A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #462 – Meszes cigi

Charlie utazó kalandor lett, Fifika pattog, de az új gépe sem lett jobb. Megismerkedünk az undorító cigarettákat is felülmúló dohánytermékekkel, beszélünk az új EU-s statisztikákról, illetve ráfordulunk Ausztrália elmebeteg szabályozására. Jó szórakozást!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Az egészségügy és az ártalomcsökkentés
Füstmentes dohány gyorstalpaló
Jézusom! Már a mandíner is…
Ausztrálok
Nem lesz füstmentes Európa

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: A mai adásban gyors talpaló tanfolyamot tartunk nektek az ártalomcsökkentő termékekről, amit még nem ismertek, illetve a mandinert is elővesszük. Ez durva. Ezután 

Charlie: jön még durvább Ausztrália. Majd 

Fifika: ráfordulunk a nem lesz füstmentes Európa témakörre. 

Charlie: Őségriasztásban és villámárvízben, szegély, szép estét kívánok!

Mindenkinek szevasz Fifika! 

Fifika: Hogy csapkodnának körbe a villámok. Mert hogy én itt szívtam egész héten, múlt héten, amíg te mit csináltál. Végig rád 

Charlie: gondoltam. Erre gondolsz? Köszönöm szépen. Igen. Egyébként elmondanám neked, belecsapunk a közepébe, immédiászressz mit történt velünk. Elhagytam ezt a rántott húsalakú országot egy kis időre, és már mondhatom a második eset után igaz, hogy a megszokott helyünkre mentünk, mármint hogy én nélküled, és spanyol országban süttettem a hasamat, de úgy voltam vele, Hogy frankon mondom, hogy itthon jobb idő van, mint ott, mert ott ilyen 26-27 fok kellemes idő egyébként by the way.

De akkor volt az, hogy itt nagyon világvégemeleg volt. Tehát tényleg úgy mentünk, hogy nagyon-nagyon durva. És amikor már ott voltunk, akkor jöttek a riasztások, hogy mit tudom is én a Pest vármegyében, mit tudom is én, milyen árvízvédelem, vagy árvízvesz de hogy árvízveszély, mondjad már, mi az lezútuló eső meg vihar meg anyámkínja.

Ránéztem a kamerára és annyira diszonáns érzés volt, hogy ülök a sósmedence szélén, mert sósmedencebe mentünk, klóra nem volt. Ülünk a sósmedence szélén, Árnyékban is nagyon izzadok, és így közben nézem a telefont, hogy otthon meg hogy veri az eső a tetőt, úgyhogy az valami zseniális volt. És a hazaút az már annyira nem volt zseniális.

Meg szeretném jegyezni. Amit történt? Fifika, ha néztél televíziót, mi egyetlen járatunk nem volt benne a híradóban, by the way, de pont beleestünk abba a huszonhatodikai állítólag időjárás miatt, de egyébként jó, szaridő volt, de nem annyira hogy indokoltál tette volna az öt óra késést. Hát az még egész tűrhető.

Volt, aki 

Fifika: harminc kettőt tett

Charlie: Tudod mindig benne van, hogy az utolsó járatoknál azért az oda-vissza járatoknál mindig benne van a veszély, hogy lehet hogy amit összeszedett egész nap, azt napvégére majd te kapod meg. Hát ez úgy nézett ki, hogy ahogy a szállodából kijöttünk, és Barcelonáig volt egy ilyen órás vonatút, amikor a vonatra fölszálltam, akkor jött az SMS.

Én olyan ideges lettem. Olyan ideges lettem, hogy miért nem tudtátok egy fél órával előbb hogy akkor naplementéig áztatom a seggemet az óceánban. És az volt a vad, hogy 21.35-kor indultunk volna visszafelé, tehát Magyarországra. És már akkor azt mondták hogy tervezett járatindulás 1 óra 35. Nem ismásoltak, belehúztak keményen.

Fifika: Hát 

Charlie: figyelj, legalább nem hazudtak. Hát egy úr pokolban is úr. Én onnantól kezdve néztem folyamatosan, hogy tudod, késett a járatom meg késett a gépen, meg mennyi pénz jár. Mert az EU-nak erre direktívája van, Fifika, és én azt mondtam hogy gyerekek idáig és nem tovább, most az asztalra csapok. Ez a távolság ilyen járatkéséssel, mert ugye nagyon okosak.

Tehát hogy ha megérkezést nézem, 1 óra 35-kor kellett volna megérkezni. A járatérkezés ki lett írva egy perccel kevesebb, mint 5 órára. Ami persze nem volt igaz, de én ezt ilyen manuálba parazdba ezt úgy dokumentáltam, hogy fölvettem videóra, órámat így kiraktam a repülőgép ablakához és lefényképeztem, hogy mikor indultunk, meg hogy mikor érkeztünk.

5 óra 20-kor szállt le a gép. Hú, de ideg voltam. És hála Isten. Ja, nagyon nagy volt egyébként. Ugye a kártyámhoz nekem jár a prémiumváró ilyenkor. Egyből bedurrantunk, és összetalálkoztunk egy, hát én már csak utána derült ki, hogy magyar hogy ugye leraktam asszonyt hogy itt a fotel ücsörögé, hozok enni-inni.

És már mire visszaértem, mivel a szembe levő úriemberrel egy ilyen 62-es, 62 éves faszide, tudod, öltő nyakken az velem egyidős igen, céges laptop, fölpattintva rajta a vonalkód, mondom akkor korporét környézetből jön, na, hát így vele elütöttük az időt, valami Tennessee cégnek a európai oda-vissza repülős tehát ez a, azt mondja, kijöttem egy délet őtre, mítingre, és még mindig itt vagyok, így mondom az cudar, úgyhogy hát hazafele így csaptuk el az időt mert tízkor bezárt a váró is, és tíztől először fél kettőig, aztán utána fél háromig, aztán igazából három óra tízkor szállt föl a gép, ott már nem volt kényelmes, sehol, se ülve se állva.

Mennyi 

Fifika: Két óra? Két óra repülőút? 

Charlie: Aha, aha. És erre a távra, meg erre az időre az EU megállapít fejenként, kapaszkodj 400 eurókártérítést. Úgyhogy az 800 euró jól számolsz, be is adtam a papírokat, úgyhogy ha a víz nem akar fizetni, akkor meg van valami cég, aki meghatalmazás útján sikerdi ellenében. De úgy voltam vele, hogy először próbáltam meg sikerdi nélkül, mert 30% az ekkora összegnél már egy szabad szemmel is jól látható összeg.

Úgyhogy beadtam először én a papírokat, úgyhogy most várom az eredményt, hogy mi a szentszar lesz. Meg beadtam még a bankkártyás cégnél is, mert ott is volt biztosításom, meg beadtam a biztosítónál is, mert ott is volt. Ők meg egyből széttárták a kezüket, hogy nem hat óra volt, rohadjatok akkor, meg nem hat órátok voltak Nem vezek többet biztosítást tőletek át.

Ez ilyen egyszerű. Tehát hogy a bank, akármelyik más olyan cég akinél ez nem default, az fizet, ők meg ahhoz képes hogy biztosítást veszel tőlük Jön a hat órával. Hát a hat óra kés is azért az igen extrém tud lenni már. 

Fifika: Na, Öcsi Sajt mesélj már az én időmet fogyasztod, de téged érintette az Apple Play probléma.

Charlie: Nem. 

Fifika: Képzeld 

Charlie: el, ezt én olvastam elkezdtem nézegetni. Miért téged igen? Nem. Azért nem szerintem mert hogy mi, ahogy ezt utólag így legreppeltem, az OTP-s számláknál voltak ilyen problémák, meg azt hiszem a cibnél, de hogy az én bankom nem volt érintett, és nem tűnik soknak ezek a mikrotranzakciók, de voltakinél 30 ezer, és ugye az volt benne a vad, hogy levontak úgy hogy a kártyád mondjuk be volt fagyasztva már, vagy levontak úgy hogy az a kártyád már nem is volt érintett érvényes.

Tehát azért az úgy már 

Fifika: vad. Hát meg levontak úgy hogy mondjuk nem volt kártyahiteled és mínuszba tették a számládat. 

