A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #448 – Dohányzás elleni küzdelem

Fifika úgy vásárol, mintha nem lenne holnap. Hogy azért, mert gyártók tűnnek el a süllyesztőben, vagy másért, az az adás további részéből majd kiderül!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
https://www.tiktok.com/@ecigitesztek/video/7343229878164049185

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Charlie: Meteorológiai szolgálat ajnározásában gazdag szép estét kívánok neked. Fifika, szevasz! 

Fifika: Szevasz, Csárli, csak tudnám, hogy ezt milyen alkalomból közölted ezt a megjegyzést. Légy szíves, hozz döntési helyzetbe. 

Charlie: Kontextusba helyezlek. Amikor az ember 12 órát dolgozik pénteken, süt a nap, amikor hétvégére kiránduló időt jósolnak, szakad az eső.

Ez volt a megfontolás csak igazából. 

Fifika: Aha, ezt nem tudtam, látod? És mi történt veled a héten, ha már ilyen szerencsés voltál? Mert hogy ugye elvitték a Lotto 5-ös, tehát azt is mondhattad volna, hogy Lotto 5-ösben gazdag kétszer egymás után. Nem mellesleg ugye a múlt héten, amikor a Lotto 5-öst elvitték volt, tudjuk ki születésnapja.

Érdekes. Szia 

Charlie: Andi, itt egy Lotto 5-es. Jaj, haladok visszafelé. Beterveztem magamnak, hogy vasárnap egy gőzlértársunknak, ugye van egy Bamba Marha nevezetű vendéglátóipari üzemegysége. Óóóóó. Jancsa Jani, ugye? És… Elkezdték csinálni a Deákon ezt a smashed burger, tudod, amikor lelapítják papírvékony is, a Maillard reakció elindul, Fifika, tehát hogy az úgy karamellizálódik, hogy na én ezt szeretem, nem ezt a 

Fifika: vastag, négy tíma nyámkínya 

Charlie: hamburgert, amit egyébként két kézzel sem lehet normálisan enni, sőt négyjel sem 

Fifika: lehetne.

Plusz ugye a fertőzés melegágya. 

Charlie: Hát az hőkezelve van természetesen a megfelelően. Hát oké, oké. 

Fifika: A minimum érték az… 80 fok 5 percig a maghőmérséklet, nem tudom mennyinek kell. Igen, de ezt jobban értesz. 

Charlie: Netflix-es varázslaterm. 

Fifika: Azt néztem, azt néztem. 

Charlie: Akkor egyről beszélünk. Igen, és ezt beterveztük, hogy vasárnap és majd ott összefutunk, de hát ilyen 11 óra környékén rám írt, hogy figyelj, lehet, hogy át kéne tennünk másnapra, mert hogy van valami 30 százalékos kedvezményük egyébként a Deákon erre az egy hónapra a Smash Burger-re.

Úgyhogy ilyen elcseszett mértékű sorok, és mondta, hogy a legutolsó nap, amikor ezzel elindultak, akkor egy ilyen laza 800 burgert. Lesütöttek, úgyhogy tegyük át egy másik napra. Oké, oké, nem szeretnék sorválni, enni szeretnék nem várakozni. És mi volt? Előtte szombaton elmentünk Hűvösvölgybe, ott egy valami balatoni lángosozós van, és Ugye milyen képzavar, Balatoni lángosozós a hüvös 

Fifika: öldjben.

Hát igen, ez mondjuk az érje. De nagyon 

Charlie: menő volt, zárás előtt egy órával érkeztem, ugye a szakadó esőben, nincs már lángos, mondom, ne idegesítsét, tudod honnan jövök? Nem tudod, de elmondom. Úgyhogy csinált lángos. Nagyon rendes volt, úgyhogy betoltam egy füstölt sajtos tejfölöset. Í, szabadkozott, hogy ez nem az a minőség, tehát, hogy tényleg legközelebb, ha jövök, akkor itt a telefonszám szóljak, és akkor olyan lesz, hogy meg…

Fifika: De ez hány órakor volt, Csáro? Délután háromkor. Hát délután háromkor már nem szoktak lángos sütni. Hát, nem szoktak, de ha én, 

Charlie: ha négyig van nyitva, ha négyig van nyitva, akkor én, ha háromkor oda megyek, is legyen lángos. Volt. Aztán úgy volt, hogy másnap is megyünk majd a janéjek után, de ugye ezt offoltam, és elkészült a terv a A kádba, arra a 3D nyomtatott cuccra, amire majd rá lehet tenni valamit.

Nagyon-nagyon szép lett egyébként a filléres filamentből. Eko PLA, igen. Kedves 

Fifika: hallgatóink, nem látják, de ez a devált és a… Katerpillár 

Charlie: sárga. 

Fifika: Kater, tehát a devált és a katerpillár sárga között van. 

Charlie: Igen, igen, igen, és kívánja a kezem, hogy itt ezeket a rádiuszokat simogassam, mert gyönyörűre sikerült, és az első tesztek alapján is jó lesz, úgyhogy, hogyha már csak ki kell nyomtatnom, még van egy tizenpár órám, és utána vágom a fát, rakom bele, csavarozom össze, És kész is vagyunk.

És mi történt még a héten? Egyre inkább fáj a hátam, ezt már inkább nem is mondom, majd ha megjön a matrac, majd szólok, Fifiga. Jó. Úgyhogy mozdulni nem nagyon bírok már. Tehát tudod, mikor reggel arra ébredek, hogy ez rosszabb, mint volt. Na, hát nekem körülbelül ennyi 

Fifika: este. Hát azt gondoltam, hogy addig küldök neked egy ilyen 7 centi átmérőjű alumínium kábelkorbácsot.

Azzal veregesd a hátad. És akkor így kiegyenesedik, de így a gerinc mellett kell két oldalt Lehet, hogy kettőt összekötök, és akkor az ergonómiáilag jó lesz neked. Vagy ráfegszel. Óriási vagy. Ezt tudom még neked. Nem átérzem a problémádat, tehát gerinc bántalmazottként én is tudok hasonló cipőben járni, mint te.

Ugye 5-ös, 6-os lumbális gerincsév már 20 éve, de hál’ Istennek nem kellett még eddig műteni. Remélem ezután se kell. Oda kell figyelni. Nyilván. Hú velem Csárli, négy napja próbáljuk megfejteni a Vida XX-el által forgalmazott pelenka üvegháznak csúfolt nem tudom minek az összeszerelési metodusát. Most ott tartunk, hogy kész van a váz.

De borzasztóan áll. Tehát, hogy így értem én, hogy beletettek négy darab ilyen andrást a sarkokhoz, de ettől még ez nem lett igazán stabil. Valószínűleg heggeztenem kell 20-40-es laposvásból egy keretet alá, amihez aztán majd oda csavarozom, és akkor így kiegyenesednek a sorok, de ettől függetlenül még fönt óriási csavarok vannak benne, mármint, hogy vetemedések az aluprofilokba.

Ez ilyen 0-1-től nem sokkal, vagy nem vastag, ilyen papírvékonyságú alumínium profilokból épül föl, és ezek közé mint egy… 4 mm magas polikarbonát megy, ami a hullámpapírra nagyjából egyenlő szilárdságú és minőségű. Talán annyival jobb, hogy ez nem ázik. De kérdéses az egyébként, hogy majd az UV-állósága ennek a cuccnak milyen lesz.

Én nagyon félek tőle. Minden létező fórumon, ahol ezt árulják, odaírtam, megneved, megneved. Tehát, hogy ezért a pénzért Csárli, és én vagyok a hülye, meg az oktondi, meg az öreg, meg a feledékeny, mert a tavaly tervbe volt nekem, hogy egy olyat, amilyet éppen mutattál. Pont erről jutott eszembe, hogy ilyenből össze lehetne dobálni pillanatok alatt egy ilyen 30-as műanyag csőből egy eszméletlen jó fólia vázatot.

Igen, hát ilyen méteres darabokból, csak ilyen toldókkal szépen, és még az Attilával is beszélgettem pedig tavaly róla, hogy mekkora truváj volna, érted, ilyeneket nyomtatni, és akkor összedobni belőle valamit. 

