A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #465 – Találkozón jártunk

Kibeszéljük a következő szekcióját a legutóbbi GFN-nek, és beszélgetünk a múlt heti vaper találkozóról. Ja, és jól meginterjúvoltunk egy vapeshop tulajdonost, már szervezzük a következő utunkat Fifikával!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

GFN 2024 kibeszélő – part 2.
Találkozón jártunk
Hova megyünk vásárolni?

@ecigitesztek

Beszlélgessünk az akkumulátorokról! #vav #beszélgetés @Vaper.hu

♬ eredeti hang – Ecigitesztek

Filmek, sorozatok

Hűséges Hallgatók Figyelem! 🎧

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva! 😄

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.

Átirat

Fifika: Ebben az adásban folytatjuk a GFN konferencia kibeszélését, illetve hát az ott elhangzottaknak a kiértékelését. Meglepetés riportot fogtok hallani a Véper találkozón rögzített beszélgetésünkből. Hallgassátok mert megéri. Tudjátok hogy hova kell menni mindenféle finom likvidér és készülékér. 

Charlie: Örök második helyezés közben nyert kazánban és egyéb tombolán nyert ajándékokban gazdag Szép napot kívánunk mindenkinek!

Szevasz Fifika! 

Fifika: Éljen a gumi és a vattacukor! Kétszer is! Szia Csárli! 

Charlie: Jaj te! Jó volt ez a hétvégi móka, by the way! 

Fifika: Hát én már a, nem is tudom, harmadikon voltam. Oda voltunk ugyanis vaperek a vaperekért találkozó. Ami a legnagyobb bánatunkra azért így kezd zsugorodni. Nem tudom 40-50-en lehetünk 

Charlie: Szerintem 40.

De 

Fifika: aki ott volt, az szerintem egyrészt baromi jól érezte magát, másrészt ugye ezt már tavaly is mondtam, meg tavaly előtt is. Másrészt baromi szép ember volt. Hát igen. Ezt tavaly is mondtam, meg tavaly előtt is, hogy ez nem az a az a tipik bebaszcsizós sztori, hanem hogy itt azért van egy kis program, előadások, vetélkedő, tehát én világéletemben szerettem volna ilyen találkozókat tartani.

Próbáltunk is, de hát a A népnek nem erre volt igénye, hogy finomabb fogalmazzak. És jó volt. Jó volt. Nagyon kifogtuk az időt Csárli? Hát azért jobban is kifoghattuk volna. Hát de na, tehát hogy a 40 fokhoz képest ez azért nagyon jó volt. 

Charlie: Nekem az volt kicsit sok, hogy olyan hülyék voltunk hogy nem gondoltunk bele, hogyha egy picit szemerkél az eső, és a padokat kinthagyjuk, akkor arra utána nem konfortos leülni.

Ez 

Fifika: valóban így van. Illetve tavaly meg tavaly előtt volt sátor. Tehát hogy… Ott, ahol most a padok voltak ott volt egy baromi nagy tód ilyen fölállítható sátor és ott nem ázott senki, mert tavaly is volt eső a találkozón, de akkor ugye a sátor alatt ezt megúztuk, illetve hát azért benn is van hely, szóval nem volt az olyan rossz dolog.

Ettünk egy jó lángost, és hát innen is köszönjük Felhőnek a babgulyást. Abszolút jó volt. Olyan forró volt hogy majdnem eldobtam a tálat. 

Charlie: Volt olyan forró, aki elkezdte enni és a műanyagkanala meghajlott, tehát igen, forró volt.

Fifika: Lássuk be, igen. Másrészt szerintem nagyon érdekes emberekkel lehetett találkozni, és majd két érdekes emberrel készült beszélgetésünket fogjátok hallgatni.

Ha jól tudom, akkor két részbe fogjuk elosztani. 

Charlie: Egyet most, egyet meg akkor a következő epizódok valamelyikében, igen. 

Fifika: Mert hogy elég hosszú, tehát ilyen ötperces… Jaj én nem tudok csak ötpercet beszélni róla. Ötperces riportokat szerettünk volna. És hát mindenki olyan jó ízűen beszélgetett, hogy 30 meg 40 perc lett belőle.

És hát egyrészt ugye örültünk egymástársaságának Másrészt a szervezők azért nyilván némi rutinnal a hátuk mögött már egészen jól kezelték ezt a dolgot. Én belevetettem magam a bőrzézésbe. Jaj meg 

Charlie: voltál hűlülve, komolyan magad Teljesen. 

Fifika: Ezt én annyira élem Mint gyerek a cukorkaboltba. Ez a garázsvásár feeling, tudod amikor így…

Tehát hol látsz még ilyet tudod hogy így mész a padok között és egy csomó ilyen véper cucc van kirakva. Tehát olyanokat megvettem amit életemben nem akartam megvenni. És vettem egy ilyen kétaksis vopó modot ami… Baromi nagy iszonyú nehéz, és tegnap este tekertem újra a kazánokat, és hát az a világ legjobb ilyen tekerősegédje, vagy nem tudom milyen.

Beletekerem, megmérem, marha nagy, nem tudom a gombot véletlen benyomni, na, tehát és nem volt drága, tehát hogy szerintem egy sztent került volna annyiban, mint amennyi, azt vettem. Vettem egy hérát, ami nekem már nagyon régi vágyam volt, mert tetszik ennyi és egy szkarabeuszt, amit már szintén régóta üldözök, és most, hogy így a kezembe volt, megtapogattam, nem érdekel.

Te az enyém leszel. 

Charlie: Azt nem tudom hogy miért nem kérted annó tőlem. Mert hogy nem tudom meg kell érni rá. Ja, igen. Fel kell nőni a feladatból Fel 

Fifika: kell nőni hozzá, igen, igen, igen, igen. Nem tudom Csárli. Tehát most, hogy így nézegettem, meg egyrészt ugye a Scarabeus az egy elég jó kis hát ilyen hibrid meha, hogyha úgy nézzük.

Plusz hát ugye az a napfénypontja volt, hogy kaptam tőled egy 001-es sorszámú OG mods, szintén mechanikus de az a klasszik mechanikus mod. Egy dolog hiányzott belőle, Csárli. Na mi? A talprogó bakker. Oké 

Charlie: Nem, a talp rúgó azért nem hiányzott, mert… Mert hogy nem volt? Nem, az egy olyan bázis volt még a béta időszakból, amikor nem volt eldöntve, hogy legyene benne rúgó, vagy ne legyen, de ugye azért lehet állítani alul csavarral, hogy fixen beállított hozzá az aksit és csókolom.

De ha gondolod akkor lomizok neked még biztos megoldom Nem, nem, hát 

Fifika: azt néztem hogy a rúgónak a besűjjesztés az benne van a bázis alján lévő műanyagba. Valóban by the way. És hát most keresni fogok valami nagyon patika cuccat amivel föl tudom Fényezni. Szidól, ugye? Szidól, igen. Valami ilyesmit. És ott van már egyébként a sorba, de…

Ja, szóval, hogy úristen! És azzal fogunk podcastelni mert annak aztán semmilyen hangja, elektronikai hangja nincs a mikrofonba. Podcast kompatibilis kulákság. Kulákság, így van. Így van, abszolút. Úgyhogy ja, meg megnézem, hogy egy varva hogy néz ki. Szóval sok jó cucc volt, és hát a felhőnek a babgulyás mellett egyrészt az akkumulátoros előadását és az akkumulátorokat is köszönjük.

Már itt kielégítettem a környékemet. Nem úgy 

Charlie: ahogy a kedves 

Fifika: hallgatók gondolják Nem úgy, ahogy gondoljátok igen, hanem hogy a kumlátorokkal. Volt egy elég rossz hazautunk. 

Charlie: Mert Egyirányú volt egyébként az út Csak mondom. Egyirányú volt? Igen, mikor mentem akkor hátranéztem a táblára, és egyirányú. 

Fifika: Még kimentünk arra Előre mentünk tovább.

Te visszafordultál és úgy mentél ki az úton? Nekem arra 

Charlie: kellett menni igen. Jó.

Fifika: Azt gondoltam hogy nem én vezetek hazafelé. Mert egyrészt hát öreg vagyok már, utálok sötétbe vezetni, stb. stb. A szemüvegem nem találtam, mikor elindultunk. A távol látó szemüvegem, mert ugye közel látóban voltam egész nap. És hát… Az öcsém ami az ötösöm volt, amikor kiértünk, azt én senkinek nem kívánom.

Egyrészt nem tudom mi történt az autóval. Tehát így száztíznél azt mondta hogy itt a vége. És nem bent jó baj. Hú, mondom, gyerekek mondom valami baj van a kocsiba. És úgy kezdte összeszedni magát. Tehát hogy így százhúsz tudod, lejtőn lefele százhúsz, aztán már egészen százharminc. És akkor így beleértünk ebbe a Szerbiába mentek haza szombat éjszaka.

Azok az autók, tudod hogy így megy előtted, és a sávban így jobbra-borra járkál. Tehát nem tudod hogy mi van vele, hogy elaludt fáradt nem tudom én. És azok mentek a külső sávba százza, a belsőbe ugyanezek a fáradt átutazók mentek száztízzel. Szóval így ezt borzalmas volt. Én konkrétan rettegtem tehát nem mertem kimenni mert nem tudtam hogy a kocsi gyorsulni fog-e.

