A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #473 – Rászoktak az adóra

Ma olyan mélységekbe merülünk, ahol az adóemelés szinte már az ártalomcsökkentés szent gráljává vált – mert mi más is segítene minden bajon, mint egy kis plusz teher a pénztárcánkon? Spoiler: nem. Csatlakozz hozzánk, és derítsük ki, hogy vajon tényleg az adó a megoldás mindenre, vagy csak egy újabb megoldhatatlan probléma forrása!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!

Filmek, sorozatok

Átirat

Fifika: Ebben az adásban ki fog derülni, hogy ki az, aki bomlaszt, illetve hogy az ensz a halálsorra szállna minket, és beszélni fogunk még Brazíliáról is. 

Charlie: És ha Brazílián túllendültünk, akkor rácsodálkozunk, hogy megint a gyümölcs segít-e leszokni, barátkozhatunk-e a snüsszel, és belefutottunk három újabb csodadoktorba.

A TikTokon üres málnásflakont, kézrátétel el megtöltő, áldásban gazdag szép napot mindenkinek. Szevasztok! 

Fifika: Kozmikus békesség szálljon rátok. Hello Charlie! 

Charlie: Kikeressük a Grabovoly számát az automatikusan megtöltődő műanyag flakonnak. 

Fifika: Biztos hogy van neki. Hát, tud 

Charlie: kerály. Egy millió százalék. Üres, Fifika, üres.

Hol van az alert? Hol van az a gomb, amivel én le tudom adni azt, hogy tűz van a gépházban? Ez veszélyes. Majdnem olyan jó. Hiszen veszélyes. Likvid nélküli ember annál nincs veszélyesebb. Dehogy nem. A politikus Te, 

Fifika: mint akinek mondjuk kifogyott az elcigarettájából a likvid, nincsen nála utántöltés, és mindez Indiában jut az eszébe a reptéren, amikor leszállt a repülőrök.

Charlie: Hát olyan nincs. Ismersz ilyet? Nagyon nagy velődnek kell ahhoz lenni. Sosa láttam. Na mi történt veled? Hú, Csárli, vártam az anyagot a Filip Morisztól, vagy ilyesmi. Nem. Igen, tudom, szomorú. 

Fifika: Nem jött. Rákéreckedtem nem jött. Ami viszont velem történt, az az, hogy kicseréltem a vezetéknélküli billentyűzetet. Mert hogy megadta magát, tudod így ütöd a kút, meg alt kút, és akkor semmit nem csinál, meg nagyon gyászos volt a helyzet.

És akkor vettem egy ilyen dell, tudod, ez a picike, tehát rajta vannak még a numpad, rajta van csak, nincs közt az a köz. Mondjuk a lefőanyilat annyira nem használom, úgyhogy… Az nem okoz problémát. Egy bajom van, tudod az F1 F2, F3-hoz be kell nyomni az FN billentyűt. Lehet hogy át lehet kapcsolni Amúgy meg ezt a jobbra-balra, meg a hangerő föl le, ezeket nem nagyon szoktam 

Charlie: használni.

Figyelj már, de a Dell-nek van ilyen gyári kombója a gyári Dell laptopon, hogyha megnyomod ezt az FN-t meg a… A Ctrl-t vagy az Fn meg a Shift-et, akkor bekapcsolja ezt a funkciót. Lehet hogy itt is így van. 

Fifika: Megnézem. Megnézem, Charlie. Annyira új még, hogy… Fn Escape, azt mondja Kobretti. Fn Escape.

Köszönöm. Hát ennyi Ennyi. Mindent megoldunk. És járt hozzá egy, ez is egy dellegér. Gyönyörű. Az volt az egyik A másik. Vettem a nem létező teleszkópomhoz már egy lézerkolimátort. Jaj igen. Ez ismerős nekem az 

Charlie: autós 

Fifika: mizériából. Egy lézerkolimátort, és egy a legjobb a piacon. Ez egy Nex ZXY telefontartót az okulárra.

Tudod állítani jobbra balra le, föl, még a tőlésszögét is. Igen Zseniális. Csak nincs még mibe nézni úgyhogy ja, még az a sztori hátra van, de, fú, Csárli, nem egyszerű, ó, de nem egyszerű Mondom én, a rabbit hole. Nem egyszerű, már a múltkor a francia a német ilyen mint az elcigarettamodok, tehát hogy úgy gyártanak dobzonokat.

Érted? Fadoboz, harmincas tükör meg amit el tudsz képzelni, nagyon vagányak, de hát ezek ilyen milliós tételek, úgyhogy abból most így kihúznám magam. De valami lesz még nem tudom mi. És akkor, tudod a fotózáshoz is más kéne, a szabadszemes észleléshez is más kellene. Ah, kész vagyok. És még akkor kéne egy jó kamera is.

Kész. Nem tudok mit hozzáfűzni a dologhoz. Velem egyébként ennyi van. 

Charlie: És veled. Veled. Én egy pár napja síkideg vagyok. Úgy vagyok síkideg mint Márkó és Barna síkidegude a podcastben. Csak ez rosszabb idegesség, mert én már átkeltem a Rubikonon, mindjárt elmagyarázom, hogy mi volt az átkelés topikja, és utána folyamatosan visszamenőleg fölbasszom magam, és a topik az autószerelés.

Ajajajaj. Figyelj, Fifika! Én már úgy vagyok ezzel hogy a lehetséges változókat és bizonytalanságot mindig igyekszem kizárni, mert tudom hogy ezek a trógerek, elnézést minden normális autószerelőtől, de ezek a trógerek mindig megpróbálnak kiátszani téged, és az enyém is ilyen. És mostanában már mindig úgy mondják, hogy figyelj szavasz, csináld meg ezt, ezt, ezt ezt, mondd meg előtte, mielőtt beépítenéd hogy mennyibe kerül ez, ez, ez, és majd eldöntöm.

A legutolsó sessionnél, ugye már nagyon tele volt a tököm, hogy már centírozva volt, már minden volt a gumin, és veszítettet egy bárt vesztettem hetente mondjuk. Nem olyan fani. És ugye ebbe van súly, mert majdnem két tonna az autó, tehát lehet is látni, lehet is érezni. Köszönöm És elmentem itt már csak a pióces ember segíthet, meg a felnigörgőzés.

Rákeresel gyorsan, és tudod ha valami szponzorált találat az tudod hogy drága. A szponzorált találatban, ha úgy látod, hogy mondjuk 7.017-es felni nem nagy 7.500 plusz áfa, jó mondom, az legyen 10.000 bazdmeg per darab Az legyen 40.000 mondjuk. Le és felszerelés még csapjunk hozzá még 10.000-et, 50.000.

Főhívnak, hogy a ködlámpát is kértem, hogy az lenne 30.000 mondom pár, nem darab, utángyártott. Mondom te hülye vagy, azt felejtsük el. És itt követtem el a hibát, hogy nem kérdeztem rá hogy amit mondtam neked, mennyibe kerül az, amit megcsinálsz a kocsimon? Telefonál másnap, elkészült három napba tellett hogy megcsinálják.

Elkészült, lehet érte jönni. Azt szeretném kérdezni, kártyába vagy készpénzzel fogsz fizetni? Mondom, mennyi lesz a matematika? 91 ezer forint. Mondom, mit raktál még a kocsiba? Csönd, azt mondja. Mire gondol? Hát mondom hogy a 91-et létszik, akkor bontsuk le. Hát a négy görgőzés, meg az éjhozé a lefelszerelés. Jó akkor mondom majd valahogy fizetek piff, telefon lenyom, elindultam, elmentem.

Mert úgy rám nyomtad a telefont azt sem mondtad hogy hát igen, mondom ez az első probléma hogy miért kell engem fölidegesíteni. Mondom, mennyibe került a munkadéj? 18 ezer forint. A le? Fölszerelés. És mondom akkor ez azt jelenti, hogy 77 ezer forint környéke volt a felnigőrlőzés? Azt mondja, igen, el tudod mondani hogy mi a bánatos, kótszengeres, ronyba csavard, búbánatos, pékfasza került 77 ezer forintba?

