A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #463 – Van ami nem változik

Fifika és Charlie a podcasterek rémével is megküzd, eközben elkészült az Eurobarometer jelentése, mely minket is érint. Vajon mit keres az öngyilkos nyuszi a bíróságon? Beszélünk olyan változásokról melyek nem úgy, nem akkor és nem az elképzeléseink szerint alakultak, izgalmakban tehát most sem lesz hiány!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Az egészségügy és az ártalomcsökkentés
Eurobarométer felmérés
Van ami nem változik, pedig azt hittük, hogy…
Az öngyilkos nyuszi bíróságra megy

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: Ebben az epizódban beszélni fogunk egy borzasztó furcsa eurobarométer fölmérésről, de ide fogjuk citálni az öngyilkos nyuszit is, és megnézzük mi az, ami nem változott, vagy amiről azt hittük, hogy nem fog változni. 

Charlie: Szaharai homokban gazdag szép napot kívánok mindenkinek, neked is, Fifika. 

Fifika: Hello! Köszönöm szépen a jó kívánságaidat.

Bár ugye a múlt héten annyi minden történt Bakker, hogy én csak kapkodtam a fejem. Nem tudom te hogy voltál ezzel. 

Charlie: Nem volt időm gondolkozni rajta. Mondjad. 

Fifika: Nagy 

Charlie: főnökünk körbeutazta 

Fifika: a félvilágot. Érted? 

Charlie: Már hogy szellemi vezetünkre gondolsz? Szellemi vezetünkre Kire 

Fifika: gondolhatnék másra természetesen.

Szellemi vezetünk körbeutazta a félvilágot. Szombaton vasárnap volt a Tisza pártnak az alakuló ülése. 

Charlie: Valami igen.

Fifika: Valami, igen. Azt így nem is tudom éppen mi. Ja, éppen burkoltuk a kamrát. És akkor így belehallgattunk az asszonyjal, és elindult a tagfölvétel is. Aztán vasárnap kipakoltuk a lomos szobát.

Tehát hogy el nem tudod képzelni, hogy mik kerültek elő. Alattuk ránk katona. Hát igen, így 5-6 év cucca így beömlesztve, mert hogy hétvégén jönni fog Osztráliából a haverom, Meg a felesége, meg a lányom, úgyhogy muszáj voltunk még egy vendégszobát gyorsan összerántani, illetve még most is azt csinálja a nejem.

Aztán ha már így a hol tartunk vagy mi történt velünk részt így frankon átugrottam magamra, én a hétvégén gyakorlatilag így négy-öt órától este, vagy másnap hajnal egy-két óráig mindenféle Linux-okkal szórakoztam tizenvalahány disztribúciót raktam fel a gépre, így összeszámolgatva. Tehát itt volt minden Charlie, Manjaro-tól kezdve, Ubuntu Studio, AV Linux, FX, MX, meg a jóisten tudja micsoda.

Ezeket sose értettem 

Charlie: zárójelbe mondom. 

Fifika: Jó, nyilván nem a saját szórakoztatásomra csináltam, hanem hogy ez a kurva pattogó sztori megszűnjön, azt ugye még így hát Linux telepítés közben kurvára ráérsz, ezt így elmondanám, tehát hogy az nem egy ilyen ötperces sztori. És ráadásul tudod, amikor kipéd, na ez biztos jó lesz mert ajánlják stúdióhoz.

Igen, csak ez nem kezel valami két monitort, és hogy nem bírom beállítani, hogy két monitorom legyen, és tudod pedig mennyire jó volt, meg jó nézett ki, meg tetszett, meg nem tudom áh, kész voltam. Biztos kezel egyébként két monitort biztos van valami sudo, get, nem tudom én, akármi, nem akarok ilyen ne kell foglalkozni.

Pont deb vagy nem tudom én targézét nem lehet egy kurva dupla kattintással értett föltelepíteni attól már nekem a hajam égnek el. 

Charlie: Nekem már ettől a mondattól égnek át a hajam hogy kattintani, meg Linux distribúciós, na mi a faszom hát aranysorból beadod és kész, de hát , 

Fifika: nem tehát köszönöm szépen tényleg így nagy empátiával figyelem a Linux mindenféle fejlődését, meg nekem is volt itthon számtalan tűzfalam Linux-a, de köszönöm szépen tehát hogy nem, sose értettem.

Na mindegy Tudod ezt a Linux-as rendszergazdát az utca túloldaláról föl lehet ismerni valahol Krisztián is egyfajta ilyen Félig meddig keveréke volt egy ilyen linuxos rendszergazdának. Ki az a Krisztián? Hát nem tudom. Tudod? Okos. Okos nem tudom. És hogy ezt a pattogás sztorit miközben linuxot telepítgettem így olvasgattam és nem akarjuk elkiabálni, vagy legalábbis nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy azt megoldottuk viszont a temelósabb rész szedett a csúszást, vagy csúszkálást, hol siet hol lassít a fölvételi sáv, arra még egyelőre nem találtunk gyógyírt, de biztos vagyok benne hogy fogunk.

Ma is veled mi történt? 

Charlie: Visszacsatolnék a tiédre, hogy ez a az én lustaságom, tehát hogy biztos a korporét környezet, hogyha linuxot kell telepíteni akkor Vagy Red Hat, értem én, hogy fizetős de azért korporét környezet, ha meg itthonra, akkor Debian, vagy CentOS, vagy hát a CentOS helyett már Rocky Linux. De hogy…

Bocs egyiket sem próbáltam, tehát hogy se a CentOS Hatot nem nagyon fogsz, meg a CentOS már kiment, de Rocky Linux papító Rocky. Hát a CentOS ugye a 8-as, 9-es, meg Cloud, meg anyám kínja, és akkor az… Azt abba hagyták a fejlesztését, és jött helyette a Rocky Linux, ami meg ingyenes tehát azért lehet viszonylag könnyen garázdálkodni vele.

Nagyon nem szoktam ilyenekbe én energiát fecselni. Én az Ubuntu-tól fázom, úgyhogy nekem maradt ez a kettő, hogy Debian, Rocky, meg a Red Hat, ugye a nagy gépekre. De hát körülbelül ennyi. A kalapos ember. A kalapos ember aki iszonyat pénzeket tud legombolni, hogy a szakportoldalt meg tud nyitni. Aztán mitől?

Figyeld és ízletgesd a mondatot. Csapvadászatban vagyok. 

Fifika: Ó, én már ezen túl vagyok. 

Charlie: Kérlek szépen, megint eljutottam a Rubikonig, most át kéne kelni rajta hogy a vízszűrő berendezéses csap. És én nem fogom megfúrni M plusz egyedik helyen a mosogatót, mert az nálam kerámia vagy gránit vagy tököm tudja Igen 

Fifika: ez a műkő, 

Charlie: vagy bármi.

