A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #470 – Gyümölcs mindenek felett

Mindenféle rekordokat döntögetünk, és ahogy eltesszük a fürdőnadrágot, kapjuk is elő a télikabátot… Mondjuk ez még mindig jobb, mint a fake news-t olvasni a neten!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Fifika kifogyott a könyvelőből, Charlie kifogta a nap utolsó meleg sugarait. Döbbenetes felismerés angliából: NEM a dohányos íz segít a leszokásban, hanem a gyümölcsös. Mily meglepő! Ja, nemide…

Show notes

ASH felmérés 3. rész
Kevesebbet szívunk, ezért többet szívunk
Mi megmondtuk
70%-al kevesebb

Filmek, sorozatok

Átirat

Fifika: A mai adásban folytatjuk az ASH fölmérésének további kifejtését. 

Charlie: Illetve arról is beszélünk, hogy kevesebbet szívunk, aztán mégis többet szívunk. 

Fifika: És természetesen mi megmondtuk, de 70%-kal kevesebb lett. 

Charlie: Levonult árhullámban gazdag szép estét kívánok mindenkinek és küldeném a vizeket tovább. Itt már elég volt, köszönjük szépen.

Szevasz Fifika! 

Fifika: Szevasz Csárli! Nekem azon kívül hogy ezt hallgass meg. Elkísérjük vagy kikísérjük a tetőzést Magyarországról. 

Charlie: Igen, ha ő nem sétálna vele együtt lefele, de mondjuk mérál meg a határom, sétáljon vele tovább. 

Fifika: De hogy puloska inváziótól mentes szép napot kívánunk mindenkinek. Nem tudom te botlottál-e?

Charlie: Beléjük. Azt mondják hogy ez már nem olyan puloska, úgyhogy nem botoltam még bele. Nyisd ki az ablakot. 

Fifika: Nyitja 

Charlie: a tököm egyébként. Jó meg voltam nélkülük is. 

Fifika: Na de puloskán, mert én kinyitottam az ablakot, érted És nem tudom hol tud bemászni az ablak rés alá Érted? Tehát hogy a becsukott ablakon a kést nem bírod így behúzni, kinyitod és ott ül az ablakpárkány alatt.

Ja Istenem na mesélj, mert te voltál ilyen nem is tudom, nyugdíjas hajóutazáson, vagy fogalmas, merre érted? 

Charlie: Ja Istenem, visszamentünk oda ahol voltunk már idén, meg tavaly is, meg mit tudom is én még mikor ugyanaz a szálloda jól bevált recepten ne változtass. Arrafelé voltak petiék is, misztik petiék, csak ők 150 méterrel arrébb.

Na most úgy döntöttünk hogy még lenyomjuk a kilincset utoljára a szezonban, úgyhogy Spanyolország, azt hiszem, mindig keverem de Spanyolország Spanyolország Spanyolország Santa, Susanna, és ez egy kulák szálloda volt, tehát hogy ahogy szoktuk, nem megyünk a tengervízbe, a sós víz medencébe tökéletesen megfelel, és patika volt a szoba patika volt a szerencsénk az idővel, tehát hogy kétszer esett, egyszer, amikor megérkeztünk és tartottunk a szállodához meg egyszer amikor jöttünk ki a szállodávól.

Azt ennyi. Köszönöm szépen vidéki versenyzőknek. Az a 26-28 fok az tökéletesen beváltotta hozzáfűzött reményeket, és tudod, jó magyarhoz hívebbet betegre kajálod magad reggel este. Nagyon jó volt. Voltunk flamenco este. Aztán mert csak onnan tűnt föl a dolog hogy a szobából… Tudod hallom azt a dübögést, és kinézek az ablakon, oda nézz mondom, nézz oda mi van ott lenni, és látom, azonnal 

Fifika: gyerünk 

Charlie: le.

Csaj a pörgős szoknyájába, meg trappol jobbra-balra, úgyhogy góle, nem, tehát nem én flamenkóztam. Hát ezt így bírtam sejteni. Igen. Meg pont kifogtuk ugye mert péntek is, szombat is, vasárnap is jóféle esti programok voltak tehát volt ott koncert, viszonylag komoly, egy ilyen jó 30-40 négyzetméteres színpadja is van az egyik bárnak ott lent, úgyhogy ott ilyen nagyon-nagyon, tudod ez a mi világunk korosztályunk 60-as évektől funky zene amit a csövön kifér, tehát Nagyon el voltunk vele, és természetesen rákot pucoltam amit nem ettem de két napig a bőrömből nem bírtam kiszedni azt a rák szagot.

Körülbelül ennyi. Hazajöttem, és tessék, másnap már itt vagyok és csináljuk a podcastet, de azért nem volt olyan egyszerű ez a csináljuk a podcastet, mert egy órát csúsztunk 

Fifika: vele. Egy órát. De miért Hú, nem tudom, így forrben. Tehát hogy a ma reggelem úgy kezdődött, nem vagyok egy ilyen Facebook huszár, de valamiért azt gondoltam hogy így lepöccintem már a Facebookot olyan régut néztem szét és az első hír ami velem szembe jött, drága édesanyja, a nagymama, marika Meghalt.

Csak nem a könyvelőm. És de. Tizenkettedikén leadás, tudod? Negyedéves bevallás. Oh-oh. Hát rájgyi a másfél órára hívott a fia, hogy szedik össze az anyagot, nem lesz utód. Tehát nem viszi senki tovább a könyvelést. És hú, tehát így tök letargiában, ráadásul én szombaton temetésen voltam a kettő laréba szomszédom 57 éves, tehát nálam fiatalabb, így kigyúrt, Iszonyú erős gyerek, és hát volt egy linfomája, amit kezeltek.

Charlie: Azt mondtad, a kórházba ment. Azt mondtam? 

Fifika: Hát közben kiderült hogy szerinted mi annak az esélye, hogy három olyan beteg feküdt a Szegedi klinikán, aki mi ez az ázsiai szúnyogláz, vagy mi a túró Nem tudom. 

Charlie: Nem dengiláz. 

Fifika: Tudom mert a haverom 

Charlie: is elkapta. 

Fifika: Valami ilyesmi A távol keleten 

Charlie: is, és utána halálodon vagy.

Fifika: Szúnyog, szúnyog, alig volt az idén. Jó nyilván mi három kilométerre vagyunk a Tiszától de ott a Tiszaparton van a klinika. Ott voltak szúnyogok és az egyik szúnyog megcsípte az egyik ilyen beteget, és utána megcsípte a szomszédunkat. Na most ez a legyöngült szervezet padlón volt az imúrendszere, és ennek a betegségnek az a tünete, hogy konkrétan leáll az agyad.

És vele is ez történt, tehát hogy… Baszki, tehát hogy még most se vagyunk magunknál. Ráadásul nagy motoros volt, és Csáli ott volt egy ilyen húsz motoros a temetésen. Én nem voltam még ilyen temetésen, hogy motorosok is búcsúztatnak, és ott a szertartás végén, amikor meg koszorúkat így fölhalmozzák, rákezdték a motorosok a túrásztatást érted?

De hát mi bőgve jöttünk el onnan, szóval nagyon megható volt egyébként hogy milyen összetartás van a motoros közösségben. Szóval így, na és erre jött még az rá hogy ugye a szetapot mert én nekem mújóval ellentétben van hozzá a finításom, hogy itt össze meg szétpakoljam a gépeimet Összeraktam a gépet, és azt látom, hogy se Wi-Fi-n nincs net, se a hálózaton nincs net.

Megosztottam a telefonom netjét, az sem megy, és nem tudok rájönni Charlie, hogy a tegnap még működő, amúgy kurva drága Lenovo laptopom ma mi történt. Shit happens. Hát szóval és most a céges gépről vagyok gyorsan főtelepítettem rá mindent ami kell a podcasthez, nyilván adás el nem maradhat, ez szerintem egyértelmű, már ennyi adás után, és kibeállítgattam mindent, úgyhogy hát remélem, hogy jó lesz a fölvétel ezek után, de borzasztó ilyen peh széria van most így hogy csapkod a villám mindenfelé körülöttem.

