A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #472 – Kockák a kockában

Nem, nem egy új Rubik kockáról van szó! Múlt héten kihagytuk a podcastet, de cserébe elmerültünk egy csökkentett kockázatú termékekkel foglalkozó konferencia előadásaiban. Az esemény tele volt tudománnyal, és néhány nagyon érdekes standdal. Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történt, hallgasd meg, hogyan kockultunk a kockában!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Technovation élménybeszámoló

Filmek, sorozatok

Átirat

Charlie: A mai epizódban megmagyarázzuk, hogy miért nem voltunk múlt héten, és hol voltunk múlt héten, és milyen csodákat fogdostunk múlt héten, és egyébként milyen egy ártalomcsökkentéssel, illetve csökkentett kockázatú nikotinbeviteli eszközökkel kapcsolatos konferencia, úgyhogy hallgassátok szeretettel. Japán írásjelekben gazdag szép estét kívánok szevasz fifika 

Fifika: kanjiológiailag képzett embereket keresünk készülékbontáshoz.

Sziasztok! Nem 

Charlie: kell, mára Lenszel, levadáztam semmit nem mond. Semmit nem mond. De majd ha eljön a pillanat akkor… Beszélünk erről is, de mi történt veled egyébként? Hát ugyanaz, mint veled Csárli. 

Fifika: Hát ugyanaz mint veled kivéve talán a vasárnapot, mert hogy nem is, szombaton is. Meg hát vasárnap esélytelen volt, de egy szombaton kim voltam üstökös lesni.

De ez a nyugati rész úgy befelhősödött, hogy esélyem nem volt rá lássam a kimondhatatlan nevű atlaszüstököst. Szóval várom a holnapot gyakorlatilag ez a konklúzió. Egyébként meg mielőtt kimentünk, az ugye hétfő, Hétfőn nem történt velem semmi szóval így nagyon rettentően nézem a távcsöveket, még mindig nem tudom eldönteni hogy mit kéne venni azóta beszéltem már csillagász ismerőssel, aki egyébként e-cigarettás.

Hoppá! Hoppá csak, úgyhogy innen is üdvözlöm. Néha szokta hallgatni a podcastet, mert ő már annyira nem elcigarettázik, de valamikor kereskedő volt Török Bálinton, volt egy ilyen akvarisztikai szaküzlete, és ott tartott elcigarettát. Hát ugye a halakat nem 

Charlie: érte, 

Fifika: nem zavarta, hogy mi a helyzet. Egyébként nagyon ügyes ilyen terepjárós modellező.

Tudod ez már a makett és a modell. Ez a mi dioráma. Nem nem, nem, nem kifestik, és ők versenyeznek is vele. Tehát rendes távirányítós ilyen 

Charlie: töhömnagy batár. Ezt nem kellett volna mondanod, mert a TikTok feedenbe folyamatosan jönnek ezek a 60-70-80 ezer dollár környéki repülőgépek sugárhajtó művel. Tehát hogy én múltkor a szívinfartus elkapott hogy a palinak a csípője fölött volt a géptörzs.

Nagyon durva gépek tudnak ezek lenni. És mikor a földhöz csapják, az még durvább. 

Fifika: Na, az még durvább. Arról tudnék egyébként mesélni, hogy milyen az, amikor három hónapig reszelgetsz, kimész, elengeded, és beleáll a földbe. Az zseniális érzés, és utána megint itt a még két hétig javítgatod. De ja, szóval és rettentő lelkes és nagyon jó amatőr, csillagász és fotós.

Úgyhogy így megbeszéltük vele, hogy nem lesz impózusvásárlás tudod, kinézed, átküldöm neki, megvéleményezi, és akkor majd együtt eldöntjük hogy mimerre hány méter Részemről ennyi egyébként. 

Charlie: Veled? Most lecsapódott bennem, amiközben hallgattalak hogy én már több stációdon átmentem, és ott voltam a gyerekágyánál a 3D nyomtatós láznak, a billentyűzet és mindenféle egyéb szintetizátor és MIDI kontroller láznak, és most itt állunk a harmadik nagy láz előtt, az pedig a csillagászat.

Én azt mondom neked, az ember szarral nem gurít, tehát hogy a közép kategória felső részére lőjél szerintem Vagy a fölé, de hogy az alá semmi kép, mert… Csárli, 400 alatt nincs álvány. Nagyon helyes. Ennyi. Ennyi. Kicsi a tét, a kedvünk sötét. Szó szerint ugye. Úgyhogy irigylem a… De ezek már a nyugdíjas hobbik, tehát…

Így van A téteket visszatekinteni az időben, az tényleg nem a rohanó emberek játékszere Abszolút 

Fifika: jól látod. Abszolút jól látod. 

Charlie: Nekem semmi ilyenem nincs viszont a mai napon a startpisztolyt a kezembe vettem és meghúztam a ravaszt. Jézusom. Innentől számítva, kettő kötője három hét. iPhone. És a sasleszál.

Igen. És? Pro Max. Igen. Igen. Kettő öt hat. Natur Titan. És ennyi És baromi kíváncsi vagyok a hang moduljára, mert annyi mikrofon van benne, és állítólag olyan jól tudja post-productionben izolálni, amiben én nem hiszek mert én már így is hallottam hogy mennyivel másabb volt, de élőbe kell megnézni meghallgatni, meg nyomkorászni, körülbelül ennyi, és baromi feleslegesleg érzi így is az összes device, ami itt a környékemen van magát.

Mindjárt átérünk, hogy miért szegénykéimet nagyon sajnáltam a szívem vérzik és leginkább a hátamat, mert hogy én voltam az, aki végigküzdötte két bőrönddel ezt az utat. Na körülbelül ennyi. De ha már ezen túl vagyunk, akkor azt mondom, hogy és ez a ping, ez Nosatelből verődött vissza. 

Fifika: Technológia és innováció.

Charlie: Technológia és innováció, és egy picit elhúzom a mikrofonomat hogy közben ki tudjam venni ezt a fantasztikus színű papírost, mert én ide készítettem magamnak. Hoppá! Technovation nevezetű rendezvényen jártunk. Nem tudom felvezessünk-e valamit hogy mennyire jó volt egyébként maga már az odaút is, vagy…

Szerintem 

Fifika: igen, mert különben hiányolni fogják az adási időt. 

Charlie: Igen. Jó volt a… Jók voltak a porgók, csak sok itt a köcsök. Nem. Én még nem találkoztam velük by the way, tehát hogy aki nem tudná, most majd születni fog rengeteg anyag azért, mert minket kivitt a Philip Morris Magyarország a svájci Cube-ba, ami az R&D, az a fejlesztő és kutató központjuk, tehát mindennek alfája és omegája onnan indul.

És a végén odaérkezik, és ide kivittek minket, hála a jó Istennek, áldasség a Szent Szűz Mária, hogy a nagylábteres részen utaztunk oda is, meg vissza is. 

Fifika: 19. sor, ez így belevésett legalábbis Vizer járaton, 19. sor, illetve még az is, 

Charlie: 18-19 

Fifika: Charlie-t kiképezték vészajtó nyitásilag, mert hogy ő ült az ablak mellett szerintem most így bele tudta helyezkedni a Nóri helyébe, mert ugye mindig ő szokott ülni.

Charlie: Nem, hát 20 éve csak. Nem 

Fifika: csak 20 éve, minden repülőúton ő ül az ablak mellett. Jó volt, nagyon segítőkészek voltak a fiúk. Innen is üdvözöljük őket, illetve két újságíró volt még velünk, tehát ez a rendezvény gyakorlatilag igazából újságíróknak készül, nagyjából évente, és hát nekem ebbe ilyen három év munkán fekszik hogy egyszer jussunk már ki.

Amúgy nem bánom hogy most jött ez össze. 

Charlie: Nem tudjuk eddig milyen volt, de most oda csaptak. 

Fifika: Igen, tehát most azért érződött így mindenen, hogy tényleg nagyon pró volt az egész rendezvény És nekem Svájc egy kicsit ilyen amiről beszélgettünk, tehát ilyen kettős érzések voltak bennem. Mentünk át vidéki részen is, de a vidéket azt ne úgy képzeljétek el, mint a magyarországi vidéket.

Tehát hogy ilyen kicsit steril, kicsit ilyen egyhangú, jó hegyes-völgyes alagutakkal tarkított útunk volt, mert azért a repülőtértől nagyjából egy másfél óra autóútra voltunk. 

Charlie: A repülőút egy óra tíz perc, az autóút kettő óra. Tehát tegyük ezt így zárójelben is Jó hát 

Fifika: akkor oké oké. Ami az első ilyen tök meglepetés volt a számomra, az a leszálltunk a Svájcba.

Bázel. Bázel, ami egyébként így a háromas határ gyakorlatilag és így volt két kiárat. Svájc, öt méterre arrébb, meg Franz. Tehát hogy így mi van? És a telefonodon meg üdvözöljük Franciaországban. Igen, tehát ilyen nagyon… Mondták is a fiúk hogyha egy helyen eltéveztük a kanyart akkor már Franciában vagyunk.

De ez a papírkutyát nem érdekelte tehát hogy ott konkrétan nincs határ. Este értünk a szállásra nagyon rendes volt a kolléganő, aki már aznap ott volt, rendelt nekünk vacsorát mert ugye lekéstük volna a konyhát és hát életem legdrágább szendvicsét sikerült ott elfogyasztani én 

Charlie: utána számomra figyelöm tehát hogy klubszendvicset én még tizenpárazerért nem ettem 

Fifika: 13 ezer valamennyi volt.