Azért rendesen meg voltunk pakolva ugye Zsoltika üt mellettem. Attila meg Gergő hátul. Még Attila mondta is, hogy hát azért nem vagyunk kevesen Igen, mondom csak idefele nem ez volt. Tehát hogy így jött az autó rendesen. És mire hazaértünk addigra összeszedte magát, tehát ilyen 140-nel is tudott menni. Hát ez most vagy a…

Mi ez? A turbó lesz szerintem. Vagy az üzemanyag vagy az üzemanyagrendszer, vagy nem tudom. Ma próbálgattam ma tökéletes volt. De hú, hát ez így nagyon… Nem szeretem az ilyet. Na mindegy. De épségbe hazaértünk. Hajnal egykó tettem le a kocsikúcsot az asztalra. 

Charlie: Jó. Én már szerintem 10 fél, 11-kor itthon voltam.

Jó volt egyébként, amit én leszűrtem a dologból hogy… Ne sértődjön meg senki, ez a generáció már nem az a generáció, és pontosan tudod, hogy miről beszélek.

Amikor tekerőverseny, és az emberek kitágult pupillával néznek hogy ez meg mi a pékfasza. 

Fifika: Mint ahogy én az első angolnámra, igen. Akkor 

Charlie: azért ott éreztük hogy megérkeztünk ez a mi pályánk. Nem is tudom, milyen kazán volt az? 

Fifika: Hát nem merném azt mondani, hogy az T2-től. De a kangernek volt ilyen kazánja, ugye mindenki ott a dvarfkát emlegette, de a kangernek volt ilyen kazánja.

Hát dvarfok próbálták 

Charlie: by the way. Na mert ugye volt ez a hangyafasznyi kazán, hogy mindenki értse ami a kiskörmötöknek a fele, az egész kazán, és azt kellett úgy újra tekerni hogy a vége egy óm legyen és ott a régi szép idők, mikor egy szilikongyűrű egyik oldalára a pozitív másik oldalára középen a negatív, jöttek a csodálkozások hogy ezt hogy kell összetolni, 

Fifika: Tehát csak, hogy abszolút píszik legyünk, tehát ez a Kangertek VOCC porlasztója volt.

Igen. És ez a mai napig kapható egyébként. 

Charlie: Mai napig kapható egyébként, de a tíz emberből neveket nem mondunk, de egyik az nem bírta összeszerelni, a másik kettő segítséggel bírta összeszerelni és nem működött, meg volt még egy rövid zár is, tehát hogy viszonylag nagy hiba százalékkal dolgoztak vele az emberek, mi pedig olyan patikára megtekertük, hogy…

Fifika: Hát mondjuk így az egyomhoz te voltál közelebb, ezt a versenyt Csárli nyerte egyébként megérdemelten azt hozzáteszem. 

Charlie: Hát a házi bajnokságunkat, mert egyébként nem én nyertem. Azt nem te nyerted? Nem, hát volt, aki nem tudta volna összerakni, de besegítettünk Fifi-ka, mert urak vagyunk, és neki 0,99 lett.

Nekem meg 0,70 Jó te 

Fifika: lettél kész leghamarabb. Ja, igen. Te ezért kaptál díjat nem? Hát 

Charlie: nem, szerintem azért, mert ez is, meg az előtte való verseny, tudod amikor ez a zsákba a kazán és akkor azt kellett megtekerni hogy ott is második lettem. 

Fifika: Zsákba vép. Jó kis vetélkedők voltak na. 

Charlie: És meglepődtem, hogy milyen faszagőzöket tudtak azzal a szarkazánnal, amit megtekertünk csinálni.

És by the way az lett volna az igazi, hogyha üvegszálat adnak. 

Fifika: Mondom. És mondjuk 0-12-es húzalt, ami nekem egyébként van itthon, meg szerintem neked is. Sőt neked lehet hogy ezüst lábakkal van. Az 

Charlie: a pont hegesztett lábbal, igen. 

Fifika: Szóval nekem nagy nosztangiam volt ez alatt, és valószínűleg be fogok szerezni ilyet, mert hogy van Dwarv Kám itthon, tehát akár ki is tudnám próbálni a kis cuccot.

Pont egy épipában volt egy Dwarv Kám mivel ott próbálgatták Nagyon kis cuki volt. Azért láttunk egy-két érdekes módot. Én kazánt is láttam olyat amit még eddig soha. És lemaradtunk ugye a kostolóról tehát az idén fokhagymás likvidet nem kellett szívnom. De szívtál infernót. Igen, arra akartam ráfűzni.

Viszont szomorúan állapítottuk meg, hogy az infernó elvesztette az erejét. 

Charlie: Te tudod miért vesztetted el az erejét, mert az a nem találtam meg az emzárolt flakont. Az üvegcsét, és ez a kazánban volt benne, tehát most már képzeld már el azt a likvidet, ami ott a tekerésben a levegővel érintkezve mit tudom is én hány évig pihen, elszállt kapszai cint.

De cserébe ettünk Carolina Reaper-es magyarót. Magyarót? Bár ne tettük volna tehát mindenki… Én összántamból. Én is, csak… Te is? Persze csak nekem nem íz lett. Tehát hogy nekem nagyon édes volt, és aztán hát olyan rohamom lett, mint ami nem Stuttgartban, Varsóban volt a nikotin párnától A csuklás. 

Fifika: Én úgy csuklottam mint az állat.

Tehát nagyon durván rám jött a csuklási rohamosztag. Aztán még, ami nekem… Jó volt, vagy tetszett. Az egyrészt az, hogy kevesebben voltunk egy picit szorosabban tudtunk lenni tehát ha sok ember van, akkor egy csomó emberhez nem jutsz oda. Itt meg most azért egészen jó volt a társaság, mindenkivel lehetett váltani egy pár szót, sokan kérdeztek minket, hogy jók voltak az előadások, nem tudom neked volt-e valami ugye itt ilyen szűz voltál még, de hogy neked volt-e valami ami így kiemelkedően megfogta a fantáziádat?

Charlie: Nem. 

Fifika: Csak viccelő.

Charlie: Jó volt, hogy amíg nem szólaltam meg, addig nem tudta senki, hogy ki vagyok mert ugye… A videóban szakál nélkül láttak még, és aztán egy csomó embernél látszott, hogy így a feje fölött a lámpa így kigyullad mikor meghallották a hangomat. Hát ja, ez van az, mikor az ember nem csinál videós tartalmakat de egyébként ezt is nagyon jól kibeszéltük ott, hogy minek van, meg minek nincs értelme meg hogy miért nem leszünk megélhetési ezéki e-cigi reviewerek.

Jóféle emberekkel találkoztunk, és ugye amiről beszéltünk ott is, hogy a mi utolsó találkozónkhoz képest 99,5% a új volt számunkra. Teljesen más brigád És találkoztunk szimpatikus emberekkel én nem is a kazánokat meg ezeket a kazánkészülék tudod már öreg vagyok bohócnak pont leszarom de hogy ilyen nagyon jóféle kis bőrtokban tekerősegéd meg szerszámos az csibész volt úgyhogy engem ezek mozgattak meg az egy nagyon jó ötlet volt nyilván több embernél ez sem lehetett volna megvalósítani nem mondjuk ki hogy miért nehogy megsértődjön valaki hogy egy ilyen asztal közepére kibaszom és az a bőrze jellegű dolog működjön mert az ördög soha nem alszik itt meg ugye olyan kellemes Volt a társaság összetétele és mennyisége is, hogy ez is tudott működni.

Mondjuk egy pesti találkozón ezt nem mertem volna megcsinálni, mert az utcáról is jöttek be vadidegen emberek, akiket soha nem láttunk még, de mondom az a bőrzerésze jó volt. Ja, és ugye ne felejtsük el, hogy mi is prezentáltunk, adtunk elő egy ilyen laza egy órás szesszönt a podcastről is, meg arról hogy miket gondolunk.

Jöttek érdekes kérdések, például volt, aki arra volt kíváncsi, hogy mi a mi civil foglalkozásunk, mert ilyen dolgokra is kíváncsiak voltak az emberek. Úgyhogy ja, jó volt. Meg a riportok is jól sikerültek és egy csomó dolgokat magot előrevetítettek Mondjuk a podcast-tel kapcsolatban is, hogy mit fogunk még a közeljövőben csinálni hova fogunk menni, és a többi és a többi.

Azt a két előadásszerű dolgot, azt a hitceset azt nem, mert azt már ott élőben tiltotta a TikTok, csak azért, mert egy ilyen kis vékony pirinka valami volt benne, és na mindegy hihetetlen egyébként. De a másik kettőt amikor bent voltunk tudod, a felhő, meg a… A felhő. Meg a mi volt a másik topik? Arra már nem is emlékszem.

Fifika: Várjál, bent a felhő volt az egyik és az írházi Robit azt is felvetted? A modot. A De az írházi Robi azt még kint tartotta Azért nem 

Charlie: vettem föl, mert azt nem akartam pont ezért megint hogy valamit majd mutat és mi a túró lesz, de ugye tudtuk hogy akkor csinálunk riportot. Azt a kettőt majd abban csinálok ilyen tiktokos videókat feliratozva, meg megvagdosva kicsit hogy aki nem volt ott, az is lássa hogy miről volt ott szó.