Úgyhogy 

Charlie: ennyi volt. Hát ez nem sok semmi. Nem tellek vidáman a hétköznapjaid azt kell, hogy mondjam. Eléggé bedvít 

Fifika: jellegű a dolog. Nem, viszont egy jó hírem van, azt még nem tudom hogy jó híre, de Attila akit amúgy ismerhettek a podcastből, jövő hét kettő kollégám lesz. 

Charlie: Mert mit csinál? 

Fifika: Hát ügyfélszolgálat.

Charlie: Ajjajjajjajjajj. A tápláléklánc alján kezdi, fél év múlva reméljük CEO-ként. 

Fifika: CEO-ként fog. Na szóval, kíváncsi leszek, én fogom betanítani. Kedden megyünk a Váciúti Irodaházba fölvenni a cókmókját. Kócoshoz Kócoshoz így ahogy mondod. Ő is, ha jól láttam vasárnap volt egy posztja, ma reggel nézegettem a Facebookot, és szapozott valahol.

Charlie: Balaton, Balaton. Balaton aha Lezárták a szezont, igen. 

Fifika: Úgyhogy kócost innen is üdvözöljük, és még mindig várjuk fúrásra a salisz kazányát. Ennyit tudunk üzenni. 

Charlie: Jó van, figyelj akkor én azt mondom hogy volt ideje egy hétig pihent a lövektorony, úgyhogy szerintem emelkedjünk periszkóp magasságba, és állítsuk célkerezve magunkat.

Illetve nem magunkat, hanem azt, amit fel kell dolgoznunk még a doksiból. 

Fifika: Van még maradta ennek a doksinak most már a harmadik etapját fogjuk kivesézni. És ha jól emlékszem… A használt eszközök és elfajadék típusokra kéne hogy ráforduljunk. Ez az összegzés előtti utolsó etap, de lehet hogy te jobban emlékszel mint én 

Charlie: Hát én arra emlékszem, hogy egy grafikon volt az, és az az elégedettség volt, nincs benne beszámozva az oldal de a 13.

8. oldal környéki ártamakra alkotott elképzelések valahol ott jártunk. 

Fifika: Szóval hogy és tette. Tehát egyrészt milyen téveszmék élnek a lakosság fejében, ugye? Ezt így már becsukott szemmel tudjuk sorolni, hogy az elcigaretta ártalmasabb, mint a hagyományos. Minek szív az azt a szart Tudod, ezek a paneldumák, nem tudok rájuk jobb szót, és azt mutatja hogy ez a grafikon, illetve hát ez az összefoglalás, hogy az összes olyan elcigarettahasználók körében, aki huzamosabb ideig használt elcigarettát, hát bocsánat ez volt már, Csárli, hogy mi volt, ami indukálta a használatot.

Charlie: Hát figyelj, mondom ott a nyolcadik oldal környékén járunk. 

Fifika: Hát ha ez a majom beszámozta volna az oldalt, de nem tette 

Charlie: azt. Ahol van az egered ott. Ez még nem volt az ízek használata. 

Fifika: Az ízek használata. Bocsánat. Felnőtt elcigarettahasználók által használt legnépszerűbb ízek tekintetében jelentős változások történtek 2016 és 2024 között.

2016-ban a dohány volt a legnépszerűbb íz 33 százalék. Erre én egyébként mondjuk emlékszem, de én a nagyon korai elcigarettaszakaszra, tehát ez a KRD 808 tudod, a pálcika, a klasszik pálcika, de akkor nagyon talán ilyen alapgyümölcsízek voltak, hogy ilyen mangó még ilyenek azt felejtsd el. Ilyen nagyon alma, meg ananász talán ilyenekre emlékszek, kombinált ízek egyáltalán nem voltak.

Viszont ebből a kínai dohány csodából rengeteg volt. Én emlékszem rá, hogy volt az RY4-en kívül egy olyan likvid, ami full olyan volt, mint egy büdös zokni, és az volt a valamilyen State 5

Charlie: Nem, 

Fifika: nem, nem, ez egy cigarettamárka mint később kiderült. Én ezt Kínából hazajövet hoztam is, mert annyira a likvidként élt bennem. Egyébként eszméletlen finom illata van. Tehát ennek a kurva cigarettának még most is tud, hogyha előveszel egy jobb minőségű cigit, hogy megszagolod és tudod így haránt jönnek az impúlzusok benned.

Na, majd eszembe jut, hogy mi volt a neve, de hogy akkor rengeteg ilyen dohány vagy dohányra hajazó íz volt, ugye ez a kameló, meg western, meg ry1, 2 3, 4, 5 6, tehát hogy tényleg iszonyú sok volt. szépen. És nyilvánvalóan már a gyümölcsös ízek lettek messze a legnépszerűbbek. Tehát 47% az elcigaretta használóknak gyümölcsös ízt használ, 17% ment a mentól, és csak 16%, tehát 33-ról 16%-ra redukálódott a dohányíz.

Számomra egyébként az a legjelentősebb ebben az egész grafikomban hogy nem állja meg a helyét az, ahogy most az Unió meg úgy általában az egészségügyi fasizták az ízesítésekhez állnak. Tehát ebből is látszik hogy Ha azt akarod hogy ne szokjanak vissza a büdös dohányra, akkor nem dohány ízzel kell elcsábítani gyakorlatilag az átszakókat.

És ez egyébként igaz szerintem a HMB-re is. Tehát ott is óriási baklövés az, hogy most betiltják a HMB-knél a patintós ízesítéseket. 

Charlie: De amiről beszéltünk ugye hogy már megvan neki a hogy mondják a helyettesítő terméke 

Fifika: Igen csak… Tóth Csárli, hogy ez úgy fog történni hogy a jogszabály fut az innováció után.

És amúgy meg az innovációt a jogszabály kényszeríti ki. Tehát hogy ez egy ilyen ördögi 

Charlie: kör. Ez olyan, mint a Forma 1-ben a V6-os motorok. Igen, 

Fifika: teljesen. 

Charlie: De erős látni egyébként, hogy a gyümölcs az több mint a duplájára nőtt a dohány az… A felére csökkent, és ez a csoki, meg a többit, ezt nem is mondom, ez hülyeség, de ilyen desszert ízek, meg anyámkínnyel, meg hiba határon mozog, tehát 8-7 vagy 8-8 százalékban.

Számot tevően azok nem. 8 éve eltelt mert az semmi 

Fifika: Semmi. Semmi és ebből is látszik hogy mekkora kamuduma ez a gyermekek számára vonzó. Hát pont az a kategória az egyébként ami a gyermekek számára vonzó, és pont az a kategória se nem csökkent, se nem növekedett Nem egy fő íz 

Charlie: gyakorlatilag Azok nálam ezek az energiaital, meg rágó, meg mit tudom is, ezek ilyen zsiráf ízek voltak.

Tehát hogy így jó-jó de itthonra nem kéne. 

Fifika: Futottak még kategória egyrészt másrészt, meg hát tudod van amikor az ember azt mondja, hogy ú, bakker, most úgy megkóstolnék egy energiaitalt érted De az nem egy állandó íz tehát ugye egy évben egyszer előveszed. És abban is biztos vagyok hogy ez a jogszabály szerinti azt hiszem 300 millilikvid lehet a bírtokodba.

Összvisz. Ne vicceljünk már gyerekek, tehát hogy láttatok Timán Timán Vépert közelről, tehát hogy aki ezt a jogszabályt hozta, nem normális. Na, érted marmonkanna, tehát hogy ha csak egy ilyen óvatos becslést kéne mondanom arról nem az, hogy Hogy nyilvánvalóan kipróbálsz egy aromát akkor bekeversz egy 50-100 millit.