Nem, az enyém drágább volt, mert én halast kértem, lazacos szendvicset kértem, az kicsivel drágább volt. De amúgy nagyon rendben volt a tálalás is, meg minden szóval picit ilyen gyarmati, ugye? Inkább ilyen gyarmati hangulata volt ennek a szállodának. 

Charlie: Igen. 

Fifika: Plusz némi temut Mára 

Charlie: mennyiben a gyarmatokon a lift mellett egy Rolex pult van, valóban akkor gyarmati volt.

Hát a legcsövesebb pult az egy, nem tudom mi a, nem, mondjál már. Hát volt Omega… Rolex, 

Fifika: talán… Tisszó, tisszó. Tynex-et akartam mondani, de az tényleg csöves, de ez Tisszó volt, igen, a harmadik. És indiai főpincér, tehát tényleg olyan volt, mintha ilyen gyarmati helyen lettünk volna, nagyon vadszobákkal tehát fú, én még ilyen helyen nem aludtam, hogy a Mi is volt az a öltözőszoba, vagy mi a túró?

Garderób Garderób Vasaló, nadrágvasaló a falon. Fürdőkád. Hát, már ne 

Charlie: így mondanám mert tényleg elhiszik. Tehát hogy a fürdőszoba, fürdőkád plusz zuhanyzó, plusz külön WC nagyobb volt, mint neked a, mit tudom is én, a nappali konyha együtt. És hogy hallottuk hogy sötét van, de nagyon csobog a víz. És hogy reggel arra keltem hogy az ablakon nem tudtam annyira előre hajolni hogy a víznek a szélét lássam annyira közel voltunk a tóhoz 

Fifika: Hát ilyen fél balatonnyi tó volt nagyjából, hajókkal kikötővel, mindenféle dologgal, úgyhogy amúgy nagyon klassz volt a hely.

Az idő is szerintem a kegyébe fogadott minket, főleg visszafelé, és hát az árakról inkább nem beszélünk, tehát úristen. 

Charlie: Igen, Fifika ott leragadt hogy 260 frank. De nem. Én még ott 

Fifika: tartottam amikor Csárli elővette a telefonját, figyelj csak, 440 vagy valami ilyesmi volt 426 talán. 426 mind, hát ebből a szempontból teljesen mindegy, 900 forint a benzin, tehát úristen mondom.

Nem nincs 900, 800, valamennyi. 1,9 volt. 1,9 svájci frank. Ja, szóval ilyen érdekes dolgok voltak. És a legmegdöbbentőbb Svájcban mi volt, Csárli? 

Charlie: Mindenhol Trafipax. Hogy 

Fifika: a műanyag kupak lejön.

Charlie: El nem tudom mondani hogy mennyire jó volt, hogy nem kellett szenvedni ezzel a nyűves kupakkal. De 

Fifika: félretlen jó 

Charlie: volt. Na de, na de, kipihentük magunkat Ettünk egy reggelit. Fantasztikus reggeli volt, illetve bocsánat, franciálul beszéltek, tehát lefantasztikus reggeli volt. 

Fifika: Le Schweiz-ba miért kell le francia út beszélni azt nem tudom egyébként.

Hát 

Charlie: miért mert minden nyelven beszélünk A francia 

Fifika: határ 

Charlie: tehát igen. És utána átcsaptunk, nagyon messze volt onnan a kjúb, lehet, hogy mentünk vagy öt percet. És ott is volt egy útlezárás, amit szeretném zárójában jegyezni és elszpoilerezni a végét, hogy mikor visszafele jöttünk délután, az az út oldal már le volt aszfaltozva, és már a másikat csinálták de ezen lendüljünk túl.

A beléptetés az baromi gyors volt, tehát csak egy név és már is adták a paszt. Nyakba valót. Mentünk beljebb, és ott bizony olyat kaptunk hogy majdnem arról kódultunk. Kaptunk egy szép szatyrot egyébként, azt nem hoztam föl. És az egész… Ahogy értsük, a kjúb az az elemek szerint volt megideologizálva az egész keleti nyugati meg éjszaki szárny helyett ugye a négy elem az mi fifika?

Tűz, víz föld levegő. És mivel ez a kutatási és fejlesztési központ, és ugrunk le már az égetéses vonatról ezért melyik elem nem volt megtalálható? A tűz. Úgyhogy nem volt tűz szárny. És annyira rámentek a zöldségre, hogy aki itt van Patreon, annak meg is tudod tudom mutatni. Kaptunk nézted már a pendrive-on mi van?

Fifika: Nem. 

Charlie: Nem. Ezen rajta van az összes sajtóanyag, az összes CO-val, meg mindenkinek a fotójával, amit föl tudunk majd használni. Tökéletes. Tökéletes. Ez is ilyen kis fából bambuszból összerakott cucmák. Kaptunk egy noteskét, ami recycled leatherből van a borítója, és ez is nagyon patika. Kaptunk egy olyan power bankot, hogy megőrül, megvadul mindenki.

Bambuszból van készítve egyébként maga a doboz és nem made in China, hanem Hollandia. És Tökéletesen működik egyébként, tehát a nap elemről is tudja magát tölteni a szentem. És ezután átvezettek minket egy ilyen welcome részhez ahol regisztráció ellenében, a regisztráció az volt, hogy bemondtuk a nevünket.

Fifika: És kilukasztották a belétőkártyát. 

Charlie: És akkor itt jött el az értelme annak, hogy kanji fordítókat keresünk, mert hogy olyan készüléket kapott minden egyes újságíró, körülbelül 200, ahogy megsatszoltuk a székek alapján, ami még csak a japán piacon van, ez annyira új hogy sehol nincs Tehát még Svájcban sem. Ez az Icosznak az Illuma…

Prime Eye-je, igen, és itt a többieknek mutatom akik nézik, tehát hogy ilyen csúnya kanji karakterek vannak rajta. Egyébként Fifika semmi tehát lefordítottam is csak annyi, hogy regisztráld be az extra garanciáért, meg hogy hol találsz hozzá mindenféle leírást a neten weben. Én ezt a fantasztikus lila színű cuccot választottam és ez ilyen nagyon jó kis szövetszerű borítása van a motyónak, és tartozik természetesen benne egy…

Ah, be is kapcsolta, hogy véletlenül hozzáértem. Az nem kapcsol be. Tartozik egy kis kijelző, ami mindenféle érdekes dolgokat mutat, és… És ez volt az első kör. Képzeld, Fifi, amit vettem tegnap a patikába. 

Fifika: Ja, épp kérdezzem, akartam hogy és kipróbáltad-e? 

Charlie: Kipróbáltam Lilával The Violet Pearl. Ez a fantázia neve ennek a cuccnak.

Elpattintottam tényleg olyan volt, de a szag az nálam még mindig a dohány. Úgyhogy miután ezzel megvoltunk bementünk, és nagyon feszített tempóban történt az egész tehát volt egy kis bemelegítés még ott az elején, egy pár falatot be tudtunk dobni vagy egy kávét Jó volt nagyon a catering, és akkor utána jöttek az előadások.

És kezdjük az elejéről. Volt ugye egy ilyen egyórás session körülbelül, amíg mindenki helyre rázódott, és akkor utána jött egy kínót, amit Tomás Zódi Giovanni tartott meg. Ő volt a nemzetközi kommunikációnak a vice-prezidentje, és végtelen 

Fifika: jó, kedélyű, fickó egyébként. Mindegyik az volt, by the way Mindegy, de ő szerintem ilyen nagyon természetes, hát mint az olaszok.

Ladó Csevita. Ladó Csevita, annyira látszott rajta Igen. 

Charlie: Ő beszélt először mert ugye az egész arról szólt hogy Technovation 30 év innováció és 10 év fejlesztés előrehaladás. Úgyhogy ezt próbálták meg prezentációba vetíteni és rögtön… Köszönöm Rögtön kezdtünk a múlttal, és hogy honnan indul mindennek ez a fejlődés iránti vágya, és kezdtünk a Volvóval, mint az első autó, amiben hárompontos biztonsági öv volt.

Fifika: Ártalom csökkentés Ártalom 

Charlie: csökkentés. Nekem valahonnan ismerős ez, Fifika, nem tudom hogy te találkoztál már-e ilyennel, amikor a biztonsági övben jöttél, és hülyének néztél Igen 

Fifika: Igen igen. Eszembe is jutott, hogy ú, azért engem nagyon megvartak a komment szekcióba, hogy hogy merem összehasonlítani a biztonsági övet meg az e-cigarettát.

Charlie: Szóval Tomázó volt az, aki és még egy érdekes közös pontunk fölfedeztem az pedig a 3D nyomtatás volt. Mint új technológia, tehát ez is szerepelt a prezentációjukban, és az ártalomcsökkentés is jött, és rögtön talán ő mondta az első így hallgatva vad kijelentést, márpedig azt, hogy a Philip Morris mint olyan akit úgy ismernek az emberek évtizedek óta, hogy egy dohányipari cég, az márpedig belátható közelségben kimeri jelenteni, és fölhelyezi az idővonalra azt, hogy mi az a pillanat, amikor ők teljesen megszüntetik a cigarettát a portfóliójukban mint terméket.