Charlie: Igen az már a banké mondjuk, tehát hogy a terheléseknél nem nézi a bank. Mindenféleképp vad, és elismerték hogy valami szoftveres probléma van a bank és az Apple között De hogy az MNB végre közbelépett és megmondta egy asztalra csapott, hogy azanyátok úristenit, kártalanítsátok az ügyfeleket, és majd utólag majd lezongorázzátok az epöllel.

És valami sok millió forintos tételben beszélünk. 

Fifika: Igen,. És sok embert érintett, engem ez lepett meg, hogy hány ember volt érintett ebbe a sztoriba. Azt 

Charlie: nem tudom, hogy csak Magyarországon-e egyébként. Jó kérdés. Na mindegy, igen, pont a medence szélén. Egyébként nekem mondhatnám azt, hogy nem nyomogattam a telefonom, de hazudnék, de digitális detox révén vittem a Kindle-t,

és Miss Marple-t olvastam egész héten. Jézus Mária. Nagyon jó volt. Nagyon jó volt. Egy bajom volt, olvasáshoz szemüveg kéne, A vízparton meg napszemüveg. Nekem meg nincsen dioptriás napszemüvegem, úgyhogy lehetett választani, hogy na de, aztán rájöttem hogy megömeljük a betűméretet és már is jobbak vagyunk.

Úgyhogy hát nagyjából ennyi, és halkan súgom, hogy nézegetem a Remarkable-nek a

írókáját, minek 

Fifika: mondjam, E-inkes. már régóta nézegetem de kurva nehéz meggyőzni magamról hogy nekem kell egy olyan. Fika, 

Charlie: nekem is, de figyelj, én nem hiszed el, de nézted a kommentemet, amit kiírtam a Facebookra? Internet népét meg. Annyi ismerősömnek van, hát már tiszta ciki hogy nekem nincs. Tehát hogy elcig is is van 

Fifika: közte.

Megtaláltad a kis kaput hogy miért kell neked ilyen. Elcig is is van közte egyébként. Egyébként ahhoz képest amit tud, és néződj meg egy ilyen tíztól környéki könyvolvasót. Ahhoz képest nem is drága. 

Charlie: Én elmondom neked, hogy nekem mi a drága benne. A tok, a billentyűzet, meg a pen. És igazából akkor leszűkítem mert a stylusz meg a tok az kell.

De hogy mondjuk ötven ezer forint egy tok, azért az vad. De hogy a billentyűzet, hogy a billentyűzet, bazdmeg, az valami százötven ezer forint. Jézus Mária! Én azt tényleg nem 

Fifika: kizárdulok, hogy valaki erre ne repült volna rá. 

Charlie: Ez a gyária. Tehát tudod ez a Magnessen Ráczófamos, és akkor az a kis érintkezőjével.

Úgyhogy felajánlották már többen. Itt is üdvözlöm Kedves. Volt pétriónunkat hallgatónkat, ő volt az egyik a másik egy kedves régi iskolatársam, aki Németországból felajánlott, hogy bármikor megnyomkodhatom ha felé járok. 

Fifika: De láttam Andor is beírt, hogy nagyon szívesen küld róla fényképet. 

Charlie: Andornak millió hála, szeretném hogyha elküldeni fénymásoltan.

Ugyanaz ugyanaz. Tehát, hogy nekem, most megint tudod vissza a Kindle-höz is kurva jó feeling volt ez a… Tudod, hogy nézed, és tudod hogy nem fogyaszt energiát, de látod. Tehát hogy… És nem iPad, és az írási flow az állítólag baromi jó rajta, a kaligrafikus írás kurva jól néz ki. Topnotch. Meg hát hogy itt van mellettem a…

Bocsánat, itt van mellettem a jegyzetfüzet tehát hogy én ezt napi szinten használom egyébként. Mondjuk az kérdés hogy annak az árából… Hány köbméterjegyzett füzetet tudnék venni, viszont az nagyon menő… Na 

Fifika: környezetbarátság is van a világon Hát 

Charlie: környezetbarátság, hogyha rajzolok egy flowchartot mondjuk a meetingen, akkor azt egyből a felhőbe szinkronizálom, vagy OC…

Neked olyan rendőrös, ahogy nézem, tudod mint régen… De nekem ilyen 

Fifika: pici van, igen. 

Charlie: Úgyhogy ez tökéletben lehet digitalizálni, meg azt egyből feltölteni a felhődbe, ott rendezgetni. Meg különben is elektrovitikus eszköz tehát hogy férfinak kell ilyen. 

Fifika: Hú… Na akkor gyorsan összefoglalom, hogy velem mi történt gyorsan nem kell gyorsan haladj a szépen.

gyorsan.

Lassan kész a konyha. Ma megcsinálták a páraelszívó kürtőt. Érted Charlie? Sose volt ilyenünk, most van már ez is, hogy kürtős párelszív, mert hogy van már fölfelé hely a konyhába, úristen, milyen. Kész az a spájzpéntekre szabadság hogy tudjunk asszonyát festeni pakolni. 

Charlie: Az 

Fifika: idő adott lesz a festéshez hamar 

Charlie: fog száradni Úgyhogy hát ennyi figyelj, bocsánat hogy közbevágok beraktátok azt a fényforrást abba a csőbe?

Fifika: na, és 

Charlie: milyen éjszaka? 

Fifika: hát kifelé semmit nem csak annyit látsz, hogy valami derengy de nincs izét a fényvető cső kifelé nem olyan mintha a katonai reflektort felraktam volna a tetőre de rettentő praktikus egyébként tehát bent egész más fény van így hogy besüt a nap fölülről, ráadásul nagyon jó tekerni készüléket napközben erre rájöttem illetve azt nem fogod elhinni, de meggyaláztam a megbúkodat ne 

Charlie: idegesíts föl hogy Windows-t raktál rá 

Fifika: de de Papot keresztett?

Papot keresztett, mert hogy a lányomhoz fog kerülni, és… És ő neki… Hiába mondtam neki, hogy az a 3D-s program, amit ő keramikusként használ, a Rino-t használják egyébként. Az pont ott van egyébként, az pont van Macre is, de ő nem, és hogy meg egyébként is. És felsorolt az összes olyan szoftvert, ami létezik Macre amúgy.

Mindegy. Utána néztem a szakirodalomnak, hogy erre aránylag egyszerűen lehet telepíteni a Mac-et, vagy a Mac-et, a Windows-t. És azt kell, hogy mondjam, Csárli, hogy baromi gyors rajta. 

Charlie: Ezekkel a Jadielmet rükkökkel nem hadsz, tehát Vannak ilyen kollégáim, mindig… 

Fifika: Rád nem hatok, nekem volt meglepő.

Charlie: Rátelepítünk egy már meglevő gépre egy teljesen szűz, teljesen csupa szoprendszert, és hallelúja gyorsabb. Hát ez tényleg fantasztikus. A kollégám is ilyen minden évben, hú, ez a telefon sokkal jobb, mint az előző. Gyorsabb is, nyilván baszd meg. Tehát hogy előre megy 

Fifika: a 

Charlie: technológia.

Fifika: Tehát az, hogy gyorsabb én arra gondoltam hogy én ugye most a podcasthez vettem egy szemben jól látható összegér, egy laptopot, és ugye ezen is szűz volt az szoprendszer.

Akkor áttelepítettem, vagy föltelepítettem a Windows-t a MacBook-ra, és engem lepett meg, hogy a Windows a MacBook-on Milyen gyors. Mert amúgy a hardware, ami alatta van, az kurvára nem indokolná azt a fajta gyorsaságot. Hát az nem indokolná 

Charlie: de tőlem vetted tehát hogy 

Fifika: Ja, hogy az indokolja. Bocsánatot kívánok.

Oké Most még azon tűnődöm, hogy hogy fogom kipiszkálni róla a Mac-et, mármint hogy az oprendszert nyilván felteszek egy partícionálót, és akkor letörlöm a Mac-es partíciót más nem tudok. 

Charlie: De miért most a bootcamp-et raktál föl? Igen. Ja, hát az nem kell hozzá. Abszolút. Igen. Két opció van, vagy úgy, hogy friss telepítés és Windows telepítesz rá, vagy friss telepítés bootcamp-el indítasz, és akkor van rajta ez is, meg az is.