Azt hittem azt mondod egy ilyen 50 litert, nem állunk messze a valóságtól. De hogy hány ilyen bekevert, tehát hogyha ezt a 300 millit nekem Be kéne tartanom, akkor én nem tudom. Tehát hogy így a kardomba dőlnék. Öt-hat ízt az ember azért így pörget folyamatosan. Mondjuk te nem, tehát hogy te egy ilyen kitartó ember vagy a birodalmi málnával, de hogy én is dohányosból legalább három-négy félét, akkor van mellette mit tudom én, egy három-négy féle gyümölcs.

Akkor kell egy-két-három féle ilyen mentolos, mert az nyáron is jó, meg úgy egyébként is, ha egy picit rászakadsz Hát desszertből is azért egy-kettő. Tehát hogy ilyen tíz és húsz közötti ízt használ egy átlag véper, És ha abból százmilli van bekeverve, hát az kapásból túllépi És azért húszi százmillivel az még mindig csak két liter folyadék.

Charlie: A napi fogyasztás az ajánlott, ugye? 

Fifika: A napi fogyasztás igen. Nem, nem. Én a múltkor megmértem, képzeld el hogy mennyit fogyasztok egy nap, és az nyolc milliliter. Nyolc. 

Charlie: Hiba határ, azt szeretném mondani. 

Fifika: És még a slukkot is megszámoltam tehát ilyen 7-800 slukk volt olyan napom, hogy 650, de akkor szerintem elfelejtettem hogy bele kéne szívni az ecigből, hogy oda voltam valahol, de egy átlagban ilyen 7-800 slukk körül.

Használok el egy nap. 

Charlie: Az érdekes volt egyébként, amit mondtál, mert az nekem is megvan volt, hogy ha beleslukkólsz egy bár, na, mindegy, folytatom a gondolatot. Ha beleslukkólsz egy doboz cigarettába, azt úgy lehet élvezni, hú, de jó illata van. De tegyük a szívünkre a kezünket, tehát hogy van köszönő viszonyban ez az illat azzal mint amikor meggyújtod és szívod?

Nincs Semmi? Nincs Semmi Semmi. Semmi Eszembe jutott, hogy beleslukkólsz a dobozba, hogyha kinyitod és nekem a kollégáim feszt olyanok, hogy amit szívtak sztikket, Az az egyik oldala új a másik a használt és így visszarakják. Tehát az borzasztó Csárlé. Na igen, én bújtko beleszagoltam. Borzasztó, borzasztó, 

Fifika: igen.

Borzasztó, borzasztó. Nem véletlen egyébként, hogy az, nem tudom láttad-e valamelyik kollégádnál, nekem az baromira tetszett, az Icos piacra dobott ilyen mini stickgyűjtő vödröket, amik légmentesen zárnak. Tehát kinyitod és 

Charlie: nem 

Fifika: láttál még ilyet Olyan, mint régen a 

Charlie: zsebhamutartó? 

Fifika: Igen, csak egy kicsit nagyobb, befértod a pohártartóba, a kocsiba, beletudod tenni a táskádba, és akkor nem bűzölögöd mert azért egy elszívott hevítéses dohányterméknek a maradék része, nem azt mondom hogy olyan büdös, mint a csikk, de hogy annak az érna.

Tehát hogy van némi ájere. Nem jó azt így a konyhába, kupacba tartani, mert egy idő után mindent átjár a szaga. És büdösebb mint amikor elfüstölöd gyakorlatilag. Azt én még abszolút el tudom viselni, bár rengeteg szinoníma született erre, hogy ezeknek milyen illatuk van, de én azt abszolút el tudom viselni.

De azt, amikor már egy elszívottat otthagynak és az ott eregeti magából a kis ájert, az annyira nem oké. Nem is értem ezt, hogy visszateszi érted az elszívott sztikket a dobozba. Tehát… 

Charlie: Nem akar szemetelni, bár nem értem miért nem, mikor megyünk visszafele és ott a kuka. Na de térjünk vissza cikre, mert kifejezetten 2023-4 környékén nézegették hogy a készüléke, mi van az ízekkel, mi van a készülékekkel, és készüléknél, az eldobható termékeknél azért egy igen szignifikáns, több mint 30 százalékos szelettel szerepelt a használat kényelme, a kívánt ízek elérhetősége és az olcsóság 10 százalék környékén.

A patronos készülékre most nem térek ki, ott a kényelem szintén 28 százalék, jön a tartályos készülék, a jóféle, amit mi is használunk, és ott erősen átveszi a vezetést az olcsóság A nikotinerősségének a megválasztása szabályozása is képbe kerül. Ez majd fontos lesz mert itt jön a dzsihád hogy azért, ez óriási ezt hallottam olvastam, azért jobb a cigaretta, mert ott szabályozni tudod hogy elszívtad és kész vége.

Nem úgy mint az elektromos cigarettánál. 

Fifika: Azt a mindenség. Tehát ebben a, hogy szoktam ezt mondani? Tehát hogy ez a, nem bontott ki a valóság minden szeletét. Tehát hogy a… A cigarettából a 12 sluk nagyjából százszor ártalmasabb, mint az E-cigarettából a nem tudom én, 50. A felszívódást tekintve meg tudjuk hogy órián releváns különbség van a kettő között, főleg hogyha hagyományos nikotinna használjuk.

Tehát fél órát kell gőzölögnöd, hogy a kotininszinted elérje azt, mintha elszívtál volna egy száll cigarettát. Szóval hogy ez egy bullshit-duma szerintem 

Charlie: de mindegy. 2024-ben elértünk oda, ahonnan elindultunk 2013-ban a pálcik a cigitől, a csőmod, boxmod, pod, és aztán most mik uralnak le minket a Jelenleg 2024-ben egy ilyen gyenge, alig kimutatható 52%-kal az Elf bár vezet.

Mögötte szorosan célfotóra tartunk igényt a Lost Mary 40%-kal, a Crystal Bar 35-tel, az Elux Legend 16-tal és a Views Go 13-mal. Na, hát ide is eljutottunk. 

Fifika: Ha valaki nekünk 5-10 évvel ezelőtt azt mondja, hogy az eldobható, mint kategória, érted Ami addigra így kiment a piacról és mindenki röhögött ezen, hogy ugyan már eldobható egy cigarettam egy evapjú csávát kinek kell.

Charlie: Fifika, nem akarok feszültséget generálni, de ez nekem tudod milyen Mi vagyunk a… Mi vagyunk azok a motorosok, akik integetnek egymásnak, ha szembe jövünk az úton, és vannak az elfbárosok akik a robogósok. Nekik nem integetünk. Ez most így nagyon gonoszul hangzik, de hogy hát azt sem mondom hogy a legalja, de már sok adáson keresztül elmeséltem hogy mi a véleményem az üzemszerűen rendszeresen elfbárt használó Jelenségéről.

Tehát hogy más se vesz, más se szív csak az elfvárt hogy az milyen ipari szintű szennyezés. És hogyha egy kicsi off-topic-ba mehetek, mert hogy… Gyerünk! Ezen a TikTok-on nem csak értelmetlen szemét a legtöbbje értelmetlen szemét tartalom, de vannak nagyon jó edukatív tartalmak is, és van egy magyar kutatólabor szerű valami nem tudom ismered a csatornát vagy szembejött, mindent meg mikroszkópoznak Meg mikroszkópoznak, igen.

És most lesz a kutatók éjszakája, és ezt stand-upolták föl, de hogy, na nézzük már meg, hogy egy… Léktisztító. Xiaomi léktisztító. Igen. 

Fifika: A 

Charlie: külső léjer, az, ami azt hittük hogy az már ez a papírfilter, de nem, ott van egy külső hely, alatta van a papírfilter, és az alatt van az aktív szén. 

