BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #452 – Márvánnyal nem lehet felmosni a kiömlött vizet

Egyesek tüntetéssel, mi barbecuezással rúgjuk be a szezont. Fifika elemezgeti a kommenteket, és beleszalad a pofonba. Most akkor tényleg rákot okoz az e-cigaretta???

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Mindent is tudók
Rákot okoz az ecigaretta. IS?
Leszoksz, vagy leszopsz?

@ecigitesztek

Mekkora influencer doki lehetett volna Semmelweisből, ha lett volna közösségi média akkoriban! Ezt is kibeszéljük a holnap érkező legújabb podcast epizódban. :)@Vaper.hu

♬ eredeti hang – Ecigitesztek

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius Róbert Ficsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Charlie: Demonstrációban jelenlevő emberek megszámlálásában gazdag szép estét kívánok mindenkinek. Szevasz, Fifika! 

Fifika: Összemagyar péterezett magyar tárcsadalom. 

Charlie: Azt hittem, összemagyar péterezett kosúttér. 

Fifika: De igényként igen. Igen, és lehet találgatni, hogy tíz és egy millió között hányan volt. 

Charlie: Én valahova olyan háromszáz fölé és ötszáz közé raknám egyébként.

Én 

Fifika: ilyen százötvenezret olvastam, nem kormánypárti oldalon, de… De nekem az a 100-150 az gyenge. Tehát néztem drónfelvételt, meg nem tudom én, tehát fú. Ekkora tömeget, nem is tudom mikor láttam utoljára.

Jól mondta a magyar Péter, ő nem a megoldás, csak a tünet erre az egész dologra. Meglátjuk, hova fut ki. Tehát mi keményei cigarettások láttunk már egy pár dolgot az elmúlt tíz évben. 

Charlie: Én szeretném jegyezni Fifika engedélyed és tudtod nélkül. Meglovagoltam ezt a paripát, és a weboldaluk, ami elindult, ott lehet jelentkezni mindenféle, tudod.

Aktivistának, meg tetszik a mozgalom, meg az anyám kínja, és van talán egy olyan, hogy valamilyen szakértője akármi, és oda beixeltem, hogy velünk évek óta nem foglalkozik az éppen regnáló kormány és az egészségügyben elévülhetetlen érdemeket szereztél tűnk hozhez, ezhöznaknek, amit jó lenne, hogyha végre valaki figyelembe venne, és bármikor állunk rendelkezésére annak, akit érdekel a topik.

Egyébként. Na de mi volt veled a héten? Fú, Csárli. Illetve az elmúlt két hétben, mert ugye… Az elmúlt két hétben, igen. Az előző héten locsókodási volt. 

Fifika: Hát egyrészt, ugye… Amikor én tettem neked egy könnyelmű ígéretet, hogy majd találkozunk, akkor nekem teljesen kiment a fejemből, hogy elkezdik körbecsomagolni a házat.

Ha egyszer kijössz, nem tudsz visszamenni. Hát így van. Vagy marhára fogok csörögni a rengeteg csomagoló papírtól. És hogy már így a második hetet kezdik a kőműves urak. 

Charlie: Várjál, csináltatsz magadnak akkor egy ilyen túlméretezett alucsákót tulajdonképp? Egy feredékkalitkásítod az objektumot? 

Fifika: És hát talán a héten végeznek, de nem biztos, és ebben nincs benne a szín.

Tehát ott csak fölrakják a lapot, föltiplizik a… Hát nemes 

Charlie: vakulat nincs rajta. 

Fifika: Nemes vakulat nincs rajta, kétszerig lett el, és talán elő van készítve gyakorlatilag a nemes vakulatra. De a nemes vakulat egyrészt az anyagi helyzetünk miatt csak az ősszel, másrészt ők is mondták, hogy ezt nyáron ők nem fognak nemes vakolni, mert hogy ha süti a nap, akkor foltos lesz.

Tehát, hogy ez valamikor szeptember vége, október eleje. Amikor olyan az időjárás, hogy ezt lehet csinálni. Ráadásul nem huszan vannak, tehát, hogy két ember gyakorlatilag, és ott azért keményen kell tud dörgölni a cuccost. Meg még én is addig elgondolkozom, hogy mihogy legyen, mert egyrészt ennek az oiektumnak van tégla része, Ahova lehet rakni tódi eműgyant a nemes vakulatot.

Viszont van olyan része, ami vályog oda meg, vagy szilikon, vagy akril, tehát valami olyasmi, ami légáteresztő, vagy nem párazáró ez a lényege, mert ugye a szigetelés is olyan, hogy légáteresztő rajta. És hát ez volt az egyik, a másik, hogy fűnyírás, öcsém, tehát, hogy így minden hétvégén kezdődik a fűnyírás.

Kisütött a nap. Esik az eső, nő a fű. Nem tudok vele mit kezdeni. Tehát valami eszméletlen. Úgyhogy az idén szeretnénk tavat csinálni, és már azon gondolkozok, hogy az egész kertből tavat csinálok, csak egy ilyen ösvényt hagyok körbe. És akkor nem kell annyi füvet nyírni, vagy nem tudom. De nagyon tele van a hócipőm ezzel a számomra szinte véget nem érő munkával.

Charlie: Az a baj, hogy a fű az nő, a tó meg algásodik. Tehát, hogy 

Fifika: mindenképp zöld lesz, bassza meg. Mindenképp zöld lesz, ezzel nem tudunk nagyon mit kezdeni. De azért majd próbálok valamiféle kompromisszumot kötni. Illetve ha bárki tud olyan talajtakarót, amit nem kell nyírni, meg így nagyon gondozni, és akkor így elnyomja a gazt.

Műfű. Mert… Műfű. Egyébként már többször szembe jutott, hogy paraszt létemre műfüvet kéne rakni. A következő lépés az a guminő. De hát teljcigarettázok, tehát ez nekem nem okoz lelkisérülést. Úgyhogy ez a… vagy telerakom valami ösvényel, meg betonjárdákkal, meg nem tudom én mikkel, de akkor is marad nyilván mindig egy rész, amivel folyamatosan foglalkozni kell.

Úgyhogy velem gyakorlatilag ezt… megjött a kamerám, de még nem értem oda, hogy egy TikTok videót elkezdjek, pedig kész vannak a forgatókönyvek, mindenek. Csak el kéne kezdenem forgatni őket, meg átküldeni neket, föliratozni, aztán föltenni a weboldalra. És jó is, tehát abszolút meg vagyok vele elégedve.

Figyelj, én nem TikTokra fölösleges, és 4K-ba pörgetni, Full HD-ba nagyon szépen hoz mindent. És olyan webkamera, aminek még az autófókusza is jó. Tehát tudod, emlékszel rá, amikor, ha nem, te nem emlékszel, mert te már profin kezdtél. Ha jól emlékszem. 

Charlie: Az erős túlzás, de… De hát stúdiót béreltél, 

Fifika: Csárli, ne tagadd, itt még senki…

Én ezt nem adtam érte, 

Charlie: de igen. 

Fifika: Itt még senki nem forgatott stúdióba, ugye? Leki is a, nem tudom én, vörös függöny előtt, meg mindenki, ahol éppen… A vankerbunker. A vankerbunker, igen. Mindenki, ahol éppen tud, de neked már akkor is egy fekete háttered volt, mert a slankit, tudom. Pfff… Nincs az a 

Charlie: mély fekete, ami engem slankítanak.

Pedig milyen véletlen, most is feketében vagyok. 

Fifika: Igen, egyébként elég sűrűn vagy feketében, ja. De hogy ezt annyira beleragadta a fejembe, hogy… Hogy az akkori közösségben gyakorlatilag senkiben nem volt meg a kvázi-profizmus iránti vágy. Úgyhogy, és ez nyilván nem beszeretnék neked nyolni, mert azonban túl vagyunk, hanem hogy te volt az első olyan ember, akiben volt egyfajta késztetés arra, hogy minél profibb legyen az, amit kiad a kezek közül, és egyébként azóta sincs sok ilyen.

És veled mi történt? Tom, hogy 

Charlie: már 

Fifika: törőd le a könnyeidet, minden rakja a zsebkendőt, aztán… Nem, 

Charlie: gondolkoztunk itt a Vantablack és a Musowblack között, hogy melyik a feketébb, de én még azon gondolkoztam előtte, hogy az a, amit… Igen… Mondtad, hogy szigetelitek a házat, meg anyám kínja. Olyan jókat kacagok, mikor ilyeneket olvasok, hogy az autókozmetikában nem felkenik az alapanyagot, hanem installálják.

Érted? Tehát, hogy egy szivacsal installálod, bazdmeg, a folyadékot. És mikor azt olvasom, hogy a lakáshőszigetelőrendszerinstalláció, tehát tudod, fölragasztom a hungarocelt a falra, installálok, hogy milyen vastag az installációd, mert a mi időnkben ez 5 centi volt a módi, most meg ilyen 10-15-20 centikről beszélnek, Fifi Kamá.

Nagyon durva. Hát, ez 

Fifika: vályogépület főleg. Tehát, tudod, ez 60 centi vagy… Azt hiszem a főfalak lehet, hogy ilyen 80, nem tudom, mert sose fúrtam át a főfalat, de ilyen 60 és 80 centi között van valahol. A vályognak az a rossz szokása, hogyha vizes, akkor nem szigetel, inkább hűt, főleg nyáron, mert párolok ki belőle a víz, és akkor az hűt, télen meg baromi nehéz felfűteni, de hál’ Istennek ez száraz, de azért az a plusz 10 centi, az biztos, hogy meg fog érződni a fűtés.

Charlie: Na de ezt kérdeztem, tehát akkor 10 centi a hungarocel. 10 

Fifika: centi, 10 centi. Az installálandó rendszer. Az installáció, igen. És sajnos csak ilyen lukacsos hungarocelt kaptunk. Megrövidítettek minket. 

Charlie: Na, hát nagyjából… Ez volt. Aztán jól nem mentem tüntetni, mert apóséknál voltunk rendezni a lakást, meg aztán ugye a locsolkodás, meg az anyám kínja, de az élő közvetítést azt azért sasoltam ezerre, és mi volt még a héten?

