A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is hallhattok a legutóbbi találkozóról. Ezért IS érdemes ilyen közösségi eseményekre elmenni.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

GFN 2024 kibeszélő – part 3.
Interjú Irházi Robival @IRMod

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Charlie: A mai epizódban lezárjuk a Monstre GFN 2024-es blokkot, és az elemzéssel végezzük be erről a értekezést. 

Fifika: És hallgassátok meg azt a riportot, amit Írházi Robi modkészítővel még a találkozón vettünk fel. Jó szórakozást! 

Charlie: Repülő rovar gyilkolászásban gazdag szép estét kívánok! Szevasz 

Fifika: Szevasz Csárli! Ne is mondd nekem ezt a rovar sztorit mert nálunk ilyen…

Alien van. Képzeld el. 

Charlie: Na, a hasadból jön ki. 

Fifika: Ennyi pókot, figyelj, ennyi pókot, ilyen tudod ez a kasszás pók ami emlékeztet arra ami az Alien-be így az arcodra ragad. És millió. Tehát én még ennyi pókot az életemben nem láttam és mindenhol. Tehát így este becsukod az ajtót, reggel kinyitod és már ott van a pókháló.

Tehát eszméletlen. Én nem tudom mi van most ilyen pókinverzió, de Nagyon durva. 

Charlie: Nálunk hátul a fészerbe volt olyan nyitottam az ajtót, és a sarkokban olyan volt, mintha Indiana Jones filmben lettem volna. Tudod, az a szépen lassan, óvatosan száldogáló, finom nagyon sűrű szövésű pókálló. Úgyhogy óvatosan közelítettem meg az objektumot.

Fifika: Én nem gyűlölöm a pókokat, de így a hideg azért kirázott ettől a millió póktól. És jönnek be a lakásba is, tehát nem az van, tudod hogy tisztelet tudóan megáll a lábtörlőnél, lábat töröl, bekopogtat, és kéreckedik. Nem. Nem. 

Charlie: Bejön. Megkérdezi, hogy ne áragudj lefőzted már a kávét, vagy valami. Minden nyolc szában megtöröltebb bejöhetek-e?

Mindig beugrik nekem ilyenkor az arachnofóbia nevezetű film. Azt ilyen mit tudom is, én ilyen öt-tíz évenként egyszer azért ráfanyalodok és megnézem. Aztán sokáig nem. Meg vakarózok közben meg utána is. 

Fifika: Nem 

Charlie: az én világom. 

Fifika: Ez sorsrontás egyik ilyen Igen. Tök jó. Tehát mitől félsz? Na azt néz meg, azt néz meg.

Charlie: Nagyon 

Fifika: jó lesz. 

Charlie: Te nálunk ilyen izé van most. Nem lehet kimenni. Tehát hogy megcsináltattuk a kertet le van térkövezve, meg ott van a pavilon, meg az anyám kínja, és nem tudsz kimenni Mert kimész, és eddig az volt, hogy ilyen tehát órát lehet igazítani a szúnyogokhoz Hat óra. De most bejöttek a csajok, mert hogy most nem szúnyog van, most légy.

És hiába kérdeztük meg az önkormányzatot, hogy mi a rák van. Írtuk már a katasztrófavédelemnek, és akkor feltölti a levelet a Facebookra, hogy kérdezi hogy mikor lesz gyérit, és nem kérdezni kell barátom, tehát hogy nem lehet megmozdulni a kertben. És akkor most már én érzem mi lesz ebből. Ránéznek majd a naptára, ó, már augusztuson állt, azért már fölösleges kipermetezni.

A jövőre. 

Fifika: De honnan, tehát hogy érted én faluhelyen lakom, két kerte arébb tehenek vannak. Tehát hogy így értem hogy miért van nálunk légy, de hogy nálatok. 

Charlie: Hát a legyet nem tudom, a szúnyogot tudom mert ugye Ártér, Duna, azért az nincs messze 

Fifika: Igen, 

Charlie: igen. Úgyhogy köszönjük szépen a Dunának. Mindegy, ez van. Van rá 

Fifika: tabletta.

Van rá tabletta 

Charlie: Mire? 

Fifika: A szúnyogra. Antivacarin. Nem, bacillus thuringiensis. 

Charlie: Mi? És 

Fifika: most azt szeretnéd hogy hűlülök. Miről beszélsz? Van tabletta amit ezekben az álló vizekben lehet. 

Charlie: Várjál, állj meg. Itt nincs álló víz. Ja hogy itt folyik? Nem. Nem. Tehát hogy nincs az a pangóvíz. Már végignéztem milliószor a kertet.

A bokrokba semmi Nincs olyan objektum. Itt szerintem a szomszédoknál így lesúnyognak a A hosszú fűbe, vagy a tököm tudja és aztán este meg jönnek. De már most vakarózó De látom, hogy vakarózó. Adjuk picsáját. Úgy körösszeszámoltuk asszonyon. Huszon pár szúnyogcsípés volt. 

Fifika: Na. Hát figyelj, konkrétan a feleséged olyan vékony hogyha így megcsípi a szúnyog a mit tudom én, elől, akkor hátul kijön a fullánkja.

Értem Én kérek elnézést. A Dóri-tól 

Charlie: Nem olyan, hogy azt mondom neki, hogy ilyenekkel vitt előttél. Bár azt mondaná rá hogy ó, bárcsak úgy lenne. Ja Istenem Na és mi történt azon kívül veled? Fú, 

Fifika: hát kemény unokázás van, ami így nehezen összeegyeztethető a home office-szal azért így lássuk be. Mert hogy vége van az óvodának.

Nyári szünet. Ugye gyerekek dolgoznak és akkor elég sűrűn vannak itt a gyerkőcök, de hát imádjuk őket, csak nehéz úgy telefonálni egy laborvezetővel, vagy bárkivel, tudod, hogy maradj csöndben, maradj csöndben, nem maradj csöndben. Ez nem az a gyerek. Ez volt az egyik A másik hogy képzeld el, dúrtam itthon, és ugyanezt már podcast előtt megbeszéltük, de hát összenő ami összetartozik ugye?

Ennyi. Van ez a mondás. Kaptam tőled a vép találkozón egy OG Mods 001-est, amit nincs még kipolírozva De a hét hétvégén nekiállok. És képzeld el, hogy találtam egy Made in Germáni fölíratú kazánt, aminek a másik oldalára az van írva, hogy Designed in Russia. 

Charlie: Ajjajjajjajjajj, ez bizony nem rossz kombó. Nem rossz 

Fifika: kombó.

Szerintem ez akkorül jöhetett ki, amikor ők Nekik elváltak az útjaik, és emlékszel rá, hogy kijött egy Russian nevezetű kazán, és a Svoemesto Németországban meg legyártotta az első sajátját, és ez az úgynevezett talpán tölthető megoldás. 

Charlie: Amit csavarhúzó nélkül nem tudsz tölteni. Csavarhúzó 

Fifika: nélkül nem lehet meg, igen.

Tehát most már így tudod, elővettem egy ilyen pici… Nem, ez 

Charlie: nem a pici. Tehát tudod mi a pici, amit mindig a fasztekes akármihez adtak csavarhúzót. De ez nem 

Fifika: az, ez, majdnem mondtam hogy az, csak nem bírom kihúzni, ez az, amit a nem a Tesco-ba, mi az a narancssárga hobbibolt. 

Charlie: Narancssárga hobbibolt. 

Fifika: Igen. Obi.

Igen. Obi. Az obiba lehetett kapni hogy így kihúzod, az egyik fele lapos, visszadugod, csillag tehát ez a variálható kis csavarhúzó, na és az tökéletes ez a méretű csillagcsavarhoz, úgyhogy ez mindig itt van most az asztalomon. Mert hogy a palack, amit közösen vásároltunk, az egyik lukon tölthető, a másik lukon pedig kitölthető, hogy az pont beleillik a cuccba, és nagyon szépen lehet vele tölteni.

Charlie: Ezzel töltöm a palackot, mert hogy ezt is kell, hogy nyomtassak mert… Mert nem volt tehát az nekem nagyon vékony volt hogy a marmon kannából abba áttöltsen tehát 

Fifika: én most olyan úriember vagyok hogy ebből töltöm ezt a palackot az egyik csőrösből a másikat mert ez eszméletlen ebből még venni fogok mert ez eszméletlen jó azt meg 

Charlie: tudod hogy kell tölteni mind a kettőt kinyitod és akkor ha rányomod teljesen a szájára a nagy luknak akkor a kis lukon meg süvit kifele a levegő 

Fifika: arról nem is beszélek hogyha ebből töltöm ennek pont ráillik a töve és tudod így az utol tehát ott hagyom 10 percig csöpögjé és az utolsó cseppig ki tudom belőle tölteni a cuccot úgyhogy nagyon jó kombót raktunk össze Ezt egyébként mindenkinek ajánljuk.

Ez honnan van? Lepötit? 

Charlie: A lepötitről, igen. Az a lapos flaska van. Lapos flaska. Meg százas 

Fifika: is. Meg százas. Rávéstem, hogy rájánusa. 

Charlie: Ne, hogy elroncsad. Ne hogy elroncsad. valami szar, akkor az beletölti ebbe a minőségi flakonba Gyönyörű. Igen, 

Fifika: igen. Úgyhogy velem ezek történtek, és ezt akartam még mondani hogy a Fulmehamod és az orosz-német kooperációba készült kazán Ez így abszolút, tehát nincs jobb Nem nem nem tudok rám mit mondani.

Nincs jobb. Na, de veled mi történt Csárli? 

Charlie: Idegbetettek már megint az amerikaiak, igazából mert tudod van az, akiknek csinálom a podcasteket is, de mindegy is, de hogy az, akit múltkor mutattam neked, az nem akar rólam leszokni. És mikor ilyen hangyafasznyi hülyeségekkel megtámad, tehát hogy, de hogy a hangja alatt olyan zaj hallatszik de mondom barátom, az a klíma, amit nem kapcsoltál ki.

És olyan mondom minthogyha egy kondenzátormikrofonba beszélnél. Tudod mint Mujona. Igen. De neki egy súr SM7B van. Mondom, nincs előtte véletlenül egy cloudlifter, vagy egy fathead? Jól mondod, fathead! Na, tehát akkor csináltál belőle egy kondenzátormikrofont, köszönjük szépen vidéki versenyzőnktől. Nem lesz jó, húzd le róla.

Lehúzta. Á, már majdnem jó a hang, már mindent hallod, szarra tekerem a keverőt. Már ekkúzok, már anyám mindent csinálok. Nem jó, nem jó nem jó, valami diszonás. Úgyhogy kapcsoljam ki ezt, kapcsoljam ki ezt, és a végén kikapcsoltam az összes effektet, rajta hagytam egy kis ekkó. Most a jó. Most a jó. Hát mondom én téged nem ízlek el.

