A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #464 – GFN 2024

Szenvedünk a kánikulától, de egy témát azért feldolgozunk, a legutóbbi varsói konferencia kapcsán.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Beszélgetés a legutóbbi konferenciáról

@ecigitesztek

Félelemkeltés minden szinten! A legújabb podcast epizódban kifejtjük. Link a bio-ban! @Vaper.hu #podcast

♬ eredeti hang – Ecigitesztek

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: Ebben az adásban célkereszben a GFN 2024-es konferencia lesz rengeteg információval érdemes lesz hallgatni. 

Charlie: Az adáscímünkhöz mérten párakapuban, párásításban, klimatizálásban és árnyékos szobában gazdag szép napot hetet kívánok neked, kitartás mindenkinek. 

Fifika: Ölelkezzetek jeges medvékkel. 

Charlie: Na mi a helyzet?

Élsz még? 

Fifika: Élünk, élünk virulunk. Ébhogy. Ébhogy. Klívázunk, mint az állat. Felújítás az ablakra, mármint hogy a kamra ablakra. Fóliásjucitól vettem ilyen tükörfóliát. Tudod hogy besüt a nap, ne melegítse föl. És azt kell, hogy mondjam, bakker működik. Szóval nagyon jó. Mindenkinek ajánlom vegyetek ablakfóliát na de veled Charlie mi törlent törlent?

történt 

Charlie: ablakfóliához még annyi kiegészítés hogy ilyen helyeken jó egyébként ahol neked is van ez a tükröződő fólia, de egyébként ez nekünk még az előző A lakásnál volt dráma hogy lényegesen lesötétítette volna a szobát tehát ilyen bejárati ajtóra, tehát ilyen teraszajtóra meg ablakra, oda inkább offoltuk a dolgot, és csak biztonsági fóliát raktunk.

Meg egyébként igen, ez a talmi móka, hogy a belső rétegére rak valamit az ember, És majd attól várja hogy jóval lejjebb megy hőmérséklet, valamennyivel jobb lesz de ez olyan mint a… Imádom egyébként, mikor az autók szélvédője mögött van egy tükröződő fólia, és az szélvédővel, mint egy ilyen üvegház egységet képeznek és az is olyan gyönyörű meleget fabrikál az autóba, hogy borzasztó.

Hát kérlek szépen Fifika! Az adás előtte lecsaptam a… Csapott, így lecsaptam a csapot, úgyhogy… Jaj te hát csapszaga! Megrendelés alatt van, illetve hát nem megrendelés beszállítás alatt van a dolog. Hát el kellett hogy vessem a nagyobbik rendszert, tehát tudod ez a szénsavat is, ásványvizet is, minden anyám kényát is, mert az…

Nem akarod tudni mennyibe kerül. Hatossal kezdődik, nyolcos a második számjegy, és utána még sok-sok nulla van, tehát hogy ne, ne, de vizet akarok. Vizet akarok, és ugye ez is azért mert fölkúrtam az agyam a folyamatosan már mikor elviszem a palackokat ugye visszaváltani már utána megint csak gyűlik, csak gyűlik, úgyhogy ebből lett elegem, és meg fogom oldani a Házi víztisztítás folyamatát, úgyhogy körülbelül ennyi volt, és itt is megy a szenvedés egyébként.

Most ugye bezárkóztam a szobába, hogy ne jöjjön be a melegbe, van csukva az ablak, a redőny leeresztve, de ilyenkor ide tűz a nap, úgyhogy senkinek nem kívánom, hogy milyen zártérben gőzölve, ugye a monitor sem kicsi Az is ontja a meleget, a keverő is ontja a meleget, a kompjúterek is, itt van még a lábamnál a nas is.

Nem tudom kihűteni ezt a szobát, nem tudom kihűteni Beültél a 

Fifika: kemencébe? 

Charlie: Hát körülbelül, meg ugye egész nap itt dolgoztam, tehát ez kifejezetten jó ebből a szempontból. Télen, nem 40 fokban, és hogy nem látom a végét ez a szomorú, hogy nem látom ennek a nyomorult, Mi ez? Ezt már nem hőhullámnak hívom. Ez már ilyen fixen forraljuk a goiszlikat.

Na. 

Fifika: Az a fixen forraljuk, igen. Ez a gatyarohasztó. 

Charlie: Hát akkor lezuhanyzol, és már utána tíz perce nem jó. Na mindegy. Na mindegy De nincs 

Fifika: klímaváltozás. 

Charlie: Nincs nincs semmi. 

Fifika: Semmi semmi. 

Charlie: Semmi. 

Fifika: Oké 

Charlie: Meg óriásiakat kacagok egyébként az elmúlt napok történései kapcsán. Nem tudom mennyire vagy képben az amerikai drámával kapcsolatban.

Fifika: Trump merénylet? Igen. Aránylag képben vagyok. 

Charlie: Hogy döbbened hogy először egyrészt nem is ötlődték meg. 

Fifika: Ja iveg szilánk találta el a fülét. 