Tehát hogy azt így osszunk, szorozzunk 77 per 4, az azt jelenti, hogy majdnem 20 ezer forint egy. Hát majdnem a duplája, kis csiko. Nézd rám mert nem ő a főnök ugye? Én mondom figyelj már, itt az órám, itt jöntek kettőt gyorsan húzzuk le. Azt még előtt csúnyább ott mondok az meg, engedjük el egymás kezét. Hát de most miért most meg, hát mondom azért bazdmeg, tehát nem érzed amit mondok, hogy tízezer helyett húszezerért csinálsz meg egy gumit hát bolond vagy bazdmeg ilyen emberekkel vagyok én összezárva most már kell vennem bazdmeg egy görgőzőgépet is, hát majd magamnak megcsinálom, jó, oké aláírom, jó lett tehát most már így kimentem direkt a német autópályára meghajtani és egy ilyen hogy mondjam neked, tehát hogy mész és érzed hogy most már nem, nincs félelmed nem remeg nem érzed azt a rászkódást a felniből, úgyhogy kopogjam le, de hogy azóta is ahányszor eszembe jut, gyomorgörcsöm lesz tőle, tehát hogy a faszom ki van bazdmeg az összes embere akinek az a feladata hogy engem anyagilag átbasszon rohadjon meg az összes Nem tudsz és mindegyik előadja, ez is előadja, hogy ilyen nagy vállalkozás hogy bazdmeg, nem fenszízni kell, meg nagyobb iroda, meg a faszom tudja, hogy az egész utcában már ti szervizetek parkoltatják az autót, hanem normálisan, nekem nem kell ilyen ajándék ablakmosó, meg csoki, csináld meg a munkát normálisan, bazdmeg.

És olyan áron, hogy másnap is szívesen jöjjek. Nem, ezt nem sikerül földolgozni. Faszom lépünk is túl rajta. Nagyobb probléma, hogy elfogyott a málna. Illetve… Megint. Hát tudod, nálam mindig elfogy, bazdmeg. Tehát két dolog állandó. A nyomor… Beleöntötted a 

Fifika: repülőbe, vagy mit csináltál? Hát 

Charlie: fogy, fogy Kevés volt az alaplevem, az az igazság tudod és ezért nem tudtam annyit keverni mint amennyit kellett volna.

És… Közben megálltam elolvasni amit a Gabi írt, de legszívesebben kitörölném, hogy már ezt se idegesítsen föl. Tehát hogy tényleg ideges leszek mikor ezt olvasom.

Szóval 

Fifika: elfogyott Nem akarlak fölidegesíteni, de ha már az autón átart. Ja bocsáss meg. 

Charlie: Mert hogy ő azzal nyit hogy még mindig nem adtad el, nyilván nem adtam még el, mert csináld meg azokat amiket kértem, hogy csinálj meg, de nem tudod megcsinálni egy éve. És akkor így elcsöndösedik. Basszódjon meg. Na, ha már 

Fifika: az autón átartunk, hét nem, pénteken, talán nem tudom, pénteken szerintem vagy csütörtökön a gyerekek elütöttek egy győzet.

Hát Ú, jó volt akkor a vacsi. Tehát így a… Hát nem, mert ketté szakadt az őz, meg nem tudom. És tudod hűtő, klímahűtő, tehát amit el tudsz képzelni a kocsi elejébe, az hello. Millefölött van a kár. Nyilván a mi kocsinkkal járnak. Tegnap beletörték a kulcsot a mi kocsinkba. Tehát ezek eszik az autót baszd meg.

Nem tudom Charlie. Nem tudom de ma átküldtem nekik egy ilyen helyben kiáró kulcsmásolót, mert ugye ez most hiába, tehát nem tudom kicserélni hát eltört a bicska kulcs. Tehát hogy ennyi úgyhogy így autóval jók vagyunk. És amit elfelejtettem mondani, hogy tegnap nagykanálla lettünk, mert drága jó Klárikám, megint egy évvel fiatalabb lett.

Ó, úgyhogy… 

Charlie: Nincsen felprogramozva boldog szülinapot. 

Fifika: Boldog születésnapot igen. De hogy volt minden is, főztem csülökpörköltet, rántott hús, rántott gomba minden volt értelmes Mindegy jó magyar konyhában 

Charlie: mindent kirántunk. Mindent 

Fifika: kirántunk. Így van, de hogy még a gyerekekre visszatérjek, asszony fölhívja lányom, nálatuk van a pizzasütő.

Kéne mert ránt, mert tudod, abban a nagy kerekben szokott anya hústra, illetve hát én, mert ő csak bepanírozza. És hát mondta, hogy hát az a töltént egy kis baleset hogy így lelökte a kutya az asztalról. Hát oké akkor most tudod mindezt így ott állsz panírozott hústorony előtt és hogy ki kéne sütni. Mi csináljunk, és akkor mondja az asszony, hogy 20 éve vettünk egy ilyen olajsütőt, és azt mikor pakoltuk ki a sepályzot, akkor én azt megjavítottam Úgyhogy a 20 éves egyszer használt olajsütőt Csárli, És eszméletlen jó működött.

Úgyhogy most már nagy mennyiségű húst csak abba rántunk, vagy sütünk, vagy nem tudom én mi. Nagyon jó volt. Na ennyi kis kitérő ezt elfelejtettem mondani. 

Charlie: Ja Istenem! Jó hát ahogy itt hallhattátok az előbb is beleszól itt a telefonba a Pétriónok lelkes közössége, mert ők figyelnek bennünket. Ezúttal is köszönjük szépen, hogy itt vannak mert nem a legyek hordják össze ezt a műsort sem.

Patreon: Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónknak hogy hétről hétre segítik a munkánkat. 

Fifika: Nélkületek is menne, de lényegesen nehezebb volna. 

Charlie: Ha nem tudod esetleg miről beszélünk, olvasd el a show notes-t, keresd a narancssárga Patreon téglalapot és kattints rá. Még egyszer köszönjük! Köszönjük! És hogyha már túl vagyunk azon, hogy mi történt velünk, hogy ne vigyen el minket a szívinfartus, hogy kinek a családtagja mit tör össze és azon ne kérhesse számon.

Ezért én azt mondom, hogy fordítsuk lövegtornyunkat irányba, és célkeresztben… 

Fifika: Brazília! Képzeld el ezek az unorthodox brazilok már megint mit találtak ki. Köszönjük! Hogy a közegészségügyi csodaküszöbén áll Brazília, amikor legalizálja a gőzölést. Tehát tudod így a széttett krisztus szobor Brazília fölött, az nem játékból van ott gyerekek.

Tehát hogy az nem a szabadságszobor. Érted? 

Charlie: Tehát egyik kezében egy boxmod, a másikban a likvid. Így ahogy mondod. Ezt le fogom generáltatni. Ú, tényleg tudod mivel generáltatom le? A vadijúj Mivel? A vadijúj és nagyon fényes. Most már annyi GPT között válogathatok, Fifi, hogy tényleg szédülök. Ott van a céges Gemini alapú, amihez már képgenerálás.

Meg anyám kínja is. És most, mint Vágási Feri, a saját vállalkozással beugrottunk az internetbe, de ne a sajátot hanem a bizniszplent, de a bizniszplentnél is okosan csinálják hogy 25 dollár havonta per fő, nekünk kettő kell, és igazából azt nem úgy csinálják mint az Adobe, hogy havonta vonják azt a költséget, hanem azt mondod, hogy egy évet aláírok, akkor most fizesd ki 600 dollárt.

Hello! Az igen! Szerencsém volt, Fifika, mert van céges adósszám, mert egyébként 720 lett volna az áfa miatt, a világbajnok áfa miatt Úgyhogy azóta orvérzésig, és már van GPT-4O, van a GPT-nek a 4O-nak a mini-je, ő már a GPT-4-re régi modellel hivatkozik, és van az O1 preview, az O1 mini, a képgenerálás. Már föltanítottam a saját céges asszisztens terre, úgyhogy nagyon kiszta nagyon.

Na, szóval erről csak az jutott eszembe hogy generáltatok egy képet velük, ahogy a Jézus szobor tartja a vépeszközöket. Úgyhogy kíváncsi leszek rá hogy… Ami ebben a hírben 

Fifika: egyébként a legérdekesebb az az, hogy Brazíliában be van tiltva jelen pillanatban a… A különböző füstmentes eszközöknek a használata.

Kivéve a kokain. Kivéve a kokain, igen. Igen. És azért is érdekes, mert ha ez bekövetkezik hogy elfogadja a Nemzeti Kongresszus azt a törvényjavaslatot, amelyet jelenleg tárgyalnak, akkor engedélyezni fogják a biztonságosabb alternatívák értékesítését és azok használatát. Tehát hogy van visszaút a tiltásból.