És úgy hogy te figyelj itt ültem és tényleg már ilyen negyedórás szüneteket kellett tartani, mert már ránéztem a vágandó anyagra, már idegesített. És utána amikor húsz percig hallgatom ugyanazt a Azt a három másodperces szótagot, és így kapcsolgattam, tudod, AB verziózom, hogy melyik a jobb, és már ötvenedik után nem hallasz semmit.

Ez kifolyt kifolyt fülem, minden bajom volt, mindegy elküldöm neki, engem ez már nem érdekel. A következőre csináltam neki olyan tírt, hogy ne legyen kedve rákattintani, meg hogy megveszi ő is majd akkor ezt a ródot, fú mondom de jó, még ott is majd ráhúzol nekem valami gént aztán adszoljon. Úgyhogy ilyenek voltak, meg majd utólag eszembe fog jutni, milyenek voltak.

Fifika: De most, hogy mondtad ezt a, nem is tudom minek hívjuk ezt a szagát, 

Charlie: Boyz Hoover szaga. 

Fifika: Igen, voice over szaga, eszembe jutott az a videó paródia tudod, amikor a csaj énekel, és hogy kint a pult előtt hallod, hogy milyen szép hang, és közben visszahúzod mindent. 

Charlie: Ez is, tehát azt úgy képzeld, de tényleg hogy már nem rendereltem le neki az egészet, csak egy ilyen 25 másodpercet és így megcsináltam neki, ezt kikapcsoltam, azt kikapcsoltam ezt húztam, azt húztam, és közben a verziókat meg írogatom magamnak, tudod, mert utána azt mondja, hogy a kettes verzióból a harmadik másodperc az nagyon tetszett.

Na, találd meg. Úgyhogy ja, az ez van, nyomor, meg a szenvedés.

Fifika: Na, csapjunk a témákba? Csapjunk a témába, mert még van egy elmaradt etapunk, és a témákban És akkor én nem is emlékszem már rá hogy hol hagytuk abba, de valahol a vége felé jártunk már. Megmondom 

Charlie: neked, az volt, hogy a globális kultúrharc a dohányzás ártalom csökkentésért, az van még hátra.

Hesmark 4. 

Fifika: Megvan, megvan. A Christopher Snowdonnal kezdődik. 

Charlie: Majdnem azt hittem hogy Snowden. 

Fifika: Nem. Nem, aki egyébként az egy ilyen életmód gazdaságtani vezető, nem is akárhol. És neki van egy ilyen fél mondata, hogy a dolgok sokkal rosszabbra fognak fordulni mielőtt javulnának. Van egy nagyszerű történetünk, amit el kell mesélnünk, és ezek a fickók, már akik a THR, tehát az ártalomcsökkentés ellen vannak, előállhatnak annyi szemét tudományjal, amennyivel csak akarnak De nekünk van egy valós bizonyítékunk, Svédország nyilvánvalóan sok éven át nagyszerű példa volt, de most itt van összehasonlításul Új-Zéland és Ausztrália Tehát ugye Ausztráliába bevezették a receptrevépet, azt nem is értjük és ugye ott van Új-Zéland ahol meg úgy szorítják vissza a dohányzást, hogy közben alternatívát kínálnak a hagyományos cigarettával szemben.

És ő azt mondja még, hogy egyszerűen szembe kell nézni azzal hogy ez a megközelítés nem működik, mármint a tiltásra gondolt itt. 

Charlie: Mareva Glover is érdekes volt, aki a Harmony Reduction zsúrnálnak a dohányügyi szekciójának a szerkesztője, és ő úgy állította föl az egész dolgot, hogy ez a dohányzás mint olyan ez egy ilyen benszülött törzsi szuverén tevékenység.

Ugye onnan indult minden tehát ez nem úgy volt, hogy a Filip Moris vagy a Bat így elkezdte hüvelyekben árulni hanem a békepipa ugye Vagy a inkáknál, vagy akármelyik törzsi területen szívták a dohányt. Vagy azért, mert örültek vagy azért, mert bánatosak voltak. De hogy valahogy ez átavanzsált abba, hogy ez most már a kultúrharcoknak egy meghatározó stratégiai pontja, és ezzel polarizálják az embereket.

És ha már sikerült megosztani, amit elég csak ránézni bármelyik híradót megnézed, vagy fölmész a Facebookra, és ha nem ezt mondod, akkor te szélsőbalos vagy, meg balos vagy, meg lipsi, meg köcsög. Tehát hogyha nem az én állásponton vallod, akkor tróger vagy. Ami egyébként, ha nem az én állásponton vallod Fifika, akkor tróger vagy.

Én ezt tudtam. Na, ugye? Már megint, végig igazam van. De hogy a lényeg, hogy meg kell osztani az embereket, el kell ültetni bennük a kételkedés csíráját, és félelmet kell kelteni majd arra ösztönözni őket, hogy haragot érezzünk azzal szemben, akinek más a véleménye. Milyen tökéletes. És nem csak a dohányzásra Minden bármi másra is.

Ami most megy az is. 

Fifika: Tehát igen, olyan minthogyha ez az évezred elő erre menne el. 

Charlie: Hát ez a, ha nem velem vagy akkor ellenem. 

Fifika: Igen igen, ez ugye a Kádárnak volt az a hír, hogy Rákosinak volt ez a aki nincs velünk, az ellenünk, emlékszel rá? 

Charlie: Nem tudtam hogy ő mondta, de… 

Fifika: Nem emlékszel, de hogy volt egy ilyen én sem emlékszem rá, még akkor nem éltem.

De ugye Kádár rendszert azért így 62-től, nyilván még arra sem emlékszem, tehát inkább ilyen 65-66, amiről már vannak emlékeim. De Kádár megfordította ezt és azt mondta hogy aki nincs ellenünk, az velünk. Tehát az is egyfajta megosztás de az a gulyás szocializmus megosztása volt, hogyha csöndbe maradsz és nem pofázol akkor nem piszkálunk.

Na most az van, hogy mindenki ki akarja belőled préselni, hogy A vagy B vagy C oldalon állsz, és ahogy kimondod, hogy neked melyik a szimpatikusabb, na onnantól kezdve neked nincs megállás. Teljesen mindegy egyébként, hogy mi van. És én ezt veszem észre, hogy ma a társadalom két nagy csoportra oszlik.

Mondjuk ki, a Fidesz ellenes, meg a Fidesz mellettiek. De olyan nincs hogy te azt mondod, hogy hát mit tudom én, ez jó ebből a kurva nagy intézkedési csomagból, mert ha ezt kimondom akkor én egyből Fidesz párti vagyok, nem? 

Charlie: De. Vagy ellenzéki, hogyha a másik oldalon 

Fifika: ellenzéki, hogyha meg kritikát fogalmazok meg, és ez a 

Charlie: kétharmad miatt van.

Fifika: Ez a kurvas katujázás. 

Charlie: Nem kell konszenzus semmiben. Nincsenek rákényszerítve arra hogy ütköztessék az álláspontjaikat. Rendeleti kormányzás. For example. Emlékszel arra amikor… Bocsánat azt szeretném hadd szeressem mondani neked. Tudod mióta van nálunk rendeleti kormányzás? Covid 

Fifika: óta? Öt éve. Hát covid óta.

Charlie: Hát előtte volt már, mert előtte volt a migráció 

Fifika: Előtte a migráció. A migráció volt. A migráció, 

Charlie: aztán a covid, most a 

Fifika: háborús Covid aztán a háborús, de mindig volt nyilván ez a legkényelmesebb, érted Tudod mi a 

Charlie: fájdalmasabban? Hogy ugye a törvénykezésnek a szintjei megvannak Törvény rendelet, és a többi azt leíró, és támogató, és magyarázó intézkedések, és mikor rendeleti kormányzás van, akkor az azért rendeleti kormányzás, Mert hogy a törvényt felcseréli a rendelettel, és a kormány rendeletet hoz, és azzal felülcsapja a törvénynek a mondatait.

Fifika: De ehhez nem kell parlamentivitát, nem kell megszavaztatnia, semmit nem kell csinálnia. Azt akartam mondani, hogy emlékszel arra amikor volt Egy hetünk talán vagy kettő, már én sem emlékszem, amikor lehetett a fiatalok védelméről szóló az egyszigarettás részt magába foglaló kormánytervezetre lehetett reagálni és beadni mindenféle…

Charlie: Kommentelni igen. Lett belőle valami? 

Fifika: Bármit is figyelembe vettek semmit az égattal. Ti bennültetek a döntőszavazáson. 

Charlie: Igen. 

Fifika: Az egyik újságot olvasott, a másik a laptopján, nem tudom én, lehet hogy éppen valami pornót nézett, vagy senkit nem érdekelt. Senkit. Érted? Hát jó, ha nem 200-an lettünk volna akkor a parlament előtt hanem 20 ezeren lehet hogy jobban sült volna el ez.

Charlie: A másik amit még Glover mondott, hogy minden kultúrharc egyik fő stratégiai eleme by the way, a gyermekek felhasználása. Az egyik cél az, hogy félelmet keltsenek a szülőkben, és amit mondtam múltkor is, meg a TikTok videóban is, nézd meg az SMK-s anyukákat, milyen csinnadrattát tudnak csinálni. A dohányzás elleni küzdelem pedig mindig a gyerekeket használta fel.

Fifika: Őrült őrült őrjöngésbe tudnak a szülők kitörni egyébként. Hogy legyen már erről véleményem, egyrészt a Neem Okán, aki pedagógus gyógypedagógus tehát fejlesztő pedagógus is volt. Most kapcsolok 

Charlie: Fifika hogy itt… Itt nálunk itt a podcast adásban a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó pedagógus férjek száma.

Fifika: Igen igen, igen. Hát nem véletlen, nyilván, tudod? Összefújta 

Charlie: a szemetet 

Fifika: a szérik. Összenő, ami összetartozik tehát mondhatnánk ilyeneket itt is, igen. De nem ezt akartam ebből kihozni, hanem hogy én a 40 év alatt amit pedagógusként eltöltöttem ellettem a nejem. Minden szülőtipussal találkoztam tudod. Hazajött, és akkor mondta, hogy te képzeld ebben volt az XY apukája, anyukája, nem tudom én.

És hogy néha a szülőknek is magukba kéne nézni egyébként, és nem a pedagógusokat okolni nyakra főre mindenért. De hogy iszonyúan megváltozott a szülők hozzáállása a pedagógusokhoz és én még emlékszem a gyerekkoromra, hogy a négy elemit végzett anyám, apám aki szintén négy elemit végzett de ő már mesterember volt, mert cipész és csizmadia mester volt.