Charlie: Annyit szeretnék akkor beleszúrni, hogy parametrizáltan készítettem el a modellt, tehát úgy, hogy F360-ba rápőt szinted a csőátmérőt, a ráhagyást, hogy milyen fal vastagság legyen, a rádiuszt, a csemfert, hogy mennyi legyen a letörése, és kész a darab, tehát hogy…

Ennyi. Mert hogy megvettem a 20-as fa, fenyőfa rudat a Bauhausba, hazajöttem, addigra ez megdagadt 22-esre. 

Fifika: Hát ez ilyen. A fizika az azért jó, mert állandó. Ami dagad, az dagad. Na így voltam én a hétvégén az ásó nyelezéssel is egyébként, hogy így nagyon szépen leecsiszolgattam az ásó nyelelt, azt amikor elkezdtem beleverni, így félúton jöttem rá, hogy ez nem fog belemenni.

És utána meg már leverni nem bírtam. Tehát az úristen. Mondtam anyának, hidd el, hogy jó lesz. És odaadtam neki. Nem kell bele szegedverni ebbe, ebbe nem kell szegedverni. Egy ilyen száz éves száraz akácc nyíl rá, ráadásultod ez a Borzasztó, de már ilyen márványosra van koptatva, biztos, hogy van 20-25 éves az a zakácnyél, de van azon minden, 

Charlie: vérveríték, 

Fifika: tenyér, zsír, amit el tudsz képzelni, minden, úgyhogy most már van kis ásókája, meg már vett palántákat, úgyhogy hétvégén be kell, hogy polikarbonátozzuk ezt a förmedvényt, meg meg kell, hogy heggezzem alá a keretet.

Úgyhogy nagyjából nekem ennyi volt, meg hát így a Kleopatra fejen próbálgatom a festést, mert az annyira nem bonyolult. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a vége, de meg fogom mutatni, tehát, hogy legyen jókedved, legyen, mint a kacarásznod, ha kész lesz, akkor meg fogom mutatni. És kipróbálom a Temus kompresszoros, pisztolyos cuccot, hogy lehet-e egyáltalán erre a célra használni.

Plusz vettem egy magasnyomású mosót, rendeltem, bocsánat, nem vettem, kifizettem, de még az úton van. Bevásároltam aromákból, mert ugye nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, de illetve Oszi-nak mondtam, hogy ha megjön a KHV mod, ne kérdezzen, küldje. Ne kérdezzen, küldje. Melyik? Hát a KHV-nak van egy ilyen nagyon kis csini modja, Amire nem megy föl csak, ha jól emlékszem, 18,5-ig kazán, vagy 16,5-ig, vagy 17-ig.

Tehát, hogy a Dwarf Mini az belemegy tökéletesen. De a fölötti kazánok már nem, átmérőve. Nem ócsó, viszont nekem tetszik. Azt 

Charlie: akkor nem bárod meg azt a lepötítes kulák cuccot? Hát azt is megveszem. Ja, hát én kérek elnézést. Megjött a nyugdíj, baszd meg, semmi nem drág. 

Fifika: Ne viccelj már. Majd három év múlva arra játszok egyébként, hogy most költöm a pénzt, és az első nyugdíjnál kifizetem mindenkinek az adósságot.

Plusz képzeled? Ezt 

Charlie: felírom magamnak, hogy ezt ebbe az adásba mond. 

Fifika: Képzeled-e, hogy egyszer tudom, Facebookot így nézegetem, eladó cucc. Ja, ilyet nem is szabad mondani, de nem mondom meg, hogy hol. Te, Provári 20. Eredeti dobozába Old Schooler. Eredeti dobozába, tehát azt írta nekem a leányzó, de nagyon kíváncsi vagyok, mert már úton van.

Azt írta a leányzó, hogy gyakorlatilag nem volt használva.

Küldött róla fényképet, mindent, és tud, ez már nem a kúpos végű, hanem a lecsapott. Szerintem ez volt a hattyúdal, de nem vagyok benne biztos. Ez ilyen húsz vat? Igen, igen, igen. Húsz vat, mondom azonnal. Tízért, Csár. És ne viccelj már. Nem is 

Charlie: tudom, mennyire adtam el én az enyémet. Tassa volt sokkal több. 

Fifika: Hát, ha jól emlékszem, a Provar ilyen 40-nen nyitott, amikor a piacra került.

Nem? 

Charlie: Várjá, várjá.

Igen, igen, mert 160-at fizettünk érte, és akkor négyet vettünk. 

Fifika: És már ezzel a kis párbeszédünkkel már ontopikok vagyunk.

Mert hogy? Mi az ontopik, Csárli? Az 

Charlie: e-cigaretta eltérő alkalmazásai, kérem szépen. 

Fifika: Mert hogy mire lehet használni egy e-cigarettát, azon kívül, hogy e-cigaretta? Ez 

Charlie: a nyúl üreg. Ez egy 

Fifika: baromi mély nyúl üreg. És amikor így gondolkoztam azon, hogy mi legyen a cél keresztben, akkor így szembe jött velem egy…

E-cigarettának mondott leszoktató reklám, és én majdnem dobtam egy hátast. Képzelj el egy nyakláncot, amin gyakorlatilag, és mintha erről mi már beszéltünk volna, gyakorlatilag egy cigaretta vastagságú részcső van. Igen, beszéltünk. Na most nem tudom, hogy ebben mi egyébként az e-cigaretta. Tehát, hogy ez mitől elektromos?

Hogy statikusan föltöltődik a testeden? 

Charlie: Hát a fém, még azt se tudom mondani, hogy az dörgölöd és föltöltődik. Iskolából beugrott ebonitrúd. 

Fifika: Ebonitrúd, igen, igen, igen. Ebonitrúd. És hát ilyen dicsimnuszokat regélnek rólaért, tehát, hogy ez aztán leszoktat a dohányzásról, és hogy… De ez mit csinálsz vele? Hát amikor rád jön, hogy rágyújtanál, akkor szívogatod.

Charlie: Hagyok egy kis időt, hogy mindenki… Szívogatsz 

Fifika: egy fénydarabot. Egy rézrudat, igen. 

Charlie: Egy rézdarab… Figyelj már, halvány emlékeim vannak, hogy azért annyira nem jó a rezet nyalogatni.

Fifika: A pálinkának van egy ilyen kifolyás stádium, amit úgy hívnak, nem tudom, emlékszel-e rá, hogy rézeleje. Igen. Na most, ha ilyen pálinkát ittam, amikor dohányos voltam, ugye azóta én ezt már nem tudom megtapasztalni, de ha ilyen pálinkát ittam, amikor dohányos voltam, és utána rágyújtottam, akkor az ilyen édes lett a füst a szádban, a résztartalom miatt.

Most, hogy beszélünk róla, baromi kíváncsi lennek egyébként, hogy az e-cigarettával is, tehát hogy a nikotin csinálja ezt, vagy a füstben lévő egyéb anyagok, de ez rettentően érdekes dolog volt. Amúgy a rész meg, ha jól emlékszem, egyébként antibakteriális, Hát a felülete, igen. Igen. És hogyha

Charlie: nyalogatod, és mindenféle 

Fifika: sabbal a szádban reakcióba lép.

Azt nem tudom. De bezöldül a szád. Hogy van-e szopóka a végén, érted? Vagy mondjuk filtert raktak bele. Ez nagyon fontos. De 

Charlie: várjál már, még mindig nem fogtam föl. Tehát ez egy részcső gyakorlatilag, tehát nem rúd, hanem a közepe likas, és azon keresztül 

Fifika: szívod a levegőt. Mint ha dohányoznád. És ettől leszoksz.

És ettől leszoksz. Nem tudom, hát ezt állítják. Hát azonnal 

Charlie: megyek azonnal megyek itt a rezes bódba, azt veszek. Az milyen lenne, hogyha tudod ezt amivel a gázcsöveket szokták? Azzal így kérek belőle egy ilyen tízcentis darabot, és akkor arról rádúrnám. 

Fifika: Mi 

Charlie: csinál? Én leszokom a dohányzásról. 

Fifika: Majd lesz olyan is egyébként.

De hogy igen, szóval az e-cigaretta más célú fölhasználásat én a legelőször, biztos, hogy emlékszel te is rá, a szép emlékű fasztek nevű. 

Charlie: Emlékszel, és tudom, hogy a gyantás ízére gondolsz. 