Charlie: Akit mögötte azt sikeresen fejbe lőtték, tehát hogy szegénykém. A nyugalmazott tűzoltó volt, nem is ez a lényeg, hanem hogy én már nézem azokat a videókat, amiket nem forgattak emberek telefonnal.

És hogy percekkel előtte már valaki rögzítette, és mondta is a rendőröknek, meg a szikret agenteknek, hogy ott van valaki és mászik föl és tudod így viszi előtte a test előtt a fegyvert. Hát egy M15-ös azért nem pici. És hogy… És eldördültött egy lövés, meg még egy lövés, és utána kapnak észbe. Hát óriási.

És ezzel sajnos én úgy érzem hogy megalapozzák a sikerüket, de mindegy is, mindegy is, ilyen konteó elméletekben nem megyek bele. Hát körülbelül ennyi volt nekem a hetem túlélő üzemmód. Így tudnám… 

Fifika: Nem 

Charlie: működik az 

Fifika: autómba a klíma. 

Charlie: Hú, 

Fifika: bazdmeg. Akkor nem mész sehova Sehova vagy éjszaka. Tehát kész. Jó Istenem.

Charlie: Hát nem irigyellek. 

Fifika: Csapjunk 

Charlie: a lecsóba? Hát figyelj, csapjunk a lecsóba, és én azt mondom hogy… Ha már itt voltunk a szárazdokban, akkor próbáljunk meg nem a tengerek mentén haladni, és mindenféle folyami hajózást vegyünk igénybe, és állítsuk célkeresztünket Varsóra. 

Fifika: Mert hogy ugye volt egy GFN konferencia Varsóban.

Ez az egyetlen olyan konferencia, amelyik gyakorlatilag a nikotinfogyasztókkal foglalkozik köztük az elcigarettásokkal, és ugye eufor snüssz, és erről én írtam egy összefoglalót Nyilván nem a saját kútfejemből, hanem ez a GFN hivatalos összefoglalójának a hát ilyen kvázi fordítása. És nagyon jó mondatok hangzottak el, Csárli.

A

mi kedvenceink is ott voltak, Colin Mendelsohn, Gary Stimson, Clive Bates, nem semmi volt megint. Jó lenne már egyszer kimenni közösen. 

Charlie: Újra, ugye

Fifika: Szóval volt egy nagy megnyitó és egy fő előadás a dohányzás ártalom csökkentésének egészségügyi és gazdasági előnyei címmel. Tehát ez az a cím ami már a korányidén kiverni a biztosítékot így első nekifutásra És ezt a fő előadást professzor doktor, hab, med, mi ez, sky, vagy ski? Mint scientific Gondolom ezek ilyen tudományos fokozatok, vagy nem tudom mik.

Vagy a neve. A 

Charlie: professzor a doktor az jön, a habil az kor után jön. A med az ugye orvosdoktor, a ski az a kutatóorvos, valamilyen fokozat megjelölése, a többi meg a neve. 

Fifika: Szóval ezután jön a neve. Igen, szóval 

Charlie: rövidebb a neve mint előtte a tudományos fokozatok. 

Fifika: Igen. Andrzej Mariusz Foll vagy Foll, Ő a Varsói Országos Orvostudományi Intézet alergia, tüdőbetegségek és belgyógyászati betegségek osztályának a vezetője.

És azért így gondoljuk el, hogy a lengyelek hányszor nagyobbak, mint Magyarország. 

Charlie: Sokszor. 

Fifika: Sokszor. Tehát az ottani… Nem is tudom ilyen tüdőbetegségekkel foglalkozó szakintézet, mint itt a Korányi, csak három szó akkora. Na ennek a vezetője mondta, nem tudok a homo sapiens történetében Olyan kultúráról amely nem dohányzott és nem ivott.

Zárójában alkoholt. Nem vagyok benne egészen biztos, hogy ezt abba tudjuk hagyni, ezért az ártalomcsökkentés olyan téma, ami örökre velünk marad. Remélem ezt minden olyan ember… Aki Magyarországon össze-vissza beszél az ártalomcsökkentés kapcsán magára veszi, mint orosz bunda Inget, vagy az usankát. Azt is mondtam még, hogy a dohányzás közvetlen költségei közé tartoznak az egészségügyi kiadások is, de ott vannak a közvetett költségek mint például azok az emberek, akik kiesnek a munkaerőpiacról, mert a dohányzás következtében megbetegszenek és nem tudnak tovább dolgozni.

Bölcsen alkalmazva a fiskális eszközök Mint a jövedékiadók, segíthetnek az embereknek leszokni a dohányzásról. 

Charlie: Bölcsen alkalmazva? Nem úgy mondja ő ezt hogy jól alkalmazzuk, hanem hogy ha bölcsen alkalmaznánk akkor, akkor akár jó is lehetne. Hát mert ott van de. A cigaretta magas ára mellett sokkal alacsonyabb árakra van szükség az olyan alternatívák esetében is, amelyek bizonyítottan kisebb ártalmakkal járnak.