Fifika: Tehát az éghető cigarettáról beszélünk. 

Charlie: Az éghetetlen cigarettával még várnak kicsit. 

Fifika: Az még odébb van, de az éghetőt kifogják Köszönöm 

Charlie: Igen és itt külön kitért arra, hogy hogyan lehet ezt az egészet facilitálni, hogy valódi változás jöjjön a piacon, és ugye itt nem Svájc a piac meg nem az EU a piac, hanem globális trendeket kell itt mozdítani jobbra-balra előre-hátra.

Úgyhogy azért ez nem olyan hogy tudod, itt lekapcsoljuk ezt a gyártósort, és a másikat meg fölkapcsoljuk, és onnantól kezdve megy hanem itt azért ezzel mindenkinek dolga van. És aztán jött az én, de meg a te, mondhatom hogy a te személyes kedvenced is, ő nem volt más, mint Jacek Olcak, a PMI-nak a CEO-ja volt, és hogy én még ilyen vehemensen…

A témában megnyilatkozó embert nem láttam. Lehet azért, mert kevés ilyen konferenciára járok, de itt is mentek a tíz évvel ezelőttől, hogy jutottunk el odáig, hogy ugye akkor mutatta be az Icos-t a PMI, és azért meg kell jegyezzük hogy mi azért elég rock’n’roll Icos-okat is fogtunk a kezünkbe, meg az Icos elődjét, meg olyat ami ott a tervezőasztalról már nem jött le, de nekünk az új lenyomatunk ott marad Évszázadokig még rajta.

Igen, 

Fifika: ezek voltak azok a készülékek, amin a technológiát gyakorlatilag fejlesztették ezek ilyen fejlesztői készülékek, nem tudom, ilyen Nokia telefon, téglaméretű cuccok. 

Charlie: Nem, én azt úgy képzelj úgy tudnám azt így plastikusan képzeljétek el, hogy most van egy okos telefonotok, és hogy gondoljatok vissza hogy 30 évvel ezelőtt Vestel 0660 egy aktatáskányi méretű telefon volt, és az volt a telefon.

Na, csak hogy érezzétek hogy milyen ez is dettó ugyanaz volt. Tehát a két tenyerembe fogtam a készüléket, akkora volt. Elektromos. Elektromos híc. Úgyhogy az nagyon érdekes volt ez a pull, de majd a végén arról beszélünk, és ugye beszélt a hevítéses dohánytermékekről a dohánytermék előállításnak a megtöréséről, vagy letöréséről vagy visszaszorításáról és fókuszba helyezték azokat a dohányosokat akik nem tudnak leszokni És elhangzott egy nagyon jó mondat.

Nem tudom lehet egyébként hogy az még a Tomázóhoz fűződik, de hogy is volt pontosan az a mondat? 

Fifika: Úgy volt, hogy ha nem dohányzol, ne szokj rá. Ha dohányzol, szokj le. Ha nem tudsz leszokni, válts. Nagyjából ez volt az értelme és egyébként ők erre nagyon, nem csak ők tehát ugye a dohányipar a nagy dohányipari cégek azért már egyszer-kétszer megütötték a bokájukat vagy megégették a szájukat hogy ilyen szépen fogalmazzunk.

Tehát ők már abba a gödörbe nem fognak belelépni amiben mondjuk a zsúl belelépett annak idején. Ezért aztán minden egyes ilyen kielentésre rettentően odafigyelnek. Tehát itt szó nincs arról hogy ők csábítsanak fiatalokat, meg rászoktassanak meg nem tudom én, ők a dohányzókkal vannak elfoglalva. És a fókusz gyakorlatilag ha nem tudsz leszokni, szokj át.

Tehát hogy ne árts magadnak, és ez az ártalomcsökkentésnek a lényege. És ugyanaz Icos volt itt rettentően a fókuszban, de azért majd a többi panelből látni fogjátok, hogy nem csak Icos van a portfólióban, hanem minden olyan termék, ami füstmentes, tehát a nikotínpárna és az elcigaretta is. És Csárlinak volt lehetősége kérdezni, mert itt azért, lássuk be, nem olyan volt, mint a Törpe Napóleon sajtótájékoztatóján.

Itt volt egy QR kód fönn a kínót közben, amire, hogyha… Ránagyítottál akkor tudtál föltenni kérdést. És mit kérdeztél? 

Charlie: Igen, megvan még a kérdés hála Istennek. Az volt, hogy nem gondolod azt, hogy a szabályozó hatóságok sokszor a fejlesztési irányok ellen dolgoznak? A sokszor hallott mondat, nem tudunk róla eleget.

És hála Isten, sokan lájkolták a kérdést, hála Isten fölolvasták neki, de ami ezután jött arra nem számítottam mert hogy a mi kapcsolattartónk a jaceknek a harmadik percénél a mondatának odalépett hogy te, hogyha elviszi a szívinfarktus, azért te leszel a hibás. Hát hogy annyira flóba került az öreg, És úgy fölcseszte magát ezen, mert ugye akarva-akaratlanul, kimondva-kimondatlanul, de a WHO és a dilettáns, amit már tudunk tehát tavaly óta az már nem bár amit kilégzel, hanem füst.

Füst. Ebbe ő is belement, mármint ugye Jacek, és hú, nagyon fölcseszte az agyát. Tehát nem a kérdésen, hanem azon a válaszon, amit erre adnia kellett, mert ő is pont ugyanazt látta, amit hála Isten mi látunk. Az a szomorú helyzet, hogy most ezt így nem fogjuk nektek tudni kivesézni, mert tényleg nem lenne elég rá az adásidő, viszont lehet hogy két adásban beszélünk majd erről a konfról És majd ha megkaptuk, mert ezt a teljes adat, tehát nem, értsétek, vittünk, ezért mondtam hogy szomorú volt az összes elektronikai eszközöm, vittem kamerát, vittem hangrögzítőt, vittem diktafont, vittem portokat vittem vezeték nélküli mikrofont, mindent.

Nem lehetett semmit elővenni. Mindenki nyugodjon meg, még csak fényképezni se. Azzal megzavarnánk az előadót, úgyhogy mindent rögzítettek több kamerával, és az teljes anyagodát Rengeteg 

Fifika: fénykép készült. 

Charlie: Igen. Úgyhogy át fogják adni mi azt földolgozzuk ahogy időnk engedi, és akkor közé fogjuk tenni. Nagyon érdekesek voltak ezek a panelbeszélget tehát ilyen 40-45 perc egyórásak voltak kérdésekkel együtt tehát tök földolgozható a dolog.

De itt a Jaceknek a mondandójában szerepelt az első olyan szám, ami szívinfartust kaptam, hogy nevet sehova nem írtak. De mi tudjuk hogy melyik az a cigaretta márka, volt egy ilyen menis, ugye, orómen, és hogy az összes olyan termék tehát a piros az arany a fehér, a mit tudom is én milyen színekben van még ez, illetve már semmilyenben, mert csak az az ugyanolyan fordított Igen, egy ilyen doboz van már.

De hogy 2023-ban az Icosz, Ezt a terméket utolérte, megelőzte És le 

Fifika: is hagyta. 

Charlie: Igen. Ezt az egyet, értem én, az olyan mint mondjuk Csállinára rántott sajt. Tehát hogy az volt nekik a húzónév, és ott tartanak most. És amit érdekes volt látni, még egy grafikon volt, az a piacra vezetés utáni x év nagy cégeknél.

Mondjuk a Meta, mondjuk a Tesla, mondjuk a Icos, és mi volt? Még volt egy negyedik is. 

Fifika: Nem tudom mi volt Csárli. 

Charlie: Amazon Amazon Amazon, igen, 

Fifika: Amazon. 

Charlie: És egyrészt a grafikonokon lehetett látni, ugye 10 milliárd dollár bevételig, hogy azt mennyi idő alatt érték el, ugye? 10 milliárd volt. Igen. Igen. És érdekes volt látni, hogy mennyire nem jött a profit, mondjuk a Teslánál, aki 8-9 év volt, mire így valamit egy picit megindult a grafikon és volt még egy pont, ahol azt mondták hogy ettől a ponttól kezdve nem jött Veszteséget termelt a cég 

Fifika: ezzel 

Charlie: a termékkel.

Mondjuk a Teslával, vagy mondjuk a Meta ugye a Meta mint Facebook, Instagram vagy az Amazon, mint kereskedő hálózat. És ott volt az Icos is. És az Icos, az egy nagyon nagy ugrása volt neki 2018. Milyen véletlen 2019-ben jött a nagy Covid-járvány. És ebben a négyes listában van egy szereplő, akit most direkt nem mondom ki, hogy ki, aki még mindig nem profitot termel belőle.

És úgy hogy over 10 éve van a piacon. 

Fifika: És az egyik legismertebb márka. 

Charlie: Igen. És itt volt az Icos, ami valahol másfél kétszer ítély környékén. Már profitot termelt, és úgy haladnak fölfele a mutatóik, hogy csuda. Úgyhogy ez egy érdekes grafikon volt látni a mindenki által agyonhypolt Teslát. Egy tech cég mondjuk ki, nem autógyártó egy tech cég a Tesla.