Voltak jó topikok például aksi témakörben. Én a 

Fifika: Gabikával beszéltem. Imádom azt a tyúkot egyébként. Szerintem az öklöző zsírt készíti be, hogyha ezt az adást hallgatja, hogy azt mondtam rá, hogy tyúk.

Azt is gondolkoztam illetve azt is mondtam a Gabinak, Gabi te is ismered. Persze. Hogy egyszer behívnánk adásba. Csak hogy, mit tudom is, ilyen a női véperek hogyan élik meg ezt az egészet, meg így a mindennapjaikat. De ő egyébként is a közösségről meg a közösségépítésről illetve ezekről nagyon jó írásai vannak Úgyhogy föl is kértem arra hogy az egyik írását dolgozza egy picit át és nagyon szívesen kitesszem a Villanypára Egyesület oldalára, mert oda tökéletesen élik a…

A kontentbe. Aztán beszéltünk igen a terveinkről, hogy még mi van, és hogy 500-ig még biztos eltúljuk ezt a szekeret. Már most szégyen lenne, tudom én, 460 valamennyinél megállni. Úgyhogy 500-ig biztos eltúljuk ezt a szekeret és arról is beszéltünk hogy ez egy ilyen adhok ötlet volt a részünkről, de szerintem nem rossz.

Mindent többet gondolkodom rajta annál inkább. Jó ötletnek tartom, hogy a jövő évi találkozót azt kössük össze az 500 podcasttel. És egy, amiben biztos vagyok hogy én már pénteken biztos hogy lemegyek. És ott fogok aludni és csak vasárnap reggel fogok elindulni haza mert így ez nekem már baromi sok volt.

Tudod ez az odamész, nem tudsz ellazulni meginni egy sört, vagy egy pálinkát vagy valamit. Nyilván nem berúgni akarok, csak egy kicsit ellazulni, és akkor egy másnap kipihenten nekiindulni a hazaútnak. Szóval jövőre biztos hogy ott szállást fogok bérelni, mert egyébként meg ugye ez a hely az szálláshely is.

És még akár bevállalnám a kajafőzést is. Ezt csak így zárójelbe jegyzem meg. Úgyhogy 

Charlie: ja, jó volt. Annyit szeretnék neked mondani közben, megkérdeztem a cseh GPT-t, hogy… Mostantól számítva, mikor lesz? 35 hét múlva szombat, és az bizony 2025 március 29 lesz tehát az korai még ilyen szabadtéri rendezvénynek.

Fifika: Figyelj, azt megtehetjük hogy az 500-at kihagyjuk. És ezernél? Nem, nem, nem. Hát az 500-at majd ott csináljuk meg. Érted? Nem lesz ötszázadik rész. Majd lesz 501, 502, 503, de az 500-at ott csináljuk meg. 

Charlie: Egy monstre élővel. 

Fifika: Egy monstre élővel illetve hát nyilván majd karácsonykor sem lesz podcast. Szerintem az augusztus az megint ilyen.

Én is szabadságon leszek nem tudom te készülsz-e bárhová. 

Charlie: Lesz még megint igen, két hét szabim. Pont az augusztus harmadik negyedik hete talán? Valahogy 

Fifika: így. Én meg úgy leszek tova, hogy augusztus 7-től 10-1 néhányig, tehát hogy így az augusztusban gyakorlatilag ha kettőnket összerakjuk, akkor egy adásunk lesz és nagyjából a nyári szünetet ki is vesszük.

Mert hogy az nekünk is jár. Ennyi. 

Charlie: Ennyi. Figyi Fifika, átváltunk ebből, hogy milyen jól éreztük magunkat, meg még majd lesz ugye hogy mit beszélgettünk ott, akkor mi lenne, hogyha még egy kicsit cincálnánk ezt a GFN-es topikot, amit múlt héten… Beszéltünk. 

Fifika: Benne vagyok. Az zsír Megpróbálom 

Charlie: megtalálni hogy az hol van.

Fifika: Én benne vagyok nálam már be is van töltve. 

Charlie: Meg is van. Igen, igen, igen. Ott hagytuk abba, hogy beszélgettünk a panelbeszélgetésekről, és a latin amerikai szekciónál jártunk ugye ahol a Diego Verastro említette és megállapította hogy gyakran a fogyasztók többet tudnak mint az orvosok, és erre kikacsintva egyébként, Fifika, ez pont hétvégén volt a Tisza-nak egy videója, vagy nem tudom én semmi, én ma néztem meg, és ugye hogy minden ottani EU-s képviselőnek egy évben Hát hú, x embert ott vendégül láthat, hogy táguljon az elme.

Igen. Érdemes lenne megkeresni őket, és nem azért mert az utazástól az étkezésen át a szállásig mindent ők fizetnek ilyenkor, tehát az EU, hanem hogy hát ha egy kicsit tudod mint a Hajdó Péter szokott összezárva 24 órát, hogy ha összezárva lennénk 24 órát a Kúlya Andrással, akkor lehet hogy tudnánk az eleméjét tágítani, nem tudom.

Ez most csak így a Verasztrónak a kommentjére fűztem rá hirtelen.

Fifika: Folyamatosan próbálom én is pingetni őket, bár most, ha jól láttam éppen pont az Unióba keresnek munkatársakat. Igen, igen. 

Charlie: És úgy mondták, nem elégesen a fizetés sem rossz. 

Fifika: Igen igen. Szóval kíváncsi leszek egyébként, hogy milyen csapat verbuválódik köréjük. De mindenféleképpen több szempontból is meg szeretném mondani Támadni őket az Egyesület oldaláról is, a podcast oldaláról is.

Hátha, hátha lesz olyan hogy belátják azt az egyszerű dolgot, meg kéne minket hívniuk, és párbeszéd. Tehát ez egy ilyen baromi egyszerű dolog. Éppen tíze-néhány éve próbálunk párbeszédbe elegyedni velük. Nem 

Charlie: velük, 

Fifika: a 

Charlie: politikusokkal. 

Fifika: Igen, a politikusokkal én ugyan nem voltam ott, mert nem tudtam Pestre fölmenni.

De az Egyesület életében volt egy pillanat amikor az akkor még Emberi Erőforrások Minisztériumába bejutott az EKI, meg még két ember. És amikor elővette az elcigit és kirakta az asztalra, hát úgy néztek rá mint a bűves kockára, hogy ez meg mi. És foggalmuk nem volt arról, egyébként ma sincs, tehát hogy ez a helyzet azért sokat nem változott, tehát foggalmuk nem volt arról, hogy mi ez, mire való, hogy működik, minek van, hogy van.

Szóval nekem az abszolút képletes volt, amikor a dohányzás fókuszpont vezetője egy ilyen megbeszélésen, amelyen már én is részt vettem, nem értette, hogy ha nincs a likvidben ízesítő, akkor annak nincs íze. 

Charlie: Illetve hát hogy akkor az dohányos ízű. 

Fifika: Azt gondolta, hogy a likvidnek annak van egy ilyen alap mit tudom is én, dohányos íze mint a dohánynak.

Érted És nem értette, hogy azt miért kell ízesíteni Hát annak nincs íze. Komean mondom. És hogy ezek az emberek szabályozási javaslatokkal élnek. Érted Tehát hogy lövése nincs az egészről, de javasolni azt rettentően jól tudnak. Imádom. 

Charlie: Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy öt órá dél környékén jött a levél illetve azt nem tudom olvastad-e te is vitaestek témák részletekkel.

Nem. Szerdán este hétkor. Mik a magyar egészségügy rendszerszintű problémai, és hogyan lehet azokat orvosolni? Úgyhogy oda be kell hogy essünk. Mert mint szakpolitikai tanácsadókat, ugye? Legalábbis nekem ezzel jött már. Úgyhogy mennyire szeretnélek kérni hirtelen, és kanyarodok is vissza az eredeti topikhoz ugye a GFN 2024, és ezután, a blokk után volt egy THR piaci befolyás múltjelen jövő, ez ugye a dohányzás ártalom csökkentés a THR, és ugye ott mondta Vivian Azar, hogy ha Kínát kivesszük a képletből, akkor a nagyállami vállalatok teszik ki a teljes nikotin piac túlnyomó többségét, ők vannak abban a helyzetben, hogy a fogyasztói magatartás, a fogyasztókat változásra ösztönőzzék, és ők most is a dohányzókhoz szólnak és a Piac közel kétharmadát felett diszponálnak.

A PMI az több mint 28 százalékos részesedéssel, a BAT pedig szorosan a második helyen. És ők azt látják hogy a nagy dohányipari vállalatok cselekedetei azt tükrözik, hogy ők azok akik megértették hogy milyen elmozdulások milyen irányok vannak jelen pillanatban a piacon, és ők azok akik föl tudták az dolgozni, hogy a fogyasztók át akarnak térni egy csökkentett kockázatú termékre, de azt is elismerik, hogy egy olyan iparákban működtek, amely Jelen pillanatban arcvesztéssel párosul, és volumen csökkenésben van, mint dohányzás termékkör.

Három dologra kell figyelniük például az Egyesült Államokban. Ugye az első a mentolos dohánytermékek betiltása, bár nem úgy tűnik hogy a választások kívülből ezzel kapcsolatban bárki is foglalkozna ezzel. Igen, tehát ez a futottak még kategória. Pont amikor Joe Biden bejelentette, hogy nem indul. Bedobta a törölközőt.