Fifika: És ugye az a mondat, hogy nem kérdőjelezzük meg a kemény drogok ártalomcsökkentését. Miért kellene tehát itt is megkérdőjelezünk az ártalomcsökkentést? De olyan eszközöket kell keresnünk, amelyek biztosítják hogy ez valóban ártalomcsökkentés, és nem ártalomterjesztés. Azért még az öreg a végén odaszúrt egyet, az nem annyira tetszik de egyébként igaza van.

Charlie: Szerintem csak arra gondolt, hogy nyakra-faszra nem kell mindent, ami egy kicsit jobbnak tűnik. Behúzni a piacra mint ártalomcsökkentő eszköz vagy eljárás, hanem igenis legyen mögötte valami tudományos bizonyítékokon alapuló vizsgálat vagy bármi más. Tehát például mintha akár jó lehet az elf bár is, ha.

És akkor ott a ha mögött ott van hogy ha. A megfelelő nikotin szinttel rendelkezik stabilan, mintavételezve, folyamatosan ellenőrizve, és a többi és a többi és a többi amiket itt ugye mi előszeretettel nem mi, hanem nálunk előszeretettel szajkóznak, hogy nem tudjuk hogy mi van benne meg ezt nem tudjuk meg azt nem tudjuk meg amazt nem tudjuk hogy mi van benne Tehát hogy szerintem ő erre gondolt hogy nehogy még rosszabbat okozzunk mint amit elvártunk volna, és nehogy az legyen hogy aztán még a helyimpált gyermekkorház is megosztogatja videóját, hogy a mit tudom én milyen Mi volt az elf, bár vagy okó bár vagy nem tudom én, mi is Semmit nem tudunk 

Fifika: róla Charlie.

Charlie: Csak azt tudjuk hogy ilyen hangulatkeltő videó, és mivel orvos adta elő ez tudományos tény, ugye? 

Fifika: Így van. A másik előadó, Michelle Minton, a Reason Foundation vezető politikai ellenzője, 

Charlie: Tehát az ottani jó Tamás. Az ottani jó 

Fifika: Tamás igen. 

Charlie: Mindig kérem Tamás Gábort. 

Fifika: Egy ilyen gazdasági jellemző. A dohány ártalomcsökkentés felülről lefelé irányuló folyamat, és nem olyan inkluzív mint lehetne.

A dohányzás ártalomcsökkentése valójában nagyon jól illeszkedik sok más közegészségügyi kezdeményezésünkhöz, és az embereken való segítségre irányuló kísérleteinkhez. Csak valójában Mi nem használjuk. Baromi jó lenne, de nem használjuk. A dohányzás szabályozás kényszerítő jellegű. Azt hiszem az egyik oka miért elvesztjük a dohányzás elleni háborút, Az, hogy továbbra is egy hibás dohányzás ellenőrzési modellt ismételgetünk.

Ezt számtalan szó megfogalmaztuk mi is. A WHO-nak ez a 50 éves hozzáállása ehhez témához Sehol nem vitt minket. 

Charlie: Én azokat az embereket keresgélem itt a listában, akiket én preferálok és szeretek hogy tőlük emeljek ki valamit, és rögtön itt van Két dologra greppeltem az egyik a sztiltás legyen, a másik pedig egy ismert név Gary Simpson.

Nem Simpson, Sztímszor. Berúgom a témát Sztímszor. Gary Sztímszor, ugye ő a Knowledge Action Change tanácsadója, már csak, De hogy ő az Imperial College professzor emeritusa és a GFN társalapítója, tehát nem a legyek hordák össze. És ő Ausztráliáról beszélt, és azt mondta, hogy Ausztráliában szinte általános az a fajta ellenséges hozzáállás az elcigarettával, amit most tapasztalunk és beszéltünk róla adásokkal ezelőtt és adásokon keresztül.

Azt mondja hogy a dohányzásról való leszokásból nem nyújtottak védelmet a személyes támadások a cenzurázási kísérletek, a szaklapok elutasítása a szakmai testületekhez benyújtott panaszok és a félrevezetés ellen Mindezek ellenére soha nem adta fel, és nem hagyta szó nélkül a félretájékoztatást terjesztését, vagy a félretájékoztatást tényét magát.

És ő ilyen vanmensó igazából, tehát egy ilyen egyszemélyes érdekvédelmi szervezet, és vázolta is, hogy mi lesz a jövő. Ausztrália végül felfogja fogni és feladja a bizarr, hát emberkísérletnek is nevezhetjük a dolgot, hogy szabályozza az e-cigaretták elérhetőségét, és Colin Mendelsohn Pont az, aki segít abban hogy ez megtörténjen, és kötök is át Colin Mendelsohnra, aki pedig az Ausztrál Dohányzás Ártalomcsökkentési Szövetség alapító elnöke, és a THR advokét, vagy mi az anyám kínja, tehát szószólója.

Szószóló, igen. És azt mondja, hogy a szándék jó, Én azért még ezzel is tudnék kardoskodni hogy nem biztos hogy jó, de hogy a rendkívüli korlátozó szabályozások egyszerűen nem fognak működni, és a történelem azt mutatja, hogy egy népszerű termékre vonatkozó szigorú korlátozás egyszerűen a Illegalitásba fogja azt taszítani, és máshogy fognak az emberek hozzájutni.