Értenek a marketinghez, értenek az értékesítéshez. Aztán mégis ilyen furán megy a szekér. És itt van az ártalomcsökkentés, ahol meg fú, űrdimenziókat láttunk ott a nagyon jól összeépített panelbeszélgetéseken, hogy hogy halad Szóval 

Fifika: ebből lehetett egyébként számunkra nem is tudom iszonyú erősen azt látni, hogy ezek a cégek Tényleg komolyan gondolják azt, amit mondanak.

Tehát én több emberrel beszélgettem így ártalomcsekkentés, ugye a Filip Morisnak ez a terve ez már nem is tudom lassan két éves, hogy Európában ők mikorra akarják beszüntetni a hagyományos szigarettaforgalmazást. És így mindenki így ilyen tudod, ilyen félmosolja, meg ilyen hitetlenked, hogy ugyan már, hagyja már, izé hozé.

Nem, nem, gyerekek, ezt halál komolyan gondolják. Tehát hogy itt a számok… 

Charlie: Várjál, mondjuk már ki a számokat, mert azt még nem mondtuk ki. 

Fifika: Tehát most gyakorlatilag nagyjából az ICOS-nak Európában, vagy az Unióban inkább úgy mondom, 28 millió felhasználója van, bocsánat világszámok Szerte. 

Charlie: 30,8. 

Fifika: 30,8. Hát az több, mint 28 millió.

És hogy ez egyre nő nyilvánvalóan. Mi azt is látjuk, legalábbis én a szűk környezetemben, hogy egyrészt sokkal könnyebben váltanak az emberek erre, mint bármi másra. Egyrészt a körülötte kialakuló hype miatt. Hát ugye én azt mertem mondani egyszer hogy az Icos az ártalomcsökkentés nokiaja, tehát hogy ilyen Ilyen hícnek fogja most már hívni mindenki a dohánytöltetet tök mindegy hogy ki gyártja.

Tehát ugye ez annyira benne maradt az emberekben, holatt az ugye az ő elnevezésük a töltetre. És hogy azért egy folyamatos innováció van mögötte, az emberek azt ugye látjuk a tech területen szívesen váltanak kütyűt, ugye amit kaptunk ajándékba, azon is így elméláztam mert ennek az elődje az nekem itt van a polcon, és hogy milyen fejlesztés történt a kettő között mennyivel jobb ez.

Nyilvánvalóan ugyanaz, tehát szívni mind a kettőt ugyanaz az élmény de hogy ebbe beleteszed a töltetet elindul magától itt nem kell gombot nyomogatni Fifi ezt 

Charlie: akartam Tehát hogyha te… Ha most azt mondjuk hogy lemész ezzel dohányozni, akkor gyakorlatilag leviszed a cuccot meg egy tereát, igen, terea ez a neve, és mondjuk a liftben már belecsúsztatod, és ő érzékeli, bekapcsol elkezd fölfűteni, kimész a dohányzóba, és szívod.

Már. Tehát hogy kezdik nagyon-nagyon közel vinni a régi hagyományos technológia nem szabad technológiának hívni, hogy papír van csavarva a dohány köré, és meggyújtod, az nem technológia tehát ehhez az eljárásrendhez nagyon közel viszik, és nem a kijelző fogott engem meg meggyújtani Tetszetős a technológia, tetszetős az, hogy ennyire belerakták az innovációt.

Én nem tudom hogy az előző generáció mivel tudott kevesebbet mint ez, de az, amit például, és akkor itt kössünk rá az ebédszünetre, mert az egy kis kulináris élménynek is elment, de és illetve a mi asztalunkhoz oda se tenkedett a csalás elleni osztálynak az egyik alkalmazottja dolgozója. Kicsit dagadjon a mellünk, hogy attól függetlenül, hogy ott dolgozik a Cube-ban, ő bizony magyar, és beszélgettünk az egész metódusról hogy egyrészt hogy hogy tudják megbecsülni a…

Azt, amiről mi is sokszor beszéltünk adás közben, hogy a csempész cigit, ugye a kukát felforgatni és milyen meglepő. A Philip Morris is ilyen számokból és ilyen adatokkal, és ilyen metódussal dolgozik. Száz éve nem változott a metódika. És ami nekem érdekes volt, hogy azt nem tudtam például ez nekem új volt, hogy a működését befolyásolja a fémlemez az új hícben, ami van.

Tehát hogy nem penge, hanem belül van egy fémlemez. Ugye a fémlemeznek a vastagsága, a mérete, az anyaga, minden befolyásolja, és hogyha nem olyat dugsz bele, akkor tök egyszerű, nem működik. 

Fifika: Hát vagy nem azokat az adatokat… Nem azokat a működési paramétereket hozza Igen fogod kapni mint amit az eredetivel.

Szerintem egyébként ezt nagyon jól kitalálták. Ugye a nagy innováció az, hogy lezárták a végét. Tehát hogy nem keletkezik törmelék, nem kell pucolgatni takarítani. De ami nekem a legmegdöbbentőbb volt ebben a beszélgetésünkben, erre te is emlékszel, hogy maga zájkosz arra a… Nem is tudom hogy hogy mondjam, mert ezt a kínai ugye úgy szokta mondani, hogy örülj annak hogy lemásolunk, mert követésre méltónak találtunk.

Na de amikor úgy másolnak le egy készüléket, hogy a SIVA fölhasználónak lövése nincs, hogy az, amit a kezében tart, az egy hamis készülék, na az már nagyon durva. Tehát ugye beszélgettünk arról hogy a hamisított töltetek, meg hogy itt mennyire jellemző ez, miért nem kezdték eperelni azokat akik hasonló tölteteket gyártanak stb.

stb. És mondta, hogy hát ő… Pályafutása alatt képzeljük el, hogy hol találkoztak vele? Valami ázsiai országba egy boltban adtak el olyan készüléket, ami full hamisítvány volt, de nagyon jól meg volt csinálva. Emlékszel rá? 

Charlie: Hát, hogy igen, azt mondta hogy a kinézetre mindenre egy az egy, és működés közben jöttek azok az apró finomságok ki, amik nem tudtak kijönni.

Tehát hogy amit egy klónelektronikás e-ciginél is, hó egy picit pirít, egy picit nem úgy működik, ilyen szabályzó helyett csak olcsó pvn van benne, na és itt is azt mondja hogy ott bukott a dolog először hogy megnézték a sorozat számát és Hopp, mintha áttették volna egyik autóról a másikra a rendszám táblát tehát hogy egy fekete készüléknél azt mondta hogy ez egy kék iCost.

Tehát hogy még ilyenre is figyeltek hogy valid legyen a sorozatszám, csak nem jó badge-ből vették ki, és azt mondta hogy onnan derült ki igazából, hogy még működött is. De az elektronika nem úgy működött mint az övék, és nem azon a hőmérséklet tartományon belül, hanem bizony följebb ment, és ott egy kicsit pirított, egy kicsit égett valamivel kompenzálni kellett a dohányt és ezért mondtuk mindig azt, hogy ne vegyél klónt, mert itt is hatványozottan igaz hogy az a termék ami közvetve Ami közvetlenül az egészséged befolyásolhatja, mint egy e-cigaretta vagy egy Icos, ami mondjuk szívod valamit hevít, és ha az nem úgy hevít, és olyan anyag jut a szervezetedbe csak magadat okolhatod, mert egy ilyen kínai klón szívtál, ami tényleg olyan volt, mintha működött volna mert hiszen még gőz, illetve hát abban az esetben füst is jött belőle, de hát ilyenekkel találkoztak, és például ilyen tehát nem úgy volt, hogy megnézték és nagyító alatt így kiderült, hanem ezt bizony bevitték ebbe a…

Fejlesztő központba, és ott a hozzáértő szakértők ízeire szedték és kielemezték hogy mi a helyzet ezzel a technikával. Tehát baromi érdekes volt ez a beszélgetés is, hogy nem azt mondom hogy hol tart a tudomány, hanem hogy mennyire nehéz lemásolni valamit, ami mögött mondjuk iszonyat pénzek, meg erőforrások vannak.

És azt mondja hogy ilyen emlékszel, hogy ilyen egyszerű dolog, hogy nem az van, hogy így otthon ezzel a kis kézisodrógépeddel megtöltöd, vagy újra töltöd és belerakod hanem hogy itt még ezek az ájkozban ilyen kis dohánylemezek vannak egymásra rakva. Tehát hogyha szétvágnánk akkor mint a pala így egymáson lennének a rétegek.

És hogy még ez is befolyásolja a működését, és hogy ez az, amitől abszolút nem félnek, hogy ezt lemásolják nekik mert hogy ezt náluk kisebb kapacitással nem lehet rentábilisen ilyet előállítani. Tehát hogy nem tudsz te ezer forintért ilyet csinálni Úgy hogy ilyen technológia van benne, ergo nem éri meg ezt így hamisítani vagy kásolni 

Fifika: Ugye, ha valaki emlékszik még arra amikor az első ilyen dohánymentes töltetek megjelentek Kínából Európában, akkor én ezeket szétvágtam, megnéztem és hát az valami brutális mocsok, ami benne van.

Nyilván ettől tört a régi Icosznak a pengéje, nem olyan az ellenállás hogy a penge nem úgy csúszik be közé a dohánylemezek közé. Egyébként mi végig tapogattuk a gyártás fázisait, megnéztük hogy ez hogy néz ki mielőtt betöltésre kerül. És tényleg nem szarral gurítanak tehát hogy abszolút a legjobb minőségű dohányból a legkorszerűbb eljárásokkal gyártják ezeket.