Fifika: Bootcamp-et tettem rá, de nem akarja lányom használni a macOS-t. Mindegy, tök jó lett, meg szépen leszett a drivereket, meg mit tudom én, tehát nekem ez egy nagyon pozitív csalódás volt egyébként. Majd látjuk hogy fogja használni. Aztán mi volt? Hát beizemeltem az új laptopot, iszonyat Keveset bír az aksia.

Most még nem akarom megkockáztatni Tóth, hogy csak akkumulátorról podcastelni. Csináltam próbafölvételeket, és az a 100 Hz alatti sztori, az valószínűleg a hálózatból avászkodik be, és ha kihúzom a hálózati csatlakozót, és csak a beépített akuról veszek föl, akkor eltűnik 

Charlie: Figyelj már, a háznak a földelése, azt 

Fifika: te tudod hol?

Az tökéletes, tökéletes. Hát tavaly csináltuk. 

Charlie: Te 

Fifika: csináltad? Nem, a velyem aki erős áramú illányszerelő. Tehát egy ilyen két és fél méter vast csőn leverve. Úgyhogy nem szarra gúrítottunk, nem szarra gúrítottunk, tehát nagyon jó. Én meg inkább arra, hogy ki fogom cserélni az összes ilyen bizbasz hosszabbítót normálisra.

Charlie: Azzal lehet próbálkozni, illetve még én a helyedben azt csinálnám, nekem az volt dealbreaker, mikor a keverőnél hallottam ugyanilyet, hogy tudod az asszony meg a rendmánia föl kell tekerni a kábeleket, és az audio kábelnek egy dolog nem tesz jót ha föl van tekerve. És kibontottam a tápot, elhúztam hogy hosszan lógjon a madzag, elimináltam És 

Fifika: megjavult.

Charlie: Illetve volt olyan amikor egyenként húzogattam ki a fogyasztókat, hogy mi a Baszom az, mert nyilván a mikrót meg a sütőt nem fogod tudni kitépelni, hogy podcast van, bázeg. De van itt olyan amivel szenvedés volt, pont mint ezek a nyíves elektromos cigik, amik beciripelnek. 

Fifika: Igen, igen. A másik amit észrevettem, tök csöndbe ültem kint a konyhába, és tudj így közelítettem a fülest a képernyő felé.

És olyan ciripelés jött, mint az E-cigiből. És tudj, így meg is emeltem a laptopot így jöttetem a fülest, ez Jézus Máriám. Tehát valószínűleg hogy a PWM szabályzása a laptopnak a képernyőjén, na az is, ha közel vagy hozzá, nyilván ebből a távolságból már semmit nem érzel, de szóval ezek ilyen érdekes dolgok.

Na de szerintem csapjunk a lecsóba. 

Charlie: Csapjunk a lecsóba, és mivel elszokott tőlünk az internet népe ezért bátrabbak közelebb jöttek a parthoz tehát most kihajózunk, és egyből már a célkeresztünkben van valami. 

Fifika: Fú, apám, én ma, ahogy szedegettem össze az anyagot, olvastam egy tanulmányt a füstmentes technológiákról Indiába.

Tehát ez egy indiai tanulmány volt. Olyan számomra érthetetlen füstmentes cuccokról beszélt, hogy rá kellett keresnem a neten A magára, a névre, meg a fogalomra, meg hogy néz ez ki, meg mi ez. És ha hiszed, ha nem, a VHU igazított el. Úgyhogy betettem egy linket, azt meg fogjátok találni a show notes-ba is, betettem egy linket, amiben a VHU összefoglalja ezeket a füstmentes cuccokat.

Ugye mi csak a snüsszről és a nikotínpárnáról hallottunk ideig, esetleg még aki kicsit kifinomultabb az tudja hogy volt Magyarországon rágó dohány meg van is rágó dohány, de hogy ezen kívül Apám mik léteznek még? Hát ettől én dobtam egy hátast. És akkor jutott eszembe, hogy én láttam is ilyen videót, és nem értettem hogy ez mi, hogy Indiába oda mész egy púlthoz, és ott elkezdenek neked dohányt, égetet messzet, meg ilyen mindenféle szírszart.

Össze kevergetni a markába a csávó, és utána egy ilyen bétel levére rárakja, összegöngyöl, és odaadja. És hogy ennek ott óriási keletje van, hát végignézve a… Bocsánat ez olyan mint nálunk a Herbal, tehát olcsó keletje van nyilván. Abszolút, és ebben minden van, érted, ilyen mindenféle dió, meg bétel, meg nem tudom.

Szóval apám ezt mindenki… Én nem szoktam WHO oldalakat ajánlani. Csak ha valami irdatlan nagy marhaságe van, de én ezt így összeszedve még nem láttam, és ugye le van írva az összetétel. Tehát ez a kaini volt azt hiszem az egyik amire így rákerestem. Ez a napon szárított és erjesztett durvára vágott dohánylevél oltott mésszel keverve.

Charlie: De tudod miért van benne oltott mész? Nem fogalmam nincs. Na, hát akkor mondjad. Hát figyelj már, a dohányban egyébként ha égeted a cigarettát akkor mi kerül a szervezetedbe? Kátrány. A kátrány milyen színű? Fekete. Az oltott mész milyen színű? Fehér. Mit csinál a kettő? Kioltja egymást. Mint az ananászlék. De hát ezt nem égeti a szájába, érted Persze csak ügyeskedtem, de ők így gondolkozhattak.

Esküszöm, esküszöm hogy így gondolkoznak szerintem. Gutka, 

Fifika: ez volt a másik, amire rá kellett hogy keresem Fogalmam nem volt, hogy létezik ilyen a világon. Ez arekadió, oltott mész, kateku, jelentsen ez bármit is, napon szárított, pörkölt finomra vágott dohány ízesítőkkel és édesítőszerrel. Húr és ezt képzeld, hogy van még az Egyesült Királyságban is.

Nyilván mert hogy rengeteg indiai. 

Charlie: Én el nem tudom képzelni, Fifika. Tehát ez már tényleg a szemetet is használjuk föl kategória egyébként. Hogy ez a mind… Hú, ez nagyon gurmék. Egy csepnyi oltott mész, egy ilyen dióhéjából öt töret. Nagyon 

Fifika: vad. Tehát a ilyen összetevők vannak, ez például a zarda, a vízipatta, ízesített rágóduhány, pehely, aromás fűszerekkel, mentóllal, gyógynövényekkel, illatanyagokkal, sáfrányjal, nyers kivammal, ezüst pehelyjel, szantáfólajjal keverve.

Charlie: Hát hogy a leheleted mégiscsak jó legyen szantáfa olajjal. 

Fifika: Plusz és ehhez a cucchoz külön adnak még meszet. Nem tudom miért kell ez a kurva mész mindenbe érteni. 

Charlie: Az indiai cigarettázás svajci bicskája, úgy látszik a mész. 

Fifika: Ja, és még azt is sáfrányal ízesítik. Szóval elképesztők ezek a cuccok. És van belőle olyan is, ahol pirolizált porított dohánytermék van.

Tehát előre elégetik neked. Tehát 

Charlie: gyakorlatilag belerakjuk a dohányhamut. Mert a pírolízis, aki nem vágná az tartósan 500 fok fölötti hőmérsékleten általában a sütőknél szokták, de én mondjuk a kamadóban is így takarítom ki, hogy minden mocsok leégjen, hamuvá váljon. 

Fifika: De várjál, várjál, mert itt nincs vége a történetnek.

Mert hogy ez, ezt úgy hívják egyébként Indiában, hogy gui, ez… Grafikai user interface. Igen, hogy nem gul, bocsánat, én néztem el, gul fokkrémként alkalmazva fogakra és az ínyre. 

Charlie: Mondom én, Svájci vicska. 

Fifika: Banglades, India, nőknél gyakoribb mint a férfiaknál. 

Charlie: Azt hittem, igaz mondod, hogy nőknél terméketlenségre, vagy születésszabályzásra, tudod erre is jó, meg az ellentetjére is.