Ezt csak így szerényen jelezném a magyar előgondolkodóknak Hogy van erre élő példa és meg lehet tenni azt, hogyha egyszer betilt, kvázi betiltottunk valamit, mert azért a magyar piacon az elcigarettalásuk be van tiltva, illetve ugye megy folyamatosan a külföldi webshop, de ez ilyen összeérő történet Ez múltkor eszembe jutott, hogy egyrészt a hülye járások minisztériuma bünteti a külföldön lévő egyébként hát kvázi magyar érdekeltségű webshopokat milliós tételben, Plusz kívülről is elérte a környező országokat ez az adózási hullám, tehát egyre drágábbak lesznek a likvidek és az aromák, tehát hogy ezt a németek kitalálták, hogy akkor minden folyadék, egyébként csodálkozok rajta hogy mondjuk a csapvíz, az még nem tartozik vele ebbe a kategóriába, pedig mint tudjuk van olyan likvid, ami glicerint és vizet tartalmaz, na mindegy És hogy tényleg ez így összeér ez a történet körülöttünk, miközben kis hazánk meg aztán így teljesen a tiltás mezeire lépett, és nem tudjuk hogy hol áll meg ez a történet.

Tehát hogy lehet hogy tényleg lesz ilyen véperfokház, tudod hogy már annyi büntetendő ember lesz már a börtönökben, ugyan hogy külön kell, mint a politikai foglyoknak régen volt külön elkülönített rész és majd ott, ú, nem is tudom Charlie, én így gondolkozok ruszkiknál viszik a 

Charlie: delfimbe, tudod. 

Fifika: Én így gondolkozok rajta hogy tudod Tuti, hogy ezek ki fognak velünk cseszni, és nem sodronyból lesz az ágy, hogy kitekerjed, és akkor abból csinálhass magadnak valami tekerést, hanem hogy műanyagból lesz minden érted?

A másfél voltos elem lesz a fizetőeszköz, meg a… Fú, te… Nagyon rossz előérzeteim vannak. 

Charlie: Pedig lennének most már akkor két ilyen grandiózus példa van, az egyik Új-Zéland, ugye, ahol visszakoztak a másik pedig Brazília, ahol visszakoztak, és nézd már át sónócot, mert picit itt szerintem megzavarodott az elrendezés az e-oszlopban, de én is hoztam ugyanonnan egy cikket, ahonnan te hoztál, mégpedig…

Az enyém egy másik kutatás összegzése, nem bonyolítanám túl a dolgot. Van kint Angliában egy bolt, akik készítettek egy felmérést, és a WebSuperstore kutatása szerint a legnépszerűbb íz, úgy unblock íz, tehát bogyós gyümölcs. Míg a legkevésbé kedvelt gumicukor, tehát nem tudom hova rakni, mindegy nem is érdekel.

A felmérésből kiderült hogy a brit véperek több mint negyede szeretne ilyen tortás desszertes ízű vép likvideket kipróbálni, és arra is rávilágította a kutatás, hogy te, mint idősebb korosztály, kevésbé vagy nyitott az új ízekre, és… Pláne a férfiak is konzervatívabbak ezen a téren. A tanulmány kiemeli, hogy a gyümölcsös ízek, vigyázz, vigyázz, kapaszkodj valamiben meg, segíthetnek a dohányzásról való leszokásban.

Fifika: Most megszédültem 

Charlie: azért. Ugye? Dohányos ízről szó sem volt. Szó sem volt. Hát ilyen dolgok történnek, hogyha nem Magyarországon készítenek felmérést egyébként. Azért 

Fifika: itt nézem a nők preferenciáit, tehát hogy ezt nem tudom értelmezni. Születésnapi torta 32%. Banánkenyér 18%. 

Charlie: Hát mert egy születésnapi torta másabb mint a mi országtortánk vagy a dobostortánk vagy egy eszterházi.

Sütőtök fűszer. Jaj Fifi, ezzel a sütőtökkel tényleg kikergettek már a világból, ez a pumpkin spice latték, meg az anyám kínja. Én múltkor csináltam egy real pumpkin spice lattét, tehát tényleg sütőtök volt benne. Turmixoltam higítottam, emulgeáltam meg az anyám kínja. És mondta a szentasszony, hogy egy dolgot tud értékelni az igyekezetet, mert egyébként ez borzasztó rossz.

Fifika: Kitalálta ki, azt nem tudjuk de innen is csókoltatjuk. Körülbelül. 

Charlie: Volt még egy érdekes kikacsingatás, és ez, ha elmondom és aztán beszélünk róla, mert hogy ez a Lancetnek a kutatása Ami arról szólt hogy a dohányzás visszaszorítás a világ szerte ugye jelentősen növelhetné a várható élettartamot és csökkentené a korai halálozások számát 2050 időablakig.

Svédország példája, ahol a dohányzás szintje 5% alá esett, mutatja, hogy a kárcsökkentés mondjuk az el-cigarettával vagy náluk a snisszel kulcsfontosságú. Svédországban 44%-kal kevesebb a dohányzással összefüggésbe hozható haláleset és 41%-kal alacsonyabb a rákos megbetegedési ráta, mint olyan országokban, ahol egyébként dohányoznak És ez a lényeg ami most jön.

A kutatás szerint más országok is követhetik ezt a modellt. És ezt azért mondom, mert érdekes dolgok kezdenek fodrozódni Magyarország, elektromos cigaretta és egyébként minden ami nem cigaretta szabályozással, háborgóvizén. Hát egy gyönyörű kép volt. Ezt elképzelted? El. Szóval mikor olyan hangokat hallunk, hogy megfontolásra kell bocsátani ezeket az alternatív nikotinbeviteli eszközöket, mint mondjuk a nikotinpárna, ne adj Isten, a snüssz és amit az előbb olvastam hogy mi a helyzet a felméréssel, és amit te mondtál Brazíliával kapcsolatban, Az olyan mint egy ilyen hatalmas nagy tengerjáró hajó, avagy Das Leckwitboot, ami, ha elfordítod a kormányt, nagyon lassan és nagyon nehezen, de egyszer csak elkezd kagyarodni.

Nehogy ennek az első Nulladik fázisát lássuk most, Fifika. Tehát én úgy gondolom hogy valami kezd repedezni azon a frázison, amit meg külön kifogunk a következő cikkben térni a fantasztikus TikTok doktorok új generációjára. Tehát a nem ismerjük eleget, nem tudunk róla eleget még hosszas kutatások elhagyják, megtörténjenek.

Ez repedezni látszik, én úgy gondolom nem tudom, hogy neked mi a véleményed erről. 

Fifika: Hát 

Charlie: az, 

Fifika: hogy mi hogy látjuk, az sajnos nem befolyásolja a döntéshozókat. Én ezt látom, tehát amíg a… Az egészségügy megmondó emberei nem látják be a tévedéseket, és nem fogják. Tehát ne legyenek senkinek kétségek, nem tudnak visszakozni vagy kihátrálni ebből.

Emlékezzünk rá, milyen csúnya mondatok hagyták el kedvenc ildikónk száját annak idején, a glicerina végbélbe való.

Mert mi nem felejtünk, és az internet se, és a közösség se felejt. Amúgy csak zárójelben jegyzem meg, ugye ezt a számot állandóan bemondjuk, de fogalmunk nincs, de úszkve 200 ezer emberről beszélgetünk, vagy hát 200 ezer ember feje fölött döntenek a megkérdezésük nélkül. És úgy a megkérdezésük nélkül, és ez a legszomorúbb hogy a tízegy néhány év alatt egyszer nem tudtunk velük bármilyen diskurzust kialakítani.

Nem, hogy valamiért, hanem semmiért. Tehát hogy nincs érdekes módon nincsen ilyen mi jön most Csárléza, megkérdezzük a választókat. Nemzeti konzultáció. Nemzeti konzultáció Miért nem csinálnak már egy nemzeti konzultációt ezekről a dolgokról, és itt volt az egyik nagyon kedves barátnőm ez csak egy pici kitérő, de nem annyira kitérő tehát hogy off topic maradunk.

On. Vagy on topic, bocsánat. Itt volt nálam és elpanaszolta, hogy rajta kapta a gyerekét, hogy cigarettázik. És hát ugye ő, mint régi e-cigarettás, még annak idején én térítettem meg, mondta hogy hát Nem tudott a gyereknek mit mondani gyerek hát ilyen 17 év körüli, nem tudott a gyereknek mit mondani hogy ne ezt a szar szívt hanem akkor inkább veszek neked egy elfbárt.

Na akkor az én zsebembe is így kinyílt a bicska, na mi az, hogy veszel neki egy elfbárt? Itt van, tessék, a zájkoszt stílusú cucc amit vettem az utazásra. Itt van, vidd el a gyereknek, ingyen van, ajándékba kapja, csak ne azt a szar szívja. És két nap múlva kaptam Facebookon egy üzenetet hogy köszönöm szépen Zoli bácsi, ezért hozé, úgyhogy én remélem még időben 

Charlie: elkaptuk.

Nem mondta hogy köszönöm szépen Zoli bácsi, de ez a dohányos likvid borzasztó. 