Ugye amiről beszéltünk itt a drogok kapcsán, és a, mondjuk a, mi volt, a szeztilalom idejéről véve a példát, és ettől függetlenül azt mondja hogy jelenleg Ausztráliában az egyik legmagasabb a fiatalok gőzölési aránya, És a tapasztalatok azt mutatják hogy az erősen korlátozó politika jelentős része nem szándékos tehát nem direkt okoznak kárt vele, hanem egyszerűen csak tudatlanok, és hogy a politikusoknak kötelességük lenne megérteni hogy az általuk szorgalmazott politikának milyen hatása lehet a valóságban, És ha a politika kudarcot val, ennek pénzbeli és egyéb költségei jelentősen befolyásolhatják ezt, akkor ott van 1,7 millió vaper csak Ausztráliában, akinek több mint 90 százaléka fekete piacot, mint elsődleges forrást használ.

1,7 millióból levonsz mennyit? 170 ezret. Az mondjuk legyen 1 millió 500 pár ezer. Azért az rengeteg. Fekete piac. Iszonyú. Lehet hogy ők ilyen mamba méregből, meg mit tudom én, sét krokodil húsból, vagy ami van. És amiről beszéltünk ugye hogy a gengek a maffiák felosztják a területeket a bűnözői körök, és versenyeznek-e egymással, hogy kik hol és mit értékesítsenek Tényleg mint a 70-es 80-as évek Amerikájában, amikor…

A krekket, meg opiumot, meg hasist, meg füvet, különböző kasztok árultak az utcákon, hogy félelmetes. És hogy a vép piac Ausztráliában kezd e felé tendálni, és a második legnagyobb illegális drogpiacot hozták így létre gyakorlatilag a kábítószer után. Sikersztori, sikersztori. 

Fifika: Számtalan cikket írtunk erről.

Charlie: És még ettől, hogy ennek fényében is azt meri mondani rádió nem ő, hanem egy ausztrál miniszter méghozzá az egészségügyi miniszter azt meri mondani egy rádióinterjúban, hogy eltökélet szándékom, hogy kiüzzem a vépipart az országból Az azt igen, barátom, ahelyett hogy lehetőségként tekintenének a vépelésre, az a baj, hogy ők tényleg ilyen egészségügyi armageddonként gondolnak az elektromos cigarettára, hogy azt fogja betaszítani őket, amiatt fog az egész Ausztrál népesség kipusztulni Holott ez nem így van, de amit be nem tudjuk elégszer hangsúlyozni ez a kockázatarányos adóztatás, meg úgy egyébként a kockázatarányos megítélés, az sokat segítene.

Na csak fölbasszom rajta Én Alex 

Fifika: vodakkal folytatnám, fogalmam sincs hogy kicsoda Nem is találtam róla semmit de nyilván valaki hogyha ott felszólalt. Ő azt mondta mindig szem előtt kell tartanunk a dzsókereket. A világon a legtöbb dohányos Kínában van. A világ legnagyobb dohányipari vállalata a China National Tobacco Corporation, amely a világ cigarettáinak mintegy 40 százalékát állítja elő.

Kína jelenleg ellenzi a dohányártalom csökkentést, a gőzölés azonban nem ritka Kínában, és a CNTC Hogy ez a China National Tobacco Corporation, rendelkezik a világ legnagyobb dohány ártalom csökkentő szabadalmainak gyűjteményével. Ennek a portfóliónak a megszerzése. Dohánymilliárdokba kerülhetett, és nem történhetett volna meg a kínai kormány jóváhagyása nélkül, amely a CNTC teljes tulajdonában van.

Már csak Pekingnek kell átállnia a dohányártalom csökkentés ellenzőjéről az ártalom csökkentés támogatóinak sorába, és az egész vitának vége.

Charlie: A vitának már ott van vége, hogy amit a jó Clive Bates is mond, felfedezni vélek némi hasonlóságot a magyar kormány kommunikációja, félelem alapú kommunikációja, és a között amit Clive mondott, mert hogy figyeld és gondolkozz fel, Magyar fejjel. A gyerekeket arra használják hogy érzelmi alapú kampányokat hozzanak létre, hogy egyfajta erkölcsi pánikot keltsenek, és hogy olyan dolgokat igazoljanak amelyek nem lennének igazolhatóak, ha felnőttekkel tennék.

Az Egyesült Királyságban 18-szor annyi felnőtt használ nikotintartalmú terméket, mint ahány fiatal de a politikai figyelem teljes egészében a vépelő fiatalok felé irányul. Ezeknek a felnőtteknek az igényeit egy legális ellátási lánc szolgálja, amelyet felelősségteljesen és arányosan szabályoznak, elfogadható kockázat mellett.

Ennek kellene korlátozni a tiltási ösztönt, amely Ausztráliában és az Egyesült Államokban nagy illegális fekete piac kialakulását eredményez, de nem fogja eredményez, de Mint ahogy nálunk is. Látod a félelem alapú kommunikáció a Maszló piramis alja. A gyerekekkel a nagybetűs háborúval, a halállal való fenyegetés.