Fifika: És akkor így mész ebben a szerintem borzasztó lista, tehát ez a dohányhamú gyapott szezámmagolaj, víz, néha mész vagy még egy kis gumi is van hozzá keverve, és így nézegeted ezeket. Amikor a tubákhoz értem akkor már egy fősóhajtottam na végre valamilyen tudom, amit ismerek. Amiről tudom hogy mi az, és erre oda van írva hogy minden ilyen terméknek van prevalenciája.

Bocsánat azt mondod, hogy a kasszáma. Nem, nem, prevalenciája is. A tubákhoz oda krémes tubák, oda van írva, hogy gyakrabban alkalmazzák 13-15 éves gyermekeknél. Nem tudom mire. Ez is szintén ilyen szájápolás. Újjal vagy fogkefével dőzsölje az ínt és a fogakat három-négy percig. Ennyi.

Charlie: Fú, hallod, nagyon vad dolgokat mondasz erről. Eszembe jut, és nagyon nem témába vág, hogy a mostani fiatalok, mert itt volt az asszonynál az egyik tanítványának az anyukája, és beszélgettek is, hogy a 16 éves gyerekek körében képzelt Fifika, ha nem elf, bár akkor micsoda de hogy mindegy ezen lépjünk is túl.

A lényeg az az, hogy amikor a… Nekem ez egy fura hozzáállás volt egyébként, meg kell, hogy jegyezzem. Hogy a szülő azt mondja, hogy ne áll mindenféle ismeretlen szart szívjánk, Akkor inkább veszünk neked, nem Zsult, bocsánat, Ájkoszt. Hát na mondom, álljunk már meg egy kapavágásra, tehát 16 éves gyereknek ne azzal próbáljuk bevezetni, hogy az egészségesebb mint az elfbár, meg pokóbár, meg az anyám kínja tudja hogy micsoda.

Fifika: Jó hogy mondod egyébként ezt a sztorit, mert képzeld el, hogy tegnap este a lányom átküldött egy TikTok videót. És ez egész pontosan egy pesti gyerekklinikának a TikTok videója, ahol bent fekszik egy gyerek, akiről azt mondja a klinikus, hogy azért fekszik bent műtüdőre kötve, mert elfbárt használt.

Charlie: Messziről jött ember egyébként biztos azt mondom, mit akar, de… Én még mindig nem tudom, hogy ez melyik elfbár. Az az elfbár amit nem árulhatunk, vagy az az elfbár, amit mondjuk az osztrák határon átlépve megvehetek?

Fifika: Egyébként gondolkoztam rajta az este sokat. Egyetlen egy komment nincs a videó alatt. 

Charlie: Le van tiltva, vagy… Nem tudom. Azt ki van írva oda, tudod hogy letiltotta a kommentelés lehetőségét? 

Fifika: Én csak annyit néztem tudod hogy nincs még komment 1260 szívecske, meg nem tudom én mi. És ezen gondolkoztam hogy egyrészt…

Baromira nem tudunk erről az esetről mi semmit, és a doktor úr aki ott nyilatkozott, egyébként egy aránylag fiatal tehát ilyen 40 alatti doki volt, és így mondta, hogy hát látjátok ezért nem szabad olyan dohányterm, ezért nem szabad elektromosztigerettát vagy elfbárt használni, mert nem tudjuk hogy mi van benne, és hogy sokan azt mondják hogy ez egészségesebb de nem tudunk róla eleget ez úgy elhangzott a szájából, érted?

Úgy fölmondta a WHO panaszkönyvet, hogy ez valami eszméletlen. És így égmatóhoztam rajta, hogy de baszki, mi se tudunk semmit arról ami ott történik. Tehát hogy annyit tudunk hogy ti azt gondoljátok hogy az elfbártól kapta, nem tudjuk milyen elfbárcív volt, nem tudjuk hogy ez egy 50 mg-os kínai fekete import, ami lehet hogy nem is az elfbári egyébként, hanem ugye a kínai az nem megy messzire, ha másolni kell.

És azt sem tudjuk hogy lehet hogy ez egy újratöltött készülék mert hogy egyébként meg baromi nagy divatja van ennek. És megint az jutott eszembe, hogy drága jó vezetőink és egészségügyi megbondó embereink elérték azt, hogy nálunk nincs hivatalosan forgalomba Eldobható elcigaretta. Ki van tiltva az ízesített nikotinos elcigaretta Be van tiltva

minden nikotinos ízesítés nélkül itt tudsz kapni, és még lehet kapni nem tudom meddig, nikotinmentes ízesítettet. De hogy ilyen előretöltött, gyárilag előretöltött patronost vagy eldobhatót, azt nem. És ilyenkor azért fölteszem a kérdést magamba, hogy vajon ezért az borzasztóan eszkalálódott helyzetér ki a felelős, hogy ezek a fiatalok Valószínűleg a legsötétebb zugokból vásárolják meg ezeket a termékeket.

Egyébként mindenkinek helybe törném el a kezét, aki gyereknek elad ilyet. Tehát hogy ez 18 év alattiaknak tilos. 

Charlie: Bármit is, Fifika. Tehát hogy a beszélgetés következő része az arra irányult a csajoknál hogy tudja-e, hogy itt a környékünkön hova járnak a gyerekek. És hogy nem szolgálhatsz ki sem tohánytermékkel, sem szeszesitallal fiatalkorút, kiskorút.

És mondja a kocsma nevét, hogy hol van, ahova járnak a gyerekek. Kocsmába baszd

Nem akarunk senki felett pálcát törni, mi is volt, hogy berúgtunk hétvégén, na de nem a… Ja, figyelj, és hogy bassza le a gyerekét a másik szülő, ezt már így hallotta, hogy ha rossz leszel, akkor ezen a hétvégén nem mehetsz el a haverjaiddal kocsvázni. Ez a bűnti. 16 éves. 16. Hú, mondom de rossz fele megyünk.

Tudod ki megy még rossz fele? Ki? Hát szerintem nem tudom eldönteni még, hogy mi vagy a mandiner. Mert hogy… Tudod mi a vad? Tudod mi a vad? Mi? Csak így leesett neked, hogy miről, milyen konferenciáról beszéltek a cikkben? Hogyne. Varsó, GFN, és még hozzá úgy, hogy nem linkelték be, de Bernd Mayert is, mint a Gráci Egyetemnek az orvosát, aki a témában beszélt, megemlítették, és

eljött ez a pillanat szórjunk hamut a fejünkre, a mandíneren… Vagy a mandéneret kell A mandéneren svéd… Lehet hogy ezt kidebelinkelnünk az ECG-tesztekre? Svédországból üzenik, a magyarok ezt az utat választják, 30 év alatt minden megváltozhat. És… Nagyjából egyébként jól vázolják a képet, és még azt is leírják hogy nehogy az legyen hogy milyen statisztikákat gyártattak ők saját maguk.

Leírják hogy az elemzésekhez a WHO, az EU statisztikáit, valamint egyéb publikusan elérhető adatokat használnak, hogy ne írja őket az a vád, hogy saját megrendelésre készült számokkal zsonglőrködnek. Hát ez nagyon nagy. 

Fifika: Én azt gondolom egyébként hogy ott a Mondinernél valaki elment szabadságra, vagy félrenézett, vagy nem tudom mi történt, nem egyeztetett a koreányival, fogalmam sincs hogy mi történt, de hogy ez engem úgy meglepett.

És leírja azt a mondatot egyébként ezt a mondatot mi valamelyik podcastból már elsütöttük, lehet hogy nem Magyarországgal kapcsolatban, de hogy leírja ezt a mondatot, hogy Európában 3 millióan, Magyarországon 251 ezeren élhettek volna tovább. 

Charlie: Igen, abban az évben, nem tudom melyik évre hivatkozott. 

Fifika: Ha 2000-ben elkezdik követni a füstmentes ártalom csökkentésre fókuszáló duhányzási stratégiát, amit a svédek.

Hú, és ezt olyan jól esik egyébként olvasni egy… Kormányhoz ennyire közeli sajtótermékből, hogy azt el nem tudom mondani. De lehet hogy az 

Charlie: ember 

Fifika: már nincs ott a mandénernél azért majd figyelgessük. 