Fifika: Arra, arra. Tehát, hogy volt egy olyan e-cigaretta, még a fasztek korai szó, és még én videót is néztem róla. És még a kollégám rend…

Volt 

Charlie: olyan ismerősöm, aki rendelt 

Fifika: is, igen. És hogy a csávó valami tubusból nyomta ki ezt a pasztát, amit bele kellett nyomni az atomizátorba. Ott volt egy 

Charlie: csésze, vagy mi 

Fifika: a tököm. Egy csésze, igen, és akkor azzal kellett szívni, és fogalmunk nincs egyébként, hogy mitől volt ilyen fogkrém állagú, vagy nem is fog, ilyen gél állagú volt inkább, mint fogkrém, és hogy abban mi volt a jó, vagy mi nem.

És utána ezen fölbúzdulva jöttek a különböző gyanták, amik már nem a kimondott elcigaretta fölhasználás, illetve… Volt egy idő, amikor még valamelyik rapper nevével fémjelzett ilyen hát kvázi HMB, korai HMB volt, amikor nem üvegszállt, csak egy tekercs volt egy szita alatt, és a forró levegőt szívt ad át rajta gyakorlatilag, és ugye a beletett virágot lehetett vele pároloktatni, vagy hevíteni.

Igen, gondolkoztam rajta, hogy mit mondjak, de igen, és akkor ez volt az úgynevezett gyógynövény vaporizátorok nagy korszakának a kezdete. 

Charlie: Én csak arra emlékszem, hogy ez a gyantás anyám kínja, ez az első használatig volt ilyen 60 százalékos elmondások szerint, és utána azt már nem nagyon tudtad kitakarítani, és onnantól kezdve szerintem inkább szenet gyártott ez a készülék, mint semhogy bármi, tehát rákormolódott, rákokszolódott, ráégett, a következő réteg, következő, következő, következő, és aztán inkább dobd el.

Fifika: És egyéb iránt szerintem ezekben a vaporizátorokban a legnagyobb innováció, amit így beugrott az a Az a napenergiával működő, hevítő készülék, amelyik hát kvázi egy lencse volt, és beszéltünk róla valamelyik podcastban, de ugye senki ne haragudjon meg ránk, 470 valahány adásnál tartunk. Tehát valamelyik, tudom én, 1 és 200 közötti adásban beszéltünk róla, egyébként Muadib vaporizátornak hívták, a cuccot, és a napfény hatására ugye a lencse összegyűjtötte a napfényt, és az fókuszban volt a cucc, amit el kellett hanvasztani, és közben lehetett szívni befelé a gőzt.

Na de… Erről 

Charlie: tudod, mi jutott eszembe nekem? Mi? Az Anima Sound System-nek a… Az a száma, amikor azt mondják, hogy Ed 

Fifika: a napfényt be a számba, és 

Charlie: az egy az egyben. Egy az egyben ennek a himnusa is lehetne. 

Fifika: Abszolút ráillik, és utána jöttek aztán, ami Amerikában ugye őrült nagy fölháborodást keltett, meg ugye megbélyegezte az e-cigarettát.

Azok az e-cigarettat töltetek, amikben már HTC volt. THC. Bocsánat, HTC, az egy telefon. 

Charlie: Egy kézlete volt, hogy e-cigarettát belerakják. 

Fifika: Igen, THC volt. Némi e-vitamin acetáttal fölütve. És itt nem álltunk meg, mert ugye a tavalyi évben kezdtek elterjedni a dizájner e-cigarettatöltetek. Ez a CBD-ből előállított HTC-vel rokonvegyület.

Egy HTC van még mindig? Vagy miért? Annyira figyelj, három HTC telefonom volt. Mindenki bocsássa meg neked. És még a Windowsos telefonkorszakból a régi Windowsos telefonkorszak. 

Charlie: Boomer külön kiadásunkat hallhatnánk. 

Fifika: Boomer külön, igen, igen, igen. És én azokat imádtam egyébként, tehát a mai napig nagy nosztelgiám van a…

Azok után, a telefonok után. Szóval, hogy itt nem álltunk meg, és nekem az a sandagyanúm, hogy egyrészt ez pont arra jó, hogy démonizálják továbbra is az egyszigarettát, az ilyen irányú, hát szerintem balfaszkodások miatt, illetve hát a törvényhozók nem fognak különbséget tenni ezek között a fekete piaci termékek és a hivatalos bejelentett termékek között, mert ugye az agysejtjeik száma odáig már nem terjed ki, hogy túllássanak a saját hülyeségükön.

Nekem nagyjából egyébként így ennyi ez a más célú fölhasználás, nem tudom. Ja, bocsánat, hát ne feledkezzünk el a forrasztópákáról. Hát, pláne. A kínai forrasztópák a kiegészítőről, ami az 510-es csatlakozóba megy bele, és mint egy 8 és 15 watt közötti teljesítményre képes. Tehát 

Charlie: mondjuk az ónt azt viszonylag soha a bidős életben nem olvasztotta föl.

Fifika: gyantára nagy esély van, hogy azt föl fogja olvasztani, de hogy az ónt azt nem, az biztos. Akkumulátort ne forrasztatok ilyennel, nem fogtok 

Charlie: tudni. De hogyha már a cél kereszten túljutottunk, akkor van egy a dohányzás elleni küzdelemmel kapcsolatos témánk is, ami a Tobacco Reporter-en jelent meg, és az egy nagyobb élegzetvételű témánk, Cikk szörny?

Vagy nem is tudom, hogy minek mondjam én ezt. 

Fifika: Egyrészt szerintem egy hihetetlen jól összeszedett cikk. Így a kop után azért jó, hogyha az emberek fejét így nagyjából egyenesbe húzzuk egyrészt. Tehát, hogy ne higgyétek el, ami ott elhangzik. És egyébként én még nem hallottam, hogy leszűrődött volna már bármi mondjuk a magyar sajtóval, a COP10-zel kapcsolatban.

Hát 

Charlie: tudod, hogy hogy fog menni, majd a WHO leszűri az eszenciáját, és akkor az lesz az, amit majd… Tükörfordításban mindenhol le fognak szerintem hozni, és hivatkoznak rá. 

Fifika: A cikk cím egyébként a dohányzás elleni küzdelem idegrendszeri összeumlása. Nekem nagyon. 

Charlie: Miért tetszik nekünk ez annyira? Ki ennek a cikknek a jegyzője?

Clive Bates. Az 

Fifika: öreg Clive Bates. Egyértelmű. Egyértelmű. És hát baromi hosszú a cikk. Én vettem magamnak a fáradtságot, nyilván végig rágtam rajta magam. És Clive Bates azon kezdett el a cikk alapján filózni, hogy a rekreációs nikotinpiac egyébként már ez a szóösszetétel is szerintem kiveri a biztosítékot.

Ez 

Charlie: nálam annyira hajaz a rekreációs céluk a Nabizra, hogy borzasztó, és annak megvan egy felütése az egész utána következő beszélgetésre, Ez olyan, hát valahogy próbáljuk meg ráhúzni, hogy nem káros, és akkor rekreációs, legyen rekreációs. 

Fifika: Rekreációs nikotin piac innovációja forradalmasítja a dohányipart, és összezavarja a dohányzás visszaszorítását.

És gyakorlatilag ugye azzal indítja ezt a cikket, hogy egy 1997-ben megjelent könyv az innovátor dilemmája használta először azt a fogalmat, hogy bomlasztó innováció, ami Ami Clive Bates szerint egyébként az el-cigarettára abszolút igaz. És én a Clive Bates cikke nyomán visszanéztem a kazánál megvan az el-cigaretta történetel 2021-ig.

Egészen, ugye főleg a kazánál ez egy amerikai… Székhelyű elcigarettás szervezet, aki a forgalmazókat és a fogyasztókat fogja össze. És náluk ilyen havi bontásba, Csárli, minden év, hogy éppen Amerikában ki mit támadott, milyen pert adott be, hogy volt, mint volt, melyik dohánycég, mit szólt hozzá, az FDA, a nem tudom én, a gyógyszeripar, mert tényleg egy ilyen baromi, részletes dolog, és ott nagyon jó végig lehet azt a folyamatot követni, ahogy először a dohányipar megszeppen az elcigarettal áttán.

Ezt 

Charlie: mindenki más is értse, totyognak, mint a szarógalambok. 

Fifika: És ugye a megszeppenés az két okból következik be. Az egyik az, hogy ők már előtte próbálkoztak ezzel. Nem elcigarettával, nyilván egyfajta HMB-vel, és gyakorlatilag az hihetetlen látványosan megbukott a piacon. És nem egy kísérletről, meg nem kettőről van szó, hanem többről.