Hát örülnék ha műkő lenne. Valami ami törékeny, így fogalmazzunk. És hogy ami nálunk benne a cégnél van a gróhelyének a szetapja, az ugyanálunk egy ilyen nagy doboz, abban van szénsav, meg szűrő, meg az anyám kínnya, ne akar tudni hogy mennyibe kerül. De hogy az benne a dizájn, hogy a csapnak a középső kis pöccörőjében jön a szűrt víz meg a szénsavas éppen, hogyha olyat akarsz.

Ó de ügyes! És hogy ennek van ilyen otthoni jóárasított verziója is, és amit már 500 ezer forintért akár meg is vehetsz de nem olyat veszek természetesen Ezt 

Fifika: mondani akartam jóárasított idézője. Igen, erős 

Charlie: idézője. De ha ilyet akarsz venni ki kell menni Prága Pozsony, mit tudom is én melyik, és mondta a kollégám, hogy ott 100 ezer forinttal olcsó volt, csak hogy átment.

Szóval nem ez, hanem csak egy szűrő, van egy átfolyásmérő, egy órával, ami… Számolja ugye hogy hány litert fogyasztottál el, de a csaptelep része ugyanez hogy van egy tekerentyűje, ami a szűrt vizet indítja, az a közepén pisil, és körülötte meg a rendes csapvíz. És ez ilyen vállalható összeg most fifika, tehát nem mondom meg a webshopot, nehogy elvigyétek előttem, de 102.000 kötőjel 210.000 attól függően hogy tudod, ilyen kihúzható fejes csapot akarsz vagy ezt a de ez csak a csap vagy a komplex?

Nem, a csap szűrővel. Hát az tényleg vállalható És ez a Gróhe az együtt dolgozik a BVT-vel. Tehát ez nekem olyan a 

Fifika: vízszűrőkancsó. 

Charlie: Át van matricázva gyakorlatilag a BVT-nek a szűrője, A leg, tényleg ez fájdalmas, hogy 600 liter tud megszűrni egy ekkora kis műanyag, mutatom, hogy ilyen 20 centis valami, 33 ezernél indul.

És aztán eljutunk odáig, hogy 3000 litert szűr, meg magnéziumot pótol vissza meg ásványisokat meg az anyám kínja, az valahol 82 ezernél áll meg. Egy szűrő, baszd meg. 

Fifika: Na mindegy. Jutasz hány ezer liter? Három ezer. Három ezer litert Úgy 

Charlie: számoltam ahogy leosztottam ugye ez a bődületes vízárral, meg mindennel, gyakorlatilag forintra és literre lebontva az azt jelenti hogy szűrővel 10 forintra jön neki egy liter.

Fifika: Plusz 

Charlie: a környezet. Plusz a környezet, plusz hogy nem kell idegbetegeskednem hogy hova a faszomba rakom a palackot, amit már a kukából nem tudom hányat szedtem elő mert most már úgy képzeld, de tudod most már jön a ilyen is van, meg olyan is van. De nem az, bazdmeg, hanem hogy egy zsugoron belül az egyikere rá van írva, a másikon nincsen.

És így vadázom, hogy a cokoroller. Úgyhogy a faszom ki van ezzel úgyhogy ez kezd dühíteni még mindig nézem a remarkéből, illetve hát csak nézegetem mert én már eldöntöttem hogy ha veszek akkor csak hármast, illetve van egy olyan hogy Lenovo Tab 11 11 Azt hiszem, ez a neve. Lenovo-t a B11. 

Fifika: Kijött valami olcsósított Lenovo, amin van Cerusa.

Charlie: Cerusa megtok. És mindez 90 ezer forintért 100 ezer forint alatt igen. És úgy hogyha a telekomba veszem meg, és aláírok két évet a meglevő előfizetésemre, akkor 45 ezer. Hello. Oh, hello. Csak az a drámám hogy most én meg kell, hogy az anyámba miért szinkronizál nem is magamnak akarnám hanem az asszonynak, tudott tanítani rajzolgatni meg a pöcsöm, de hogy ugye neki tudná szinkronizálni a telefonnal, de neki is megje van, tehát még ez az a vízválasztó nálam, de megint megnéztem hogy most mi pénzekért vannak ezek a A iPad-ek beteg, beteg.

Tehát hogy ötszasz pár ezernél kezdődik, és mikor így ráikszelsz hogy mit tudom is én, 256 giga legyen ami már nem nagy mostanába, az így hopp így pattingatott föl a százezreket rá. És akkor a végén egy tablet megáll 7 százezernél. 7-esről beszélünk. És még nem is egy próró van szó. Igen, igen, igen. Hát azt inkább nem is néztem.

Meghozza egy kis cerka, 40, nem, bocsánat a prócerka az valami 60 ezer. Arra hogy a gyerekeknek valamilyen ábrákat rajzolgasson szerintem ez a Lenovo is tök jó lenne. Nyilván nem a legújabb meg nem az anyám kínja, de hogy… Két verzió frissítést ígértek. 

Fifika: Nézegettem róla teszteket, tehát nem egy erőmű dobog benne, de tartalomfogyasztásra Ezt akartam mondani, hogy arra hogy 

Charlie: Netflix meg az anyám kínja utazás közben arra, mert hogy a régi iPadre, úgy voltam vele múltkor, hogy elvisszük valahova majd nézzünk rajta Netflixet.

Elindítanám a Netflixet, de nem, mert új verziók kell. Az új verziót nem tölti le, mert már az OS-sel nem kompatibilis, úgyhogy ezt beszoptam, és itt szeretném megjegyezni, hogy valami megint sumákul a Netflix, mert díjcsomagot emelnek, úgy hogy mit tudom is én, valaki az újaknak már mondjuk emel díjcsomag van Európában.

Te örülsz, hogy hát de te már tag vagy, és hogy neked nem, és az olyan lesz mint ez a mondd már mi ez a szaldós elszámolás az elműnél, hogy jó, akkor az lesz hogy még mit tudom is én hány hónapig a régiáron, és utána mindenféleképpen kötelező lesz az új vagy ha nem akkor hóközepén leoffolják a szolgáltatásodat.

Úgyhogy tegnap beaktiváltam az Amazont, és befogom még az Apple TV Plus-t, és farewell Netflix. 

Fifika: Hello, hello. Az a baj, hogy én ezt nem tehetem meg, mert az asszony a Netflixen néz ezeket az iszodánytos koreai sorozatokat. 

Charlie: Jó majd akkor azt töltsd le neki, Torren. Szerintem. Vagy mit tudom is én? Nem tudom. Na, figyelj!

Öreg feszítsünk, mert a téma sok idő kevés, úgyhogy én azt mondom hogy periszkóp magasságig emelkedjünk föl, és keressünk célpontot.

Fifika: Mert hogy van

Charlie: célpontunk. És kicsit jó, jó testes.

Fifika: Szóval ha… Egyre gondolunk akkor az Euróbarométernek kijött egy felmérése a dohányzásról az Európai Unióban, és ezen belül voltak olyan kedvesek csak Magyarországot kigyűjtötték és elkészítették ennek a magyar nyelvű implementációját, amit mi jól szét fogunk most trollkodni, és hát azt kell, hogy mondjam, trollkodásban te vagy előttem.

