A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #459 – Égetőbb, mint bármikor

Kiküldtük a pártoknak a kérdést, mi a hozzáállásuk a csökkentett kockázatú termékek kapcsán, várjuk a válaszaikat, addig is várjuk azon egészségügyi dolgozók üzeneteit, akik bárminemű csökkentett kockázatú eszközt használnak.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Az egészségügy és az ártalomcsökkentés
Hülye skótok
Égetőbb mint bármikor – World Vape Day
E-cigarettás mémek

@ecigitesztek

Várjuk @Dr. Kulja András válaszát, hátha összejön végre egy beszélgetés @Vaper.hu #podcast

♬ eredeti hang – Ecigitesztek

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: A mai adásban égető problémákról fogunk beszélni a World Wave Day kapcsán, valamint megtekintjük a hülye skótok miniszterelnök asszonyát, és még lesznek égető témáink, de beszélni fogunk az egészségügy és az ártalomcsökkentés kapcsolatáról, illetve hoztunk nektek e-cigaretta mémeket. Mindenkinek jó szórakozást!

Charlie: Térkő tükörben gazdag szép estét kívánok mindenkinek, szevasz, fifika, 

Fifika: csád! Is! Ennyi. A béke pártján állunk. A béke pártján. Szia csárli. Na mesélj, mi a kotta terakotta, illetve térkő. Bocsánat. 

Charlie: Mi a térkő? Ja. Tudod, mi a szősz a takarónap árnán? Ah, Istenem, te ezt el nem tudod képzelni. A földet kitermelni a talicskával át a lakáson, mert zárt udvar.

Aztán két és fél köbb méter murvát behordani. Aztán elgyengetni. És mielőtt bárki megsajnálna, ezt nem én csináltam, hanem a melósok, de… 

Fifika: Igen, épp mondani akartam, hogy mindjárt sírok. Nem is téged sajnálok, Csáli, hanem Nórit. Mert? Mert Hát mert gondolom, ő fog utána fölgályázni mindent. 

Charlie: Az adás felvétel előtt összesöpörtem, összeporszívoztam, fölmostam.

Egyéb kérdés? Nincs. Oké. Ő tanít. 

Fifika: Nincs. Ja, hogy ő tanít. Hát figyelj, keresi a dobozba a lóvét. Hát ennyi. Ennyi. 

Charlie: És mifényes dolog történt 

Fifika: veled? Fú, tehát mikor is? Pénteken. 

Charlie: Várjál, bocsáss meg. Mi történt veled, te vén balfasz, aki azt sem vagy képes felismerni, ha valaki nem akar neked nyilatkozni, és oda mész erőszakoskodni?

Ugye? Erre majd kitérünk. Csád. Csád.

Fifika: Picsád. Tehát az történt, hogy pénteken azt mondta a külműves, állj már föl erre a létrára, és nem egy nagy létráról beszélünk, ilyen tudod, ez a négy lépcsős alumínium létra, állj már föl egy két fokot, és így nézz bele a menyezetbe. És így belenéztem, érted, annak a konyhának a menyezetébe, amit 35 éve bámulok, és olyan hullám van benne, hogy végülis úgy döntöttünk közösen, hogy jó, akkor leverjük a menyezetet.

De baromira nem egyszerű a történet, mert hogy van benne egy klíma, egy beltéri. Na most szerinted lehet így péntek… Délben klímaszerelőt találni, aki leveszi neked a beltérit. Hát nyilván nem. Úgyhogy valószínűleg az lesz, mert hogy közben bővítik, illetve összenyitották a hátsó kamra helyiséget, és a spájzt.

Óvatosan, 

Charlie: mert hogyha ezt valaki megvágja a megafontól, akkor csak az lesz benne, hogy összenyitottak neked objektumokat, és pfff, 

Fifika: ja Istenem. És hogy ott döngölt föld meg. Tehát úristen, én átérzem azt, amit mondasz, mert nálunk gyakorlatilag hónapok óta ez megy, és most ki van pakolva a spájz minden polc, minden befőt, minden pia, minden kaja, mindent.

Szana szét a lakásba, itt egy polc, ott egy polc, itt egy kenyérdagasztó, ott egy nem tudom én mi, és ez most így lesz hetekig. Úgyhogy én már kezd a vérnyomásom egyébként visszatérni az eredeti 130-140 közé. Ezek folyamányakép. Hát illetve képzeld el, hogy úgy elment, de majd erről adásba beszélünk. Na mindegy.

Szóval ez van. Közben csak nézelődök, akarok egy nagyobb teljesítményű asztali gépet. Nem drágán. És tudom, tudom, te mit mondanál, de De még kitartok, hogy Windowsos PC lesz. Aztán lehet, hogy a végén egy Mac Mini. 

Charlie: Csak fogom a fejem. Döbbenned ezt nálad, tudod milyen, Fifika? Mint akit te folyamatosan köpködtünk, akik megveszik a klónkazánokat is.

Mit mondtál nekik, hogy ha abból a havonta három berendelt kazánodnak az árából vennél egy normális kazánt? Ugyanez pepitában. De mindegy, én hagylak még szenvedni. Ennyi történt? 

Fifika: Hát 

Charlie: figyelj, 

Fifika: nagyjából ennyi megírt. Ugye hét elején nem. Hogy rosszul beszélek. Tehát én a múlt héten megírtam a pártoknak a levelet.

De még azért voltak bennem kétségek, hogy jó-e az a levél, kell-e még bele valami. Tudod, ez a szöszölés, hogy még egy picit csiszolni kéne, még ezt a mondatot beletenn. Vajon értik-e, hogy miről beszélsz, stb. stb. Na és akkor a lényeg az, hogy hétvégén küldtem ki ténylegesen a levelet. De már pénteken az egyik pártnak a képviselője, aki egyébként hallgatja a podcastünket, 

Charlie: Akikkel beszéltünk is már korábban.

Fifika: Igen, igen, igen. Már megkeresett, úgyhogy ők biztos, és nem mondok pártnevet, ők biztos, hogy befognak esni egy adásban, és majd beszélgetünk velük, hogy ők hogy látják ezt az egészet, és hogy mit lehetne szerintük csinálni. És akkor így már átcsaptunk egy picit on topic-ba. Plusz, ha hiszed, ha nem, Csárli, mióta e-cigizem, annak most már lassan ilyen 14 éve, nem volt száraz szívásom.

Charlie: Nem, azutc. Ez olyan, mint a búvároknál, amelyik nem húgyozott be, az vagy hazudik, vagy majd fog. 

Fifika: Tehát akkor inkább úgy mondom, hogy ez az igazi életszerű. Tudod, hogy rászívsz, arra készülsz, hogy most lesz egy baromiós lukkod, és olyat szívsz, érted, hogy így kigóvadnak közben a szemeid. És akkor így mondom, mi a túró van?

Persze elővettem egy régi kazánt, amiben még volt löty, meg nem tudom, ami fogalmam sincs, egy két hónapja, három hónapja állt már ott, és így tök jó volt szívni, és egyszer csak így. Gyakorlatilag megfojtott a tekerés a vattát. Nem tudok szebb szót használni, mert minden volt a kazánban, feszkó is, likvid is, minden, csak egyszer csak elkezdett égetni.

De olyan betyáros módon, hogy tíz vatta is éreztem, hogy ó, itt jön a cián, itt jön a cián, ez nem lesz így jó. 

