A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #469 – Éljen Noé bárkája

Mindenféle rekordokat döntögetünk, és ahogy eltesszük a fürdőnadrágot, kapjuk is elő a télikabátot… Mondjuk ez még mindig jobb, mint a fake news-t olvasni a neten!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

ASH tanulmány
Valami igazán nagy…
Fake news
Tiltás, de nem mindenhol

Filmek, sorozatok

Átirat

Fifika: A mai adásban a Google dokumentumunkon fogunk tovább haladni, és kifejtjük az S fölmérését, amely az angliai e-cigaretta fogyasztást vesézi ki, illetve fogunk beszélni a 25 ezer slukkos készülékekről. 

Charlie: És itt még nem lesz vége, mert a jó Colin Mendelsohn is ellátott minket fake news-zal, és arra is kitérünk hogy van Angliában tiltás, de nem úgy ahogy azt gondoltuk.

Kellemes hólapátolást kívánok mindenkinek, és árvízi védelemben gazdag szép estét! Szevasz Fifika! 

Fifika: Ilyen noé bárkája. Szia Csárli! 

Charlie: Hallod ami videókat én Ausztriából kapok? Úristen! Úgy rakja arrébb a kocsit az árvíz, mint én egy ufásdobosz, mikor így lepöccintem az asztalról. 

Fifika: Lehet nem Audit motorcsónakot kellett volna venni.

Charlie: Én pont erre gondoltam hogy a szomszéd most milyen büszke lehet magára, hogy asszony, látod? Nem volt hülyeség az a mot, nekünk ugye a szomszédnak van. És hogy valszeg, tényleg. Mert láttam hogy Ausztriában nem tudnak ki meg bejönni a vendégmunkások, tehát hogy azt mondja, hogy valaki 16 óra alatt ért haza, És most milyen jó lehet hogy le van zárva az A2-es, csak beröffented a motorcsónakot, belepattintod a kis popódat és már röpülsz is az autópályán motorcsónakkal.

Az 

Fifika: easy egyébként. De ez a, várjál, hogy is, egy hét alatt döntöttünk meleg meg hideg rekordot, tehát hogy így aszta, vagy tíz 

Charlie: nap, én már nem is tudom. Hát én azokat a térképeket nézegettem, mikor keleti országrész kilenc fok, itt volt egy éles vágás itt ilyen éjszaktól délkelet felé vonalban, és onnantól meg te, meg a környéked az ilyen huszon pár fok.

Tehát hogy egy ilyen 15-20 fok környéki különbség volt a két országrész között Nem normális. 

Fifika: Képzeld el, hogy lenn voltunk Csongrádon, a Körös-Torogba, és akkor még ilyen aránylag jó idő volt, de már tudod így látszódott, hogy vége van a szezonnak, tehát tényleg embert nem lehetett látni a parton, és így álltál a víz szélén, ott a Tisza folyik főjebb van a Körös betorkolása, és ezen a nagyon szép tiszta átlátszó víz alatt adtod ez a kis hullámosra mosott homokföveny és Csárli zöld dalga volt a homokon.

Tehát hogy folyóvízbe, érted zöldalga homokon, ilyet életemben nem láttam még. De hát ez a nincsen időjárásváltozás meg vizéhozé. 

Charlie: Hogy mondják ezt, mit szoktak mondani? Nincsen felmelegedés, 

Fifika: nincsen klímakatasztrófa. Klímakatasztrófa. Hát nem tudom én nézegettem így a gyümölcsfákat, és tudod már ajánlgatták a banánt, a mangót.

Magyaró, magyaró. Azt mondta a csávó, ez lesz a jövő növénye Magyarországon. Magyaró. 

Charlie: Hát a magyaró az engem annyira nem mozgat meg, de annak örülök hogy jönnek fölfelé kúsznak a… A délebbi égöv növényei például mondjuk lehet hogy az unokáidnak már természetes lesz hogy megpihennek egy olajfa árnyékában, és lecsipegetik az olivabogyót a fáról és majd azt fogják enni.

Fifika: Nálunk nem fog elterjedni Csárli, megmondom abból az egyszerű okból kifolyólag nem lehet belőle pálinkát főzni. 

Charlie: Miből? Az olivából. Amiből nem lehet pálinkát főzni az nincs is. Az ne. A rizsből lehet a rizsből lehet valahogy ebből is. Kedves hallgatók, aki tudja mi a titok, az oszta meg velünk. Köszönjük. Na de mi történt veled?

Erősen gondolkozom. És ugye a lehűlés miatt jön a… Sütőtök szezon. Tehát hogy erős a kontraszt hogy a heckből így egy hét múlva már sütőtököt eszel, de valóban ez van, és én most eldöntöttem és ha már eldöntöttem akkor meg is valósítottam, nem ezt a kanadai hosszúkás szírszartököt veszem, hanem ezt a kis gömb alakú, mi a kis gömböccöt, nem tudom mi a neve, tehát nem ez a hokkaidó, nem ez ez a japán stílusú, hanem nem tudom mi az, de a külseje ilyen szürkés, zöldes anyám kínja, de hogy az az annyira ízbomba, a hosszúkásra mindig az volt a bajom, hogy tízből hétszer vízizű se ez meg, kopogjam le gyorsan, ahányszor vettem az mindig jó volt.

Az elejétől a végéig. Ennyi. Nehéz fölvágni? Hát ott a csumájánál, vagy mi az anyjánál, ha az nem törött ki belőle előtte, akkor ott minden egyes vágásnál küzdelem van vele, de ilyen nagyon kis cuki gerezdekre fölvágtam, és nem is nagyot vettem most csak ilyen ekkorát. Mutatom mindenkinek, hogy ekkorát tök jót elálltod.

Kézilabda méretű Hát kb. mint a fejünk. Vagy mindenki, vagy valaki majd rákomment hogy hát ott nem kicsi azért. Szóval ja, azt fölvágtam nem tudom én, pont annyi gerezdre, hogy elfért a sütőlapon egy darabom, és valami 50 perc alatt tökéletesre sült. Ugye a hegye, ahol vékonyabb megpirul én azt imádom. És nem is szeretem Az a legjobb.

Én azt szeretem mikor kihűl, ha kinyitod a sütőajtot akkor így Ez olyan tudod mint mikor a húsnál pihentetni kell, hogy a nedvek visszamenjenek Itt is kinyitom, picit visszahűtöm, és én úgy szeretem a legjobban, ha totál kihűlt, mondjuk hűtőben másnap, és csak annyira rakom be a mikróba, hogy 15-20-30 másodperc, hogy olyan már majdnem langyos.

És akkor krémes, iszonyat édes, de nem az a cukorsok, úgyhogy nagyon-nagyon jó. Mindenkinek ezt javaslom. Meg aztán jöhetnek a pumpkin spice latték, latte avokádó ugye a slim fitben, ahogy megszoktuk már. Ja, és ennyi körülbelül 

Fifika: ami… Pont a múltkor olvastam erről, hogy Nem létezik latte-avokádó Hát persze hogy nem, hát ki az 

Charlie: avokádó latte?

Hogy jött ez össze neki Jaj hát neki hát hogy jönne neki össze? Mi maga, matematikus? Hát összerakod a fake news. Fake news. Ezt ennyi, látod? Értelemmel töltik meg. Mint a homokzsákot. Jaj Istenem. Mi volt még, még ami? Hát készülök már, ugye mert jövő hét pénteken nem vagyunk már. Úgyhogy jövő hét után nem hétfőn lesz az adás felvétel ha nagyon akarunk adást felvenni mert akkor meg még nem leszek.

Mert belehúzunk még a, elcsípjük a déli napsütést, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Na és veled Azon kívül, hogy van egy fantasztikus háttérkép a fejed fölött ugye? USS Enterprise. 

Fifika: Azt mondjad kép…

Beüzemeltem a tévét, Charlie. Tehát hogy itt kezdődtek a gondok. Falra nem akarom föltenni, de nem jött még meg a tévé, nem tudom én, bútor alá, úgyhogy földön áll a 75-szolos Samsung 

Charlie: QLED. Figyelj már, nekem van olyan tévékonzolom amit a falra lehet rakni és nehezebb a konzol mint a fal, nem kell? 

Fifika: Nem, nem, nem, mert 5 centi hungarocel van a falon belülről is.

Ja. És nem, nem egyrészt baromi nehéz hát ilyen 31-2 kiló, szóval nem akarom megterhelni vele a falat ezért, úgyhogy mindenféleképpen néztem alá egy jópofa, ilyen kis ajtós tudod, üveglapos állványt, és hát ilyen földről nézve sem rossz amúgy be kellett üzemelni, mert hogy a három nap, tudod kedden kihozták és akkor csütörtökön Attila szólt hogy te figyelj, ne menjek át ne szedjük ki a dobozból, mert lejár a három nap.