Charlie: Ne viccelj már papítól természetes. Igazából erre gyúrtam egész nap. Úgyhogy kezdte. Az az igazság hogy gyúrok a remarkébőlre, és ezért a jegyzetemet elővettem újra, hogy ki ne hagyjak valamit, mert engem az elején fura volt. A közepén már a tenyerem is zsibbadt, a végén már idegbe voltam. És nehéz ezt így átadni tehát azt kérnénk mindenkit, hogy tényleg gyerekek, nem vízből mondjuk, ecgitestek.hu, show notes, és kattintsátok meg, mert ez egy gyönyörű szép infografikon, és azt nézzétek közben ahogy beszélgetünk, most hagyjunk egy kis időt, hogy megkattintsátok és megnyissátok, mert úgy van, igazából értelme.

Ami rögtön az elején szemet szúrt, hogy az Euróbarométer készített terepmunkával, nem kismerítéssel, mert majdnem a 27 ezer ember részvételével. Azért 

Fifika: az nem kevés. Igen. 

Charlie: Bár a magyar 1029 az olyan volt szerintem hogy a május 11-től május 26-ig kiálltak a forgóórához nyugatinál, ezt le volt tudva szerintem az összetételből is, és nem akarok predesztinálni senkit Meg ezt a vizsgálati anyagot sem, de nem is vizsgálati anyag ez csak egy közvéleménykutatás, de hogy rögtön azt látom az első körcikkeiből, hogy az ön soha nem is dohányzott, az 60% a magyaroknál.

Mindezt az európaiak nézetei a dohány és kapcsolódó termékekről kérdéskörben. Minimum-minimum fenntartásokkal kezelem a dolgot. Aztán a következő, ami nekem nem fájt, csak levontam belőle a konzekvenciákat, az egyrészt a QD1 nevezetű jobboldalon található oszlop, apahul a… Melyik vonatkozik önre, dohány, szivar, szivarka, pipázás és a többi kérdezet nem-e?

Kora. 15-től 24-ig. Remélem értitek hogy mi a probléma és nem a 24-ig, hanem a 15-től. Tehát hogy egyrészt ez nekem már kérdéseket vett föl, másrészt az alatta levő részben amikor a nehézségek a számlák kifizetésében részhez elérünk, akkor ebből a 31 százalék nekünk el volt tolódva, nekünk ez a 31 százalék azért az több mint a 22 EU-s átlag, 

Fifika: Valamennyi nem 

Charlie: sokkal nem sokkal Igen, de a társadalmi elrendeződésből azt szűrtem le, a nehézségek számlák kifizetésénél nálunk több mint 68% az esetek többségében illetve időről időre nehézség van a számlak kifizetésével.

Tehát hogy ez nem mond el semmit Csak enged arra következtetni, hogy kik voltak a megszólítottak. Amivel semmi bajom nincs, csak már ezt mikor megláttam, akkor láttam fejemben, hogy nem a Monte Cristo fog vezetni a dohányzási szokásoknál, hanem a sodró dohány by the way. 

Fifika: Hogyha megnézed az összetételében, ez megegyezik amúgy az EU-s átlaggal, csak más összetételben, ugye ott 38 százalék.

Tehát olyan mintha mi mit tudom is én… Urabbak lennénk 

Charlie: mint a… Hát Fifika, szerintem ez mindenhogy úgy jön ki, mint hogy a munkaidőben kimentek volna, mit tudom is, a hősök terére, és az ott lézengőket kérdezik meg, és azért nem azokat találták… Benne van a pakliba. Akik értelmes választ tudtak volna adni, mert hiszen azok dolgoznak munkaidőben.

Na, de tovább megyek. Szerintem alapvetően a monitoring csoport rossz, és én ezek után nem csodálkozom azon, hogyha a következő kérdésekben, hogy milyen gyakran használja és milyen termékeket ismer, akkor full fals információkkal jönnek az emberek, és nagyon jól látszik a grafikonon, hogy milyen gyakran használja a következő dohányterméket, és ugye visszavezetnék oda, hogy a számlák befizetésével is gondok vannak Nem a dobozos cigaretta.

Igen tehát az EU-ban 70 százalék dobozos cigi, a magyaroknál 55 kézzel sodor cigi, az EU-ban 18 százalék a magyaroknál 30 százalék. Hát 

Fifika: de nem értetted, hogy a a handmade érted 

Charlie: A magas minőségű handmade. Értem értem 

Fifika: Na, Charlie, nekem kell ezeket elmagyarázni neked. 

Charlie: És ami a legfurább egyébként ezekben, a milyen gyakran használja a következő dohánytermékeket, hogy cigaretta, kézzel sodort, szivarka, szivar, pipa vízipipa szájba helyezendő dohány, rágó dohány.

Mit nem mondtam Fifika? Egy cigarettát. Hol van? Hol Hol 

Fifika: van? H-cigarettát és HMB-t sem látok itt, tehát gyakorlatilag a fölmérés szerint ezek nem dohánytermékek. 

Charlie: Igen, egyébként szerintem a két legjobban húzó nem dohánytermék az, amit kivettek vagy külön szedték, mert van itt rögtön a következő passzus, a dohányhoz kapcsolódó és újonnan megjelenő termékek fogyasztása Magyarországon.

Bár nem értem miért érzek, hogy Magyarország mert ott rögtön EU-s statisztika van. És azt mondja, hogy ha a következő termékre gondol az alábbiak közül melyik érvényes önre, tehát ez a ne gondolj rá, hanem hogy te most, akit megkérdeztünk, melyiket használod, segítek, lefordítottam nektek. E-cigaretta az EU-ban, ez döbbenet egyébként.

Jelenleg is használja százból három Magyarországon nagyon rá kellett zoomolnom százból egy. Egy, 

Fifika: de szerintem az is ilyen billegő. 

Charlie: Ő, várjál nem akarom elbillenteni a mérleget, használta de már abba hagyta még kettő. Kettő, igen. 92 százalék soha nem használta, de megkérdezzük róluk a véleményét úgy hogy soha nem használta.

Azért vad. HMB? Mondanám hogy ugyanilyen jó, de látod, az EU-nál például ez is így van, hogy e-cigaretta egy hangya fasznyival, tehát három. Három, aki jelenleg is használja. A HMB kettő. Magyaroknál e-cigaretta egy, HMB? Három. Tehát hogy sikerült így pozícionálni a kevésbé káros dohány helyettesítő termékeket.

Aztán következő pontban, milyen gyakran használja a következő eszközöket e-cigarettához. Ez is érdekes nagyon. Ez az a rész hogy milyen terméket használsz. Az első az az újra tölthető, amit mi is használunk. Beledöntjük a műanyagflaskánkból a likvidet, folyamatosan újra töltjük a tankot. A másik az a többször használatú eszköz, amit újra lehet tölteni egyszer használatos patronnal.