Igen. Kettő, a modern orális termékek kategóriája fokozott vizsgálat alá kerül, tekintettel a volumen növekedésére, amelyet a Zin produkált. Ugye a Zin az ott az amerikai nikotinos tasak. Így van. És végül Scott Gottlieb. Aki ugye korábban az FDA-nek volt a biztosa, 2017-ben a Trump kormányzati ideje alatt bevezetett nagyon alacsony nikotinszint felső határ az, ami kiverte náluk a biztosítékot, és szerintük ez egy nem jó változás volt, ami végső soron azt eredményezte, ahol most tartanak Amerikában, és szerintük az a volumen csökkenés, ami az ékehető cigarettával összefüggésbe hozható volt, az valamilyen szinten visszaköszön egyébként, én ezen meglepődtem, a kannabisz kategória növekedésébe kapcsolatban.

Tehát hogy nem az elcigíre szokunk át hanem… Akkor szívjunk zöldet, mert az mégiscsak zöld és egészségesebb. Van öt nagy állami vállalat, és négy bele is ugrott a ringlispírbe ezzel kapcsolatban. A siker, a méret, a terjeszkedés üteme és volumene az még nem tisztázott és nagyon változó náluk A pénzügyi szempontból viszont az altria legjelentősebb, a PMI, a BAT és az Imperial az inkább a másra összpontosít, és valami szinergiákat keres jelen esetben mondjuk a vépiparákban és ágazatban.

Nem tudom egyébként, hogy tényleg. Azért az vad, hogy elfogadóbbak a cannabis-sal szemben, mint akármilyen vaping termékkel kapcsolatban. Nem ezt vártam volna, én mondjuk tőlük. Nem tudom ezzel kapcsolatban van-e valami meglátásod? 

Fifika: Ugye a cannabis az azért lett ilyen sláger termék, mert hogy egy jó pár államban legalizálták a terméket.

Azt azért látjuk, hogy a nagy multinacionális dohánycégek kivéve az Altria-t, azért óvatosan kezelik ezt a dolgot. Az, hogy a dohánycégek miért tartanak gyakorlatilag előrébb az ártalomcsökkentésbe, mint a közegészségügy, az két nagyon, hogy mondjam, fontos tényező hajtja őket. Az egyik az, hogy a befektetők nem azt nézik hogy te mennyi dohányt forgalmazt az elmúlt évbe, mert azt nagyjából előre meg lehet mondani.

Tehát hogy ezek azok a cégek akik már úgy tudnak piacot monitorozni, fogyasztást mérni, mindenféle dolgot, ami… Nyilvánvalóan együtt jár az ő professzionalizmusukkal, ha már kigondoltam csak kibírom mondani. És a befektetők pedig azt várják el tőlük hogy lássanak egy jövőképet. És az ő jövőképük az ártalomcsökkentésben csúcsosodik ki.

Tehát ők már arra koncentrálnak, hogy mi lesz a hagyományos dohányzás utáni időben. Azt a… Szándékot pedig én soha nem vitatnám, hogy vajon a jövőben jogunk lesz nikotint fogyasztani a nem hagyományos formáktól eltérően. És szerintem ebben azért mindenki egyetértett a GFN-en is, és ezt lehetett kiolvasni a nyilatkozatokból, illetve hát a panelbeszélgetésekből is, hogy ne vitassuk már el az embereknek a nikotinfogyasztáshoz való jogát, mert gyakorlatilag most már itt tartunk Már azt is túlléptük hogy van jó nikotin meg rossz nikotin, most már úgy amblokka nikotin létjogosultságát kezdjük el megkérdőjelezni.

Mi közben látjuk, hogy a kanabiszt legalizálják egy halom országban, nemcsak Amerikában, Európában is, és hogy az úgynevezett könnyű drogokhoz való hozzáférést azt nem büntetik, nem korlátozzák hanem inkább azt mondják, hogy jó, akkor legyen szabályozott keretek között de hozzáférhető, és pont a nikotin lenne az, amit meg betiltanának a piacon Figyelj, szerintem hogyha ők 

Charlie: tehetnék akkor a mennének a, hogy hívják ezt?

A Space On A-nek a nagy kutyája. Elon Muskhoz mennének és megkérdeznék hogy mennyiért vinnéd el innen a marsra az összes nikotin alapú terméket, meg a nikotint meg a dohánylevet. Vidd el, az sose hoz vissza. És ők kurva boldogok lennének ezzel az állással. Csak hát gyerekek, sajnos ez nem megy. Meg ez nem úgy működik hogy ez nem úgy működik ám bazdmeg, hogy minden káros dolgot én azért beszüntetek mert én nem élek vele, és szerintem az káros hiszen Hiszen számos példával meg lehetett az életben már cáfolni hogy minden embernek más az igénye és másak a referenciái.

De erre nagyon jó volt egyébként a harmadik panelbeszélgetés, ahol a bizonyítékokat értékelték. Ho-ho-ho-ho! Jó és rossz tudományos eredmények. Clive Beats elég erősen nyitott. Amikor azt mondta hogy 5 évvel ezelőtt körülbelül egy megrögzött kaliforniai mániákus, akit elképzelünk tudod ilyen őszhajjal, fehér köpenyben is ugrál, és mondja, hogy már pedig a nikotin rossz meg az elcigaretta károsabb mint a dohányzás, de hogy az a baj, hogy ez baromira gyakori lett ez a kifejezés az akadémiai világban, mármint hogy a gőzölés és a dohányzás az pariban vannak egymással és egyformán veszélyesek.

Erre mondta azt Ariel Szellja, hogy nem hiszem, hogy bárki is észszerűen tagadhatná már, hogy az elcigaretta hatékony a dohányzásról való leszokásban, amire ráfűzött Clive, hogy a fő probléma az az, hogy szarok és gyengék a kifelé kísérletek. Tehát alapvetően elbaszott kísérletekkel támasztják alá a saját predikcióikat, és ezzel akarják megmutatni, hogy a csökkentett nikotintartamú e-cigaretták milyen károsak vagy mennyivel nem károsabbak, mint a hagyományos cigaretták.

Tehát az a hogy gazdasági alapon vizsgálják ezeket a termékeket. A tudományos része az érdekli a legkevésbé a tudományos kísérleteti végzőt, amire Roberto Zussman, akivel tudjuk hogy Mexikóban sem kolbászból van a kerítés, és azt mondja, hogy… Akik megkérdőjelezik ezt az iparágat a következő kérdést tenné fel.

Miért nem ismétlik meg… Én teszem hozzá ezeket az elbaszott kísérleteket tanulmányokat. Ő tudós, és azokat az asztrofizikai vagy kozmológiai tanulmányokat, amíg benő kételkedett, az őket ő megismételte, mert az eredmények tévesek voltak vagy megkérdőjelezhetőek voltak számára, ezért döntött úgy hogy megvizsgálom én is újra.

Fifika: Tehát ez ilyen kurva egyszerű, hogyha a nagy dohányipari cégek kutatásait nem ismerik el, akkor figyelj, minden adott ugyanazt a kísérletet meg kell ismételni. Ha neked tök más eredmény jön ki, akkor… Ki lehet publikálni, meg lehet mondani hogy figyelj komám, ez amit csinálta ez nem jó, és szerintünk ez van.

De nem ezt teszik mert tudják hogy a nagy dohányipari múltik már nem engedhetik meg maguknak azt, hogy egy ilyen… Kísérletnél vagy bizonyításnál hibázzanak. Ezer szemmel figyelik őket. Ez pont olyan mint a hódraszállás, érted? Ha nem volt hódraszállás, hát öcsém, attól jobb hogy szokták ezt mondani, bizonyíték a hódraszállás meglétéről, nem kell, hogy az oroszok egy kurva szóval nem mondták hogy ez nem történt meg, hanem kulogóra, érted?

Küldtek föl két ezért ilyen autómat a hódszondát hogy na, akkor mi is voltunk ott. Úristen, tehát… 

Charlie: Egy picit a filmes vonalra rákötve, ugye ha emlékszel a… Hú, melyik volt az a film a Nolan-nek a rendezésében? A Tardis-szal meg a Matthew McConaughey-vel? 

Fifika: Ja, a… tudom, mire gondolsz.

Nem jut eszembe a neved, de tudom, hogy mire gondolsz. 

Charlie: Már kobraír. Mindjárt megmondja. Mindjárt megmondja, hogy mi volt az. Szóval ott volt ez, hogy emlékszel, hogy behívták az apját, mert hogy még a régi Még a régi könyvből tanulta Igen, igen, tudom, az még az én könyvem volt. Igen, de az újban már benne van, hogy a holdra szállás az nem volt valós, csak azért hogy ezáltal arra ösztönőzzék az oroszokat, hogy ők is fejlesztenek és be is dőlt a gazdaságuk.

Tehát hogy iszonyat konteó. Interstellar egyébként, nem tudom mi a magyar színe. Interstellar 

Fifika: igen. 

Charlie: És hogy visszakanyarodjak Roberto Zussmanhoz, azt mondta, hogy megkérném a dohányzás ellenőrzésben dolgozó embereket, hogyha nem bízik az iparban, vagy abban a tanulmányban, ami szerinte nem helyes, szerintük meg helyes, akkor menjen, és ismételje meg.