És egyből eléred a céljaidat. És jönnek az amerikai kertvárosi anyukák, az SMK-ból tudod, és verik az asztalt meg hatalmas molinón, hogy tiltsák be a vépeszközöket, mert az iskolában. Nem hogyha te, mint szülő, esetleg mondjuk A napi egynél többször ránéztél volna a gyerekedre, hogy mi csinál, hogy a szobájában van-e, nem csak elé baszod a tabletet hogy foglalja le magát, meg nem veszed meg neki a köcsömöt, se tudja milyen drága cipő, csak hogy boldog legyen az kussoljon.

Hanem értelmes dolgokkal kötöd le, akkor valószínű nem kerül olyan társaságba, vagy valószínű, hogy egyáltalán képbe se kerül egy tizenévesnél a fekete piacos vépeszközök használata. És akkor problém szolvd. De sokkal egyszerűbb valóban, A másik oldalt okolni és felelőssé tenni az én elbaszott szülői döntéseim helyett.

Nem tudom erről, mi a véleményed? 

Fifika: Abszolút egyetértek vele. Ezt látjuk, hogy a legelső pillanattól kezdve ha visszaemlékszel rá, Charlie, először próbáltak nem a gyerekeken keresztül, hanem a végbélkúpon keresztül rettegésbe tartani. Aztán jött amikor már semmin nem találtak fogást, akkor jöttek a gyerekek.

Illetve a saját hibás döntéseikből kiindulva az elfbár szövetség, bocsánat az elfbár ellenes szövetség. És tényleg egy ajadék dolog hogy a gyerekekkel nem is tudom Hogy szokták ezt mondani? Fú, pedig nagyon itt van a fejemben a kifejezés. 

Charlie: Arról, hogy kutyával, meg gyerekkel mindent el lehet adni. 

Fifika: Igen, de erre van.

Tehát hogy ilyen rócsó jelleggel nyomulnak a gyerekekkel, és ugyanezt például nem teszik meg az alkohollal. Pedig sokkal nagyobb probléma. Illetve sokkal pusztítóbb. De hát ez van. Elfogynak az érvek jönnek a gyerekek.

Charlie: Hát ezt így kell csinálni, ezt már Vignyászki is megmutatta, hogy kell a gyerekekkel, akiket kampányban nem használunk föl csak hogyha a színpadra föl kell őket vinni.

Így van. De van nekünk még egy David Sweener-ünk is, aki a jogoldaláról közelítette meg a dolgokat, és Amiről itt beszéltünk idáig, ugye csak a dohányosokról nem beszéltünk, hogy több mint egy milliárd ember dohányzik, és ezt bizony közegészségügyi vészhelyzetnek kell tekinteni. És mit kéne csinálni Meg kéne vizsgálni, hogy mit tehetnek az emberek annak érdekében már hogy nem mi emberek szívjük az elcikinket, Hanem a döntéshozók jogalkalmazók jogalkotók mit tehetnének annak érdekében, hogy az embereket a lehető leggyorsabban állítsuk a non-heatid milyen égésmentes, nem égéssel bevitt nikotinpótló termékekre, és…

Az is sokat elmond szerinte az egésznek a dinamikájáról a szociológiájáról hogy minden stratégia ami az e-cigaretta kapcsán előtérben van most, vagy alkalmazzák most, az kényszerítő jellegű. Tehát nincs mérlegelési és döntési jogod az esetek döntő többségében, hanem itt Ausztráliában be van tiltva. Vagy mint Malajziában?

Be van tiltva. Vagy mint Brazíliában? Ott se. Vagy mint Magyarországon? Trafik. Mert eldöntötték hogy a trafikban árult ízesítetlen nikotinmentes összeüntött valami, az sokkal egészségesebb, illetve úgy mondjuk a trafikban vásárolva egészségesebb.

A jó 

Fifika: adózott 

Charlie: nikotinmentes ízesítetlen folyadék igen, jól mondod. Azt mondja még Sweener, hogy olyan változtatásokra akarják az embereket kényszeríteni amit egyszerűen nem akarnak. Mi lenne, ha egyszerűen elmondanák nekik az igazságot? Mi lenne, ha jobb termékeket adnának az embereknek? És most gondolj bele, hogy ez jelen pillanatban is, tehát nem az van, hogy hú, szarad ohányzás, valamit ki kéne helyette találni, hanem hogy hú, szarad ohányzás de van helyette, mi az Isten ez?

Icos, van helyette, ECG, van helyette, Nikotin párna van helyette, tudod mit? Fasza gyerek leszek, nikotinos rágó, van helyette N plusz egy dolog, de nem tudják az emberek, vagy ha tudják akkor jönnek nekem a kérdéssel, meg neked, meg a kispistának, meg a nagyjóskának hogy de én úgy hallottam hogy ez károsabb mint a hagyományos.

Hát nyilván nyilván károsabb azért van ekkora piaca, és azért van az, hogy aki leszokott… Egyébként a cigarettáról és mondjuk valami kutatásban részt vett, akkor csak azt tudják neki mondani az orvosok, hogy javultak a paraméterei, amiket vizsgáltak. Döbbenet. 