Tehát itt ez a pod rendszer lenne mondjuk. És van a harmadik, ami hát mondjuk ki ez a… Elvbár, pokóbár és társai eldobható eszköz Ami használat után eldobandó. Kidobsz picsába, igen. Igen. Na, ez úgy néz ki, hogy az újratölthetőnek úgy néz ki a grafikon szerint hogy a mindennapi felhasználója az EU-ban az 51 százalék.

A megkérdezettekből. Ezt Magyarországon sikerült 30 százalék alá tornázni, tehát 29. Ez majdnem 

Fifika: fele az EU-s átlagnak 

Charlie: Konkrétan, konkrétan, igen. Igen. És jön a fordulat, az egyszerű podok, amiket újra tudsz a kartridzseket cserélgetni tudod, vagy az elfbár, meg pokóbár meg ezek társai, ezek meg valami iszonyatosan kilőnek, tehát a…

A egyszerhasználatos patronos cucc az EU-ban 11, kapaszkodjatok Magyarországon 51. Ötször annyi százalékban. Pedig nem is lehet kapni. Képzeld, ha lehetne. Nem is lehet kapni. És ott van a másik ott van az eldobható eszköz, ami nem az, hogy nem lehet kapni, hanem egyenesen tiltott. 

Fifika: Micsoda, a koalíciót hoztak létre ellene, ne vicceljenek.

Charlie: Az meg két és félszer annyi ember használja arányosan, mint az EU-ban. Tehát az EU-ban százból tíz megkérdezett, nálunk huszonöt, a negyede minden nap. És a hetente is sokkal több mint az EU-soknál. A hetente is a négyszerese. Nagyon nyílik az olló. A fenntartható technológia és az újratölthető tankok és az ellenőrzött likvidek megvásárlásától fordulunk át és tolódunk el a Nem tudom milyen podok, nem tudom milyen eldobható készülékek az iszonyat hulladékhegyek irányába.

Nem tudom miért gondolja valaki, hogy ez jó annak a fényében, hogy már gördülök is tovább a dohányzás elkezdésére Várj várj 

Fifika: várj, mert azért annyit hozzátennék hogy ha ne találtam valaki ezt az adásunkat hallgatja, aki mondjuk közelében van a tűznek, esetleg a döntéshozatalnak, esetleg egészségpolitikával foglalkozik, az most kurva mélyen gondolkozzon el azon, hogy az a fajta tiltópolitika, amit elcigaretta ügyben gyakoroltak itt az elmúlt nyolc évben, az gyakorlatilag ebből a grafikomból tökéletesen látszik hogy abszolút a fekete piac irányába terelte Az egész forgalmazást.

És jól látszik hogy azokból az eszközökből, amik trafikba nem is lehet kapni, azokból teljesítjük túl az EU-s átlagot, de sokszorosára. Tehát biztos hogy jó az, amit kitaláltak? Így kellett volna ezt a problémát kezelniük? Tényleg ezek csak ilyen pusztába kiáltott szavak már a részünkről. 

Charlie: Költői kérdések.

Fifika: Költői kérdések, igen. 

Charlie: De tudat alatt is megválaszolják a saját hülyén föltett kérdéseiket, mert a harmadik részben azt kérdezik vagy azt kérdezték hogy a dohányzás elkezdése a csökkentése és abbahagyása, illetve a kapcsolódó termékek használata. Na, ez hogy jön össze? Ugye az nem lep meg senkit, és ugye ez is fontosan, mert majdnem átsiklottunk e fölött de mikor másodszor ránéztem Fifi-ka, akkor mi ugrott be?

Először melyik terméket használta rendszeresen az alábbiak közül? 

Fifika: Én simán tapaszt mondtam volna. 

Charlie: Ne, melyik volt a kapudrog? Ugye? Ugye? Mert mit mondunk hogy az elektromos cigaretta kapudrog? Na ehelyett el kell, hogy nektem mondjam, hogy amíg ez szoros tehát az EU-ban 79, a magyaroknál 82 százalék dobozos cigaretta.

Ha hozzáadjuk még a magyaroknál a kézersodort 10 százalékot, az már 92 százalék Három ember volt a százból akinek az első… Lépcsőfoka rögtön az elektromos cigaretta vagy hasonló elektromos eszközök volt, és hát a veszély valós, tudod. Készült Magyarország kormánya megbízásából. Köszönjük szépen. És ott van a másik grafikon, ami azt mondja hogy az elmúlt 12 hónapban az alábiak közül használta valamelyiket hogy leszokjon, vagy megpróbáljon leszokni a dohányzásról.

Hmm, érdekes. , érdekes Azért érdekes, mert amivel mindig találkozik az ember fórumon, Facebookon, anyám kínja hol, hogy azt csak le kell tenni azt úgy lesz. A százból Magyarországon hét embernek sikerül így letenni. Százból hétnek. Bocsánat szokott 

Fifika: 15, 

Charlie: de 

Fifika: hogy 

Charlie: ez is csalóka, segítség nélkül szokott le, vagy próbált meg leszokni.

Ugye, mi is számtalan szor leszoktunk. És itt jön a csavar. Tudjátok mindig azt mondják hogy nikotinos rágó, tapasz, szájspré, ezek a nagyon, a jó nikotinos cuccok amit a patikában lehet kapni. És szeretnék nektek segíteni az inkább valahol a sor végén van, mert hogy második helyen a magyar piacon, érdekes, a magyar piacon a HMB van, 7%-kal, és 5%-kal követi az elektromos cigaretta.

Az EU-s piacon pedig második az elektromos cigaretta, amivel leszoktak, vagy megpróbáltak leszokni tehát ezt, Ez volt a segítségnyújtás nekik. Ez is sokat elárul egyébként, és amiket mondtam még, a rágógumi tapasz inhalátor, és a többi és a többi, az Magyarországon mindösszesen kettő ember százból. Sorvége futottak még kategória, és milyen döbbenet, hogy ezek szerint papíron többet ér a leszokástámogató telefonos segélyvonal mint a nikotintartalmú rágógumi vagy tapasz.

És nem tényleg döbbenetes. Nem tudom feldolgozni az egyik sem spontán nevezetű 77 százalékot. Ez az, aki nem akart még leszokni? Szerintem igen. Az is elég szomorú, mert hogy több mint 10 százalékkal vagyunk lemaradva az EU-tól Akkor 

Fifika: Mondjuk a nem tudja az nekem eléggé gáz, tehát hogy ez az unióban az nulla volt nálunk, meg azért csak akadt egy ember aki nem tudja hogy le akarok szokni, vagy le akartam-e valaha szokni vagy nem akartam-e valaha leszokni.

A kérdés se értette. 

Charlie: És ami még nagyon elszomorító, hogy olyan dolgot bele lehet magyarázni egy grafikomba, hogy ugye dohányterméket szív vagy szívott, de használ vagy használt vagy kipróbált elektromos cigarettát vagy valami nagyon bonyolult mondat, vagy valamilyen hasonló eszközt is, az elektromos cigarettát vagy valamilyen hasonló eszközt azért használta, hogy az segítsen leszokni a dohányzásról, vagy csökkentse a dohányfogyasztását Tehát hogy egyszerűsítsünk.