Egyetlen egyszer nem hagyta el a szájukat az a mondat hogy hülye a tanárod. Ma ezt szinte minden családban biztos hogy ellövik. Tiszta lett a kivételnek. 

Charlie: Tudod mi a komoly ezzel kapcsolatban? A Reddit-en olvastam most, hogy nagy felháborodás övezi, hogy most abban nyúl bele a kormány rendeleti szinten vagy mit tudom is én, hogy az iskolákban képzeld el, vagy nem lehet náluk, vagy nem vihetik be, vagy elveszik tőlük a tanítás ideje alatt a mobiltelefonokat.

Ezt nem tudom hallottad-e? 

Fifika: Igen. És hogy

Charlie: miből van a dzsihád? Nem abból hogy… Az a legkisebb része, aki azt mondja hogy mi van hogyha ellopják a telefont, vagy most képzeld, hogy a Pedellus bácsi mögött ott van, mit tudom is én 16 osztálynak a telefon mennyisége, és egyszer csak oda megy valaki, és azt mondja, hogy nyisd ki.

Nem, nem erről van szó, hanem azt mondták hogy azért jó a telefon, mert ugye hogy iskola végén majd akkor odaszólnak, hogy elindultak hát Már nem kell a telefon, hogy föl tudják a gyerekek venni hogyha a tanár úgy viselkedik velük. 

Fifika: Ne szopassál már! De, 

Charlie: mondom, csak öt esetet tudok múlt évről fölsorolni, amikor azt vették röhögve föl videóra, hogy a a meg nem nevezett etnikum a Mesterutcai középiskolában a szaktanárát hogy vegzálta, és hogy hogy buli ingolta a tanárt.

Tehát hogy ott állt előtte és mi van gű, meg üsselek, tehát hogy na, hát ne tévesszük már el a házszámot. By the way, a mi időnkben sem volt telefon. Fú, igen, jön ez a mondat hogy az mégis fölnőttünk. Én nem tudom ezt, Fifika. 

Fifika: Tehát ha valami baj van a gyerekkel, a pedagógusoknál ott van a szülő telefonszáma.

Minden iskolában van minimum vonalas telefon. De minden pedagógusnak van rádiotelefonja. Ha aggódik a szülő, föl tudja hívni a pedagógust. Plusz ott van az E-napló, meg mindenféle szírszar Kréta meg az anyám kínja. Kréta, meg minden ahol kommunikálni lehet a pedagógusokkal meg a pedagógusoknak a szülőkkel.

Tehát hogy miért kell egy gyereknek… Mit tudom is én, telefont adni a kezébe ahhoz hogy iskolába. Oké hogy az iskolába menet érheti valami, és jó ha van nála egy telefon. Jaj, 

Charlie: Fifika, 

Fifika: olyanokat 

Charlie: olvastam te, hogy mert a gyerekek órán ezzel tanulnak, meg a digitális… Jaj ne! Mondom, ne, ne ne. Azt mondja valamelyik hogy mert én például több száz könyvet olvastam el szünetekben.

Mondom, jó, te vagy akkor az üdítőkivételek egyike, és zárójelben szeretném megígézni kispajtás, hogyha nagyon akarná akkor az iskola, és nem a legolcsóbbad, az meg. Minden gyereknek, ha egy darab Kindle-t vesz, az 60 ezer forint. Egy mobiltelefon, amivel ezek flexelnek, legyen mondjuk 200 ezer. 

Fifika: 200, az minden tovább.

Charlie: Mert az már ciki, ha nem iPhone-od van. Bajd a véj. És akkor szoroz meg 6, 12, 18, minimum 3 csúcs kategóriás kindl kijönne amiből azt mondanád hogy elsőbe megkapja, 8-adikba visszaadja. Mert az nem úgy ketyegán, mint egy iPhone, hogy három év után nem működik. Ha rajta lenne az Apple, el tudna olvasni a tudásanyagot.

Ne gyertek már nekem ilyenekkel, hogy csak iPaddel, meg iPhone-nal mert a pedagógus az nem képes megtanítani máshogy az anyagot meg. Értem én hogy az iskolában vécépapír sincs, de na. 

Fifika: Igen igen, igen.

Szóval ezzel abszolút egyetértek egyébként hogy A digitális oktatás az ne arról szóljon már, hogy telefonon kell az egész anyagot leadni, vagy fölvenni, vagy mit csinál, hogy fölveszi a pedagógust órán? Nem, 

Charlie: hanem hogy ilyen mindenféle kollaborációs cuccokat használnak. Meg ott nézi, meg a… Na, jó, nekem ez arasztvakítás Óra 

Fifika: alatt ráír messzengeren a pedagógusra.

Tehát… Nem, ezt ne is akarjuk megérteni. Tehát mi ezt nem értjük. Na, de kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz Mondjad. 

Charlie: Le akartam volna zárni még ezt a leges legutolsó blokkot, mert már nincsen sok hátra. A nevét kimondani nem próbálom mert horvát Papajon… Nem.

Papajonoj Duics Maria, aki a Rights for Vapers alapítója és szóvivője egyébként, és azt az érdekes megállapítása kielentést tette, hogy fontos dolog lenne tisztázni a bürokratáknál, hogy milyen kapcsolatban vannak a vépeléssel. Van-e egyáltalán valaki a családjukban, aki gőzöl? Vagy ezt már mi tesszük csak hozzá, vagy csak így fogalmatlanul azt mondja hogy vedd ki az ízesítést olyan lesz mint a dohány.

Igen. Ha valaki megérti, hogy mi az az ártalomcsökkentés, és azzal szemben, aki leszeretne szokni együttérző És nyitott ajtókra talál az, aki beszél vele, akkor az a rendszeren belül is felerősíti az üzeneteket, de ez semmi másról nem szól, csak élettapasztalatról és az ártalomcsökkentésbe vetett hitről. És sok ember aki a politikai pályán van, sokat beszél az ártalomcsökkentésről, de valójában nem értik, mert azt hiszik hogy ez egy leszokási eszköz Azok értik meg, akik kicsit megpróbálnak belelátni a dologba.

És megértik hogy a dohányzás ártalomcsökkentésnek kell az egyik spektrumának a részének legyen az elektromos cigaretta példának okáért. 

Fifika: Pont erről beszélgettünk az egyik barátommal, hogy itt addig ezek nem fogják megérteni az ártalomcsökkentés lényegét. Tehát ha azt mondod, hogy ugye most már az új WHO, nem is tudom mi, ilyen Mise könyvben a borítóra az van írva, hogy nem akarjuk az új nikotinfogyasztók generációja.

Generációját, ami olyan mintha azt mondanád egy ilyen élelmiszerű perikonferencián, hogy nem akarunk cukorfogyasztókat, vagy nem akarunk borfogyasztókat, vagy nem akarunk alkoholfogyasztókat. Mondjuk azt már láttuk hogy milyen Amerikában, amikor betiltják az alkoholt. Vagy nem akarunk kávéfogyasztókat.

Tehát hogy Nem mennétek arrébb egy picit ezekkel az idiótaságokkal? Tehát hogy miért ne lehetnének nikotinfogyasztók abban az esetben, hogyha ki tudunk zárni egy halom olyan életveszélyes helyzetet, mint amilyet például az éghető dohánytermékek okoznak. Miért ne lehetnék én nikotinfogyasztó, és miért ne kerülhetném el azt, hogy marégszámra nyugtatókat szedjek?

Itt van a… Képzeld el, lejöttem már ötös likvidet használok, csak szólok. Hát nagyon szép. A tízről most már ötre le tudtam jönni, mert hogy ez valahol nyilván a fejedben is eldől, de már a torkomat is ingerelt a tízes, és rájöttem hogy nem kell, tehát hogy nem a nikotintól fogok ilyen atomnyugodt lenni hanem attól, hogy elengedem a dolgaimat, és megfelelő készülékhez, megfelelő kazánt használok.

Na, ez a titok. Ezt mindenkinek tudom ajánlani. Szóval hogyha a WHO tovább tója ezt az őrületbiciklit Akkor itt tényleg az lesz hogy belátható időn belül nem lesz füstmentes Európa. Tehát ezzel csak a dohányzást fogják erősíteni amit most csinálnak. 

Charlie: Jót röhögtem egyébként, őt már nagyon rövidre fogom venni, amikor a következő bekezdésben azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor egy kormányzat független szervezet negatív és pontatlan dolgokat ír, menjünk fel a honlapjukra és nézzük meg, ki finanszírozta őket.

Ha a kormány finanszírozta őket, írjunk levelet a finanszírozó hivatalnak, hogy vegyék le onnan a logójukat mert a kormány nem azért fizeti. Elképzeltem hogyha én írnék egy levelet. Igen. Oké köszönöm. Na tovább megyek hogy gyorsak legyünk, mert hosszú lesz az adás A Indiából is, mikor mondtad hogy mert az Európa nem Európa az egész világ szenved ezzel, és Rohan Sekéra is ezt erősítette Indiából az egyik panel beszélgetésben.

Ő egy kardiómetabolizmussal foglalkozó orvos egyébként, aki azt mondta hogy ugye Indiában is vép tilalom van, ne tévesszük el a házszámot. A fiatalok ellen irányult, akik nem jutottak hozzá ezekhez a termékekhez és amit láttak az paradigmaváltás volt, mert hogy, hogy működnek a fiatalok. Az indiaiak is ugyanúgy működnek mint Európában a kis nyikhajok.

Abban a pillanatban, amikor a vép tilalom életbe lépett, képzett Fifika hirtelen megugrott az eszközök használata a fiatalok körében, Ami pont az ellenkezője volt annak, amit szerettek volna hogy elérjenek vele. Hiányolják a szabályzást, aminek előtte millió meg egy pontja lett volna, kellett volna politikai vita, kellett volna egy nyílt fórum.

Szólja hogyha valamikor nálunk ez megtörtént és sikert tudunk belőle felhozni, tehát nyílt fórum, ahol megtárgyálták volna a dolgokat, csak úgy semmiből jött, mindenkit meglepett, aztán ez van, használjátok és már minden úgy hogy használjátok hanem a most közzétett, ahogy nálunk szokták a salátatörvényt, éjfélső, érvényes, hopp, csináljátok.

Nem lehet meggyőzni az orvosokat a dohányzás ártalomcsökkentésről. Minden konferencián azt látja, hogy a visszaszorítás szépen lassan Megesz mindenkit, ugyanúgy, mint ahogy a vép találkozókon is az emberek egyre kevesebb kevesebb kevesebb létszámmal jelennek meg. Bárhova mész, ha elkezdesz beszélni a dohányzás ártalomcsökkentésről, akkor mindenhol így hopp bezárodnak a fülek.

