A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #041 – Megcsúsztunk a jégen

Fifika vapertalálkozón, mi helyette is húzzuk az igát. Szót ejtünk hülyeségről, az új Kayfun 4-ről, és kis OFF tartalomként arról, hogyan szereznénk be a liquid adagunkat egy zombi apokalipszis kellős közepén.

Jó szórakozást!

Párásító podcast Facebook csoport

Közvéleménykutatás:

Közvéleménykutatás

 

Olvasói kérdések

Danka Gábor Levente

Sziasztok! Tudom sok szó esett már az üvegszálakról! Mégis, miből adódik hogy nem egyforma az ízvisszaadás? Az egyenkénti szálvastagság? Fonatsűrűség? Az ekowool is más mint pl. 6-7 1mm.-es szál összefogva! Köszönöm!

Boór András

Nem kérdés, inkább egy problémára hívnám fel a figyelmetek, kérném ki a véleményeteket erről a jelenségről.
Ha egyetértetek velem, akkor szerintem érdemes lenne erre felhívni a figyelmet az adásban is, ha pedig nem értetek egyet, akkor érdekelne, hogy miért nem, illetve mi a Ti állásponotok ezzel kapcsolatban.

Igazából a segítségadás “”megfelelő”” formájról lenne szó bizonyos eseteken:
Sokadjára találkozom azzal, hogy valaki megkérdez valamit amit egyszerű középiskola 1. osztályában oktatott matematika tudással kiszámolhatna magának.
Nem, nem arra gondolok, hogy ha a 0.32-es kanthal X Ohm/méter ellenállású, akkor abból 2,5-es magra hány menet lesz az 1.6 Ohm, itt már azért 1 fokkal komolyabb matek kell a dologhoz, ebben az esetben már jobban értem, hogy sokan nem állnak neki kerületet számolni, lábak hosszát hozzávenni, stb..
Na de:
Amikor ezredjére kerül elő a fórumon, facebook csoportokban és úgy általában bárhol, az ilyen
“Sziasztok! X mg/ml-es alapot vettem, Y mg/ml-es levest szeretnék keverni magamnak, miből mennyi kell bele?” – jellegű kérdések akkor én azt gondolom, hogy nem a kész megoldás az igazi segítség a kérdező számára, hanem az, ha valaki segít neki megérteni, hogy hogyan kell ezt kiszámolni, hiszen ha a kész megoldást a szájába adjuk akkor 3 hét múlva majd jön, hogy “Na most nem X hanem 2X erősségű alaplevet sikerült vennem, ebből hogyan csinálok szintén Y erősségű levest??”.

Néhány alkalommal próbáltam rávilágítani erre, hogy a megoldás menetének átadása hasznosabb a kérdező számára is!, mint a kész számokat a szájába adó válaszok, de többségében jött a letámadás, hogy “ha nem kararsz segíteni szegénynek akkor inkább ne válaszolj…” stb..

Én úgy gondolom, hogy akinek az ilyen szintű matematika gondot okoz az egyáltalán nem rosszabb, nem butább, és emberileg sem kevesebb mint bárki más, van aki a matekhoz ért, van aki meg a lovakhoz. Nem vagyunk egyformák.
Ezt, az ilyen hozzászólásaimnál is igyekszem hangsúlyozni, hogy ettől még a kérdező nem hülye, csak épp nem ez az erőssége, de ez nem baj.
Én a művészethez vagyok hülye (többekközt), a matek meg egészen jól megy, biztosan van aki pont fordítva van ezzel, DE:
Akinek pont a matek nem az erőssége az a korábban általatok is említett okok miatt se áljon neki keverni.
Ha egy ilyen szintű matematikai feladat megoldhatatlan kihívást jelent valakinek akkor pont Ő lesz az (akit Ti is említettekek korábban a keveréssel kapcsolatban), akinek a keverés még többe fog kerülni mintha készen megvenné, mert annyi lesz a végül kiöntött, “ez nem sikerült” levese (csak az ilyen esetekben nem az “együtt mégsem finom” aromák miatt hanem talán pont a matek-hiányosságok miatt).
Nah, de kicsit eltértem a fő problémától.