Fifika: Nem dohányost. Jajó. Nem. Nem. Meg 

Charlie: beraghattad volna neki azt a szopókát, amit mi a szánkba vettünk, hogy kicsi fiú annak tíz év múlva eszmei értéke lesz. 

Fifika: Az biztos, az biztos. Lehet egyébként hogy az így bele volt a batobozban, nem tudom.

Mindegy, ezeknek 

Charlie: olyan szervezetük van, hogy a vasat is megeméztik. 

Fifika: De kapott egy majdnem teljes készletet, szopóka készletet hozzá úgyhogy remélem nem fog visszatérni a hagyományos dohányzás rögös útjára. Na de, folytasd!

Charlie: Amikor én azt mondtam hogy mert hullámok mindig vannak meg mindenféle elcseszett tudományos megmondó emberek itt megmondják a frankót, az azért volt mert megint szembe jött velem és most nem a mi már így mondjuk, Fifika megvan a Nexus a mi TikTok-dokink, nem ez most egy kőkemény crew ez egy hármas galeri hallgassuk meg először a videót és aztán beszéljünk v 

Nődokik: plusz várandóság második videó folytassuk olvasom ha várandóság alatt e-cigit vagy v-pet használok Akkor azért az kevésbé káros.

Oké Jöhet akkor egy kicsit általános kitekintő. Az rendben van, hogy ezek a vape-ek nem tartalmaznak égésterméket. Viszont eroszol formájában nagyon káros anyagokat juttatnak a szervezetünkbe. Jelenleg nincsenek ilyen egészséges versus vape-tüdő képek a neten, sehol nem lehet ilyeneket még nagyon találni.

Charlie: Figyelj, egyezünk meg, hogy fölteszed a kezed, hogyha valami van és megállítom a videót jó? Mert az előbb nagyon fogtad a fejed. 

Fifika: Hát ez az eroszol tudod? Ja, persze. Ez a bevett duma, érted És hogy nincsenek a neten ilyen képek. Vajon miért nincsenek a neten ilyen képek? 

Nődokik: Dohányzásnál egy ilyen egészséges tüdő meg egy ilyen károsodott tüdő, tehát ilyen képek még nincsenek de CT felvételeken igazolták a hegesedést, a tüdőtágulatot és a gyulladás jeleit.

A jelenlegi tudományos állás szerint Az e-cigaretták és a vépák a várandóság alatt nem biztonságosak, mivel 

Charlie: tartalmazhatóak az. Belinkelt egy Singapore Nature BMC tudományos anyagot. Ezt szeretném így jegyezni, hogy aki nem látja. 

Nődokik: Nikotint és a nikotin egy neurotoxin, ami agyi felüldési rendelséget okozhat az újszülöttekben.

Továbbá a vépák tartalmazhatnak olyan mérgező anyagokat, amelyek potenciálisan a magzatban felüldési rendelséget okozhatnak. Azért ez a sok feltételes mód, mert jelenleg nem fogunk hazudni, nincs még elég rendelkezésre álló adat amiből ezt egyértelműen ki tudnánk jelenteni. Egyes kutatások szerintem hogy kevésbé veszélyesnek van leírva az e-cigaretta és a vép, azonban megint ismétlem magamat, erre nincsen elegendő adat a kezünkben.

Ha biztosra akarsz menni, akkor várandóságban valóság alatt teljes dohánytermék és nikotinmentes élet javasolt. Légy tájékozott és maradj biztonságban! 

Fifika: Orvos. Figyelj, az utolsó mondatával abszolút egyet értek. Hogy légy tájékozott is, 

Charlie: maradj biztonságban. 

Fifika: Így van, így van. Egyrészt másrészt meg ha le tudsz szokni úgy hogy nem használsz vépet, akkor szokjál-e úgy.

Egyébként az én feleségem, aki még most is dohányzik, az három-négy hónappal, ugye terveztük mindig a gyerekeket, de három-négy hónappal előtte így fogta el, nyomta a cigit és nem szívta. 

Charlie: Hát szerintem most az utóbbinál lehet hogy kicsivel később hagyta abba és azért van ez, hogy mindent lever, meg összetör meg…

Fifika: Nem 

Charlie: ő 

Fifika: csinálta a férje. Zsakafoltját, suba-subához. Mindegy is. De hogy… És tudod, vége lett a szoptatásnak, és… Fölvette a cigit és ott folytatta, ahol abajtta. Tehát hogy ilyen baromi érdekes volt nála ez a… Akarta, szerette volna azt a gyereket, akkor ez a… Mit meg tud érte tenni. Egy. Kettő.

Angliában valamiért mégiscsak azt a sztorit ecsetelik, hogy ha nem tud letenni a cigarettát, akkor inkább vépelj, mint dohányoz. Tehát hogy az a fajta kontextus amit itt elmondanak, mi is nagyon, tehát emlékezz rá, mi is nagyon félve adtunk, sőt nem is adtunk tanácsot áldott állapotban lévő nőknek, hogy használjanak inkább vépeszközt, vagy nem tudom, nekem ebből az egész sztoriból olyan mintha ő azt hinné, hogy a vép és az egy cigarett, az két különböző dolog.

Charlie: Igen. 

Fifika: De hogy használja el cigarettát inkább ezt baromi óvatosak voltunk, azt hiszem legelőször valakinek azt tanácsoltuk, aki nem tudta abba hagyni a dohányzást, hogy akkor nikotinmentessel próbálkozzon, de hogy nagyságrendekkel kevesebb mérget viszel be a szervezetedbe egy el cigarettával, egy jó minőségű likviddel, az szinte 100% és az is 100%, hogy ez 95%-kal Kevesebb ártalmat okoz neked meg a magzatodnak, mint maga cigarettad.

Tehát hogy mindig ahhoz viszonyítsunk, hogy ha dohányozna vagy ha elcigarettát használna, akkor mi a különbség a kettő között. Természetesen a legjobb és erre akartam utalni amúgy nem csak arra amit mondott, hogy tényleg az a legbiztonságosabb, hogyha nem dohányzod, de ha nem tudod másképp megállni, akkor inkább használj egy cigarettát mint hagyományos cigarettát.

Hú! 

Charlie: Két észrevételen van, az egyik hogy valaki aki ott volt a Debreceni vizsgálaton bekommentelt, és bejelölt minket is.

Javaslat, add vissza diplomát ha még mindig azt hajtogatod húsz év után, hogy nincs elég bizonyíték és adat. Van, keresd meg professzor Galuska László Debrecenben, és kérd tőle infót, vagy keresd engem. Erre az volt a válasza valakinek, tudod a szabvány, nem tüdőgyógyász hanem nőgyógyász. Hidd el, ahhoz kimagaslóan ért, és majd vissza fogja adni mert te javasolod.

Fifika: Jaj Isten, de ha nem tüdőgyógyász meg nem szakterület szakértő, akkor miért kell fölmondani a leckét? Miért nem néz utána? Én egyébként 

Charlie: erre pont ezt kommenteltem hogy ezt a pátoszos dolgot, hogy ő okosabb ő jobb jobban tájékozott. Mert orvos frázist ezt ideje lenne elengedni. Pabmeden annyi anyag van a témában, hogy leszakadna a szatyorfüle, ha be akarnám pakolni.

Sikerült megérteni a csajnak, oké hogy jön ez ide? Nem is arra válaszoltál, amit én felvetettem. 

Fifika: Ja Istenem kezdődik a szövegértésből egyes. 

Charlie: De de, de, én, valaki rá kérdezett, hogy mi az a vép. Óriási. Oda írtam hogy a Debreceni kutatásról a videóanyagok és galuskaprof magyarázata fent van a YouTube csatornánkon.

És egyébként nem tüdőkép, de szerintem egy tüdőszintigráfiás vizsgálat is elég lesz szerintem Itt vannak nálam, tehát hogy lehet jönni hozzám nyugodtan, odaadom, válasz melyik videó? A valakitől, nem a nyelv, tehát nyilván nem az orvosoktól. De belénkeltem neki, hogy ne hülyén halljanak meg. És egyébként volt egy ezek szerint csaj, aki azt írja, hogy mikor az analógról, tehát a hagyományos cigiről a e-cigarettával leszokott, a tüdőszűrő vizsgálat igazolt, a doki azt mondta, látom nem dohányzik most, hogy baba jön én meg észre se vettem hogy nem használom a táskámmal, maradt azóta is.

Tehát hogy ha nem szólsz a dokinak, akkor ő nem fog neked semmit mondani. Jó a tüdőképe, tényleg látszik hogy nem dohányzik. Aha, na, akkor értem én, tudod. Tehát tényleg ne, de ha nem tud, akkor most mi a jobb Hogy a magas kortizol szint miatt mert olyan idegben van folyamatosan az ember A vérárammal az bejut a fejlődésben levő szervezetbe is, vagy az, hogy mit tudom és én naponta beleszív négy slukkot.