Fifika: Na de itt van a jó Konstantinos Dokis.

Minden szava arany. Mielőtt megvitatnánk hogyan szabályozzuk a dolgokat, fontos hogy meghatározzuk a szabályozás célját, tehát miért akarjuk szabályozni. Véleményem szerint az ártalomcsökkentés esetében a szabályozás oka és célja az, hogy segítse a fogyasztókat abban hogy tájékozott döntéseket hozzanak Van nikotinmentes társadalmunk?

Nullaszázalékos a fogyasztás a fiatalok körében? Ha ezen az úton haladunk, az egyetlen dolog ami történni fog, hogy évről évre egyre több korlátozást fogunk bevezetni, amelynek nincs hatása. Ez egy zsákutca, egy ördögi kör, tehát tűzzünk ki reális célokat, és találjunk reális. Megoldásokat.

Charlie: Farszalinos szerintem hallgatta a pár adással ezelőtti epizódunkat, amikor is arról beszéltünk, hogy ne az alternatív nikotinbeviteli eszközt próbáljuk meg, mint alacsonyabb kockázatú termék egyből szabályozni, hanem hogyha tudjuk hogy ez alacsonyabb kockázatú termék, akkor tudod mit?

Pusztítsad, tűzzel vassal írtsad a dohányzást, Holnaptól legyen csak 18 év fölött megvásárolható. Nem holnaputántól nem 2025-től, holnaptól. Viszont legyen mindenki számára elérhető, aki igényli 18 év felett, Az elektromos cigaretta mondjuk. Vagy a nikotin helyettesítő termékek Vagy bármilyen más alternatív termék Aztán ha már a trafikban nincsen dohánytermék, mert senki nem szívja, nem használja, nincs értelme, büdös, és a többi és a többi, na akkor lesz az a pillanat amikor én is azt mondom hogy jó, akkor nézzük meg, hogy mi a következő szint.

És nézzük meg azt is. Hogy lehet neki vezetni? De hogy bakker fifika ez olyan minthogyha neked van egy ólom vödröd, és abban hozod minden nap a vizet. Nekem van egy csökkentett kockázatú, BPA-mentes műanyag vödröm, de műanyag vödör, és ezért betiltják Mert nem tudunk róla eleget, inkább hord az ólommal a vizet.

Az ólomvödör jó, az már bevált. Arról tudjuk hogy mérgező, hogy káros, de azt tudjuk mennyire mérgező és káros. Azzal hord a vizet. Ez pont ugyanolyan. Nem? De. Ugye? Na. De. Itt hogy beszéltünk róla, végig igazunk volt. 

Fifika: Szóval rengeteg jó előadás volt ezen a… A GFN-en, mint ahogy egyébként szokott. Foglalkoztak a piacsal, volt külön szekciója Latin Amerikának, volt külön szabályozási körkép.

Charlie: Érdekes egyébként a workshopokat ha nézted a szabályozási körkép és a globál perspektívák. És ott pont Barnaby Page mondta hogy a fő csatatér az két fronton zajlik. Ízek, adózás. Meggyőződése, hogy az emberek többsége, akik még mindig a védjük meg a gyerekeket érvel jönnek nem igazán törődnek a gyerekekkel.

Jézusom fifiga, hát pont ezt mondtam az előbb. És esküszöm hogy nem tekintettem le ide rá Be akarják azokat a termékeket tiltani, amelyeket ők személy szerint nem szeretnek, mert különben valóban figyelembe vennék a gyerekeket. Óriási. Vagy ott van esetleg Michael Landl, aki a World Vapors Alliance-nek az igazgatója, és azt mondja hogy azért fontos by the way, a kínai szabályozás, Mert hogy a világ elektromos cigarettáinak a 90 százalékát, írd és mondd 90 százalékát Kínában gyártják.

A kínai e-cigaretta szabályozási keretrendszer kiterjed a jogrendszerre, szabványokra, adózásra, végrehajtásra, beleértve, inkludid a kiskorúaknak történő értékesítés tilalmát, és az ézek például a Félelmetesen veszélyes gyümölcsös ízek tilalmát, ezek a szabályozások azonban csak Kínában, belföldön kapható termékekre vonatkoznak, és csak külföldön érvényesek azokban az országokban, ahol a termékek nem szabályozottak.

Ez csodálatos. Szerinte az FDA helyzetével az a probléma hogy hát igen, elméleti szinten értünk a dologhoz. Elméleti szinten. A különböző termékek forgalomba hozatal előtti felülvizsgálatának amiről beszéltünk, ha hirtelen érkezik 700 ezer olyan termék, amelyeket a fogyasztók már használták és már piacon vannak, akkor nem arról van szó hogy a modell rossz csak alkalmatlan a piaci helyzetre.