Igen, próbáltam össze barkácsolni a szetapot a TikTokos live-ra, nem az a jó megoldás, amit csináltunk, és tudod, ez amit mondta is igényesség, igénytelenség topikban, arra jó az az asztali verzió, hogyha egy ember, és akkor a layoutot tud csinálni, meg az anyám kínja, mint mondjuk az OBS-be, vagy bármi másba, De olyan elrendezést nem tudsz csinálni vele, mint a telefonon, amikor rányomsz, és akkor egymás mellett a két búmer, és úgy beszélgetnek.

És máshonnan is az jött vissza, hogy fura volt úgy a kép, meg hogy nem a kamerába néztél, hanem ugye a monitorra, tehát valahogy úgy kell majd az belőni, hogy jó legyen. Mi volt még? Meg akartam rendelni, mert ugye jött a riasztás, hogy euró beért a riasztási küszöb értékemre, hogy most kell megvenni az eszközöket.

Természetesen pont akkor lett autosztok a kamera, úgyhogy érzik. Érzik a vesztüket, és nem hagyják, hogy költsöm az eurókat. És készülök a következő, hát természetesen már nem a szezon nyitó, mert az nálam igazából nagyon nem volt vége a barbecue szezonnak, de 

Fifika: megvakulok, 

Charlie: annyi fény jön be az ablakon most már, tök jó, úgyhogy örülök neki, hogy megvolt az óraátállítás is, épp ma küldtem ki a levelet a kollégáknak, hogy ami a múlt évben elmaradt a több hónapon keresztül előkészített meló, annak a lezárása egy barbecue party, az ugye már novemberben annyira nem lett volna komfortos, úgyhogy május 18-ra kiküldtem az RSVP-ket, és elküldtem a menüket, fejben állítom össze a hőfokokat, a rendet, mikor kell felrakni mit, Lesz itt sertés, lesz itt marha, lesz itt csirke, lesz itt köret, mi szemszájnak ingere, úgyhogy durva evéssel készülök a fiúkáknak.

És körülbelül ennyi, lemaradt a bálónom, illetve nem is bálón, hanem lapos flakon. Nagyon jó egyébként, nekem nagyon tetszik. Úgyhogy most itt az adás közben… Hú, én 

Fifika: láttam, láttam, amit küldtél képeket, kedvencem lesz, már látom előre. 

Charlie: Jó, nagyon, nagyon kis tüktik cucc egyébként. Attól félek, megromlik a szekrényben egyébként a kazánod, lehet fel kell patintani.

Pingmen azt kérdezi itt élőben, hogy vegán kollégákra nem gondolsz, például egy jó kis grillezett tofúval. Oké. Vegán és grillezett tofut eszik az egyéb galátságokra is képes. Úgyhogy nem, a kollégáit az ember megválogatja, és csak olyanokat hív házhoz, akik esznek húst. Körülbelül ennyi a válaszom, és itt köszöntünk akkor minden Patreon-t, akik itt vannak velünk, és hallgatnak bennünket.

Írjátok a kommenteket, hogyha valami jön, aztán ha nem értjük, akkor majd kifejtitek bővebben, de… Köszönjük, hogy itt vagytok!

Mujo: Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónknak, hogy hétről hétre segítik a munkánkat. 

Fifika: Nélkületek is menne, de lényegesen nehezebb volna. 

Charlie: Ha nem tudod esetleg, miről beszélünk, olvasd el a show notes-t, keresd a narancssárga Patreon téglalapot és kattints rá. Még egyszer köszönjük! Köszönjük!

Fifika: Szeretnék hozzaszólni a vegan grillezés problémájához. Na? Tehát, az van… Hogy grillezni csak döglött állatot szoktunk. Tehát ami már nem él, viszont, viszont egy zöldséget, ha frissen levágsz, te hallottad már, hogy hogy sikongat a paprika a grill sütőn? Nagyon. Hát, borzalmas, borzalmas. 

Charlie: Azért, hogy vegyél már le innen, 

Fifika: nem vagyok ide való.

De soha, soha, hát az a növény, az még él, amikor fölteszed a grillre. Hát az állat az nem, mert az elváltad a torkát, hello, egy. 

Charlie: Hát, ha csak nem egy hatalmas nagy rák vagy, amit a forró lobogó vízbe bevesz. Jaj, nem, 

Fifika: nem, nem, azok, én olyat nem eszem, tudod, van ez a kínai hal, ami még megsütik, és még mozog, amikor kirohannak vele a konyhából.

Charlie: Azt nem vágom, ott a gömbhal, ami félelmetes, mert ugye vagy beledög lesz, vagy nem. Vagy nem, igen. Meg az a polip, amit rá szoktak tekerni az evőpalcikákra. Az nyers, igen. És így kapaszkodik a torkot. Ha nem elég gyorsan nyeled le, akkor lehet, hogy meg is fulladsz tőle. 

Fifika: Igen, igen, és enniális. Hát hülye japánok egyébként.

Tehát amúgy a japán börtönökben ezért jó a kaja, mert ez a gömbhal szakácsok gyűjtőhelye. 

Charlie: Ja… Hát körülbelül ennyi volt így az elmúlt két hétben, és nem, találtam még egy, az egyik hosszú hetek óta húzódó problémára, hogy van egy ilyen aszinkron, de ez csak, itt a kobra is itt van, mondom neki érdekességképpen, hogy egy aszinkron kommunikáció az egyik irányba jön felénk az adat egy porton, a másik irányba egy másik porton menne, és valamiért nem ment.

Fifika, két hét kellett ahhoz, hogy így föltegyem magamban a kérdést, hogy várjatok, várjatok, nézzük már meg, hogy kifele a port az nyitva van-e a másik gépen. És az összes gépünkön nyitva volt a port, mínusz egy, az, amelyik ezt a munkát végezte volna. Azt a tűz, beszéltem a tűzfalasokkal, Tomi nyisd már ki csak így ideiglenesen azt, kinyitja.

És megy. A felismerés, hogy két hetet elbasztál az életedből arra, hogy logokat elemeztél, bogaráztál, mi megy el, hol veszik el, meglett. Úgyhogy tiszta ideg voltam, vagyok. Most már kicsit jobb, mindent is tudok most már, ugye? És ezzel át is köthetünk a célkeresztben rovatra. Mert hogy vannak, ugye mindig ezt mondjuk, vannak azok a topikok, amik följönnek időről időre.

Nem tudom egyébként, hogy csak Magyarországon, de ugye Szükkepátriánkban. Mindig abba ütközünk bele, hogy ha valamivel találkozunk, akkor… Vagy tízmillió foci szakértő, vagy tízmillió formaegy szakértő, tízmillió politológus, tízmillió egészségügyi szakértő országa leszünk arra a kis időre, és megint találkoztunk agyhalottakkal.

Nyugodtan mondhatjuk ezt, de hogy nem is. Vannak azok a csendes agyhalottak, tudod, ez a Osztva-Debrecen és környéke, akik csak ennyivel letudják a dolgot, és úgy hülyék, meg vannak azok a rossz indulatúak, akikbe te szaladtál vele pár nappal ezelőtt. 

Fifika: Az arról majd külön. Nem külön, most fogunk róla értekezni, csak na.

Charlie: Ugye a legnagyobb problémám nekem ezzel az egészségével, és ezzel az… És ezt már sokszor, de már lehet, hogy majd szülök róla egy videót, hogy nem az a baj, hogy az embernek van valamiről véleménye. Legyen sarkos is akár, mint mondjuk Dóperről a Húzsérnek. De szerintem übermenő volt, csávó. Hanem az a gond, hogy igazából magunkból indulunk ki, Fifika, és én például nem megyek a bábaasszonyok csoportjába osztani az észt, hogy a farfekvéses gyereket hogyan jó kivenni egy nőből, Mert nem érdekel a topik.

És ha nem érdekel a topik, az nekem olyan, ha valami nem érdekel, és azt olvasnunk kell, mintha csalánnal kéne a pöcsömet verni. Tehát azt miért tenném? És rendszeresen jönnek szembe, egyre gyakrabban. És biztos azért, mert a TikTok is olyan, hogy csak így pörgeted, és valami eléd jön. Így van. És neki abszolút semmi halványlila lövése nincs róla, hogy mi ez.

De tíz másodperc alatt erről lesz egy határozott véleménye, és az beleírja az éterbe. Ettől neki nem lett jobb, nem lett rosszabb. De téged fölbasz, mert azt nem tudom fölfogni, hogy mikor kerültél te abba a dobozba, hogy te a laposföld hívőkkel, meg az alucsákós emberkékkel vagy egy kalap alá véve. 

Fifika: Hát, itt nem is ez volt a sztori, hanem hogy a 24 hús cikk, ami aránylag egy pozitív, kicsengésű cikk volt az elcigaretta kapcsán, oda beirta a véleményét, és erre jött egy ilyen harcos egészségvédő, tehát ilyeneknek tudjuk elképzelni ezeket a black money szervezeteknek az aktivistáit.

Charlie: Várjál, várjál, aki nem tudja, mi az a black money… Az a nemzetközi megafon. Na, így képzeljétek el, tehát ilyen bohárdani… Bocsánat, 

Fifika: a VHU nemzetközi megafonja. Igen, a VHU nemzetközi 

Charlie: megafonja, tehát ezek a bohárdani és társai kaliberű riporterek. 

Fifika: És olyan alapári, megengedhetetlen hangnemben posztolt valakire rá, tehát nem én voltam a célpont, mert én csak így végig szoktam nézni ezeknél a cikkeknél, hogy…

Charlie: Van-e ember, akit meg lehet menteni? 

Fifika: Igen, milyen véleménye van az embereknek. Meg abból egyébként nagyon sokat lehet tanulni, hogy a kommunikációnkat milyen irányba kell elvinni, hol vannak még hiányosságok, stb. stb. És… Ott az egyik srác beírta, hogy hát az elcigi 95%-kal kevesebb kártételt okoz, mint a hagyományos.

Erre konkrétan ezt név szerint ennek a gyereknek írta, hogy okoskodjál úgy, hogy szart nem tudsz, hülye gyerek. 

Charlie: Várjál, nem. Tehát amit az előbb mondtál, az is sarkos volt a vélemény, de nem volt személyes. Várjál, várjál, 

Fifika: és még utána tette, most pedig takarodj aludni csíra. 

Charlie: Azért nem mondtam ezt, mert ugye a gyerek úgy indított, akire ő így reflektált, hogy XY, lófaszt alakul ki gyorsabban.