Mondom gyere. És akkor így kicsomagoltuk, és… Hát na, szóval egy eszem megáll olyan képe van, tényleg. Én nagyon féltem attól, hogy mi lesz az alacsonyabb fölbontású képek felszámolásával, hogy jó lesz nem lesz Felszállázásra gondolt. Felszállázásával Ő mindent inkább 

Charlie: felszámol. 

Fifika: Igen, de jó lett. Tehát hogy még az aránylag Fostalicska 720p is…

Azt mondom, hogy teljesen élvezhető rajta. A Full HD az egyértelmű, hát a 4K az meg… De lefelé is, tehát ez a lefelé is jó skálás, tehát 8K-s tartalmat is néztem. Az is baromi jó. Na és akkor megnéztem a kedvenc Star Trek filmemet, ez a Sötétségben, Into the Darkness. És akkor eszembe jutott, hogy én kaptam karácsonyra a lányomtól egy ilyen Enterprise meccetet.

Ez egy 70×140-es, ilyen vékony PVC-re van nyomtatva. És mondtam az azt, hogy fölrakom a tévészobába a far, azt nem, azt nem, azt nem, nem. Aztán én is bemorcisztam mondom jó, akkor majd nézek neki máshogy helyet. És akkor ide tettem a hifi mögé. Aztán miután fölraktam akkor mondta hogy hát végül is már megbékélt vele.

Hát mondom jó van én is itt van, úgyhogy ennyibe maradtunk. Úgyhogy nagyjából velem ja hát volt egy haláleset itt a szomszédunkban, kettő arrébb a magyar egészségügy Nem tudom tehát egy 58 éves ember őseidbe ültetés, ami 40 nap steril szobát igényelt volna. Előző nap még lázas volt, és 20 nap után kirúgták érted, hazaengedték.

És három nap múlva belázasodott, bealtatták és soha többé nem tudták felébreszteni. Like a boss. Úgyhogy úgyhogy csak az életfunkciói működtek, az agytevékenység az teljesen megállt. 

Charlie: Ez az egészségügyünknek volt. 

Fifika: Úgy teljesen letaglózott minket mert egy ilyen nagyon jó kedélyű, nagyon jó fizikumú srác volt.

Tényleg mindenki szerette. És hát feladta a teste a küzdelmet.

Így nehezen teszi túl magát az ember hogy már nála fiatalabbak is elmennek. De hát nekünk még itt van. Itt van még a podcast, amit én csak azért nem mentem még el, mert hogy podcastet adik. Ne, doktor nő értse már meg, hogy nem tehet bele a fekete zsákba, mert hétfőn… Hat órakor podcast van. 

Charlie: Ha én nem vagyok ott, akkor a Csárli lejön dócra a nyakomba, azt akkor mi lesz velem?

Azt akkor kész Nézhetünk ki a lukon. Ennyi. Úgyhogy 

Fifika: nekem gyakorlatilag ennyi volt a hét Hát meg a szarmelók. Hát azt meg nem kell neked se bemutatni. 

Charlie: Én most azzal tartom magamban a lelket, hogy ezen a héten is csak négy napot dolgozok, meg jövő héten is csak négy napot dolgozok, és akkor így mázlisnak valahogy ki lehet bírni.

Közben megnéztem nagy dobosi tök ez a fantasztikum, ami a pulton várja hogy kisüssem, és hogy, ezt eddig nem tudtam, de ezek szerint az ízlelő bimboim toppon vannak hiszen azt mondja, hogy főleg az omlós húsának másrészt rendkívül zamatos, kicsit geszteny és diós ízbehajló ízének is köszönheti Népszerűségét.

És tényleg ezt mondtam múltkor asszonynak, de most már akkor pláne mondom neki megint, hogy a geszteny és ízvilág. Kiérzem, tudod mint más a bornála a lejtőket, meg a lankákat, meg a világos ízjegyeket. Na, úgyhogy jegyezzétek meg. Nagy dobosi sütőtök. Na, de ha nagy dobos és a sütőtök letudva, akkor csapjunk át abba a doksiba, amit múlt héten kezdtünk el cincálgatni.

Ugye a jogalkotás által okozott károkat szedtük szét és van még ebben a cikkben, mert hogy nem is cikk hát ez több cikk van egy doksiba berakva, és behúztál ide egy E-cigaretek használata a nagybritanniai felnőttek körében. Ú, Fifika, nagyon nagy durva hülyességeket hallottam én mostanában a Szigetországból, és lehet hogy ebben a cikkben az is benne van.

Fifika: Hát miután ezt a kimondhatatlan nevű Rishi Sunak, akit lapátoltunk, akit 

Charlie: lapátra 

Fifika: tettünk igen Várjál, várjál csak, aki 

Charlie: célkeresztbe került, és megkapta tőlünk a kilövési engedét. 

Fifika: Az, aki kilőtt Így ahogy mondod. Egyrészt én azt látom most, hogy elkezdődött valamiféle párbeszéd de majd erről később beszélünk.

Illetve az S-nek kijött a tanulmánya. Ez egy tíz évre visszatekintő tanulmány, tehát minden évben, tíz éve minden évben megjelenik az S-nek ez a fajta statisztikai tanulmánya gyakorlatilag, ami fölméri az elcigaretták használatát a nagy britániai felnőttek körében. 

Charlie: Aki nem tudja hogy mi az az S, az az Action on Smoking and Health.

Köszönöm, Bocsánat. Tehát nem a hamuró beszélgetünk itt. Igen.

Fifika: Nekünk már annyira természetesek ezek a mozaik szavak, hogy tényleg le kell néha állni megmagyarázni, hogy mi csoda. De hogy az e-cigaretta használat hogyan nőtt a Szigetországban, 2012-ben amikor mi elkezdtünk egyesületben gondolkodni, a Szigetországban 0,8 millió, azaz 800 ezer v-per volt. 2024-ben, tehát a napjainkban, 5,6 millió van.

És azért hát ez nem semmi 

Charlie: Örülnék neki, hogyha valami ilyen számot mi is tudnánk mondani. Vagy legyen bármilyen szám, de tudnánk mondani, mert már 2016-ban is csak sejtéseink voltak. Mi 

Fifika: ezt a 200 ezret gurigatjuk, Csárnyi. 

Charlie: Igen és közben már lehet, hogy nem is annyi csak 15 ezer. Tehát hogy az idő mindennek szépít, igen.

Nem tudjuk. 

Fifika: Foggalmunk nincs Fogalmunk nincs Azt hiszem hogy jól emlékszem, az utolsó valamire való statisztika 2017-ben jelent meg, de abban sem az elcigaretta volt, hanem úgy unblocka dohányzás volt az a statisztika és azóta gyakorlatilag sűrű kusba vagyunk. Az 7 év. 7 év alatt egyben Szinte biztos vagyok hogy nem csökkent Magyarországon a dohányzás.

Charlie: De nem tudjuk megmondani hogy mimerre mozdult el, mert nekünk annyi mérőszámunk van csak, hogy nem lehet automatából de vehetsz a trafikban, és ott sem azt, amit kéne. Tehát hogy nekünk azért nem ilyen grafikonunk lesz mint az angoloknak, mert mondjuk nálunk nem receptre írják föl az orvosok, meg egyáltalán az orvos inkább egy vastag fokhagymafűzérdoba nyakadva mint sem, hogy mondjuk bármilyen dohányzás helyettesítő terméket nyomna a kezed ügyébe.

Úgyhogy… Viszont 

Fifika: a szigetországi statisztika arra azért baromi jó, hogy hát az ottani tendenciákat lássuk, vagy hát érezzük. Ami azt gondolom egyébként hogy a magyar hasonló tendenciákkal van párhuzamban. 

Charlie: És 

Fifika: ami engem meglepett… 

Charlie: Bocsáss meg, hogy közbe szúrok, de szerintem azért nem tudunk párhuzamot vonni, mert ők bemennek a webshopba és megveszik.

Mi meg bemegyünk a trafikba, és nem veszük meg, mert ízesítetlen nikotinmentes… Akármit tudunk csak venni. Tehát amikor 

Fifika: én a tendenciákra gondolok, akkor azokra gondolok, ami nem számszerűsíthető, vagy nálunk nem is mérik de nagyjából ugyanazt sejthetjük. Tehát ha 200 ezer elcigetett a használóról beszélünk Magyarországon, akkor az angol adatokból kiindulva én itt azt látom, de javíts ki, ha nem így van, hogy ennek 32 százaléka jelenleg is dohányzik.