Charlie: Vagy áh de ezt nem szokták névvel, Fifika. Hát de ott a ne vicceljél már. Az, hogy Kleinron? Igen, igen. Na jó, hagyjuk már faszombat.

Kleinron, oké Jó. Szerintem monitoroznak, Fifika. Meddig lehet elmenni? Mivel lehet elmenni És meddig? Ennyi. Tehát hogy amikor az le van írva kiemelve, hogy azt azért nem szabad elfelejteni hogy ekközben általános iskolás gyerekek fogyaszthatnak kólát, vagy energiaitalt, amiben ott a koffein és a cukor. És hogy le van írva hogy a társadalomnak el kell fogadnia ezt a réteget is.

Ugye itt még mindig a svédektől idéznek. Azért az érdekes lenne mikor a magyar kormány mondjuk beviszi a trafikba a sniszt. 

Fifika: Hát most vagy megvárják a dohányzás fókuszpont vezetőjét hogy elmenjen nyugdíjba, vagy nem tudom mi lesz de azt tudod hogy ő volt a snisz legnagyobb ellensége. De hogy itt valami készül, vagy nem, azt nem lehet tudni.

25 évvel ezelőtt gondoljatok bele, Svédországban 20 százalék feletti volt a dohányzók aránya. Egyébként Magyarországon, ha jól emlékszem, 24 százalékról beszélünk ma. 

Charlie: Az azt jelenti hogy nálunk minden negyedik ember, náluk meg minden ötödik ember dohányzott. 

Fifika: Így van, így van. És a svédeknél az idén ez be fog dőlni 5 százalék alá.

Nem mellesleg a jól átgondolt ártalomcsökkentő termékeknek, tehát senkiben ne legyen kétség, nem a nikotintapasz, nem a nikotinos rágógumi, nem az orális nikotinos szájspré, amiben még sósav is van, váltotta meg náluk a világot, hanem a snűsz, amit egész Európában betiltottak annak idején. 

Speaker 3: Ugye 

Fifika: a jószándékai egészségügyi fasizták.

És aztán visszanyalt a fagyi a svédeknél, mert azt hiszem ők voltak az egyetlenek akik erre a termékre kértek ilyen feloldozást, hogy hát álljunk már meg egy pillanatra, nálunk ez nemzeti termék tehát ez olyan mint hogyha a gulyáslevest be akarták volna tiltani Magyarországon. Vagy a hurka kolbászt értett tehát hogy álljunk már meg egy pillanatra.

És milyen jól tették a svédek. 

Charlie: Ami engem elkeserít, hogy azt olvasom hogy mi nevesíthetjük amikor itt azt írja Mandiner, hogy egy varsói dohányipari konferencián, akkor az igazából szeretnénk megjegyezni hogy nem dohányipari konferencia de varsóban van ez a Global Forum on Nikotin konferencia, és… Nem is ez a lényeg, hanem hogy korábban több orvos is azt állította, kollégái elítélik őket, amiért betegeiknek az olyan ártalomcsökkentett technológiákról beszélnek, mint a hevítés vagy az e-cigaretta.

Hogy milyen szürreális, hogy Dunning-Krüger effektus, ennyit tudok rá mondani. Tehát én vagyok a hülye, és ezért tájékozatlan is, és ezért téged ítélek el. Hogy te olyat mersz mondani, amiről én nem tudok semmit, de te hülye vagy, te nem vagy normális, te nem is vagy orvosnak való. Hát ez döbbenet. Milton is és Fagerström is hangsúlyozta egyébként, hogy nagy problémát jelent hogy az orvosok sincsenek a kellő tudás birtokában, és így nem is tudnak segíteni a pácienseknek a leszokásban, vagy a lehetséges következmények mérséklésében is végre, nem végre mert hát 25 évvel ezelőtt, de hogy fölfogták hogy valahogy el kell mozdulni arról a tengelyről, ahol vagyunk, azt mondták hogy snüssz ha, bejött.

Úgy is, hogy értjük hogy vannak kockázatai, de tisztában vannak a szavaknak a jelentésével és a súlyával, tehát a csökkentett kockázatú termékek, mint olyan. És amit milliószor mondunk, ha lehetne minden adás elejére így be kinevágni egy blokkot, hogy az ártalom arányos adózás például, vagy egyáltalán hogy ne boszorkányüldözés legyen ilyen csökkentett kockázatú termékeken, mint a snüssz, az e-cigaretta a HMB, bármi, ami sokkal kevesebb kárt okoz a szervezetnek.

Mint a hagyományos cigaretta, és akkor ezután jött Bernd Mayer, aki arra is felhívta a figyelmet ezen a Varsói GFN konferencián, hogy a társadalomnak bizony el kell fogadnia hogy van egy szabad szemmel a Marsról is jól látható réteg, amely nikotint akar fogyasztani, és erről akkor sem hajlandó lemondani, ha tisztában van az egészségügyi kockázatokkal 

Fifika: De, tehát hogy ez pont olyan sztori, mint a cukor az alkohol, a transzsírok, a bármi érted, ami nem, tudjuk, hogy nem egészséges, de mégis fogyasztjuk.

Egyrészt azért mert élvezeti cikk Másrészt azért, mert hogy addiktív egyébként. Igen, mert hogy lehet hogy tisztában vagy a kockázattal, de te ezt fogyasztani akarod és pont leszarod, hogy mi van. Na most, hogyha az addikciót föntartva egy kevésbé kockázatos termék fogyasztására térsz át amiről nem tudnak még eleget.

Ez a világ legnagyobb bullshit dumája egyébként, mert nem sejteket kéne vizsgálni meg nem is hasítani érted a molekulákat, meg a patkányokat meg az egereket betenni három hétre elcigi gőzbe, meg ilyen faszságokkal foglalkozni, hanem ott van az a… majd százmillió ember… Aki ilyet fogyaszt, ebből legalább 30 millió, aki már 10 éve fogyaszt él cigarettát, vagy hát a snűszről ne is beszéljünk, mert annak meg aztán hagyományosan hosszabb idejű fogyasztási csoportja van.

De hogy miért nem ezekkel az emberekkel foglalkoznak? Miért nem ezekkel az emberekkel kezdik el a vizsgálatokat? Miért kell nekünk mindenféle ilyen műhókusz-pókuszokat kitalálni laboratóriumban? Csak azért hogy a saját igazunkat bizonyítsuk, de már pedig nekünk lesz igazunk. És épp most olvastam egy WHO-s sztorit, ahol a WHO, tehát hogy ezt a mondatot így ízlelgessed magadba, hogy a WHO szerint a dohánygyárak, A tudományt, a profit szolgálatába állították.

Csak azért, mert hogy ők folytatnak olyan kutatásokat érted, amik az ártalomcsökkentéssel kapcsolatosak. És a WHO most arra figyelmeztet mindenkit, hogy nagyon vigyázzatok, mert a duhánygyárak mindenféle kutatást finanszíroznak. Jézus Mária! Ha te 

Charlie: végeznél ilyen kutatást, akkor azt is elolvasnám. 

Fifika: Igen, 

Charlie: de nem végzelt.

Tudod mi jutott erről eszembe ez a mi káros, mi nem káros? Mindjárt indítom. 

Speaker 4: Én dagadt vagyok Miért vagyok dagadt? Miért nem mészel edzeni? Miért nem eszel normálisan? Nekem lehetnek kifogásai. Sok munka, nincs időm, gyerekkel foglalkozom az egyetlen boldogságom az étel. Bla, bla, bla. Ezek a kifogások. Mi a valóság?

Nem hiszem el, hogy nem lenne elég a fele. Nem hiszem el hogy nem tudsz elmenni. Szeretek enni. Attól, hogy szeretsz enni Nem igaz hogy nem tudsz egy balancot tartani. Zabálni szeretek. 

Speaker 3: Igen. Most

Speaker 4: ne röhögjetek. Zabálni szeretek. Kurvára. Nagyon szeretem az étel ízét. A mocskos, szar egészségtelen ételnek az ízét még jobban szeretem, és ennél már csak azt szeretem jobban, ha sokat eszek belőle.