Fifika: Bezárodnak az ajtók. 

Charlie: Nem akarnak meghallgatni, olyan erős a félretájékoztatás, hogy nem tudod megkérdőjelezni azt, amit ő mond. Márhogy nem ő, hanem mondjuk egy állami szervezetnél. 

Fifika: Ez dogma ez hit, ez baromira nem a tudományos bizonyítékokon alapul. Ezt a WHO így jól elintézte nem tudok erre mit mondani.

Ne hallgassuk el, hogy India Bakker a világon a második legnagyobb dohánytermelő. Tehát hogy én kérek bocsánatot, hogy Indiában ez van, de nyilvánvaló, hogy az indiai állam a bevételeit féltette az elcigarettától. 

Charlie: Záró gondolatként összefoglalták az egész GFN-nek az eszenciája, tehát ez a pár mondat leül a fületekbe és nem fog kimenni belőle.

Tehát hogy hallották hogy a tiltási hajlandóság visszafelésült el, most pedig azt láthatjuk, hogy Ausztráliában és az Egyesült Államokban hatalmas és egyre növekvő illegális fekete piacok vannak kialakulóban. És ugye amiről beszéltünk, azt már nem tudom hogy hol van, a gengek, akik átveszik már és nem csak a kábítószert, hanem az elektromolcigárat 

Fifika: Így ahogy mondod, így, ahogy mondod.

Charlie: Hallottak olyanról olyan nevetséges helyzetekről, hogy bárkinek, akinek köze van a dohányhoz, a nikotinhoz egyre inkább megtiltják hogy kutatásait lektorált tudományos folyóiratokban publikálja, de hogy ilyen mindenféle, még csak tudományosnak sem nevezném, tehát hogy mit tudom is én, egy bevásárló központ, hogyha azt mondaná, hogy nekem van erről egy kutatásom azt így publikálhatnátok szerintem a ártalomcsökkentésről, ha az tetszik nekik, azt publikálni fogják.

Fifika: Ha az orvos azt mondaná Nem vagyok benne biztos. 

Charlie: Ha az orvos azt mondaná hogy át pedig csak meg kéne vizsgálni ezeket az ártalomcsökkentő eszközöket, akkor olyan lenne, vagyis nem lenne, mert olyan a helyzet mint mikor mi küldünk az MTI-be híreket, amit az életben soha nem látunk. 

Fifika: Soha nem fognak lehozni.

Egyrészt másrészt az összes olyan kutatás meg tud jelenni amit gyógyszercégek vagy az ártalomcsökkentés ellenes különböző társadalmi szervezetek finanszíroznak. Ott nem lényeges az átláthatóság, nem számít semmi, de ha neked a nagyapád dohánytermesztő volt, vagy ne adj Isten, szivart, sodort, na az már probléma lesz És az, amit a múlt adásban mondtunk, le lehet ellenőrizni minden kísérletet meg lehet újra csinálni.

Fizikában ez egy bevett szokás. Valaki azt mondja hogy föltalálta hidegfúziót, így és így kell előállítani, akkor 30 egyetemen megismétlik. Működik? Nem. Akkor hazugság. Működik Igen. Akkor Nobel díjat neki. Ilyenek kurva egyszerű. Nem tudom miért kell ennyit rugózni egyébként. Na mindegy. 

Charlie: Hát hogyha mindegy akkor én azt mondom hogy kanyarodjunk a tenger alatt járunkkal sekélyebb vizekre, és ha már a kikötői kocsma látótávolságban van, akkor említsük azért meg, hogy múlt hét előtt Amikor a találkozón voltunk, akkor nem csak boltossal, hanem modkészítőmesterrel is beszélgettünk, úgyhogy azt a blokkot most hallgassátok meg és utána még egy kicsit beszélünk róla.

Fifika: Irházi Róberttel beszélgetünk, alias IR. 

Ircsik Robi: Mód igen. 

Fifika: Ha jól emlékszem, ő az egyik magyar modkészítő, és arról kérdezzük egyrészt hogyan keveredtél te a modkészítés környékére? 

Ircsik Robi: Hát ugye ez egy nagyon érdekes történet Mint ahogy nagyon sok véper is, elkezdtem hát ugye nagyon drága volt a cigaretta, stb. azért, mint sok embernek Magyarországon, ugye voltak anyagi problémák stb.

Abból az anyagi elfont meggondolásból gondoltam azt, hogy jó átszokunk az elektromos cigire, nem kell mondanom, hogy annyira tökéletesen nem sikerült, de alapjáraton azért ment. És elkezdtem modokat gyűjteni hobbivá vált, elértem 50-60 mod, meg 70-80-90 tankom volt egyszerre, de ugye hát mindez a Smoke Kick Vape, meg amit annak idején a kínai piacról mindent be lehetett szerezni, ugye, természetesen.

És ugye hát jött a karácsony, feleségem, na akkor ez a tiéd, te hobbid, álljál neki, takarítsd le. Ez így annyira nem lesz jó, mert takarítani nem szeretek annyira, úgyhogy mondtam hogy gyorsabban Jó akkor veszek egyet vagy kettőt vagy lármat, de az legyen valami komoly Hát ugye rájöttem arra, hogy hát ez nem olyan egyszerű dolog, nem olyan olcsó mulatság, tehát indítok ezt, vagy visszaszokok a cigire, azt nem kell takarítani, ugye, vagy veszek drága modot, vagy csinálok modot.

Na hát aztán így jött az, hogy eladtam az összes eladtam, elajándékoztam stb. az összes kínai modot, és csináltam magamnak, saját magamnak egy-két meha modot tehát fából, aztán egyre komolyabbakat, azok nem kell mondanom, hogy az elsők azért kukába kerültek, természetesen az első öt-hat azért az kukába került.

Charlie: Mint a jó likvidkeverésnél. 

Ircsik Robi: Valószínű, hogy ezen azért többen átmentünk, és aztán utána azért már a hatodik hetedik azért már olyan szinten volt, hogy azt mondtam hogy na, ezek már modok. Itt aztán jött ugye már, hogy csak DNA-val dolgoztam, mert mindenki azt mondta, hogy mert a DNA az Isten, és végülis így Nekem igen.

Nekem igen. Tehát én nekem ha valaki azt mondja hogy Dani, akkor azt mondom, hogy miért. Hát azért, mert Dani. Nekem meg DNA75. Tehát erre igazán más, így nem tudom. 

Charlie: Hát egyébként most bajba vagyok, mert én meg Dani. Én imádom a Daninak az elektronikáját egyébként és amikor választani lehetett a Hellfire-nél, akkor pont azért választottam azt, mert hogy az is tudta, nem is tudom, hogy miért akartam én TC-s modot.

Mi az anyámnak akarok TC-s modot? Sose használtam olyan, mint a zsiráftudat. Szép-szép otthonra nem kell. De valahogy a DNA az nekem, nem tudom mert aztán volt tényleg 60-as, 75-ös, 200-as, minden panelem volt. Aztán mégse szerettem Mindig az a frissítés fájdalmas volt nekem folyamatosan. 

Ircsik Robi: Nem tudom, hogy én annyira nem voltam benne, hogy frissíteni meg mit tudom én.

Persze én is letöltöttem hozzá a számítógépes programot, én is belemásztam egy kicsit, megnézekedtem hogy mit tud, aztán rájöttem hogy nem értek hozzá, és innétől kezdve bezártam, és a gyári beállításokkal használtam, TC-re hozzáteszem, soha nem használtam Délnát. Holott azt mondták hogy a 75-ös azért az nagyon jó TC-t.

elektronika, de hát addig soha nem jutottam el. Én sem a Varivatban, És a mai napig a rivadba használok modokat. Hozzáteszem, a mai napig DNA75-öt használok. Igaz hogy így nagyon régi darabról van szó. És mint ugye a szusztának a cipője lyukas, hogy a modépítőnek normális modja nincsen. 

Charlie: Igen épp azt akartam mondani, hogy és nem egy fa mod van itt előttünk, hanem valami tömegtermelt.

Ircsik Robi: Így van, így van. Ez a VT Inbox-nak a 75-öse. Igen nekem ebből volt szerintem 6-8 darab. Csak mindig ott tartottam hogy amikor főleg az utóbbi időben a 75-ös elektronikát már ugye nem gyártják, és hát hogyan tudod pótolni Veszel 75-ös modot, szétbontod, és ott a 75-ös elektronika. Na most erre ez a mod tökéletes.

És én ezeket kerestem folyamatosan, ezeket a VT Inbox-okat kerestem, mert nagyon jó szétszedni, tökéletesen egy keretbe vannak bent az elektronikat Tehát könnyű belőle modot csinálni, hogy úgy mondjam, tehát átépítenék a fa házba. 

Charlie: De a fa modnál az építésnél te is végigmentél a stációkon, hogy meha mod egy részlemezzel fetes meha, aztán jön a DNA.

Ircsik Robi: Így van, igen. A legelső modom az egy, hát körülbelül 10x6x3 cm-es fadoboz volt lényegében. Úgy ahogy mondott fontosan részlemezekkel egy skonk 5×10-es csatlakozóval, az volt az úgy az érintkezőnek a másik tehát a pozitív pólusa oldala azzal kezdtem, aztán fetes modokat is csináltam Hát az annyira nem, ugye védett modok, az annyira nem jött be.

A mai napig van benne hozzá otthon alkatrészem, tehát megvettem hozzá a feteket amit kellett, és aránylag gyorsan tehát talán a negyedik ötödik hatodik modom az már DNA 75-ös volt. 

Charlie: És akkor utána léptél rá arra, hogy na azt akkor most elfogom adni, vagy csak így a haverok így elkezdték nézegetni, hogy figyelj már, mi lenne, ha nekem is lenne egy ilyenem?

Ircsik Robi: Igen, igen, soha nem volt nekem az az ötletem vagy az a nem is tudom, hogy hogy mondjam, hogy én ebből pénzt csináljak, tehát soha nem volt az, hogy én ebből most pénzt akarok csinálni. Nem, hanem jött a haver, jött az ismerős jött a hú de jó, hú de szép hú de marha jó. Pont itt most a Véper találkozón is itt van az egyik legelső modom, amire a mai napig büszte vagyok, ő is az rá hozzáteszem, a tulajdonosa, az már egy 75-ös.

Ő jött nézte, tetszett neki. 

Fifika: Az volt az a mod, amit a kezedre igazítottál? 