Ami engem egyébként megdöbbentett. És akik… Ex-smokerek, tehát hogy volt dohányosok, azok csak 17 százalék és a soha nem dohányzók, az meg 1,6 százalék. 

Charlie: Amit nagyon kevésnek tűnik, de hogyha azt mondod, hogy mennyi volt most az Azaria koncert? 40 ezer, 50 ezer ember egy aréna? Egyszerűség hogy 50 ezerre az 10 arénányi ember.

Az, aki soha nem dohányzott, hanem csak így ebbe ugrott bele. 

Fifika: Egyébként az látszik az S éves statisztikáiból, hogy ez a fajta soha nem dohányzott és most vépel, de itt is azért az a baj az S statisztikával is, hogy nem igazán tesz ebben a kategóriában nagy különbséget, holott baromira nem mindegy, hogy hétvégente elmész és egy eldobhatóst eldurrantasz a haverokkal, mondjuk egy nikotinmentest, vagy…

Vagy folyamatosan használsz mondjuk egy nikotinost. Tehát hogy a két véglet közül vajon ez az 1,6% ez hova esik melyik platform az övé a nikotinmentes alkalmankénti vagy az állandó nikotinos, vagy egyáltalán hogy van ez. És biztos vagyok abban is, hogy ezt az 1,6%-ot gyakorlatilag az eldobható e-cigarettáknak lehet köszönni, mert hogy baromi egyszerű, Hogy nyilván ha olyan társaságba jársz, vagy olyanokkal bulizol együtt akkor előbb-utóbb te is kipróbálod, de ez nem azt jelenti, és ezt azért nagyon erősen leszögezném mielőtt itt valami egészségügyi fasiszta ráharap erre a horogra, hogy ez nem azt jelenti, hogy ő majd dohányozni fog.

Sőt. Sőt. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg soha nem fog dohányozni mert a dohány az nem banán meg citromtorta meg csokoládé ízű. Tehát hogy azért tartsunk ebbe sort. 

Charlie: Az egyenelő grafikomban nem tűnt föl neked egy sor? Melyikre gondolsz 2020-ben. Ami a növekedés arányában minusz tehát addig ilyen…

Minusz 

Fifika: 0,8 százalék igen Nem 

Charlie: más, a mellette levő, minusz 11 százalék. Minusz 11 százalék. És előtte ilyen plusz 60, plusz 20, plusz 30. Covid? Mi volt 2020-ban? Csaktán nem az evalijárvány? 

Fifika: Jaj Isten, úh! Szívemhez kaptam. 

Charlie: Isten 

Fifika: letetted, 

Charlie: amikor jött az evali? Én pont így egy évre letettem igen. Hagyd lószart! A másik ami elgondolkoztatott, és ugye mondtad ezt az 1,6 százalékot, Aki nem dohányzott, és mégis most vépel, hogy voltam tegnap egy rendezvényen, nem vagyok hajlandó elállítani, milyen rendezvény volt, de a dohányzó részen vépeltek is, és amikor ilyen enyhén ittas fiatal embereket látsz maszkulin jegyekkel a kezükben egy 18 milliárd slukkos rózsaszín elfbárral, ott elgondolkozó.

És amikor néztük felhővel az Apple Eventet múlt héten Németországban, kacsint-kacsint, és előhúzta a táskájából a két darab elfbár anyám kinyapodját, tudod, ilyen over tízezers slukk és… És megkóstoltam mindkettőt tudományosan lefertőtlenítve, ahogy kell, tudod, póló, megdörgöl. Az egyik az ugyanolyan szar volt, mint amit elfvárból az ember szív ez a mindenbe kell mentól.

Mentól igen. Az alfája és omegája az elfvároknak. Na de a másik az egy zöld valami volt, ami még benne volt egy átlátszótokban, tudod mint amikor a nehéz búvárokra amikor így ráadják a ruhákat. Na tehát egy olyan vastag átlátszó héj volt még rajta. Az a szomorú hírem van, hogy az viszont nem volt rossz.

Borsmenta. Ilyen egyszerű volt. Borsmenta. Tök jó volt. Egy baja volt, hogy egy ilyen készülékre mi a tökömnek kell kijelző. Tehát hogy tényleg minek. Volt. Volt És… És éreztem rajta a likvidnek a súlyát, mikor a kezembe vettem. Nem az aksit, azt is érezhettem volna akár de hogy a likvidnek a súlyát. Huszon, 

Fifika: huszonkettő milliliter van benne.

Na. Huszonkettő milliliter, és még azt is kijelzi, hogy mennyi likvid van. 

Charlie: Igen. 

Fifika: Nem tudom hogy csinálják, szerintem az csak egy ilyen varázslat sukszámból elkezd visszaszámolni. Hát nyilván nincs benne egy ilyen szintmérő, tudod 

Charlie: mit. Meglötykülöd és érzed, hogy mozog a tang. Nem nem olyan volt, de az a borsment, én azt mondom hogy kifejezetten jó volt egyébként.

Az a 

Fifika: frígliz rágó. Igen igen igen igen pontosan. Van olyan likvidem, vagy hát aromám egész pontosan De tudod hogy az más. Na de, menjünk tovább, mert itt még nagyon sok érdekes dolog van. Azt mondja, hogy meddig gőzöltek a volt dohányosok. És az összes volt dohányos, aki valaha is használta el cigarettát, tehát hogy szokták ezt mondani?

Tehát hogy amíg használta, annak a meridiánya, nyilván ez a… Nem 

Charlie: meridiánya, mediánya. 

Fifika: Mediánya, bocsánat, tehát ez a középérték az két év. Tehát az azt jelenti, hogy baromi sokáig használják. Nyilván ebben van, aki nem tudom, öt nap múlva letette, és van, aki jelenleg is használja visszamenőleg már öt éve.

Tehát azért lássuk be, hogy ez nem a tapasz szindróma, hogy minden januárban főraksz egy ilyen dobozzal magadra aztán január tíz, és elkezdesz dohányozni. 

Charlie: Én abban sem nagyon hiszek egyébként, hogy találkoztunk ilyen emberekkel mi is, akik egy meg két hónap után az elcigivel azt mondták hogy leszoktam.

Szerintem az inkább akaraterő volt, nem… Nem azért, nem úgy ahogy, tehát hogy nem lehet leszokni annyi idő alatt sem. Nem lehet kiváltani a nikotin iránti sóvárgást, nem lehet úgy levinni. A hármast ha most abba hagynám, szerintem minden gond nélkül működne a dolog, de ahhoz kellett a hármasig egy, nem tudom, négy év biztos.

Tehát hogy szerintem az ilyen önáltatás, én már találkoztam olyan emberrel egyébként, aki leszoktam egy hónap alatt meg már is adtam, aztán utána egyszer-kétszer csak megláttam a kezében a hagyományos cigarettát. Nem mondom, még van. Visszaszoktunk, visszaszoktunk. Ez 

Fifika: érdekes egyébként, mert amikor én először letettem E-cigivel a cigákat cigit, és nem is tudom, eltelt…

Egy év, kettő, és rágyújtottam még arra is emlékszem, hogy Dudáéknál voltunk, mert a kők Pesten laktak, és a Dudusnak a felesége az még cigarettázott. És elszívtam egy száll cigit, fönt kint ültünk az erkélyen, és Csárlén nem bírtam fölállni. Tehát hogy úgy fejbevert, úgy lezsibbadt az ujjaim végéig minden hogy ez valami eszméletlen volt.

Nem mondom hogy… Szarul éreztem magam csak iszonyatosan meglökött, úristen csak így néztem ki a fejemből, hogy mi van. És amikor kikerültem Romániába, akkor volt egy ilyen aránylag rövid időszak, de azért egy dohány cégnél volt, nyilván nem mentegetni akarom magam, de ott visszaszoktam egy időre, és aztán mikor újra letettem és csak az éjcigit használtam, akkor már hiába gyújtottam rá mondjuk egy szájcigire, egy év után tud, kipróbálja az ember, hogy na, visszaszokok vagy nem szokok.

Abszolút nem. Izgatott föl a dolog, és azóta is baromi stabilan tartom magam pedig ha jön a haverom két havonta szokott jönni, akkor eldurantunk egy csörcsilt, tudod egy ilyen rendes nagy szivart, ugye egy kávéval, meg egy jó beszélgetéssel. Én még mindig azt mondom, hogy a dohányzásnak az a csúcsám úgy tehát hogyha dohánytermékről beszélünk Akkor az a csúcsa, de majd egyszer meghívjuk, valamelyik nap megtaláltam a Pipa Szövetség elnökének a telefonszámát, csak föl kéne hívnom és be kéne hívnunk adásba, mert úgy gondolom egyébként hogy van közös témánk, tehát pipaduhányt beszerezni Magyarországon az nagyjából a likviddel egyenértékű sztori, tehát hogy így bemész a trafikba, azt mondod, hogy kérek már egy ilyen zöld füstös ízű, nem tudom milyen pipaduhányt érted úgy kivágnak mint macskát, tehát hogy nincsen nagy választék, sőt szerintem két-háromféle, talán van óbester, ha létezik még, de hogy az is egy ilyen magasabb szintje a dohányfogyasztásnak.