Melyik a jobb? 

Fifika: Nyilván az, hogyha nem vépel. Persze, mindenki 

Charlie: az Annapurna hegy tetején töltse el az utolsó kilenc hónapját, mert 

Fifika: ott 

Charlie: aztán olyan levegő van. De ez nem kivitelezhető. Megint szereptévesztésben vagyunk. 

Fifika: Ezek olyan hülyék, de egyébként ha most nagyon profán akarnék lenni, akkor azt mondanám hogy úgy néz ki, hogy így kezdenek ráérezni arra a lukra, amit a kúlya hagyott maga után, hogy ilyen szépen fogalmazok, illetve űrre, amit most ugye nem tölt be, tehát nincs szelfia izé előtt, meg okos doktor így eltűnt a TikTokról, és most jönnek ilyen kúlja 2.0-ák.

Ez az egyik a másik meg, hogy ezek olyan hülyék, mint az egyik csillagász ilyen Facebook csoportban, ezt szó szerint leírta az egyik srác, hogy ne haragudjatok kezdő vagyok, kaptam egy távcsövet, belenézek, és magamat látom meg egy lyukat aminek a végén ott van egy csillag Szerinted mi a hiba, Charlie?

Charlie: Másik oldalán nézett bele? Nem, 

Fifika: nem tette bele az okulárt. Tehát a segédtükörbe nézte a saját szemét konkrétan. De az szép volt. De az szép volt, igen. Na hát ezek is körülbelül ez a kategória egyébként. 

Charlie: Valamire a Redditen képzeld megint rá kommentelt a kulja, és nem tudtam aludni hajnal fél kettő, van néha ilyen.

És beírtam neki hogy ne haragudj András, nálad már azt sem nagyon hiszem el, amit gérdezel. Tehát hogy… Valakit mondta, hogy mert én az ilyen emberekre rá szoktam írni, mondom, ó, az lehet, hogy az ilyen emberekre rá szoktál írni de ránk többszöri megkeresés után sem, úgy hogy megveregette az elnök úr válladat, te megadtad az e-mail címedet hogy majd odaírjon, ez nekem kurvára menekülés, tehát most már, hogy ráadásul a mi képviselőnk is vagy, adhatná valami támpontot, hogy mikor kívánsz a témában beszélni egészségügyi topikban, de nem jött válasz.

Miért nem löpődünk meg ezen? Szóval itt olyan magasan kvalifikált szakemberek beszélnek, három nőgyógyász. Tényleg tehát a kor az nem egy erény az csak egy állapot, de mikor valaki a magasan kvalifikált orvosként apostrofálja őket, akik ők 30 alatt az összes, és inkább ez a média jelenlét a 71 ezer követővel, arra én nem szeretnék reflektálni.

Biztos a saját szakterületükön nagyon jók, meg a média megjelenésben nagyon jók, de hogy hogy föl kell ülni mindig a hype vonatra, és valami, hogy mondjam neked, Fifi, ez egy nagyon hálás téma szerintem. 

Fifika: Igen. 

Charlie: Hú, valamiben figyelj, ilyen nagyon kontraproduktív témát, és ott nem tudunk róla eleget, ott lehet rúgni úgy a labdába, hogy nem pattan vissza ránk.

Óvatosabban kéne az ilyeneket mert nem csak annyi a felelőssége, hiszen ők is mondják hát orvos Tehát hogy el kell gondolkozni azon, hogy miért csak ezen a rántott húsalakú országon belül nézzük a tanulmányokat meg hogy itt mit nem tudunk. Mert gyerekek, egyébként ez a világ kurva nagy. És rengeteg tanulmány születik minden nap.

Tehát nekem ha valaki még egyszer azt meri mondani hogy nem tudunk róla eleget, biztos úgy fogom kezdeni a mondatot, hogy akkor add vissza a diplomát bazd meg, amit írtak ott az a másik is. Tehát hogy ez nem engem minősít, hogy nem tudunk róla eleget. Vagy tudod mit? Ha nem tudsz róla eleget, olvasd 

Fifika: Kérdezz.

Charlie: Kérdezz vagy kutas. És te orvos vagy, bazd meg. Nem egy ilyen ízé ájt is majom mint én, vagy te. 

Fifika: Ezekkel a megnyilvánulásokkal pont az a baj, mint az utolsó cikk, amit belinkeltem, hogy gyakorlatilag olyan mintha a halássóra küldenék folyamatosan a dohányosokat. És majd mindjárt megvilágítom, hogy miért Bocsánat, mielőtt 

Charlie: elkezded.

A múltkor bennem ragadt, és ebből is most jutott eszembe, amit elkezdtél mondani, hogy valaki mondta múltkor, hogy miért nem tiítják be a francba az egészet hogy dohányzás. Gyerekek, nem Magyarország gazdasága remegne meg, hanem globálisan omlana össze. Tehát hogy azért nem az van, hogy… Akkor olyan jövedéki adó hiány lenne az országban, plusz a világbajnok 27%-os álfa, hogy öröm lenne nézni.

Fifika: Hát figyelj, 5% az összbevételnek az, ami a jelen pillanatban a dohánytermékekből származik, és hogy a lokátor alatt megy az e-cigaretta és ha nem a lokátor alatt menne, hanem legálisan, akkor az még dobhatna rajta nyilván valamennyit, de így érted 5%-ot kivonni a nemzeti összjövedelemből, azt honnan pótolod?

Azt egy nem tudom Hány százalékos áfa emeléssel lehetne visszapótolni, tehát hogy még a 27-re rádobnánk egy kicsit, és akkor lehetne ott valamit játszani. De egyszerűen tehát hogy ez az egész helyzet ami kialakult, ez mind a remek jó tanácsnak köszönhető, amit ugye annak idején a WHO elkezdett szorgalmazni, hogy emeljék a dohánytermékek adóját.

Miután magas az adó és nagy a bevétel, ezért egyre nehezebben engedik el a kormányok a hagyományos dohánytermékeket. 

Charlie: Erről beszéltünk, hogy milyen szar az áfa tartalommal, a jövedéki adó tartalommal megfejteni az egyenletet, hogy majd az lesz mindennek a megoldása. Nem. Az egyrészt lehetne fogyasztói oldalra arról De az ország szempontjából árbevétel és amit mondtál bevétel meg költségvetés egy szabad szemmel is jól látható része, az a hiány az őket ettől függővé tette.

Fifika: Így van, így van. Rászoktak az adóra, Csárli. Hát most erre mit lehet mondani? Tiszt kedves kormány én leszokom a dohányzásról, ha ti leszoktok az adóztatásról Ez ilyen egyszerű ér. Win-win, ennyi. Ja Istenem na szóval hogy ez a halássor sztori ez hogy jön ide? A kafra az az ázsiai csendesóceáni térségnek a…

Az ártalomcsökkentéssel létrehozott szövetsége. Ugye a Nancy Lucas-t tőle már többször idéztünk, többször foglalkoztunk azokkal a cikkekben, amikben ő véleményt nyilvánított, és hát így elrúgta nála a pöttyöst az ENSZ jelentése, és az ENSZ egészséghez való joggal foglalkozó Különleges jelentésének, vagy jelentése, ami a közelmúltban megjelent, és a Nancy Lucas azt mondta róla hogy ez veszélyes visszalépés a dohányzással összefüggő halálesetek elleni globális küzdelemben.

És hogy mi a probléma? Azzal hogy ezeket a termékeket démonizálják és nem foglalkoznak az ártalomcsökkentéssel, és nem támogatják ezeknek a termékeknek a végfelhasználóit, és ezeknek a végfelhasználóknak az egészséghez való jogát, az ez ténylegesen számtalan dohányost ítél el a cigareta füstben lévő halálos méreganyagoknak való folyamatos kitettségre.

És én nem tudok más mondani Nancy-nek mint hogy igazad van, bakker! De még mennyire igazad van, és folyamatosan erre kényszerítik ezek a megmondók, meg ezek a véleményvezér egészségügyi okosok, a dohányosokat. Tehát ha egy dohányos lát egy ilyet hogy ú, ne őszívj el, Cigit, mert rosszabb, meg az is ugyanolyan káros, meg ezeket a paneleket így elmondják meg felmondják, nem lesz a dohányosokban szándék arra hogyha nem tudják letenni a hagyományos cigarettát, váltsanak.

Ezt kéne már megérteni annak a szűk véredényekkel ellátott fehéri állománynak, ami a fejetek csontal zárt részében van. 