Azért használtatok vagy használtok elektromos cigarettát, mert szeretnétek leszokni vagy csökkenteni szeretnétek a dohányfogyasztásotokat? És hogy a magyar e-cigaretta használatnál az jött ki, pont a duplája, mint az EU-nak, hogy nem, és valójában növelte a cigaretta fogyasztásomat. És ezt végképp nem tudom eldönteni, hogy ez hogy jött ki a matek kisfiúk meg lányok.

Fesz szívod az elektromos cigarettádat, de még mellette többet is dohányzol És ettől többet 

Fifika: fogsz dohányozni. 

Charlie: Igen, igen. Hát hogy ettől What the fuck? Hát a kitettségnek, a passzív dohányzásnak, meg aeroszoloknak nyilvános helyeken, azt már inkább én már nem is említem, mert az egy ilyen Még egy kérdés rakott Rakjunk vele de minek

Támogatná vagy nem támogatná a következő intézkedéseket, azt mondja, hogy az egy érdekes az jó lenne. Az elektromos cigaretták vagy hevített dohánytermékek használatának betiltása olyan környezetben, ahol tilos a dohányzás. És dezalat hogy ahol nem lehet cigarettázni, ott ne lehessen elcigarettázni. Hát ez nálunk megvalósult.

Igen, de hogy itt, ha megfordítod akkor 30% nem támogatja ezt. Tehát 30% azt mondaná, hogy szívjadott Hát végülis ez nem cigarettafüst.

Ami még veszélyes, az ízek betiltása az elcigarettában. És ebben is jobban megvan vezetve a magyar mint a birka EU-n Mert nagyobb százaléka támogatná az ízek betiltását az e-cigarettában. Többenet sikeres volt. Viszont azért 53 

Fifika: százalék még Magyarországon is az, aki nem, vagy nem tudja. 

Charlie: Hát nekem fifika, ezek a nem tudják, ezek mindig olyanok, hogy tudod ez a félős ember, aki még azt sem meri mondani a kérdező biztosnak, hogy ne elnézés sietek.

Tehát nem tudom, dohányzik, nem tudom, tartózkodom. Én nem szeretem ezeket a szürke vizéket, zónákat ezeken a grafikonokon. Az egyszerű csomagolás, azt engedjük már el a francba, tehát hogy nyilván rengeteg ember azért szokott rá cigarettára, mert olyan jól néz ki az a doboz 

Fifika: Igen mert vonzó a doboza. 

Charlie: Olyan jó a Rotmans, tudod az a kék-fehér arany arany szegély a cigarettaszálon.

Attól férfiabbnak érzed magad. 

Fifika: Az menci. De gyerekkorunkban ezt gondoltuk nem, Csárli? Nem is gondoltuk tudtuk. Nem gondoltuk tudtuk. A 120-as, mi volt az a barna? Szent Moris. Szent Moris. Ó, az a tiszkós cégét. Ó bassz. Buliba csak olyannal lehetett elindulni. 

Charlie: Szóval nekem ez az eurobarométeres kérdőívez majdnem hogy a szarnak egy pofon.

De minimum szarul föltett kérdések. És látszik a magyar egészségpolitikánk. 

Fifika: Tehát ami nekem így első blikre, ugye én azt hiszem pénteken kaptam meg, ami nekem így első blikre kitűnt, az az, hogy mennyire el van szúrva az egész hozzáállásunk ehhez a sztorihoz, mondjuk az EU-s átlaghoz képest is, pedig az se jó, de mi aztán alul teljesítettük ezt teljes mértékbe, és nem is értem amúgy hogy még mindig azt súlykolják az emberekbe, hogy az elfbár rossz.

Tehát nem arról van szó hogy bocs, gyerekek, hát lehet hogy tévedtünk, lehet hogy ezt a trafikba engedni kellett volna, nem kellett volna betilteni a nikotinos ízesített likvideket, és akkor most egy szabályozott környezetbe került volna, és olyan elfbárok lennének a piacon, amikbe tudjuk hogy mi van de nem.

Nem. 

Charlie: Úgyhogy 

Fifika: ja. Kovács 

Charlie: adóforintjaik keletkeznének belőle. Hát igen. Amire most szükségük lenne. Nagyon nagy szükség 

Fifika: lenne, igen, igen. Ezt nem is mondtam a műsor elején, ugye hogy a, a, mi ez a, a Covid alatt meg a háborús helyzetbe kivetett különadók most már nem különadók lettek, hanem vészhelyzeti faszont, vészhelyzeti, nem tudom akármik, hogy most már nem vészhelyzetiek, most már csak úgy vannak.

Védelmi 

Charlie: hozzájárulás. 

Fifika: Ja Istenem. 

Charlie: Ezt most néztem meg, a 24-en volt a mai kormányinfó, bár ne tettem volna. Bár ne tettem volna Sikerült 

Fifika: magad fölhúzni, gondolom. 

Charlie: Hogy miért? Tehát értem én hogy többet nem mehetne be a kormányinfóba, de valaki egyszer bemenne, én szívesen bemegyek 24 átlátszó bárkinek a nevébe, fölteszem a kérdést, hogy Gergely, te ezt komolyan gondolod vagy meggyőződésből hazudsz?

Vagy ez 

Fifika: ilyen vicces neked, és amikor vége van a kormány infónak akkor kimész röhögni a függöny mögé. Vagy hányni egyet. Igen.

Charlie: Na úgyhogy ennyi volt ez az Európarométeres

kérdőív, nevezzük kérdőívnek. 

Fifika: Én rákanyarodnék arra a sztorira, hogy Hát vannak dolgok, amiről mi tök másképp gondolkodtunk amikor elkezdtünk elcigarettázni, vagy hát amikor így a látókörünkbe került az elcigaretta kipróbáltuk, és látta Isten hogy ez jó. És ha valaki most kezdi nulláról végighallgatni a podcast adásokat, amik egyébként képzeld el, hogy néztem valami videót, és csak így oda kaptam a fejem, hogy miről beszél ez az ember?

Ilyen megélhetési sztorikról beszélt, hogy mennyire tartja jó tírnek, mit tudom is én, az ilyen handmade vállalkozásokat amik ilyen kézigyártásra állnak át vagy a dropshippinget, és egyszer csak azt mondja, hogy podcast

Tudom vad. És így odanéztem a képernyőre, és azt kezdte el magyarázni, hogy ha húsz résznél többet gyártottál már le egy podcastből, akkor bekerültél abba az egy százalékba, egy százalékba, ami Magyarországon ma podcast műsorok kapcsán van. És így

elgondolkoztam rajta, hogy bakker, mi akkor hol vagyunk a magyar podcast ranglistán az adásszámot tekintve. 