Charlie: És régen nekem is, nem régen, rendre vannak elektronikákkal olyan gondjaim, hogy szívod, tök jó az íze, és a következő slukknál, minthogyha az elektronika így ráadna, még mondjuk a tíz vattodra még tizet.

És érzed, hogy félsz, megijedsz, megnézed, minden rendben van, szívok még egy slukkot, és az tökéletes. Tehát mintha egy kicsit az elektronika bohózott, bohózkodna. Menet közben. 

Fifika: Ez is benne lehet egyébként a pakliba. Plusz, hogy elektronika, meg 18650, megjött az akkumulátoros nagy fűszegényíró. Tehát ez a…

Te, ezt te nem tudom neked mondani, hogy micsoda különbség van a kínai robbanómotoros fűkassza és az akkumulátoros között. Súlyban, sebességben, használhatóságban, nem tudom, tehát, hogy így azt a betyár életben. Azt nem mondom, hogy örömfüvet nyírni, de sokkal egyszerűbb, mint a másik. Nem kell Kétütemi motor, kevergetni, 40-es keverék.

Charlie: Há’ András most összetesszi a két kezét. 

Fifika: Ez már, öreg vagyok már ezekhez. Büdös, hangos. Ampervadászszá lettél. Ampervadászszá lettem, és egyre inkább egyébként azt gondolom, hogy a kicskertbe, ami, nem tudom én, 50 méter széles és 100 méter hosszú, tehát, hogy ebbe a kiskertbe… Már a répát is ezzel 

Charlie: fogod szeletelni.

Fifika: Hát nem hiszed el, hogy van rá kapáló feltét. 

Charlie: Ó, Istenem. 

Fifika: Úgyhogy… Már 

Charlie: fémkésre gondolsz? 

Fifika: Hát olyan valami ilyen hülye penge, ami így meg van hajtva, és gyakorlatilag ezt a rotáló mozgással nem csak a gyomot, hanem így lazítja is a földet, meg kiviszi a gyomot, meg nem tudom, és akkor ott ilyen szűk helyeken a sor közben lehet vele dolgozni.

És anya is fölpróbált, és mondta, hogy fú, ez tök jó. Mondom, akkor kapálhatsz, és akkor nem kell a hagyományos kapával killódni, most már akkumulátoros kapánk van. De hát jó van, haladni kell a kórral. És veled történt még valami a térkövezésen kívül? 

Charlie: Képzeld el, megjött a távolba szakadt barátom, és meghozta a meglepetés Stanley kapot, mert minden nő ezért van meghűlve, természetesen, az én asszonyom is, és ugye én berendeltem a Temuról egy klónt, de úriember, nem csibész, megvesszük az eredetit is, ami írd és mond, csak abban különbözik, hogy a csavar, amivel a markolatot oda rögzítik a testéhez, a klónnál az egy egyszerű Philips csavar, a másiknál az eredetinél meg egy Torx, vagy valamilyen impuszanyám kínja, meg hogy rajta van a logó, és hogy Proudly Designed in Kanada, vagy mit tudom is én hol,

Fogok csinálni tesztet, hogy egyik meg a másik hogy tartja a hideget meg a meleget, hogy meglássuk, hogy az 5000 vs. 20 pár ezer az tényleg így kiadja a matematikát a meneten azért látszik, hogy elválik a férfi a fiútól, úgyhogy a klónnál rátekeredés és nem pont merőlegesen van az aljához, mikor fogod a nyelét a másiknál még erre is tudtak figyelni, meg az illesztésekre, tehát az egyik az úgy tekeredik be, mint az álom, a másik meg nem, igazából ennyi volt az öröm és 

Fifika: magamnak vettem valamit?

Nem, de akartam, de 

Charlie: nem vettem de majd fogok, vagy a Franz tudja, kéne egy újjátszigi Vagy nem tudom. 

Fifika: Hát ránéztem egyébként a löpötitre. Tudod, ott van egy. 

Charlie: De még mindig azóta se. És 

Fifika: azóta sincs. 

Charlie: De hogy a készletértesítő se jön, tehát nem az volt, hogy elfogyott. Azt üzente Kobra neked, hogy a négy fokú létra az a náluk csak fellépő.

Ebben csak támogatni tudom, és ezúton is köszöntünk minden Pétriont, aki itt élőben hallgat minket. Aki nem Pétrion, és ezt utólag hallgatja. Hallgathatjátok élőben is.

Fifika: Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónknak, hogy hétről hétre segítik a munkánkat. Nélkületek is menne, de lényegesen nehezebb volna. 

Charlie: Ha nem tudod esetleg, miről beszélünk, olvasd el a sónóct, keresd a narancssárga Patreon téglalapot és kattints rá. Még egyszer köszönjük! Köszönjük! És akkor csapjunk is bele, Ficsor úr, mit szólsz hozzá?

Kicsit visszatekinthetek az előző hétre? 

Fifika: Hogyne. 

Charlie: A TikTok-dokiink egyrészt nem csak mi keresgéljük egyébként a Tiszának a jelöltjeit, és ugye beszéltünk, hogy nehéz őket elérni, és a Telex is ugyanabban a Dev0-ba, fekete lyukba, nevezzük bárhogy, amiben beleesett, amiben te is, mert hogy ők is keresték, és örömmel írt vissza, hogy vállalná az interjúd, egy-két hét türelmet kér, többször is kereste azóta e-mailben, messzengeren, anyámkinnya, de már nem reagál a leveleinkre, tehát ez a finom negálás ott is.

Tehát nekeseredj el, azt akarom mondani, hogy ha egy Telexet negálnak, akkor tulajdonképpen a Telexhez nőttél föl. Ennyi. És a videó alatt, a TikTokos videó alatt ne haragudjál már, azt én már ki kellett, hogy moderáljam, mert valami olyan alpáriba mentek át utána ott a beszélgetésbe, hogy hát igen, igen, tehát ez a baj, amikor egy platformra föltöltesz egy videót, hogy népszerűsít mondjuk a podcastedet, és mindent csinálsz, csak nem a podcastedet népszerűsíted.

Mert, hogy nem esik le nekik, hiába írod oda, hiába mondod el más csatornán, vagy hiába csinálsz bármit is, nem esik le nekik, hogy ez a másfél perces anyag, ez egy kiragadott részlet, egy itteni másfél órás beszélgetésből. Tovább megyek, nem esik le nekik az, amiben mi benne vagyunk, ahogy mondta, 10x éve, és és És igazából az a legnagyobb bajom, hogy az viszont leesik nekik, hogy ők a user 5726315, és ezért bármikor és zokszó nélkül oda tudja írni, hogy szívjátok a szarotokat, hülye parasztok, meg hülyék vagytok, megérdemlitek, hogy attól dögöljetek meg, hogy valami őrületesen polarizálva van a társadalmunk.

Lehet, hogy máshol is, de hogy itt csak nullában és egyben tudunk gondolkozni, és olyanokhoz szólunk hozzá, amihez Hogy lövésünk nincs, nem tudjuk, hogy miről beszélnek, de véleményünk van, hiszen tudod, ez 10 millió futbalszakértő, mi az Isten háborús szakértő, és elektromos cigaretta pápa országa is vagyunk.

Tehát, hogy nem tudom, neked volt már olyan, hogy valamit elkezdtél valahova írni, és olyan viccesnek szántad, amit írsz. És nekem volt ilyen, az utolsó egy hétben is, szerintem volt, hogy három. Egy ilyen gondolkoztam, hogy elkezdtem írni valamit, ho-ho, mondom, én ezen jót kacagnék, meg pár lájk biztos jönne rá, de aztán mi a fasznak küldjem el?