És látni annak a sikerét, ahogy egy aránylag faékegyszerűségű cucc elkezd a piacon teret nyerni, az ő szemszögükből nyilvánvalóan, hát hogy is mondjam, hogy szépen fejezzem ki, igen értekes volt. És látjuk azt is, hogy mikor kezdik azt gondolni, hogy ho-ho, itt valami kezd megváltozni, valami elindul. Ugye ez a 2010-es évek eleje, amikor az elcigaretta, de tényleg az szinte robbanásszerű volt, ahogy meghódította azokat a duhányosokat, akik egyrészt fogékonyak voltak a műszaki megoldások iránt, másrészt próbálkoztak már bármivel, az ég adta világon, és semmivel nem sikerült leszokniuk.

Viszont az elcigaretta meghozta nekik ezt a fajta megváltást. És ugye ahhoz, hogy valaki hozzájusson, ahhoz kereskedők kellenek, ahhoz gyártók kellenek, ahhoz kell egyfajta háttér, ami legyártja, értékesíti, a hozzávaló folyadékokat elkezdi gyártani, és mindenki elkezd ebben az üzletákban innoválni.

Készüléket, porlasztót, akkumulátort, likvidet, mindenféle dolgot. És ez valami hihetetlen módon fölfutott, úgyhogy a törvényhozók azok csak kapkodták a fejüket, hogy most ezzel mit kezdjenek. Az elején 

Charlie: azt annyira nem tudtak semmit kezdeni vele, ha belegondolsz abba, hogy datáljuk mondjuk 2010-től a dolgot.

Előtte álltszik a cigi. 2010-től 2014-5-ig volt egy olyan iszony, tehát a hajadat levitte. Mire berendeltél valamit és megjött, addigra volt 

Fifika: belőle jobb? Ez abszolút így működött. És 

Charlie: ez volt mondjuk az a 4-5 év. Azóta eltelt 10 év, és abból a 4-5 évből játszik mindenki.

Fifika: Igen, még most is abból élünk. Igen, a 

Charlie: készülékek alapjai, hogy hogy működik, mit tud, a kazánok kialakítása volt.

Hát nem vagyunk már nagyon benne a mainstreambe, tehát nem veszünk havonta 5-6 kazánt, De, amit az elején megvettünk, ezek a kazánok is ugyanúgy működnek, csak kicsit más a formája, meg valami nagyon fenszi dolgot, amiről tudod, nem tudtad, hogy szükséged van rá, de majd ők mondják, hogy szükséged van arra, hogy nem tekered a húzalt, hanem egy fém lap van benne, ami micsoda?

A mesh. Mesh. 21. századi verzió. A lusta ember messe, nem kell pödörgetni 20 percig. A 

Fifika: mesh, ugye épp ezt szerettem volna én is neked mondani, hogy talán az utolsó ilyen nagyobb innováció az a mesh volt. De hát ugye annak is volt előzménye, mert ugye a Genesis rendszerű kazánokba mesh-t használtunk. Itt gyakorlatilag a mesh-t, Összepárosították a hagyományos vattás megoldása.

A vatta is mekkora innováció volt az üvegszál után. Tehát, hogy azért mi pont ezt az időszakot éltük meg, ami ez az óriási technológiai innováció volt. Na, 

Charlie: szóval ezt akartam mondani, hogy azóta az elmúlt tíz évben nem történt annyi, mint az előtte levő négy évben, ami egy ilyen exponenciális, mintha egy űrrakétával elmentünk volna a holdig tíz perc alatt.

Meg vissza. És utána gyakorlatilag tíz éve már csak kolonizálgatunk a holdon, de nagy trúváj nincs. Ó, nagyobb lett a kijelzője a készüléknek. Hű, menő. Vagy 400 watt, ami gyakorlatilag csak annyi, hogy beleraksz még két akkumulátort, meg az elektronikát felkészíted rá. Igen. 

Fifika: Azt látjuk egyébként, hogy így ilyen furcsa, tehát ez olyan, mint a divat, hogy tolódnak el a hangsúlyok néha, hol a DL irányba, hol az MTL irányba, hol a nem tudom is én, ugye most visszajöttek az eldobhatók egy két-három éve, ami már azt gondoltuk, hogy kiment a divatból, meg hogy ezek a pici készülékek már nem fognak visszajönni, de visszajöttek.

Charlie: Fifika, nézd meg a találkozókon készült képeket. Én múltkor elővettem megint a Big in Japan-es videót, amikor a Gerivel ökörködtünk. Az asztal tele volt csőmodokkal, más se volt. Mechanikus csőmodok. 

Fifika: Nem is láttunk boxmodot. 

Charlie: Azoknak van, akik a saját nemüket szeretik, tudod? Ilyen lusta vagy, hogy vatt meg az anyám kínja.

Mikor a te általad említett provarinál beállítod a feszültséget arra ellenállás értékre, azt akkor gondolkoznak a kupák. Hogy aztán jött a boxmod, aztán jött a… Nem, bocsánat. Mehamod, varivolt, varivat, fú, mekkora egy csőbe belefér a varivat, Jézus Mária! És aztán még nem akartuk elengedni, és hogy legyen csőformája, de legyen varivattos, és akkor emlékszel a kikre, amit a…

Nekem 

Fifika: van, a 

Charlie: mai napig megvan. Nekem is, nekem is, Barit Zsoltitól kaptam, nagy tiszteletnek örvend a szekrényemben emzárolva, elrakva, amit csak bele kellett dobni a 18-6-50-es aksi alá, és akkor lett egy varivattos, jój! Nem, az még csak varivoltos volt, bocsánat, modod. És aztán valahogy jöttek az embereknek ezek a, legyen boxmodunk, meg akkor, ahogy a tenyerünkben fér csak 

Fifika: el, Jöttek a PWM szabályzású modok, itt tényleg olyan, mi volt az, ami úgy nézett ki, mint a Lava és PWM volt?

Z? Z-Max. 

Charlie: Z-Max, ami nem úgy nézett ki, mint a Lava, hanem úgy nézett ki, mint a Provari. 

Fifika: Mint a Provari, így van. A Provari egy. A klasszik Provari, és az volt a Z-Max. Az volt a szegény ember Provaria, igen. Az 

Charlie: volt az első modom, bocsi. 

Fifika: Hát akkor még nem voltál ilyen kulák, ja. Az volt a szegény ember provaria, de hogy hallani lehetett, ahogy szaggatja az impulszus szélesség a vattát a kazánba.

Tehát, hogy az valami brutális volt. És aztán nézd meg, hogy az a technológia is hovarukta ki magát, ugye? Egy Dani. Bocsánat, 

Charlie: a kobra írja, hogy szép kis zizegése. Kobra az nem zizget, az kobrázott. Már a nevedet így, hogy kimondom, kobrázott a PWM. Hallottad azt a krrrrr, hogy szaggatta az impulszussal. Igen. 

Fifika: Na szóval visszatérve a Clive Bates cikkéhez, mert még fogunk nosztalgiázni ezeken a dolgokon, de hogy visszatérve a Clive Bates cikkéhez, Az addigi hagyományos dohányipari szereplők csak álltak és néztek, hogy megjelenik a piacon egy hasonló eszköz, amiről minden józan gondolkodású ember tudja, hogy kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigaretta, és óriási növekedést tud mutatni, miközben egyébként a dohányzás az stagnál, vagy nagyon lassan növekszik.

És ugye a dohányról azt kell tudni, hogy ott megy egyfajta, hát azt is mondhatnám, hogy mocskos, de nem mocskos, hanem az állam által generált dohány, De a WHO által megtámogatott adóemelési politika, amire ugye a dohánycégek rábólintanak, illetve ez így hülyeség, hogy rábólintanak, ők nem tudnak mit tenni.

Tehát, hogyha az állam azt mondja a WHO javaslatára, hogy már pedig a cigarettatermékek adóját emelni fogjuk, akkor őnek ki gyakorlatilag ebben nincs beleszólása. És ezzel a fajta technológiával az állam bevételeket kezdik el növelni, miközben nem hozza meg azt a dohányzás csökkenést, amit elvárnak ettől az adóemeléstől.