És hogy az a szomorú helyzet, hogy ez az egyetlen módja annak hogy bebizonyítsa az álláspontját, hogy az iparkutatásai megtévesztőek, máskülönben az csak retorika És milyen igaza van? 

Fifika: Egyébként én csak annyit tennék hozzá itt olvasgatva a többi hozzászólót is. Sajnos, és ez nem a laposföld hívők nézeteinek a megerősítését szolgálja, de sajnos az van, hogy az impact faktor, a mindenáron megfelelni akarás, és nem tudom is én az, hogy…

Próbálják minél olcsóbban bizonyítani valaminek a hatásosságát vagy a hatékonyságát és rájátszani arra ami a megrendelő szándéka, ez gyakorlatilag kivégezte a tudományt és a kutatást. Tehát nem véletlen az, hogy ma… Ez nem csak a Facebooknak, a TikToknak és a Youtube-nak köszönhető, hogy jobban hiszel Mariska néninek, aki megmondja neked a tutit, hogy nem volt holdra szállás.

A tudomány sajnos egyfajta hitelességi vesztésben van, vagy a hitelességét kezdi elveszíteni. Ezekkel a dolgokkal A Covid sem tette ehhez hozzá vagy nem növekedett a Covid járvány alatt a tudomány hitelessége. Szóval egy ilyen világban élünk. Én az én gyerekkoromban azért megkérdőjelezni a tudományt, az sem nem volt divat sem eszünkbe nem jutott volna.

Charlie: Igen, de akkor még nem volt ekkora nyomás, és Ariel pont erre reflektált az egyik bekezdésében, amikor is azt mondta hogy az tény, hogy sok a tanulmány és sok a rossz tanulmány. És miért? Mert az akadémikusok publikálásra vannak ösztönözve. Nagy a nyomás, sokat kell publikálniuk, finanszírozást kell szerezniük a publikáláshoz és meg kell felelniük a finanszírozók prioritásának Az is vad azért.

Tehát ez a, tudod mint a reviewer, hogy adok neked terméket, de aztán jót mondjál róla. Adok neked pénzt hogy vizsgálj, de aztán olyan legyen a vége, hogy… Tök 

Fifika: mással kapcsolatban beszélgettem valakikkel, és megállapítottuk azt a nagyon egyszerű igazságot, hogy ma összekeverik a véleményt a tényjel.

Tehát hogy ha neked van valamiről véleményed, azt mindenki úgy kezeli mintha az tény lenne. És ebben a sztoriban pont azok akik népszerűek vannak A közösségi platformokon, azoknak a véleményét fogadják el az emberek tényként holott azok nem tények. Tehát hogy ez az információ szűrés, ugye ezt már tíz évvel ezelőtt is tudtuk, hogy ez lesz az egyik legnagyobb kihívás, hogy túl sok információ van, iszonyatosan meg kell őket szűrni, meg kell vizsgálni minden oldalról forráskritikával kell élni, stb.

stb. És ez baromira nem megy az embereknek, sajnos. 

Charlie: Elmondom hogy miért, mert hogyha te valamit látsz a tévében, akkor hát azt a tévében láttam. Ha egy orvos mondja akkor hát egy orvos azért csak jobban tudja, Illetve hogyha, ha, te nem vagy egyik se, csak egy ilyen hát nem mondok politikai oldalt de most az utóbbi időben szembe jöttek velem olyan végül is nem nálunk van mondhatjuk, egy olyan csatornát találtam a neten, ahol szembe mennek a mindenféle küldögyűlések, meg politikai rendezvények utánazott jelenlevőkkel, megállítják őket, és megkérdezik őket egy topikról.

Hogy mondjuk szerinted lapos a föld? Meg ilyenekről. Hát tipikusan Trump választók is támogatókat állítanak meg, és nem lehet vízzel tüzet oltani, és így nagy csönd. Szerinted, fölteszi neki a riporter, szerinted tényleg nem lehet vízzel tüzet oltani? Rájött a gyerek hogy hülyeséget mondott, elkezdett elballagni, nem minden tüzet lehet vízzel oltani.

Szóval hogyha te egy ilyen véleményvezér vagy, és inkább azért nem mondok influencert, mert véleményvezér, ha jó a mondókád, a beszélőkéd, és valamit meggyőződéssel mondasz, akkor ne hagyj Isten, két-három ember még utána azt tovább mondja, nem mondanak neked ellent nem kényszerítenek bele a gondolkozásba, és egy hónap múlva már kéztényként kezeli mindenki, mert hányszor volt olyan hogy egy média, vagy egy médium megpendített valamit, aztán átvették, átvették átvették, aztán kiderült hogy hú hát az első elbaszta a forrásmegjelölésnél, hogy nem ellenőrizte a forrást.

Aztán utána már kit érdekelt a helyreigazítás? Senkit. És hogy itt is ez van, hogy utána kéztényként kezelik azt, amit senki nem cáfolt meg. Egyébként baromi nagy hülyeség, de kéztény, hiszen 300 ezer követője van, hát hülyeséget hogy mondana, hát biztos nem nézte lószart. 

Fifika: Attól még nem lesz szokos hogy 300 ezer követője van, ez az egyik.

A másik meg az, hogy ha megfigyeled, ha valaki nem tud valakivel vitatkozni, tehát mondjuk észérvekkel nem tud megtámadni vagy hát vitába kényszeríteni akkor ez nem is tudom az utóbbi tíz évben lett iszonyú nagy divat, akkor elkezd személyedben támadni Támadni. Érted? 

Charlie: Téged hitelteleníteni 

Fifika: Igen. Lásd mit tudom is, én most Puzsai Robinak behúztak egyet.

Charlie: Zseniális. És akkor ő azt mondja, hogy csak egy pofont adott, meg aztán közben kidélt, hogy hát az a pofon nem is csicskalángos volt, inkább öklös. És próbáltuk megbeszélni, és az a próbáltuk megbeszélni az olyan volt, hogyha most ezt itt kimondom, akkor a Youtube is, meg a Spotify is tiltaná az adásunkat Olyan mondatok hangzottak ott el.

És tulajdonképp még ő a köcsög, hogy azt mondta hogy nem vette föl videóra, de közben hanganyag van róla és hogy ő azt megvágta, meg jó, hát ha megvágom, az, hogy gyere ide te g***i az ha megvágom, és kiveszem a kontextusból, az akkor is azt jelenti, hogy gyere ide te g***i mert pofám. Szóval jaj Mindenkit arra ösztönöznénk hogy gondolkozzon.

Ha pedig nincs rá ideje, akkor szóljon segítünk, és nem a mi igazságunkat mondjuk el, hanem azt, amit nálunk sokkal okosabb emberek már publikáltak, mint például az előbb felsorolt emberek itt a GFN-es panelbeszélgetésekből. Nem tudom hogy itt menjünk-e még tovább, mert még van rengeteg előadó 

Fifika: Szerintem rakjuk el a többit.

Jó, a jövő hétre is van. Még van egy ilyen 20-30 percebben, és akkor még a záró gondolatokkal nem is foglalkoztunk. 

Charlie: Ez egyébként egy nagyon érdekes panel lesz jövő hétre, tegyétek félre magatoknak. A globális kultúrharca a dohányzás ártalom csökkentésért ebben szólaltak meg páran és ezt fogjuk akkor átbeszélni Most viszont én azt mondom hogy csináljuk úgy hogy kikötői kocsma-szerű dolog, de végül is akkor most jött el az a pillanat hogy beszélgessünk arról illetve játsszuk be azt a felvételt, amit rögzítettünk a találkozón.

És annyit kell tudni, hogy ez egy legálisan működő webshop tulajjal történt beszélgetés. A legálisan alatt azt értjük hogy nem Magyarországon működik, nem szállítházhoz Magyarországra, Szlovákiában működik a cég is. Megnéztük Webcam-en, kurva jól néz ki a boltjuk egyébként, by the way, tehát egy ilyen igazi kis mint 15 évvel ezelőtt amikor mi bementünk egy ilyen webshopba, hogy leücsöröksz, kóstolgatsz, beszélgetsz róla, ilyenek.

Szóval erről beszélgetünk, hogy náluk ez hogy működik, és utána egy kicsit még beszélünk Fifikával, hogy mik voltak a benyomásaink, hallgassátok. 

Fifika: Te tesztivében milyen pozíciót töltesz be? 

Tasty Vape: Hát én inkább csak, mint szülő vagyok mert a fiam a maga tulajdonos. 

Fifika: De 

Tasty Vape: jó. És már csak úgy mondi, mint egy apa, hogy föntartom a gyereket, hogy…

Hogy hát igen, arra vagy kíváncsi, akkor eleinte tulajdonos úgymond tulajdonos is, neki is lehetne mondani, de én már most nagyon keveset forgok az üzletbe bent, úgyhogy ott 90%-ra fiam van, még a párom, úgyhogy ja, én ezt a részét most, hogy Így vagyok is, még nem is. 

Fifika: Hogyan indult ez be nálatok? Vagy hogy honnan jött az ötlet egyáltalán?