Tehát hozzá nem tesz a topikhoz, nekem 10 percig jobb, de nekem az a boldogsághormon máshonnan is tud jönni, amit egy lájk okoz. Úgyhogy visszatöröltem, kiléptem onnan, azt görgettem tovább. Tehát, hogy emberek fáradtak. Fáradtságot nem ismerve, Egy teljesen ismeretlen ecigitesztek.hu videója alá bekommentelik a nyilvánvaló marhaságukat.

Ettől nekik jobb, vagy nem? 

Fifika: Mindenketten dolgoztunk, meg dolgozunk is nagy multinacionális cégeknél. És ugye én ezt a Multinacionális keretrendszert kívülállóként éltem meg, meg élem meg most is. És volt egy időszak, amikor az egyik cégnél ez a, én csak úgy neveztem magamban, hogy faszkardozás. Amikor a zsira tiketjeid másról sem szólnak, mint hogy vagy a másikat mocskolod be a tiketbe, tehát hogy mást hibáztatsz folyamatosan, vagy védekezel a mások intrikái ellen.

Én 

Charlie: már megcsináltam volna, de Jenőék nem adták le az előző sprintben, amire várok. Tipik. És ez 

Fifika: annyira jellemző, érted, hogy a munkám 90%-a azzal fog telni, hogy faszkardozok másokkal. A tényleges munka, akkor hol van mögötte? És egy kicsit azt érzem ezeknél a megnyilvánulásoknál is, hogy tudod, ezek így bedobják a szart a propellerbe, aztán nézik, hogy mi történik, és azon szórakoznak, hogy ők bunkók.

Charlie: Érted? Igen, igen. Volt nekem is az a pillanat, amikor még úgy voltam vele, hogy tudod mit, válaszolok neked, aztán már csak azért válaszolok, hogy ha te válaszolsz az én kommentemre, akkor kapsz egy értesítést, hogy válaszoltam rá. Ha visszajössz és kommentelsz, te látom, olyan hülye vagy, hogy nem állítod le a videót, tehát a közben is pörögni fog nekem a megtekintést szám.

Azért is írok, és visszaír, és arra is visszaírok. De na, amikor már jönnek ezek a szukafattya, ivadéka, anyámkínja kommentek, na hát van azért már egy határ. És mikor ezt jelented a TikToknak, aki, mit tudom is én, bármilyen két szavas kommentedet egyszer csak valaki fölnyomja, vagy az AI azt mondja, hogy az bullying, akkor azt megkúrják.

Amikor meg te fölnyomsz valakit, aki így premier plan direkt beinzultál, akkor az rendben van szerintünk. Jó, hát ha rendben van, akkor meg kitörlöm. Tehát más ne olvassa már a nyilvánvaló fasságot. Egyébként jó megy a videó. Tehát, hogy annyit szeretném még hozzáfűzni, köszönöm minden idiótának, aki alá kommentel.

Köszönjük mindenkinek, igen. És igen, tehát bocsánat mindenkinek, az idiótáknak is, hogy alá kommentelnek és generálják a forgalmat. Azoknak meg, akik amúgy is követték, azoknak millió puszi. Mivel kezdjünk, 

Fifika: Csárli? 

Charlie: Én azt mondom, hogy célkeresztben. 

Fifika: Csak így bebefögtem ide a célkeresztben leírásához, hogy az egészségügy és az ártalom csökkentés.

Mert hogy az jutott jóságosan az eszembe, hogy vajon hány olyan egészségügyi dolgozót ismerünk, illetve hát most a hallgatók is gondolkozzanak el ezen, hány olyan egészségügyi dolgozót ismerünk, aki használ ártalomcsökkentő terméket. Mindez egy ilyen falu gyűlés közben pattant ki a fejemből ez a, Ez a sztori, mert hogy van itt Dócan egy idősek otthona, és annak a vezetője, aki egyébként orvosnak tanul, tehát olyan, mint a mi szeretett Andrásunk,

éppen így kicsetten-ketten falu gyűlés közben, és így ránézek, és látom, hogy egy HNB-t lóbál a szájában, és hogy azt szivogatja, plusz mellette két ember még, és akkor kimentem én is egy kicsit elcigizni, mert már bent ilyen partalan vita volt. És… Jaj, 

Charlie: ez a lakógyűlések tipikus 

Fifika: melejárója, amikor 

Charlie: a fél órás lakógyűlésből lesz két órás, mert mind a fasságról beszélnek ma utána.

Vagy 

Fifika: három, tehát, hogy már így kezdesz egy picit megbolondulni. És akkor így dumágattunk egy jót, hogy ő mit gondol róla, mint orvos, és ugye úgy, vagy hát orvos tan hallgató, és úgy is, mint mint fölhasználó. És hogy mennyire más a kontextus, amikor egy olyan egészségügyi dolgozóval, orvossal, ápolóval beszélgetsz, aki felhasználó is, vagy egy olyannal, aki életében nem dohányzott.

Charlie: Hát, és tegyük hozzá, hogyha beszélsz egy harmadikkal is, aki ő… Nyilatkozaton riporton kívül elmondanám, hogy szerintem is jó dolog, de ha megkérdezed, akkor azt kell mondjam rá, hogy nem támogatom. Tehát, hogy igen, ők a szürke zóna. 

Fifika: Nekem ezzel kapcsolatban az egyik ilyen legrelevánsabb találatom az egy podcast adás után volt.

És nyilván nem fogom elmondani, hogy ki volt az illető hölgy, 

Charlie: de… De ugye mi podcast adásunk után? 

Fifika: Nem, nem a mi podcast adásunk volt. Hanem meghívott vendégként voltam egy podcast adásban. És… És hogy már így adáson kívül, ha már így összefújt minket a szél, azért csak megkérdeztem, hogy mit gondol úgy tényleg igazán erről az egészről.

És ő mondta el, hogy ő legszívesebben azt mondaná az összes betegének, aki dohányzik, hogy szívjon HMB-t, vagy eljegy cigarettát, de hagyja el a hagyományos cigarettát, mert hogy nem lehet őket megműteni. És látja nap mint nap azokat az embereket, akiket ő nem műthet meg, mert ha nem teszi le a cigarettát, akkor az a sztori van, hogy ugye a műtét közbe köhög, ott fog meghallgatni.

Hányja műtő asztalon. De hivatalosan ezt nem mondhatja neki. Menjen haza, és keressen egy HMB-t, vagy egy elcigarettát, szokjon rá, szívja két hónapig, és aztán jelentkezzen műtétre. És ezek közül az emberek közül senki nem jön vissza, mert neki hivatalból azt kell mondani, hogy hagyja abba a dohányzást, és ha két hónapig nem dohányzott, akkor jöjjön vissza, akkor tudják műteni.

De ismerősöknek, meg nem tudom én kiknek ajánlotta már, és meg lehetett műteni, és túlélte, és stb. stb. Milyen dilemma ez egy orvosnak egyébként? Hogy tudja azt, hogy tudna segíteni a betegén, Valószínű, hogy a betege legalább arra két hónapra letudná tenni a cigarettát egy gyártalomcsökkentő eszközzel, de ő hivatalosan ezt nem írhatja neki rá egy papírra, nem mondhatja el maximum négy szem közt, és akkor is nagyon óvatosan.

Szóval ezek bakker, és innen is tényleg mindenkit csókoltatok a korányiból, mert csak az a mondat motoszkál a fejembe, és mi van akkor, ha felannyi a halnak meg. Emlékszel erre a zominózus mondatot? 