Sajnos el kell fogadjam, hogy ez van. Oda állsz a tükör elé és egyszerűen fogadd el, hogy ez van. Ez a probléma. Változtatni akarsz rajta? Mit csináltam ezzel? Felismertem a problémát. És hogyha én megpróbálok egy héten hétszer elmenni edzeni, el tudok menni Megoldom, bazd meg. De amíg nem változtatom meg ezt, hogy egy mocskos disznó vagyok és imárok zabálni, soha nem leszek más.

Ezért fontos az, hogy az ember elfogadja magát. Mert ha nem jutsz el idáig, akkor nem tudod hogy mind változtass érte 

Charlie: Csak ezt akartam így beszúrni hirtelen. 

Fifika: Pont ezt a részt láttam egyébként. Igen, szóval vannak ilyen a kávéfogyasztás, ami hol ártalmas, hol nem az. A borfogyasztás. Ami ha naponta egy decit iszom, akkor is alkoholista vagy, azt remélem tudod 

Charlie: Nem a mennyiség számít 

Fifika: hanem a 

Charlie: rendszeresség.

Fifika: Hanem a rendszeresség igen. Tehát hogy állandóan ebbe a flóba vagyunk hogy most a tojással mi van, a tejjel mi van. Várjál 

Charlie: a vörös húsokkal mi van, a húsokkal mi van, a füstölt húsokkal mi van, a hurkával mi van. 

Fifika: Jaj te, hát amúgy, amikor olvastam egy olyan cikket Csárli, a te hobbidró, hogy azon csodálkozok, hogy még éhesz.

Charlie: Ezen már én is mondjuk, de mi volt a cikkben? 

Fifika: Hát ez a grillezés barbeque, úristen. Figyelj már, 

Charlie: amerikai webshopoknál nem egynél ugrok bele, hogy megkattintom az oldalt, és egyből fölugrik, hogy az egészségre káros és veszélyes anyagok is felszabadulhat Tipikus ilyen GDPR szöveg ott az oldalon. Mondom gyerekek, menjünk tovább.

Kérem a füstölőfámat. Ennyi. 

Fifika: Szóval tényleg olyan őrült veszélyeknek tesszük ki magunkat a honfoglalása óta, azt én ezt így kurva egy zárójelben hozzá tenném. Itt tuga hűtetlen komisz bazd meg. Na, tessék, érted. Szóval egy borzalom. És én szabályosan rosszul vagyok ettől a dadaista állami fölfogástól, hogy majd a korányi nekem megmondja, hogy mi a jó, vagy mi a 

Charlie: nem.

De Fifika, ez nem olyan mint a vészhelyzeti kormányzás? Hogy majd ők tudják, és majd 

Fifika: ők megmondják. De miközben egyébként a korányit is innen csókoltatom, hogy miközben a fókuszt az elcigarettára teszik, a fókuszt levették a hagyományos dohánytermékekről, és igazatok van. Igazatok van, megmondta a szellemi közgazdász egészségügyi tótumfaktumunk, hogy mi van hogyha csak fele annyian halnak meg.

Az nem jó. Az nem jó. Jó Gábor, jó Tamás. Jó Tamás. Jó Tamás Jó Tamás. Megmondta Mi van akkor, hogyha csak fele annyian halnak meg. Az jó. Szerintem igen. Szerintem meg nem. Tehát hogy azért vannak ilyen alapvető különbségek nézetbeli különbségek. És én azt ajánlom egyébként mindenkinek, aki elcigarettázott sikerült letenni a bagót, vagy HMB-zik, vagy bármi más csinál, de nem a hagyományos cigarettát szívja, ami egyébként is a véleményem szerint ezt az így vésétek az agyatokba, a dohányzasi kultúra legalja.

Hogy bátran álljatok ki a saját igazatokért. Bocsáss meg, 

Charlie: én az indiai cikked óta nem tudok a boltban kapható dohányra a fogyasztási kultúra legaljaként tekinteni most már. Tehát ha nincs bennem ész akkor az kutya faszak

Fifika: Az kuka.

Nehogy a jövő héten Charlie messzes likvid legyen a polcon 

Charlie: Ha előtted van az a grafikon amit a Ben Quilberg küldött tudod hogy ha száz százaléka a cigaretta Igen. Ennek fényében, most már lehet tovább rajzolni ezt a grafikont, ha a cigaretta száz akkor ez a messzes szigi száz 

Fifika: húsz. 

Charlie: Igen. Atya úristen. Le vagyok rekedve pedig nem is volt a meccse.

Amikor tudod így így mész az utcán, előveszed a paklitból a cigit, és egy kis fiolát így belemártod, tudod így diszkréten a mészbe. És úgy gyújtod meg, hogy hú most sokkal jobb a friss mészsel, és az, amit ott vettem a főúton, a telepnél, hú, ez egy nagyon jó oltott mészévjárat. Olyan 

Fifika: oltott meszet kevertem öcsém.

Meddig érled? Megőrülsz.

Hát azt történt, hogy podcast alatt rekedtem be. Még ilyen se fordult elő velem. 

Charlie: De én attól félek hogy a rekedséged a pattogásból adódik úgyhogy előre és utólag is elnézést nem tudom hogy rajta lesz a sávján, de nekem egyfajtában pattog Fifi a hangja. Lehet hogy megszívtuk vele majd még szenved ezzel a nagyon fényes űrrakét a kompjúterével.

Azt mondja Kubra nála is pattogsz úgyhogy kíváncsi vagyok hogy a sávon rajta lesz-e. Én egyébként a tenger alatt járónkat ráfordítanám dél-délnyugat helyett dél-dél-kelet iránynak, és megnézném ezt az Ausztrál-Új-Zélandi régiót, mert ismét elég vad dolgok történnek arrafelé pro és contra, tehát hogy olyan mint hogyha versenyeznének egymásra, hogy figyelj te kurva nagy hülyeséget csináltál, várjál, tudok nagyobbat is, és amit leművelnek az Ausztráloknál, annak szöges ellentétele az, amit látunk Új-Zélandon.

Mindjárt megkeresem mi volt az erciki teszteken, mert oda ki is raktam az Ausztrál témát. Igen. Igen. Tehát először ízlelgessük magát a történetet, aztán utána veszélhetünk rá, hogy ez miért fasság egyébként ez a cikk. Az ausztrálok mostantól csak gyógyszertárakban vásárolhatnak elektronos cigit. Hát nekünk is van ilyen gyógyszertárunk, nemzeti dohánybotnak hívják papító.

Na, de hogy azt mondják hogy a dohányzósra vonatkozó új jogszabályok miatt július 1-től azaz mától csak gyógyszertárban lesznek kaphatóak az eldobható elektronos cigaretták Ausztráliában, írja az MTI. A törvény azt is előírja hogy az elektronos cigaretta eszköz beszerzése előtt a vásárolónak konzultálnia kell a házi orvossal gyógyszerésszel.

Az új jogszabályok emellett kötelezik a gyártókat a termékek nikotinkoncentrációjának csökkentésére és az elérhető ízesítési korlátozására is, a 18 éven alulijak pedig kizárólag orvosi recepttel a zsebükben vásárolhatnak majd elcigit. A kormányzó Ausztrál munkás pártkorában ennél is szigorúbb törvény tervezett, a vépvásárlást a felnőtteknek is vénykötelesítették volna, az ellenzéki zöldek képviselői viszont ellenezték és szerintük ez a lépés megterhelte volna az egészségügyi rendszert, de a leszokásban levőket sem segítette volna.

Hát szürreális, megyek az elejétől. Azt mondja hogy vásárolnak konzultálnia kell a házi orvossal gyógyszerésszel. Szerintem ez csak annyi lesz hogy miért ajánlana nekem a patikába egyébként. 

Fifika: Erről 

Charlie: is rá fogják fogni. 