Ja igen, igen. A pícsákat alakul ki gyorsabban, és akkor utána ez a… Nagyon digitális, nagyon kettes számrendszer, vagy igen, vagy nem, ez a utána váltunk, okoskodjál úgy, hogy szart nem tudsz, hülye gyerek, belinkel neki valamit most meg, tudod, ez a leiskoláztala, menj ilyen anyádba, aludjál csíra, hogy valami döbbened, hogy hogy és mit meg nem mernek emberek egymással szemben ismeretlen emberekkel, tehát hogyha én azt, még neked sem mondom azt, hogy elmész te az anyádba, mondjuk azt mondhatnám, de hogy, tehát ilyeneket egy vadidegennek, képzeld el, hogyha az utcán mondaná ezt, én lehet, hogy arcon is töröltem volna.

Biztos lehetsz. Milyen faszomat képzelsz te magadról, nem őriztünk együtt libákat? 

Fifika: És amin viszont én húztam föl magam, hogy egyrészt ilyen a apári, másrészt, hogy az a két cikk, amit belinkelt, az Az egyrészt nem egy mérvadó, tudományos gyűjteményből való, másrészt pedig, ha tudna olvasni, akkor elolvasta volna, hogy az egyik az a rágóduhányról szól, Érted?

A rágóduhányról, tehát nem tudom a rágóduhánynak mi köze az e-cigarettához. Abszolút, és ott ugye maga a kutatás is összemossa a nikotínpárnát, a snűzt és a rágóduhányt. Tehát, hogyha a három füstmentes termékről beszélünk, akkor a rágóduhány egyrészt a legrégebbi, ez volt az úgynevezett bagó, hogyha valakinek ez így mond valamit.

Ugye a múlt század és az előtte, tehát az 1800-as, 1900-as évek, annak is inkább az 1900-as éveknek az elején volt ez divat, borzasztó guztustalan, tényleg roncsolja a nyálkahártyát, a foggyököt, abszolút… Ezt 

Charlie: úgy tudják elképzelni az emberek, mint mikor a redneck-ek Amerikában rágják, és nem érted, hogy miért van a kezükben egy playbug-re.

Mert ő nem parazd, hogy mindenhova köpködjön, hanem abba köpi bele azt a nyálas barna szart, mint hogyha kinyalt volna egy kecskét. 

Fifika: És ezek valóban egyébként nyálkahártya alatti fibrózist tudnak okozni. És azért a 1900-as évek elejéről beszélek, mert például már a magyártott rágóduhányok, azok egy mosott, tisztított, nem ennyire szennyező, tehát az akkor egy nyers, sőt még akkor használtak úgynevezett fermentálatlan, csak gőzöld duhányt is, ami aztán tényleg mindennek a teteje volt, és miután ott nem számított, hogy mondjam, olyan igazi gurmalságnak a bagózás, azért a legszarabb, leghitványabb duhányokat használták, sokszor ezek nem voltak még mosva se, Mindenféle akkor használatos, borzasztó kemény permetszerrel kezel dohányokról beszélünk.

Tehát tényleg volt egy ilyen aspektusa a dolognak. Erről szólt az egyik kutatás. A másik kutatás, amit valami indiai kutató kezdeményezett, az egy borzasztóan félrement 2014-es statisztikai adatokra támaszkodó, teljesen agyament hülyeség történet. Tehát ma egy ilyen anyagot senki nem merne már a kezéből kiengedni.

Charlie: Na, várj egy picit tehát, amióta IKEA-ban szerzik be a mérőeszközöket. 

Fifika: Ne 

Charlie: legyünk itt olyan biztosak. 

Fifika: Láttunk már hasonlót, de még a tanulmány végén is magyarázniuk kell, hogy valójában mire szolgál ez a tanulmány. Tehát, hogy annyira gáz, amit összeszedtek ott keresztülkasul, belebonyolódva a saját hülyeségékbe, hogy meg kellett magyarázniuk a végén, hogy hát valójában ez a tanulmány arra készült, hogy az Egyesült Államok megelőző szolgálat munkacsoportjának, hát végül is ez nem egy ajánlás, de hogy a…

Az e-cigarettát ők nem ajánlják dohányzásról leszoktató eszközként. Komolyan mondom, és miután, tudod, nincs ez sem időd, sem türelmet, sem egy idiótával vitatkozni, valamit visszaírtam, ő meg azt írt nekem, hogy tanuljak meg olvasni angolul. Hát mondjuk, oké, csak én előtte leszoktam fordítani magyarra, ő meg lehet, vagy nem, nem tudom, mi történt.

Tehát ezek az 

Charlie: ultimate 

Fifika: érvek. 

Charlie: Úgy, hogy 

Fifika: kisebb elő, 

Charlie: hogy te tudsz-e, vagy nem tudsz-e angolul. Semmit nem 

Fifika: tud rólam. 

Charlie: A másik fele, hogy igen, nekem van pár olyan ismerősöm, akik képzelt, hogy pont angolul nem beszélnek, de mellette beszélnek a magyaron kívül még három 

Fifika: nyelven. Csak angolul. Köszönöm. Jó, szóval én ezt így elengedtem, de azt hiszem le is tiltott, mert már viszont válaszát nem láttam.

Tehát, hogy igen, ezekkel az emberekkel tényleg nem érdemes vitába keveredni. Bár én nagyon sokszor, nagyon szívesen vitatkoznék orvosokkal, ápolókkal, egészségügyi dolgozókkal, bárkivel, akinek erre van valamiféle affinitása, gondolom te is, de még nem találtuk meg azt az embert, aki bemerne jönni akár csak egy tíz percre is, hogy beszélgessünk arról, hogy akkor mi a helyzet.

Tehát azt így minden, senki nem, tehát hogy tudod, a cool…

És eszméletlen jó tudja osztani abba egy-másfél-két percbe az észt, de ha lekéne ülnünk, és tényleg egy baráti beszélgetés keretén az érveinket kéne ütköztetni, akkor érdekes eredmények tudnának születni. Úgyhogy innen is, ha esetleg hallgat minket, kedves András, nagyon szívesen várunk egy podcast adásba.

Nem 

Charlie: jó, mert itt nincsenek a szponzorok, meg nincsen milliós stúdió, kamera, anyámkínja. Itt csak hang van. Hát 

Fifika: csinálok én róla egy ingyen szelfit, mielőtt adásba kerül. 

Charlie: Szóval, amit mondtál, vagy mondtam az elején, amire te rákötöttél, hogy ezek a megmondó emberek, akik legjobb esetben is mondjuk elolvastak kettő olyan cikket, ami majdnem a topikba vág, de egyébként nem, és már is felkentnek érzék magukat, hogy a témában, olyan stílusban és hangnemben kioktassák az embert, hát az számomra inkább a döbbenet kategória.

Fifika: Képzeld el, hogy én minek számítok, boomernek? 

Charlie: Talán már nem az a generáció vagy. De közelítesz hozzá. 

Fifika: De közelít. Hát 62-be születtem, Csári. 

Charlie: Hát a boomer az nem az. 

Fifika: Az nem? 

Charlie: Az még előtte. A baby boomer, ugye? 

Fifika: Baby boomer. Tehát, hogy múltkor néztem egy ilyen megosztott cikket, ahol tudod, egy ilyen halálán lévő fiatal fekszik az intenzív osztályon, mindenhonnan csövek lógnak ki belőle, de is természetesen az elcigaretta okozta ezt az állapotot.

Érdekes egyébként, tehát így azért mindig elgondolkozok ezeken a sztorikon, hogy bakker, hát… Tehát ha beleszámoljuk a HMB-t és mondjuk a nikotin párnát, több mint százmillióan használnak valamilyen alternatív dohányterméket. Ebből az elcigaretta az nagyjából ilyen 75 és 80 milliók között van a világban.

És ez az egy ember tudott csak ilyet produkálni. És hát ugye van telefonod, fogtam, elmentettem a képet, Google kereső, mi derül ki a fényképről, hogy ez egy stockfotó bakker. Tehát semmi köze az eredeti sztorihoz. Tehát ilyen módon bárki bármikor írhat hülyeséget. Valahol, tudod, ez a… Hát elég az, hogy csak a 

Charlie: hangod nagy, meg magabiztosan adod elő.

Fifika: Igen, igen. És akkor jönnek a szörnyűködő kommentek. Úristen, tudtam, és tudod, ez a minden szülőnek fölhívjuk a figyelmét, hogy figyelje a gyerekét. Én nem azt mondom, hogy ne figyelje, de jobb lenne, ha duhányozna a gyerek. 

Charlie: Egyébként pont ezt írta a Pingman is. Ne írd be még 55-ször, mert tényleg ki fog téged vágni az autobot, hogy Dunning-Krüger hatás.

Tehát, hogyha valamihez nem értesz, Nem tudod, hogy mennyire értesz vagy nem értesz hozzád, csak úgy kapírgatod a felszínt, és már tudod, ez a kettőt kérdeztem, és profi lettem. Nem tudod megállapítani, hogy mennyire vagy szaktekintélye a témának, és mindezt úgy, hogy korábban nem értettek valamihez, de nem is ismerik föl, hogy még mindig semmit nem értenek a témában, csak tudod, ez a, egyébként ez a figura volt az első, aki a PubMed-et bedobta, tehát lehet, hogy ezt így valahol hallotta, hogy PubMed, és ez olyan, fú, de tudományos, és akkor mondom, hogy PubMed, és akkor még utána ráfűzhetek egy ilyen eltartott kisújjal, hogy először tanulj meg angolul, te mi a faszomról beszélsz?

Olyan kár, hogy nem nekem mondta ezt egyébként. Mert az nem állt volna ott meg. De amikor kifogyunk az észérvekből, akkor jön a személyeskedés. Hát a hülyébeknél kicsit előbb. 

Fifika: Kicsit előbb. Mindjárt azzal kezdenek, és akkor már tudod, hogy teljesen értelmetlen bármilyen vitába keveredni. 

Charlie: Igen, tehát nem a saját sebünket nyalogatjuk, hogy jaj, most sajnáljatok minket, hanem nyitjuk a szemeteket föl, hogy ha ilyenne találkoztok, ne álljatok le velük, mert annyira fölösleges.