Charlie: Kúlya Andrásos beszélgetésben volt egyébként. 

Fifika: Igen, a nem tudom milyen László, majd eszembe jut, aki közegészségügyi.

Jó. Jó Tamás, bocsánat. Jó Tamás, aki közegészségügyi. Fosiszta. Nem, nem azt. Közegészségügyi menedzser vagy valami. Igen, nagyon közel jár. Nagyon közel jár. Hát legalábbis ez a megnyilvánulás, ez nálam kiverte a biztosítékot, és még azóta is készülök egyébként arra, hogy ezt valamikor, amikor már földolgozottam magamban ezt az egészet, akkor földolgozom.

De igen, tehát hogy írjatok már nekünk ilyen sztorikat, hogy nektek mi a tapasztalatotok azokkal, akik… Köszönöm szépen, hogy megnéztétek, és köszönöm szépen, hogy megnéztétek. Akár dohányoznak és egészségügyi dolgozók, vagy akár e-cigarettát, vagy HMB-t, vagy nikotinpárnát használnak és egészségügyi dolgozók, és akik egyáltalán nem használnak ilyet, milyen megnyilatkozásaik vannak felénk.

Mert ebből egy nagyon jó kis storyboardot össze lehetne állítani, kvázi tükröt lehetne tartani az egészségügyi megmondó emberek elé, és mi egyébként megvállaljuk azt, hogy ezt közkincsé tesszük, hogyha ezt nekünk megírjátok. 

Charlie: És vállaljuk az alucsákos üje laposföld hívő szerepét is. Is akár. Az első mondatodnál egyébként tudod kiugrott be nekem szomorú hírahétről?

Tompos Kátya. Hogy ott is ez volt. Tehát ezek ilyen hú, nagyon elcsépelt frázisok, hogy fizeted a TB-t, és mit kapsz érte? De hogy én elmondom, mit kapsz érte. Tért protézisre, most, ha leadod, akkor 2030-ra időpontot. Na azt kapsz például. És ő is így volt, hogy itt nem támogatja itthon ezt a kezelést a TB.

Nincs pénz, fölélte a vagyonát. És aztán összekalapolják neki, összejön a pénz, csak már késő. Tehát, hogy addig kell az embernek az életével, és az egészségével foglalkoznia, amíg tud. Tehát, hogy most gondolkozhatunk azon, hogy hát még várok egy kicsit, még ha 50 forint a följebb, megy a cigi, majd akkor leteszem, vagy akkor majd HMB.

Tehát, hogyha holnap elkezded, akkor is egy nap a később kezdted el, mint tehetted volna. Tehát pont ezért. Ilyenkor kell, amíg lehet. Mert utána most, na, mi lesz? Semmi. Ott van a pénz, és ez a dühítő, hogy összegyűlt a kezelésére képzeld a pénz. Ennyivel késte kell. Nem 

Fifika: tudták megkezdeni. 

Charlie: Igen. És hogy tegyük már kontextusba, aki nem ismeri, 1983-ban született, tehát pont annyi idős, mint a sógornőm, vagyis hát volt, és volt neki minden, mint a bócsúba.

Tehát Mátérzsi díj, Junior Prima díjas, Jászai Mari díjas, Aranymedál díj, Szörényi Éva díj, volt neki minden, tényleg. Aztán mégis ez van. Úgyhogy ezúton is kitartást 

Fifika: kívánunk a családjának. Őszinte részvétünk. Na, de hogy valami égető problémával folytassuk. Ha hiszitek, hanem úgy elment a World Vape Day, ha még emlékeztek erre a mozgalomra, úgy elment most mellettem is az átalakítások meg az egyebek miatt, hogy már csak utólag vettem észre.

De maga a World Vape Day-ben megfogalmazott célok és célkitűzések azok égetőbb kérdésekké váltak, mint bármikor máskor. Ugye látjuk azt a fajta… Ellenszelet, amiben kormányozzuk a kis ártalomcsökkentő csónakunkat a VHU viharos tengerén. Gyönyörű volt. Illetve mi a tengerlatjáronkat. És ez baromi jó egyébként, ez az összefüggés, és mert valóban a véperek többsége nem érzi azt a hullámverést, ami a felszínen van, mert már mindenki a víz alá merült.

Charlie: Tehát mindenki 

Fifika: a vég. Hát, hogy az a plastikus 

Charlie: hasonlattal éjek, a szar szintje alatt van már az orrunk tíz szintivel. Igen, 

Fifika: és ennek kapcsán nagyon sok cikk született meg egyébként, ilyet így harmincadik a tiszteletére. A maga a megmozdulás, az a 31-én van, ha jól emlékszem, ez a dohányzásmentes világnap, és 30-án van a World Wave Day.

Ne gondoljátok, hogy kevesen vagyunk. Tehát globálisan több mint 120 millió ártalomcsökkentő terméket használó ember él a Föld bolygón. Azért az ízi. És 

Charlie: köszönik szépen, jól vannak. 

Fifika: És köszönik szépen, jól vannak. És 2021-ben, ugye mi is mindig ezt a 80 milliós számot mondtunk, de 2021-ben 82 millió elcikerett a fölhasználó volt.

Ez a szám szerintem azóta elérhette a nagyjából egy, szerintem közel van a 100 millióhoz. Nézve a fejlődés dinamikáját. Úgyhogy ez a 120 millió, ez szerintem egyébként már inkább 140-150 millió környékén lehet, és abból 100 millió lehet az elcigaretta használó. Ez egy 21-es adatok. És ebben a cikkben az általam egyébként milyen tisztelt cikkíró, Kim Skip Murray.

Aki 

Charlie: egyébként ugye nő. Csak tegyük hozzá, mert mindenki Skip Murray-ről… Arra enged következtetni egy férfi, de nem. 

Fifika: És már többször idéztük be cikkeit, tehát egy eléggé neves aktivista. Azt írja, hogy sokkal többen lennénk, ha a világ 1,2 milliárd dohányzója nem lenne kitéve ennek a hatalmas mennyiségű félretájékoztatásnak, amit a dohányzás ártalmainak csökkentéséről összehordanak a WHO és a csatolt intézményei.

És ezért van szükségünk a Vépvilágnapra, amelyet május 30-án ünneplünk, és jobban szükségünk van rá, mint bármikor a történelmünk folyamán. Számunk ellenére a hangunkat nem hallják. És most egy picit szeretnék a hazai szabályozásra kitérni. Ugye ez egyfajta kormányzati politika eredménye, de én még mindig azt gondolom, hogy nemcsak a kormányzati politika eredménye, hanem az egészségügyben résztvevők eredménye is soha nem álltak ki mellettünk.

Ugye Lásd nem lépi át, nem emeli meg a púlzusomat dr. úrtól kezdve a korányi egészségügyi fasiztáik bezárólag mindenki. Senki nem támogatta azokat az embereket, akik önszántukból, Letették a cigarettát, és nem dohányoznak tovább. Ennek a következménye egyébként az is, hogy azt gondolták, hogy velünk bármit meg lehet tenni.

És ezt most is így gondolják, tehát senkinek ne legyenek illúziói. Illetve mi pedig hát kvázi egyfajta illegalitásba kényszerültünk. Pedig én emlékszem rá, hogy annak idején mekkora lelkesedéssel szaladtunk neki az elcigaretta ügyének. Milyen jó közösségeink voltak, milyen klassz találkozókat lehetett szervezni.