Charlie: Tudod mire emlékszem, amikor legelőször voltam New Yorkban, És éppen meghettemben sétáltunk valahol és állt kint azt hittem hogy egy hotelportás és hogy nem az volt hanem állt a dohánybolt előtt de az a jó értelemben vett dohánybolt előtt, tehát tudod mikor bementél és akkor szaküzlet 

Fifika: de hát 

Charlie: hogy ezek a nagyon súlyos bőrkanapék mint egy igazi férfi klub és mondta hogy esetleg ha pipa vagy szivar érdekel akkor menjünk be és ott a humidor szobában szobában bazdmeg, meg tudjuk nézni, na hogy most nem egy másfél-két óra jó akkor addig nem veszi ki, mert hogy a pártartalom azért mindenek felett és hogy hoztam is haza azt hiszem hogy valakinek a Ajándékba onnan, de hát azt el nem tudom neked mondani, hogy az milyen feeling volt ott bemenni és az csibész 

Fifika: volt.

Én Svájcban voltam így bementünk egy trafikba, trafik, hát egy igazi szaküzletbe, és ott volt humidor szobatod ilyen üveggel leválasztott rész és mondta is a fickó, mi ketten voltunk a kollégával, de mondta a fickó, hogy ketten mehetünk be, tehát vele együtt hárman, és hogy kinyitotta az ajtót, így láttad a párát érted ahogy kijön az üvegajtón.

Valami eszméletlen volt, hogy becsukta és akkor ott álltunk abba az illatba, és ott nézegettük érted a különböző szivarokat, úúú, mondom, ez… Na, hát haladjunk tovább. Van egy érdekes része ennek a tanulmánynak, az e-cigaretta használatának okai. Erről egyébként baromi nehéz beszélni. Egyrészt mert a mi táborunk az teljesen mást mond ezekről az okokról mint mondjuk a különböző egészségügyi megmondó emberek, viszont az S-fölmérése az mindig ilyen eszméletlen reprezentatív ebből a szempontból.

Négy főokot különítenek el. Az egyik az a leszokás segítése. Ez egyébként egy ilyen 20%-ban szerepel a megkérdezettek arányában. A másik ami nekem így mindig szoktam mondani hogy ha leteszed az ecigit is, ne adjál semmit és ezért nekem ilyen kicsit gyanús, tudod amikor leszoktam és eladok mindent ne adjál, legalább egy készüléket, likvidet, valamit tartsál meg.

Ugyanis a következő ok az a visszaesés megelőzése. Tehát legyen már egy kurva kapaszkodód, hogyha úgy gondolod vagy úgy érzed, hogy rá kell gyújtani, akkor legyen ott egy ecigiretta a közeledben. Vagy legalább egy HMB. Vagy legalább egy HMB, így van. És… A következő ok az élvezet, a negyedik pedig a stressz vagy a mentális egészség megőrzése.

Na ez a kettő, amiről az egészségügy nem beszél. Az, hogy ezt igenis lehet élvezeti cikként fogyasztani, a másik pedig hogy a stresszmentesítésre nagyszerű eszköz az elcigaretta is. Úgyhogy ha az arányokat nézzük akkor 20% a leszokás, ugye az a legerősebb érv, utána jön a visszaesés megelőzés, az 15%, az élvezet az 13% és a mentális egészség az 11%.

Charlie: Ez azért jó, mert… Szerintem pont így mentünk. Nem, hát a mentális egészséget azért én nem tudnám maga. Tehát hogy nem háborodnék meg nem bomlana meg az elmém, hogyha nem elcigizhetnék csak nagyon mérges lennék. Az meg stressz ugye? Tehát valahol mégis ott van. De hogy azért kezdtünk el gőzölni hogy segítsen a leszokásban, 20 százali.

Majd azért elcigiztünk, hogy a visszaesést előzzük meg. Majd azért elcigiztünk, mert de jó íze van ennek a birodalmi málnának És a kör bezárult. Tehát ennél tökéletesebben hogy tudsz végigmenni a komplet stációkon egy darab termékkel. Egy darab termékkel. 

Fifika: Azért nem, tehát most, hogyha ezt a HMB-re vetítjük ki, egyébként arra is pont ilyen igaz, bár ugye a HMB is beleesett abba a gödörbe, mint az e-cigaretta tehát az ízesítéstiltás azért az élvezetet azt így kezdi kivakszolni.

Charlie: Csak közben Gabikának mutattam mert beírta, hogy fújj már a mennyiségeket. 

Fifika: Csak hogy a mihez tartás végett? A legnagyobb olajos flakon marmunkannál megbecézik. Marmunkannál igen. Szóval, hogy ezek a dohányhelyettesítő, vagy a cigarettázás kiváltására megálmadott eszközök azért ezek jóval komplexebbek mint maga a cigaretta.

Tehát hogy egyrészt a cigarettát nem nagyon szoktuk használni a leszokás segítésére, se a visszaesés megelőzésére Arra ott van a mi van, a Sampix, meg a nem tudom én, nikotinos rágógumi, meg ezek a… Nikotinospray, 

Charlie: tabletta anyám kínja. 

Fifika: Igen. Amik egyébként megkérdőjelezhető hatékonyságúak mondjuk az e-cigarettával, vagy a HMB-vel szemben.

De igen, egyrészt másrészt meg mindig eszembe jut Csárlés, soha nem mondom ki, hogy de én nekem van egy orális fixációm hagyj éjjel már ki. Szeret szopni. Ennyi ennyi ennyi. Tehát hogy az miért bűn érted És akkor tudod jönnek ezzel a hülyeséggel Az LSD miért 

Charlie: bűn Fifika? Miért bűn Varázsgomba miért bűn? 

Fifika: Fú, azt egyszer kipróbálnám, ezt csak így 

Charlie: négyszegköz 

Fifika: mondom.

Hát ha tudod olyan élmet megvilágosodnék vagy nem tudom én. És akkor jönnek ezzel a marhasággal, érted, hogy de ha az egyik szokást lecseréld a másikra, akkor végül is nem szoktál-e. És akkor én emlékszem rá, hogy apám úgy szokott le, hogy rászokott a tutti-fruttira, de senki nem állt oda elébe, hogy Imre bácsi, ne egyen már tutti-fruttit mert az pont olyan mintha dohányozna 

Charlie: Meg mennyi cukrot visz a szervezetébe Imre bátyám?

Fifika: Ja. Meg a, tudod, a fogpiszkáló volt még az én gyerekkoromban. 

Charlie: Az én gyerekkoromban a ropirágás, a tutti-frutti, a fogpiszkáló a fogpiszkáló Lehetett tudni, hogy kik azok, mert nekem is volt olyan kollégám még a pénzügyőrség idejében, hogy ilyen ipari szint, tehát minden zsebében volt egy Nógrádi. És bármikor így nyúlt be, és már rágtam Ja, meg tudod így lógatta a szájába, hogy ázott a vége, és akkor így szép lassan az így eltűnt a szájába.

Mi csinálsz? Leszoktam a cigirő. Ja, értem. Akkor most a szénhidrát jön. Igen sokkal jobb egyébként. 

Fifika: Sokkal jobb igen. És arról nem beszélve, ezt volt egy olyan ember nem tudom te emlékszel rá, úgy hívták hogy Krisztián. 

Charlie: És hogy 

Fifika: ő 

Charlie: amikor 

Fifika: legerőszül leszokott, ő akkor lett cukorbeteg emlékszel? Igen. A sztoriára?

Igen, igen, igen. És miért lett az? Mert rettentően meghízott, ahogy letette a cigit. És ezt a fajta veszélyt nem szokták mérlegre tenni. Tehát azt mondja az orvos, hogy tedd le a cigit, leteszed, főszedsz 20-30 kilót, és ott van a következő probléma. Mi lesz az elhízása? Érted És akkor úgy éled meg ezt az egész sztorit, minthogyha folyamatosan az élet kipróbálna veled cseszni.