Tehát nekem is van, volt olyan kollégám, aki csak azért kezdett el valamilyen témáról beszélgetni, hogy én tudtam, hogy ő már valamivel bele akar állni. Szegény új kollega nem tudta, és elkezdett vele vitázni. 40 perc múlva mondtam neki, figyelj, ezt az elején basztad el. Mert akkor lehetett tudni, hogy ő csak kötekedni akar, de te?

Kész. Ennyi. Na, X generáció vagy, 

Fifika: meg én is. Volt nekem egy oktató, és neki volt egy hatalmas dumája erre, hogy ő csak azokat oktatja, akik figyelnek rá, meg akarják tanulni, meg látja, hogy felszívják a tudást. Tehát márványa nem lehet fölmosni a kiömlött vizet, érted? Tehát ahhoz szivacsk el, befogadó közeg. Ha az nincs meg, akkor ne is próbálkozz el vele, mert csak magadat fogod fölhergelni rajta.

Úgyhogy ezt így megjegyeztem egy életre. Na de hát minden is rákot okoz egyébként. Nem csak az elcigaretta. 

Charlie: De az kétszer annyira. 

Fifika: De az kétszer annyira, mint tanult, nem is tudom, tudós kollégák szokták ezt megjegyezni. Találtam egy jó kis cikket, és szeretném ezt most egy picit megosztani veletek.

Gyakorlatilag egy olyan tanulmányról szól, ami azt mutatta ki, hogy a vépelés az rákot okoz. Hú, és azért érdekes számomra a cikk, mert annak idején, Nekem volt egy jó barátom a Szegedi Biológiai Kutatóba, akik DNS-sejt szekvenálással foglalkoztak, és vele beszélgettem át egy éjszakát, hogy vajon DNS-szekvenálással lehetne bizonyítani azt, hogy az e-cigaretta kevésbé káros, mint a cigaretta.

És gyakorlatilag ez a cikk is erről szól. Majd te csemegészhetsz belőlein, Összefoglalom a barátommal történt beszélgetést. És ő, mint ennek a doktorandussal, tehát ő nem olyan volt ott, hogy szelfizett a műtő előtt, hanem, hogy ő kutatott már nem tudom milyen húsz éve. 

Charlie: És nem a TikTokon 

Fifika: kutatott. És nem a TikTokon, igen.

És ő azt mondta, hogy bármennyire is azt gondolják sokan, hogy ez egyfajta ilyen medvehagyma, mert hogy a DNS-szekvenciából kivágsz egy részt, és megvizsgálod, de ez nem így működik. Tehát ha te azt bizonyítod egy DNS-szekvencián, hogy… Hogy ez nem okoz kárt, attól még más szekvenciákon, más részeken, más helyzetekben tud ilyet okozni.

A másik az, hogyha egy DNS láncon, tehát egy szekvencián bebizonyított, hogy ez kárt okoz, az még nem biztos, hogy az rákhoz fog vezetni, mert hogy lehet, hogy ez a DNS a büdös életbe nem fogja átörökíteni a hibás működését, meg ugye a szervezetnek erre van azért egyfajta védekező javítási mechanizmus, ami nem engedi, hogy a hibás DNS-ek szaporodjanak föl.

Ugye a rák egyébként egy ilyen… Hibának a felszaporodása a sejtekben. De baromi érdekes volt azt hallani tőle, hogy egyrészt iszonyatosan meg kell vizsgálni, borzasztóan alá kell támasztani, Több ezer szekvenciát kell megnézni. Csak így mondom, hogy egy szekvenálás akkor, amikor mi négy-öt évvel ezelőtt beszélgettünk, akkor ilyen öt és tíz óra közötti időtartomány volt.

Tehát, hogy azért ennek így van időtartamban is, meg műszerparkban, meg egyebekben hozadéka. Azóta valószínűleg ez már gyorsabb, meg egyszerűbb, mint ahogy akkor volt. De hogy ez nem, semmi esetre sem használható önmagában bizonyítékként. Ez a lényeg. 

Charlie: Valami hasonlót mond egyébként a cikk is, mert pont amit az előbb említettél, hogy a…

Az információk ugye a DNS-ünkben vannak kódolva, ezek a genetikai kódok, így nevezzük, és azok a kémiai jelek, amiket vizsgáltak, az az epigenetika. És ez az, amikor a megafon kiemel egy tízezer szavas beszédből egy fél mondatot. Az alapján nem szabad semmit leszűrni. Tehát az, hogyha kiragadunk valamit a kontextusból, nem változnak a szavak, másképp olvassuk őket, ezek az epigenetikai jelek lesznek, amik befolyásolják, hogy a sejtjeink hogyan fogják olvasni a DNS-ben azt a kódot.

Nem ereztem hosszú lére, menjünk oda, hogy mit jelent ez a… Kutatás még teljesen kezdeti stádiumban van, és még nincs elég információjuk ahhoz, hogy megértsük, hogy mit jelentenek az eredmények, de a tanulmány kitér a sejt DNS mintákban észlelt változások vizsgálatára, és hogy ezt hogyan kell értelmezni.

Azt mondják, hogy ha két dolog együtt fordul elő, ez azt jelenti, hogy hogy egy, az egyik okozza a másikat, kettő, véletlen is lehetett, vagy három, mindkettőt egy harmadik tényező okozhatja, amit még nem is tudjuk, hogy mi az. Ez olyan egyébként, hogy… Tehát mikor azt mondjuk, hogy nem tudjuk, hogy mi az és valami okozza, akkor nekem mindig a periódusos rendszer jut eszembe.

Amit hogyha ránézel, akkor olyan, mint egy befejezetlen ház. Mert hogy hiányoznak onnan. Kockák. 

Fifika: Hát már egyre kevesebb. 

Charlie: Egyre kevesebb, de hogy ha te tudod olvasni a periódusos rendszert, akkor tudod, hogy ott valaminek lennie kell, ami fölött most nincs semmi. Mert olyan nincs, hogy ott nincs semmi. Tehát nem stimmel semmilyen szinten.

És erre akarnak ők kitérni ezzel, hogy olyan okozhatja esetleg, amit nem tudjuk, hogy micsoda. Tehát, hogy az epigenetikai változások részei lehetnek a sejtjeinkre, a cigarettafüsnek, vagy az e-cigaretta gőzére adott válasznak, de lehet, hogy nem is kapcsolódik egymáshoz, semmi köze nincs egymáshoz, vagy valami más okozza.

És ez tipikusan az, hogyha képzeld el, hogy nagymamám életében nem dohányzott, azt rákba halt meg. Ez pont olyan. Nem tudjuk, hogy mi volt az, ami nála ezt kiváltotta. Vannak azért korlátai is a tanulmánynak, például a vépelő emberek között volt olyan, aki korábban dohányzott, tehát nem lehetünk már, ugye bejön az a bizonytalanság faktor, hogy na most ez az elmúlt tíz év előtti húsz év miatt van, hogy ott volt egy ilyen csettintés, vagy tudod ez a valaki bepuszilt egy denevérpörköltet Wuhanba, és itt meg ez történik.

Tehát, hogy azért történt-e, vagy az el-cigaretta miatt, vagy a kettő kombinációjának volt egy olyan elegye az ő DNS kódjára, ami azt indukálta. 

Fifika: Vagy hazudik, és még mindig dohányzik, és kettős fölhasználó, vagy olyan környéken lakik, ahol borzalmas, az aztán szennyezett a levegő, Vagy olyan környéken 

Charlie: lakik, amitől 5 kilométerre légvonalba akkumulátorgyár van, és 88 tonnányi mi is volt az az anyag, ami gödön a levegőbe került?

Nem tudom, nem olvastam a cikket. Ez a terhes nőkre és a magzatra káros anyag, vagy ami a teherbeesést. Akkor csak a nikotin lehet. Az szerintem is. Bezárták a kutakat is, mert nikotinosak lettek. Na szóval, az eszenciája az egésznek, arra fut ki a cikk, hogy abba kéne-e hagyni a vépelést. Arra jutottak, hogyha korábban dohányzott az ember, és most vépel, hogy a dohányzástól távol tartsa magát, akkor az a legfontosabb dolog, hogy ne térjen vissza a dohányzáshoz.

Tehát, hogyha azon gondolkozol, hogy abba hagyod a dohányzást, és vépelni fogsz, akkor tedd, ha úgy gondolod. Ha tetszett, kapcsold be az angol feliratot! Vagy ha 

Fifika: vépelsz, akkor ne kezdjél újra dohányozni. 

Charlie: Vagy tudjuk, hogy kapudrok, tehát ne kezdjél dohányozni, hogyha először vépeltél. De ennek nem látom realitását.

Ha úgy gondolod, hogy fennáll annak a veszélye, hogy miután abba hagytad a dohányzást visszaszoksz, akkor fordulj egy helyi dohányzás leszoktatást segítő szervezethez, aki mondjuk nem az, akire gondoltok, hanem mondjuk a Villanypára Egyesület. Tökéletes. Az fontos tudni, hogy a vépelés nem kockázatmentes.

Fontos tudni, hogy a gyerekek és a kitett emberek, akik soha nem dohányoztak, ne kezdjenek el gőzölni. Ezzel szemben a… Ott vannak a több évtizede ismert kutatások a dohányzás igazoltan káros hatásairól. Ne felejtsük el, a dohányzás például az Egyesült Királyságban 5 percenként egy ember halálát okozza.

Az egy órában 12 ember. Az rengeteg. 

Fifika: Ez a, tudod, szeretjük mi is használni ezt a, hogy hány ember hal meg dohányzásban. Nekem ez egy picit egyébként a Covid-statisztikákat juttatja eszembe. De igen. Te 

Charlie: miért akarsz ízélni, hogy mondják ezt az igazságbiborköpenyes bajnoka, amikor a szemben álló fél nem így áll hozzád.

Akkor neked is be kell vetned ezeket a hangzatos és jól megfogható számokat. Mindegy, a lényeg, hogy az eddigi kutatások kimutatták, hogy az elektromos cigaretta sokkal kevésbé káros, mint a dohányzás, és segíthet az embereknek leszokni. Tehát, ha dohányzik, és abba akarja hagyni az ember, akkor az el-cigaretta egy lehetőség.

