a cikkről, hogy a beültetett implantátum 5 éves túlélési aránya átlagosan 96,9% felett van.

A dohányzóknál, és itt gondolom én, hogy a hagyományos dohánytermékeket használóknál az érték csak 89,6%. Tehát durván van egy 7, mondjuk 8 százalék különbség a kettő között és egyébként kurvára nem tudjuk meg, hogy ha elcigarettázol, akkor mekkora. Az eredetihez képest a túlélési arányod, vagy ha vízipipázom ekkora a túlélési arányod.

Tehát hogy itt gyakorlatilag azt vizsgálták, hogy van-e szövetkárosodása az implantátunk körül, és az milyen mértékű és abból próbáltak valamit levonni, de hogy ez a szövetkárosodás egyébként a túlélési arányodat befolyásolja, vagy nem, arról meg nem szól semmi. Tehát köszönjük szépen a nagy semmit gyakorlatilag.

Charlie: A másik amit mindig ilyenkor lebegtessünk a szemünk előtt a kétkedés zászlaja, ugye. Nem tudom én, hogy 5, 10 vagy 20 adással ezelőtt beszéltünk arról hogy az a kutatás, amiben egynél több ismeretlen van, az nem igazán mérvadó. És itt az egynél több ismeretlen az maga az ember. És a hajlamosító tényezői és az életvitele megvizsgálták hogy mondjuk ráge minden nap szalonna pörcöt?

Hogy szájhigiénés 

Fifika: szempontjából

Charlie: rendben van-e? Mert az nekem bemondásra nem elég hogy naponta kétszer mostan fogadni. Persze jó, oké. Szóval ez az egyik A másik hogy ez kurva jó, ez a két szám. De majd szólni fogok a kollégámnak, mert egy fél éven belül van, és dohányzik és hitzezik és teljes implantátum van a szájában, alul is, fölöl is beültetve.

Szóval megmondom neki, hogy Zolikám vigyázzá, mert 96,986 nekem nehogy az a lada ára kihújjon egy év után, mert akkor szívinfartus kapsz te is. Az biztos. 

Fifika: A fogint plantátumok ára meglepheti önt. Tudod. 

Charlie: Fú, nagyon durva. És itt már az is durva volt egyébként, hogy Budapest… Mi van nálad, Szeged? Szeged.

Szegedre ment. Budapest-Szeged viszonylatban micsoda árkülönbségek vannak. Csak zárójában mondom, azt hiszem, hogy 1 millió 300 ezer forint volt. A különbség a különbség. Na, ez a nem mindegy. De olvasgassunk ilyet hogy a prof. PHD milyen fantasztikus megállapításokat tett. Kíváncsi lennék a fókuszcsoportra.

Nem az Ádámnékra, meg a Csokira, hanem arra a fókuszcsoportra, akin ezt a vizsgálatot végezték. 

Fifika: Igen, ahonnan leszűrték. Természetesen… Tehát tele van releváns hivatkozásokkal a… Hű, alig bírtam őket megkattintani annyi volt. Lefogyott a pünktisztem Én most megkattintottam úgy az eredeti cikket, és hát 

Charlie: az is eléggé érdekes.

Na jó van Fifika, ha nincs már más témánk akkor evezzünk könnyedebb vizekre? Evezzünk, evezzünk Na, mutasd, mit van. Egy úr egy úr Moszkvában. Hallottam róla de nem volt még időm még utána olvasom Sky Show Time.

Fifika: Nagyon-nagyon zura a történet. Ez egy orosz gróf, akit azért nem akasztanak föl a szovjet forradalom idején, mert neki tulajdonítottak olyan verseket, amik így mintha munkásosztálynak szólnának. Nem akasztják föl, viszont arra kényszerítik hogy abban a szállóban lakjon, ahol éppen akkor lakott Moszkvában.

Ugye a bírtakait fölgyújtották, a rokonai elmenekültek külföldre. Hát én tök egymagában maradt, és ő egy nagyon orosz volt. Tehát ő megmondta, hogy nem akar elmenni hát akkor kasszák föl vagy csinálják vele valamit. És azt mondták hogy jó, oké itt maradhat a szállodába, de nem teheti ki a lábát, mert ahogy kiteszi a lábát agyon lövik.

És a történetünk 1947-ig tart. Nagyon zseniális. Az Eve McGregor-t jó színésznek tartom, de itt még ezen is túltesz. Tehát nagyon jó partnerei vannak nagyon szép a történet, tehát ez ilyen anyával nézhető sorozat. Szerintem tetszeni fog. Ha annak idején volt egy nagy mozifilmje a Big Fish, Igen. Nagyjából az a hangulat egyébként végig a filmen.

Nagyon sorozaton nekem nagyon tetszett, úgyhogy tedd be a tudóba. Nagyon jó. 

Charlie: És nagyjából ennyi. Nekem

nehéz a téma, by the way, de hogy valahol szembe jött velem a héten, hogy egy videóban találkoztam vele megint a holokausztal meg a második világháborúval, és szembe jött velem a matematika hogy országok szerinti bontásban a deportáltak száma. Az úgy nagyságrendileg neked megvan? Nincs Ezek szerint. 