Szerintem ilyen esetekben (amikor valaki nem tudja magától, hogy hogyan is kéne ezt kiszámolnia), akkor 3 opció létezik:
1.) Könyvelje el, hogy Ő egy nagyon tehetséges zenész, lovász, akármi.., de nem kémikus-matematikus és vegyen kész levest magának (én sem állok neki hegedűlni, inkább elmegyek egy koncertre ha épp hegedűszót kívánok hallgatni).
2.) Vegye a fáradságot, meg a papírt, ceruzát, számológépet, wikipédiát, akármit, meg áldozzon rá fél órát az életéből, hogy utánajárjon, hogy hogyan is kell ezt kiszámolni (ha már nem emlékiszik a 15 évesen tanult matematikára), majd fél óra számolgatás után boldogan áljon föl, hogy megértette, és soha többet nem lesz ezzel gondja.
(Véleményem szerint az ilyen szintű matek SENKINEK SEM TÚL BONYOLULT, csak vannak akiknek nem elég érdekesen magyarázták el annó, és ezért nem értette, nem érdekelte, de ez most nem is fontos.)
és van a
3.) verzió: Megkérdezni a konkrét számokat valakitől.
Majd miután valaki lírta neki, hogy az ő 36-os alapjából X ml kell, meg 0-ásból Y ml és kész a kívánt pl 14-es leves. Mindenki boldog (kivéve engem), de 3 hét múlva jön a kedves vaper-társ, újra kérdezni, hogy “Na most nem 36-os az alapom, hanem 38-ast sikerült rendelnem… Most akkor mennyi kell, hogy 14-es legyen???”
Tegyük fel megmondják neki, újra (majdnem) mindenki boldog. Majd 1 hónappal később jön, hogy “na most lejebb menne a nikotinnal, 12-es leveshez mennyi kell???” és így megy a végtelenségig..

Hülye példa, de szerintem ha egy éhezőnek kenyeret adnak az nem igazi segítség, inkább csak a segítő lelkivilágának símogatása, hogy ő milyen jó ember, mert igenis segített, de a kenyér holnap estére elfogy és ugyanott vagyunk.
Szerintem az éhezőnek lehetőséget, eszközöket és TUDÁST kell adni, hogy a jövőben termelhessen magának élelmet, ez az igazi segítség (persze az sem árt, ha az első aratásig adunk neki enni )..

Szóval szerintem inkább egyszer, kicsit hosszabban el kéne mondani az ilyen kérdezőknek, hogy hogyan számolják ki (akár leírni valahova nagyon részletesen elmagyarázva és utána már csak belinkelni minden ilyen kérdéshez ezt a leírást..), ahelyett, hogy az újabb kérdésekre irogatni, hogy X ml meg Y ml….
Volt amikor egy erre irányuló hosszászólás után (valamelyik facebook csoportban) megkaptam, hogy “Nem kell elmagyarázni, a számolás módját, hanem az a jó, ha mindíg válaszolunk a kérdezőnek, és majd sok ilyen kérés után MEGUNJA A KÉRDEZÉST, és a korábbi válaszokból RÁJÖN, hogy hogyan kell kiszálolni..”
Egyrészt, szerintem aki a fent említett 3 opcióból a “lusta megoldást” válassza és mindíg inkább megkédezi, szerintem nem fog rájönni később sem, mert nem is fogja venni a fáradtságot, hogy elgondolkodjon rajta.
Másrészt, melyik az egyszerűbb: Megérteni amikor egyszer elmagyarázzák normálisan, vagy az ha egyszer megkapja, hogy “a 36-os levesből úgy lesz 14-es hogy majdnem 39ml 36-os alaphoz hozzáöntesz kicsit több mint 61ml 0-ást, máskor meg megkapja, hogy a 12-es úgy lesz, hogy a 33 ml 36-os keverj 66ml 0-ást..”
Még ha veszi is a fáradságot, hogy megkeresse az összefüggést, akkor is ez a bonyolultabbik út szerintem..

Ha van rá igény, szívesen “tehermentesítek” valakit annyival, hogy egy ilyen nagyon-szájbarágósan a számolást az elejétől a végéig példával bemutatva elmagyarázós leírást készítek erről.
Tudom, hogy van erre “N+1” alkalmazás (hogy Charlie-san fogalmazzak) Androidra is meg IOS-re is. Az IOS-esekről nem tudok nyilatkozni, androidra kb 2 féle van: Az amelyik túl keveset tud és már használhatatlan ha az embert az is érdekelné, hogy a végeredményben pl milyen lesz a VG és a PG aránya.
Illetve még a másik véglettel lehet találkozni még, amiben már annyi mindent kell beállítani, megadni, hogy a használata komolyabb tudást igényel mint a fenti kérdésekre a választ kiszámolni.
Gondoltam már rá, hogy írok egy ilyen appot androidra ami ezt kiszámolja, de még lusta voltam eddig nekiállni.

Ahogy így visszaolvasom eléggé bonyolultan fogalmaztam meg, de nem szerettem volna ha bárki bármit félreért, de ne haragudj / haragudjatok a hosszáért.
Kíváncsi lennék a véleményetekre a fent taglaltakkal kapcsolatban.

Heti videó

Kultúra rovat

 

Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben

Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben):

Bernárius Róbert
Ficsor Zoltán
Pifkó Krisztián

A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható.

Ha szeretnél a témához hozzászólni, mindössze egy egyszerű regisztráció után várjuk a véleményed! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #469 – Éljen Noé bárkája

Mindenféle rekordokat döntögetünk, és ahogy eltesszük a fürdőnadrágot, kapjuk is elő a télikabátot… Mondjuk ez …

Egy megjegyzés

  1. Visítva röhögtem ezen az adáson! Köszönöm! Minden héten ezt várom!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!