Charlie: Annak örülni kell viszont hogy a CAFRA, imádom, mikor így jönnek a mondatok, hogy élesen kritizálta az ENSZ egészségügyi jelentését. Nagyon jó, kritizáljátok is. Köszönöm Alássák a dohányzás kárenyhítésére, kárcsökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

Figyelmen kívül hagynak tudományos bizonyítékokat, amelyek az e-cigarettát kevésbé káros alternatíveként mutatják be. Korlátozzák a biztonságosabb nikotin beviteli eszközökhöz való hozzáférést. Milliókat akadályoznak meg abban hogy leszokjanak a dohányzásról És ez nem nálunk probléma, hanem az alacsony és a közepes jövedelmi országokban az elmaradott országokban.

Ott különösen nagy probléma ez. Mert még mindig azon megy a fingreszelés, ami nekünk a dohányzás legalja, hogy sodrod a cigit, A másnál tehát még a sodrós ciginél is van lejjebb, meg annál is lejjebb, és akkor itt van ez, ezt meg tűzzel-vassal írtjuk, és azt előbb akartam neked mondani, mikor a 200 ezret kimondtad hogy Fifika az 2016-ban volt 2016-ban 200 ezer, és akkor még hol volt az elfbár, akkor még hol voltak a tizenévesek, akik elfbárt fű alatt vettek az osztálytársaiktól az iskolában, szerintem klasszisokkal több mint 200 ezer.

Jelenleg Magyarországon e-cigarettát fű alatt engedély nélkül beszerző használó 18 éves kornál azt is mondhatnám hogy lehet hogy most a 200 ezer az, aki ezt feketén használja, gyereke gyerek Mert hogy meg fogom kérdezni az asszonyt legközelebb, hogy náluk jönnek a gyerekek is, és mondják hogy mi van az iskolában.

Ugye amit mondtam múltkor, hogy vodkát isznak, mert nincs szaga, hogy elvárt szívnak, mert azt bárhonnan szereznek. Tehát hogy a 200 ezer fifiga. Hát ha egy osztályban van csak 10 gyerek, aki használ vagy van neki ilyenje, vagy az anyja apja nem tud rólam vagy leszarja. Szóval ez a 200 ezret ezt valahogy, én nem tudom ezt hogy lehetne kideríteni hogy most mennyi lehet az annyi, mert nem tudunk már kiindulni abból, hogy a trafikokban mit értékesítenek volumenre, de kevés dolog van, mi jobban érdekelne engem, mint a magyarországi vép, széna, Összetétele és mérete?

Fifika: Fogalma. Tehát hogy tényleg erről fogalmunk nincsen. Egyrészt másrészt meg arról hogy ez nem látható, elsősorban a kormányzat tehet. Azok az intézkedések, amiket itt megéltünk a húsz év alatt, azok mind-mind azt a célt szolgálták hogy eltüntessék a legális fölhasználókat. És ennek hiába van milliós bírság, meg majd kezdik el a határon megfogni ezeket, meg nem tudom én.

Egyszerűen az van, amit látunk, ami egyébként kenguruföldön is látszott, hogy azok a szervezett bűnözői csoportok veszik át ezeknek a terjesztését, akik eddig dohányt, kábítószert nem tudom én mit forgalmaztak a fekete gazdaságba, és ezek ilyen ijesztő méreteket tudnak ölteni, arról nem is beszélve, hogy ők nem fognak személyi igazolványt kérni a gyerekektől.

Érted? Tehát na bum, tehát az ilyen öngól szerintem mindenféleképpen. 

Charlie: Így még egyébként arra is meg lett volna pedig az esély, hogyha nem azt mondod, hogy nem tudjuk hogy mi van az elfbárban, hanem ha azt mondod hogy szeretném tudni mi van az elfbárban, és hogyha ennek meg ennek meg ennek a paraméternek nem felel meg, akkor megsemmisítetjük Megy a szemétégetőbe, ha megfelel akkor a polcokra kerülhet.

Fifika: Föl szeretném hívni mindenkinek a figyelmét, hogy tudjuk hogy mi van az elfvárban. Nem ezzel van az óriási probléma Az óriási probléma azzal van, hogy a fekete piac olyan elfvárokat hoz be az országba, amik még a tőlünk nyugatabbra lévő, vagy keletebbre lévő teljesen mindegy mert körülöttünk mindenhol lehet kapni, országokban sincsennek bejegyezve.

Mert 5% nikotintartalommal… Ami ugye 50 mg per millilitert jelent, nyilván ez nikotinsó, nem lehet az EU-ban elfbárt árulni. Ergó, ezek vagy hamisított, vagy csempészett elfbárok. Ráadásul önmagában ez a kategóriára vagy erre a kategóriára lett ráhúzva az elfbár, az olyan mint a Nokia telefonoknál, hogy van olyan hiszen az araboknál minden telefon Nokia, tehát itt is most úgy néz ki, hogy minden eldobható elfbár, még ha nem is az elfbár gyártja, de Kínából kiindulva ugye még önmagukat is baromi jó tudják hamisítani, tényleg lehet olyan És szerintem lesz is ilyen hogy akár annyira rossz minőségű likviddel vagy folyadékkal töltött vagy túlaromázott, túlmentalozott cuccok fognak a piacon megjelenni, amikre tényleg nem vagyunk kíváncsiak, mert egyrészt le fogja rombolni az elcigaretta egészségre gyakorolt hatását, ha ez bekövetkezik és valaki kórházba kerül akkor mint a véres rongyot körbe fogja vinni a teljes európai sajtó és az összes ilyen egészségügyi fasiszta tort fog ülni örömében az elcigaretta fölött De ez nem csak az e-cigarettát fogja érinteni, ez egy nagyon fontos dolog, hanem ezt rá fogják húzni a nikoténpárnára, a hevített dohánytermékekre, és minden olyan termékre, ami ártalomcsökkentő, tehát az igazi nagy veszély ebben van.

Lásd evali járvány. 

Charlie: Hát ez a minden olyanra rá fogják húzni, ami felkiáltójel egyenlő cigaretta. Tehát hogy ami nem egyenlő cigarettával, az mind a pakol bibliájából lesz egyes soridézet. Az e-cigaretta is, a HMB is, meg az összes többi, amit itt sorolhatnánk napestig. Ez a probléma. És azzal egyébként hogy ezt beterelték így a radarszint alá, nekünk csak azt vaj hogy nem tudjuk hogy hány ember, de így már senki nem tudja még csak, meg sem becsülni hogy…

Mi lenne, hogyha azt mondaná az embernek, hogy amit az angoloknál mondanak hogyha nem tudsz leszokni akkor itt van egy alternatív termék és ezzel próbáld meg az életedet meghosszabbítani. De hát nem, hát megbeszéltük, hogy az adózás szempontjából ez nem annyira tetszetős. Jaj, jó van, van még valami vagy evezzünk 

Fifika: könnyedebb?

Hát akarsz még bankot robbantani, vagy nem? 

Charlie: Milyen 

Fifika: bankot robbancsunk? Könnyednek könnyed. Hát volt egy átküldött bejegyzésed nekem és azt gondoltam hogy a kocsmapult mellett lehet hogy ezt ki tudjuk beszélni. 

Charlie: Akkor a gépháznak már le is szóltam hogy irány a partok, irány a kocsma.

Azt mondd el hogy melyik volt ez a bejegyzés, mert nem emlékszem rá Szóval 

Fifika: borzasztóan örülünk annak hogy egyébként vépcelebek is hallgatják az adásunkat. 

Charlie: Melyikre gondolsz 

Fifika: És akkor innen már lehet hogy beugrott a sztori, és hogy bekomentelnek egy régebbi adásunk alá. Jaj, 

Charlie: jaj jaj jaj jaj úúú, igen.

Azért… Több részről is problémás számomra ez a dolog. Egyrészt azért mert… Kezdem a végéről. Egyrészt azért mert kitörölte a kommentjét. Tényleg nem én töröltem ki. Kitörölte a kommentjét. Hála Isten, hogy erről nekem értesítés jön az e-mailbe, és ott megvan a komment. És az egyik adásunkban volt egy beszélgetésünk valamilyen szlovák webshoppal.

És az ottani… Tehát ez nagyon… Tudod mire emlékeztetett engem Fifika? Ezelőtt 15 évvel milyen pitiáner harcok voltak itt. Csak akkor még Magyarországon belül. Na most ez nemzetközi szintre fokozódik. Úgyhogy valaki bekommentelt hogy az a kedves ember a mai vépvilág legalja, bizonyítékok vannak arra hogy több boltot is felnyomott a GVH-nál, álprofilokkal a csoportokban ócsárolja, áztatja a boltokat gerjeszti a feszültséget, folyamatosan tartalmakat jelentget a Facebookon és a Youtube-on is.