És ez ugye folyamatos. Tehát ez a mai napig így van, hogy a VHU javaslatára minden évben emelkedik a dohánytermékek adója. Ami egyrészt ugye pótolja a kiesést, ami a hagyományos dohánytermékek piacán tapasztalható egyébként nem mindenhol. Tehát ez nem úgy van, hogy így meredeken elkezd bezuhanni a dohánypiac, hanem Magyarországon biztos, hogy mérhetetlenül kevés a visszaesés a hagyományos dohánytermék piacon.

De azt látjuk, hogy iszonyú módon bővül azoknak az új generációs készülékeknek és eszközöknek a használata, ideértve egyébként most már ugye a hevített dohánytermékeket is, az elcigarettával karöltve, amelyeknek a közegészségügyi haszna sokkal nagyobb, mint a dohánytermékeké. Csak hogy mindenki értse, tehát egy elcigaretta felhasználó valószínűleg, tehát 95% a valószínűsége annak, hogy nem fog a közegészségügynek annyi pénzbe kerülni, mint egy akut dohányos.

Tehát a kettő közti különbség az a közegészségügy haszna. Mi közben azt látjuk, hogy a… A kettő közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk, hogy a közben azt látjuk Ezeket a termékeket is próbálja az állam adóztatni, de nálunk már ez sem működik, hanem inkább fogja és betiltja.

Tehát attól a pici bevételtől is elesik a magyar állam, amit egyébként egy élhető elcigarettához való hozzáállással meg tudott volna szerezni. A 

Charlie: picihez csak annyit, hogy ez olyan öngerjesztő folyamat. Jelen pillanatban tényleg ez már egy ilyen hibahatár környéki bevétel. De ha ez nem jutott volna el idáig, hanem marad minden ugyanúgy, ahogy volt ezelőtt tíz évvel, akkor meg már nem lefele megyünk, hanem fölfele megyünk bevételben, erősen, vastagon.

És… Ami egyébként, egy kicsit kikacsintok egy másik cikkre, de csak említés szinten, a Time-on olvastam ezzel kapcsolatban valamit pont, ami itt van a cikkben, hogy mi lesz az elektromos cigaretta után, hova lehet. Tehát nem abban gondolkozva, hogy hova fejlődik az elektromos cigaretta, hanem mint annó volt a cigarettáról az e-cigarettáról, hova tovább.

És jön a fantasztikus új felismerés. Yule is out, zin is in. Ez az új varázsszó az amerikaiaknál, a zin. Z-Y-N. 

Fifika: Mi a zin? Nikotintasak. Jaj, nem mondod. De, nikotintasak, 

Charlie: igen, és hogy ugrik meg a fogyasztási hajlandóság, és úgy is, hogy… Hallod, rajzolni tudnád ugyanaz, mint a zsúlnál bazdmeg, hogy posztolnak ezekről, hogy így használom, így veszem, és ők az influencerek.

Fifika: Jaj, de szép szó, Istenem. És ugyanabban a gödörbe fognak belelépni. Csak rántják 

Charlie: magukkal az összes többit a 

Fifika: sapot is. Ezt most borítékolom, igen, és ugye egyébként meg, mint tudjuk, nem ők találták fel a spanyol viaszt, tehát ez már száz éve létező dolog a piacon, csak ők adják el az életérzést. Már megint nincs ott egy dohányipari szakember közöttük, aki mondaná, hogy gyerekek…

Ácsi. Tehát, hogy ez nem így kéne, hogy működje. Visszatér a Clive Bates-hez, tehát miután így a dohányipar fölocsúdott ebből a sokból, és bevásároltak ők is elcigaretta Cégekből, különböző technológiákból, és elkezdték újrafejleszteni azt a technológiát, ami már nekik a 90-as évektől megvolt a hevített dohánytermékeket, és ez megint egy fejlesztési fázis már az új technológiákra alapozva.

A törvényhozók pedig meglépték a legrosszabb dolgot, amit tehettek, amikor elkezdték úgy megállítani ezt a fajta növekedést, hogy Azt sugalták, azt sugalmazták, hogy ezek az új típusú termékek még rosszabbak, mint a hagyományos cigaretta, vagy ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta. És a tiltásokkal, és ezt akár mi is írhattuk volna egyébként, amit Clive Bates is írt, hogy mivel az új termékek tiltás alá esnek, három elsődleges válasza van a tiltásra a fogyasztónak, a túlzott szabályozásra, vagy visszatér a dohányzáshoz, vagy megnövekedik a fekete piaci kereskedelem, vagy olyan hülyeségeket csinál otthon a felhasználó, amivel a saját életét és az egészségét kockáztatja.

Tehát, hogy… Arra felé terelik ezzel az egész e-cigaretta fogyasztást, ami felé nem kéne terelni. A jó Isten áldja már meg ezeket a döntéshozókat, hogy nem látnak át az út túloldalára. 

Charlie: De átlátnak, Fifika, mert abban a pillanatban, hogy lesz egy ilyen e-vitamin acetátos 2.0, akkor azt megint a saját vitorlájukba fogják azt a szelet, hogy nézzétek meg az elektromos cigaretta.

Nem azt mondja, hogy nézzétek meg az általunk túlszabályozott, szarra kényszerített ember, aki máshogy nem tudott hozzájutni, ezért feketén vette, vagy ezért otthon keverte, és nem ellenőrzött likvidet, csorgatott a kazányjába. Ők generálják a saját, tehát azokat a hibákat, amik bejönnek, azt mind ők generálják ezzel.

Milyen egyszerű lett volna, képzeld azt el, hogy nem betiltják, hanem azt mondják, hogy ellenőrészve lesz az összetétel, ugyanúgy, mint annó volt a diacetil esetében. Igen. Nem lehet benne. És mi történt, Fifika? Nem lett benne. Hát ennyi, ennyi. 

Fifika: Tehát én ezt valahol a századik podcast adás előtt mondtam, hogy támogató, tehát én azt vártam volna a szabályozóktól, hogy egy támogató szabályozás legyen, ami azt mondja, hogy gyerekek nézzétek, ez nem lehet benne, meg az nem lehet benne.

Meg amaz nem lehet benne, meg emez nem lehet benne. És akkor az nem lesz benne. Tehát az összes ilyen emlékezés, amelyik ez a… Petire, hogy ő milyen minősítéseket szerzett be annak idején a likvidjére. Nincs benne diacetil, nincs benne acetylpropionil, meg ilyen rákkeltő ketonok, meg nem tudom én mi. És az neki baromi sok pénzbe került, de megtette.

Mert ő egy olyan gyártó, aki piacon akar maradni, és az összes olyan gyártó, aki a piacon akar maradni, az meg fogja tenni. Tehát ilyen baromi egyszerű. Ausztráliában, ugye Clive Bates ezt is felhozza példaként, vényköteles lett a… Az összes vépeszköz, gyakorlatilag a piac 90% a fekete piacról szerzi be a cuccait.

Bemegyek a dokihoz föliratni egy 200 wattos modot? Vagy hogy képzelték ezt egyébként drága jó Ausztrála törvényhozók? Te még fiatal vagy, 

Charlie: neked még csak 60 wattosat írok föl. A COPD-d van, akkor 100 wattig elmehetünk. 

Fifika: Te bemész a patikába, és akkor mondod, hogy nem lehetne esetleg a 80 wattosért egy 100 wattost, doktor úr.

Hú, tehát ez valami elképesztő. És ugye az összes ilyen közegészségügyi fasiszta arra játszik rá, Éljükön az ilyen tiktokker doktorokkal, akik gyakorlatilag a WHO és a különböző ilyen pénzes áldohányzás ellenes szervezeteknek a szószólói. Senkinek ne legyenek kétségei, hogy ezek azért vannak, mint a Free Kids for Tobacco, hogy ők tényleg küzdenek valami ellen.

Ők azért vannak, hogy minél több black money-t tudjanak magukhoz szippantani, és abból tartsák el magukat, és ezt a szerepüket teljesen jól betöltik. Szóval… Ez a fajta hozzáállás ebbe az irányba fogja terelni a fogyasztókat. A fogyasztók nem akarnak egyébként fekete piacot, nem akarnak egészségtelen likvideket, tehát semmi olyat nem akarnak, amire most őket rákényszerítik.

De nincs más. 