Fifika: Ne haragudj, hogy közbevágok, de pont ebben a témában olvastam egy cikket, hogy a vép

függő elment a házi orvosához. És próbálta rávenni Ausztráliáról beszélni, próbálta rávenni a házi orvosát hogy írja föl neki. És nem írta föl. Adott neki tapaszt. A jó nikotinos tucokat. Igen. Mindenféle szírszart. Úgyhogy végül is elment a sorokra azt a zöldséges névet még feketén. Két vagy három ilyen eldobható véve A

Charlie: Kötelezik a gyártókat a nikotinkoncentrációnak csökkentésére. Hát az meg nem kell messzire menni. Az EU-ban a TPD, gyerekek. És nekem aki azt mondja, hogy az elméleti plafon az kevés, akkor azt szerintem marhaságot beszél, de ami még jobban megdöbbentett, hogy 18 éven alulia kizárólag orvosi recepttel vásárolhatnak majd ecigit.

Tehát miért akarna bárki is 18 éven aluli orvosi meg egyébként is bárhogy ecigit. Tehát hogy ha 18 év alatt nem legális, akkor receptre már legális? Vagy hogy magyarázod meg, hogy alakult ki a nikotinfüggőség benned kisfiam? Hát még se, hogy mert 16 vagyok, mert legálisan nem juthatnék hozzá, de mégis nikotinfüggő vagyok.

Fifika: Az Ausztrália olyan szempontból volt egy kicsit így unikum vagy kuriózum ebbe az egész sztoriba, hogy ott valami óriási tarolt az eldobható vép. És nem tudom, mennyire emlékszel még a tiltás előtti Ausztrália. Hát emlékszel, hogy ne emlékezned, a taxis. 

Charlie: Persze jártunk ott igen. 

Fifika: Akinek 

Charlie: lehetett válogatni a portfólióból Igen, 

Fifika: ki lehetett válaszolni a portfólióból Tehát hogy annyian és annyi helyen árulták, ráadásul ugye a kínai nem TPD konform 50 meg 52 mg-os e-cigarettát hogy én simán lehetem képzelni egyébként, hogy 18 év alatt ilyettől lett függő.

Jó de egy 

Charlie: másik lényeges pontot érintettél, tehát hogy már megint ez a kontraproduktív dolog, hogy azért mert az elején valamit elbaszottul szabályoztunk, Az indukálta azt, hogy a piacra ráömlött az a mérhetetlen mennyiségű ellenőrizetlen szar, majd utána fogjunk a fejünket, hogy Jézusom, mi történik ezekkel az emberekkel, mert az elfvártól, mit tudom és én kilukad a tüdejük, meg a faszom tudja.

Nyilván ha az elején nem basztátok volna el, és az elején ellenőrzött, jóvá hagyott, bevizsgált termékeket forgalmaztok, akkor nem jutottatok volna el idáig. 

Fifika: Igen, ha legalább a TPD keret szabályozást magatokra húzzátok, és mondjuk a gyártóktól megkövetelitek az összetételt, a biztonsági adatlapot, csak olyan helyen lehetett volna forgalmazni amik vép szaküzletek, és nem a zöldséges, meg nem a sarki kisbolt, meg nem tudom én mi.

Tehát hogyha jól indultok neki ennek a történetnek, akkor nem itt tartanátok ahol most tartotok. Ez az egyik dolog A másik dolog az, hogy borzasztó… Rossz egy olyan piacba beletenyerelni, ahol a Tudodig a vadnyugat működött. Hogy mindenki tartott mindenféle szart, hajószámra ugye Ausztráliában máshogy nem tud bemenni de hogy hajó rakományszámra mentek be ezek az eldobható vépeszközök, az ott a legolcsóbb meg a legkelendőbb, meg ugye ezt tudjuk hogy ez egy túlízesített szar egyébként Hát ezért vittünk 

Charlie: mi tenger alatt járóval oda Málnát?

Hát 

Fifika: nyilván nyilván. Tehát a birodalmi Málnánál jobbat nem tudok mondjuk esetleg az… A&L-nek a rájánúsáját. Vigyázzál mert rád 

Charlie: küldök valakit. Vigyázzál, 

Fifika: mit 

Charlie: beszélsz fiatal 

Fifika: úr. De hogy vannak azért olyan márkák, meg olyan gyártók, akik a fél életüket azzal töltötték hogy kiszedjenek minden szart az aromákból, hogy biztonságos e-cigaretta lehessen a bírtokodba, meg biztonságos likvid.

De nem erre megyünk. Tehát egyre inkább azt látjuk, hogy a fekete piac fog ebből profitálni. 

Charlie: Szerintem tudod miért nem erre megyünk? Mint a céges polisziban az új laptopok, hogy valamit előtte az előző generációnál elcsesztek nagyon, mondjuk A cigarettánál. Hogy azért csak beismerték egy pár évtized után, hogy az 

Fifika: megtudjuk.

Igen, nem kellett volna az orvosoknak ajánlani. 

Charlie: Igen, és most azt mondják hogy hú, erről még nem tudunk mindent vagy semmit leginkább, de eleget biztos nem. Az a tuti, ha erre így kézifék, és az e-cigarettánál meg az az ultimate megoldás, hogy kössük életkorhoz, és a 90 előtt születettek vagy után születettek már nejúsanakhoz, és akkor így majd ilyen tudományosan kivet, ezek baromi nagy tudományos megoldások megfejtések.

Tehát amíg ember az ember Ez olyan mint a börtönbe. Nem tudsz alkoholt bevinni az valamit ő mégis részeg. Miért? Mert erjeszt rohadt gyümölcsöt, meg cipőtalpat, meg a tökéleti gyöngyömit. Leleményes az ember. Bármit bármiből elő tud állítani, csak nem mindegy, hogy mi lesz a végtermék. De majd itt kőkeményen a csökkentett kockázatú termékeknek odabaszunk, és megmutatjuk, hogy ezt már az elején csírájába elfolytjuk.

Tényleg más problémánk nincs Nincsen elhízás, nincsen cukorbetegség, nincsen alkoholizmus, semmi nincs. Ez a leges legfontosabb problémája az Ausztráloknak is. Irigylem egyébként őket. És hogy nem azért ellenzik hogy vényköteles legyen a termék, mert hogy ez nyilván való fasság, hanem hogy ez a lépés ez megterhelni az egészségügyi rendszert szert, Hát leszarom, mondjuk.

Na de, ha ma arra járunk. Szerintem legyen az, hogy ilyen tudományosan ráfordulunk a kikötői kocsmára. Mit szólsz hozzá? Tekéletes. Egy erős balkanyar, így dőbe fifik a 

Fifika: dőbe, dőbe. Várjál, fölhúzom a készenléti búváruhát. Én végig rágtam magam az Euróbarométer legújabb tanulmányát. Amit ilyen furcsa módon hoztak nyilvánosságra, képzeld el, ez tényleg csak egy ilyen pici kis jópofa történet, az Euróbarométer fölmérése már kész volt, és nagyjából két hetet csúsztatták hogy az Unióban az a lobby, amelyik most azon tanakodik hogy hogyan tiltsa be az összes ízesítést az összes uniós tagállamba, az hozzon valami döntést, és másnaptól csak megjelenné az Euróbarométer fölmérése.

Most az egy ilyen 70-80 oldalas tanulmány. Végignéztem végolvastam próbáltam értelmezni, de találtam róla egy jó kis összefoglaló cikket, és gyakorlatilag ezt fogjátok látni, a filtermag.org foglalta össze nekünk ezt a tanulmányt. Baromi részletes, egyébként rettentő, tudományos igénnyel van összerakva.

Hát vannak országok, amik ilyen vakfoltok, többek között Magyarország is, de tudjuk hogy Magyarországon azért nincs a dohányzásról statisztika mert akkor vissza kéne szedni az összes készfogásnak kitüntetést, amit ezzel kapcsolatban kiosztottak. De hogy mi történt És hogy mi a tendencia Az a megdöbbentő.

Tehát ha így marad a dohányzás visszaszorítása, mint ahogy most áll az Európai Unió, és még az elcigarettának is a farkára lépnek, akkor nagyjából ilyen 70-80 évet jósolnak, hogy 5% alá kerüljön a dohányzási ráta az Unióba. Tehát hogy tényleg ilyen öles léptekkel haladunk a 2040-es végcél az Unióba az, hogy 5% alá szorítsuk a dohányzást.