Tasty Vape: Azt, hogy nekem a párom az hát ilyen úton, hogy visszamenőnek ilyen 8 évet így össze-vissza ilyen webshopoknak csomagolt. Úgyhogy az, ami most is megy vannak a webshopok, azok amik úgymond külföldről szállítanak Magyarországra, meg így. És akkor ez már régebben, mert mondom azért már ilyen 8 éve működik minimum úgyhogy Szlovákiából mennek ki a dolgok.

És hát a párom ebben foglalkozott, hogy csomagolta nekik ezeknek a különböző webshopoknak. És hát egy három éve valahogy úgy megelégeltük, hogy mindig valakinek dolgozott, és úgy megpróbáltuk egy saját webshopot úgymond indíteni. És webshopban például fizikai volt lett, ami szerintem eléggé, 

Charlie: Eléggé 

Tasty Vape: jó, jó 

Charlie: működik.

De ti azok a megélhetési vállalkozók vagytok, akik Magyarországon éltek és dolgoztak és aztán kikényszerültek Szlovákiába, vagy ti ott éltek? Nem 

Tasty Vape: én szlovák vagyok nekem szlovák állapozáságon szlovák is vagyok, és Szlovákián is élük. Úgyhogy nekünk Magyarországon nem volt soha semmi műe, hogy határváros nekünk, ez automatikus, és hogy mink úgy nőttünk fel, hogy a magyar nyelvet is tanultuk.

Én nem azt mondom hogy perfektű beszélek magyarul, mert pont az, hogy nem, én a magyar nyelvet tanultam. De mivel tudjuk magyar nyelvet, akkor így lehet hogy így picit közelebb jutottunk mindenhez. Ám úgy szlovákok vagyunk, mint a szlovák cég is, minden szlovák úgyhogy itt nagyon magyar része nincs is semmi.

Fifika: Honnan vagy hogy kezdtél el elcigarettával foglalkozni, mint fölhasználó, tehát mint vaper?

Tasty Vape: Az, hogy én is évekig dohányoztam, és azt én leszoktam. Én valamikor elég keményen, mert volt olyan, hogy két csomag rendes cigarettát, úgyhogy elég keményen cíztem. És aztán úgy voltak munkai. Hát az, hogy én kőműes ipárban, vagy ilyen hát ebbe a burkolóipárban dolgoztam, és ott volt a kollégáim, akik mindig ebbe dolgoztak Piszkáltak hogy ne dohányozd minek dohányozol, mert csak büdös íztől, amíg így.

És úgy ők hamarabb, annól ebben segítettek hogy leszokni, hogy egyik percről a másikra úgy letettem. És aztán amikor a párom elkezdte úgymond munkából, úgy érdeklődte hogy hol dolgozol, mit csinálsz, mivel foglalkozik az a cég, akinek pont csomagolsz, és akkor jött elő az a vép téma, és akkor hát persze volt rá lehetőség például megkóstolni, megpróbálni, és úgy ezen az úton úgy elindult az ember arrafelé, hogy akkor kóstolgatni próbálgatni.

Én mondjuk én az a véper vagyok aki nikotinosat nem szívok. Úgyhogy nekem nem. Én leszoktam teljesen a cigiről, nekem a nikotin nem hiázik. De az, hogy jó esik azt a gőzt úgymond megkóstolni, megpróbálni, az jó. Gyümölcs, dohány? Inkább gyümölcs, dohány nagyon ritka. Nekem ha dohány is, akkor inkább valami magyarors legyen ami picit úgy úgy…

Üti a ízeket de inkább az a gyümölcs. Nekem az a tömény dohány az nem az, ami a kimondottan a fekete, amikor látom, hogy a korom fekete, a likvid és sírvezetel szívják, az nekem nem. 

Fifika: Az ismerős nekik is Az már nekem olyan minden. Az, amikor 

Tasty Vape: nekem gyerekkoromból hamarabb ugye nagymamámnak a dióhéjból kifőzött teát, azt emlékeztetivel, amikor az volt a torok köhögése meg ilyenekre az dióhéjból főzték ki a teát és akkor azt itták, hát ahhoz emlékeztet engem ez a nagyon dohányos likvid.

És 

Charlie: ti fizikai bolttal vagytok csak jelen? Most fizikai bolt. Aha, és távértékesítésben, tehát webshop, magyarul? 

Tasty Vape: Az már megszűnt. 

Charlie: Megszűnt mindenhova, vagy? 

Tasty Vape: A szlovákia területén szabad. Nálatok voltak ilyen ügyes emberek, akik ezen állítottak, úgyhogy ezt Magyarország felé teljesen meg kellett szüntetni. Akkor ott a szlovákia…

Nálunk fizikai bolt bejössz marad egyszerű, mert bejössz megveszed és mész. Nincs az, hogy most valaki idegeskedik, mert két napot várok a postára, meg ilyenek úgyhogy ezt részét sajnos muszáj volt megszüntetnünk. 

Fifika: Pontosan hol vagytok parkányban? 

Tasty Vape: Parkán, Szobészki utca 10, nem tudom hogy esetleg… Mi többre volt?

Ja, ennyi Csak valaki mégis átmegy parkányba Úgymond szerintem elég sokan ismerik, mert nagyon sokan voltak is. Úgyhogy folyamatosan mindig ismerek is olyan embereket, akik folyamatosan járnak be, és nagyon sokan be is jelentkeznek, hogyha jönnek hogy szia, én vagyok. Ugyanúgy a webről is, mert oldalat is ha figyelik az emberek, akkor…

Honnét is sokan bejelentkeznek. 

Charlie: Egyébként a weboldalatok az elérhető Magyarországról még? 

Tasty Vape: Ami van a szlovák tésztivép oldalunk, azon mindenki tud csak böngészni de rendelni már nem tud 

Charlie: Arra gondoltam hogy nálatok is működik az, hogy elkasszálja a magyar 

Tasty Vape: internetszolgáltató. A szlovák oldal ami van, azt hiába kasszálja, azon nincs mit kasszálni, mert azon nem tud se szlovák se magyar senki nem tud rendelni.

Úgyhogy nálatok ezek a szervek ezek állítottak szerintem nagyon sok webshopon, és valahogy ezt próbáljuk megkerülni hogy ugyanúgy ebbe a csapdába belajussunk, úgyhogy ezt a részét teljesen napoltuk már most. 

Charlie: De akkor nektek teljesen legális hiszen csak ott értékesítettek fizikai. És ezt éreztétek egyébként a forgalomban?

Tasty Vape: Nekünk a bolt az teljesen mindig más volt. Ez kettő különböző dolog a bolt, meg a web, úgyhogy én ezt nem hasonlítanám soha semmivel össze. Egy két-három hónapja, amikor elkezdődött ez a nagyon nagy hullám, sorban mindenkit VPN-re készítettek mindenkit tiltottak, akkor volt egy olyan hullám, hogy jó, lehet azt mondom, hogy a forgalmak példa az üzletben, a fizikai boltban, azok megnőttek lehet hogy lehet azt mondom, hogy 50%-kal, akkor lehet hogy nem is mondok sokat, de annyira nem nézegettük ezt, hogy most fú, mert…

Forgalommal mit nő, mert nem mindig mindent az ember azért csinál, mert csak pénz legyen belőle. Egyszerűen azt is kell figyelni, hogy a péperek most azért nálunk a boltban és szerintem néha, amikor összehasonlítom a boltok árait, akkor még árilag szerintem még elég jó lent vagyunk, mert ennél csak durvább árak vannak ami például van nálunk is városunkban még egy vépbolt, és tudom, hogy az a termék ami nálunk például 7,50 euróba kerül, az a másik konkurens boltban 12 euróba kerül.

És ugyanarról a termékről beszélgetünk, úgyhogy ez már csak talán arról, hogy ki mennyire, nem tudom pofátlan, nem akarom csúnyálni, úgymond. 

Fifika: Én 

Tasty Vape: zéhes. 

Fifika: Ha valamit kéne mondanod hogy miért ott vásároljanak a véperek, akkor mik lennének azok a pontok, amiket te úgy érzed, hogy kiemelkedő a ti boltotokban? 

Tasty Vape: Nem tudom, lehet hogy még két év, amikor kezdtük akkor lehet hogy azt mondtam volna mert a kóstólapult az volt olyan talán elsővép üzletek közül ami nem volt máshol.

Hát most már se mondhatnám, mert most már megy a bohockodás mert mindenki ma ebben próbálkozik úgymond. Úgyhogy azt sem tudom, nem tudom szerintem inkább az emberek, döntsék el maguknak az emberek, hogy kinek mi a jó. Szerintem az a kóstólapult az még mindig nálunk eléggé fönt van, mert van olyan hogy ilyen száz termék is mindig föl van folyamatosan bontva.

Úgyhogy az talán az olyan, ami igazán odajössz és meg tud kóstolni. 

Fifika: Tehát a kóstólapult alatt te azt érted hogy ott tesztelhető likvidek vannak. 

Tasty Vape: Rendesen föl van, mert töltve a likvidek nullás alappal, vagy short-filek vagy long-filek most attól függ, hogy mikor pont mit kapunk tesztelnek, vagy mit teszünk ide.

De sokszor van az, hogy van long-file. És akkor 

Fifika: bejönnek ilyen kazánokkal, és ott kóstolgatják Nagyon sokszor. Vagy 

Tasty Vape: hozzák erdélyájukat, vagy hoznak kispodot is. Van aki úgy hozza már a kispodot otthonról kettőre, s eljön, és akkor csak főtölti. És akkor napfolyamán úgymond kóstolgassa. Főleg ilyen driptereknél, meg ilyen ami nagyon intenzív ízek, ott sokszor bele lehet olyanba szaladni, hogy most megveszed a 120-as flakont, és akkor nem ízlik, akkor meg még 120-at kijöntöd.