Ma már csak egy-két kocsmába elbújkálva ott, ahol nem szólnak érte, hogy Kint gőzölsz. 

Charlie: Nyáron a kerthelyiségben. Nyáron a 

Fifika: kerthelyiségben, igen. Illetve hát egy-két csoportban, a Facebookon, a TikTokon, a Discordon még azért van élet. De így megnéztem, hogy nagyjából mennyi a trafikban most fogyó likvid mennyisége, és ez nagyjából hány embernek a fogyasztása.

És az a szomorú megállapításom van, hogy a trafikban durván 5 ezer embernek… A likvidje fogy el. Nagy valószínűséggel ez nem 5000 állandó fogyasztót jelent, hanem nagyjából egy ilyen 2000-3000 ember lehet, aki folyamatosan ott vásárol a többi, meg az ilyen belső tudat, hogy hú, hirtelen kell valami szarakó, beszállok a trafikban, szószok valamit.

És aztán lehet, hogy egy évig be se teszi a lábát. De hogy ez még mindig azért ilyen 1.101-1.200 millilitert jelent. És ugye annak idén azt mondtuk, hogy ilyen 5-10% a látható forgalom a trafikban, a többi az a fekete piac, amikor még a trafikban volt minden. Most ehhez képest szerintem, Ha még mindig azzal számolunk, hogy van 200 ezer elcigarettás Magyarországon.

Charlie: 2016-os adatunk körülbelül, tehát a 

Fifika: tüntetésen 

Charlie: számoltunk ezzel. 

Fifika: Igen, tehát én azt gondolom, hogy így megmerném kockáztatni egyébként a 300 ezeret. 

Charlie: Hű, az már majdnem, mint egy békemenet. 

Fifika: És hogy ennek a 300 ezer embernek gyakorlatilag durván az 5%-a sem a trafikból vásárol. Tehát azért ez így forintosítva egy ilyen 20,5 milliárd forint, amire azt mondta az állam, hogy az neki nem kell.

Tehát van egy helyzet, hogy én azzal, hogy abba hagytam a duhányzást, nem terhelem a… A közegészségügyi kasszát. 

Charlie: Meg a társadalombiztosítást, igen. 

Fifika: Igen, meg a TB-t. De az államnak nem is kell a pénzem, mert hogy a közegészségügyi megmondó embereink megmondták, hogy ez szar. Ez nem jó. Nektek erre a bevételre nincs szükségetek, és nincs szükségünk azokra az emberekre se, akik nem tudnak idő előtt meghalni.

Én nagyjából ezt látom ebből az összefüggésből. És ez lehet, hogy ez egy ilyen kemény összehasonlítás, de ha jól belegondoltok, akkor ha mögé nézünk a számoknak és a szándékoknak, akkor nagyjából ez derül ki. Nem csökken a dohányzás eléggé Magyarországon. Mondjuk… Japánnal ellentétben, ahol 40 százalékra esett vissza a hagyományos dohányzás a HMB-k miatt.

Nem azt mondom, hogy Magyarországon ilyen szintű ártalomcsökkentést lehetett volna elérni, de talán fele annyian halnának meg a dohányzás szövődményeibe, mint amennyien egyébként ma meghalnak, hogyha ez az elmúlt tíz év nem így alakul, ahogy alakult. 

Charlie: Hadd szúrjak már bele, mert annyi minden van a fejembe.

A legutolsótól kezdve ez az, hogy alakult, mint alakult. Én most vettem, van egy guilty pleasure-öm, nézem az adjibasztó valóvilágot. Én bűnöm, én bűnöm, mostorozom magam. Mindenkinek 

Fifika: meg, senki nem hibátlan. 

Charlie: Figyelj, valaki győzikét nézett és tagadta. Én nézem, beismerem, és amikor megjelenik a híc, mint olyan, e cigit nem látok, de hícet fesz szívnak, és mit tudom is, én négy ember híc, két ember cigi, csak így nagyjából az arányokat, és amikor abból robban ki egy, hát nem vita, de egy élő adásban megemlített beszélgetésben elhangzó mondat, amikor azt mondja a gyerek, hogy megkérdezte a műsorvezetőt, hogy és miért voltál dühös a dudura?

És azt mondja, Áriám, mi a hícbe, mi a neve annak, amit beleraksz? Hát az a híc. De hogy ami a dobozra rá van írva valami P betűvel kezdődik valami fantázia név. 

Fifika: Nem tudom, mire gondolok. 

Charlie: Az Icos-nak a… Saját… Terea? Terea, igen. És azt mondja élőadásban a gyerek, azért voltam dühös a dudura, mert eldugta a tereámat.

És tudod, először azt hittem, hogy ez olyan lesz, mint a Big Bang Theory-ben, hogy játszik valami go out hangszerem, vagy a tököm tudja. És aztán leesett, hogy bazdmeg, terea! Hát a kibaszott stickjét eldugta, és tehát benne vagyunk a pop történelemben. Ez az egyik része. A másikkal visszacsatolnék, mert írtam magamnak itt a jegyzeteket közben, hogy beszélgették, és hogy elfelejtettük a World Vape Day-t.

Ez olyan, mint nekem a Podcast Day-t felejtem el folyamatosan minden évben, és aztán megígérem, hogy a következő évben nem fogom, de elfogom. De hogy miért felejtjük el a World Vape Day-t? Ez egy ilyen provokatív kérdés. Azért felejtjük el, mert nem azért, mert hogy üldöznek minket, hanem hogy egyrészt mit ünnepeljünk, másrészt meg hogy nekünk, magyaroknak annyiban kimerül az ünnep, hogy kirakunk egy bannert, hogy World Vape Day, és hogy ettől nem lesz senki aktívabb.

Totális apátia van. Vagy hogy mi lenne egy World Vape Day-en? Gyerekek, irány a trafik, és mindenki vásároljon a kedvenc nullás ízesítetlen likvidjéből, vagy mi? Hogy? Nem. Képzeld, azt mondtuk volna, hogy gyertek, menjünk el World Vape Day, irány Stuttgart. Most volt egyébként. De hogy? Nem. Nem tudunk miért csinálni.

És azért nem, mert szerintem az utolsó 150. podcast találkozó, amikor így összerántottunk embereket, na ott volt mennyiség emberből. Ott volt az, amikor már gyanúsan néztek ránk, hogy beltérben gyerekek azért lehet ezt. 

Fifika: Kint többet voltunk, mint bent a rendezvényen. 

Charlie: Igen, tehát hogy elmúlt már az a világ, hogy hivatkozhassunk a Fekete Fórumra, mert hisz nincs.

Mire hivatkozunk? Hivatkozok a Facebook M plusz egyedik csoportban a Hent Csekre, vagy az Adok Veszekre, mert ez a kettő megy, meg a honnan szerezd be. Tehát, hogy és meg is hasonlunk. Mit szívsz ma? Igen, adásról adásra meghasonlunk, mert hisz egyrésztről az Egyesület nem mondhatja azt, hogy Kínából azt a cuccot rendelt be, hogy Mert hisz a távértékesítés, pláne országhutárakon átívelő, Jézus Mária, dupla keresztet dobok magamra, meg hát különben is, Elfbár, Pokóbár, és ezek permutációi, kedvencei a mostanában a NAV-os ellenőrzéseknek.

Úgyhogy mit ünnepeljünk, fölteszem M plusz egyetszer a kérdést, vagy hogy szervezzünk egy találkozót Pandorfba, és akkor ott beülünk a helyi ECG-i boltba, mert ott lehet, és csinálunk egy mini-wavefestet. Hát nincs értelme. Tehát, hogy akkor összerántottunk száz, százötven, kétszáz embert, most már nem tudnál ilyet.