Fifika: Ráadásul egy jó lehetőség, ami egyébként károságát tekintve 95%-kal kevesebb kárt okoz, ártalomcsökkentő, És ez az, amin folyamatos vita van a WHO által fölhergelt civil szervezetek és az elcigeretta fölhasználók között. Két apró gondot látok, az egyik az, hogy mi ismerjük az ő álláspontjukat, ők meg se akarják hallani a milyenket.

Tehát, tudod, nagyon sokszor úgy érzem magam, hogy állsz a boltba, és nem szolgálnak ki. És akkor mondod, hogy de én vagyok a vevő. Érted? Én vagyok a felhasználó bakker. Tehát, hogy hallgassátok már meg az én véleményem is. 

Charlie: Egyébként nem ez a félelmetes, hanem ugye a felkent szakértők, meg a 10 millió szakértő országa.

Nem is vagyunk 10 millióan már. Nem mindegy is. A kommenteket te olvastál? Itt a cíknél? Nem. Nagy hibát követtél le. Figyelj, az elsőt, és csak ezt az elsőt fogom neked elolvasni. Nem tudom egyébként, hogy a neve az egy ilyen epikus áthallás, vagy ő tényleg keresztény, vagy csak Christian. Jézusom. Figyeld, a dohányzás minden módja beleértve a vépelést is, és a laikus szemszögből nézve óriási kockázatot jelent a rák kialakulásával összefüggésben.

Végtére is. Beszívod a füstöt rengeteg veszélyes összetevővel, amelyek egészen… A torkodba, a tüdődbe, az agyadba eljutnak, és soha senki nem tudott meggyőzni arról, hogy ez egészséges vagy mentes a rák kialakulásának a veszélyétől. Ezen a nagyszerűbb oldalon más cikek is találhatók, amelyek egyértelműen elmagyarázzák, hogy a rák kialakulásának legnagyobb veszélye az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Szegény látod, a WHO ugye füst, a gőz is füst. Most már beszívod a füstöt, veszélyes összetevők. Aztán szerencsére egész életemben nem dohányoztam, és nem is érdekel, hogy milyen ez, tehát hogy ő nem akar rászokni. Hát 

Fifika: úgy mondjuk könnyű pofázni. 

Charlie: Igen, a semmiről, de, de, Fifika, ez nem úgy van, 

Fifika: de, ha 

Charlie: valaki az utcán dohányzik, és el kell mellette mennie, akkor…

A lélegzetem is visszafolytom, amíg el nem távolodom, de az utcán sétálva megfigyeléseim szerint, tehát empírikus tapasztalások, folyamatosan, amikor valaki vépel, a felhő sokkal sűrűbb, és a szag úgy tűnik, hogy sokkal messzebbre száll, mint az égő dohány szaga. Számomra ezek egyértelmű figyelmeztető jelek arra nézve, hogy a vépelés sokkal veszélyesebb is lehet, még a rák kialakulását illetően is, mint a cigarettázás.

Azt tanácsolom, hogy mindenféle dohányzástól tartózkodj. Mi a faszomról beszélsz? Messzebb érzem a jó illatot, és ezért károsabb. Oké, legit. Én nem lennék meglepve, ha a későbbi tanulmányok végre rájönnének, hogy a vépelés valóban sokkal nagyobb kockázattal jár, mint a cigarettázás, bár laikusként azt tanácsolom, hogy mindkettőtől maradj távol.

Tehát, hogy… Fú, ez nagyon fájdalmas. Féfika, ezek köztünk járnak. 

Fifika: Várj, mert én még találtam itt egy gyöngyszemet azért. 

Charlie: A 

Fifika: gyöngyszem, 

Charlie: bocsáss meg, kobra. Akkor azért hízom, mert valaki már megint pörköltet főz a telepen. Így van. Ne szagold, ne szagold, mert jaj, megy föl rád. Egy szippantás, hopp, tíz deka. 

Fifika: Azt mondja, a rákutatás felelőssége a nyilvánosság védelme, nem pedig azoknak a vállalatoknak, Amelyek a ciginél biztonságosabb álarc alatt kényszerítik a vépelést a lakosságra.

Ez olyan, mintha azt mondanánk, nincs bizonyíték arra, hogy bekötött szemmel az autópályán átmenni nem biztonságos, mert nincs bizonyíték arra, hogy elgázolnak. Mivel senki nem végzett még valódi tanulmányt ennek megerősítésére vagy cáfolására. Hát az a gáz, hogy az ECG-vel kapcsolatban egy, végeztek véleményem szerint, laikus véleményem szerint, ezt azért hozzá kell tenni.

Charlie: Alucsákos véleményed szerint. 

Fifika: Alucsákos véleményem szerint. Várjál, Fifika, 

Charlie: meg kéne fotosopolnunk, tudod, melyik volt az a film? A Joachim Phoenix, meg a két gyerek, mikor ülnek a kanapén és az alucsákkal fejük. Megfotosopoljuk magunkat egy ilyenre. Hát az óriási lenne. 

Fifika: Figyelj, ha fölmegyek hozzád, legyen otthon alufólia.

Van, van. Oké, oké. Szóval, hogy végeztek nem egy, nem kettő kutatást, ugye az angol közegészségügy két és fél ezer kutatást nézett át, amikor kielentett, hogy 95%-a kevesebb az elcigaretták kártétele, mint a hagyományos dohánytermékeké. Ez az egyik. A másik az, hogy ilyenkor azért mindig el szoktam mondani, hogy annak ellenére, hogy valaki elcigarettázik és rákos lesz, az kurvára nem bizonyítható, hogy az az elcigarettától lett rákos.

De 

Charlie: fifika, mint amit az előbb mondtam. Tehát öreg anyám, aki sosem dohányzott, azt rákba halt meg. Rákos lett, igen. 

Fifika: Itt kockázati tényezőkről van szó. Meg hajlam. Meg hajlam. Tehát van a hajlam, és van a kockázati tényező. Én azzal, hogy elkezdtem elcigarettázni, a kockázati tényezőt befolyásolom. 

Charlie: Azt redukálom.

De a 

Fifika: hajlamon már nem tudok mit kezdeni, érted? Lehet, ha büdös életben nem duhányoztam volna, nem elcigiztam volna, nem szívtam volna csak a dóci levegőt, akkor is tüdőrákos lennék. Meg 

Charlie: tegyük hozzá a zárójelbe, hogy mikor az orvoshoz elmész, és a rizikofaktorokat fölveszi, és jönnek a tudományos kérdések, hogy felmenői között volt olyan, aki tüdőrákos volt?

Tehát, hogy nem mondom ki a családi ágat, de pontosan le tudom rajzolni, hogy azért volt neki melleltávolító műtét, mert meg volt benne a gén, az anyja. Mert rákban halt meg, a nagyanyja rákban halt meg, és így tovább, még ők tudják a láncot, én nem, mert annyira nem ástam bele magam, de négy felmenőig biztosan meg tudták állapítani, hogy rák.

Nem dohányzott 

Fifika: egyik 

Charlie: se. 

Fifika: Tehát nálunk például édesanyám mondjuk 82 volt, de ő végbé rákba halt meg, a bátyám 67 volt, ő végbé rákba halt meg, és én öt évente járok szűrésre. 

Charlie: Évente. Pontosan ez miatt, 

Fifika: mert megvan a sanszom nekem is arra, hogy valami probléma lesz. Viszont a másik bátyám… Bocsánat, nem 

Charlie: akarok ízetlenkedni ezzel, mert ezzel nem jó viccelni, de hogy ugye megmondta Ildikó.

A glicerin nem végbélbe való. Való a 

Fifika: végbélbe. Vagy a végbélbe való. Vagy a nem. Lehet, hogy nem. Azt mondta Judik, hogy a glicerin végbélbe való. Lehet, hogy seggel kéne szívnom az elcikit. 

Charlie: Figyelj már, bocsánat, hogy oda-vissza csapunk, kedves hallgatók, de a kommentekben benne volt, emlékszel erre, hogy te, az alúcsákós, aki nem értesz semmihez, ez bezzeg, és akkor elkezdtem körbenézni, hol a kandikamera, hogy bezzeg a korányiban a szakértők azt mondják, hogy, és így mondom, mi a fasz, hol a kandikamera.

Korány, jaj, mondom, korányi.

Fifika: Szerintem kicsit higgadjunk le, Csárli. 

Charlie: Hát legyen akkor az. Kanyarodjunk szerintem a kikötői kocsma felé.

Na, mesélj! 

Fifika: Fú, én nem tudom, a harmadik adás, amikor próbálunk erről beszélni, ráadásul rám írt az egyik Véper társunk, hogy milyen jó téma lenne az úgynevezett alternatív leszoktató eszközökről írni, ugye ami egyrészt nem a patikában kapható, másrészt meg nem az elcigaretta, És írtam neki, hogy figyelj, már két adás óta próbálunk ráfordulni, csak mindig elmegy az idő.

Úgyhogy most erről fogunk beszélgetni, és nekem a kedvencem a második link, amit a Human Detox alá betettem, de sajnos csak görögül találtam meg, mert azóta egyszerűen eltűntek a TikTokos, meg Facebookos hirdetések. 25 euróé lehet venni Charlie egy nyakba akasztható nyakláncon egy fémcsövet, amiről te is megígyezted, hogy iszonyatosan higiénikus, hogyha ezt szopogatod.

De én közben… Elolvastam a használati utasítását. Tehát képzeljetek el egy különböző színű bevonatolt fém csövet, mennyi lehet ennek az átmérője csalálni, a belső átmérője, ilyen két-három milliméter? És ezt nem szívni kell bakker, hanem fújni. Sokkal jobb. Tehát veszel, így tudsz leszokni. Veszel egy nagy levegőt, és szép lassan ezen a kettő-három millis lyukon keresztül kilégzed a levegőt.

Charlie: Várjál, várjál, ezt most kipróbálom az ecigimmel.

Aha. Sokkal 

Fifika: nyugodtabb, vagy látom rajta. Ugye? Kisimultak a ráncaim. 

Charlie: Várjál, ezért nyugtat meg engem a D-jel? Mert az ilyen lassú stúkokat szív. Igen, igen.

Fifika: A D-jeles fölügyegesíti 

Charlie: magát. 

Fifika: Az a gáz egyébként, hogy ezt nem csak a dohányzásról, hanem a gőzölésről való leszokásként is lehet használni, mert ugye ezzel tudunk előrébb jutni a füstmentes élet felé.