Ircsik Robi: Így van, az egy juharfa mod. Hozzáteszem hogy az nem stabilizált anyagból van, még ha nem egy sima juharfa, páncolva lakkozol. Aztán most az alapszakmám, tehát a műgyantákhoz ezekhez nem értettem soha, vagyis akkor még nem. Tehát én azt mondtam, hogy jó, hát ezt le lehet páncolni szépen le lehet lakkozni.

Hozzáteszem, az most már négy öt éves körülbelül az a modom, és hát azóta már volt nálam egy teljes generálon. Tehát újra komplet le lehet csiszolva, újra lehet páncolva újra lehet lakkozva. Most jelenleg úgy néz ki megint, mint az új úgyhogy igen. 

Charlie: És a stapfákat azokat ahogy te stabilizáltad, vagy megvetted készen a kockát?

Ircsik Robi: Nem, soha nem vettem meg készen. Nem is tudom, hogy a stabilizálás hogy jött, az úgy jött, hogy kéne stapfa mód. Ugye elég nagy divat volt a mai napig, hogy stapfa. És hát utána néztem ugye a mai világban az interneten ez nem okoz el nagy gondot, néhány videót megnézni, kereskedőket megnézni, hol, mit, miért lehet kapni mit, mivel kell csinálni.

Addig eljutottam hogy saját videót a Youtube-ra tettem fel, ugye a stapfa készítésről, és én csak saját stabilizált anyagot használtam, meg hibrideket is öntöttem én saját magam. Tehát megvettem magamnak a vákum szilattyút, megcsináltam magam azt már saját magam csináltam a vákum tartályt, a magas nyomású tartályt úgyhogy…

Csak saját. Tehát én soha nem vettem anyagot az elektronikán kívül. 

Charlie: Most azon gondolkoztam hogy olyan elánnal beszélgetünk a stabfáról de lehet hogy… Mint tudnánk hogy mi az. Hát mondjuk tudjuk csak hogy azoknak mesélj, aki nem tudja, hogy mi az a stabfa. 

Ircsik Robi: Igen hát a stabfa ugye a stabilizált fát jelent.

A stabilizált fa az annyit jelent hogy egy gyöngébb szerkezetű egy lazább szerkezetű fahanyagot egy hőre keményedő műgyantával beíthatunk ugye vákum alatt 36-48 órát van vákumba egy műgyant a folyadékban, utána az ki van onnét véve, megy a sütőbe 90-95 fokon, egy másfél-két óra alatt kiégetem, tehát megsütöm lényegébe, mint ahogy a pita a sütőbe, ugyanúgy a stabfa is kikeményedik, és onnétól kezdve beszélünk stabfáról.

Charlie: És megmunkálással tekintve, melyik tetszik neked a legjobban, melyiket szereted a legjobban? 

Ircsik Robi: A megmunkálás szempontjából szinte mindegy. Ugye én félmipari késeket használok, tehát a félmipari késeknek lényegében teljesen mindegy hogy fával foglalkozom, vagy fával dolgozom, vagy műanyagnak. Most nevezzük műanyagnak mert igazániból a stabilizált fa az egy műanyag alapú anyag ebben az esetben.

Úgyhogy lényegében teljesen mindegy. Megint csak azt kell mondanom, hogy a szakmámhoz hűen azért én nekem még mindig a fa, a tiszta fa az a szívem csücske. 

Charlie: Érdekes egyébként amit mondasz, mert volt nem egy famodom is, meg stabfamodom is, és attól függetlenül, hogy a stabfa ugye mesésen tud kinézni amikor…

Tehát nekem az mindig egy ilyen dimenzióugrás, hogy egy ilyen természettől elrugaszkodott színben, ami nem a fa sajátja, egy vörös természetesen málnabordóban, ugye, vagy egy lilában, vagy egy ilyen nagyon élénk zöldben. És hogy van egy varázsa annak amikor egy új ilyen stapfa modot a kezedbe veszel, de hogy én azt hittem nagyon sokáig, hogy az majd valahogy tartósít is, és A használat közben jöttem rá, hogy nem, az ugyanúgy összeszedi az ember kezéről a zsírt, az patinásodik ugyanúgy, mint mondjuk akármi más, és hogy ugyanúgy él, mint az igazi fa mondjuk, ami nincs lelakkozva.

Ircsik Robi: Igen, ez egy természetes dolog. Ugye azt tudni kell, hogy a stabilizálás nem azt jelenti, hogy egy fát, ami mondjuk száz grammot, tehát most beszéljünk már ezekről a dolgokról, mondjuk száz gramm, én azt, ha nagyon jól sikerül a stabilizálás, akkor felvesz harminc gramm műgyantát Tehát a 100 g fából ez 130 g stabilizált anyag, na most az a 100 g faz akkor is ott marad, tehát innétől kezdve azért a faz akkor is egy nagyon-nagyon nagy szerepet játszó dolog ebbe az anyagba.

Ugyanúgy tud mozogni, ugyanúgy tud repedni, ugyanúgy lehet megkarcolni, igazán ebből ugyanúgy foltosodik. Ha én a likvidet ráborítom valamilyen szinten, az is foltosodik. Tehát igazán nem is tudom ezt, hogy mondjam, én nem tartom sokkal jobbnak, mint a fát. Az, amit az előbb mondtál, hogy egy természettől elrugaszkodott szín, mit tudom én, az igaz.

Viszont én… És ezt így merem mondani, hogy én, amikor stabilizáltam csak natúrszint, tehát színtelen műgyantával stabilizáltam Óriási hiba, 

Charlie: óriási hiba. Nincs piros 

Ircsik Robi: benne. Tehát én soha nem csináltam pirosat kéket zöldet. Egyetlen egy, pontosabban két darabot, egy úgynevezett Iker modot, az egy szónaki jóbarátom volt, kérte, hogy nem csinálnák neki egy két akkumulátoros modot.

Charlie: Közben itt a telefonon mutatom neki a Paradox-nak a piros tapfáját ami nekem van, hát piros-fekete, hogy 

Ircsik Robi: ezek 

Charlie: a színek jönnek be nekem. 

Ircsik Robi: Igen, itt, ha megnézed például maga fa, az egy, tehát fa része, ugye ez nem stapfa. Hanem ez egy hibrid. Tehát azért a stafai és a hibrid között azért ég és föld a különbség.

Itt maga fa részek az egy enyhén pirosassal, de egyébként egy csomoros anyag, ami alapból piros mert ez alapból egy piros anyag, csak ki van emelve a színe, azzal van stabilizálva, és utána egy sötét, nevezzük feketének, bár szerintem nem fekete, de lehet hogy fekete fényképpen annyira nem látszik, azzal van kiegészítve de ugye így lesz belőle a hibrid anyag.

Charlie: Tehát ilyen lillás feketés valami. Igen, 

Ircsik Robi: feketés, azért nem szerintem tiszta fekete de én azért még mindig nem tudom, én nekem a natúrszínek mindig a szívem csücske marad, és újból mondom, mint ahogy az előbb, asztalosként nekem a fa az fa, az egy natúr dolog az egy természetközeli, nem pedig egy természetellenes anyag, és pont talán ezért tetszik én nekem, ezért szeretem 

Charlie: Megvan nekem a Gepetto magyar verziója.

Igen. Mert hogy ő is csak ilyen nem tudom, hogy Gepetto, megvan neked mindjárt? 

Ircsik Robi: Hallani hallottam, de nem, nem nem sajnos nem. Mert 

Charlie: ő elkezdte ezekkel a kézzel faragott, tehát indián nagyon csúnyák voltak szegénykéim, és utána ráállt a stapfa vonalra, de ugyanezekkel a, amiket te mondtál, ezekkel a natur stabilizált fákkal vagy azok is valami mesék voltak?

Ircsik Robi: Az igazság, hogy én ismerek néhány ismerek néhány ugye internetről, tehát nem személyesen módkészítőt hozzáteszem Magyarországon, szerintem jelenleg én vagyok az egyetlen, ha jól tudom. De van ugye Ukrajnában, van Oroszországban. 

Fifika: Macsek. De már te sem űzöd ezt iparszerűen. Nem, én 

Ircsik Robi: iparszerűen ezt sose űztem.

Macsek 

Fifika: is hobbiból csinálja mindegyik. csinálta, ha ismered. 

Ircsik Robi: Internetről csak, tehát így nem személyesen, természetesen nem sokat beszélgetünk, viszont ugye mivel ez a módkészítés akárhogy is vesszük ez egy örökös tanulási folyamat. Honnit tudsz tanulni? Ugye ha az országban te vagy az egyetlen honnit tanulnád?

Hát az internetről. Ugye az interneten meg hát előbb-utóbb belemutlasz egy, akár egy olaszba, vagy egy ukránba, vagy egy oroszba, vagy egy… Vagy egy bali módkészítőbe, úgyhogy és csak onnét tudsz tanulni. Tehát én így ismerem inkább őket, tehát én inkább csak a munkákat ismerem, nem az embert mögötte, sajnos.

Charlie: Azt nem gondoltad, hogyha mert mondtad hogy nem foglalkozol már aktívan vele, hogyha nem a magyar piacra lőttél volna, és nem a magyar piacnak szánt árakkal, akkor lehet hogy nem gondolkoztál volna el azon, hogy hát inkább visszamegyek a pénzkereső melómhoz, mert akkor ki tudtad volna termelni azzal a havi x darab móddal mondjuk a jelenlegi fizetésed.

Ircsik Robi: Igen, hát ez egy többször felmerülő kérdés. Ugye én ezt hobbi tehát ismét a hobbiszerűen kezdtem, és a mai napig hobbiszerűen üzöm. Igen. Most, amikor egy nevezzük világszínvonalú, vagy világhírű modépítő, akár usából vagy akár honnét kér 1500 eurót egy modjáért, simán megél belőle, mert megcsinál belőle a havonta kettőt, kényelmesen megél belőle.

Én ugye hobbiszerűen mit tudom én, 70-80-90 ezer forintért csináltam egy modot. Na most, igen, az, hogy külföldre. 

Fifika: Hm, 

Ircsik Robi: én ugye 32 évet húztam le Ausztriába asztalosként. Úgyhogy és az utolsó pár évbe kezdtem el itthon párhuzamosan ugye a modépítést, és eszembe nem jutott az, hogy én most ebből éjek meg.

Sajnos. Hiba Igen, így utólag már lehet hogy igen, hiba volt, de hát sajnos ez már így van. 

Charlie: Én egy csomószor azt látom, hogy igazából nem is a magyar minőséggel van a gond, alul pozícionálod magad mondjuk, mert szerény vagy, hanem azzal hogy a közösségi médiában hogy építi föl magát egy magyar, egy mexikói, egy amerikai, egy ukrán, vagy egy olasz.