Fifika: Jó, hogy felhoztad ezt a… Mit lehet, meg mit nem, mert a Vaperek a Vaperekér fiúk még azért jövő hónapban, ugye most június van, július vége felé, de majd úgyis beszélünk róla, még azért szerveznek egy találkozót, ahova majd jön nekünk is a meghívónk természetesen. – Úgyhogy, ha ráérsz, akkor oda 

Charlie: szeretette 

Fifika: várunk.

Charlie: Mikor és hol? – 

Fifika: Jó volna már egyszer rögzíteni egy előadást veled is, mert mindig csak én koptatom a pofámat, amikor a podcastről beszélni, a technikai hátteréről. – Pff, 

Charlie: szerinted hány embert érted? – Érdekelne rajtunk kívül. 

Fifika: Figyelj, ma is belebotlottam egy ilyen sztoriba, hogy milyen mikrofont vegyek, mert lesz ilyen egészségkávéház est, és hogy azt három iPhone-nal akarják fölvenni, de ugye egy nyitott udvaron.

Tehát, hogy mondtam, hogy annak a hangminősége nagyjából a badárcsicsergéssel lesz egyenértékű, szóval, de kéne valami mikrofon, ami ott van a beszélőn rajta, és ugye eszembe jutott, hogy te is mondtad nekem, van ez a bolya, meg van még egy attól olcsóbb, ami tudhat működni, És és egyébként van a ród és egyébként van a ród igen nem jut eszembe a másik pedig azt ilyen 17.000 forint 16.990 de ugyanez hogy ott van egy vevő meg két ilyen felakasztható kis mikrofon és ugye ha nem beszéltünk volna róla nekem eszembe se jut ez a sztori na de 2024.

július 2021. ráckeve va per találkozó szerintem hozzád nincs is olyan messze 

Charlie: közelebb amint hozzád mondjuk igen szerintem ezt csak azért mondod hogy végre oda tudjam adni neked a lapos flaskát meg a filbuszárdós kazánt És meg tudjuk csinálni helyben a tesztet. Ennyi? Várjál, ha 

Fifika: nem 

Charlie: rohadt még össze a mosdamentes acél menet, ugye?

Fifika: Reméljük, hogy nem. És ugye ez egy, hát kvázi kétnapos, mert hogy a huszadika lesz a fő nagy esemény, és aki akar, az ott aludhat, és akkor 21-én reggel van egy reggeli meg eltávozás. Természetesen nekünk ez nem fizetős. Aki meg jelentkezik, annak azt hiszem, hogy öt rugó, és talán abban nem vagyok biztos, hogy abban benne van a kaja.

De holnap lesz még egy ilyen fixáló megbeszélés, úgyhogy a következő podcastban már okosabb… Leszek. Na de, visszatérve a Webday-re. Miért is van szükségünk nekünk erre? Egyébként nektek, kedves hallgatóink, nem a Webday-re van szükségetek, hanem ránk, mert mi folyamatosan elláttunk benneteket hírekkel és tartalommal.

Tíz éve. Tíz éve. Atya 

Charlie: úristen. 

Fifika: Kimondani is sok, Csárli. És annyira jól esett olvasni azt, hogy nem mi vagyunk az alucsákósok, mert a cikk a következőket állítja. Április óta a következő állítások szerepeltek a VHU és a szatelit, ezt most tanultam, szatelitpártoktól. 

Charlie: Magyar Péteren voltál. Igen. 

Fifika: VHU és a szatelit szervezetei részéről.

Hogy a vépelő emberek vizeletében magas az uránszint. Beszéltünk róla, Csárli? Beszéltünk. Hogy a gőzülés rohamokat okoz. Beszéltünk róla? Beszéltünk. Napokon belül károsíthatja a tüdejét. Beszéltünk róla? Beszéltünk.

Charlie: Hogy vigyázzunk azzal, hogy mit mondunk. Mert vagy a kínai figyel, vagy a nemzetbiztonság. Vagy a 

Fifika: WHO. 

Charlie: Vagy a Bloomberg. 

Fifika: És erdőszervezetei. A vépel és a dohányzás kapuja. Beszéltünk róla? Beszéltünk róla. A nikotintartalmú termékek. Úgyamblokk. Hát folyamatosan. Rendkívül károsak az egészségre. Beszéltünk róla?

Beszéltünk. Hogy a vépeszközöket, kazánokat, patronokat nem lehet újrahasznosítani. Beszéltünk róla? Beszéltünk róla. Tehát komolyan mondom, jó volt végigolvasni, hogy gyakorlatilag a mainstream Ökörségek, mindegyikéről beszéltünk, tehát abszolút megvagyok egyébként elégedve magunkkal, mert rajta tartjuk a kezünket, szemünket, fülünket a VH-val által gerjesztett hülyeségek garbadáján.

Na de, vannak akik még ettől is hülyébbek, például a skótok, Csárli. Nem lepődök meg, az is sziget. Az is sziget. Én nem tudom, mi van Angliában, itt a A Rissi szónak… Na ezt akartam mondani, 

Charlie: hogy amióta ez a Rissi szónak ott csinálja a fesztivált, azóta csak ilyen hülyeségeket kapunk onnan. 

Fifika: Most képzeld el, hogy a bejelentette, a nevét se tudom ennek a tyúknak, aki a legszigorúbb ilyen elcigaretta, meg ártalomcsökkentés ellenes politikusa volt, bejelentett, hogy ő nem is indul a következő etapba.

Mondjuk az nem baj, de ezért jöttél ide, érted, egy fél évre, hogy szétszedd az egész jól felépített angol ártalomcsökkentést. Na de visszatérve a skótokra, hogy ezek teljesen megbolondultak, ugyanis… Ugye kint az angoloknál, illetve a skótoknál is még vannak az ártalomcsökkentésnek iparági szervezetei, ami nálunk egyébként csak próbálkozás volt, és soha nem jött össze jó magyar szokás szerint.

Mindenki mindenfelé húzott, csak egyfelé nem. És lényeg mi lényeg, hogy gyakorlatilag úgy kiszedték mindenféle, tehát ezek még hozzá is szólhattak, meg elmondhatták a véleményüket, csak éppen mindenhonnan kivágták őket. Tehát gyakorlatilag a… Az az álláspont, amit ők képviseltek, az sehol nem jelent meg Skóciába.

És hogy a Skót Parlament Egészségügyi és Szociális Gondozási és Sportbizottsága azzal a felütéssel utasította el ezeknek a szervezeteknek a hozzászólását. Még egyszer mondom, tehát elcigarettagyártókat és forgalmazókat tömörítő szervezetekről beszélünk, hogy ezek a Big Tobacco, nem tudom én, 

Charlie: Láncos kutyái 

Fifika: értele.

Charlie: Azt mondták, hogy a független vaping iparág az tulajdonképpen a Big Tobacco-t képviseli, megszegik az egészségügyi politika befolyással visszaélés, megszüntetésére irányuló globális szabályait, trendjeit, de hát már a mondat első részénél, tehát, hogy egy független vaping industry az tulajdonképp, ahogy te is említetted, az a Big Tobacco láncos kutyája, ezt is tudjuk már legalább.

Fifika: Szóval az egész dohányzásról való leszoktatásnak én azt látom egyébként, hogy a VHO a legnagyobb kerékkötője. Szóval, Amikor… Hát 

Charlie: várjál, meg most már az eszkatlend is. 