Fifika: Az 

Charlie: aktív szénig már ne menjünk le, mert azt már oda más mikroszkóp kéne, nem az optikai, de hogy már a két legnagyobb léjerbe, és az odarakott egy hajszálat, tehát hogy gyerekek, hogy érezzétek hogy mekkora egy hajszál, egy szőrszál odarakta, és a karján a szőrhöz képest körülbelül a nyolcad a tizede volt az a mikroműanyag darab amit megfogott.

Tehát hogy egy ilyen léktisztító berendezéssel, ha csak berakod a szobába és bekapcsolod, már nem tudsz rosszat tenni magaddal. Már nem tudsz rosszat tenni magaddal és megjött Fifika a mindenféle TH, klór, ilyen vegyszer, fekália, anyámkínja teszter, csík, szettem, úgyhogy most körbemértem a sima vizet meg a szűrt vizet, és addig nem feltűnő, amíg nem rakod egymás mellé a két csíkot.

De hát ott kiveri a szemedet. Mesélj! A klór, a megdöbbentő, hogy még a vízkeménységben is segít a vízszűrő. Pedig ez nem az a 88 fordított ozmózisos anyámkínjait, egyben van minden ebben a DVH, BVH, nem tudom, a Gróhé-nak a cuccába. És hogy tisztább, jobb mondanám mint a reklámban hogy szárazabb érzés, de tényleg.

De vízről beszéljük Megmutattam asszonynak és nézd oda. By the way, megjött a… Vettem a… Temuról két ilyen baszom nagy másfél literes boroszilikát üvegkancsót, nem műanyagot mert hát az ne adjunk ma a szarnak egy pofont, vettem két ilyen másfél literes boroszilikát üveget, aminek a tetejében van egy ilyen finom mesh filter.

Tehát gyakorlatilag belehajítod a vízbe a gyümölcsöt, meg uborkát meg minden szart, és mikor öntöd kifele az fölfogja. Fifika, megjött a csomag. De mikor a dobozt várjál, a zsákban, a bubiban, a dobozban, a bubiban, mikor itt ott kiveszem a dobozt és hallod azt a vészjósló csörgést. Jaj! Én is ezt mondtam. És aztán úgy döntöttem hogy beindítom a kamerát és fölveszem már, hogy legyen valami prúf hogy ez történt.

És tudod, amikor így fordít, az 90 fokot, és ajjajjajjajj, nagyon ez az álmoskönyv szerint sem jó dolog. Kibontottam hát az egyik az rommá volt törve. Mindegy, a másik az nem. És képzeld el, nem volt olcsó egyébként, mert ilyen 8000 körül volt darabja. Ah, elnézést, elnézést, izé-hozé. Jó lesz hogyha ilyen ajándékutalványba kapom vissza azonnal?

Persze, 12000 forintot visszautaltak. Mindegy, nem tudom hogy számolták ki, de visszaküldték az árát, úgyhogy köszönöm szépen ezúttal is, és tökéletesen jó. Tehát apró kitérő, hogy mikroműanyagok, műanyagok eldobható elfbár 52 százalékkal. Na, ez húzott be nekem írtelen a relé mikor ez… Jutott itt a gondolatmenet közben az eszemben, és hogy még mindig amikor az van, hogy akik patronos készülékeket használnak, azok még mindig azt mondják hogy a legnépszerűbb márka, Elfbar, Views, 88 Vép, és ha a 2023-as 13%-mel tesszük a 24-es 24%-ot az Elfbárnál, hát akkor nagyon szomorú vagyok.

Tehát ilyen én azt mondom igen, ilyen just in case, just for fun, olyan íz amit mondjuk én nem szívnék minden nap fél órát, arra tök jó lenne, tudod kicsit az ízelő bimbóidat felfrissíteni. De hogy rendszeresen ezt szívjam, arra nem tudok és nem is akarok indokot sem keresni sem találni by the way. Úgyhogy engem elszomorítanak ezek a 10-20 ezres…

Ott is átestünk a ló túloldalára. Tehát lehetett volna ez a vékony szar elfbár, ami mennyi van benne hány sluk, maximum két dobot ciginyi az kidobott de nem most már ott tartunk hogy… 10 ezer meg 20 ezer meg 25 ezer slup, meg kijelző, meg újra töltöd, meg na, hát már… 

Fifika: 22 milliliter likvid, érted? Az Unió az 2 milliliterben határozta meg a készülékeknek a likvid tartalmát, akár nyitott, akár zárt.

Tehát nem is értem hogy hogy tudnak ilyet becsempészni a piacra.

Meg 50 milligram, ugye, az 5%-os elfbár. 

Charlie: De meg is érkeztünk egyébként ezzel a lendülettel az elfbárból, átmehetünk az egyéb alternatívákhoz és így ezt komoly leírva látni, hogy 2017-ben vezették be az ICOS-t. Hú, hát az hét éve volt. Atya úristen, de rég volt. 

Fifika: Nálunk csúszott 

Charlie: egy 

Fifika: nem 

Charlie: is tudom, három évet.

Sokat sokat sokat, mert emlékszem, hogy Romániával stand-up voltál, és akkor még itt sehol nem volt.

És ugye mikor jön a kapudrogeffektus, kitérnek arra hogy a soha nem dohányzó, soha nem vépelő személyek mindössze egy tized százaléka használ HMB terméket. Tehát hogy hű, ez egy komoly aggodalamra számottevő matematikai végeredmény, egy tized százalék. 

Fifika: 2,7 tized százalékuk próbálta ki azokat bármikor is.

Az egyébként nagyjából az elcigarettával van pariba a kipróbálás, de… És a soha nem dohányzó és soha nem elcigarettázó személyek mindössze 0,1%-a használ jelenleg hevített dohányterméket. 

Charlie: Ami nekem a matekból kijön az összefoglalást így fölvezetve, hogy ugye amikor ezekről a számokról beszélünk, akkor Angliáról beszélünk.

Igen, az nagyon fontos dolog Nem, hogy valaki eltévesz a számot, Anglia. Tehát a jelenleg felnőtt lakosság, nem, a vépelő lakosság aránya 11% és nő, folyamatosan nő. És a 11% az 25,6 millió felnőtt Nagy-Britanniában. És ami nekem viszont egy örömteli szám, hogy a jelenlegi elcigarettahasználók több mint a fele volt dohányzók Hányos?

Az azt jelenti, hogy 53 százalék. Tehát hárommillió embernek volt annyi esze, hogy bármilyen de kevesebb kockázattal bíró termékre váltson. 2021-ben volt egyébként a csúcson 65 százalékkal. Én ebből azt szeretném megfejteni Fifika, javíts ki a tévednék. Nem azt jelenti, hogy 65-ről 53-ra visszaesett azért mert visszaszoktak a cigire, hiszen a számok nem azt mutatják hanem azt mutatják hogy ez nem állja meg a helyét a kapudrog, hanem ha átszokik erre a termékre, akkor egy idő után csökkenni fog az elcigarettázók százalékos aránya is, mert azt is leteszik.

Fifika: Egyébként igen. Tehát hogy jó tudom, hogy… De tényleg nagyon sokszor jön velem szembe csoportokban, főleg ez a sztori, hogy teljes leszokás miatt, na most az vagy elhisszük vagy nem, tudod, de hogy teljes leszokás miatt eladó egyben az addigi életműve, az összegyűjtött cuccai, És hogy ez most már nem egy ilyen eddig olyan kirívó volt, mint amilyen két-három évvel ezelőtt hogy ú, te tényleg eladsz mindent, mert leszoktál, de most nem is tudom, így havonta két-három ilyen bejegyzést látok itt, ott amott.

Szóval működik az egy cigarettáró való leszokás, tehát hogy az a lépcső lefelé, és láttam ilyet egyébként HMB-vel kapcsolatban is, hogy négy-öt készüléke volt innen-onnan, amonnan és teljes leszokás miatt akkor Eladja. 