És mi fogszunk 

Charlie: élő dohányt is. 

Fifika: És még fogtunk élő dohányt is, mert hogy cserébe, vagy én nem tudom mibe voltak ültek a dohány levelek, de hogy ott nyilván ilyen sztorik is voltak Szóval na, tehát hogy tényleg láttad azt, hogy nekem olyan volt, mint a Mercedes múzeum hogy így végigment, és így láttad ezt, hogy itt tényleg folyik valamiféle innováció, űrült mód, kutatnak, mindenféle szabályozásnak megpróbálnak megfelelni.

Szóval elképesztő volt. És aztán jött az ebédszünet utáni következő panel, ahol meg ilyen régióvezetők voltak gyakorlatilag és a szabályozás… A 

Charlie: régiót azt ne földrészek szerinti régióban gondolkozzanak a kedves hallgatók most, hanem eszközök szerinti régióbondások voltak. 

Fifika: Tehát ott ült például az, aki az e-cigarettadivízióért felelős, ott ült a hevített dohánytermékért felelős a nikotinpárnáért felelős, tehát így a teljes portfóliónak a vezetői ott ültek és Charlie-val elkaptuk kint a bejárat előtt az…

Charlie: Mondom neked fontosan, a Mishát, Mikhailo Surinovot, aki az Evo Éper részlegnek volt, illetve hát most is a prezidentje, fantasztikus és egyben szüriális élmény volt. Ezt szeretném megérdezni Amúgy igen. Tehát hogy nem mentem oda, amíg valakivel beszélt, de mikor elindult onnan A-ból B-be, és akkor na mondom most elkap téged Magyarország haragja, odaléptem hozzá gyorsan bemutatkoztam és mondtam hogy mi van, és mire ezt elmondtam addigra már mellette volt egy sajtós és figyelte minden szavunkat, nehogy valaki rosszat mondjon.

Se az ő oldalukról se a mi oldalunkról, hogy ne tegyünk fel olyan kérdést ami nem topikba vág. Na de akkor ott szembesítettük vele, hogy mi a helyzet azzal az e-cigaretta eszközzel, amire majd mindjárt kitérek, amit nálunk nem lehet forgalmazni, de milyen jó lenne hogy, és sajnos, vagy nem sajnos, nem a piac mérete fogja ezt meghatározni, de ők ebben nem tudnak és nem is akarnak szerintem beleszólni, hogy az itthoni szabályozási környezet az, hogy alakuljon.

Hogy legyen fogalmatok róla hogy mi ez, keverjük össze az elfbárt, amit elfbárnak mondunk most, mi arra gondolunk elfbárra, ami a piacon először megjelent, tehát ez a kis vékony használod, kimerült, eldobod. Na, ezt képzeljétek el, meg a Zsult. És pont ez a két termék portfóliójuk van nekik illetve hát ebből áll föl a portfólió.

Nem sok ízük van. A cserélhető cartridge-es, ami úgy nézett ki, mint a Zsult, de tényleg úgy nézett ki, csak nem szögletes volt, hanem le volt kerekítve. Picit ilyen kerekebb. Igen, nagyon kellemes volt a fogása és volt talán négy vagy öt íze, de abból háromba benne volt az a nyomorult mentól, de sikerült egyet találni, amiben nem, és a pultnál egy jenki volt, akitől ugye hát hogy tudtuk kipróbálni bent se, hogy tehát orral megszagolgat, ú, ez jó, ez jó.

Fifika: Hát az a bogyós gyümölcsös csáli, az 

Charlie: illatra. Na ő valahonnan így vagy a sajátját vagy nem tudom mit elővette És mondtuk hogy akkor jó, mindjárt jövünk, kipróbáljuk kint. Természetesen a magyarok jól bevált és tudományosan megalapozott fertőtlenítési módszerével éltünk, azaz a száraz pulóverembe töröltem, és ezzel fertőtlenítettem, és nem volt rossz.

Fifika: Nem volt rossz basszus. Azt valószínűleg nem figyelted, de én ott még, míg te kóstolta, én ott körbejártam tehát az eldobhatósba mes van. Abba amit te kivittél, abba ha hiszed hanem kerámia. Porlasztó van. Éreztem az ízét. Érezted? 

Charlie: Hát lehetett. Nagyon menő volt. Egy gomb volt rajta, azt nem akartam nyomogatni, hogy az most teljesen kikapcsolja, vagy sem, vagy mit csinál, de nagyon jó nagy méretű de lapos cartridge volt benne, jó volt az íze.

Az indexes fráccal mentem ki kipróbálgatni. Nem vágta agyon a torkomat, tehát nem volt az az iszonyat nagy TH, de jó volt az íze. És ugye ott volt a másik amit te mondtál Az az elfbárszerű valami amit nem tudsz szétszedni, hanem hogyha kifogy, elfogy, és a többi és a többi, az kidobod. Tehát ez a kettő kategória volt.

Ez a cserélhető kártrizsos volt a VEV, tehát V-E-E-V. A másik az nem tudom lehet hogy az is VEV Szintén 

Fifika: VEV. Az is VEV volt, csak… Szintén VEV,, az az elcigarettamárkájuk 

Charlie: a VEV. Más törzsi neve volt. Azt lehetett látni egyébként, ami… Egyébként megfigyelted hogy amikor volt ez a prezentáció, akkor ugye négy szlájd volt, márhogy így egymás mellé rakva, azok a HMB-vel kapcsolatosak kettő az elcigi, és egy volt ez a…

Hát igen, mert 

Fifika: nikotinpárnából egyféléjük van, mármint hogy… Többféle íz 

Charlie: igen. 

Fifika: Többféle íz de egyféle méret. Ugye a LCG-ből kétféle van, az eldobható meg az előretöltött cartridge. Az Icos-ból meg van négyféle, amit a piacon tartanak. Négyféle, 

Charlie: amit a piacon tartanak és arra akartam kivezetni, hogy ugye láttunk ebből az LCG ízből mondjuk szerintem négyféle ízt, és akkor a másik pulton ott volt az Icos-os portfólió, hát meg nem tudom neked számolni mennyi volt.

Tehát nem az, mint az itthoni trafikban, hogy van négyféle íz, hanem volt húszféle. 

Fifika: Hát én még a húsz fölöttit is betippelném egyébként. És ebben még csak 

Charlie: a dohány volt. 

Fifika: Hát igen, ez még nem a dohánymentes. Egyrészt másrészt pedig ami nekünk szintén ilyen furcsa, nem furcsa, hát nyilván de hogy minden egyes olyan töltet, amit Svájcban gyártanak le, azon rajta van a Svájc, a Made in Svájc, meg a kis óriási 

Charlie: patrióták, 

Fifika: Zászló Fehérkereszt Mint a Vitoinovsz Bicskán egyébként.

Igen igen, abszolút, tehát hogy ilyen nagyon nemzeti büszkeség mert hogy itt a kjúb mögött egyébként a töltet, 

Charlie: gyártás folyik egy 

Fifika: ilyen elég hosszú részen, tehát nem volt kicsi a kjúb se, de ezek a csarnokok se, ami ott mögöttes órakoztak Arra 

Charlie: mondta Marci, hogy még egy marék műanyag hulladékot sem tudott onnan kihozni, úgyhogy ott dolgozik, tehát ott nagyon figyelnek ám arra hogy gramra ami bemegy, az annyi jöjjön kifele is.

Fifika: Annyi jöjjön ki, és hogy ott mindent ami a végtermék után marad az megsemmisítésre kerüljön tehát ilyen nagyon környezet. Egyébként ha az ajándékokat megnéztük minden újra hasznosított ott volt. A szatyrunk, a jegyzetfüzet amit kaptunk, a bambusztól, tehát hogy minden ilyen környezet tudatos volt, és nagyon látszott hogy erre rettentően odafókuszálnak.

Charlie: Igen, aztán mi volt még? Volt egy panelbeszélgetés, amit te az előbb mondtál, az a nemzetközi dohánymentes termékek piaca, ugye volt itt az Európai Régió, volt Ázsia, Ausztrália és volt még… És a 

Fifika: bánmentes, tudod ez a duty free. 

Charlie: Igen, és aztán volt egy external affairs, és igen, ennyi. Meg a szabályozás oldalról volt a moderátor egyébként.

De ami fura hogy az East Asia és Ausztrália egy görög kezében, az Európai Régió olasz, az external affairs az megint… Görög? A nemzetközi szabályozás Lengyel kézben volt, tehát hogy tényleg multikulti volt az egész, és itt elemezték a kevésbé, és ők is figyeltek arra, ahogy mi is fogalmazunk mindig, a csökkentett kockázatú termékek, mint alternatívák piaci térnyerése volt, és hogy mennyi efortot raknak bele, hogy a végén az a szám amit ők kimondtak hogy 2035 kötőjel 2040-re nem lesz cigaretta hogy ez reális legyen, és És szerintem nekik most az lenne a nagy díl, hogyha olyan piacból tudnának harapni, ahol borzasztó nagy a dohányos penetráció, értsük ez alatt Indiát, értsük ez alatt Kínát és azt a régiót.