Fifika: Igen, de tudjuk, hogy honnan veszik a muníciójukat, honnan van a lőpor, ki az, aki a hátunk mögött ellátja őket mindenféle robbanótöltetekkel, és hogy ez gyerekek mekkora öngól lesz a jövő nemzedék számára, én azt el nem tudom mondani.

Nem lesz olyan, hogy füstmentese Európa, hogyha a dohányadókat fölemeljük az égbe, mert minden államnak az egy pluszbevétel, amihez ragaszkodni fog. Ergó úgy fog dohányzást csökkenteni, hogy folyamatosan erről fog beszélni, de igazából olyan intézkedéseket hoznak, amik meg pont azt gátolják meg, hogy a dohányosok áttérjenek, vagy akár leszokjanak, akár áttérjenek egy jóval kevesebb kárt okozó ártalomcsökkentő termékre.

Szóval innen is tényleg minden ilyen idiótát üdvözlek. Ja, majd fölveszem az alucsákot, várjál, hol a… 

Charlie: Adás után, mert akkor elmegy a hangod. 

Fifika: Igen. 

Charlie: Memorizáljuk egyébként a hölgynek a nevét, Sheila Duffy egyébként az Esz-Katlennek a vezérigazgatója, akit már ismerhetünk korábbról is a, hadd fogalmazok én is így, hogy az idióta szókimondónak, de én inkább barasznak nyilvánítanám vépellenes felült hangokat képviselő nagyasszonya, aki még mindig azt az álláspontot vallja, amit itthon mondjuk a korányi, hogy a tiltás, a tuti inkább, mint a dohányzás ártalom csökkentés.

Hát 

Fifika: az a… 

Charlie: Mi 

Fifika: van, ha csak felannyi 

Charlie: a 

Fifika: halnak 

Charlie: meg? De, hogy Dér Síla, megkérdezném tőle, hogy és a dohányzás ártalom csökkentésben mondjuk bele tudna az férni, hogy a dohányterméket tiltsátok be? Hoppá, hoppá! Hát akkor nincs bevédő. 

Fifika: Jajajajajajajajajajajajajajajajajajajajajaj! Vigyázz, vigyázz! Nem, nem. Az nem, az nem.

Az nem lesz jó. És 

Charlie: ettől függetlenül ez az a hang, az ő hangja az, amit fogalmazhatunk úgy, hogy szardobsz a ventilátorba, vagy belefingasz a nulláslisztbe, aztán elmész, tehát, hogy ő belepöcc szint egy ilyet, és aztán figyelés van. És pont a Jukvi, a főigazgatója, a John Dunn mondta a tanúvallomása előtt, hogy mielőtt ő tanúvallomást tett a megfelelő bizottságnak a Skót Parlamentben, Az S.

Scotland nála is bepróbálkozott, és annak ellenére, hogy még mindig tudjuk, hogy a vépelés a leghatékonyabb módja a cigarettáról való leszokásnak, de az S. Scotland mégis mivel példálózik, azokkal a régi 1000 milliárd 600 millió 57-szer megcáfolt állításokkal, amik egyébként csak nagymértékben pontatlanok, és nagymértékben elavultak.

Egyébként minden rendben van velük, és ugye a szokásos kört is megfutják, hogy a UKV-nek egyébként nincsenek dohányipari érdekeltségei, azok a vállalatok, amelyek korábban tagja voltak a Vépszövetségnek, 2023. szeptemberében kiléptek, tehát netto fasság azt állítani, hogy De facto most van köze a Big Tobacco-nak a jukviához, nem kapnak támogatást dohányipartól, nem fogadnak el semmilyen támogatást, terméket, sem most, sem a jövőben, sem.

Ez viszont, ezt a fantasztikus Sheila Duffit, még egyszer memorizáljuk a nevét, nem tántorítja el attól, hogy a Skót kormányt ilyen fasságokra kérje, és hogy szigorúan elkerülje a vaping industry-nak a tényeit, és azokat, amivel az ő állításait megcáfolják. Az volt a szerencséje egyébként, hogy a Skót kormányok, egyébként tök nyitottan állt a dologhoz.

És hogy szívesen belementek egy beszélgetésbe, és rengeteg konstruktív vita folyt olyan kérdésekről, mint a vépeszközök csomagolása, az ízesítés, hát miről beszélünk, csak a legveszélyesebb dolgok, a színes csomagoló anyagok, meg az íze. Végül is, 

Fifika: ezt akartam mondani, végül is csak azokat zárták volna ki a síla javaslatára, akik értenek hozzá.

Érted, tehát hogy úgy próbálsz meg szabályozni Nem tudom én, akkumulátorokat, hogy nincs a csapatodba, csak nem tudom én, birkapásztor, meg lótenyésztő, de mondjuk egy elektronikai szakembert sem hívsz be, hiszen az a villamosiparnak a, nem tudom én, lombistája. Igen, a lombistája. Szóval a gyerekek, komolyan mondom, és még nem ért véget a hülyé káradata, és ez már most tényleg csak egy ilyen kis színes, hogy Ausztráliába, Csárli, láttad milyen, hogy elszabadult a pokol?

Te hallod. Gyerekek! Tehát ugye Ausztráliáról azt kell tudni, hogy… Vép eszközt csak orvosi rendelvényre lehet fölírni, illetve likvidet is. 

Charlie: Azt hittem, azt mondta, Ausztráliára azt lehet tudni, hogy nem Új-Zéland. Igen, nem 

Fifika: Új-Zéland, csak receptre lehet. Viszont ezzel a gyönyörű szabályozással konkrétan betiltották, ott még trafikban sem lehet.

A fekete piac olyan mértéket öltött, hogy ott szabályos maffia háború van. Trafikokat gyújtanak föl, robbantanak, érted? Mikor én olvassam ezt a cikket, én csak néztem. Az elmúlt hat hónapban több mint 70 üzlet ellen követtek el ilyen gyújtogatásos-robbantásos merényletet. 

Charlie: Azt szeretném neked így finoman jelezni, hogy nekünk van egy kibaszott atomtenger alatt járunk.

Bocs. Nem kéne oda menni. Oda megyünk, és úgy megszedjük magunkat, hogy azt öröm lesz nézni. 

Fifika: És csak annyit mondunk, gyerekek, négy hektó a tank, és málnás likviddel megy. Csak szólunk. No offense. Csak úgy mondom. Ennyi. Ennyi. Szóval a teljes Ausztrál vépipart konkrétan bűnbandák irányítják, lövöldöznek. 

Charlie: Azt mondtam, ez olyan.

Hát figyelj már, volt Amerikában. Elképzelhetetlen. Volt Amerikában a mi az Isten? Tudod, mikor betiltották a szeszesitalt? Ugyanaz. Ugyanaz, Csárik. Pepitában. 

Fifika: Ugyanaz Pepitában. Úristen. 

Charlie: Figyelj már, ha már arról beszélünk, hogy hova megyünk a tenger alatt járóval, akkor szerintem forduljunk a kikötő felé.

Mert ott van a kikötői kocsma. És a kikötői kocsma, akkor a vérnyomásunkat egy picit visszavisszük a normális szintre. Hiszen vannak e-cigarettás mémek is azért az univerzumban. Én 

Fifika: kérek elnézést, ez egy 2014-es cikk, ami az e-cigarette direct-en fönt van, és most jött velem szembe, de hát ezek nem évülnek el.