Igen. Nem tudom ezt mindenkinek egyébként magának kell eldöntenie, hogy merre 

Charlie: Hát ha választhatok hogy az 1-es 2-es típusú cukorbetegség vagy az el-cigaretta, maradnék az el-cigarettánál. Bár bár vad dolgokat hallottam mostanában mindenfelől, de az édes tudatlanság meleg meleg ágyán fekszem. 

Fifika: Én azt mondom Csárli egyébként hogy csináljunk egy coitus interruptus-t, hagyjunk még a következő adásra is ebből az S anyagból.

Egyet 

Charlie: még, az egy grafikont ami ott alatta van az elégedettséggel. Azért az nagyon érdekes, hogy kiknek jött be, kik elégedettek kik nem elégedettek mondjuk az elektromos cigarettával, és milyen jól látszik hogy az, aki dohányos volt és most vépel, az sokkal elégedettebb az elektromos cigarettával, mint a hagyományos cigarettával, és aztán ott van mondjuk az a dohányos, akinek már nem vaper, tehát ex-vaper current smoker, az ott a 35% az hopp leredukálódik 8-ra, és hogy szerinte sokkal jobb a cigaretta mint az el-cigaretta.

Egy rosszul megválasztott eszköz, egy rosszul megválasztott nikotinerőség, és a többi, és a többi. De abban a hídben ringatja magát hogy… Az sokkal jobb őt az jobban kielégíti lehet hogy kielégítő számára, de ennél pontosan jól föl lehetne rajzolni, illetve meg is lehet kérdezni, ha valakinek érintett rokona ismerőse van, hogy szeretnéd mondjuk még az unokádat életben látni, Vagy felnőni látni?

Ezek ilyen nagy triggerek tudnak ám lenni embereknél. Én már láttam olyan embert aki ezért tette le a cigarettát egyébként képzeld el. 

Fifika: Ilyennel én is találkoztam egyébként. Na, forduljunk rá a kikötői kocsmára. Hogy állsz vele? 

Charlie: Várjál, várjál, akkor itt egy erőset kell húzni a karon, csilingelni jobbra-balra a gépháznak, és ők már fordítanak is minket irányba.

Na, mi a helyzet? Mi a helyzet a kocsmában? Jaj már megint egy olyan weboldal, amit én már egyszer mintha láttam volna. Csak más doménnyel. 

Fifika: Igen mert már egyszer betiltották őket. És itt van a barátod eszköze. Olyan jót kuncogtam magamban, amikor meséltél róla. 25 ezer slukk. Nézd meg jól, mert semminek nem felel meg.

5 százalék nikotintartalom. Az 50 mg per milliliter Ez abszolút nem nyerő az EU-ban. De úgy van hogy ez egy többször újra tölthető eszköz. 25 ezer slukk. Egyébként nem tudom hogy ezt miből számolják vagy… Tényleg benne van ez a 25 ezer slukk, egyszer azért baromi kíváncsi lennék, de ugye a pofátlanság ne továbbja.

Az Elfbár 25 ezer slukkos termékünk körülbelül 42-52 doboz cigarettának felel meg. Icoshoz hasonlítva pedig akár 50 dobozzal is felér. Hát nem tudom ennek mennyire fognak örülni mondjuk az Icos illetékesei, ráadásul rosszul leírva az Icos-t, de hogy nem lesznek oda az örömtől, az biztos. Meg szerintem a, hogy hívják ezt a szigorúan ellenőrzött 

Charlie: vonatok 

Fifika: mindig az itt az eszembe.

Charlie: Szigorúan ellenőrzött Ellenőrzött termékek, felügyeleti hatósága. 

Fifika: S-T-F-E, vagy S-T-F-H. 

Charlie: Szabályozott tevékenységek felügyeleti hatósága. 

Fifika: Igen, igen. Szóval az S-T-F-A nem tudom mennyire örül ennek, de ja, és hogy ezek öcsém folyamatosan akcióznak, nem is értem hogy egyáltalán az Unió területén hogy lehet 50 mg-os cuccuk, honnan szerzik be.

Tehát ez érted olyan mintha te, nem is tudom, metamfetamint árulná a neten.

Charlie: Hányszor hallottam én ezt édes Istenem tolulnak föl az emlékek. 

Fifika: És nem azért, mert hozzád mentek ki. Nem nem azért. Ja Istenem. Szóval szóval baromira nem értem egyébként cégadataik vannak tehát abszolút nem tudom után, ha a cégadatok valósak, ezt azért hozzáteszem. Abszolút utánuk lehet nyúlni, és van blogjuk Charlie, és mi az elikvid, mire érdemes odafigyelni vásárláskor.

Az elektromos cigi karbantartás és tisztítások miközben csak eldobható tárulnak. Semmi mást. 

Charlie: Azért vagyok csendben, mert olvasom az ASF-et. 

Fifika: Az elfbár környezetbarát vépelés és fenntarthatóság. 

Charlie: Igen, kurvár a környezetbarát bazd meg, márhogy bocsánat hogy itt fogalmaztam, de hogy a kezedben van egy olyan eszköz, amit ha nem tudnám hogy az elfbár, akkor azt mondanám hogy ez egy boxmod, elektronikus kijelzővel, még azt is mondhatnám, hogy nem csúnya a kijelzője, de értsd, egy elektronika van mögötte egy színes kijelző, akkumulátor, és azt meri valaki mondani nekem hogy ennél zöldebb megoldás a világon nincs, mikor jó eséllyel mondjuk ha sokáig szívod, egy hónap után kidobod az elektronikát és az akkumulátort a kukába, azért ott pofa kell.

Meg kiírni hogy RRP 40, de most akciósan 25.490 

Fifika: Tehát a blogcikkek csimborasz szója, ezt hallgass meg, tehát 20 és 50 milligrammos nikotintartalommal árulnak eldobható elcigarettákat, és a blogcikk így szól, nikotinmentes életre vágyik az elcigaretta a megoldás. 

Charlie: Hát az lenne, csak ez nem az. 

Fifika: Csak ez nem az, igen.

Fú te, így végignéztem és mondom, azt a kúrva, ezt nem hiszem el, hogy én nem tudom milyen hozzáállás, vagy ennyire nem félnek, azt gondolja hogy nem tudnak utána nyúlni, vagy fogalmam sincs. 

Charlie: Én szlovák kereskedőket, akik ide postáztak Hallottam egyébként, hogy mi milliókra bírságolták meg innen megtalálták az ottani, hát nem megtalálták, hanem fölvették a kapcsolatot az ottani társszervekkel, és aztán repült a csicskalángos.

És a csicskalángos alatt értsünk 20 millió forintnak megegyező összegű eurót mondjuk. 

Fifika: Légy szíves a kedvemér, görges a legaljára a képernyőnek, és a szállítás gombot ott az információk oszlopban nyomd meg.

Charlie: Megnyomtam. 

Fifika: Oké Tehát mondjuk GLS, DPD, PostBelgium, Spidi, Paketta, PostNord, Omniva… Kolisszimo. 

Charlie: Hát nemzetközi leszerződött gondolom M plusz egyjel, de nálunk mondjuk nálunk nem fog játszani a DPD Ausztria, de a GLS igen. 

Fifika: De a GLS igen, és szerintem ebbe biztos vagyok, hogy a sem a tehát hogy a GLS a DHL 

Charlie: Nem, a DHL Nincs fönt és azt de fönt van, Hollandia igen, de Magyarországra nem tehát hogy ha hozzánk jönne akkor ott nyilatkoztatnák a DHL-nél 

Fifika: Én figyelj, én GLS-sel annak idején küldtem dohányterméket ilyen meg likvidet és hát ezt ne tudd meg hogy Akkor amikor még nem volt trafikban, akkor milyen hiszti ment, hogy hivatalosan ki akarunk küldeni mintát.

Szerintem a GLS-nek halvány lila fingja nincs hogy mit szállít. Mert ha tudná, nem vinné el. Ebben biztos vagyok. Ja, és tudod, ez a bankkártyával fizethetsz a futárnál utánvéte. Igen ennyi. 

Charlie: Cégadat is van egyébként, valami szlovák cég, csak 

Fifika: úgy mondom. Van cégadat tehát… Mondom, nekem ez borzasztó bátortetnek tűnik, főleg úgy hogy gyakorlatilag Magyarországról elérhetetlenné tettek minden külföldi oldalt.

De hát hogy szokták ezt mondani? Bátra ki a szerencse. A hülyéknél meg majd kopogtat a NAV. Ahogy az előbb is hallottuk, 

Charlie: itt a NAV Merkur bevetési egység. 

Fifika: Így. 

Charlie: Nem vagyunk rossz indulatúak, de minden viccnek a vele igaz. 

Fifika: Hát azért tudjuk már, hogy hol a határ. És ez nem valami fake news egyébként. Ó, 

Charlie: hát mi a fake news akkor?