Ugye kitértek Malajziára is, és szó esett még egyébként a fantasztikus Új-Zélandról és amit beszéltünk adásban Ausztráliáról és az ottani bandaháborúkról És mikor így ezt elbeszélgetjük kellemesen eldiskurálunk, hogy bandaháborúk meg az anyám Kínja, és ők összevágtak az ottani híradóból. Egy 30 másodperces szösszenetet, hogy ez hogy néz ki ott.

Én szégyeltem magambakker. 

Fifika: Ez nem szégyen 

Charlie: volt, Fifika, ez bennem inkább félelmet keltett, tehát hogy amikor trafikra, boltra, mit tudom is én hova, bombát, molotov koktél volt, bomba volt baszki. Olyanokat dobnak, molotov koktél dobnak, lövöldöznek egymásra, autókat gyújtanak föl, borogatnak. Azért az vad. És most csak arról beszélünk hogy fekete piac.

Fifika: Mindez ugye annak köszönhető, hogy Ausztrália így bezárta az e-cigaretta előtt, a fekete piac markába került gyakorlatilag a teljes kereskedelem, és azok meg, hát tudod ez a klasszik kokain háború. Hát ez olyan 

Charlie: mint a taxis hiénák a Ferihegyen, ugye? 

Fifika: Igen. Ez is eszméletlen volt. Ezt így még soha nem láttuk ennyire összerakva ezeket a történeteket és tényleg az van, amit mondasz hogy félelmetes volt, hogy az az egy cigaretta amiben mi hát kvázi szerelmesek vagyunk, és életünk legjobb döntésének tartjuk, az egy ilyen hülye szabályozás miatt hova jutott el, vagy hát a vele kapcsolatos történetek.

Charlie: Meg mire képesek az emberek azért hogy ebből a piaci szegmensből bevételt szerezzenek feketén mondjuk. Rádobom egy boltra, bazdmeg a molotovkóstélt. 

Fifika: Egyébként Charlie, ha belegondolsz, és ha valaki hallgatja ezt a műsort olyan aki amúgy a magyar szabályzásra foglalkozik, ha belegondolsz, ugyanez volt nálunk is, csak nem lett autóföldgyújtás, nem lett mit tudom én, trafikrobbantás, de ugyanez történt nálunk is, hogy gyakorlatilag a cigaretta csempész hálózatok bevették a portfólióba az elfbárt.

Charlie: Igen. 

Fifika: Ennyi Egy hülye döntés miatt. Mert én ezt nem tudom jó döntésnek mondani. 

Charlie: Nekünk az volt a jó döntésünk egyébként, hogy az utolsó panelbeszélgetés ami a kávészünet után volt, azt nem vettük túlzottan komolyan, meg rajtunk kívül szerintem senki, mert ez a helyezzük a felhasználókat és a fogyasztókat az előtérbe, tehát a fogyasztó az első, ez volt ennek a panelnek a vezér fonala.

De hát itt tényleg olyan dolgokról beszéltek amiről mi beszélünk tíz éve. Számtalan szó. Tehát hogy ezt fölösleges is ragozni. Az sokkal érdekesebb volt, ami ezután következett. Bazzany. Mert ezután következett a kikötői kocsmába való rész, amikor is gyakorlatilag ugye a kjúbnak egy része meg volt nyitva előttünk, és én kipróbáltam a virtuális valóságot, igazából egy agyba tudtam bemenni a VR szemüveggel, és hogy ott mit művel a nikotin.

Ezt nagyon sokszor elmondták egyébként, és a jacek ott cseszte föl igazán az agyát, tudod hogy a nikotinra mondják most épp hogy milyen káros, és hogy hát ez nem igaz hogy nem lehet ezeknek elmondani megértetni ezek tényleg ennyire hülyék hogy nem a nikotin. Na mindegy Szóval… Megnéztük ezt a VR történetet, és utána elmentünk egy kicsi elszeparált helyre, ahol ha emlékeztek még volt a brit egészségügyi szervezetnek egy elkészített videója, amikor ilyen hatalmas nagy üvegbúrák alatt volt rengeteg kis vatta pamacs és elcigarettát, és a másik oldalon meg egy száll cigit át szívtak ezen a búrán, ezen a dómon, és megnézték hogy mennyi kátrány van a csőben, meg mit tudom is.

Na, hát amit mi láttunk az egyrészt kompaktabb volt, másrészt sokkal professzionálisabb volt, harmadrészt ezek valós használati szokást modelleztek vele, Tehát nem az volt, hogy a 1000 mg-os nikotinban áztatták a patkány tüdőszövetet, hanem nagyon jó volt. Még az is automatizálva volt, ahogy a cigarettát meggyújtották a teszten.

Tehát hogy volt a készüléken, majd kirakjuk a videót róla, volt a készüléken egy itt nem mehet cigarett, de igazából, Fifi, azt is rakhattunk volna bele Azt is rakhattak bele. Bármit oda rakhattunk volna a szipókájához A másik oldalon pedig volt egy ilyen fém valami. Bele lehetett rakni és erre nagyon figyeljetek oda, bele lehetett rakni egy kutatói cigarettát.

Ebben a cigarettában nem volt semmiféle hozzáadott… Anyag, tehát ízfokozó, bármi, ami el tudja a mérést vinni, meg bármi amit azért raknak bele, hogy te érezzél valami más ízt és ezáltal tényleg azt érezd hogy a lemenő napban lovagolsz el, mert ez az íz, ez olyanokat hoz, nem. Ezeket a kísérleteket ők is, és azt mondják hogy mások is csak ilyen kutatási cigarettával végezhetik, a dobozán is rajta volt egyébként, mint tök jól nézett ki, belerakta a hölgy, lezárta a műanyag fedelet, megnyomott egy gombot, és elindult a csoda.

Mint a filmekben a szivargyújtó az autóban, az így enny-enny-enny-enny, így szépen ráfordult a cigire, fölizzott, és két ilyen többször használatos sterilizálható fecskendő, így éééééé, És elkezdte imitálni, hogy valaki dohányzik és slukkol, abba hagyja, slukkol, abba hagyja, és ezt átszívták egy olyan csövön, ami nem direkt szívta be a gőzt, hanem oldalról szívta lefele, és középen jött egy cső, azon ment befele a cucc.

És ez a cső utána elvezetődött egy indikátor koronghoz, és gyakorlatilag ott csapódott le minden ami a cigarettából illetve csak a félszál cigarettából jött. Így van. Mert hogy csak egy félszálnál is már olyan markáns volt a különbség, hogy teljesen fölösleges lett volna tovább folytatni. A cigarettánál valami borzasztó színe volt, tehát az igazi már okkersárga után egy picivel.

Igen A másik az meg… A 

Fifika: fosbarnához közelítő. Én 

Charlie: próbáltam szebben, hogy okker sárga ponton színskálában mindjárt kikeresem. A másik meg, ha nagyon nézted hunyorítva, akkor láttad, hogy elszíneződött valami, de a fehértől inkább vagy azért mert nedves lett, vagy azért, mert tényleg egy ilyen hangyafasznyival másabb lett.

Viszont amíg ment ez az egész móka, addig lehetett érezni azt a füstöt, nem láttunk sehol mert ugye szívta el a gép, de ezt a penetráns cigarett, mint gobbendohányzik az ember a szobába. Ezt lehetett érezni. Mondta is a nő, hogy ez természetes, viszont amikor ez az egész befejeződött, nem kellett semmit a cigit így kihúzgálni kézzel meg elnyomni meg eldobni, hanem…

Megnyomott egy gombot, az a cigit így kidobta a fém tartókába, meghúzott egy kart, szétnyílt a tartóka, alulott eloltotta a cigit a gép magától úgyhogy szerintem fél perc után már semmit nem lehetett érezni. Nagyon tetszett a metódus is, ahogy mértek meg tényleg a hőmérsékletet monitorozták, hogy a cigarettának a vége, és lehetett látni, hogy mikor slukkóz, fölmegy borzasztó magasra a hőmérséklet, és aztán vissza mikor csak úgy magában ég a cigi.

Úgyhogy ez egy nagyon érdekes, és tényleg életszerű kísérlet volt. Utána pedig mit néztünk, meg utána megnéztük hogy az, amit az ember olyan vettem egy híccet, vagy vettem egy ilyen akármilyen töltetet, hogy az hány részből áll de azt meséld el te. 

Fifika: Annak a gyártási folyamata gyakorlatilag hogy hogy néz ki, milyen dohányokat használnak, ott ilyen kis üvegtségben voltak a nyers dohánylevelek.

Ugye a főeret kivágják tehát még csak az sincs hogy robbantott főér kerülne abba finom ilyen válogatott dohányból készült örleménybe, amit aztán fölvisznek és egy ilyen hát majdnem olyan mintha ilyen dohány tekercset gyártanának belőle, és aztán ezt a dohány tekercset még utána. Ugye ebből így tépett le egy darabot, hogy fogdossuk meg, hogy milyen és utána ezt gyakorlatilag préselik ilyen vékony csíkokra, és az kerül be a töltetbe.

Plusz ugye ott azért a filterben is vannak érdekességek és ugye az… Az úgy gyártódik, én nem tudom láttam már rendes normácigi gyártógépet is, az úgy van, hogy gyakorlatilag a két szál az össze van fordítva, és a másik fele pedig egymástól, tehát a filternél találkozik, és a filternél meg a két filter között középen vágják el, és úgy keletkezik gyakorlatilag egy filter plusz egy szál.