Charlie: Tudod mi az ártány ebben az egészben, hogy ezek az érdekcsoportok, amiket az előbb is black money szervezeteknek hívtál, olyan ártalmas dolgokat csinálnak, hogy egyrészt hamisan azt sugalják, hogy a hevítés nélküli, bocsánat, a hevítéses termékekre nem igaz az, hogy kevésbé kockázatos, mint a cigaretta, azokat az adatokat, Relativizálják azokat a tudományos tényeket, amiket náluk képzettebb kutatóorvosok a plénum elé vittek, hogy a kockázat csökkentése igazából a dohánygyártó cégeknek csak egy marketing fogása.

Azt állítják, hogy ezek a dohánygyártó cégek, és itt tudod, mint nálunk a, hogy szokták mondani? A fake news, az náluk a bikto bakkó, és hogy hozzákapcsolják tudatosan ezekhez a fejlesztésekhez, annak ellenére, hogy rengeteg független szakértő támogatja a dohányzás ártalomcsökkentést, az az állításuk is, hogy azok az állítások, amiket nem ők mondanak, azok az állítások, amiket nem ők mondanak, Azokat vagy kizárják, vagy azokat, akik azt állítják, hogy márpedig az nem úgy van, azokat stigmatizálják.

Létrehozzák a véleménybuborékokat, legyen példának itt mondjuk a Coptíz, 

Fifika: Nagyon jó a megfogalmazása a szövegben egyébként, mert azt írja, hogy a csoport gondolkozásra nyitott buborékok létrehozása. Ez a birka szellem 2.0-a. Tehát, hogy lapos földhívők. Érzed 

Charlie: ebben az ellentmondást, gondolkodásra nyitott buborékok.

Tehát, hogy gyűjtsünk össze ugyanolyan gondolkodású embereket egy buborékba, és az tök jó, így simogatják egymás buksiait. Mindegyik azt mondja, hogy az jól csinálta Steve, te is jól csináltad Jan. Tehát, hogy ezzel nem kerülünk semmihez közelebb. 

Fifika: Áthelyezik a hangsúlyt a nikotin problematizálására, és szépen kiveszik a dohányfüstöt, a kátrányt az egyenletből.

Mikor volt 

Charlie: utoljára szó a kátrányról? 

Fifika: Tehát, érted? Olyan, minthogyha az nem is lenne ártalmas. Ezt 

Charlie: tudod, mikor volt ez az átkötés, amikor ezt cigaretta? De gyerekek, hát abban nincsen kátrány, nincsen rákkeltőanyag. Ha olyan helyről szerzi be az ember. És akkor valahogy úgy relativizálták, és már a kátrányt azt így vezessük ki, a köztudatból, az nem, az semmi.

Az, hogy cigaretta égés, HMB vagy E-cigaretta nincs égés, kettő között mi az állandó? A nikotin. Akkor üljünk 

Fifika: már át a nikotin. A közös nevező. Igen, 

Charlie: üljünk már át a nikotin lóra, és akkor menjünk ezen tovább. 

Fifika: És mi van, hogyha én nikotinmentes szívok? Az se jó, az se jó. De az ízesítőanyagokban ott vannak a rákértőek.

Hát nem tudjuk, hogy mik vannak benne. Nem tudjuk. A hosszú távú hatásaikat nem ismerjük. Bizonytalanok vagyunk. Rövid távúak a hatáskutatások. És aztán ugye folyamatosan a gyermekek, iszonyú jó fogalmaz a Clive Bates, folyamatosan a gyermekek feltételezett érdekeire való összpontosítás annélkül, hogy felismernék, hogy a serdülők korúak dohányzás jelöltjei, tehát akik majd dohányosok lesznek, ugye ez nem azért lesznek dohányosok, mert ők elcigarettát szívtak, hanem ennek nyilván megvannak a társadalmi gyökerei, a hozzáállása, nem tudom én mi, És hogy ezek a fiatalok, akik egyébként dohányoznának, ezek is profitálnak abból, hogy egy alacsony kockázatú terméket használnak a cigaretta helyett.

Ezt senki nem 

Charlie: mondja ki. Nem jól látod. Már megint. Tehát ki kell javítsalak. Már megint. Ki kell javítsalak. Mi előrébb vagyunk ebben. Fifika, rajzolt föl fejben ezt a fiatalok megvédését azzal, hogy Magyarországon az LMBTQ propaganda az ovodák ajtaindörömbből, és hogyha ők bejutnak, akkor minden ovodást át fognak operálni.

Ez ugyanaz. 

Fifika: Hát vagy legalábbis minden ovodásban képződik egyfajta hajlam vagy kívánság az átoperálás irányába. 

Charlie: De ez is pont ugyanaz. Ezt elég sokszor mondod, és stigmatizálod a másik oldalt, Akkor azok, akik finoman fogalmazva is a gondolkozáshoz lusták, de mivel sokszor hallják sok helyről, ezekkel a TikTok-dokikkal, meg szakértőkkel megtűzdelve, és hányszor olvastam Fifika alatta, hogy doktor úr segítsen, tehát tudod, ez a pátoszos, a doktor majd segít, a doktor meggyógyít, amit a doktor mond, az úgy van, és hányszor megkaptuk mi is, hogy ugye te valami, nem tudom én, milyen bérenc voltál, és összeállítottak, és ugyanannyi adásidőt kaptál abban a Pénzcentrumos akármiben, mint a 

Fifika: doktor.

Tehát milyen fölháborító volt, igen, hogy meghallgatták a másik oldalt. Tehát itt azért, amikor arról beszélünk, hogy van egy társadalmi jelenség… Bocsánat, téged a 

Charlie: laposföld hívőkkel tettek egy 

Fifika: szintre. Így van, így van. Tehát amikor van egy társadalmi jelenség, akkor azt úgy tudjuk komplexen vizsgálni, hogyha azokat is megkérdezzük, akik részt vesznek a társadalmi jelenségben.

Tehát ebből a szempontból én még emlékszem rá, hogy a trafikba vezetés előtt még azért így, tudod, mint a RTL klub, Krisztiánt behívták, TV2-be, ide, oda, amoda, hogy még azért volt valami hajlandóság abban, hogy megkérdezzék a másik oldalt, hogy mi a vélemény erről az egészről. De hát, hogy mondjam neked, a közegészségügyi szószólókban soha nem volt meg a hajlam ahhoz, hogy egy, megismerjék a felhasználót, kettő, hogy valamilyen diskurzust alakítsanak ki a felhasználóval, illetve ütköztessék az érveiket.

Tehát, hogy legyen egy fórum, ahol eldiskurálhat az ellenző, a felhasználó, és talán alakíthatják egymás véleményét. Ezt a WHO kizárja. Te egy megveszekedett dohányos vagy, ha elcigarettád, ha HMB-t, bármit is szívesz. És már füstöt fújsz ki. És füstöt fújsz ki, ezt tudjuk. Ugye most már a füst fogalmát is átdefiniálta a WHO ez miatt.

Grécsi László 2.0. Hát hihetetlen, komolyan mondom. Amire ezek az emberek képesek, az… Amit megmernek tenni. Elképesztő. Amit mondtál, az utolsó passzus 

Charlie: a Clive Bass-nek az írásában, hogy a fiatalok és a felnőttek érdekei közötti 

Fifika: feszültséget 

Charlie: a politikai pozíciójával senki nem kívánja feloldani, nem foglalkozik a következményekkel, inkább nyíltan megtagadja azt.

A bobaj nem 

Fifika: lehet. Ha nincs, nem kell róla beszélni. Ez ilyen egyszerű. Ez olyan, mint a hajléktalannok a kádárkorszakban. Nem voltak, mert nem beszéltünk róluk. Ők 

Charlie: voltak, vagy egyébként a KMK-k voltak, nem? Igen. Kinyitották a kemény fedelőt a megfelelő oldalon, nekem még volt ilyen személyim, ahova bele volt vezetve, hogy hol dolgozol.

És ha nem nincs ott, akkor te közveszélyes 

Fifika: munkakerülő vagy. Harminc napod volt arra, hogy munkahelyet keresd magadnak, mert ha nem, akkor te közveszélyes munkakerülő voltál, és azért bevihettek. Tehát, hogy ott nem volt, hogy szólok az ügyvédemnek, vagy valamiért. Azonnal kiszabták, ami a törvénykönyvben…

Volt. Szóval hálásak vagyunk Clive Batesnek, mert ugyan nekünk kvázi semmi újat nem mondott, de nagyon jól összeszedte azt a keretet, ami mentén az innováció, ez a bomlasztó innováció, mint amilyen a HMB, az e-cigaretta, a nikotin párna meg tudja zavarni ezeknek az embereknek a gondolkodását, és egyszerűen nem tudnak vele mit kezdeni.