És a kettő, csak azért mondom, mert például nekem ott van a Giorgio, mint olasz ismerős, és a Zenekvadróval olyan dolgot épített föl nyolc nyolc év alatt, A közösségi médiában, hogy őrület azt látni. 

Ircsik Robi: Igen, nem is nagyon tudom, hogy erre mit válaszoljak hogy mit mondjak. Azt úgy elmerem mondani minden név nélkül hogy volt ajánlat, hogy akár az én modomat elviszik például Angliába, megvásárolják tőlem teljesen mindegy milyen áron, utána lesokszorosítják egy kínai gyártóval, és utána azt fogják árulni.

Nem, nem, én nagyon-nagyon szeretném hogyha ez… Az már 

Charlie: igazából bocsánat hogy közbeszól, nem is a te terméked, te csak egy ilyen bérfejlesztő vagy… Lényegében 

Ircsik Robi: igen, lényegében igen, ami… 

Charlie: Mintakészítő. 

Ircsik Robi: Lényegében igen, lényegében igen, ez egy mintadarab lett volna, de nem, én azt mondtam hogy én kitaláltam ezt az írmod dolgot, a mai napig megkérdezik, hogy honnét jött az írmod, hát azért mert írházi Robert vagyok.

Milyen fantasztikus 

Charlie: és bonyolult

Ircsik Robi: Bonyolult, igen, de a mai napig jön szembe velem Véper, aki azt mondja, hogy hát te ki vagy. Jó oké nincs ezzel baj, senken nem kell mindig mindenkit ismerni, de én úgy gondolom ha már egyszer a Véper világába vagyunk, a Véperek világába, igaz hogy… Tudomásom szerint azért ez egy nagy kör Magyarországon, tehát azért sokan vagyunk elvileg.

Gyakorlatilag aktív vaper nagyon kevés van, és ez engem is mélyen hogy is mondjam, nem felháborít, de elszomorít, hogy egy 150-200 ezres vaper társadalomból mondjuk egy országos vaper találkozóra 40-45 ember tudunk összeverbuválni. Én még mindig azt mondom, hogy az emberekért, a léperekért, nagyon szívesen de nem a pénzért.

Fifika: Ami engem így még egy picit mozgat… Hogy 

Charlie: nekünk miért nincs ilyenünk? 

Fifika: Az az egyik de majd ha egyszer kedved lesz. A másik hogy… Hogy beszélgettünk arról, hogy a munka a belefektetett munka, és hogy az hány óra, és hogy azt elméletileg mivel kéne szorozni, hogy visszajöjjön az a munka amit beleteszel, ez az egyik amit kérdezni akarok tőled, hogy neked az hány órád van egy ilyen módban, illetve azt mindannyian tudjuk, hogy a magyar piac azért a fillérbaszók nagy hazája, tehát hogy nem igazán akarnak megfizetni semmit se, és nem te leszel az első meg az egyetlen, akit nem akarnak megfizetni Lásd mondjuk Dvarv, vagy Origen by Nagy Norbert, vagy…

Vagy az OG-moc, hogy itt azért voltak vagy a KHV, a macsek, akkor kinek a modja volt nekem sokáig, kuzi, tehát hogy voltak itt azért moon, tehát voltak itt azért mod építések, meg magyar fejlesztések, és mi azt látjuk, hogy a korai mondjuk aranykorban följövő modok is egy idő után Az érdektelenségbe fúllattak.

Charlie: Még annyit hadd kérdezzek így ráfűzve a tiédhez, hogy úgy hogy nem tudjuk, hogy mennyibe kerül az óradíja, gondolkozzunk el azon erősen, hogy az óradíjban ugye nem csak az van, ám hogy te megrendeled ezt a modot tőle, és az egy hét múlva az asztalodon van, hiszen előtte volt neki, mondjuk jobbik esetben tíz iterációja, elbaszott faanyaga, meg az ideje, amit a tervezés beölt, meg a…

De azok a költségek, amik odaig eljutottunk hogy itt van ez a moda. Tehát hogy ezt is számoljuk bele, és akkor most megtudjuk az igazat vagy körülbelül nagyjából… 

Ircsik Robi: Hát igen, én elárulom nagyon szívesen a mai árak mellett, ugye mivel sajnos Magyarországon nem lehet beszerezni a modépítéshez elengedhetetlen elektronikai alkatrészeket ugye itt értek a DNA csipekről, az 5T-s csatlakozóra, az akkumulátor csövekről, ugye ami az alaphelyzet, mert a többit már megcsinálom én, tehát akár itt beszéljünk gombokról, tehát a fém gombokat már én meg tudom esztergálni van egy kis műszerész esztergám, tehát azokat már meg tudom csinálni az akkumulátor csöveket, azokat félkész állapotban veszem meg, és én fejezem be végül is.

A nagyon-nagyon szűk számolás, ami az alapanyagot, tehát tisztán alapanyag az egy olyan 30-35 ezer forinttal lehet számolni. Itt még semmi nincsen, előtte majd dobozkába egy néhány elektronikai alkatrész. Itt fa áráról nem beszélek, mert a fának ebben a méretben, ebben a mennyiségben, ha egy normál faanyagról beszélünk, nincs igazán értéke, mert…

Mert ez másfára ez 

Charlie: a lehulló. 

Ircsik Robi: Lényegében igen, a másik meg az, hogy a lehulló darabok annyira nem biztos hogy jók modépítése, mert azok egy unalmas darabok, egyenes szálló darabok akármi. De én elmegyek nyaralni, akár egy horvántengerpartra vagy akár hova, én mindig egy kisfűrésszel járom. 

Charlie: Ezt akartam hogy Olaszországban kicsap egy 1600 éves 

Ircsik Robi: olívafát.

Hát annyira azért nem, de már volt, akár volt Horvátországban olyan hogy igen, egy olívaültetvénynél ott dolgozott az ember, és mondtam neki, hogy te nincs olyan fátok, ami kidőlt. Hát azt mondja, de van olyan fa, ami kidőlt de azt már elvitték de nézzem meg a helyét, mert ott vannak gyökerek, gyökérdarabok ugye amit kiszakított Ó, a 

Charlie: legjobb.

Ircsik Robi: Na, ebből is van én nekem a mai napig még darabom, ami annyit kellett hogy így megkapirgáltam a földet, és kivettem egy darab gyökeret, eltörő gyökeret. Ugye tudni kell, hogy ezeknek még évek kellenek mire ebből bármit is lehet csinálni. Tehát gyűjtött anyagokról beszélünk. Én az anyagok nagy részét gyűjtöm.

Persze kapok, veszek, de nagyon ritkán veszek Itt inkább gyűjteményekről van szó. És nem kell nagy dologra gondolni. Nekem jelenleg otthon talán egy köbméterre való vegyes fán van. Tehát ilyen amiből modépítésre szánt fa. De ez azért az utolsó nyolc év, hat-nyolc évnek a gyűjtemények. És akkor innen mehetünk tovább.

Ugye azt mondtam, hogy maga az alapanyag az ugye ilyen 30-35 ezer forint körül mozog. Ezekben a modokban, ugyan a típus függően 30-40 munkaórát Köszönöm, hogy megtaláltad Ennek mit tudom én, 80% a gépi munka, tehát a forgácsolás fúrni, faragni, vésni, marni stb. És mondjuk egy olyan 20% ami tiszta kézi munka.

Na most lesz, hogyha kiszámoljuk, és én 75 ezer forinttól adok egy modot, hogyha valaki kér innétől kezdve, ugye nagyon egyszerű a számtan, akkor kijön a 40 óra 40 ezer forintra, tehát 1000 forintos órabér. És ugye itt van az, amiről a legelején beszélgettünk, hogy nem, ez hobbi. Ha ez nem hobbi lenne, akkor nem lehetne ezt ennyiért így csinálni.

És igen, amiről beszélgettünk, Magyarország felvevő piaca arra hogy én egy minimum 4-5 ezer forintos órabér, ami a mai világban ugye nem egy nagy durranás, egy 4-5 ezer forintos órabérért készítsek egyedi modokat, hát senki nem fizeti meg. És sajnos ezt mindannyian tudjuk hogy ez lehetetlenség. 

Charlie: Igen, mert most így számoltam hogy a 200 ezer, ami nem 200 ezer nem tudjuk mennyi most a vaper, abból te meg tudsz mozdítani, ha nagyon megerőlteted magad százat, abból eljönnek egy talánkozóra 40-en, abból kinek van prompt 90 ezer forintja.

Fifika: Hát nem sok embernek. Nem sok embernek, és egyébként ezek a találkozók pont abban a szempontból szerintem jó dolgok mert ez… Ahogy neked szerelem, úgy annak aki megveszi, annak is egy szerelem mert az lesz hogy ú, ezt már láttam, de jó lenne, aztán tudod így érik a gondolat benned hogy ezt meg kéne venni, meg kéne venni.

Charlie: Tudod milyen jó, hogy fél évet kellett várnunk egy módra. 

Fifika: És 

Charlie: aztán meg lett. Nekünk is mennyivel nagyobb lesz az értéke, amikor megkapjuk, azt mondta, hogy már nem csinál. És aztán most várunk majd egy kicsit és aztán csinálunk Ennyi. Igen de hogy baromira leszűkíti ez azt a piacot, amit te, tehát hogy azzal nem tudsz gondolkozni hogy mondjuk el kéne adnod, még az olcsóbb verzióból is, ha elladsz mondjuk négyet, akkor is, hát az mi fizetés semmi.

Tudod 

Fifika: mi az érdekes, hogy hogy én rólad a Akkor hallottam amikor a Véperek a Véperekér csoport kvázi megalakult, azért nem titok, hogy ez nem is tudom négy éve, öt éve kezdődött, akkor söpörtek ők végig hogy akkor rakjuk félre az ellenségeskedést, fogjunk össze stb. stb. És én akkor kapcsolódtam be, mert nekem szimpatikus volt az, hogy ők közösséget akarnak szervezni, és én akkor hallottam először róla.

Tehát hogy amíg velük nem léptem kapcsolatba, addig veled sem találkoztam, és valószínűleg nem is találkoztunk volna, ha nincs ez a kezdeményezés. 

Ircsik Robi: Igen, ez valóban így van. Hát én a Véperekér megalakulása előtt ismertem egy-két alapító tagot a mai tagok közül ugye ők nem vannak, és nagyon jó barátságba kerültünk Akkor talán még…

Hát de akkor én már csináltam, de akkor még csak ilyen haveri körbe, hogy na, ő is szeretne te is szeretnél, de csak barátoknak. Eszembe nem volt akkor még pénzt kérni érte. Volt olyan, hogy hát adj egy DNA modot, majd szétszerelem aztán beleteszem egy házba neked ingyenvérmentre. És igen, amikor a Véperek a Véperekért csoport megalakult, akkor került ez egy picikét előtérbe, mert mondhatnám azt is, hogy valamilyen szinten ők karoltak engem föl.