Lassan de biztosan. De biztosan igen. Volt az már 2030. Ha jól emlékszem tavaly volt egy ilyen föltételezés, aztán most 2040 lett, de azt mondják, akik végignézték ezt az anyagot, és ezt a tendenciát, ami ebből kiolvasható, és már az angolok nincsenek benne, ugye? Igen. Hogy hát ez egy 70 év lesz még, gyerekek.

Tehát hogy itt 20 év alatt sehova nem fogtok eljutni hogyha ez marad És ami nekem nagyon jól esett, hogy Demian Sveinit Írószágból ő egyébként az Eltra vezetője, aki nekem, hát ilyen aztán mondanám, hogy címborám, de hogy jó viszonyt ápolunk vele, őt is megkérdezték és ő is azt nyilatkozta, hogy az évtizedek óta tartó kábítószer ellenes háborúból tudjuk hogy a tilalmak nem hozzák meg a tiltott termékek eltűnését, vagy a kereslet csökkenését.

Szóval nem is értem hogy tényleg van egy évtizedek óta van egy példa a tiltással kapcsolatban. És ez a kábítószereknél sem működött. Mitől működne pont mondjuk az elcigarettával, a snüsszel, a nikotínpárnákkal vagy a HMB-vel kapcsolatban? 

Charlie: De nem csak a drognál nem működött, az alkoholnál sem működött.

Szeztilalom például. Hogy már ne legyünk annyira durvák Mert a szezt azt mindenki bírta inni. Szerintem majd a tizedik ilyen valamire majd már lesz nekik ebben XP-jük hogy kell ezt megoldani. Még a belerázódási fázisban vagyunk az első 1-200 évben.

Fifika: Szóval itt azt jósolják, hogy hát így kettő, tehát húsz év helyett ez hetven évet fog így tartani, hogyha ez így megy tovább, és hogy én ezt nem fogtam fel eddig, el kellett hogy olvassam ezt az Euróbarométer fölmérést, hogy az EU-ban jelenleg 3% az elcigi fogyasztóknak az aránya. És az baromira jól látszik az Euróbarométer adataiból, hogy ahogy nőtt az elcigarettázók aránya, úgy csökkent a dohányzóké.

Charlie: De várjál a 3%-a kijelenthetjük hogy a svéd mintát alapul véve elektromos cigarettamentes Európánk van. 5 százalék alatt. 

Fifika: Igen, hurrá! Hurrá! És tudod mi a megdöbbentő, hogy az Euróbarométer fölméréshez szerint tehát 3 százalék a elcigarettások aránya, 2 százalék használhevített dohányterméket, és 4 százalék próbálta ki a nikotinpárnát.

Tehát hogy itt számomra érdekes százalékos arányok jöttek ki. Ugye nálunk 1 százalék alatt van Magyarországon a nikotinpárnát nem használók, kipróbálók aránya. És szerintem több mint 2 százalék a hevített dohányterméket használók aránya, és az elcigarettásokra meg semmit nem tudunk. Tehát az egy ilyen vakfolt, ugye?

Charlie: Én figyelj én kettőről tudok. Te meg én. Én meg 

Fifika: te. 

Charlie: Ennyi Igen. Itt podcastelünk magunkba az elcikiről. Igen. Nehogy az legyen figyelj már, mi rég meghalunk már, porhüvejünk se lesz már, de valaki meghallgatja majd a Youtube-on a podcast epizódjainkat és rá szokik az elcikire. Miattunk. Hú, 

Fifika: Isten. Hát végre végrendeletbe töröltetnünk kell.

Igen, igen, igen igen. Ha már egyikünk sem él, zárjon be a bazár. Ennyi. Na. Evezzünk 

Charlie: át a kultúra? Evezzünk, evezzünk. Én kezdhetem mert én nagyon rövid leszek. Kezdheted. Nem néztem filmet, olvastam. Köszönöm szépen, tiéd a szó. És olvassatok, mert az is nagyon jó. Ja, de mondtad hogy mit olvastál. Nem csak azt, mert több könyvet kivégeztem, de ez még mindig egy hatalmas nagy élvezeti érték nekem évek után is, hogy előveszek egy ilyen fél centi vastag cuccat és benne van rengeteg könyv és olvasom és nem húzza az oldalamat.

Fifika: Elő kéne nekem is venni az enyémet. Vettem egy csomó könyvet. 

Charlie: Tehát nekem az úgy volt, hogy mikor megvettem akkor ugye én reklámmentest vettem meg az anyám kínját, és akcióban volt valami nem tudom, ordas sok könyvet adtak hozzá. Tehát nem ilyen összevadászott, meg ilyen fiszánfaszon formátum, hanem akinlőhöz való faszaborítózott anyám kínja.

Nagyon jó kis könyvek. 

Fifika: Na, figyelj, én nekem két elementáris élményem volt, amíg te oda voltál süttetni a hasad. Az egyik az, hogy elkezdtem nézni Youtube-on a Kéri László életét. Zseniális! Hát ő most egy ilyen sorozatot csinált, hogy azt hiszem 51-ben született, vagy 50-ben, nem tudom, és ilyen 10 éves etaponként, tehát 50-es évek 60-as évek 70-as évek 80-as évek 90-as évek így végigbeszéli az életét gyakorlatilag.

Ezek ilyen egy-két órás riportok, hát és vannak olyan szakaszok, amit három részben tudott csak föl vagy elmesélni. És hát egyrészt eddig is tudtam hogy ez a fickó amúgy egy eszméletlen jó fej, és hogy nagyon okos, baromi olvasott stb. stb., de ha elkezdett hallgatni őt, akkor rájössz hogy egyrészt iszonyat mennyiségű könyvet olvasott el.

Az, ami hihetetlen, tehát hogy tényleg le a kalappal előtte, hogy gyakorlatilag a modernkori szociográfiának ő az egyik ilyen megalkotója, vagy hát ilyen alappillére, és hát a politológiának is ilyen szempontból. És hogy milyen sztorijai voltak érted? Tehát csak tényleg így egy villanás, hogy azt nem tudod elképzelni, hogy a Kövér László a kollégiumba egy szobába aludt a Friderikusszal.

Speaker 3: Kövér. 

Fifika: Igen, igen, igen. És hát ezek jogászok voltak és azt mondja, egyik nap jön ki a kövér László a kollégiumi szobából így fogja a fejét, és mondja neked kér hogy mi a baj? Azt mondja nem hiszed el, bazdmeg. Ott áll, fél órája a tükör előtt fésülködik, és ezt mondogatja magába, hogy olyan szép vagy, bazdmeg.

Olyan szép vagy bazdmeg. Olyan sztorik bírtakába van, ami egyrészt ilyen kordokumentum másrészt baromi érdekes, nagyon jó mesélő, és adja elő ezeket a történeteit. És egy, tehát ugye tíz év van közöttünk durván, 2011. Egy csomó dolgot már én is megéltem abból, amit ő elmesélt, egy csomóról meg a szüleimtől hallottam, de le a kalappal előtte baromi élvezetes, tehát mindenkinek ajánlom hogy keresse meg a Youtube-on.

A másik pedig hogy elkezdődött a Boys új évada. Hát nem hazudtolja meg önmagát, tehát így nem spoilerzok egy semmit de az a Boys, amit eddig láttunk nem lett… Rosszabb hál’ Istennek. Még mindig iszonyú kemény társadalomkritika van benne elmebeteg jelenetekkel megtűzdelve. Fú, Charlie, zseniális. Azt gondolom hogy erről ennyit mindenki darálja.

Szerintem felkerült a teljes évad vagy nem tudom. Más nem nagyon volt. Még mindig megnéztem az Akulitusból egy részt a legrosszabb Disney sorozat vagy nem is Disney, Star Wars sorozat amit idáig látta. Nyilván valakinek ne inge ne vegye magára, ha meg kurva nagy rajongó nézze meg, de hát borzasztó. 

Charlie: Jó van, hát hogyha nincs más, akkor köszönjünk el, és csukjuk le a fedelet és süllyedjünk mélyre, mert én megdöglök a melegben.

Úgyhogy nagyon szépen köszönöm mindenkinek a figyelmét, jövő héten jövünk, addig is vigyázzatok magatokra, igyatok sok folyadékot. 

Fifika: Sziasztok! Egy élmény volt, sziasztok!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!