Charlie: Nem kell messzire mennünk egyébként itt van mellettünk Pingman is, aki valamilyen megmagyarázhatatlan ongból egyébként Patreonunk, és úgy Patreonunk hogy már leszokott.

Hát mert szeret minket. Ennyi. Köszönjük neki és az összes Patreonnak.

Fifika: Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónknak hogy hétről hétre segítik a munkánkat. Nélkületek is menne, de lényegesen nehezebb volna. 

Charlie: Ha nem tudod esetleg miről beszélünk, olvasd el a sónóct, keresd a narancssárga Patreon téglalapot és kattints rá. Még egyszer köszönjük! Köszönjük! És hogyha a számokkal dobálóztunk menet közben, akkor érdemes még azt a számokupacot, ami a végén van, hogy a soha nem dohányzók 1,6% a véper.

Ez 440 ezer embert jelent. A dohányosok, akik már nem dohányosok hanem véperek, és már nem is véperek, hanem Ex-dohányosok és már ex-véperek is, nekik a mediánya az egy és két év között mozog Angliában. Tehát hogy akik azt döntötték el, hogy leszokom a cigarettáról de tudjuk hogy a tapasszal sprével, anyámkinyával nem vezetett eredményre, vagy nem sikerült neki eddig, eddig 17-szer, 18-a gyára megpróbálta az ecigivel, és egy vagy két évet kitűzött magának, lehet hogy kevesebbet, lehet hogy többet, ez medián, de hogy ez az a középérték amit hogyha így nagy átlagba veszünk, akkor ennyi idő alatt letették vele.

Hát ez hogy van, Fifi? Hát azt mondták hogy ez kapudrog. Hát 

Fifika: lehet hogy ezek előbb vépeltek és aztán teljes leszokás miatt majd leszokott az egyszigirő, de átszokott a dohánytermékre. Mondjuk Amerikában, Angliában ez azért annyira nem jellemző, érted hogy szarabb is, sokkal drágább, de te átszoksz érted mert az egyszigaretta erre tanított meg.

Hogy át kell szokni a cigarettára. 

Charlie: Nem lehet átszokni a cigarettára, Fifika, hiszen leírják hogy a dohányosok fele tévesen úgy véli, hogy a gőzölés károsabb vagy ugyanolyan káros, mint a dohányzás. Hogy ez döbbened, hogy ezt… Igen, beledobták a szart a ventilátorba, most már rászáradt a lapátra, ezzel nem tudsz mit csinálni.

Fifika: Az a gondolat jutott eszembe, hogy azért 50%-uk gondolja ezt, mert ez az 50% az orvos.

Mert egyébként pont ugyanez az arány, tehát hogy az orvosokat megkérdezed, akkor 50%-uk mondja azt, hogy az elcigaretta károsabb, mint a dohányzás. Szóval jól kiegészítik egymást a dohányosok és az orvosok. Ide jutott ez a hülye, nem is tudom ilyen véleményvezérség, amit itt a médiában lezavartak az egészségügyi fasizták, hogy…

Egy dohányos ezt a kifogást, mert ez kifogás egyébként, hogy ezt a kifogást tudja hangoztatni, hogy de hát ez károsabb, mint az elcigarat. Vagy nem, az elcigarat a károsabb, mint a dohányzás. 

Charlie: Van még egy kifogásuk, ez a bármikor le tudnám tenni ha akarnám, de nem akarom már hányszor megtettem. Igen, vannak az oldalpart vonalról megmondók, és vannak azok a tények, amik azt mutatják hogy gyerekek már pedig itt van.

Azon jelenlegi elcigaretta használók, akik már huzamosabb ideje vépelnek, 59%-uk állítja, hogy ugyanazt az erősségű e-folyadékot használja, mint amikor először kezdett gőzölni és És azok akik változtattak nagyobb valószínűséggel csökkentették mint növelték az erősséget. A cigarettánál hogy tudod az erősséget változtatni?

Veszel egy másik paklicigit, amiből mivel gyengébb elszívsz kettőt. Menő. Hát 

Fifika: ugye az új, ezt sose értettem emlékszerre, amikor levették a dohánytermékekről a nikotin, a kátrány meg ezeket az összetevőket, és valami weboldalon, nem tudom én, melyik izé A hivatalnak a weboldalán, ott meg tudod nézni, hogy ezek mennyi nikotin mennyi kátrányt tartalmaznak.

Tehát ebből a szempontból egyébként én ezt egy óriási hülyeségnek tartom. Tehát a leszokás az úgy néz ki, hogy elkezdett csökkenteni a nikotin adagodat. Ez az, ami egyébként az elcigarettánál automatikusan működik. Ez veszélyes. És mert hogy egy idő után akármit csinálsz, tehát én is nagyon sokáig szívtam ilyen 10-12 mg környékén, mert így valahogy a fejemben ez így összekapcsolódott, hogy kell érted az a karcosság Csak egy idő után a torkod már azt mondja, hogy hát bakker, jobb lenne, ha nem kartolna ennyire.

Befele tűnt kifele szakít. Igen, és most olyan 5 milligram környékén járok, és most már kezdem érezni, hogy az 5 milligram is kezd majdnem ugyanolyan karcos lenni mint régen a 10. És szerintem mindenki eljut egy ilyen nikotincsekkentő pozícióba. Nyilván egy csomó emberre ez alatt az idő alatt beszélgettem, és náluk ez sokkal hamarabb következett be.

De mi még ugye úgy kezdtük hogy 24 milligram. Igen. A hagyományos nikotinban. Jó, hát nyilván azok a készülékek sokkal kisebb gőzt adtak, sokkal kisebb volt a kazántér, nem volt ennyire, hát én úgy szoktam mondani, hogy nem volt ilyen zsíros a gőzöt, tehát ennyire tömény, vagy vastag vagy nem tudom, hívja bárki bárminek, de hogy az nyilván egy másik korban volt, ugye ott még üvegszál volt ezekben a készülék, meg hidas kazán, tehát úristen, ki emlékszik már ezekre.

És ott a 24 milligram azért nem volt ennyire bántó, mint egy bevattázott készülékbe. 

Charlie: Hát illetve tudod, hogy akkor 

Fifika: úgy 

Charlie: voltak ezek a szabványkérdések, hogy milyen erőségű cégét szívsz, mennyit szívsz és többé és többé, és így kideriváltuk belőle, hogy na, akkor mit kéne neked szívnod, mert akkor még nem volt nikotin só sem, és akkor az Azzal az egy darab nikotinerősséggel, hogy háromszor ruk torkon és azzal megvagy, a másik meg képletesen, de a földre fekszik tőle, mert neki az meg sok.

Tehát hogy én jól emlékszem a 12-6 12-6 3-ra. Így ment végig nekem a vonal. Aztán most hazudnék ha tudnám, hogy most miért szívok. Tehát ez a 2 és 4 között ahogy éppen a borítás Empirikus 

Fifika: módon, amennyire 

Charlie: megdől a palack. Igen, igen, igen, körülbelül. Tehát hogy na, ennyi Van, jó, az kész. De ha már ott tartunk hogy van, meg jó, meg kész, akkor

kevesebbet szívunk, ezért többet szívunk. Valaki valamit bedobott abba a bizonyos ventilátorba, mert több helyen is szembe jött velem ez és nem ezt mondom, nem gyerekek hanem most a HMB-sekhez szólnék hogy spájzoljatok spájzoljatok mert hogy van valami technológia ami működik mit csinál a magyar nem a magyar mit csinál a magyar kormány azt mondja, hogy hónapról hónapra zárul az olló a hevítéses dohánytermékek és a hagyományos cigaretták fogyasztása között értsük ezzel én ezt elmagyarázom nektek, kezves hallgatók dohányból kevesebbet vesznek HMB-ből többet vesznek ennyi az látszik a kikért adatokból hogy kevesebben töltik vagy sodorják a cigit Köszönöm megnézted!