Charlie: Jó, de Fifika, akkor ha az előző példámat ugye az LMBTQ propagandás gyerekekkel, meg a fake news és társai topikokkal, ezzel párhuzamba állítom, akkor van? Van ennek értelme? Szerinted? Tehát, hogy most értsük ez alatt, hogy a WHO és annak gitterletei, tagszervezetei, black money szervezetek, ők elég hangosan és elég sokszor tudják mondani azt, hogy hát már pedig nem ismerünk, nem tudunk, és a többi, és a többi róla eleget, és egyébként az nem pára, hanem füst, és egyébként, és ők ezt nagyon sokszor, nagyon kitartóan, konzekvensen és célzottan állítják, szemben mondjuk Clive Bates-el, mi fölmegyünk a weboldalára, és elolvassuk, de hogy akit érintene, ahhoz nem biztos, hogy eljött, sőt, szerintem kevés az esély arra rá, hogy eljut a dolog.

Tehát, hogy ez már megint a kifárásztásra játszik szerintem, már nem Clive Bates, hanem a másik oldal, és aztán ugyanúgy, mint ahogy a magyarok beleszürkültek az egészbe, más is meg fogja szokni. Köszönöm, hogy megnéztétek! Hogy nincs, hogy ilyen van, ez a normális, a trafika normális, meg a teszkus szatyorból vásárolni a kampuszon, az a normális, közben meg nem.

Fifika: Én nekem az a véleményem egyébként, hogy több generációnak kell elmúlni a Charlie ahhoz, hogy a likvidkeverést, a tekerést, az e-cigaretta működésének alapjait kiöljék a társadalom minden szintjéről. Tehát itt azért a palackból előjött az a, hogy is szokták ezt mondani, előjött az a szellem, amit baromi nehéz már visszatuszkolni.

És ez olyan lesz, mint a smírglipapír, hogy azért így csiszolódunk, csiszolódunk, mi is visszaveszünk egy picit az igényeinkből. Ők meg hát, ha én, tudom, hogy én ilyen örökoptimista vagyok, de ők meg hát, ha rájönnek arra, hogy ez az egész tiltásos dolog, ez úgy hülyeség, ahogy van, és hogy szépen lassan föl kéne szabadítani ezt a Ezt a piacot élhetővé kéne tenni, nem a fekete piac felé terelni mindenkit.

Láttuk ezt a manórút hisztit, amit gyakorlatilag nagyon rosszul kezeltek le, és még akár jól is elsülhetett volna, hogyha a megfelelő helyen van a manórút, csak mire a manórút Magyarországra berobbant, addigra a trafikokból kiirtották a piacot. A nikotintartalmú ízesített likpideket, zárt rendszerű készülékeket, és ezért aztán csak a fekete piac maradt a fölhasználóknak.

Ez ilyen baromi egyszerű képlet. De 

Charlie: már annyit beszéltünk, hogy konyarodjunk a kocsma 

Fifika: felé.

Charlie: Van nekünk egy olyan lelésünk, ami nem ezért indítottuk mi el, de valami hasonló volt a mi fejünkben is az Eczigi Múzeum kapcsán. Érdekes találatok vannak egyébként azon a linken, amit beraktál a show notes-ba, és én is csak azt tudom alattámasztani, hogy akik küldtek mindenféle modokat nekünk, Hogy néha, hát nem azt mondom, hogy az ember könnyen kicsordul, de hogy elkap a nosztalgiavonat, mikor leírod azt, hogy tudod, lehet-e még kapni?

Nem. Mennyiért vetted? 150 ezer forint. Még a mai napig használod, száz százalékig meg vagy vele elégedve. Ezek azok, amik tényleg a történelem darabjai most már, és ha nem lenne fotó, akkor ezek is ugranának, de hogy neked van-e olyan, ami úgy olyan ikonikus és a fejedben van, de már nincs?

Fifika: Megmondom őszintén, hogy előbb jött az ötlet, és utána találtam meg az oldalt, amikor elkezdtem keresgélni, hogy itt a kikötői kocsmában miről beszélgessünk.

És hát gondoltam, tudod, hány olyan gyártó volt, rengeteg egyébként, csak nyilván nekünk nem jut eszünkbe, aki hallgatja az adást, arra kérem, hogy írjon már olyan gyártókat, akinek a termékeit használt, és aztán eltűntek a sűjjesztőbe. De nekem például, ami rettentően ikonikus, és van hozzá sztorim, az egyik az a…

Az a Nomad DSL 808. Emlékszel-e még erre a kazántipusra, hogy 808-as, Csárli? 

Charlie: Persze, persze. A legeső használhatatlan szarjaim egyike. 

Fifika: Na, nekem képzeled el, hogy van egy ilyen készülékem dobozba. Működik a mai napig. 

Charlie: Ezen meglepődök egyébként, hogy én múltkor találtam egyik laptoptáskámban egy e-health-t, és hát mondom, tudod mit?

Én erre rádurrantok. 

Fifika: És 

Charlie: működött. 

Fifika: És 

Charlie: mondom, hogy 180 milliampere nem volt töltve 10 éve. Hogy működsz 

Fifika: te? Hogy? Megőrülsz, megőrülsz. A másik az pedig az… E-Lips, most hirtelen nem, de megvan, az E-Lips 3 az egyben kit. Erre az a sztorim, hogy ez volt az a készülék, amit az egyik debreceni, azóta már rég nem létező online e-cigi bolt harangozott be Nagy Dírel Dúrral, és éjfélkor lehetett rendelni.

Emlékszem még biztos, hogy voltak ilyen sztorik, hogy na éjfélkor lehet leütni. Fönn is van egyébként a YouTube csatornámon a tesztje. Ez akkor egy nagyon spéci kis cucc volt, 360 milliampere órás elem volt, vagy aku volt benne, és baromi érdekes, mert itt ugye azt írja, hogy Hogy Feeling Materia Cannabis Wax.

Vigyáztam. Bocsánat, én kérek bocsánatot, de ez egy nagyon klassz kis elcigaretta volt ezzel az elnyújtott elipszis alakú akuval, meg ilyen szipkával, úgyhogy nekem ez a kettő volt, ami ilyen nagy nosztalgiát hozott a számomra, de ott van még azért egy-két, tehát hogy az a Fumi Vapor Gang Mod, ami gyakorlatilag egy boxer.

Charlie: Nekem tudod, melyik ugrott be? Azt itthon nem lehetett kapni, de ha mond neked valamit a bóge, Hogy 

Fifika: ne? Hogy ne mondaná? Ne viccelj már! Akinek nem volt 

Charlie: bóge kazánja, 

Fifika: az… Az a kanyarba sincsen. Igen, és hogy 

Charlie: ennek volt egy bóge, ego, pastrú, USB-s cucca, ami gyakorlatilag szerelhetetlen volt, javíthatatlan volt, kazáncserés volt, de hogy olyan volt, mint egy helix, csak alul nem egy 5-10 csatlakozó volt, amivel csatlakozott a kazánhoz, hanem egy USB-A csatlakozó.

És ezzel. Fú, mondom, te! Hát mik jönnek velem szembe? A másik ilyen nagy találatom, az a… Az a… Várjál, mert az előbb itt volt. Igen. A webpage-nek a vmod.xl.squonk módja, ez megvan neked fejbe? 

Fifika: Hogyne, hát ezt mondtam neked a múltkor, hogy az oszi árulta ehhez a kazánt, meg ezt a módot. Hú, de emlékszem. Ez e fölött én elcsúsztam.

Igen. Ez volt az, ami így trocsogott, amikor megnyomtad a skonker. 

Charlie: 2012. Így juk be a hajónaplóba, hogy 12 éves technika. Így van, 

Fifika: így van. Nagyon vad dolgok. És ez mai szemmel nézve sem egy csúnya. Nem, azt azért nem. Hozzáteszem, tehát teljesen jól használható. És nagyon sokáig árult ezeket az 510-es csöveket, amik hozzávalók voltak.

És azt hiszem volt ilyen extrém 08-as is szédülöp. Kettő, kettő három, kettő kettő egy nyolc, egy kettő nulla nyolc, és ez tényleg egy amerikai cucc volt. Gyakorlatilag ez a squonk, minden squonknak az ősöregannya, innen indult a squonkolás. És 

Charlie: hogy emlékezzünk meg azért a zsúrról is, 1.0-as pod, amit még az USB-be tudtál bedugni, és úgy töltötted, olyan volt, mint egy wifi antenna.