Fifika: Hát van nekünk egy drága jó, régi, bevált barátunk, dr. Colin Mendelsohn. Aki már megint talált olyan tanulmányt, amit ilyen bátor kutatók készítettek. Ő úgy fogalmaz, hogy újra ausztrál kutatók ugrottak be a kocsiba, és riasztó állításokat fogalmaztak meg, hogy az elcigarettázás hatására a fiatalok dohányozni kezdenek.

Tudod ez az átjáró, a kapudrog. És hát ő jó szétszedi ezt a tanulmányt, és az a végkövetkeztetése, hogy de… Ez nem bizonyít semmit 

Charlie: gyakorlatilag. Az imént, mikor mondtad ezt a… Hogy is fogalmaztál? Várjál. Flow-ba kell kerülnöm. Ja, igen. Amikor egy év múlva rágyújtottál egy száll cígire, és milyen rossz volt.

Ez nálam… Nem azt mondtam hogy rossz volt, csak hogy iszonyatosan fejbevert. Igen, fejbevert, de emlékezz vissza a leges-legelső cígire, az is fejbevert. Pont ugyanilyen volt. Ha akarat erővel nem mondod a második előtt hogy köszönöm ennyi elég volt, akkor már megint dohányozná. Mert tudod hogy mindig az első szar a második már kevésbé, az ötödik meg már, mintha ezt szívtad volna egész életedben.

És innen neki rugaszkodva megint Colin Mendelsohn írásának Egészen zseniálisan leírta sokkal valószínűbb magyarázat erre az egészre, hogyha segíthet nekik feltárni a probléma forrását, a közös felelősség, mert szerinte ez sokkal hihetőbb magyarázat arra ami történik, mint amit megfogalmaztak az eredeti fércmunkában.

Röviden, azok a fiatalok, akik kipróbálják a vépelést és a dohányzást is, és egyszerűen csak mások mint a társaik. Tehát hogy ők mit tudom is én, nem a Hubertus-t meg a Jäger tengelyen mozognak és próbálják ki azokat, hanem kipróbálják a cigarettát, meg kipróbálják az e-cigarettát. 

Fifika: Ők a nikotin tengelyen mozognak 

Charlie: Igen, ők itt kísérleteznek.

És számos olyan… Egy marker van, ami eldönti egyébként, hogy te dohányozni fogsz vagy nem fogsz dohányozni, mint ahogy eldönti a szervezetedben a sejt hogy te rákos leszel, vagy nem leszel rákos. Ez is pont. Ez olyan ami meg van írva. Ha te beleszívsz és a te szervezeted úgy reagál rá, hogy akkor már pedig te dohányozni fogsz, vagy a iskolázottságod, vagy a szervezeted reakciói miatt, például a kokáért, vagy egy élethelyzet miatt.

És itt is leírja ugye ami az volt az előző SS kutatásban, hogy mi volt az a legutolsó, amik a mentális egészség és a többi és a többi Figyeld amit Colin Mendelsohn ír számos olyan mögöttes dohányzási marker vezérli, mint a barátoknak a pressziója, a szülők dohányoznak-e vagy sem, és a társadalmi-gazdasági helyzet, amit az előbb is mondtam.

Míg ez a tanulmány négy dohányzási markert, kockázati tényezőt nevezzük bárhogy alkalmaz, figyelmen kívül hagy egy sor másikat, a dohányzás kockázatát növelő kulcsfontosságú hatásokat mint az iskolai teljesítmény, amit mondtam az előbb genetikai hajlam, személyiségtípus, mentális egészségügyi tényezők, mint például a szorongás, depresszió.

Fifika: Ezek abszolút okok. Amúgy de én azt gondolom hogy mi úgy szocializálódtunk és ezt egy nem is tudom 2000 után született fiatal vépere se tudja képzelni, hogy mi úgy szocializálódtunk annak idején hogy mindenhol lehetett dohányozni. Tehát hogy olyan nem volt, hogy bemész egy értekezletre, ne viccelj már, ki vannak rakva a hamutállat.

Sőt 

Charlie: felszállsz a repülőre, és dohányzol. 

Fifika: És dohányzol Beülsz a moziba, és dohányzol. Tehát hogy nézel a tévébe egy vetélkedőt, a zsűribe így szívták a cigarettát. Tehát hogy igen. Ehhez képest azért ma jóval és… Félreértés ne esik, mi nem sírjuk vissza azokat az időket, de ebből is látszik hogy az egészségre való nevelésen kéne, hogy legyen a hangsúly, nem a mindenáron való tiltáson és a leszoksz vagy megdög lesz baromi egyszerű politikáján.

Charlie: Illetve picit mögé nézni a dolgoknak, mert hogy ha egy fiatal mondjuk szociális okokból adódóan mondjuk minden hétvégén csatak részekre issza magát, annak valami oka van. Mert ha mondjuk minden hétvégén elmegy otthonról és a szülő leszarja, annak is van valami oka. Ha úgy megy haza hogy nem tud magáról annak is van valami oka.

Vagy ha kábítószerhez nyúl. Mert valahonnan ki akar törni, annak van valami oka. Meglepő módon, amikor megszűnnek azok a kiváltó okok, akkor egyszer csak magától az ember abba hagyja a szerhasználatot, vagy nem iszik több alkoholt, vagy leteszi a cigarettát mint mondjuk fiatal nőknél teherbe esnek. Hopp egyből le tudják tenni a cigarettát.

De ő nekik azt, hogy azt használták valami kiváltotta. Otthonról hozott, minta vagy stressz szorongás, amit ezzel oldott, alkohollal, cigarettával, nikotinnal, amit ugye a cigarettából víz be, de azt a stresst oldania kellett valamivel. Szóval ezen is érdemes lenne dolgozni, és nagy levegőt vettem de közben jutott eszembe, hogy az, ami mondjuk egy amerikai iskolában van, személye, a személye Az nálunk én úgy tudom hogy nincs.

Tehát hogy nincs olyan szociális munkás, aki a gyermek jólétével foglalkozna. Értem én ez alatt azt, hogy ha a gyerekkel valami gond van, akkor irány az igazgatói, vagy irány a szociális munkásnak az irodája, és akkor vele elbeszélgetnek. Megpróbálnak rájönni, hogy mi váltotta ki azt, hogy órán berekedett, és aztán kiderül hogy azért mert feszültség van benne Miért van benne feszültség?

Azért, mert otthon apa iszik és veri a családot például. Megpróbálnak eljutni a kiváltó okhoz Nálunk meg azt, amit csinálsz az betiltjuk és azzal minden el van intézve. De ez tüneti kezelés. 

Fifika: Colin rettentő jól megfogalmazza a cikk végében, hogy mi ezzel az egésszel a probléma. Sajnos a jelent dokumentumban szereplő ajánlások, amelyek a szigorúbb szabályozást követelnek a gőzöléssel kapcsolatban, végül több kárt okoznak mint hasznot.

Ha ezek a korlátozások a felnőtt dohányosokat érintik, annak súlyos közegészségügyi következményei lehetnek. A bizonyítékokon alapuló politikai döntéseket kell előnyben részesítenünk nem pedig a riasztó tanulmányok által kiváltott reakciókat, melyek túlbecsülik a kockázatokat. Ettől szebben szerintem senki nem fogalhatná össze az ilyenfajta riogató cikkeknek a lényegét.

Charlie: Meg hogy mindig valamit valamilyen kontextusban kell vizsgálni, Ott van a 2022-23-as asszad felmérés. 12-17 éves ausztrál diákok, 3 tized százaléka számolt be napi dohányzásról. 2,1 százalékuk dohányzott az elmúlt héten. Hasonlóképpen az NDSHS 2022-23-as felmérése azt mondta, hogy a 14-17 évesek mindössze 3,5 százaléka dohányzott az elmúlt 30 napban.

A fiatalok dohányzási aránya a vártnál gyorsabban esik vissza mióta van elektromos cigaretta. És itt akkor mondhatok nekik 2019-től tanulmányt egészen 2022-ig, és nem levegőből kapott NHS Digital UK-es Új-Zéland számára És a többi és a többi. És ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a fiatalok vépelése valójában inkább kiszorítja a dohányzást, mint sem ösztönözné.

Na most akkor, fölteszem tisztelettel a tízezer dolláros kérdést. Mi a faszbaj van vele? Hát értem én, nem. Nikotin. De még mindig nem tudják megmondani ezen kívül, hogy nikotin Ja, meg tudod, jöhet, amit múltkor a TikTokra föltettünk, hogy ilyen anyag van a permetszerekben, és az megöli a krumplimugarat. Fú, ez nagyon tudományos volt, öcsém.