Charlie: Nagyon a tetején, már csak azért is, mert hogy én szoktam ezeket így nézegetni, és én kicsit szomorú is vagyok elmondom hogy miért. Azért, mert azok a… Egy csomó ember azt mondja hogy de nem csináltok podcast.

Nem a fasz, nem csinálunk podcast. Jaj nem olyan tudod, olyan videós podcast. Oké srác, az nem podcast. Tehát hogy az egy riport, egy tévé riport, vagy egy YouTube riport, de nem podcast. Tehát amiket mostanában csinálnak és felkaptak. Ez egy ilyen rádióból nőtte ki magát. Ez azért kurva jó volt, hogy ültél, egy tök értelmes dolgokról tudtál beszélni és nem kellett figyelned az emberekre.

Aki nem tudja hangban kifejezni magát, ne kelljen már a mimikáját figyelnem És akkor ott van még az is, hogy ott vannak azok a nagy tartalomgyártók, mondjuk a rádiók akik a reggeli műsoraikat ontják fossák magukból minden nap vagy három-négy epizódot. Ezekkel nem lehet versenyezni, de az ilyen kis independent, független podcasterek mezőnyében benne vagyunk szerintem az első tízben az adásszámot tekintve.

Fifika: Na szóval csak erre kaptam oda a fejem, és akkor így elgondolkoztam rajta hogy bakker mennyire másképp gondoltuk ezt amikor indultunk. És hogy az ember tényleg ilyen újdonságok kapcsán mennyire másképp látja A jövőt. 

Charlie: Bocsánat hogy megint közbevágok, de hogy aki nem volt velünk az elejétől fogva, én az elején már mondtam Fifi Kályéknak, az tíz éve volt, hogy gyerekek, ez Amerikában nagyon megy, itt is be fog indulni, kezdjük el.

És azóta így két-három évente valaki mindig benyögi, úgy a magyar médiában, hogy a podcast hamar be fog indulni, itt mindjárt be fog indulni. Ne, ez nem az a piac. Tehát réteg podcast vagyunk, meg egyébként is itt nem az van, hogy értékesíteni tudnád úgy a felületedet egy ilyen nagyon tematikus topiknál, ahol még ráadásul reklámozni se lehet, ugye?

Fifika: Igen, igen. 

Charlie: Ez itt a 

Fifika: nehéz Megvagyunk verve mindennel is, illetve nyilván nem akartunk elmenni abba az irányba, amiben egy csomó későbbi youtuber elment, hogy gyakorlatilag abból él, hogy tartalmat gyárt XY gyártónak. Tehát megtehettük volna egyébként mi is, hogyha azt gondoljuk, hogy ez az irány, de úgy gondoltuk hogy nem megyünk el ebbe az irányba.

Szóval találtam egy jó cikket a tobaccointelligence.com-on, ami pont ezt a témát járja körül, hogy mit gondoltunk, és itt magunkra is ismerek egyébként, azért mondtam, hogyha valaki most kezdél új végighallgatni a podcast adásokat ezekkel találkozni fog. Mennyire máshoz az élet, mint amit gondolsz róla? És tényleg azt hiszem én vagy két vagy három vagy lehet, hogy négy adáson keresztül is mondtam, hogy előbb-utóbb az lesz hogy bejönnek a nagy multinacionális cégek és gyakorlatilag elviszik az e-cigarette piacot a kisgyártók elő.

Na most ebből már semmi nem lett. Tehát azt látjuk, hogy az úgynevezett idézőjeles Big Tobacco-k, ugyan van e-cigarette a portfóliójuk mindegyiknek, de nem uralták le a piacot. Azért van, 

Charlie: hogy legyen hogy… Ne maradjanak ki a szegmensből, ha esetleg valami ne talántán változna, akkor ne a nulláról kelljen kezdeni ők, hanem itt van, és akkor innen lépjünk tovább.

Fifika: És ráadásul ugye, nem akarok itt célket mondani, de hogy Angliában többször volt az évkészüléke, Big Tobacco-s cucc, meg a legtöbbet eladott, meg a nem tudom én mi, de mégse tudták leuralni a piacot. És ez egyébként baromi jó mutatja, hogy az e-cigaretta az mindig is, és most már biztos hogy ez így fog maradni egy alulról építkező piac.

Itt felhasználó szabad akarata döntése az, hogy mit akar szívni, hogy azt hogy akarja, kivéve Magyarországot. És 

Charlie: tegyük hozzá hogy milyen jól szabályoztasálját magát. Ez a grassroot piac is, mert ami szar volt, az halára volt ítélve. 

Fifika: Így van, így van. Tehát hogy annak vége lett egy-kettő, meg hogy szerintem azért sem tudnak ezzel versenyezni a Big Tobacco-s cégek, mert olyan gyors az innováció, annyira változnak trendek, nem is igazán a technológia változik, hanem itt a trendek, meg az ízek, meg a kinézet, meg a nem tudom én mi hogy egy nagy cégnek erre baromi nehéz rámozdulni, illetve gyorsan le reagálni ezt a dolgot.

A másik ilyen dolog amire azt mondtuk hogy még ez is benne van a pakliba, és szerintem legalább két adáson keresztül beszéltünk róla valahol ott a TPD-ben Kapcsán, hogy mi van akkor, hogyha a Big Pharma lesz az, aki betöre erre a piacra, 

Charlie: emlékszel rá? Volt azért olyan pillanat, amikor ez komoly és valós fenyegetésnek tűnt, amikor először ugye a trafik helyett a patikába akarták bevinni a Nikotint.

Fifika: Ez így van, és a harmadik dolog amit itt kiemelnék, az meg a hevített dohánytermék. Hogy az e-cigaretta aranykorában senki nem gondolt rá. Tehát hogy én annyira emlékszem rá, amikor velem szembeült egy kínai csávó, És mutatott egy ilyen az még ami nála volt, az ilyen rendes cigarettával működő, hevítő készülék volt, de tudod mint a régi Nokia telefonok, hogy ilyen kurva nagy meg nem tudom, nyilván az egy ilyen technikai demó volt, és amikor beleszívtam, mondom, Jézus Máriám, mi ez ilyen széna, szalma, vagy nem is tudom milyen íze van, és hogy ez most miért?

És Bakker, nézd meg, mész az utcán, és rengeteg helyen látott. Tehát hogy ennek egy olyan piaci bevezetése történt, meg olyan pillanatok alatt jött be Európába, nem Magyarországra, mert nálunk azt hiszem valami két vagy három évet csúszott, tehát én Romániában találkoztam vele először a Az Icos-szal, de hogy tényleg nem is gondolom, amikor mi Hallmeiser-t szívtunk, eszünkbe nem jutott volna, hogy ebből termék lehet, hogy úristen, ennek se gőze, se íze, se bűze, és gyakorlatilag Magyarországon nyilvánvalóan megverte az eljegycigarettát a szabályozási környezetnek tudhatóan, vagy betudhatóan, de ja, tehát hogy eszméletlen.