Nyilván az új töltett gyártása az még bonyolultabb lett azzal hogy ugye annak a végén is vatta szűrő van, és még belekerül egy fémlap a magába a töltetbe. Szóval nagyon kifinomult magában a gyártása. És aztán átmentünk a másik vitrinhez ahol volt az Icosz fejlesztői bemutató, illetve ott voltak a 80-as évekből még készülékek, amik baromi érdekesek voltak.

Charlie: És le lettem baszva, mert hogy itt még, becsüljem meg magam, mert itt még a srác aki minket vitt, ő hívta oda az embereket, hogy nézzétek már kinyittatják a szekrényt. Már mi, tudod, jöttünk a marsról. Meg akartunk fogni csajnak, hogy ne haragudj, én szeretném megfogni ezt kézbe, ezt a készüléket. Lehet róla szó?

És így fél másodperc gondolkozás után pedig Persze persze csak a kulcsot valahonnan előveszem, és minden szekrényt kinyittattunk, mindent ami nagyon old school volt, és tényleg ez a szögletes alig fér a tenyerembe, és ez csak az aksia. Azt megfogdostuk, megnézegettük húúú, nagyon nagy kincseket láttunk, és hogy egyébként szerintem a norbiéknek, marcéknek azt tetszett nagyon, hogy valódi érdeklődést láttak a szemünkben, tehát tényleg mint mikor a gyerek beszabadul a Lego-boltba úgy éreztük magunkat, hogy ott az új technika senkit nem érdekelt, már hogy azt tudjuk milyen de hogy ezek hogy miből lett, miből alakult ki, Az baromi érdekes volt.

Fifika: Megnéztük ugyanezt elcigarettából is, az egy ilyen kisebb vitrín volt. Hát gyakorlatilag ők is úgy kezdték hogy mintha egy ilyen Joytech, aki még emlékszik ilyenekre hogy PPC, tudod ez a töltőtokos pálcika elcigaretta, és hogy onnan aztán már látszódott ott a fejlesztések nek a garmada, hogy haladtak előre az időbe, de hogy tényleg benne van az innováció, meg a gondolkozása a sztorikba.

Szerintem egyébként ha az öt éve ott van az a szekrény, mi voltunk az elsők akik fogtuk, azt kinyittattuk magunknak ezeket az üvegvitrineket, mert muszáj megfogni hát érted, azért repültünk oda, de egyébként akik ott a vitrinek előtt álltak, ilyen nem is tudom miknek mondhatnánk őket. Outsiderek. Igen, akik ott terelgették a jó népet, azok teljesen elvottak képedbe hogy mi ennyire érdeklődünk.

Igen, mert nyilván egy újságíró nem akarja kézbefogni meg nem tudom én, de mi azért büszkén elmondhatjuk magunkról, hogy az olyan cuccok jártak a kezünkbe, ami nem sok ember mondhatja magáról. 

Charlie: És akkor most direkt benyúltam a szekrénybe, hogy neked meg tudom mutatni, te tudod hogy van ilyen SkyRC MC3000-es töltőm, amivel szerintem embert is lehetne ölni.

Ja, ja. És hogy ez méretben akkora, mint amit ott láttunk. Emlékszel? Tehát hogy ez így konkrétan akkor, nézd a tenyerembe alig fér el, és súlyra is, meg magasságra, mindenre is, hát kb. ekkora volt az a cucc amit ott mutattak hogy honnan indultunk, honnan indultunk Volt olyan is, ami azért tett hozzá plusz extrát számunkra, mert hogy rengeteg olyan termék volt ott, ami hogyha valaki nem LCG-zik, vagy nem HMB-zik, akkor nincs vele tisztában.

De hogy azok a termékek forgalomban sem voltak. Tehát hogy ilyeneket tudtunk fogni, ami valahol elhalt a fejlesztés valamilyen fázisában. Vagy csak 

Fifika: egyszerűen technológiai teszt volt gyakorlatilag. Érdekes volt, na. Jó 

Charlie: volt. Jó volt, és ugye ezután jött az, mikor én kimentem kipróbálni ezt a vívet, Fifika meg ott nézegette a többit, és gyakorlatilag egy finom lezárása volt az egésznek, meg volt szépen az íve, És utána mentünk vissza a szállásra, és ott beszéltük át a dolgokat meg még kicsit beszélgettünk a többi újságíróval, mert ugye nem mi ketten voltunk, csak kint, de nagyon jó volt a vibe-ja az egésznek, meg igazából ha most egy kicsit tudod, ez a lépé hátra baszdarcon magad nem, tehát hogy lépjünk hátra, és távolodjunk el magától a rendezvénytől, és beszéljünk kicsit arról, hogy azok az emberek, akik mi oda vittek, azok is mennyire nyitottak voltak egyrészt felénk, másrészt az érdeklődésünk felé harmadrészt mennyire…

Barátságos vendéglátók jó vendéglátóink voltak. Nagyon jó 

Fifika: vendéglátók voltak igen. 

Charlie: Még Nógrádi Ropit is vettek a reptéren. Igen, ezúttal is köszönjük Norbénak az életmentő Nógrádi Ropi ellátmányt 

Fifika: És a vizeket.

Charlie: Úgyhogy egy jó lezárása volt ez az egész rendezvénynek, amit mondtam hogy ebből még azért lesz számunkra anyag, még nincs kész az írott anyag sem, és ugye földolgozzuk majd ezt a szerintem azt mondja egy, kettő három minimum négy panelbeszélgetést az négy óra külön.

És és És utána adunk egy nagy globális képet erről az egészről, hogy mi volt, hogy volt, meg a fotókat is megosztjuk veletek földolgozva, szépen fényelve, hogy ne a csúnya fotókat kelljen nézni, és ha tehetetek menjetek el Nosatelbe. Ide nem tudtok bemenni de a tó az valami pazar, tehát hogy körülbelül négyfokos volt a tó, de én reggel mentem úgy le, hogy valaki volt a vízben élt még, mert láttam hogy imádkozott a vízben, vagy meditált.

Én kimentem és lefényképeztem a hófőtte hegycsúcsokat, úgyhogy bivaj volt a látkép egyébként Az idő is jó volt, tehát mindig este felé egy picit szemerkélt de Fifika mondjuk arra kelt az indulás napján, hogy innen nem megyünk sehova. Innen 

Fifika: nem megyünk repülővel, tehát olyan vihar, amennyire vissza tudtok emlékezni akkor riogattak minket ezzel, hogy jön valami ilyen vihar, vagy nem tudom mi, és reggel én arra ébredtem fél hétkor, hogy kihúzogatja a bőröndöt az utcán.

Kinyitottam az ablakot, és a zászlók, amik egy sarokkal arrébb voltak a szálloda bejáratán, azokat verte a szél kegyetlen módon. Hát mondom, innen nem repülünk. De mire kiértünk a reptérre addigra kisütött a nap, happy volt minden, Feri hegyen volt egy pici szél. Mikor landoltunk… De amúgy rendben volt minden az ég adta világon.

Charlie: Körülbelül ennyi igen. Úgyhogy ja, még azt elfelejtettem hogy még kifele menet kaptunk ehhez az új készülékhez olyan vreppet, jelentsen ez bármit is, valami húzatot rá lehet húzni, és akkor így mutatom azoknak, akik itt vannak mert Pétri Jónok hogy ilyen kis bizbasz amit így rá lehet tenni a cikire, és akkor ilyen lapka mágenesesen befogja a cuccot ez is úgy érdekességkép, mint a zsiráf, és körülbelül ennyi.

Aztán hát a… Vissza fel a csomagátvizsgálást azt szeretném kitörölni az emlékeimből. Charlie kiemelték 

Fifika: mint teröristát a tömegből. 

Charlie: Hát nem csak engem, a blikkes újságíró csajt is. Tehát hogy nem dolgoztam hát dolgozni nem dolgoztam, de én még nem voltam olyan repülőtéren, hogy az az ember a személyzetből, aki a csomagátvizsgálásáért felelős, az egy darab nyelven beszélés az a francia.

Semmi más emberi nyelven. Tehát, hogy döbbened, és próbáld meg így elpantomimezni hogy mi az. Ja, és akkor vegyem ki a csomagból azt, de ne nyújjak a csomaghoz, csak mondjam-e mi van benne. Hú, na, mindegy. Hoztunk hűtő, ilyen drága hűtőmágnest én még nem vettem azt szeretném zárójelben neked jegyezni. Te is szépen föltankoltál csokoládéból, úgyhogy mindenki boldog Boldog lehet Ezúton is még egyszer köszönjük szépen a Filip Moris Magyarországnak hogy lehetővé tették ezt az utazást nekünk meg hogy megnézhettük testközelből milyen egy ilyen fejlesztési központ, mert tényleg nagyon-nagyon vadállat volt.

Nekem nagyon bejött ez a kutatós-fejlesztős részleg, mindentől függetlenül, hogy mit kutatnak mit fejlesztenek, tehát nagyon érdekes volt a milliója. Egyébként meg maga a rendezvény nagyon profin össze volt téve, tehát egy pici csúszások mindig a kérdéseknél voltak a válaszoknál ott elment egy picit egy 5-10 perccel az idő, de érdekesek voltak a panelek.

Fifika: Jó volt, jó volt, érdekes volt. Én az újságírókkal próbáltam egy picit beszélgetni hogy hogy látják ezt az egész ártalomcsökkentést, meg hogy mi az oka annak hogy több sajtótermékben is marhaseokat lehet ezekről olvasni. 