És nem, jössz megkóstolod, ízlik, ízlik, nem ízlik, akkor semmi nem történik, mert akkor nem vásárolod meg. 

Fifika: És ez nálatok még legális, hogy kóstoltatni lehet? De 

Tasty Vape: nálunk, én nem is tudom, hogy nálunk ami nem legális úgymond, az a 800 puf fölötti eldobható. Mert nálunk még a 800 slukkig, még ugyanúgy ezek, ami úgymond itt nálatok tiros elvártok ezzel még ezek, nálunk 800 slukkig van megengedve, vagy 2 millilitert A tártája lehet.

Charlie: Élelmetes náluk ez a náluk a jó elfbár van hozzánk, meg csak a rossz elfbár. 

Fifika: Én 

Tasty Vape: mondjuk ezen sokszor meglepődök, amikor itt bejönnek az üzletbe, és akkor mondják mert kell neki 12 ezer még a 15 ezer slukkos, meg ilyenek az nálunk is már tilos, és ugyanúgy sajnos tőlünk megy ez ki, mert Szlovákiáról vannak nagy kerek, akik ebben foglalkoznak, de ez van, valaki ezt Ezt így szereti hát most.

Charlie: De ha mit tudom is én valaki nem likvidért megy hanem készüléket szeretne, akkor nálatok mert ugye biztos tisztában vagy vele, hogy Magyarországon engedélyeztetési eljárás, meg eljárási illeték meg az anyám kínja, és benne van az a féléves diléj, hogy egy terméket behozol mondjuk akárhonnan. És azt te fél év múlva kirakhatod a polcodra.

Hogy nálatok ez hogy működik? Márhogy Szlovákiában? 

Tasty Vape: Nálunk 

Charlie: semmi. Fordítok közben, nem látjátok hogy bólogat értetlenül, mert nem tudja hogy mi ez a hülyesség ami nálunk megy. 

Tasty Vape: Nem hát nálunk ugyanúgy a HHC, a CBD meg ilyenek is azok is bizonyos szinten meg vannak engedve. Azért is most hoztam magammal is, van a sima egyhasználatos, a HHC és az a elektromorcigi.

Az is nálunk úgy van megengedve, hogy egyszerűen nincs rá rá úgymond tiltás. És olyan szinte van megengedve, hogy te úgy vásárolod meg, hogy gyűjtői célból akkor megvásárolhatod. Azt hogy te most ott megvásárolod, és otthon, amit csinálsz vele, az a saját privát dolgod. De gondolom igen, nálatok ebből megint csak így zűrő lenne Magyarországon, hogyha valaki is mit használ, vagy esetleg van, Ha jutna bizonyos szerveknek a fülükbe hú, mert hordják szalákiáját Van ha a CBD 

Fifika: is ilyen határeset.

Tasty Vape: Mondom nálunk még ugyanúgy a jézigi formában meg van engedve, ugyanúgy vannak ezek a CBD booster, az is úgymond még beletartozik, de ugyanúgy vannak komplet zacskóban magvak, van cukorka meg ilyenek úgyhogy gondolom magamban dobtam a kereszteket. Igen 

Fifika: De gondolom 

Tasty Vape: ezek is mind úgy vannak nálunk, hogy A THC ki van bomba belőle, úgyhogy ne 

Fifika: legyen 

Tasty Vape: az a nagyon nagy butik Az 

Fifika: uniós előírásoknak megfelelően nincs semmi ilyen plusz korlátozás, illetve gondolom hogy ti is odafigyeltek arra, hogy 18 évben.

Azt nálunk 

Tasty Vape: szigorúan. 

Fifika: Legyen, tehát hogy attól függőetlen, hogy nem vagytok trafikus 

Tasty Vape: Nálunk talán a boltba egyetlen egy hely, mert nem egy boltról tudok itt a környéken, és már úgy hogy parkán környéken, amik vannak akik simán a 18 év alattének eladja, mert úgy van vele, hogy sajnos eladja, mert pénze van belőle.

De nálunk boltba nem is. Nincs rá szükségem. Az ugyanaz, mintha nekem most 18 év alatti gyerekem volna, és a saját gyerekemnek biztosítom be, az szégyellje magát az, aki ezt úgy eladja pult alatt is akár. Nem. 

Charlie: De akkor te elkérheted a 

Tasty Vape: személyét? Én el is kérem. És nem, hogy én. Most, ha öten vagyunk a boltban, ha csak ketten vagyunk példa vagy kettő alkalmazott, őt nekik ugyanúgy a kutya kötelességük.

És akik bent dolgoznak nálunk, azt nem is fogja senkinek eladni. És sokszor ebből van az, hogy fiatalkorú bejön, és akkor kérek ezt és ezt. Bepróbálkoznak, jó, ellátósítok is, készíti neki a pultra. Szóval, ha 30-el bár kikért, ő mind a 30-et ki is teszi neki, és amikor jön fizetés az a dolog akkor van az, hogy akkor először személy, nem vagy 18, akkor szépen visszapakolja a pultra.

És akkor jönnek a savanyú szájézek, mert jaj mert amott eladják. Tessék lehet menni. 

Charlie: 30-el 

Fifika: pár. 30-el. Tehát én most kaptam infartust konkrétan 30-el. Azzal Magyarországot le lehet mérgezni. 30 darab elvállal. 

Charlie: Itt a NAV Merkur bevetési egysége. 

Fifika: Igen. Most röhögünk rajta de nálunk tényleg ez van, és nyilvánvaló, csak tényleg el szeretnénk…

Az irítséget látod az arcunkon. Igen, el szeretném oszlatni a hallgatóknak a A nem tudom én kétejét, tehát kétféle elfbár létezik a piacon, az egyik az, ami megfelel az uniós előírásoknak, és egyébként be van jelentve, és a másik pedig az, ami nem felel meg az uniós előírásoknak, és mondjuk nem 20 mg-a nikotin határ hanem 50.

Tasty Vape: Én nem tudom, én még ebbe is néha úgy kukacot látok, mert vannak, akik így ismerettségű körből, mert hogy weboldalon keresztül, vagy itt és ott vettek Azt az ötszázalékosat, vagy 50 mg-os elfeket, vagy akár pokorról ha beszélgettünk, vagy akár még ilyen gyártmány. Mink már kaptunk olyan mintát úgymond egy gyártóktól, akik bekinnálták hogy nem is szeretnék forgalmazni Szlovákiát területén, de nálunk se szabad, úgyhogy nem.

De a mintát úgymond megkóstoltattuk valahol illetővel, aki jött be, hogy megvertem ellét mert ő ötszázalékos a cív és akkor Adjunk neki ötösset. Na hát ha rendes ötösset megszívod, azt nem állod meg. Az út szakad ki a tüdőd mind a húzat. Úgyhogy ez, ami a fekete piacon van… A 

Fifika: nikotinsónál nem. 

Tasty Vape: Az, ami a fekete piacon szokott lenni, az öt százalékos szerintem ott simán ugyanúgy a két százalék át van csomagolva.

Ott a gyártok, főleg a kínaiak azok azt legyártsák, amire kéred. Most, ha te azt mondod, hogy a csomagoláson legyen ötös, akkor az lesz rajta. 

Fifika: Igen, az ömte a kínai, kínában rendelt az egyik ismerősöm rádiós magnót, és küldtek hozzá egy marék Sony, Panasonic, tudom én, akár milyen matrik, és akkor az pattintott fel, amelyiket szeretnéd, igen.

Charlie: boltban nálatok egyébként a Liquid mellett meg a jó Elfbar mellett vannak normál modkészülékek is? Nagyon sok, 

Tasty Vape: szerintem. Még inkább az üzletben. Azt mondtam hogy 3800 tétel vannak szába, ami a Mármint a készülékek, meg ilyen különböző dolgok, akkor szerintem ilyen 1000-1200 tétel az csak a modok, a tankok, meg ilyenek, a drip-tippek.

Ugyanúgy az, amit máshol vagy, amit megtalálsz weboldalon, egy webshopba, az ugyanazt megtalálod a boltba is. Úgyhogy neked elvileg úgymond sokszor fölösleges rámenni a webre, mert az az idő, amíg te böngész, amíg válogatod dolgaid, az alatt idő alatt beballagsz a boltba, és megmutatod ezt és ezt és ezt szeretném, és boldogan hazamész.

Charlie: Meg kell néznem milyen messze van. Párkány? Párkány, mert biztos közelebb van, mint Bandorf. Azért 

Tasty Vape: mondom, hogy a 3800 tételnél most kábel tártunk, amit tudom, hogy nyilván benne van a kasszagépbe. Úgyhogy az a 3800 tétel az nagyon sok, és biztos hogy minden kütyű benne van minden egyes aroma, minden egyes dolog, de ember így belegondol, 2500 tétele indultunk első nap, amikor nyitottuk a boltot.

Csak az, hogy a piac ennyire nyílik meg, ennyire megy a újítás. Nekünk már sokszor rosszul vagyunk tőlük hogy jön egy új készülék Még meg se kaptuk de már kiadtak ugyanabból a készülékből még egy újabbat még egy pluszt. 