De 

Charlie: azt teszem hozzá azért, mikor mondod hogy mert a dohányipar meg a dohányipari termékek, hogy azért lássuk be, hogy ott nem volt olyan nagy revolutionary valami, tehát hogy Mik voltak azok a hatalmas nagy változások az elmúlt ötven évben a dohányiparban, hogy változott a cigaretta átmérője meg a hossza, aztán ennyi.

Ennyi Jó, hát füstszűrő, ilyen meg olyan. Nyilván gyártástechnológiák igen, 

Fifika: tehát hogy voltak Persze persze 

Charlie: persze de hogy ez volt a maximum. És ha belegondolsz, a heavy tet is, ez milyen egyszerű nekik, hogy kisebb az átmérő, rövidebb az elektronikát hát meg, vazd meg, lefejlesztetik gyártósort építenek rá, és aztán ontják ki magukból.

Tehát hogy az elcigarettához képest ami tényleg régen havonta olyan időugrásokat lehetett érzékelni, hogy más porlasztó jött ki, ú, és mindig elmondtuk, emléksz, visszafifika, idáig ennek a legjobb az íze. Idáig ennek a legvastagabb a kőze. Ezt minden terméknél elmondtuk. És nem hazudtunk. Tényleg az volt.

Az első három-négy-öt év az erről szólt. 

Fifika: És ha belegondolsz, hogy milyen világrengető sztorik volt a Genesis, érted az ember nem gondolt volna erre, hogy egy meshálón lehet gőzt képezni. Utána jött a vatta, hát ki gondolt a vattára előtte? Senki. Mindenki üvegszállat használt. Tehát hogy voltak azért az elszík…

És tehát hozzá, Fifika 

Charlie: az eleje, ki gondolt az üvegszára? Tehát hogy miért? Miért Miért Miért Üvegszál. 

Fifika: Üvegszál. Szóval tényleg egy csomó ilyen dolog volt egyrészt Másrészt pedig azt gondolom hogy a nyuszit a bokorból, a HMB-s nyulat a bokorból az elcigaretta ugrasztotta ki. Mert hogy HMB volt már sokkal korábban is.

De nem kellett a kutyának se. És amikor az e-cigaretta ilyen pillanatok alatt de tényleg pillanatok alatt tehát gondoljatok bele, hogy két év alatt gyakorlatilag Európában az egyik legnépszerűbb alternatív dohányzási eszközzé nőtte ki magát, akkor kezdtek el a dohánygyárak szerintem azon gondolkozni, várjatok már, nekünk van itt egy ilyen innovációnk, ami annak idején nem kellett senkinek, mert olcsó volt a dohány nem volt meg az a fajta egészség tudatosság, ami kellett volna ahhoz hogy az emberek váltsanak, és akkor még bele kellett nekik rakni két három négy évet a fejlesztésbe, hogy az tényleg olyan legyen, hogy piacra lehessen vele lépni.

De hát addig az egy cigarettese ült ölbetett kézzel. 

Charlie: Mondjuk képzeld el ezt az euróbarométeres grafikont, vagy mi az Isten volt, ez közvéleménykutatást, hogyha nem lettek volna ilyen szabályozások Európában, hol tartanánk most? Jesus! 

Fifika: Szerintem sehol. És ennek a cikknek, ami benne lesz a show notes-ba, tehát szerintem kattintsátok meg.

Ennek a cikknek van egy érdekes momentuma. Az a fejezett címe, hogy a gyerekek mindig velünk maradnak. És nekem ez most esett le, hogy amikor az e-cigaretta meg a fiatalok viszonyáról beszélgetnek a nagy megmondó embereink, akkor elfelejtik hogyha nem lenne e-cigaretta, akkor is lenne ifjúsági dohányzás megnéztétek Hogy ilyen szépen fejezzem ki magam.

Tehát akkor is a 18 év alatti korosztályban lennének dohányzó gyerekek. 

Charlie: Más lenne, Fifika? Akkor lennének dohányzók, vagy most, mint az általános iskolában, akkor vodkát isznak. Tehát mindegy, csak valamivel pozícionálják följebb magukat mint amik is Már hogy gyerekekért, tehát hogy felnétebbeknek akarunk látszani, és ezért…

Fifika: 15-16 éves korunkban nekünk is ez volt az elsődleges mozgató rugunk, nem? Tehát hogy kimentél… Cigizni bebaszni? Így van. Mondjuk én a bebasznit nem bírtam elviselni, mert én nagyon rosszul voltam tőle, úgyhogy én attól tartózkodtam de a cigizni az teljesen rendben volt. Ja, és szerintem két hét alatt úgy rászoktam mint az állat, és nem tudom nálad volt-e ilyen de nálam ez nagyon érdekes volt, hogy először csak egy-két szállat szívtam, aztán vettem egy doboz cigit magamnak, és már nem a haveroktól kunyeráltam, és aztán eljött egy ilyen két hét múlva egy olyan időszak amikor két dobozzal elment.

Tehát hogy annyira tetszett, és onnan kellett már egy kicsit magamat visszafogni érted, hogy hát elég lesz ebből napi egy doboz és pedig akkor még valami hat-hét forint volt egy doboz cigaretta. Istenem szerintem nem is Valahogy nekem ez 

Charlie: nincs meg ez az önkontrollt hát úgy mondom neked, hogy egy ideig az volt, tudott benne a kontroll, hogy az iskolából hazamenés és otthon ugye a szülők előtt nem dohányzás.

A másik meg, hogy utána már felnőtt fejjel, mikor cigiztem akkor meg nem tud, tehát hogy így sose vitt úgy bele a dologba, hogy egy dobozt két dobozt három dobozt négy dobozt. Valahogy mindig ez az egy-másfél doboz környékén én megálltam. Látod 

Fifika: Krisztián se bírta négy doboz de ki ez a Krisztián? 

Charlie: Igen, a kérdés jobb 

Fifika: a 

Charlie: válasz még jobb.

Én azt mondom egyébként, ha már ilyen hülyességeket kérdezünk hogy ki kicsoda, kanyarodjunk rá a kikötői kocsmára, mert már nincs sok időnk az adásból, és beszéljünk egy kicsit arról hogy ki és hova megy. 

Fifika: Hát ez tényleg csak egy ilyen kis színes. Amikor megláttam ezt a sztorit, akkor hangosan fölröhögtem magamban.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróság a beleegyezett hogy meghallgassa az FDA-t, mégpedig egy olyan perbe, ahol az FDA az alperes. Mert hogy az FDA elutasított két olyan cégkérelmet, akik elfajadékokat kívántak az FDA-nek egy nagyon bonyolult forgalomba helyezési eljárásnak kell megfelelnie az adott gyártónak, hogy egyáltalán a piacra tudja tenni A termékét, és elutasították ezeket a termékeket, és itt jön a sztorilak a lényege.