Production date 2015. április. Kilenc éve volt ez is, Fifika. 

Fifika: Ami nekem még így érdekes volt, az az Enjoy-nak a konvenensze. Magát a készüléket én nem tartottam a kezembe. Viszont azt a kazánt, ami abban volt, azt úgy képzeld el, tehát látod is, ha rákeresel, hogy az gyakorlatilag egy ilyen ego kazán. De ez egy zárt tankrendszerű ego volt.

Nekem ez volt úgy darabokba, hogy én tudtam megtölteni, összerakni, és egy golyó zárt el a likvidet a porlasztótól. És amikor rátekerted a kazánt a készülékre, akkor a középérintkező fölnyomta a golyót, a likvid bement a kazánba, és gyönyörűen működött a cucc. Ez egy baromi nagy innováció volt, illetve itt volt még az a lapos szipkás.

Majd te megmondod, hogy azt mi minek hívtuk annak idején. Hát azt hittem, hogy most megtalálom, mert itt aztán van minden. Itt van a Sorin Air, illetve itt van a Smoketeknek a Smokeback Pro modja, ami nekem is volt. Az a gyűrűt kellett tekergetni. Igen, és körbe fekete ilyen valami volt, és ilyen OLED kijelző volt alatta.

De egyébként az a 

Charlie: Sorin Air, meg mellette az SV Mi Pod Kit, hát az még megvan? Csak rá kéne tölteni? 

Fifika: Megáll, az nekem is megvan, ugye azt együtt teszteltük. Mindjárt meg lesz egyébként, amit ennyire keresek. Itt van a Blue is, ami még mind… Itt van a borzasztó Inokin Eye Taste SVD, emlékszel rá? 

Charlie: Szeretném elfelejteni.

Fifika: Itt van még egy ZNA Box Mod, ami egyébként szerintem a mai napig megállná a helyét a kinézete. És 

Charlie: ne felejtsük el, hogy az amilyen kényelmetlen volt fogni azt a szart, az annyira drága volt. És pluszba kellett megvenni hozzá a kiegészítő csövet a 18650-hez, és vágta a kezedet, de abban Evolve Electronica van, gyerekek, és az nagyot ment.

Jó volt egyébként az a készülék. Aztán Felhőnek is volt olyannya 2014-ben, négy április klópor. Vad. Na jó, van. Lépjünk tovább a mozis

Fifika: élményekre? Szerintem lépjünk. Mert hogy nekem van kifejezetten mozis élmény. Jaj, 

Charlie: annyira tudom, hogy mit fogsz mondani. Dűnekettő. 

Fifika: Dűnekettő, igen. Ó, IMAX-be 

Charlie: nézted? 

Fifika: Nem. Na, 

Charlie: amatőr.

Pedig mondani akartam, hogy gyere föl, nézzük meg IMAX 4.3-ba, leégesse a retinánkat, mert azt mondják, hogy ez 10 per 10-es, és ugye most végre elindul a cselekmény, és nem az a felvezetés szaga van, mint az 

Fifika: előző résznek. Kijöttünk a moziból, Attilával voltunk oda múlt hét szerdán. Kijöttünk a moziból, és nem volt felhőtlen az örömem.

Na. Hát, és ahogy olvasom a kritikákat, én ezzel egymagam vagyok. Egyrészt eltűntek szálak, eltűntek emberek, eltűntek események a könyvből. És hát, hogy mondjam neked, meredeken átírtak benne dolgokat. És tehát itt a pól anyja az ilyen, nem is tudom, szítja a tüzet a fremenek között. Ez baromira nem így volt a regényben.

Aztán elmarad a katarzis a végén, amikor elered a dűnén az eső. Valószínűleg az a következő részben lesz benne. A szent késes alia, aki… Ugye a Pólnak a huga, akit az anyja szül meg, az még az anyja hasában van, holott a regényben, ott már ilyen 23-24 éves, amikor a Pól legyőzi a harkoneneket, és ő lesz az, aki a bárót kicsinálja, egy három éves lány.

De ugye miután ő az anyja hasában alakítja át a mérget, így három évesen már olyan, Bengezerit erővel bír, amivel élő boszorka addig nem. Szóval nekem nagyon látványos valóban, meg aki nem olvasta a könyvet, az baromira élvezni fogja, de aki ilyen dűnehívő, tehát én háromszor olvastam a dűnét, végig az eredeti könyveket, amiket még mindjárt eszembe jut a neve az írónak, írt, és nem a hozzáírt többi regényt.

Szóval nem voltam elégedett azzal, ahogyan nekem egy picit ilyen gyorsítós volt, meg így a történet szempontjából összecsapott De aki nem olvasta a könyvet, az biztos, hogy minden kritikában azt látom, hogy hát ez a 2024 film élménye. De én nem voltam maradéktalanul elégedett vele. 

Charlie: Na, nekem sorozaton van meg filmem.

Az egyik sorozat az, amiről beszéltünk ugye az Apple TV Plus-os Constellation. 

Fifika: És belekezdtem. 

Charlie: Akkor nem mondom, de fú, nagyon vad. Nagyon vad, Fifika. Tehát, hogy úgy ugrálnak az idővonalon oda-vissza, oda-vissza, hogy már az is megérne egy misét, de hogy amilyen történetek kibontakoznak belőle, és hogy a harmadik résznél járok, de kezded…

Kezded, mindig legyen a fejedben a logója, vagyis ahogy indít, ahogy tudod, mint a víz hullámja így ketté válnak, és hogy a cselekményekben is kezd visszaköszönni ez, hogy ott van, nincs ott, az egyik síkon ott van, a másik síkon nincs ott, hazahozott valamit, mi történik, nagyon-nagyon vad, nagyon vad a sztori, és tegnap vagy tegnap előtt éjszaka megnéztük, csak így levezetésképpen a Netflixen a Retribution nevezetű filmet, egyébként Liam Neeson játszik benne, és végre ugye már azért már a korba van, tehát ő már nem nagyon tudna szaladni.

A… Az egész film igazából mindegy ilyen kamera előadás. Tehát, hogy értem, vannak benne nagy plánok, Németországban játszódik egyébként, ez is fura, Németországban játszódik, és Lajem Nézennel, de hogy a filmnek a 90 százalékában a kocsiban ül. És valakivel beszél, valamilyen cselekmények történnek. Tehát egyébként mozgalmas a dolog, és nem is lett túl hosszú léreeresztve, 90 perc alatt, pont 90 perc alatt megvan az egész.

Úgyhogy bejött egyébként, tehát jó kis örgős Lajem Nézenn félre akciófilm volt. Úgyhogy én ezt bátran ajánlom mindenkinek, tehát Retribution. És ennyi körülbelül, amit én láttam, a többit a szégyellem kimondani, úgyhogy inkább ne. 

Fifika: Én a, ugye, folytatom a sorozatokat, a Hélót, az utolsó léghajlítót, a, a, mi ez, szamuráj, vagy mi a túró, ez a, nem.

Tudom, mire gondolsz. Nem szamuráj, hanem mi volt a Japán hadúr, az a filmnek a címe. És ugye volt már, Sógún, volt már ebből a mozifilm. Nagy, zseniális, Charlie, zseniális. Érdemes nézni, illetve ami nekem be van a csőbe készítve, mert azt olvastam, hogy talán az Apple TV-n megy a Napóleon már nem fizetősként.

Hát azt nem tudom, látod. A mozifilm. És azt mindenki dicsérte nekem, úgyhogy azt a héten betározom, és akkor jövő héten beszélünk róla. Szóval nekem ennyi. Jó, 

Charlie: akkor csináljuk azt, hogy elmegyünk egy hét pihenőre, abba a hamákra, vagy valami hasonló helyet kinézzünk magunknak, ahol süt a napocska, és jövő héten akkor jövünk új témákkal, új mozifilmekkel, és a többi, és a többi.

Addig köszönjük szépen mindenkinek a figyelmet. 

Fifika: Sziasztok! Egy élmény volt. Sziasztok!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #469 – Éljen Noé bárkája

Mindenféle rekordokat döntögetünk, és ahogy eltesszük a fürdőnadrágot, kapjuk is elő a télikabátot… Mondjuk ez …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!