Ez baromi. Sőt hát víz is van abban a permetszerben, apám.

Fifika: Vannak ilyen megfejtő emberek, de így az off-topic végére, Csárli, hagyd mondjak neked egy jó hírt. 

Charlie: Na. 

Fifika: Na Képzeld el, hogy az angoloknak és ezért mondtam neked az elején, hogy azért kicsit változik a helyzet, kiderült hogy a Risi által benyújtott törvénytervezet amiben betiltják bizonyos helyeken, a nyilvános helyeken a dohányzást, tehát mindenki azt gondolta, hogy az egybe fog esni a vépelés tiltásával is, mint ahogy nálunk Tehát ahol nem lehet dohányozni nem lehet elcigarettát használni, pont ennyi.

És miután nem tudom megmaradt-e benned ez a név a… Lucy Powell, aki egy ilyen vérgőzős e-cigaretta ellenes képviselő volt, és azt mondta hogy ki fogja nyírni az e-cigarettát az angoloknál. Ő is azt hangoztatta, hogy a kültéri tilalom alá fogják vonni az e-cigarettákat, és kiderült, hogy nem. Tehát a cigarettát tiltani fogják viszont az e-cigarettákat nem.

És azt gondolom hogy ha ez így lesz ez… Megint egy iszonyatosan jó döntés, mert én emlékszem még arra a, nem is tudom, aranykorra, amikor már be volt tiltva nálunk a különböző helyeken a dohányzás, de tudod miután még nem volt az elcigarettának semmilyen státusza azt hagyták. 

Charlie: Én is szívtam még a munkahelyen.

Fifika: És érted? És hogy az mennyire jó volt, és amúgy mennyi embert irányított akkor, vagy hát mennyi ember figyelmét te terelte rá az elcigarettázásra. Mert ha nem dohányozhat a kedvenc kocsmájába, de elcigarettázhat, akkor nyilván ki fogja próbálni az elcigarettát. 

Charlie: Nekem mindig az van bennem amikor…

Ugyanúgy ahogy van, akinek nem ízlik, vagy nem, igen, így mondom, nem ízlik, és bántja az én kifújt málna gőzöm, valaki meg azt mondja hogy fújd már rám. Itt nem lehet igazságot tenni ugyanabban a térben, hogyha szívom, akkor nyilván érdekes tegnap is, mikor ez a sok dohányos között kinnáltam, és ha nem fölfele fújtam, úgy az ég felé, akkor voltak akik itt is dülöngéltek előle.

Tehát hogy gyerekek, komolyan, tényleg ennyire idióták vagytok? Nem baj, csináljátok nem az én dolgom, de na, tegyünk már különbséget a dolgok között. Nehéz nehéz itt igazságot tenni. Én nem mondanám azt így hogy lehessen akkor a munkahelyem bárhol, de… De például mint régen lehetett a lépcsőházban cigarettázni a munkahelyen tehát hogy már színes tévék voltak tehát hogy várjál oda mentem a céghez és akkor még volt beltéri dohányzás, azt mondom, hogy 15 éve 10-15 éve még lehetett beltérben cigarettázni lépcsőházban, akkor kezdődtek ezek a hangok de püdös van meg na, hát akkor mennyi liftel vagy mit tudom is én de az a baj hogy én azt gondolom hogyha ez lenne Hogy mondjuk a kocsmában lehet, akkor az az ember aki egyébként gond nélkül szívja a cigarettát egyébként vagy otthon meg mindenhol máshol, az csak ott és csak a kocsmában szívná az ecigit, hogy valamit szívhasson és akkor utána zsebret tenni, és kint megszívná a cigarettát ugyanúgy tovább.

Fifika: De 

Charlie: Csárli, 

Fifika: ismered az én mondásomat, minden el nem szívott szál cigaretta. 

Charlie: Igen, meg a hamis illúzió a szememben. Tehát hogy ez ezért problémás csak részemről. 

Fifika: Na, de forduljunk rá a mozi, az audio-vizuális kultúra világára. 

Charlie: Forduljunk, mit van? 

Fifika: Fú, te, hát Apple TV fan vagyok. Nem 

Charlie: csodálom ugye? 

Fifika: Hát sajnos baromi jó.

Újabb sorozatot fedeztem fel, tehát az, hogy megy az utolsó befutók, az egy dolog. Zseniális. Imádom. Szerdán jön az új rész. Viszont van egy sorozat, amiben beleszerelmesedtem, és ne hagyjátok ki. Tehát anyával együtt ülj le, rángasd oda, nézzetek meg három részt belőle. Tehát Rossz Majom, Bad Monkey.

Eszméletlen jó sorozat Nekem az megvan 

Charlie: fejben, de nagyon nem volt időm rá. 

Fifika: Nagyon jó sorozat. Nincs még vége, tehát azt hiszem az is szerdán jön ki. Zseniális. Zseniális. Engem nagyon szórakoztatott. Tehát egy ilyen könnyed, nagyon jó ez a… Nem tudom hogy hívják ezt a csókát. Szerintem láttam már több filmben, aki a főszereplő, de zseniálisan jó a színészek, a játék, a sztoríj, minden Vince Vaughnra gondolsz?

Nem tudom ki a főszereplő 

Charlie: A Vince Vaughn. 

Fifika: Igen, igen, igen. 

Charlie: Aki a izébe játszott, a gyakornokokba. 

Fifika: Igen igen, igen. Igen, 

Charlie: igen, Vince Vaughn. 

Fifika: Nagyon jó, nagyon jó. Imádom. Imádom, úgyhogy fúz, a szerdán lesz a következő rész Talán hét vagy nyolc epizód van már fönt úgyhogy így bele lehet, vagy rá lehet fordulni, de zseniális.

Imádtam. Jó egy ilyen vígjáték-szerű sztori. Nagyon jó. Hát meg elkezdtem újra nézni dolgokat tehát hogy a nyilván Star Trekk-eket újra fogom nézni, de az alapítványt újra kezdtem nézni, mert ugye látványos és gyönyörű színei vannak annak a sorozatnak. A többit azt még… Ja, és jön a Siló folytatása valamikor És jön a másik kedvenc sorozatomnak is, szerintem december környékén a Sötét Anyag második évada.

Szintén Apple TV, tehát most ebbe fúrtam bele magam. És neked van 

Charlie: valamid? Papító, nézem a Siltimet. És most, hogy így beszéltünk miért van felkiáltó jelit? Na mindegy. Most, hogy így beszéltünk eszembe jutott, hogy de hiszen elindult a toolsucking második évada. 

Fifika: Ó, bakker, tudtam hogy valamit meg akarok nézni.

Charlie: Bezony, bezony. Úgyhogy most raktam be épp a bookmarkok közé, és ha itt befejeztük a beszélgetést, és akkor es toolsucking lesz. Meg tényleg it’s my fault, de hogy asszonyan néztük az Emily in Paris-t, amiben most már kikacsintás van Olaszországban, és úgyhogy én nem azért nézem, mert jó, hanem azért, mert olyan helyeket látsz, amit ahol tudod sokkal érdekesebb valami, ha tudod hogy voltál ott.

Mondhatnám példának az Apple kínóton látott reklámot, amit nem tudom hogy tudtad-e. Igen, ma olvastam a cikket Hogy ez nem úgy forgott Magyarországon, hogy Magyarországon forgott, hanem itt minden van, itt Duna, itt Vár, itt mi az Isten hősök tere, itt hátul a parkban, mi van ott az a Vár? A Vajdahunyad Vár.

Tehát hogy… Nem, négyes metró, jaj Istenem, új megálló, ami át lett címkézve, és ott ilyen nagyon New York metró stílusú táblák vannak, de az a négyes metrónk bakker. Úgyhogy nem tudom miért volt olcsóbb idejönni és itt leforgatni, de ja, úgyhogy az ilyen érdekes felismerés volt, és ennyi de most segíts nekem eldönteni hogyha választhatnál két méret között akkor a prót választanád vagy a pró maxot.

It’s hard decision, tudom. 

Fifika: Hát az egyébként tehát nem, nem nincsenek előttem a méretek, 

Charlie: 6-3 vagy 6-9? 6-3. Igen. Ami régen volt a Pro Max, mondjuk. 

Fifika: 6-6-3. Tehát hogy már én, ugye nekem a szám 6-7 a mostani teljes csím. Aránylag vékony kávákkal tehát hogy nem egy ilyen túlméretes telefon, de kezdek visszakacsingatni a kisebb telefonok irányába.

Tehát ja. 

Charlie: Én meg pont a szemem miatt kezdek kikacsingatni a nagyobb telefonok irányába. 