V-kvitnek hívják a nyakláncot. Micsoda? V-kvit. 

Charlie: Várjál, ezt hol látom? A V-kvit pont mi 

Fifika: kilépünk. Valami V-kvit pont shop. 25 euró utánvéttel is négy napon belül szállítják. Van fekete arany ezüst színbe. Egyébként azzal a második csaj elég szexi amúgy, szóval elmondom neked, hogy ez miért működik. Rendkívül nehéz egyedül leszokni a dohányzásról, és lefogadom, hogy szinte mindent kipróbált már, de az igazság az, hogy a függőséget nem lehet csak úgy felrúgni, hanem új egészséges szokásokkal kell helyettesíteni.

Ha a víkvit mindig a nyakában van, emlékezni fog a dohányzás abbahagyása melletti elkötelezettségre, és elfelejtheti a cigarettát és az elektronikus cigarettát, miközben kezeit és száját egy egészséges alternatívával fogja 

Charlie: elfoglalni. Fifika, ez mennyibe kerül ott? 25 euró. 25… Szeretném neked jelezni, hogy villámakcióban a Temun 700 forint.

Fifika: Egyébként szerintem még annyit se ér a dolog. De nem csak ez van. Ami állandóan szembe jön velem a TikTokon, az a Facebookon. Én nem tudom, szerintem egyszer megnéztem ezt a WeQuitt-et, meg átküldtem neked a linkjét. És azóta folyamatosan szembe jön velem ez a Hairbox-szál. Ez valamilyen csoda. Nem is tudom mi, hogy ez tablet, a gyógyszer, kenőcs…

Italpor, vagy nem tudom mi, de hogy ez ilyen covid stresszre, megfázásra, dohányzása, abbahagyására két hét alatt kitisztítja a tüdődet, bakker. Ez a magas 

Charlie: és alacsony vérnyomásra együtt. Mindenre, mindenre jó érted. Mindenre. Hihetetlen. Fifika, szerintem ez igazából ez előbb volt, mert azt írják, hogy ez a brit nek lesz, vagy nem tudom én már mi az angol neve, hirtelen, mert ez a tetves temu egyből magyarra vált.

Légzés nyaklász, nyugtató meditációs eszköz, mély légzés eszköz férfiaknak, nőknek, meditációs ajándék, tehát meditálás, meditálás, meditálás. Figyeld apám az értékeléseket. Sokat segít medizálás kezdetén. Oké. Nagy a valószínűsége, hogy egy erősebbet és egy drágábbat vásárolok belőle. Figyeld, nagyon hasznos, erős és tartós.

Ez egy darab fény, az a dolga, hogy erős legyen. Tehát, hogy mit szeretnél egy… Ez olyan, úgy képzeljétek el, mint a miattököm ez az olasz tészt, amiben lúg van a közepén. 

Fifika: Ez egy spagetti, vagy makaróni, vagy nem tudom mi. 

Charlie: Egy ilyen négy centis darabra fölvágva. És ennyit tud, de ezt üzem biztosan. De ezt stabilan hozza.

Csinálok, gyorsan összedobok egy izét webshopot, domént hozzádobjuk, 700-ér behozzuk, 3000-ér adjuk, megvan a haszon. 

Fifika: Abszolút. 

Charlie: Érzem a piacirést. 

Fifika: Hihetetlen egyébként. Tehát, Ettől még szerintem egy drittip is, egy ilyen long drittip is jobban használhatóbb lenne. Tehát, hogy nem is tudom, hogy… De akkor ezek szerintem, ez ilyen több célú.

Meditálásra még jobban el tudom képzelni, mert ugye a meditálásnál az a lényeg, hogy lassan vedd a levegőt, és lassan fújd ki. És az embereknek a lassan kifújása van egyébként a legtöbbször problémájuk, mert nem tudják ugyanúgy időzíteni a kilégzést, mint ahogy a belégzést, mert végszomjuk lesz, és akkor írtalan levegőt vesznek.

Tehát arra még el tudom képzelni, de hogy ezzel valaki leszokjon… Figyelj 

Charlie: már, most azt hiszed, hogy hülyeséget mondtál, én találtam most, nem sokat kerestem, az ötödik volt, olyan mink típusú drittipes fazonú. Tehát, hogy mondtad, hogyha olyan fazonja lenne. Megtaláltam neked? Tessék, van. A másik fele, hogy ez…

Ez a… Ez az európai papírzacskó, amiből ugye kint Amerikában vagy alkohol van benne, és azt hisszák, vagy abba lélegeztetnek, hogy nyugodj meg, nyugodj meg. Ugyanaz. Lassan lélegzel, fokozatosan ki, be, 

Fifika: ki, be. 

Charlie: De most ráhúzzuk ezt is. Atya úristen. 

Fifika: És ugye beszéljünk még azért az alternatívákról. 

Charlie: Itt van az alternatív, bocsánat, 180 decibel.

Vigyázzá rá, nehogy sípot vegyél, baszd meg, mert ugyanígy. Csak ott arra nagyon kell figyelni, mert aztán akkor 180 decibel a szomszéd is fölébred. Igen, ez a 

Fifika: kutya síp, meg denevér síp, meg nem tudom én mik. És akkor ott van még a

nicozéróte, antinikotinspré öcsém. Tehát, hogy így 

Charlie: Mi van? Ez a developed by, hogy hívják azt a Sóbert Norbi, vagy? 

Fifika: És ilyen dumák vannak hozzá. Ez nem egy olyan készítmény, amelyet a nagylelkű gyógyszerészek már évek óta ajánlanak nekem. Ez egy belga tudósok által kifejlesztett készítmény, akik több mint tíz évet szenteltek az antinak a tinspré megalkotására.

Tehát ez az abszolút bullshit duma, érted? Úristen! 

Charlie: Nem 

Fifika: tartalmaz nikotint, De benne van a gotu kóla, gízzengész, cikória, amely úgy hat az emberre, hogy soha többé eszébe ne jusson rágyújtani. Hát ha ez működne, öcsém, már senki nem dohányozna. Ne vicceljél már. 

Charlie: Ez olyan, mint a magyar találmány, ez a vízzel menő autó.

Körülbelül. Köszönjük szépen vidéki versenyzőknek. 

Fifika: És a másik kedvencünk, ugye ezt már egyszer valamelyik podcastbe kiveszéltük, ez a biorezonanciális dohányzás leszokási kezelés. 

Charlie: Meg kell találni a cigarettának a frekvenciáját, és ha az megvan, akkor mintha nem is szívtad volna. Csárli, 

Fifika: 50 perc leszokni a dohányzásra.

Charlie: Nekem az meg van hamarabb, és kiállok a tizedik tetőre, és leugrok. És pillanatok alatt leszoktam a dohányzásról. Csak vicceltem, nem ugrok le. 

Fifika: És 76%-os a sikerességi arány. Ez márha érdekes, mert ahány emberrel még beszéltem, senkinek nem sikerült ezzel a baromsággal leszokni. Ott 

Charlie: elfogadjuk a 76-ot, az ECG-nél a 95-öt nem.

Értem. De 

Fifika: várj, ez a leszokási arány. 

Charlie: Értem. 

Fifika: Az ECG az hol van, ilyen 17% környékén? De még akkor is négyszer jobb, mint a nikotintapasz, illetve a rágógumi. Istenem, és 20 ezeré, meg 25-é, meg hú, állapott ezt. És akkor van még külön, léteznek ezek a kuruzslások, amik ilyen megőrülsz, megbolondulsz. Tehát ilyen alkalmanként 25 ezer.

És a kúra összetevői. Figyelj, napi jóga és pránajáma. Kiegyensúlyozott, kiválasztás segítő növénydiétata, gyógynövénykészítmények, a lerakódott méreganyagok pótlására. Tehát ezt így, aki ezt leírta, az végértána ezt a mondatot? Tehát, hogy pótolni akarod a lerakódott méreganyagokat? Hülye vagy? Gyöngybenet.

Aztán antioxidások pótlása, vitaminkúrákkal, egyszeri infúzió. Ezt ki se tudom mondani. Pancsakarma, megfelelő elemei kiválasztás fokozására. Ez kétszer van benne. Kényesztető, regeneráló és kiválasztás segítő olajos masszázs. Kétszer. Fül akupuntúra és akupuntúra. Na, ez egy komplex kezelés, édesapa. Ennyi, ennyi, hogy ez miért nem jutott nekünk eszünkbe.

Charlie: Ez is. Mert aluliskolázottak vagyunk mi ehhez. 

Fifika: Szóval van itt gyerekek minden, amit csak szeretnétek. És akkor még elenkárról nem is beszéltünk. Ne 

Charlie: is, ne is, ne is. Beszéljünk már könnyedebb témákról, mert elenkártől a víz lever. Mindig a MyCream és doboz jut eszembe elenkárról. 

Fifika: Várjál, még találtam egyet. Ez a mindennek a medvehagymája.

Zero smoke fülbe való. Ez a te döntésed. Mit választasz? Abszolút sikeres. Nem, 30 nap alatt teljesen leszokhatsz a cigarettáról, ha veszel egy Zero Smoke fülbevalót. 

Charlie: Mint a Zero Kóla, csak ez Smoke-ba és fülbevaló. 

Fifika: Tökéletes. 

Charlie: Igen. Na, hagyjál engem ezekkel, mert most már tényleg ideg állapotban vagyok. Mondok neked inkább érdekességeket.

Mozi vonal, illetve film vonal. Az egyik, amit beraktam a közös csetbe, még tegnap, vagy ma, én nem is tudom, hogy Interstellar 2-nek a trélere apám, ez nem rajongói tréler. Hova tudják azt még csavarni? Hát, ne idegesíts már! Hát, külön váltak a csajjal. Hát, meg kell találni, nem emlékszel? 

Fifika: Most gondolkozok rajta.

Ugye ott volt egy baromi nagy időeltolódás, mire visszajött. Nem az 

Charlie: volt, nem az volt, hanem amikor ő a Gargantua széléről ugye bement a fekete lyukba. Jaj, jaj, jaj, jaj. Akkor a csaj, az N7-vé talán, az ott maradt. Igen, 

Fifika: az ott maradt. 