Ilyen likvideket képzeljetek el, hogy öngyilkos nyuszi szezon. Suicide bunny season. Ennyi, érted meg a Jimmy the Juice, Juice Man, Strawberry Astronaut. Tehát hogy hogy tudják az amerikaiak ezeket a neveket kitalálni? És ez ilyen limonád és savanyú szőlős, ez az öngyilkos nyuszi, a másik meg valami ilyen krémbrülés likvid És ezeknek a kérelmeknek több mint egy millió terméket utasított már az FDA.

Tehát hogy ezek öregem, azért nem kispályásak. És hát ez a cég visszaperelte az FDA-t. Ugye Amerikában egészen ilyen furcsa, de ezt talán jobban tudod hogy milyen ez a bírósági sztori, hogy bárkit be lehet citálni, és akkor annak ott felelnie kell a vádakra. És hát most úgy néz ki egyébként, hogy a bíróság viszont utasított az FDA-t arra hogy Hogy bírálja fölül a határozatát, és hogyha ők nyernek, mennyit mondtam az előbb, több mint egy millió terméket utasított vissza az FDA.

Az mondjuk barátok között is egy ezer gyártót jelent az amerikai Egyesült Államokban. Hogyha ezek bíróság elé citálják az FDA-t, akkor szerintem kurva sok munkaerőt kell az FDA-nek fölvenni, hogy egyáltalán képesek legyenek megjelenni a bíróságokon. Figyelj 

Charlie: már, az egy millió termék ha 365 nappal számolok és minden nap perelni fognak az napi 2740 per…

Fifika: Tehát az így elég vicces lesz nem beszélve arról, hogy Amerikában, ha jól emlékszem ilyen hogy szokták ezt hívni Csárlítót, hogy ha van egy nyertes pered, akkor az onnantól kezdő precedens Precedens, 

Charlie: igen, 

Fifika: precedens érték. Szóval, hogy itt lesznek azért érdekes történetek. Ebben a kérdéskörben már valami tizenvalahány cikk jelent meg az utóbbi két hétben.

Tehát mindenki fené a fogát az Öngyilkos Nyuszival Egyetembe az FDA-re. Úgyhogy nem lennék most az FDA helyébe, de majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. De kérlek írjátok meg nekünk Ennek a cikknek a nyomán, hogy mi volt a leghülyébb nevű likvid, amivel találkoztatok? 

Charlie: Te tudsz ilyet így kapásban? Hát a Suicide Bunny, ugye?

Igen. Vagy a Five Pons-nak a Lucena. Mi? Hogy? Na, még az idiótaság, ez csak egy ilyen a színes színese, hogy aki Angliában követte a helyzetet, meg hogy ugye mi is problémáztunk hogy meghülyültek ezek az angolok? Ugye az utolsó három-négy epizódban beszéltünk már erről. Igen, igen, igen. Utolérte a végzet a kis indiai Bizony, bizony.

Én teken bejelentette Risiszúnak hogy távozik a kormányfői títségből és lemond a konzervatív pártnak a vezetői posztjáról is. Miután az előző naptartott parlamenti választásokat a munkáspárt nyerte. Úgyhogy reméljük hogy ez valamilyen kerékkötője lesz az ottani hülyeségnek, amit az utóbbi pár hónapban hallottunk e-cigaretta és ártalunk csökkentés fronton.

Fifika: Vége lesz ennek a hülyeség cunaminak és nem veszik hát ezt a jó kis európai szokást. Legalább legyen már a kontinensen egy kurva ország, akire mutogatni tudunk hogy de bezzeg. Igen, legyen egy bezzeg ország. Bezzeg az angoloknál. Nem elutogok, de bezzeg az angoloknál. Annyira szeretném mondani hogy de bezzeg Magyarországon.

Milyen jó lesnek kimondani. 

Charlie: Hát ki tudod mondani. 

Fifika: Bezzeg 

Charlie: Magyarországon már mióta így van. Igen. 

Fifika: Sajnos ez egy fordított 

Charlie: állás amiben vagyunk. Dobjuk föl inkább a hallgatóinkat valami jópofa filmmel. 

Fifika: Sorozatta 

Charlie: Sorozatta 

Fifika: Hát figyelj, én Sárkányok házát néztem. Fú, kijött már bele le talán három rész Szerintem jobb, mint az első széria volt, de hát tudom, hogy te nem követed nyomon a trónok harcát.

Illetve van egy sorozat Apple TV-n. Nem jut eszembe a címe. Ez a jogászgyerek, akire ráfogják hogy kinyírta a kolléganőjét, akivel kefélt. 

Charlie: Hát ez most nekem sincs meg. 

Fifika: Neked sincs meg? 

Charlie: Jó Neked sincs ez 

Fifika: előszedhetnéd. Megkattintom Addig mondjad hogy te ártatlanságra ítélve. Tedd be a tudóba, mert nagyon jó.

Öt rész jött ki eddig belőle, gondolom egy tíz részes év. Apple TV+. Jajó, 

Charlie: oké. Mert mondani akartam hogy nekem ilyen Netflix buziságokat ne mondják. 

Fifika: Apple TV+. Nyugodt legyen. És véget ért a sötét anyag. Hát azt meg baromira sajnálom. Nagyon jó sorozat. Imádtam. 

Charlie: Visszatérve itt podcastelésre meg az anyám kínjára, ugye mindig mondtuk, mindig megköszönjük a pétriónoknak, de hát ami a mit tudom is én a nagy rádióadóknak a közös költség, az nekünk csak a pétriónok támogatása is.

Itt is jelezni szeretném hogy már havi 350 forinttal is tudtok minket támogatni. Sok kicsi sokra megy alapon. És és Arra is gondoltam egyébként hogy megemeljük tízezerre a minimó. Nem, de úgyis arra is gondoltam hogy én is kaptam most meghívót erre, amit mondtál ez a Véper Festival. Találkozó, igen. Igen, hogy valamit tartsunk közösen, és mindegy azért én elviszem a felvevőnket, a kis hordozhatót, hogy legalább amit mi mondunk az meglegyen, vagy mit tudom is én a telefonra ezt a ródos cuccot rácsíptetjük és akkor ketten amit beszélgetünk, azt úgy utána ki tudjuk adni extra epizódban.

Tehát ilyenekre is lehet azoknak számítani, akik támogatnak bennünket. De hogy most úgy néz ki, hogy véleg szabad vagyok, tehát valamikor majd akkor üssük le, hogy mit, meg hogyan meg mikor találkozunk, és akkor menjünk közössé És írdessük az igényt. Amen. Jó, hát ha nincs más, akkor eltesszük magunkat jövő hétre, megpróbáljuk kibírni ezt az iszonyat kánikulát, ami van, és nektek is csak azt tudjuk javasolni, hogy pótoljátok a folyadékvásztaséget, hűsítsetek a lakásban, klíma, redőny le, vagy menjetek nyaralni, ha éppen még nem voltatok, és a következő epizóddal jövő héten jövünk.

Addig is kitartás, sziasztok! 

Fifika: Egy élmény volt, sziasztok

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!