Fifika: Hát a szemem miatt én már tudod, ilyen billentyűn nyomkodós telefon néznék legszívesebben. Egy jó BlackBerry. Egy jó BlackBerry, vagy… Te emlékszel azokra a telefonokra, hogy alul ki lehetett pattintani a fekvőbe a billentyűt?

Sonny Ericsson. Fú, te! Hát az milyen vagány volt! Azt a betyár! 

Charlie: Emlékszem azt, hogy úgy esemesezett vele, mint senki más, tehát csak hallod, hogy ropog a billentyű, trus! Igen! Mint a gép! Igen! Szóval ez most a drámázás. Tehát ugye tudom, mindenki a saját szintjén nyomorog, de most ez az, ami engem foglalkoztat, hogy melyik lenne Hát akkor meg nem kérdés.

Pro Max. Tehát az aksi miatt meg ugye az ordas nagy aksi van benne Az eddigiekhez képest, tehát mindig megtalál valamelyik androidos haverom, hogy az már 87 éve tudja az android, leszarom, hogy tudja, nem érdekel, hogy tudja, nem azon szocializálódtam, tehát abból kell főzni ami van. Aha, nincs szinkronmappa, értem akkor ezt nem választjuk, most le-de-le állítjuk.

Oké, szóval ja, el fog dörreni ez a startpisztojna, tehát hogy ne legyen tévképzetünk, de hogy még várok vele egy-két hetet addig addig tudod, hogy ne impulszus vásároljak. 

Fifika: Meg 

Charlie: fogom venni de nem impulszus. Hát igen, mert hogy megtehettem volna hogy így 13-án ülök a gép előtt és akkor tízkor hívom a szapportot, hogy…

Kattintsuk meg, de… 

Fifika: Volt ismerősöm, négy órás etap volt neki. Négy. 

Charlie: Figyelj, nekem is volt ilyen köröm hogy tízkor hívtam, és aztán minden jónak nézett ki, és leadtam, és aztán valamiért bruttó számla jött. Mert hogy én bediktáltam a céges adatokat, ahogy te is szoktad, hogy izé-hozé gőzeke KFT. Ja. Csak hogy az EU-s adószámos rendszerben az gőzeke kereskedelmi és korlátolt felelősségű tököm tudja micsoda.

Ezt nem így diktáltam le, és azért a két rendszerben… céget találtak meg. Nem találtak rossz céget, azt mondták hogy ez nem valid. Úgyhogy fölhívtam őket, elmondtam megmódosította, és akkor kiállították az új számlát nettóba, és na, akkor most már mondom utalás. Úgyhogy de erre már fekete őes vagyok ilyen témában, úgyhogy erre föl vagyok készülve.

Tehogy Fifika, ki jött a Remarkéből kettő után, a Remarkéből nem a Paper Pro. Nézted? Nem Nem alapvető hibákat vétesz. A Remarkéből Paper Pro nagyobb, magasabb, színes, E-ink, tehát színesen tudsz rajzolni vele, hadszínnel, tehát ne nagy varázslatra gondolj, de amikor képregényt olvasol akkor nem hadszínből dolgozik, olyan kibaszott jó papírérzeted van, amikor egy képregényt nézel azon a…

Tehát ordas nagy nagyobb mint egy A4-es lap A-es 

Fifika: Hát most nézem, vékonyabb, mint az iPad. Igen. Hogy legalábbis annak tűnik ugye, mert jó nagy. 

Charlie: Igen, csak ehhez már aktívtól van. A tokja zseniális, de hogy amikor egy toknál, tehát ezt leírva látod, hogy ott kezdődik hogy 150 euró egy tok, de inkább 200, meg a készülék még izéhozé összerakod 800, na ott már azért erősen vakarod a fejedet.

De megláttam a kollégámat, aki még nagyon régről ismerjük egymást tehát együtt dolgoztunk mi a felügyeleti központban, és mint a régi madzagos kollégák tudott spirálfüzet és írvadul a mítingekkel mondom. Jussu, dafak, hát jegyzetelni kell. Mondom, figyelj, mutatok én neked valami olyat amiről eddig nem tudtál, de most hogy megmutatom, Ezzel fog számodni.

Ne, olyan nincs. Megmutattam? Baszd meg. Ez kurva. Ő neki elég lenne a fekete-fehér, mert tényleg orda sokat ír és én megmutattam neki, ő is kezd el gyengülni, úgyhogy egy erősen gondolkozom, mert nekem is itt távolról mutatom, hogy nehogy még a kedves pétrionok el tudják olvasni, de nekem is itt van orvérzésig írom ezeket a szarokat és nem jutok egyről a kettőre, mindig csak keresgélni kell.

Úgyhogy ezt nézegesse te is, mert csínostar meg tudod, műszaki cucc tehát az mindig jó jön egy ilyen. 

Fifika: Hát, ja, tehát ez ilyen ultimét, hogy biztos van benne a háttérvilágítás is, meg… Abba van az újba, igen. Van? Ja, régibe meg nem volt? 

Charlie: Régiben nem, de én úgy voltam mindig a Kindle-lel is, ott van a háttérvilágítás benne mert direkt nem használtam, sose, mert az olvasási élményhez nekem a fény hozzá tartozik.

És repülőgépen is mindig bekapcsoltam fönt mert annak olyan szép színe van, a kéknek, vagyis bocsánat annak a meleg fehér fénynek, a kijelzőnek meg hideg fehér fénye van, és az nekem nem papír. Úgy. De jó féle cucc. 

Fifika: Jó néz ki. Hát még emészgetem én is. 

Charlie: Nagyobb a háttértára réginek csak 8 giga volt, ez már 64 giga de hogy ezzel szinkronizál a felhővel, meg az anyám ja, meg az a legszebb az egészben, hogy beírogatod a macska kaparásod így bekarikázod, rákattintasz hogy átirat, és így kész, ott van bazmegizékkel gyönyörű Times New Roman-nel és ismeri a magyart is tehát mert hogy ez egy norvég cég egyébként 

Fifika: most, hogy így mondod az már tényleg az ultimét kitérő a sztoriba hogy engem rettentően bosszant ez a, nem rögzítheted a telefonbeszélgetéseidet de ugye Android 13 óta szinte sehogy áll a 

Charlie: jóistennek 

Fifika: A harmadik de engem meg zavar mert egy csomó olyan beszélgetésem van, amit vissza akarok hallgatni, hogy mit kéne csinálni vagy mit mondtak, vagy nem tudom ilyen dolgokról.

És azt ilyen 30 napon, tehát 30 napot meghaladja törlöm is a fenébe, mert nem bíróságra akarok én vele menni. De hogy most megcsillant előttem a lehetőség Csárli, hogy lehet hogy a Google-nek az új mesterséges intelligenciája meghallgatja a telefonbeszélgetésedet, és csinál belőle egy átíratot. 

Charlie: Biztos nem fog.

A telefonbeszélgetésből ezer millió százalék. Hát az olyan GDPR-ba az meg, mint ide kis kunlózháza, és Európából meg a Google-nek nem fogják ki. Hát ezért nem lesz ebben az Apple-öknél sem AI. Mert hogy az ő szervereik meg ott vannak és a GDPR-t meg nem nagyon akarják aláírni. Azt nem fognak vele menni.

Használd az izét. Miért nem használod a Copilot-ot? Microsoft. Akivel olyanod van, nekünk legalábbis ha olyan meetingünk van, Copilot bekapcsol, beállítom, hogy magyar nyelv, megvan a teljes meetingnek az leírata, és utána azt mondom neki, összesíts, és kész. 

Fifika: Azt szoktuk használni, de mit csináljak hogyha a szerencsétlen ügyfél nem Copilot beszélgetésbe hív föl hanem a telefonomon?

Charlie: Na hát ezek a nagy problémák, hogy te ügyfélpanaszt kezelsz telefonon. Küldje e-mailt Béla! Tehát hogy annak nyoma van. Ja Istenem. 

Fifika: Na, kedves hallgatóink. 

Charlie: Totálisan off-topic részét hallgathatták az adásunknak. 

Fifika: Multinacionális cégnél dolgozók sirámaid hallhatták. Köszönjük szépen. 

Charlie: Nagyon szépen köszönjük.

Kitartást. Jövő héten akkor kicsit máshogy jövünk, de valahogy igyekszünk jönni. És addig hallgassátok vissza a régi részeket vagy mit tudom is én. Csók mindenkinek. Sziasztok. 

Fifika: Egy élmény volt. Sziasztok

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #465 – Találkozón jártunk

Kibeszéljük a következő szekcióját a legutóbbi GFN-nek, és beszélgetünk a múlt heti vaper találkozóról. Ja, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!