Köszönöm. Tehát előadásokat, tartsak előadásokat rábeszéltek holott én nem vagyok az a igazán beszélgetős beszélős típus De beszélgetsz szerintem. De nem, én azért így egy riportban emberekkel szemben, egy-két emberrel szemben nagyon szívesen meg szeretek beszélni, de nagyon nem szeretek kiállni 40-50 ember elé, ahol mindenki úgy beléd néz, és várják a csodát, hogy holott én ugyanolyan ember vagyok, mint ők, semmivel nem több se kevesebb és nekem ez valahogy most már a negyedik ötödik előadásomat tartottam, amikor én még mindig lámpalázzal küzdök hogyha kiállok egy-néhány ember elé.

Nem egyszerű, na, tehát ez a része. Én azért azt mondtam mindig, hogy maradjunk emberek, én ne legyek bárki más, mint ami vagyok, szeressük egymást, biztosuk egymást, úgy ahogy a véperek a véperekért egymást, engem is nagyon befogadtak néhány más szakemberrel együtt, ugye itt nem csak a modépítésről van szó, itt van a kumulátorokról szó, itt van a fémforgácsolásról szó ami hozzátartozik vagy bármi, tehát azért van itt más szakember is, aki ugyanígy a véperek a véperekért csoportba valamilyen szinten beletartozik mint mag, úgyis ezt nevezzük jelenleg a vépereknél a magnak.

Charlie: Na de most akkor döntsük már el! Mikorra szárad ki az a fa? Csak viccelek. De minden viccfele igaz? Nem. Hogy most akkor te most csinálsz vagy nem csinálsz, vagy ha épp úgy van kedved akkor hát azért, ha onnan süt a nap, akkor mégis előveszed azt a fadarabot, vagy most mi ezzel kapcsolatban neked az érzésed magadban?

Ircsik Robi: Na most itt sajnos nem érzésekről van szó. Itt arról van szó, hogy és ugye ez az élettörténetemhez egy kicsit hozzátartozik, hogy én 32 évet dolgoztam Ausztriába, mind a két térdemet műtötték, gerinc problémáim vannak hazaköltöztem, hazajöttem végleg, éltem is Ausztriába. Tehát hazaköltöztem hazajöttem végleg azzal az elhatározással hogy…

Egy kisebb cégnél asztalos cégnél majd elhelyezkedek, és akkor lesz szabadidőm, mert akkor tudom, hogy 6-tól 2-ig dolgozok, vagy 7-től 3-ig dolgozok, és akkor van szabadidőm, és akkor majd élhetek a hobbimnak. Hát ugye ez nem egészen így jött össze. Mert ezt nem is részletezném annyira ki, és akkor jött egy olyan bónám, hogy hát feleségem unszolására, hogy mi lenne, hogyha én magánvállalkozó, tehát egyeni vállalkozóként butorszereléssel foglalkoznák mivel asztalosként nem válthatom ki a működésengedét, Mivel ahhoz európai szabványos műhelyre van szükség, aminek az alaphangon egy asztalos műhely alaphangon 25-30 millió forintnál kezdődik, tehát mint készítő, butorkészítő, de viszont mint butorszerelő, és ugye mint mindenhol vannak a nagy kapu mellett kiskapuk, ugye a butorszerelés mellé még be lehet rakni, ugye ez a fő tevékenységi kör volt, be lehet rakni egy butorjavítás, butorátalakítás dolgokat és akkor onnétól kezdve én valamilyen szinten legalizáltam azt, hogy én asztaloskodom is.

Na hát ez a mai napig már, tehát ma már nem igaz, mert hát ugye volt egy kata változtatás, megváltoztatták a kata jogszabályokat, mivel én két cégnek is dolgoztam egy Győr és egy Moson-Magyaróvári butorboltnak, ahol tisztán szereltem, ugye ezt elvette az állam tőlem sajnos, mint ugye sok más katástól, innétől kezdve ugye azt mondtam hogy oké van magánügyfelem, de az nagyon kevés a megélhetéshez, így elmentem újra egy céghez dolgozni, részmunkaidőben, és azóta is, tehát részmunkaidőben cégnél dolgozom, a maradékidőmet azt szerelek, igen, azt, tehát butort szerelek, ez kell a megélhetéshez és akkor ugye tudjátok nem kell elmondani hogy mennyi időm marad modépítésre, igen, nem sok, nevezhetjük így is, hogy nem sok, én nagyon kevésnek nevezném úgy hogy És akkor visszatérve a kérdésre, igen, én eddig úgy voltam hogy szóltak hogy te Robi szeretnék egy modot, jó, oké de csak akkor, ha nem sürgős.

Nem, nem sürgős van rá egy év, rendben van. Ugye több mindentől függ, hogy az a mod elkészül egy éven belül vagy sem, ugyanis hát kell hozzá más alkatrész is. De nem, amikor tudom, hogy már csak három hét van, már csak két hét van, és annak a módnak el kell készülni, mert a szavamat adtam, és a számból nem tudom kimondhatom-e így hogy én a számból nem szeretek segget csinálni, ezért én azt mondtam hogy már pedig én betartom, és ha fene-fenejt eszik, és akkor igen, azt csináltam hogy hétfő-kedden maszek voltam szerd a csütörtök péntek cégnél dolgoztam, szombat-vasárnap éjfélkor még a műhelybe ültem vagy álltam és dolgoztam, és akkor ez kezdődött előről, és akkor ma itt vagyunk a Véper találkozón, és hála Isten, át tudtam adni öt modot öt barátomnak.

Úgyhogy na, és akkor most alapból vissza erre a kérdéshez, igen, nem hagyom abba, nem is szándékozom abba hagyni a modépítést, de nem megrendelése. Tisztán hobbit, tisztán kedvtelésből, az azt jelenti, hogyha én most éppen olyanom van, és éppen nagyon sok időm van, és éppen nem a családdal töltöm az időt, akkor építek egy modot, amire rámegy mondjuk egy hetem, és ha nem, ha akarom megtartom, ha nem akarom nem tartom mert persze hogy nem tartom meg, mert akkor tele lenne vele a ház egy idő után, és akkor szólok ennek-annak gyerekek, építettem egyet, mert a mai nap is két-három ember szólt hogy te Robi szeretnék, de ráér.

És azt mondtam oké rendben van. Mennyi az időkerek? Nem érdekes Ha két év, akkor két év. Megvárjuk. Tehát hál Isten, és ennek nagyon örök, és erre nagyon büszke is vagyok, hogy azért vannak akik megbecsülik a munkámat. Így mondom. 

Charlie: Tehát. Tudod kire emlékeztet? Annyit mondok neked hogy stuka. Oké Nem tudom hogy hívják a gyereket.

Én se. Stuka. 

Fifika: Tehát 

Charlie: hogy nem tudom, ha te abban akkor már elcigiztél, ez valamikor tizenpár éve volt, hogy volt, aki kazánt gyártott úgy mint te. És egy stuka repülő volt rajta és olyan egyszerű volt a kazán, olyan jó íze volt, és mindenki így figyelj már, kazán, mikor ezt? Hát nem tudom figyelj fölírlak a listára, majd szólok, ha föl lettem írva a listára.

És lement a nap, és bezárta a kapuját, úgyhogy nekem már olyanom nem lesz sajnos. Sosem hiszem. 

Fifika: De igen, tehát hogy vannak ilyen emberek, akik hobbi szinten megmaradnak mellette, és szerintem csináld ezt jókedvvel, hobbiból, és az sokkal többet fog érni, hogyha benne van az a szeretet, ami benned van. Az izzadtságszak ne legyen benne Az izzadtságszak ne legyen benne ami benned van, mert azt szerintem a világ legborzasztóbb dolga, amiben te nem mentél bele, hogy…

Úgy nézzél egy munkadarabra hogy a kurva életbe ezt már pedig be kell fejezni. Tehát szerintem ez a leggrosszabb. 

Charlie: Igen, csak az a baj, amit mondott tudod, ez a főállás, másodállás, és a többit, amit a mod, az most vagy a család, vagy a mod. 

Fifika: Igen. 

Charlie: Én nem választanék, de sajnos, hogyha ő is keresne két milliót egy hónapba, akkor lenne idő még több modra.

By the way. 

Ircsik Robi: Ennyi Ennyi. Igen igen, ez teljesen így van, hogyha nekem egy olyan munkám lenne, ahogy én néhány évvel ezelőtt terveztem az életemet, hogy vállalkozóként, katás vállalkozóként hétfőtől péntekig normális ütembe meg tudom keresni a megélhetéshez a pénzemet, akkor jókedvel szombaton egy picit esetleg, vasárnap egy picit, kimegyek a saját műhelyembe és foglalkozok a modjaimmal.

Ugye a mai élet sajnos nem erről szól, hanem arról, hogy igenis keményen utána kell menni a munkának a hét első hetébe, vagyis első felébe, nagyon keményen meg kell dolgozni a hét második felébe a cégnél. Hát innétől kezdve igen, ha az emberek van kedve kimegy a műhelybe, ha nincs akkor is kimegy a műhelybe.

Mert igen, a fa szeretete, a vépelés szeretete, az emberek szeretete ez minden nagyon jó így. Nem utolsóan, mert a feleségem is kijön és neki áll mögöttem sötörni a műhelyben. 

Charlie: Azt hittem azt mondja, hogy kijön a feleségem is, és ő meg ilyen csőmodokat farigcsál 

Fifika: fából, sötrő nyelven. Így záró mondatként azt mondanám egyébként mindenkinek, hogy Egyrészt ne keresse a Robit módkészítés miatt Viszont jöjjön találkozóra, mert ha van fölösleges módja a Robinak, az mindig elhozza magával, és ezt itt meg lehet fogdosni, meg lehet csodálni, és esetleg belehet rá fizetni.

És még alkudozhat is. 

Charlie: Nem fotelforradalmárkodni kell, hanem el kell jönni találkozóra. Legyetek kemények. Ez szép végszó volt. Köszönjük szépen. 

Ircsik Robi: Én is nagyon-nagyon szépen köszönöm az 

Charlie: interjút. Na ennyi lett volna. Mit szólsz hozzá Így utólag is. 

Fifika: Egyrészt ugye a Robit, az írházi Robit i-r-moc, ha valakinek van ilyen Már pedig ismerek egy jó pár embert akinek van ilyen módja.