És bár tavalyhoz képes kisebb mértékben de továbbra is csökkenő tendenciát mutat a cigarettafogyasztás Magyarországon. Zárój el, nem ezt akartátok bazdmeg? De, de. De már se jó. Miközben a hevítéses dohánytermékek iránt egyre nő a kereslet, így a két termékkategóriak között zárul az olló, és na kinél a szabályozott tevékenységek felügyeleti hatóságánál bizony behúzott a relé.

Azt mondják hogy több fogy a HMB-ből a trafikokban, folyamatosan dőlnek meg az eladási rekordok. 2024 júliusában és augusztusában már több mint 300 millió szállat vettek ezekből a termékekből a vásárlók, erre még soha nem volt példa és… Ugye azért kezdenek el fosni ettől, mert hogy ha most fölrajzoljuk a grafikont, 2020-ban 802 millió volt, 21-ben majdnem a duplája, 22-ben a majdnem a duplának is majdnem a duplája, 2023-ban pedig, mondom, 2020-ban 802 millió, 2023-ban 3.007 millió szál HMB fogyott itthon.

De ugye még nem szártuk le a 2024-es évet, tehát itt még lesznek meglepetések, és meglepődtek képzeld el, hogy 100 ezer hevítőeszközt adnak el a dohányboltokban a korábbi 2-300 ezeres számokhoz képest. Vajon miért? Megint segítek, mert mi ilyenek vagyunk itt a podcastben. Azért, mert nem kidobják a készüléket, hanem azok akik eddig szívták a cigit, most megvették a készüléket, és elégedette használják mondjuk ezeket a hevítőeszközöket, és nem dobálják ki, mint a cigarettát vagy az elfbárt.

És azt mondják hogy ugye ami a cigaretták esetében is megfigyelhető, a szezonalitás hogy nyáron többet fogy vagy több fogy De hogy elmondható, hogy havi szinten 10-20 millió szálas visszaesés tapasztalható az értékesítésben. Lusta vagyok kiszámolni hogy mennyi adóforint hiányzik emiatt. 

Fifika: Csárli, nem akarlak elszomorítani, de azért árnyalnám ezt a képet egy picit.

Már melyiket? Hát ezt a mennyivel fogy kevesebb meg cigarettából. Hát egyrészt tehát aki járatos a dohánytermékek fogyásában vagy hát a piacon, az ilyenkor két dolog szokta behúzni a relét. Meg kell nézni, hogy a Covid alatt mennyi volt a fogyasztás. Ugye 2020-ban kezdődött a Covid? 

Charlie: Nem, 2019-ban Covid-19 évvége, nem?

Hát szerintem ilyen szeptember környéke, vagy a franc se tudja lehet hogy március. 

Fifika: Olyan 

Charlie: rég volt már. 

Fifika: Mikor 

Charlie: kezdődött 

Fifika: ez a vészhelyzet intézkedés? Meg kell nézni, amikor a kurva nagy lezárások voltak, hogy hogy ment föl akkor a dohányfogyasztás, és azt kell látni a grafikonon, kéne, hogy legyen egy ilyen szellemgőrbetót, hogy ahogy kezd helyreállni a csempész útvonal úgy kezd el csökkenni A hagyományos dohánytermék fogyasztás.

Charlie: Jó de mellé kéne rajzolnunk most az ukrajnai háború miatti korrigálást is, tehát nehéz ez Hát igen, 

Fifika: igen, tehát hogy azért így ezek a relék így húzogatnak, de azért még tudod Szerbia felé kvázi nyitottak ezek az útvonalak, aztán a… Hevített dohánytermék fogyasztást is korrigálnám de azt inkább fölfelé, mert hogy egy csomó HMB-s csoportban látom azt, hogy vannak akik átjárnak a határon, mert hogy más országban meg még olcsóbb a HMB, mint nálunk.

Milyen mellett? Ugyanazt a terméket meg tudja venni esetleg jóval olcsóbb valamelyik környező országban. Azért ez a nem gyönge magyar áfa, csak hogyha ezzel számolunk, már az se piskóta, de van, ahol még ennek ellenére is jóval olcsóbb. Tehát hogy a HMB fogyasztás is azért ilyen korrigálásra szorul, illetve hát azt valamelyik podcastben mondtam talán Az idénnyáron, vagy tavaly nem, az idénnyáron, hogy az egyik munkás, aki nálunk dolgozott érted a kocsmába egy kiló dohányt ez tízezer forintért ad a kocsmára, s baszki.

Egy kiló dohányt, érted? Tehát ez, hogy csökken a sodró, az baromi sok mindennek betudható, nem biztos hogy a kedv okozza vagy a, tehát nyilván megkérdeznénk olyat aki ért hozzá, az nagyjából ugyanezt tudná elmondani hogy ezt azért így árnyaltan kell látni ezt a képet. 

Charlie: Azt igen, de a korrigálásban benne van, hogy a, A sodró dohány sem nőtt annyival, mint amennyivel csökkent a hagyományos dohány.

Tehát hogy annyi ismeretlen egyenlet van számunkra, vagy ismeretlen szám van ebben a képletben, hogy ezt így nagyon üveggömbbe nézős lenne ezt most ebből kideriválni, hogy mi miatt meg hogyan. De hogy az a lényeg hogy Magyarország is szigorítja az EU-s irányelveknek megfelelően a dohány ízét elfedő, hevítéses termékek eladását, de a döbbenetes egyébként, és nem, a félelmetes egyébként az, ami a telexes cikk utolsó mondatának utolsó részén van, de az évvégéig még hozzá lehetne lehet jutni ezekhez.

Tehát hogy a dohány ízét elfedő hevítéses termékek értemén, csak nekem én még nem szívtam olyan HNB-t, ami úgy elfette a dohány ízét, hogy azt mondtam, hogy már pedig becsukom a szemem, és ez tényleg málna. Olyan neketeri bizony, bármit értsétek ahogy mondom. Tehát hogy mi 

Fifika: lesz 

Charlie: ott? 

Fifika: Nyilván többféle alternatíva van.

Ugyanúgy mint ahogy nem tudom emlékszel még, amikor a hagyományos dohány termékek ízesítését szüntették, megmerőzi az ördöktől való hogy mentolós cigarettát szívott bárki is. De, és és Itt jön a de, tehát hogy egyrészt a piacon vannak olyan utánízesítésre szolgáló eszközök, amiknek nyilván nem örülnek, de vannak.

Tehát ez a golyók, meg hát valaki fog érteni egy kurva mentolos likvidet, azt rácsöppenti a filterre, azt onnantól kezdve mentolos cigarettája van, tehát hogy ez az attunk a szarnak egy pofont kategória szemembe, tehát semmire nem mennek vele, ez az egyik A másik hogy én azon azért vitatkoznék hogy mondjuk egy HMB-nek mennyire dohányíze van.

Én baromira emlékszek magamra, amikor először HMB járt a kezembe, ez egy kínai tesztmodell volt ráadásul, ami hagyományos cigarettával működött, és így szívtam, és mondtam, jó Isten, ez nem is tudom, ilyen széna, szalma, vagy nem tudom, tehát hogy nem dohány íze volt. És szerintem a mai napig egyébként a HMB-k azért a hagyományos cigaretta feeling-től kicsit távolabb vannak.

Tehát hogy ez a duma értet, mert hogy elfedik a dohány ízt, ez egy bósit generátorral írt szöveg, nem tudok rá mit mondani. Nyilván meg lesz ennek a, mert ugye jelen pillanatban a dohányt tart, ahol ma szó… Hevítéses termékekről beszélünk, de vannak nem dohány tartalmazó hevítéses termékek a piacon, vagy legalábbis nem sokára piacon lesznek, de vannak akiknek már piacon van ez a termékük, és annak az ízesítését még nem tiltotta be az Unió.