A legalja pedig tetlegességig is vajult. A legutóbb járt a fiánál, aki mindegy, ez nem tartozik a témahoz, hogy miért ment külön az apjától, mint bolt, és kézen megdobált a tojással. 

Fifika: Amilyen kurva drága a tojás, én elmentem volna még egy körre. Hát lehet hogy Szlovákiában olcsóbb 

Charlie: egyébként, és… És tényleg nem ugrott be, hogy kiről van szó, aztán mikor mondta, akkor én emlékeztem hogy mit meg hogyan beszéltünk az úriemberrel, és hát úgy az egészséges és a tiszta hogyha megkérdezem erről hogy what the fuck.

És amit én nehezen tudok elképzelni, az az, hogy szlovák állampolgárként bárki bárkit felnyomhatna fel tudna nyomni a GVH-nál, mert egyrészt ő nem fog idejönni, írásban panaszt tenni, másrészt a szlovák állampolgárnak nincsen magyar ügyfélkapuja, amivel meg tudná tenni a feljelentést. Harmad részt én nem érzem azt, hogy…

De próbálom magam… Tudod egy lépése hátrébről tekinteni a dolgokat, és nem érzem azt, hogy egy olyan országban, ahol a legális boltodat legálisan üzemeltetheted valaki arra rá lenne szorulva, hogy a magyar nyelvű versenytársait erős idézőjelbe, azokat ilyen dolgokkal tegyél lábalól, de hát nem tudtam megbeszélni az illetővel, mert kitörölte a kommentjét, pedig kurvára kíváncsi lettem volna rá.

Mi a véleményed erről? Aztán majd addigra lehet hogy bennem is valami kialakul. Van, csak nem tudom hogy mennyire. Mikrofonbarát. 

Fifika: Nekem ez ilyen picit hogy tényleg ilyen ovodás sztorinak tűnt Az ő részéről ez a bejegyzés, tehát hogy ezt miért kellett azt nem tudom egyszer-kétszer volt vele diskurzusom, egyszer pozitív egyszer negatív értelemben és és Tuti, hogy neked, ha el akarnád tenni láb alul az üzlettársadat te a GVH-nál jelentenéd föl.

Hát a GVH-nak ehhez mi köze van? Tehát szerintem így tud, így lehet hogy elolvasnál valaki a GVH-nál, azt így menne a kukába. Hát nekik nem ez a feladatuk értet hogy itt ilyen piszlicsári internetboltos sztorikkal foglalkozzanak, hát azért ők egy nagyságrenden főjebb vannak ettől. Egyrészt másrészt meg ha rendőrségi feljelentést teszel, vagy a NAV-nál teszel bejelentést, vagy bárhol mondjuk lehet hogy van ilyen anonim vonal mint Rákosi alatt tehát én már bármit el tudok képzelni, de…

De hogy ez nem tudom hogy miben lesz erről az emberről nem tudom elképzelni egy ilyen álprofilok mögött csoportok. A szigorú termékek felügyelete az biztos hogy ott van minden csoportban, jobban tudja, hogy hol vannak webshopok mint mi, érted Tehát azoktól kell rettegni, nem attól hogy az egyik boltos fölnyomja a másikat.

Gyerekek, már bolt sincsen miről beszélünk, érted? Jézus Máriám de ez most komoly. Komolyan mondom ilyen tíz évvel ezelőttre mentem vissza az időbe, mikor olvastam hogy… 15, amikor mentek ezek a cica harcok a neten a boltosok között. 

Charlie: Nem tudtam még mindig olyan gondolatokat kipréselni magamból, ami nem akarom.

Egyrészt olyan dolgokat, amiket így megosztottak velem, azt szerintem senkire nem tartozik, hogy mi miatt vált ketté mondjuk a fiával a bizniszben, de annyit szeretnék mondani hogy aki nincsen képben, az ezután se lesz de hogy én elolvastam és én nem tudtam volna ilyen higgat maradni még a saját fiammal sem.

Azt majd itt a Patreonok között adás után megbeszéljük hogy itt tulajdonképp miről volt nagy vonalakban szó, de még nekik sem szeretném a teljes képet elolvasni. De én látom a Big Picture-t és úgy gondolom hogy kicsit túllőtt a célon az egyik fél. Számomra a tojás dobálás inkább vicces, mint sem rémisztő.

A másik oldalról pedig hogyha valakinek valakivel gondja van, legyen kemény faszú, álljon oda, aztán mondja a szemébe, mert az a legegyenesebb. Hát ha meg nem úgy csinálja, akkor lehet hogy egy ilyenbe beleszalad jobbik esetben tojás rosszabbikban meg egy pofon. Vagy egy csicska lángos, ugye? Úgyhogy volt már ilyen még lesz is ilyen a privát véleményem meg az, hogy aki kurvának áll, ne csodálkozzék, ha megbasszák.

Ez lehetne egy ilyen költői túlzás is, de ez nem az. Tehát hogy ha valaki ilyen vép influencer anyám kínja, akkor szerintem csak azután legyen bármelyiknek nagy szája, hogy a saját portáján mindent ezer százalékosan tud, és bír, és akar is bizonyítani hogy neki van igaza. Úgyhogy ennyi. Valami lett volna még egy másik topikban, de az nekem most…

Nem ugrik be, viszont beugrik, ha nem akarsz már semmit mondani erről. 

Fifika: Nem nem, tehát én ezt itt lezártam magamban Dehogy 

Charlie: zártuk le, elmegyünk, és mi is megdobáltatjuk magunkat, miután vettünk valami terméket fizikailag, nem távértékesítésben. Ja igen, tudom mit akartam mondani, hogy ez tökéletes korrajz egyébként, és nem itt, hanem a saját csoportunkban a Párásítós Podcast csatorna Facebook csoportjában, Ahol néztem hogy a faszér van itt ekkora élet.

Mert valaki bedobott egy kavicsot a vízbe, hogy nem lehet meg lehet meg honnan lehet íz meg aroma, meg anyám kínje, meg minden szart rendelni, és utána csak pittyeg a telefon, hogy PM-be nekem is jöhet, privátban nekem is, nekem is nekem is nekem is, nekem is nekem is, nekem is. Természetesen alaplé és nikotin.

Tehát hogy azt szeretném kérdezni tőletek tisztelettel hallgatók és Facebook csoport tagok. Honnan 

Fifika: szerzitek be a nikotin 

Charlie: Most már végre leesik nektek amiről pofáztunk, és mindenki hülyének nézett minket. Spájzoljatok, spájzoljatok spájzoljatok De ezt mikor mondtuk? Tíz éve. Igen, de ha nem megyünk olyan távolra, akkor is sokkal előbb mint ami most van.

Tehát hogy gyerekek, ez eső után köpönnyeg. Tehát hogy mit szeretnétek beleltározni 5 liter százas nikotint, vagy nem életszerű. Addig kellett volna hangot emelni, kimenni az utcára, tüntetésre, demonstrációra, anyám kínyára, petíciót aláírni, amíg volt értelme. Most meg megy a sírás. Ne sírjatok. Ez pont olyan mint amit Magyarországban egyébként látsz, hogyha a közéletben picit benne vagy.

Tehát, hogy elmondták és ez ma is pont topik volt a telexen, hogy a legnagyobb veszély, Mindjárt pontosan mondom. Valahogy úgy szólt hogy az igazi veszélyt azok az emberek okozzák akik azt mondják hogy jaj, az én szavazatom úgyse számít. Ez pont olyan most is, meg ilyen volt ezelőtt öt évvel is meg tíz évvel is.

Mi, azért tiszta lelkismeretem, hogy mi mindent megtettünk, amit a lehetőségekhez mérten meg tudtunk tenni. 

Fifika: Mi elmentünk a falig. Ezt még a drága jó Demjén is azt mondta nekem egyszer a szemembe, hogy maguk elmentek a falig. El. El, csak vagy nem voltunk elegen, vagy… Vagy de. Tehát hogy nem voltunk elegen, ez volt a legnagyobb baj.

Tehát ha csináltunk volna egy ilyen tízezres tüntetést akkor lehet hogy ma másképp nézne ki a szabályozás. Csak akkor 

Charlie: pont leszarták, mert mindenki ment a mindenféle Facebook review-k után, hogy ezt berendelem innen Kínából azt berendelem onnan Kínából azt berendelem amonnan Szlovákiából, Amaszt meg Horvátországból.

Gyerekek, nincs itt semmi baj, mindent meg tudok venni. Hát nem. Na, akkor könnyedebb vizek? Jaja. Szomorú hírel kezdek neked. És ez tényleg szomorú hír. Kasa. Hát nem, arra gondoltam hogy 66 évesen meghalta az Iron Maiden korábbi énekese Paul Dianneau. Úgyhogy… 

Fifika: Hát az is kassa, bakke. 