És amiről beszéltünk hogy mi lesz hogyha rászabadul az amerikai törvényhozásra, Annak a pernek a mennyisége, amiről beszéltünk ugye az a napi 2000 valahány száz per 365 napon keresztül, nem bontottuk le órára. Lehet, lenne értelme. És szerinte is az a furcsa helyzet állt elő, hogy valójában a dohányipari vállalatok azok, akik pozitívabban állnak a dolgokhoz hozzá, Hogy segítsenek az embereknek leszokni vagy kevésbé káros termékre váltani, mint a közegészségügyi szervezeteknek és a WHO-nak.

Hogy azért ez milyen szürreális vált Ez nagyon gáz. Ez nagyon gáz. És tudod mit, Fifika, elhiszem, hogy Krisztus koporsóját sem vitték ingyen, meg hogy ők is a piacról élnek, és nekik is el kell számolni a részvényesekkel, De hogy ezeket az irányvonalakat meghatározták hogy keressünk olyan csökkentett kockázatú terméket, amit tudnánk fejleszteni piacra dobni rentábilisak lenni belőle, és ezek a termékek, amik most a piacon vannak mutatják hogy igen, ez működik, működne.

És nem a VHU, Jézusom! 

Fifika: Egy párhuzamos univerzumban a VHU ütné a dohánygyárakat. Hozzátok az ECG-t, hozzátok a HMB-t, hozzátok a nikotinpárnát, minél többet a piacra, kevesebb legyen a dohányos. Nem ez van. Ugye milyen érdekes? 

Charlie: Fordítsuk meg hogyha lehet, várjál, én megfejtettem most, kettő tized másodperc alatt lehet hogyha nagyobb lenne az IKOS-nak az adótartalma, akkor egyből egészségesebb lenne.

Fifika: Nem, nem. Ha az IKOS-nak, és én kérek elnézést, résztulajdonosa lenne a WHO Na akkor. 

Charlie: Jó hát te egyen nagyobb léptékben gondolkoztál igen. Igen Igen, vagy mikor osztalékot kell kivenni, akkor egészséges lenne. Ami nagyon tetszett nekem a latinamerikai szekcióban Diego Verastro-nak a kommentje, azt olvastad gondolom hiszen te raktad be.

Jó fej. Sebészorvos egyébként És a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentési célzó latin-amerikai hálózattárs alapítója. Az első mondatban egy akkora csicska lángost ad mindenkinek, hogy öröm nézni. A fogyasztók gyakran sokkal többet tudnak mint az orvosok. 

Fifika: Csárli! 

Charlie: Ide tapsot 

Fifika: tegyél!

Charlie: Na, így kell ledobni az atombombát érted? Orvosként. Az én konkrét esetemben fogyasztó vagyok, felhasználó és egyben orvos is. Tehát rendelkezem azzal a háttérrel és azzal a képességgel, hogy empátiát tanúsítsak a fogyasztók iránt. Azért fura egyébként, mert hogy… Ott van Clive Bates, aki életében nem használt elektromos cigaretát, és ő is ugyanezzel a nyitottsággal áll egyébként felénk.

Azt mondja hogy mármint hogy Diego Verastro úgy gondolja, hogy bizonyos orvosi problémák esetében az orvosok gyakran lenézzik a betegeket. Az utolsó félében is találkoztunk ilyen dokival a… TikTokról talán. Vanapság az orvosi gyakorlatban ennek már nem szabadna léteznie, mert ha elveszítem ezt a kapcsolatot a betegemmel, akkor elveszítem annak az esélyét, hogy új lehetőségeket tudjak adni neki, vagy hogy jó megoldást keressek.

Lehetek nagyszerű orvos, de ha a betegem nem érti, hogy mit akarunk tenni akkor én vagyok a létező legrosszabb orvos. De általánosságban egyébként amikor az orvosok átadják a tudásukat azt a saját környezetükben a saját törzsükön belül teszik, hozzájuk hasonló embereknek, tehát az orvosoknak nehéz ezt a technikai és tudományos megfogalmazást átadni a hétköznapi embereknek, másfajta képességekre, skill-ekre van szükség ahhoz hogy ezt megtehessék és hogy megértsék hogy hogy lehet megfelelni Ezt az információt világosan egyértelműen közölni anélkül, hogy olyan terminus technicus-t használnának, amelyet a másik fél nem biztos hogy ért, és ebből adódnak ugye a félreértések.

Némi többletmunkát igényelt természetesen, az orvosok hozzászoktak ahhoz hogy konferenciákon beszélgetnek más orvosokkal, eltartott kisújjal, és mindannyian ugyanazt a nyelvet használják Ezt a lakosság szélesebb rétegeihez eljutatni viszont nagyon nehéz. Nyitni kell. Ő is az asszertív és agilis kommunikációt viszi úgy látom az orvoslás mentén.

Nem ez a fentről lesajnálva gyógyítjuk vagy nem gyógyítjuk meg a pácienseket, hanem Megpróbáljuk nekik közérthetően vázolni a lehetőségeket. Ez nagyon fontos lenne szerintem. 

Fifika: Ami nekem a fejembe még szöget ütött, és egy ilyen aránylag érdekes hát nem egészen kontehú, De valahol ott a határterületen van, az Jonathan Fell.