Charlie: Azt kell ízlelgetnünk, és csöndben gondolkozni, nehogy meghallja az, aki bármilyen szinten diszponál lefölött, hogy mit tudnak kivenni belőle, és mit tudnak mivel helyettesíteni vagy teljesen kiherélik ezt a piacot és ipart. By the way, de nagyon jó alkalom hogy októberben megyünk a Q-ba. És meg tudjuk kérdezni.

Fifika: Hívni is akartalak csak aztán rájöttem hogy üdülni vagy, mert én még feltettem három kérdést, tehát kértem külön interjút magunknak. 

Charlie: De kikkel 

Fifika: Hát majd amelyiknek az asztala lesz az a három kérdés amit feltettem még pluszba. Mert egyébként ha végignézted a napirendet, És gyakorlatilag tényleg így ültem fél napot a monitor előtt és így néztem hogy bazdmeg erre is gondoltak, ez erről is szó lesz, erről is szó lesz erről is szó lesz, meg erről is szó lesz, tehát hogy annyira kimaxolták érted azokat a dolgokat ami minket érdekel, baromi nehezen tudtam összeszedni még három plusz kérdést ami nem lesz a napi renden, úgyhogy fú, nagyon kíváncsi vagyok rá, és két hét múlva megyünk?

Charlie: Hát október elején valamikor nyolcadik, nem tudom még, hogy most akkor megvan már, hogy hány napot leszünk, az majd adás után maradjon már. 

Fifika: Még nem tudom nyilván jelezni fognak, egy vagy két nap. De hát én azt gondolom, hogy az volna a legjobb ha reggel elmennénk este amíg hazajönnénk. Az volna a 

Charlie: legjobb hogy egy hetet ott lennénk.

Fifika: Ennyi. Igen, igen. 

Charlie: Van még 

Fifika: szabadságom csak szólok. 

Charlie: Hát mert már öreg vagy, mint a mátra. Na én azt mondom hogy kanyarítsuk magunkat a kocsma felé, és hogyha a kocsma felé kanyarodtunk, akkor mesélj, hogy mi az, amit te megmondtál.

Kérlek 

Fifika: szépen.

Hát tudod ez a végig igazunk volt. Tehát hogy nem tudok rá jobb szót mondani. A… Ugye az ízesítésről most is beszéltünk, ma is, de nem lehet róla elég sokat beszélni. Kijött egy új tanulmány, és ennek a tanulmánynak a megállapítása az volt, hogy az ízesített eljegycigaretták, beleértve a gyümölcsös, a desszert ízeket is, és hatékonyabban csökkentik a dohányzást, mint a dohány ízek.

Ez látszik abból a statisztikából is, amit az ASSA csinált, hogy kicserélődtek gyakorlatilag a preferenciák a 2016 és 2024 között. 2016-ban még a dohányos ízek vezettek, 24-ben pedig a gyümölcsösök vezetnek. És ugye ez azért gáz, amúgy ez az amerikai Medical Association folyóíratban megjelent cikk, tehát hogy ez nem a kiskegyed hozta le, hanem ez egy komoly tudományos folyóírat.

És ugye azért gáz, mert hogy folyamatosan ez a narratíva megy, hogy hát ez a gyerekeknek, meg ez a vonzó ízek, meg nem tudom én, hogy egyrészt látjuk, hogy nem nő, hanem csökken a fiatalok e-cigaretta használata. Tehát nem állja meg a helyét se a kapudróg se semmilyen hatás. Másrészt pedig pont a dohányosoktól vesszük el, nem is állhatna messzebb a dohány íztől más, mint egy gyümölcs vagy egy desszert íz És ugye abban van a legnagyobb megfejtése ennek a tanulmánynak hogy A dohányosnál azt kell elérni, hogy ne szokjon vissza Tehát az, hogy átszokik, ne az legyen mint a tapasznál tablettánál, sprénél, hogy jó-jó megy egy darabig, aztán visszanyúl a cigarettához.

Kielégíti a nikutin utáni vágyat, és eltávolodik a hagyományos dohányésztől. És ezen van a lényeg, minél messzebb kerüljön a büdös cigaretta ízétől. És ezért hülyeség egyébként a HMB-nél is ez az ízesítéstiltás, ezért hülyeség az e-cigarettánál az ízesítéstiltás, mert pont azokkal szúrnak ki, akik le akarják tenni a hagyományos dohányterméket.

Charlie: Tudod mi ugrott be nekem Mert nagyon erős az összehasonlítás, és amikor az opioid, Függőnél mondjuk metadonnal próbálnak lehozni. És azt, aki nincs képen, ezt keressen rá, hogy a metadonnak milyen hatása van. Tehát hogy az segít életben tartani, amikor neked megvonási tüneteid vannak. Tehát hogy nem azért nem szokik le nagyon sok drogfüggő, mert nem akarja letenni, hanem hogy a remegés, a hányás, a hasmenés, azért halucinál, mert nincs a szervezetében.

Tehát hogy ez olyan mint, hogy régen amikor ment a papó a melóhelyre, előtte még bevert egy kevertet, az kisimult a keze. Tehát vannak olyan alkoholisták, például akik úgy tudnak autóba ülni, hogy reggel a kávé után megisszák a stampót, és akkor csillbe kerülnek. Mert addig fizikai, tehát gyöngyözik a homloka, veri a víz, dobog a szíve, minden baja van, de hogy amire ki akartam lyukadni, olyan vagy közel hasonló hatású szerrel próbálják őket a masszív kemény drogokról lehozni.

A sikerességi rátát ismerjük. Nézd meg most a… Fú, ki az a színész, akit megint lefotóztak valahol egy kapuajba a Rákóczi úton? Hm, mindegy nem tudom valami Gusztáv? Neki se sikerül, nem úgy néz ki. És akkor itt van a cigarettától egy baromi távoleső, valami gyümölcsös íz Fú, gyerekek, ez nagyon revolutionary.

Milyen jó az íze, miért szívtam én azt a büdös cigit? Mi indokolná, hogy én megint azt a büdös cigit szívjam? Hát semmi, akkor maradok ennél. Ja jó, oké köszi. Ennyivel el van intézve a leszokás. Igen csak hogyha ezt betiltják… Bocsánat, de félnek kimondani ezt meg mi is mindig félünk kimondani hogy leszokás.

De bassza meg, ez olyan majdnem hogy pont ugyanaz, mint hogyha én az alkoholról leszokok, és elkezdem inni a cukros málnaszörpömet. Málnaszörpöt. Cukros. Cukros, értem én, nem olyan egészséges, de klasszikusok a legészségesebb, és azt mondjuk hogy nem szokott le, mert egy másik függőség. Nem bassz meg. A cigarettáról én 2012-ben azt hiszem leszoktam.

A dohányzásról 2012-ben leszoktam. Abba hagytam. Az egyet cigarettának a segítségével. Utána fejtsétek meg, hogy szerintetek ez miért nem. Én is voltam már ilyen orvossal, mint te, hogy de akkor be kell írnom, hogy dohányzok. Nem dohányzom, baszki. Nem dohányzok baszki. Nem dohányzom. Magyarázva meg nekem hogy miért dohányzás.

Mert hogy a nikotin… Na nézzük már meg az értelmező kéziszót, hát mi van a dohányzás mellett. Fú, most majdnem mondtam valami csúnyát, de gyerekbarát podcastek vagyunk. 

Fifika: Igen. Azt írjét az egyik Patreonunk, senkinek nem érdeke, hogy ne legyenek dohányosok. 

Charlie: Hát amit beszéltünk az előző cikknél, miért született meg ez a cikk a Telexen meg a 24.hu-n?