Tehát az írházi Robit most már lassan három éve ismerem illetve a legelső ilyen vaper találkozón futottam vele össze. Ő egy baromi szimpatikus srác aki hát így az asztalossága mellett próbálta ezt meg, és hát ahogy el is mondta azért nyilván ebből nem lehet akkora pénzt kaszálni mint főleg nem Magyarországon, mint mondjuk a Gepetto, hogyha ilyen híresebb stafamot készítőt akarunk ide citálni.

Amiket ő csinál meg amilyen szeretettel nyúl az anyaghoz az szerintem hát kvázi példaértékű, és az az út amit ő bejárt, az se mindennapos. És meg amit belefektetett pénzt munkát, tehetséget, illetve szerszámokat. Szóval ez neki már így fog maradni, soha nem fog ebből pozitív mérleggel kijönni én azt gondolom.

Illetve megint az a szomorú tény amit én meg tudok ilyenkor állapítani hogy… Mennyire nem becsüljük a pénztárcánkkal az alkotót. És erről te is tudnál beszélni, és még számtalan magyar ember aki mondjuk így az elcigaretta világába próbált meg boldogulni. És aztán vagy elment biciklizni, vagy még most is ott van, de folyamatosan hallod a köpködést hogy mi kerül ebbe ennyibe, meg hogy van ez, meg nem tudom én, és akkor inkább megveszem a kínai másolatot.

Innen is gratulálok mindenkinek, aki így gondolkozik. Neked mi maradt meg? 

Charlie: Az maradt meg bennem hogy rossz piacra célzott. Lehet hogy ez keményen hangzik, de rosszkor rossz embereknek, már nem úgy rossz embereknek, hanem hogy ugye amit beszéltünk is, hogy kicsi a magyar piac ahhoz hogy egy akármilyen kulák cuccot úgy megvegyen valaki, hogy annak az ára legalább pariban van a befektetett munka és az anyag ellentételezésével.

Ha meg nem, akkor ez tényleg ilyen hobbi projektnek megmarad minden szempontból, és ezért nincs akármi más nagy tömegben Magyarországon, mert egyrészt nem lehet kettő Találd meg abból a kevéske emberből Azt a még kevesebb mennyiséget, amelyik áldozna rá, és abból találj olyanokat, aki mondjuk nem által egy modért 150-60 ezer forintot kiadni.

Tehát én mondtam, valaki mondta a találkozón is, hogy miért nem hoztad el a modot amit árulsz Hát azért, mert pontosan tudtam, hogy senki nem úgy jön le, hogy hoz a zsebébe 160 ezer forintot. Így van. Itt a fénykép megmutatom, ha érdekel akkor beszéljünk róla tovább de hogy nehéz ez, nehéz ez. És hiába kulák, meg hiába mit tudom is én, micsoda hiába van benne sok-sok munkaóra, meg fa, tehát mégis természetközeli dolog, nem fog tudni ő sem annyit kérni érte, amennyit Bele lehetne sőt amennyit úgy mondom, hogy ha bele tudna annyit ölni, akkor is mi?

Eladsz egy hónapban öt ilyet, az azt jelenti hogy egy évben elladsz ötvenet, és aztán két évben elladsz százat, és telítődni fog a piac. És akkor mi van utána? 

Fifika: Igen, abszolút egyetértek veled. A hírhazi Robinak innen is kitartást, meg tényleg ez most már csak szerelem szerelemből csináljon modokat. Ha valamelyik majd megtetszik én be fogok valószínűleg nevezni egyre.

Charlie: Mondjuk annak az olívafagyökérnek a… 

Fifika: Igen igen Megmozgatta a fantáziám. Az izgalmasan hangzott, az izgalmasan hangzott. És hát van nekünk hölgyismerősünk is, aki használ írházi Robinak módját, akit amúgy nekem tervben van, hogy majd valamelyik adásba behívunk. Csak hogy lássátok hogy nem csak férfiak vépelnek, hanem talpra esett lányok is.

Szerintem ennyi. Láttál valami érdekes filmsorozatot vagy filmet? 

Charlie: Ne beszélj butaságokat. Miattad nem néztem a magyar kézilabda meccset a csajoknál. Most. Tehát most olimpiázás van, 

Fifika: bakker. Ú, tehát az olimpiát azt hagyjuk. Tehát én nem merem nézni az olimpiát A megnyitón, amit láttam azután, én nem merem nézni ezt az olimpiát Jaj hagyjál már 

Charlie: ezzel a szélsőjobbos hülyeséget de nem azt kell nézni.

Mit akartam neked mondani? Felhívnám a figyelmedet, ha még nem jöttél volna rá. Tehát rákatintasz a Max-ra. Megvan? HBO Max? 

Fifika: Hogyne, 

Charlie: persze És ott van külön Párizs 2024 menüpont. És az összes ami most megy adott pillanatban, az arra rá tudsz kapcsolni Fifika nincs rekláma annyira jó. És így néztem hogy most ide, most oda hopp, hopp, hopp,.

Nem, az esetek 99%-ában nincsen magyar nyelvű kommentár, de kinek kell magyar nyelvű kommentár? 

Fifika: Nagyon 

Charlie: kíváncsi leszek a 

Fifika: brék… Gyengék menedéke. 

Charlie: Igen. Nagyon kíváncsi leszek a brék versenyre, őrület, ott még én is a fejemet fogom, de voltak már jó programok, a kard, a tőr, ott kicsit fogtam a fejem, szilágyjáron…

Meg hogy mindegyik magyarabban reménykedik hogy majd csapatban megmutatjuk gyerekek. Ha 16-ban nem jutottunk be egyénibe, akkor attól nem lesz jobb a csapat, hogy összerakjuk ezt amink van. Lehet. 

Fifika: Ne, ne ne. Bízzunk bízzunk benne. Ember 

Charlie: küzdj és 

Fifika: bízva 

Charlie: bízzál. Jönnek még majd az evezősök, jönnek még majd az úszók.

Érdekes ez a nyílt vízi úszást azt eltolták. Redkes a szajna. Nem tudom mire számítottak Csak nem lett tiszta. Nem tudom mire számítottak, és egy csomó embernél ez már húzza magával a többi programot is, hogy várjál, várjál nekem bukik akkor a következő programom, amire mennék. Úgyhogy lesznek még itt érdekes dolgok egyébként.

Fifika: Nem Kínára bízták a szajna megtisztítását Emlékszel a kínai olimpiára Sánkhájban megmondták hogy tiszta lesz a levegő, és tiszta lett. 

Charlie: Figyelj, pont erre gondoltam hogy nem igaz hogy egy ekkora költségvetésnél nem lehetett volna ezüstkollóid, vagy nem is tudom miket szoktak jégmentesítésnél föllőni.

Vagy Vagy a kínaiaknál volt, hogy vadászgépek köröztek a helyszín fölött és a felhőket valahogy nem azt mondom, hogy szétrakétázták, hanem a légmozgással befolyásoltak. Elterelték Itt szakadó esőben. Fú, de sajnáltam őket. Mikor megláttam azt a 200 ezer dolláros zongorát, amin állt az esővíz, és a csávó zongorázott a szakadó esőben, ott egy picit én is meghaltam.

De egyébként nekem tetszett Hosszú volt a program, és ami nekem nagyon nem tetszett Az az ipari szintű, lehetett látni, hogy mikor írtak rá a kommentátorokra, hogy fú, most azt szúrjátok be, hogy háború és ízés, és jöttek vele, baszd meg, fú, de a gyomron fölfogott Hát én nem az a 

Fifika: megyen néztem, tehát hogy ebből így kimaradtam.

Charlie: Kíváncsi? Nem, én kíváncsi voltam hogy mit tudnak ebből kihozni. Hát ezt. Borzasztó volt, viszont a vízilabda, nem tudom nézted a magyaron? Nem. Ott néz szerintem amikor a hajdubé van a kemény dénessel. Fú, aranykombó apám, aranykombó. Tehát olyan tudományosan megmagyarázza az öreg mindent, mindent. Fú, élvezetes volt nagyon hallgatni, úgyhogy én arra vagyok rágyógyulva most, Isten igazából.

De hála Isten, megvan a magyar kéziseknél is végre a nyert meccs, nem úgy mint az elején, hogy hogy indítottak a magyar vízipólósok nyert meccssel tudtak indítani, úgyhogy ilyen se volt mégis. Ez is jó, úgyhogy én várom, és szomorú vagyok, hogy nem vagyunk olimpikonok, mert mi is kaphatunk volna ilyen Samsung Galaxy Fold 6-ot, hallod?

Hát mindegyik kapott egyet, nem csak a magyar, az összes olimpikon, mindenki kapott egy Z Fold 6-ot. 

Fifika: A szapszungoda tette magát. az anyám kínja. A szapszungoda tette magát. Na hát én az olimpián kívül azért néztem sorozatot. Apple TV Pluson az ártatlanságra ítélve befejező epizódja. Szerintem senki nem számított erre.

Én mindenre gondoltam csak erre nem, tudod. Nagyon jó sorozat volt, és így nézegettem hogy az Apple TV Pluson miket néztem az utóbbi időben, hát szerintem baromi jó sorozatok vannak Az ártatlanságra ítélve a sötét anyag, a mi volt ez? A siló, a különvállás, a levegő urai, érted? 

Charlie: Na, nekem a levegő urai volt az utolsó de 

Fifika: ja.

Ezt mindegyiket nézzétek meg. Megéri. Nekem most itt vannak a kedvenc sorozataim. Illetve hát még néztem ugye a a Sárkányokháza a Epizódokat. Nekem az is bejön, ez a második évad talán jobb már, mint az első de nem rossz Én ezzel lezártam. 

Charlie: Zsír. Jó akkor most az a örömteli helyzet van, hogy meleg van, az a szomorúság hogy augusztus és ha augusztus akkor te is elmész Szabira, én is pihenek egy kicsit, de nem járunk csukott szemmel, tehát gyűjtjük a szeptemberi évadnyitóra az adás téma ötleteket, dobáljátok ti is nyugodtan hogyha valamivel szembe találkoztok.

Nem tudom van-e még valami ezzel kapcsolatban, amit kihagytam? 

Fifika: Abszolút rendben van. 

Charlie: Akkor ennyi augusztusban elmegyünk pihenni, ti is pihenjétek ki magatokat, és szeptemberben a lehűlt időben Támadunk újra. Kitartás nektek hallgassátok vissza régi epizódokat addig. Nézzétek az olimpiát, sziasztok! 

Fifika: Egy élmény volt, sziasztok

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #465 – Találkozón jártunk

Kibeszéljük a következő szekcióját a legutóbbi GFN-nek, és beszélgetünk a múlt heti vaper találkozóról. Ja, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!