Ő egy dohány és nikotin ágazati tanácsadó, tehát gyakorlatilag a dohányipari szakértő. És ő azt mondja hogy az öt legnagyobb tősdényjegyzett dohányipari vállalat Jelenleg a bevételeinek 4-29 százaléka származik a nem éghető termékekből. A következő gyakran állami tulajdonban lévő dohányipari vállalatok világszerte messze vannak az ilyen típusú bevételi arányszámoktól Az állami tulajdonó vállalatokra gyakran nem nehezedik nyomás, hogy változtassanak.

Én személyesen tapasztaltam meg azt, hogy mondjuk egy kisebb dohányipari cég, akár gyártó, forgalmazó aki ezekkel foglalkozik nem érti. Az új füstmentes kategóriákat. És ezért aztán inkább marad a régi, jól bevált, tudod az hogy működik, megveszed, eladod, nincs vele gondod, neki nem jó, hogyha itt változás van.

És én néha ezt érzem a magyar törvénykezésben is, meg úgy egyáltalán. 

Charlie: De figyelj már, nem pont ezért nem csak ezt az, tehát nem ebből az aspektusból kéne mindig vizsgálni, hogy eladom, bevétel, és mondjuk kiesett mit tudom is én, a munkaórákkal meg a mit tudom is én mivel a betegség miatt az ember, Hanem megvizsgálni, hogy mondjuk a svédeknél lakosság arányosan leosztva ez a százalék, hogy bemennek 5 százalék alá, az egészségügyben mit indukál?

Mennyivel kevesebb ott az ilyen-olyan rákos megbetegedés, vagy mennyivel kevesebbet töltenek az emberek betegállományban, felsőléküti megbetegedésekben, És a többi, és a többi. Tehát amikor kiesnek, mert egyrészt kárt okoznak az államnak ezáltal, hiszen a TB majd fizeti neked az egészségbiztosítást, kárt okoznak a cégnek, akinél dolgoznak hiszen nem dolgoznak, mert betegek.

Ezt is mérlegelni kéne, mert innen nem közelíti meg a dolgot senki, csak azt mondja, hogy ez káros. 

Fifika: Ha emlékszel a Jó Tamás beszélgetésére, Illetve hát ilyen élő adására, akkor ott nagyon szépen fölvázolta, hogy milyen iszonyú sokba kerül a magyar egészségügynek a dohányzás. De szerinted ő megnézte a svédeket?

Charlie: Tudták hogy a svédek milyen nyelven beszélnek azt ennyi. Igen. Igen

Figyelj már, én azt mondom szerintem hogy ezt a témát még tegyük el jövő hétre is, mert rengeteg-rengeteg nyár van benne, és azt mondom hogy nyár van, úgyhogy egy kis könnyed témával folytassuk hogy esetleg láttál-e valamit az elmúlt egy hétben. 

Fifika: Fú, én a sorozataimat néztem tovább Sárkányok, háza, hát még mindig figyelemmel kísérem az akulitust.

Charlie: Még nem adod már föl 

Fifika: Nem tudom, hát öt részt megnéztem csak kíváncsi vagyok mi lesz a vége. De hogy ilyen nem is tudom, ilyen szinte már bább film jellegű díszletek között játszanak. Baromi olcsó, egyáltalán nem. Azt nem mondom hogy méltó, de nagyon méltatlan. Illetve a Major of Kingstown, a harmadik évad, eszméletlen jó, és mit is nézek még?

Jó hát a Boys, Jézusom, ez is nagyon beteg Szóval ezzel én el vagyok. Nem tudom neked sikerült-e valamit betallózni? 

Charlie: Én kérlek szépen, egy darab filmem volt összesen mert erre volt időm, és az a 2023-as Gerard Butler féle jegyzés Kandahár. Ahol egyébként producer is volt.

Jó jó, egyszer meg lehet nézni. Lövöldözős rohanós, menekülünk, menekítünk típusú CIA ügynökös, úgyhogy ez az egy volt, és ez is csak film volt. Meg hát néztük a tegnapi döntőt a focit. Körülbelül nekem ennyi Ó, én azt nem 

Fifika: néztem. Ki 

Charlie: nyert? Nem az angolok. Többen. Akkor a spanyolok? Igen. 1-0. 1-1. Hát az nem volt 1-1.

Úgyhogy vad volt az is. Na jó van, de ha nincs más, akkor tegyük el magunkat, és irány vissza a klimatizált szobába, és akkor jövő héten ugyanígy találkozunk. Reméljük addigra már hűvösebb lesz. 

Fifika: És jövő hétre lehet hogy készülünk plusz anyaggal, már ha jössz a találkozóra szombaton. 

Charlie: Megbeszéljük a menést, mert én ezt a meleget, ezt nem tudom hogy tudom.

Kibírni túlélni. De beszéljünk róla. 

Fifika: Fölkötök egy hűtőládát? 

Charlie: És belefeksz? Okos. Adom. Jó van. Akkor mi még beszélünk addig és lehet hogy jövünk az extrával. Csók mindenkinek. Sziasztok. 

Fifika: Egy élmény volt. Sziasztok

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!