Charlie: Igen, igen. És utána meg az volt a vége, hogy elindul és megkeresi. És itt tartunk most.

Itt fogunk tartani, nagyon jónak ígérkezik. 

Fifika: Remélem lesz olyan jó, mint az első rész. Az egy kimondottan baromi látványos volt, nagyon elgondolkodtató. Nekem ez az igazi science fiction küldetés. 

Charlie: Amikor még ahhoz is szakértőt béreltek, ugye, hogy… Hogy néz 

Fifika: ki a fekete lyuk. 

Charlie: Hogy néz ki a fekete lyuk, és az űrben hogy robban föl valami.

Tehát, hogy… Igen, a fekete lyukat nem egy olyan, hogy oda nézel, és akkor nem lehet, hogy leír. Tudom, hogy 

Fifika: néz ki, hát figyelj, minden este szoktam látni. Nem az volt a megdöbbentő, hanem emlékszerrel, hogy a film után évekkel csináltak tolt fotót ilyen összetett képekből, hogy milyen lehet a tejút közepén lévő fekete lyuknak a környezet, és hogy hogy nézhet ez ki, és a film baromi jól eltalálta.

Tehát, hogy azért le a kalappal előttük. 

Charlie: Azt folyamatosan elfelejtettem neked mondani, hogy mikor beszéltünk a Gran Turismo-ról, hogy a stáblistát te megnézted? Nem. Mire gondolsz? Hát arra, hogy a a stunt crew az gyakorlatilag is 90% a magyar volt. 

Fifika: Az az igazság, hogy én ezeken már nem lepődöm meg. Érted?

Lehet, hogy láttam, csak tudod, már így nem lepődök meg, mert csomó sorozat, amit nézek, az vagy a kordában forgatták, nem is tudom, melyik film volt, amit mostában néztem. Az is Budapesten, vagy környékén forgott. Tehát egy elég jó kis tehát a Endinek ez a ez a hagyatéka, ez nagyon jó sikerült. 

Charlie: Hú, hát azt már a izé, a Filip már leszolta, hogy az ő nagyon nincs kiegyezve a Endi Vajna örökség, már hogy Amit letett öröksége hagyatékkal.

Fifika: Ó, hát Filipnek még azért elég sokat kell a csiszoló papírra alakítani magán. Nem is tudom azzal 

Charlie: az 1,5-ös IMDB értékelése. Na szóval én ezeket szoktam nézni, mert egyrésztről a stand részen vannak ismerősök, akik autós kaskadőr mutatványokkal foglalkoznak, régi versenypályás ismerősök, meg általán középiskolai ismerősök.

A driftvonalról, és a másik pedig a régi kollégám, aki összeállt a testvérével és megcsinálták a Digic Films-t, és ők pedig utómunkában és effektekkel szállnak be mindenféle egészen nagy kaliberű filmekbe. Úgyhogy te tudod, ez a, mit tudom is én, a… Tököm tudja, milyen szörnyeknek a poncsóját én sédeltem.

Tehát nem az, hogy én csináltam azt a karaktert, nem, hanem én azért feleltem, hogy az árnyék, mikor meglepben a ruháján, akkor az én volt, az az én árnyékom. Nyolc hónapot dolgoztam rajta, na szóval ilyenek, de nagyon érdekes egyébként. 

Fifika: Csak egy pici kitérő ahhoz, amit mondasz, hogy nekem az első ilyen filmes meglepődésem az az volt, amikor valami magyar cég, életemben nem hallottam a nevüket, a Cinema 4D-hez gyártott egy olyan bedolgozó modult, amivel mindenki színezte a filmjét.

Többek között a gyűrűk ura összes részét ezzel a szoftverrel színezték. Ugye ez most nagy divat, hogy átszínezik az eredeti fölvételeket, ugye borús, meg komor hangulat legyen, meg nem tudom én mi. 

Charlie: Más legyen az atmója. Igen, 

Fifika: az atmoszféra miatt színeznek át, és hogy ez most az egyik ilyen… Csúcs szoftver gyakorlatilag.

Tudunk azért mi, ha akarunk. 

Charlie: De ha például azt mondom neked, hogy Nagy Katica vagy Vecsei H. Miklós, mond-e neked valamit ez a két név. Number One Movies Today Netflix Semmelweis 

Fifika: Jaj, igen, igen. Már mindenki látta a családból, csak én nem. Nem, nem. Annyira jó. Meg 

Charlie: fogom 

Fifika: nézni. Gondolom, hogy jobb, mint a Petőfi film.

Charlie: Rajzolni lehetne a különbséget. És hogy ilyenkor jön az, hogy úristen, de hálás vagyok, hogy nem abban a korban születtem. Tehát, hogy tényleg, amikor ilyen alapvető dolgokon múlott az életed, hogy mészsel volt-e fertőtlenítve a lepedő, mert mindenki meghalt a kórterembe, Hú, kemény. És utána elolvasod, hogy mi történt Szemölvej Szignáccal akkor előtte, utána, és nézegeted a fotókat, és hú, mondom, hát ez a Pali nagyon öreg, nagyon fáradt volt.

Aha, 47 éves volt, mikor meghalt, tehát, hogy… 

Fifika: Igen, azt ugye én még az iskolában a Szemölvej sztorinak azt a nagyon szűk szeletét tanultuk. Ugye az anyák megmentője, stb. stb. és hogy mekkora csávó volt, de igazán az életéből semmit nem tudunk. Úgyhogy készülök rettentő móda a filmre, de most másokat nézegettem.

Charlie: Figyelj már, képzeld már Szemölvejsz Ignácot, nem kell küzdenie, előveszi a mobilját, és azt mondja, hogy TikTok live. És mondja, annak lett volna, bazdmeg, hű, ennyi követőjele, és nem ilyen k***a, bazdmeg, hanem egy Samuel Weiss. Na, azért az rock’n’roll lett volna. És azt mondta volna, hogy dokik, mossatok kezet, anyák, ti pedig ezt csináljátok, és…

Fifika: És kőgazdagon halt volna meg. Az biztos. Jó, 90 évesen, vagy száz évesen értett. Nem vitte volna az ideg a sírba. Meg a nyomor. 

Charlie: A másik film, az egy ilyen, nem romantikus, de ilyen inspiráló, lélekmelengető, az The Beautiful Game.

Ezeket a… Hogy mondják azt a homeless-eket? Hogy mondják a homeless-eket? Hajléktalan foci vb. Ami van, tehát ez egy real story, hogy minden évben összegyűlnek, és ott gyönyörű volt a környezet, tudod, hogy Rómában, ott, ahol az infernós résznél forgattak, és mögötte a focipálya, és mindenki hozza a saját keresztjét és baját, és hogy került ő oda.

Az egyik azt mondja, hogy eljátszotta a pénzt, a másik kérdezte, hogy mi az, amit folyamatosan szedsz, mert oda ilyen pohárba öntögeti ki a az itókáját minden este, és hogy a metadonom. Micsoda? Ja, heroinista voltam. És ő így, metadon. Na, úgyhogy ez volt a másik film, ezt pont tegnap néztük meg, és aki, nem tudom neked mondani, hogy hívják a mókus, de ha megnézed ezt a filmet, akkor be fog ugrani egyből az a film, amilyen a Hugh…

Grant játszotta az elnököt, az angol elnököt, tudod? És ott volt benne az az öreg rockztár, aki énekelt valami számot. Na mindegy, ő volt az. Most, hogy Michael Ward vagy a Bill Knight-i, nem vágom. És van még egy, és ez egy nagy csalódásom nekem, és nem is ezt akarom, igazából nézzétek meg. A The Wages of Fear, ez a, mi volt az eredeti címe, várjál magyarul, ez a a félelem bére.

Fifika: Így, ú, azt fölraktam. Tehát én az eredeti filmet kétszer láttam gyerekkoromban, ami akkor nálam doblistás volt. 

Charlie: Igen, na ez is olyan 21. századi köntösben, egyébként az eredetit is azt hiszem, hogy a Netflixen meg lehet nézni. Hát ez látványban viszi, de egyébként nem túl acélos. Nem túl acélos a sztori, és amikor megláttam, én ezt a Népszava magazinban, újságban, amikor még járt gyerekkoromban hozzánk, tudod, az utolsó oldalon mindig volt három kép, mondd már mi az, igen, nem kép, de képregény.

Három kockánként, és én ezeket gyűjtöttem, kivagdostam, beragazgattam, és az egyik volt ez. És annyira meg volt a fejemben, és mikor megnéztem a filmet, ott szolgai hűséggel, tudod, mikor a a csőtörés van, és az olajon át kell menniük, és az egyik megy elő, és nem szabad megállni, és És mész, és menni kell, és bedarálja maga alá, és az a szenvedés, amit ott látsz.

És mikor itt megláttam a filmben ugyanezt, hogy olaj, úúú, mondom, gyerekek, melyikötök fog meghalni, mind a kettő főszereplő, és nem, ott nem nyírták ki. És nem így, csak így átbotorkált, meg izéhoz, és akkor átmentek, és ott a mellette levő emberkő belelőtt egyet a izébe, a kevlár mellényébe. Nem 

Fifika: is tudom, mikor volt az eredeti, 50-es évek?

Befordult az eredeti. 

Charlie: 63 környéke? De francia volt, ugye? 

Fifika: Nagyon híres film volt, iszonyatosan tetszett, hogy nitrogricelint visznek egy bányába. 

Charlie: Igen. 

Fifika: Azt kell berobbantani, és ugye a pénz miatt csinálják, és ott az a kocs az én fejemben úgy marad meg, mint a Morricone filmben a vasútállomás. Tehát, hogy ez egy ilyen nagyon lepukó, akkor ott…

Kocsma volt, tehát elején kétes arcokkal. 

Charlie: Én tudtam rosszul, bocsánat, 53. 

Fifika: Mondom, hogy az 50-es évekre emlékszem. Ugyan még nem éltem akkor, de ez egy marha régi film. Eve 

Charlie: Montan, apám, Eve Montan. Igen, igen. Várjál, hányra értik? Na, ez 8-2. Más kávéház. 

Fifika: Van még valamit? Nem, csak ennyit jegyeznék 

Charlie: meg. Ó, azóta már javult az arány.

Most már csak 4-5 a rimékje. 4-5. Tehát igen, javaslom, az eredet itt nézzétek meg, hiába 53, meg nem 8K, meg az anyám kínja, de hogy az oda basz. 