Charlie: Tegyük hozzá zárójába, hogy az egyik kőjük az Index-től volt, a másik kőjük a Blick-től.

Fifika: És hát ebből a szempontból inkompetens, de… 

Charlie: Irelevás, de hogy nem. Csak mondom hogy kikkel beszélgettünk, tehát hogy nem a totálkár volt ott, meg nem a… Nem, 

Fifika: nem az egyértelmű. De hogy azért elmondták ők is, hogy igen, hát van, amikor csak így átvesznek valamit, nem is néznek utána semminek, gyakorlatilag egy fordítás történik, mert fölkapottnak ítélik a témát és nincs mögötte semmi utánajárás, vagy tájékozódás.

De hát reméljük hogy kíváncsi leszek egyébként rettentően, hogy mit fognak írni. Én a leányzón akivel egyébként a végén egész jókat dumáltunk, rajta láttam ezt a fajta kicsi távolságtartást az elején, aztán többször kérdezgettem, hogy na-na, változott a vélemény? Hát neki nem voltak előítéletei eddig se, de hogy tök-tök jól rálátott erre az egész dologra ezek után.

Reméljük hogy egyre kevesebb hülyeség fog megjelenni a magyar írott sajtóba. Úgyhogy majd látjuk. 

Charlie: Erre reflektálva egyébként amit Gabi írt az előbb kérdésben, ezt felolvasnám szó szerint hogy szóval összegezve csak, hogy hát ha jól értette. A nagyvállalatok globálisan belátják hogy az ártalomcsökkentésre erősen koncentrálni kell, és fektetnek is bele nem is keveset, csak kicsiny hazánkban akarják hogy az emberek ne tudjanak máshoz hozzáférni, csak az analóghoz Javítsatok ki, de ez nekem síralmasnak hangzik.

Hát olyan szempontból van benne igazság hogy igen, a nagyvállalatok globálisan, de nem belátták, hanem tudatosan hiszen nem két hete jöttek ki ezzel és nem egy iteráción vannak túl Hanem tíz éve próbálják fordítani az egészet, és erre ki is tértek egyébként egy csomó panelbeszélgetésben, hogy nagyon sokszor az a kerékkötője az ő cselekvésüknek, vagy annak a cselekvés elfogadásának kormányzati részről, de hogy hát egy tohánygyár ne határozza meg, hogy minthogyha ilyen báránybőrbe bújt farkas akarna lenni mi holott ők látják hogy ha mi valamit tudunk egész számig, akkor ők lemennek mondjuk pontoságban század vagy ezredig.

Négy 

Fifika: tizedesig legalább. 

Charlie: Igen, tehát hogy ők azért nagyon tudják és nem csak most, hanem Már akkor, mikor elindultak a felé hogy el kell mozdulni a hagyományos égetéses technológia felől. És igen, Jacek is mondta hogy a WHO az egy ilyen iszonyat nagy tehetetlen zsíros polip ami ránehezedik az egész iparágra by the way.

Fifika: És amúgy a Jacek is ezen húzta föl igazán magát, hogy és ebből a szempontból a Jacek sem hatékonyabb, mint a Villánypára Egyesület erre azért büszke vagyok. Igen. Mert hogy vele se áll szóba a WHO, tehát hogy azt képzeljétek el, amikor a Filip Moris elnökét negálják, akkor velünk mit csinálnak, vagy hát az egész közösséggel Most akkor kit tesznek 

Charlie: a másikkal egy polcra.

Minket vele mert az nekünk dícséret. Ha ők hozzánk akkor az már annyira nem funky. De hogy igen, tehát nem ugyanaz a kávéház, aztán őt is pont leszarják Már hogy ha leszarás alatt azt érjük hogy nem kap választ a kérdéseire, vagy az ötleteire. Igen. Tehát hogy azért ez így menő kommunikációs stratégia, ezt már látjuk az utóbbi években.

Fifika: És még számtalan adásban fogunk szerintem erre visszatérni, meg ahogy megszületnek a cikkek azokat is kitesszük mindenhová, tehát az egyesület az elcigi tesztek a… A blog oldalunkon mindenhol elérhetőek lesznek az anyagok. Olvasgassátok, tanulmányozzátok nagyjából egyébként mi el tudjuk képzelni nyilván a füstmentes jövőt.

Itt az egészségügygel lesz a legnagyobb probléma, hogy ott hogy fog megváltozni a viszony az ártalomcsökkentéshez az egy iszonyatosan nagy kérdés illetve hogy… A magyar vonatkozást hogyha nézzük mikor jön el az az idő, amikor tud így kigyullad a piros lámpa a fejükbe, hogy basszus, el fogjuk veszteni a hagyományos dohánytermékből származó adóbevételeinket, és most már tarthatatlan az a hozzáállás amit képviselünk, és ezt a piacot gyakorlatilag ki kéne nyitni, vagy nem tudom csak szerintem akkor már lehet hogy késő lesz.

Nem tudom. 

Charlie: Az érdekes volt egyébként azt hallani, és nem mondok neveket, csak annyit, hogy a TikTok-dokival nem csak mi küzdünk. Igen, igen, 

Fifika: ennyi ennyi ennyi. Ezt 

Charlie: nem is mondjuk tovább csak… 

Fifika: Nem csak mi vagyunk fasírtba vele. 

Charlie: Igen, adáson kívül majd ezt kibeszéljük. Na, volt valami? Néztél valamit egyébként?

Fifika: Én egy filmet néztem ami nekem nagyon tetszett, de az kölcsönzőből volt Matt Damon, és hát a magyar címe nem jut az eszembe, az angol címe az hipnózis. És egy ilyen… Nagyon érdekes science fictionbe hajló történet, ami olyan különleges emberekről szól, akik a beszédjükkel tudják befolyásolni a körülöttünk Tük lévőket.

És erre épül föl egy ilyen hát kvázi bűnügyi sztori, de az utóbbi idők egyik legértelmesebb filmje volt, amit néztem. Én másra nagyon nem tudtam időt szakítani, tehát a szokásos tód az utolsó befutók, annak is vége lett, de már ugye a következő évadot promózta az Apple TV, tehát biztos hogy vagy forgatják vagy már kész van, és azért az azt hiszem hat epizód volt, tehát lehet hogy már a következő hat a csőbe van.

Illetve a Badmankit néztem annak is vége lett, szintén Apple TV+, más nagyon nem volt a csőben most.

Charlie: Mad Demonról annyit szeretnék mondani hogyha már említetted akkor ránkerestem a filmre és kiderült közben hogy Mad Demon hipnózissal szokott le a dohányzásról ez csak egy ilyen ez 

Fifika: csak egy ilyen kis tarka kitérő igen holott megtehette volna el cigarettával is de nem ez a köcsög hipnózis hát öcsöm mi lehet a 

Charlie: következő Mike Kramer-s dobozza?

Ellen Kerr a tököm én sem néztem igazából semmit befejeztem egy nagy etapomat a SEAL Team-nek az utolsó évadának az utolsó részét mivel tudták hogy kassa ezért szépen zárták le tehát hogy Jó volt a vége. Volt benne még feszültség volt benne izgalom, de jó lett a vége. És ennek örülök ez egy jó kis sorozat volt, ami egy kicsit az utolsó pár évben már eltávolodott magától a bevetős akciós résztől, és inkább rámentek a PTSD-re és a mindenféle kiemelt operátoroknak a lelki világára, hogy mit okoz ez velük, és ez elgondolkoztató egyébként minden szempontból.

Tehát hogy az, aki… Az életét meg a vérét adja hazáért, az milyen áldozatot fizet és számtalan ilyen példa van erre, de magyar vonatkozása is van, mert a Five Finger Death Punch-ban a Zoli magyar gitáros, és ők énekeltek olyan számot, ami pont ezzel foglalkozik, és ott elmondják hogy hány PTSD-ben szenvedő harcedzett katona lett vagy öngyilkos, vagy került az utcára, úgyhogy ez érdekes téma, érdekes téma, úgyhogy ezzel foglalkozni kell.

De ennek a sorozatnak vége van, úgyhogy hát nem tudom most mi lesz a tarsóiban, most rendezem a soraimat, mert a Netflix emelt, úgyhogy mondtam hogy akkor kassa, át kell menni Apple-ba Apple TV-re deállítólag jön megint egy pár hónap ingyenes a vásárlás miatt Úgyhogy majd meglátjuk, de szerintem most az Apple TV vonatra ugrunk föl.

Jövő héten jövünk ugyan, jesz hogy nagyon gyorsan kimondtam hogy jövő héten jövünk ugyanígy de nekem még lesz most utazós etapom is, meg meg kobrával is találkozunk egy Németországból hozzajövők közös ismerőssel, úgyhogy ha ennek a beszélgetésnek vége, akkor menjünk át a beszélgető szobába. De mindenki másnak nagyon szépen köszönjük, hogy itt volt, a múlt heti rész azért nem volt, mert ez volt, és még jövünk majd a további érdekességekkel, addig pedig kitartás nektek.

Vigyázzatok magatokra, sziasztok! 

Fifika: Egy élmény volt, sziasztok

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #468 – Jog, nők és füst

A magyar jogalkotás szépségein lamentálunk hölgyvendégünkkel, majd elmerülünk az e-cigi világában, ahol kiderül: a gőz …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!