Mert azok a millió számok, meg a millió kilogrammok a vágó dohányból, azok bizony hiányoznak. Fájnak. A nevedéki adóbevételből fájnak. És most az államkassza is fájóan üres. Ilyen. De azt meglepődve is örömmel olvastam számsarkában egy apró mosoly is elkúszott, hogy az American Medical Association, tehát hogy nem egy angol székhelyű valami hanem az Evali őshazája FIFIKA.

Igen, 

Fifika: igen, igen.

Lesznek itt még érdekes fejlemények szerintem, de hát minden csökkent Csárli, minden valami 70 százalékkal. Hát az már úgy csökken, hogy annál már kevesebb 

Charlie: nem is lehet. 

Fifika: És tényleg ez már csak egy ilyen kis színes, hogy az FDA közölte tehát megint Amerika érted. Mondjuk még mindig nincs kiavítva az Evali járványa kapcsolatos sztori.

Szerintem az addig úgy lesz, 

Charlie: amíg az a szerver tönkre megy nem mint ez az oldalban. 

Fifika: Az FDA közölte hogy 2024-ben félmillióval kevesebb amerikai fiatal számolt be e-cigarettahasználatról 2023-hoz képest.

És ilyenkor egyébként az szokott lenni, hogy így veregetik egymás vállát, hogy látjátok milyen jó működik a felvilágosítás, meg a propaganda, meg a nem tudom én mi.

De hogy akkor miért kell még mindig ezt a hülye narratívát tólni? Miért kell még a felnőtt duhányosokat riogatni azzal hogy ez rosszabb, mint a hagyományos cigaretta Amúgy kurvára nem értem hogy ők látják ezt a tendenciát illetve hát ők közlik, hogy na, csökken a fiataloknak a száma. És ez azért elég jelentős tehát hogy egy év alatt ennyivel csökken a fiatalok száma.

És szinte biztos vagyok benne, hogy egyébként ez nem annak tudható be, hogy ők milyen keményen dolgoznak azon, hogy a fiatalok ne használjanak el cigarettát. Ugye a legális marihuana birtoklás bevezetésével az is lehet hogy ezzel van összefüggésben. Ezek a fiatalok most nem el cigarettáznak, hanem marihuanát 

Charlie: szívnek.

Jó Istenem jó van, hát figyelj már, a színes után színezzük még jobban ki magunkat, és kis audio-vizuális élményre menjünk át. 

Fifika: Hát figyelj, én tartom magam az Apple TV-hez nagyon erősen, alig várom a holnapot, mert szerdán van minden premier, pakker. Utolsó befutók ugye ez a Slow Horses, a Rosszmajom, Badmanky.

Nézted? Nem, 

Charlie: mást néztem majd 

Fifika: mondom. Zseniális. Illetve azt hiszem hogy a Netflixen kezdtem bele, a Netflixen is lesz egy csomó jó premier. Az egyik az az egyik kedvencem volt, mindjárt meg is kattintom neked, az az egyik kedvencem volt, elkezdtem nézni ezt a kézbesítőt, de megint azt kell, hogy mondjam, hogy a Netflix-es tartalmak gyakorlatilag köszönő viszonyban nincsenek az Apple TV-s tartalmakkal.

Ez egy ilyen dolog. De volt egy baromi jó dokumentum sorozat a Netflix-en, ami kicsit hasonlító, de erre az ősi idegenek sztorira, és az a fickó jegyzi, aki a Da Vinci kódot írta. És ennek a sorozatnak lesz a következő évada. Úgyhogy arra rettentően készülök, illetve amit még nézek, az a Zack Snydernek az Istenek a lakonya, az egy új sorozat, vagy új évad, már nem is tudom de én most kezdtem el nézni gyakorlatilag, úgyhogy ja, tehát így vannak érdekes dolgok.

Emberek az emberiség előtt annak jön a következő évada. Azt ajánlom mindenkinek, aki nem nézte meg, az is nézze meg, illetve a tökéletes párt néztem meg. Ez a, ki volt a Tom Cruise-nak a felesége? Tágra zárt szemekbe játszottak utoljára együtt.

A semai csirke már

eszméletlen jól játszik egyébként, úgyhogy én nagyon csipáztam Nem, nem nem. 

Charlie: Nicole Kidman, Mimi Rogers. Nicole 

Fifika: Kidman. 

Charlie: Az nekem már nagyon műanyag az a nő. 

Fifika: De jól játszik. Köszönöm Ezt érdemes megnézni. Részemről ennyi. Neked mi akad be? 

Charlie: Kérlek szépen, én ugye néztem a SEAL tímet, és abban az utolsó, tehát most megy a lezáró évad az előtte levő évadban volt a Clay Spencer, aki meghalt a sorozatban.

És azt mondta hogy ugye utána kiderült, hogy egyéb filmekre is szeretne fókuszálni. Na, megjött hogy mire fókuszált Na mire? Kérlek szépen, van egy Fire Country nevezetű sorozat, már a második évad megy, és Max Theriot abban is játszik, vagy Thieraut abban is játszik, és olyanok szerepelnek még mellett nem tudom mit mond neked, de a Dianne Farr szerepel, mint az anyja, a Billy Burke, az Opio, Billy Burke egyébként a izéből lehet neked ismerős az Alkonyat szériából, hát ott játszott nagyon sokat.

Láttam idáig, mit tudom is, 3-4 epizódot, de az a lényeg, hogy jó hosszú évadok, tehát ilyen 22 epizódos évad, és már van belőle kettő, úgyhogy ez ki fog tartani egy darabig. Melyik kölcsönzőben van? Hát össze-vissza látok én itt mindent, mert látok én itt Netflixet is, de nem tudtam megállapítani, mert azt mondja itt, hogy Watch Fire Country on Netflix, de közben meg ott nem találom, a CBS adta eredetileg by the way.

Úgyhogy én ezt a saját tékámból kölcsönöztem ki, de nézzél rá. Hogyha időd engedi, aztán körülbelül nekem ennyi volt így nagy hirtelenjében. 

Fifika: Csak annyit mondja, hogy van már új telefonod? 

Charlie: Nincs Nincs Jó, ennyi. De azért nincs, mert hogy három négy vagy négy öt hét most a megrendelés után a státusz mikor kiszállítják, de még, hogy mondjam neked, nem ütöttem le a dílt hogy ilyen finoman fogalmazzak mert még mindig nem tudtam megszülni a méretet.

Úgyhogy hát ez van. Súlyos gondok. Igen, igen, igen. Mindenki a saját szintjén nyomorog, de azt már MKBSD is elmondta hogy gyerekek, ha valaki telefont akar venni Az ne az ígéreteket fizesse ki, hanem a telefon tudását. Ezt csak azért mondom, mert beszendapolták, hogy iOS 18-al jön a mesterség és intelligencia meg az anyám kínja, megveszed a telefont, és majd jön.

Az is majd Amerikába, és utána Európa egyes országaiba is. Tehát nem ezért. De amit mondtam neked nem azért kell nekem új telefon, hogy AI legyen benne, hanem mert a régi egy négy éves masinéria, úgyhogy kezd bele-bele harapni az idővasfoga. Ennyi körülbelül. 

Fifika: Hát akkor szerintem húzzuk be a nem a kertkaput hanem a mi ez?

Fedélköz ajtót. Helyezzük munkat nyomás alá. 

Charlie: Nyomás alá helyezzük munkat is. Kicsit nyugodtabb vizek felé, mélyebb vizek felé tartunk, hogy a felszíni záporok zivatarok minket neve folyásoljanak utunkon. Jövő héten jövünk, addig is kitartás mindenkinek, sziasztok! 

Fifika: Egy élmény volt, sziasztok!

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #468 – Jog, nők és füst

A magyar jogalkotás szépségein lamentálunk hölgyvendégünkkel, majd elmerülünk az e-cigi világában, ahol kiderül: a gőz …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!