Fifika: A 

Charlie: sztori, a sztori. 

Fifika: A sztori, így van. Én egy doku filmet ajánlanék. Engem rettentően megfogott. Van egy minisorozat fönn a Netflixen, hogyan irányítsd az elmédet. 

Charlie: Ó, várj, ez rémlik.

Fifika: Ez a címe, az LSD, a psilocibin, az MDMA és a mescalin. 

Charlie: A gomba, a kaktusz az anyám ki, minden. Igen, igen, 

Fifika: igen, igen. És eszméletlen jó. Egy fickó jegyzi magát a sorozatot, aki ezeknek az anyagoknak a történetét megírta. Ezt én sem tudtam, hogy az LSD az, én nem is tudom, valahol a 20-as években már ott volt a polcon, csak a kutyát nem érdekelte.

Mikor? 20-as években. Ez az anyarosnak egy… Vegyülete volt, LSD 25 néven volt. 

Charlie: Hát az LSD az a Lizerk Zsav Diatil Amid, de ez egy mesterséges szer. 

Fifika: Anyarosból vonták ki legelőször. 

Charlie: Ki vonta ki legelőször? Ki volt az? Hát nem tudom. Nézd meg a profilképemet, bazd meg a gémélen. Albert Hoffman! Bocsánat, bocsánat, mondom itt neked.

Óriási tisztelője vagyok. 

Fifika: Na, mondom itt neked. Na és hogy ezek a szerek, amiket itt felsoroltam, ezek mind nullás szerek, tehát abszolút be vannak tiltva. Holott egy halom olyan Problémára orvosságot jelentenének, ha hagynák, de nem hagyják, ami eszméletlen jó hatásfokkal rendelkezik. És így végignézed, én például a varázsgombát, az bármikor, Csárli.

Tehát, hogy én akarok egy ilyen, mi ez? Mi lesz a 

Charlie: következő? A jahúaszka szertartásra megyünk együtt? Nem, azt nem, 

Fifika: hányni nem, tehát 

Charlie: azt nem, köszönöm szépen. De az a baj ezekkel a pszichoaktív szerekkel, hogy ezek valamit felerősítenek benned. És ha, hát ez a, még arra is rá kell csillelned, hogy valamit fogsz szedni, ilyen szert, mert ha benned a félelem, Van a szerirány.

Ja igen, hogy ez uralkodik el, és az egy nagyon rossz trip lesz egy ilyen két-három órát. 

Fifika: A pszilocibén ugye a varázsgombának az a hatóanyaga, mellesleg húszféle gombába benne van, tehát hogy ez nem egy gomba, hanem húszféle gomba, vagy huszonöt, nem tudom már, mi van, de baromi jó sztori, és ennek a könyvnek az írója megy el mindenkihez, aki ma még kutatja meg foglalkozik ezekkel az anyagokkal, és valami gombaszakértő fickónál volt, aki a világon egy ilyen nagyon elismert szakértője ennek a gombafajtának, és mondta, hogy úgy fedeztek fel egy gombafajt, hogy valamelyik amerikai kisváros rendőrségével szemben a Aztán nőtt a rendőrség előtt, és fölhívta az öccse, hogy gyere már, mert itt van három vagy négy kiló tök ismeretlen gomba, amit még soha nem láttunk, és biztos, hogy ahhoz a fajhoz tartozik.

És akkor összeszedték, azt jóbe gombáztak utána, de hogy, ja és hogy felhasználok, tehát olyanok, akik, hogy mondják, ez kontrollált körülmények között, mint harctérisok, meg halálfélelem, meg különböző ilyen betegségekre kapták ezeket a szereket. 

Charlie: Várjál már melyiket, az már MDMA. Hát 

Fifika: az LSD-nek az új trendje az az úgynevezett mikroadagok.

Tehát, hogy az LSD-nek a jótékony hatásait mikroadagolással lehet. A pszilocibint azt egyszer szokták adni, azt ilyen rákos betegeknek a haláltól való félelemre. Volt egy nő, aki tíz évet, tehát, hogy túlélte a rákot, de ő neki nem a rák okozta a legnagyobb problémát, hanem a halálfélelem. És ő kapott varázsgombát, és gyakorlatilag így kibékült egyszer, és így kibékült a halállal, és azóta is él.

Az MDMA az ugye ilyen hangulat, meg kedélyjavító, meg azt is adják ilyen harctérisokra. A meszkalin az már nem is 

Charlie: emlékszem. Hát azt nem sokra adják igazából, hanem azt a világháborúban is, A speedet, az MDMA-t azért kapták a németek, hogy ne legyenek fáradtak, az olcsóbb volt, mint a kávé, de egyébként ez a metilindioxid, metilanfetamin, tehát ez egy ilyen társas drog, tehát hogy felszabadult a szel eufórikus, empatikus.

Fifika: Figyelj, a film az eszméletlen jó, elmagyarázza ezeknek a szereknek a hatásait, a keletkezésüket, hogyan fedezték föl, a kutatók hogyan próbálták ezt meg, és természetesen, ahogy ezek a szerek kikerülnek, és nagy tömegben elkezdik mértéktelen módon fogyasztani őket az emberek, azonnal tiltó listára kerülnek, és ugye ez az a baj, hogy a kutatások is, amik ezekkel kapcsolatosak.

De nagyon jó kis sorozat, négy rész. Szerintem ilyen darálandónak én mindenkinek ajánlom. Nem azért, mert hónaptól varázsgombára fogsz átcsingózni, de jó, ha tisztán van az ember az érzéke. Nem, igazából 

Charlie: botanikusnak készülünk, mert ugye ott van a pszilocibin, a gomba, a mescalin, a kaktusz. 

Fifika: Ezt mondta az egyik kutató.

Mi az, hogy be akarnak tiltani egy növényt? Hát 

Charlie: igazából csak a használatát mondjuk. Emlékszel te a… Nem IT Crowd volt, mi volt az a… A Silicon Valley, a sorozat. Igen, igen, igen. Mikor a csávó, hogy megálmodja, hogy mi lesz a cég neve, hogy ő majd kimegy a sivatagba, és bevarázsgombázik, és ő két pofára bevette a varázsgombát, még útközben, mert ennek még kell fél óra, és a GPS azt mondta, és abban a pillanatban jött a dugó.

Du, kész. És aztán így, bazdmeg. Én most ezt nagyon beszoptam. És akkor egy ilyen négy napos elvonulása volt. Hát gyakorlatilag is, mint a mérgezésed lenne. Ebben is vannak 

Fifika: eszméletlen sztorik, hogy az LSD kutatója az be-LSD-zett, fölült a biciklire, mondta a segédjének, hogy jöjjön utána és figyelje, hogy mi történik vele.

És haza biciklizett, és minden nap emelte az adagot, mert kíváncsi volt arra, hogy mi az az adag, amikor már teljesen kontrollálhatatlan a sztori. 

Charlie: Én ezt már múltkor szerintem neked meghivatkoztam, de míg beszéltél gyorsan, megkerestem neked. Kattints meg azt a linket, amit bedobok ide a csetbe. Ez egy grafikus volt, aki…

A saját magát lerajzolta, aztán lerajzolta magát. Ezt láttam. 50 mikrogram LSD után, meg 20 perc után, meg még, meg még, meg még, és a végén az… 

Fifika: Teljesen szétcsúszik, igen. A vége az Picasso. Egy az egybe. Egy az egybe. De mi, de egyébként nem, tehát hogy zseniális. Érted. Rossz helyen születt. 

Charlie: Na, 

Fifika: rossz helyen születtünk, igen.

Na, hát nekem ennyi volt, meg hát nyilván néztem a folyamatban lévőket, úgyhogy sógun az még mindig zseniális, Egyszerűen alig várok ketteket.

Charlie: Tudom, mit akartam még mondani, de majd ha elmondod. Ennyi. Akkor figyelj már, a Sky Show Time, én nem tudom, mert nincs meg nekem, de majd valahonnan kinyitom a tékát. A Yellowstone-t te nézed, ugye?

Igen. És a Yellowstone-nak van előzmény. Előzmény sztoria. Kettő is, bazdmeg. És amikor tudod, jöttek ezzel, hogy Dutton Ranch, meg az anyám kínja, meg mi óta vagyunk itt, meg volt egy pár snyit, amikor az ősök, akik betelepültek Amerikába. Na ez az. És a sorozatoknak is az a címe talán az 1880-val amennyi.

Fifika: 1800-val amennyi, igen. Meg az 

Charlie: 1902 talán, vagy 1920, nem tudom. Az az. Annyira kíváncsi vagyok. Tehát az apa meg a nagyapa. 

Fifika: Az egyikbe 

Charlie: például Mint ha Tom, nem Tom Hanks. Fú, de nagy színészt láttam benne. Nem tudom megmondani, hogy neked jövő hétre vagy megnézem, vagy kikeresitek. 

Fifika: Lehet, hogy a Tom Hanks. Nem tudom, mert még az eredetén sem rágtam át magam, de igen.

A faszodat! Harrison Ford! Harrison Ford. Az öreg Harrison Ford. Hú, de gáz kimondani, hogy az öreg. 

Charlie: Igen, 1923 az az egyik. A másik pedig az 1883. Na, úgyhogy ennyi. Jó van, akkor periszkópot behúzni, iránya hűvös, mert már melegszünk, már megint 30 fok volt a napon. Úgyhogy én ezt már nem bírom idegekkel. Jövő héten újra jövünk, még érdekesebb tartalmakkal, de dobjátok, hogyha valamire kíváncsiak vagytok.

Még a héten még tiktokkozunk is valamikor egy live-ot közösen. Ja. Jó van. 

Fifika: Főleg, hogy a németeknél legális lett a fű. 

Charlie: Is. Na most már egy olyan helyet kell találni, ahol a varázsgomba legális. Na, jó van, szevasztok! Egy 

Fifika: élmény 

Charlie: volt, 

Fifika: sziasztok!

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #450 – Cool? Ja…

Egyre inkább azt látjuk, hogy néhány orvosnak nem a gyógyítás a prioritás, hanem a közösségi médiás jelenlét. És persze meglovagolni az aktuális témákat. Nem baj ez, csak a felületesség fájó teherként hullik ránk.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?