Én azt gondolom. Úgyhogy… Hoztam egy ilyen kis színesként vép mémeket, és az egyik jobb, mint a másik. Szerintem Charlie ezek közül egy-kettőt TikTokon földolgozhatná. Tudod, 

Charlie: hallod? Görgesd le a 17-esig! Görgesd le most a 17-esig! Abba minden benne van, amit szeretsz. És most nagy csönd van, mert egyébként egy eghós szekér, amire a TPD van felírva, és nem ló van elé befogva, hanem az Enterprise.

Enterprise, igen. Atya úristen. Vaping. 

Fifika: Istenem. Nagyon jó, tehát ez a Games of Thrones-tól kezdve a zseniális, betesszük a show notes-ba. 

Charlie: Bevetés szabályai Jack Nicholson-nal? Igen. Nagyon jó, nagyon jó. Szabómra van szükségetek. Nem tudjátok kezelni a szabómat. Én ezeken sírok. És hogy így belegondolva pláne, hogy tíz éve ugyanez volt.

Igen, 

Fifika: igen. Ugyanez. Tehát, hogy ezek gyakorlatilag, ha megnézed a 26. a Science Memét, Annak a jelentősége semmi, semmit nem csökkent. Tehát, hogy jön a tudomány, mint érv, és ott van a CDC, az FDA, a nem tudom lehet, hogy már egy-két szervezet nem is létezik azóta, és mind-mind próbálják meg visszatartani a lavidát, de Igen, 

Charlie: tehát úgy képzeljük el, hogy jön egy hatalmas nagy golyó a hegyről, és a benyomások, a tagadás, a félreinformálás, és az elutasítás az, ami szerepel itt.

Fifika: És tartják vissza a tudományt, gyakorlatilag a vépeléssel kapcsolatos történetek. Tudományt. Nagyon jók. Nekem az egyen fölötte levő a 

Charlie: kedvencem, ez a… Én általában nem vépelek. Ó, bár, de… Tipikus. Ja, úgyhogy ennyi. Jó van, kis színes után nézzük meg, hogy van-e valamid az internet szórakoztató tarsojában?

Fifika: Kérlek szépen,

befejeztem a Star Trek Discovery-t. Évet záró, illetve vége. Tehát öt évad volt. Szerintem egyébként méltó befejezés. Nem volt a legkedvencebb sorozatom a Star Trek univerzumból, de nagyon szépen szekték be a sorozatot. A másik, ami egyébként Ilyen egyfajta csodálkozásomnak kell mindig hangot adnom, az a fekete sötét anyag, vagy dark 

Charlie: matter.

Dark 

Fifika: matter, igen.

Charlie: Azt már múlt héten is, meg az előtt is. 

Fifika: Igen, de minden rész Charlie egyre mélyebbre visz, az egyre jobban beleéled magad ebbe az egész sztoriba, és egyre hihetetlenebb. Tehát, hogy nagyon jól adagulják be azt a fajta feszültséget, amitől egy ilyen sorozatnál folyamatosan fönnmarad az érdeklődésed.

Geniális szinten. Hihetetlen, tehát, hogy a szerepoztás, a szereplők, mindenki a helyén van, senki nem jobb vagy rosszabb a másiknál, visz magával a történet, gyönyörűen van vágva, fényképezve, profi munka, nem tudok rám itt mondani. Nekem eszméletlen módon tetszik. És azt hiszem, hogy itt véget is ért. Nagyon nem értem rá sorozatot nézni, ez a két dolog volt, amire oda koncentráltam.

Charlie: Nekem annyira nem volt időm nézni semmit, hogy ilyen magában is nézhető dolgokat, Sorozatot, dokuszíriz, miniszíriz, nevezzük bárminek is, néztem, a címe pedig az, hogy Toughest Forces on Earth, tehát ez a legkeményebb bevetési egységek a Földön. Tehát, hogy itt van, és hogy ugye az benne a menőség, hogy itt régi elitalakulatosokkal, mármint úgy mondom, hogy ők azok, akik…

Vagy interjúolják a többieket, vagy velük tartanak. Tehát, hogy azért ott van pacek, meg fizikum, tehát, hogy menőn néz ki a dolog. Nyolc epizód van itt ebben, sivatagi vihar, víz alatti bombarobbantás, mondd már ki ez, aki megtámadja, kalóz hajókat ártalmatlanítanak, és egyébként angol sorozat. Hogy hol nézed? A Netflixen.

Fifika: Netflixen. 

Charlie: Bocsánat, még, amíg. 

Fifika: Vele nézek én is. Egy dolgot még el szerettem volna mondani, illetve lehet, hogy kettő lesz, de hogy ez a választási őrület hova fajul itt vidéken. Gyerekek ma egy órakor kopogtattak az ajtómon. 

Charlie: És nem ilyen hova tanulj? 

Fifika: És nem jövő volt. Jött egy közmunkás, és mondja nekem, hogy választási papírokat hozott, alá kéne írnom.

Nekem is, meg a nejemnek is. A nejem az leszokott így feküdni ebéd után, fölkeltettem, mondom, gyere már, mert alá kell írni. Ki jött, aláírtunk, és aránylag sötét az előszoba, tehát nem igazán láttam, hogy azt láttam, hogy egy borítékszerű valami. Aláírtam ott egy ilyen elismervényt, oda ilyen A4-es lapra kinyomtatva, és amikor elment ez a jó ember, akkor néztem, hogy Orbán Viktor levelét vetették át velem közmunkással.

Az anyjuk bicsáját. És engem egyébként fölháborított, úgyhogy fölhívtam a polgármestert, azt megkérdeztem, hogy ez mi. És képződő azt mondta, hogy ehhez neki semmi köze. Gyakorlatilag munkaidőn kívül hordják ki a közmunkások. Az már nem volt idegen megkérdezni, hogy ezért kapnak-e bármit is, vagy csak ígéretet, vagy…

Egy 

Charlie: tárcseresznyét. 

Fifika: Egy tárcseresznyét. És a másik dolog, ami ilyen videószerű élmény volt, tehát ez a békemenetről a közvetítés. Tehát nem tudom, lehet-e még ettől lejjebb süllyednünk, amikor gyerekekkel riogatnak. 

Charlie: Amikor előadják azt a színdarabot? Igen, 

Fifika: igen. Tehát szerintem ez gyomorforgató. Dehát nem tudunk mit tenni.

Nem tudunk mit tenni. Majd szavazunk a lábunkkal, vagy a kezünkkel, vagy a szemünkkel, vagy a fülünkkel. 

Charlie: Jó, Fifika, ha nincs más, akkor húzzuk be a kertkaput, és jövő héten támadunk újra, lehet, hogy Ausztrália partjait. Mindenkinek nagyon szépen köszönjük. 

Fifika: Benne van a pakliba, ahol be megyünk rendet tenni.

Charlie: Ennyi, ennyi. Külüljük a tómahaokra kétával a Málnás likvidet, vagy mást. Na, addig is puszílunk titeket, vigyázzatok magatokra. Most hétvégén menjetek el szavazni, az a legfontosabb, hogy szavazzatok, szavazzatok, szavazzatok. Fifika, nálatok árad a Tisza. Nyolcadikán meglátjuk, mi lesz még itt, kíváncsi vagyok.

Meglátjuk, mi lesz, igen. Ádás békesség, Málnás édesség. Sziasztok! 

Fifika: Szavazzatok, szavazzatok, szavazzatok! És ne minket savazzatok, ez nagyon fontos. Egy élmény volt. Sziasztok!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!