Fifika: Hát az országok szerinti bontás nincs de a holokauszt áldozatok száma az eléggé hogy mondjam ilyen az idő elteltével nőtt, nyilvánvalóan azért, mert csomóan nem tértek haza.

De ha jól emlékszem, valami 6 milliónál kezdődött, és ilyen 8-10 millió lett a vége. 

Charlie: Most csak én a haláltáborokban kivégzett, Auschwitzban kivégzettekre fókuszálok És hogy, hát szomorú, de hogy Magyarország a dobogó legfőső fokán áll. Azt hiszem hogy 690 ezerrel. És utána ha megnézted a 2-3-4-5-6 futottak még kategóriát, abból jött össze annál kevesebb.

Tehát hogy… Azért itt erősen meg lett sorozva a magyar zsidóság, és nem csak a zsidóság, hanem amit most úgy mondanánk hogy LMBTQI akármi mindenek, tehát hogy a cigányok a melegek, a deviáns magatartásúak, és a többi és a többi. És azért volt ez a felvezető, mert hogy idei hat epizódos sorozat a Netflixen, már pedig az a címe, hogy Hitler and the Nazis Evil on Trial.

Hat, jól látom, igen, hat epizód, és egy dokuszéria, tehát hogy eredeti színezett snittek. Akár a bajszosról akár magáról a… Az egész folyamatról, tehát itt az ördögszületése, a harmadik világ felemelkedése, Hitler ereje, ami a végkifejlethez vezetett azok a bűnök, amiket elkövettek a hadsereg részéről, a nácik az invázióval kapcsolatban, és egyébként a kivégzésekkel kapcsolatban, és a konzekvencia levonása.

Úgyhogy jónak ígérkezik, biztos nem könnyű téma kb. olyan szerintem mint megnézni az HBO-s Csernobilt De szóval pont azért valahogy szembe jöttek velem olyan videók, hogy Magyarországról oda deportált és aztán később Amerikába emigrált zsidókkal beszélgettek és mondta ott az idős hölgy, hogy hát igazából hárman voltak testvérek, meg az anyja, akit utoljára akkor látott, amikor a vonatról leszálltak és utána soha többet, tehát hogy micsoda sorsok meg drámák vannak itt, nem mindig csak vidámkodjunk, azért ez egy meghatározó pont, és gondolj bele, hogy nem csak Magyarországnak, nem csak Európának, de világ szinten meghatározó történelmi pontja volt, és pont nem a háború miatt leginkább.

Azért is, de hogy kurva nyomás Amaztól volt látni a… A rakásokra pakolt cipőket, szemüvegkereteket, táskákat, amit tegyék le, majd utána összeszedjük és szortírozva visszakapják, aminek baromira nem volt itt semmi valóság és igazságtartalma. Szóval ez az, amit senkinek nem szabad elfelejteni és meg kell őrizni az utókor számára, mert egyébként ha elfelejted, akkor megvan az esély, hogy még egyszer beleszaladsz egy ilyen pofonba.

De ha megmarad az emlék akkor ez is visszatartó erő lehet, mert a tudomány amivel foglalkozunk és elkézzük őket már egy évtizede a tudomány álságos bőre mögé bújva micsoda kísérleteket végeztek ott élő embereken. Meg ikreken, meg egyébként úgy mindenkin. Úgyhogy még egyszer mondom, Hitler and the Nazis, Evil on Trial, Netflix.

Fifika: Mikor elkezdted fölvezetni én azt gondoltam mert nekem az tudóba van, csak még nem jutottam oda, a Auschwitz-i tetováló. Az is. Van egy ilyen filmsorozat, és amit még én néztem az a az új Star Wars szériának a Hát adtam neki még egy esélyt, megnézem a harmadik részt is, de azt hiszem hogy elengedtem. Tehát hogy borzasztó rossz.

Charlie: Óvatosan kell már ezekkel a végtelen sorozatokkal, meg franchise-okkal, mert könnyű már beleszaladni. Egyre könnyebb. Igen. Na, de hogy minket ne támadjanak meg, merüljünk le. A hűvös vizekbe, mert én nem bírom ezt a 30 fok fölötti hőmérsékletet. Aztán jövő héten megint. Nem, bocsánat, bocsánat. Jövő héten megnézem a naptárt.

Jövő héten nem jövünk, mert nyaralok és nem Magyarországon leszek, hanem baj. Ha baj, akkor lemondom. Nem nem. Egy szabadba kerül. Nem 

Fifika: nem 

Charlie: le nem mondd. 

Fifika: Jó. Nóri megölne. 

Charlie: Mármint engem. Mármint engem. Úgyhogy akkor jövő hét után jövünk, az meg már július, és addig töltekezik a ugye oltakozik, töltekezik töltekezik a Daszlekvitbótnak az akkumulátora.

Úgyhogy nagyon szépen köszönjük a figyelmet. Csók mindenkinek. Sziasztok! Egy élmény volt. Sziasztok!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!