Charlie: Ja. Az Iron Maiden-en, meg a Killers című albumon is ő énekelt, és őt váltotta ugye, Bruce Dickinson.

66 éves volt Picsában. Ez az egyik A másik sorozat végre volt időm sorozatolni, a Pító. Na, annyit mondanék neked. Mit néztél? Lincoln Lawyer ezt az évadot is letudta. Óóó. Baromi jó volt. Voltak benne akkora flessek, hogy Jézus Atyaúristen, a vége felé már… Olyan Lincolnnal járt, amivel az elnök is tehát hogy nyitották az ajtót és egy 10 centi vastag páncél és golyóálló üveg.

És a végén akkora cliffhanger, hogy a faladta a másikat, úgyhogy megint csak tudod, így nyomtam volna tovább, baszus, az utolsó rész volt, rohadt élet, megint és imádkozni egy nekasszájjá kell, ugye? Mert ez mindig hol nézett, Csárlik? Hát ez gyorsan lederáltam Netflixen, még mielőtt lemondanám, 

Fifika: úgyhogy 

Charlie: jaja, ott néztem Lincoln Lawyer.

Ugye ez a Matthew McConaughey-s Lincoln Lawyer filmnek a sorozat adaptációja, abból is talán a nem tudom én, harmadik évad, vagy Igen, azt hiszem hogy a harmadik évad volt, úgyhogy mindenkinek ajánlom figyelmébe jó kis feszített tempójú sorozat. Más nem néztem. 

Fifika: Fú, figyelj, én megnéztem az új Alien filmet, Romulus-t, hát annyira nem voltam elragadtatva tőle.

Az a régi első résznek valamiféle ilyen újragondolása, de nem tudom, vagy én öregettem meg, vagy a téma nem… Nem úgy örekszik ahogy kéne vagy foggalom sincs de annyira nem. Nem azt mondom hogy rossz volt, mert voltak benne azért nagyon jó kikacsintások, meg visszajöttek régi szereplők, De sokkal többet várt az ember a sztorítól.

Illetve folytatom a Túlzakinget, az még mindig ilyen zseniális Ez 

Charlie: az, amire nem volt időm. Milyen a új évad? 

Fifika: Jó, jó, egy picit, nekem egy picit ilyen megúszósnak tűnik, de a Stallone elvisz mindent a hátán. Tehát tényleg rá van írva ez a szerep nem tudok mást mondani róla. Aztán nagyon várom az Apple TV-n, meg talán az Amazonon is valami folytatódni fog.

Szerintem ez a Nem jut eszembe a neve annak a sorozatnak, ami egy ilyen apokaliptikus ilyen henger alakú föld alatti valamiben játszódik annak jön valami második év, oda még az idén. Nem a Siló Siló azaz, azaz Kobra, köszönjük szépen. Siló azt rettentően várom. Illetve jön a, mi volt az, az Apple TV-s volt, az a megszakítás vagy mi a túró volt a címe, tudod amikor nem emléksz, Arra hogy a munkahelyeden mi történt veled, és gyakorlatilag különvállás, különvállás.

Fú, az nagyon tetszett az egy nagyon érdekes sorozat, annak is jön a második évadja, úgyhogy ezekre készülök rengeteg Youtube videót nézek, a Kéri Laci bácsit, nagyon jó fej, volt vele egy nagyon hosszú háromórás interjú. Azt 

Charlie: végigültem jó 

Fifika: volt. A Partizánon, egyébként szerintem a feleségével együtt ők tényleg egy zsenik, tehát hogy ők ketten apám félelmetesek, és És hát persze nyilván nálunk is mindenki rápörgött erre a nadrágos történetre, de már olyan mémek vannak fönn a neten érted, annyira kontraproduktív már minden, hogy az valami elképesztő, hogy hova jutottunk.

Hát jön az október 23, úgyhogy mindenki a szíve és a pártállása szerint mint ha tud, akkor menjen ki a központi rendezvényekre. 

Charlie: Menjen ki a rendezvényekre, így akartad mondani. 

Fifika: Igen. 

Charlie: Amelyiket ahova szeretne, nem a központi. Hát már mint hogy a pártjának 

Fifika: a központi rendezvényére. Ebből az egyik az nem megúszós, mert oda csak meghívottak mehetnek, tehát hogy az egy másik történet.

De ja, én valószínűleg nem megyek sehova erre az egy napra, érted itthonról kimenni. Majd még megpróbálom elcsípni az üstököst, ha bírom, aztán nagyjából ennyi Illetve képzeld el, hogy még egy egyesületnek tagja lettem. 

Charlie: Valami csillagvizsgálós? 

Fifika: Hát MCL, egy egyesület van Magyarországon, a Magyar Csillagászati Egyesület, úgyhogy szépen befizettem a tagdíjat, beléptem az Egyesületbe.

Hát ha betiltják a távcsöveket jövőre.

Messzire lehetne eladni. Nagyon pró ötleteket tudok nekik adni. Igen egyébként hogy messzire lehet velük látnia. Nagyjából ennyi. 

Charlie: Nekem még az jutott eszembe, hogy vannak nekünk olyan ismerőseink hogy a Bieber klán, meg a Jake Shaw, ugye? Akinek nem újrik be. Aaron Bieber, Jenny Bieber, Jimmy Jake Shaw, és a gyerekek, és a többiek.

És És képzeld el, hogy emi jelölésük volt a Refugees Welcome nevezetű dokumentumfilmjükkel. 

Fifika: Az miről szól Csárli? 

Charlie: Hát hogy üdvözlik a menekülteket gondolom, nem tudom nem láttam. Ez a Very Lokálon futott náluk a helyi adón, és onnan lett nominálva. Na én ahogy nézem a weboldalát az Emi Awards-nak, itt sajnos én úgy látom hogy nem nyertek vagy nem kerültek be a következő körbe mert ez még csak egy ilyen regionális emi jelölés.

Igen, igen mert hát ez akkora oldal hogy itt… Minőségi MX Master-rel scrollozok, és egy tíz másodpercig görög az oldal tehát hogy nagyon durva. Hát körülbelül ennyi és ennyi 

Fifika: meg egy bambi. Egy dolgot néztem még, meg amit mindenkinek ajánlok, főleg hogy azért ilyen 60-70%-ba kockák hallgatnak, kockák is hallgatnak minket.

Meg néztem az Unreal Engine 5.5 hát azt hiszem ilyen majdnem egy óra hosszás demo válogatását, hogy mit tud az új engine. Fú, gyerekek, én félek. Tehát hogy itt amit letettek az asztalra, meg amit ott megmutattak az nagyon durva volt. Az nagyon durva volt, tehát olyan avatarok, olyan minőségű haj érted ami lobog a szélben, a bőr textúra, az, hogy real time-ba beszélsz és a figurád, az avatarod az minden arckifejezésedet magára veszi, tehát fú, öcsém.

Teljesen nem Jó, de ehhez számítási teljesítmény 

Charlie: is kell, tehát vas is kell alá. Hát emlékszem hogy a gépem a Adobe-nak a fú, mi volt az a modulja, amivel így lehetett real-time, tehát a kamera ugyanézte az arcomat és a grafikát mozgatta az szerint, és ott tényleg csak grafikát, tehát ilyen ákombákom kis süni, meg kismalac meg a faszom tudja miket lehetett vele mozgatni, de az is égette az erőforrást.

Bele se verek gondolni, hogy egy olyan videokártya, amin az Unreal Engine-nek ez a verziója tud futni értelmesen értelmes felbontásban, az mennyi millióba kerül? 

Fifika: Mindegy nyilván ezek technikai demók, nagy részük egyébként PS5-ön futott. Természetesen ott nem real-time renderelés volt, de akkor is megdöbbentő, tehát akit érdekel az nézze meg, tényleg elképesztő.

Mondjuk nekem nem ezek a játékok a kedvenceim, nem véletlen van Nintendo Switch-em, de tényleg elképesztő, amiket ezek tudnak már. Ennyi részem, és már tényleg nem fog összembe jutni semmi. 

Charlie: Jó akkor köszönjünk el mindenkinek, nagyon szépen köszönjük a megtisztelő figyelmet. Jövő héten jövünk, aztán jönnek az új hírek is, amiket a vetőcsőből kilövünk rátok.

Addig is vigyázzatok magatokra, sziasztok! 

Fifika: Egy élmény volt, sziasztok! 

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #469 – Éljen Noé bárkája

Mindenféle rekordokat döntögetünk, és ahogy eltesszük a fürdőnadrágot, kapjuk is elő a télikabátot… Mondjuk ez …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!