Charlie: És mindenki 

Tasty Vape: már azt kérdezi, hogy és a pluszból jött, hát de még ez sima se jött ki.

Még meg se kaptuk a nagykerből, és már mikor jön meg a plusz 

Charlie: Emlékezz vissza a kínaiak mikor küldték a szarjaikat, ott is ez volt. Mire megérkezett? Mire megérkezett addigra újabb volt a 

Fifika: piacon. 

Charlie: Újabb volt a piacon. Igen. De az engem még mindig érdekel és mozgatja a fantáziámat, hogyha te nem párkányban lennél, akkor mennyivel lenne másabb a díl.

Tehát hogy értem én azt, hogy nem esett vissza a forgalmatok, de hogy arra vonatkozóan vezettek-e valami nyilvántartást, statisztikát hogy… Magyar-szlovák arány a vásárlók között A vásárlók 

Tasty Vape: között azt szerintem ilyen 90%-a inkább a magyar vásárlók. 

Charlie: Aha, érdekes. Hát nem érdekes közel van párkánypárkány.

Itt 

Tasty Vape: nem is a szlovákia területén még ez a vép rész ez annyira nem dübörög, mint Magyarországon. Most akinek van egy kis esze, akkor inkább átmegy vépre, dohányról úgy mondjuk. Akkor akarok egy kicsit spórolni is, mert nagyon sok olyan dohányzós bejön már a szlovák állampolgár is, hogy bejönnek mert ő a cigit szeretne.

Mivel, ha mi dohányterméket nem árulunk, akkor jó, akkor vesz valami egyszerűt kis ilyen 15 euróig, és ami egyszerű likvid, úgyhogy úgy mondom ilyen legolcsóbb készülék 15 eurónál kezdődik Ilyen g-krép, akármilyen kis ezek a kezdő kis csomagok, plusz hozzá valamilyen likvid, az ilyen 4 euró körül, 4,50 körül vannak már nikotinsok, úgyhogy ha azt hiszem 20 eurójé, már egy kezdő csomagot tud venni az ember És mennyi 

Fifika: a cégé nálatok?

Tasty Vape: Nálunk a Dohan termék az ilyen 5, azt hiszem úton vagy ilyen 5,20, meg ilyen 5,80 euró körül van. Az 

Fifika: 6,24, 24. 24, tehát annyi mint nálunk kb. 

Tasty Vape: Már kettőzer forint körül van plusz-minusz egy csomag. Lehet hogy 4,84 is van, de ezek a ilyen… 

Fifika: Tehát akkor gyakorlatilag 20 euró, az 4-4,5 doboz cigi. 

Tasty Vape: A 4 doboz cigi áram, ezt már egy kezdővé egy szondert például 4 napi 

Fifika: cigit gyakorlatilag.

Tasty Vape: Hát úgy, amit szoktak vinni, úgymond ilyen kis kékvét, például szondert, 10 milli nikotinsóval, azt úgy én mindig abból is táplálkozok, ahogy emberek hozzák vissza úgymond mi az, tapasztalataikkal, és úgy olyan 4-5 naponta ha aki vesz egy 10 milliset, például ilyen 4, ilyen max. 5. nap után jön megint visszavenni egy másikat.

Úgyhogy elvileg ilyen négy-öt napig tart. 

Fifika: És mennyire maradnak mellette? Tehát hogy mennyi az olyan tud, aki egyszer vett és soha nem jött Az, aki kis 

Tasty Vape: podot megveszi, az többnyire mellette marad addig, amíg el nem kezd, úgymond, ez a kifejezés ez orba szájba folyik. Hát igen, és olyankor jön az, hogy eligazítsuk, vagy egy likvid sűrűségen, mert nagyon sokan úgy vannak vele, hogy ő vesz 70-30-as folyadékot, vagy alapot, de nem nézik hogy 70 végé, 30 pégé, vagy fordítva.

Ők azt hiszik hogy most a 70-30 tök mindegy azt mondták, hogy 70-30 legyen, tehát csak sokszor beleesnek abba a dologba, hogy 70 pégét vesz, és 30 végét. És akkor jön az hogy folyik neki a kis pod. És olyankor vagy az van hogy először az a útbaigazítás, hogy akkor most cseréljünk, akkor 70-30-ra átmész, hogyha van olyan podot, hogy picit jobb nagyobb, Bírja azt a 70-30-as arán, akkor változtanássanak aki nem akkor marad 50-50-né, de sokszor ez van, hogy kispoda elkezd neki folyni, és akkor inkább áttér a cigére, merül neki, arra nincsen kedve, hogy én most játszogassam vele.

Szlovákiában sajnos ez van, hogy emberek nincsenek annyira útbeigazítva, mint itt Magyarországon. Nálatok, Magyarországon azért jobb tudod. De itt kiigazítjuk Jobb volt, igen. Na de azt akárhogy is veszünk nálunk is például a csatornánkon, ami van a Youtube-os csatorna ott is a Pol meg Zoli csinálja róla videókat.

Most én nem azt mondom hogy egy nagyon nagy útbeigazítás, de biztos hogy embereknek tud segíteni sokszor abban, hogy mit hogyan használják, milyen keverék, meg ilyen dolgok. De nálunk Szlovákia még erre sincs úgymond az ember aki ezt csinálna. Most 

Charlie: megcsinálom én, megcsinálom én ezt hogy feliratozzuk 

Tasty Vape: szlovákra Nevet mondtam, tudod de nálunk ennek nincs olyan kultúrája.

Nálatok ha azt hiszem akkor szerintem itt a 80 százalék embere talán vagy én érzem úgy hogy 80 százalék emberek vépel Magyarországon. 

Fifika: Ezt te érzen.

Tasty Vape: Annyi nincsen?

Fifika: Hogy mondtad,

Tasty Vape: hogy 80%-a vépelhet? A magyar… Ha megyek is az utcákon, akkor nagyon sok vépelt látok. Mi még pontosz, 

Fifika: hogy nagyon kevesebb. 

Tasty Vape: Kevesebb?

Charlie: Még 

Tasty Vape: mindig inkább 

Charlie: a dohány. Mennyit jártál át ide mondjuk 10-15 évvel ezelőtt? 

Tasty Vape: Hát akkor, azért, hogy én ezelőtt nem néztem ezt a vépelését. Most 10 évvel ezelőtt ha megkérdeződ, hogy mennyi vépelt láttam bevallom neked, hogy én akkor azt a részét nem néztem Nem voltam benne ebben a világban.

Nem tudok neked erre úgymond választani, hogy hogyan néztem. De most, jó, nálatok most ez van, hogy mindenki félként használni, mert jaj jaj mert… Hát 

Charlie: szerintem az abszolút nem. Ami most nálatok van, azon a folyón, mi egy ilyen 14-5 éve mentünk keresztül. Tehát akkor még lehetett ez az igazi vadnyugat volt.

Fifika: Aztán 

Charlie: nálunk a vadnyugat még be se 

Tasty Vape: indult. 

Fifika: Nyolc éve gyakorlatilag itt elkezdték leépíteni a vépelést, és most nálatok azért van annyi magyar vásárló, mert nálunk gyakorlatilag a trafikba nem lehet kapni ízesített likvídet, tehát nikotinna. És még abban sem vagyunk biztosak, mert a törvény elég kétfelé beszél, hogy lehet-e nikotinmentes ízesített a trafikba.

Mert ha az se lehet, akkor gyakorlatilag semmit nem lehet. Tehát a 20 mg-os boosteren kívül semmi 

Charlie: Tehát én például ezért járok át Pandorfba. Amikor arra járok, akkor ez van mind nálatok is, hogy bemegyek a boltba is. Igen, igen. Ki kell mennünk. Csak neked Dócz, tól viszonylag messze 

Fifika: Beáldozzuk egy podcast adásba.

Hát 

Tasty Vape: beszélj meg a hallgatókkal. Egyébként nálatok… Tizedikén Pancili napi lesz, úgyhogy második éve vagyunk. Milyen tíz Augustus? Jó, augusztus igen. 

Charlie: Augustus tíz. Szeretném jelezni augusztus hetedikén születés napom van. Neked is mondom neked is mondom, hogy a bolt egyébként az mikor van nyitva? Hétköznap hétvégén?

Mert ugye hogyha valaki vidékről megy… Hétköznap 

Tasty Vape: kilenc órától este hat óráig van, és hétvégen szombaton vagyunk csak úgy hogy kilenc órától három óráig. Az is teljesen vállalható? Teljesen. Vasárnap nem, mert… 

Fifika: Hát vasárnap sem kéne legyen nyitva. 

Tasty Vape: Mert nem. Tavaly voltunk úgyhogy hétköznap voltunk 8-ig is, de nem volt neki értelme, mert az, hogy nagyon sok fiatal jött ezek a úgymond ez az elvbáros, ez az elvbár része, és annyira úgy nem…

Hiába áruljuk, hiába van nálunk üzletben, annyira azért nem támogassuk ezt a részét, hogy a fiatalok annyira tolják. Úgyhogy… Mink akkor is egy v-bolt vagyunk nem elbár nagy kett. 

Charlie: Jó hát nagyon szépen köszönjük, hogy eloszlattad a kételjeinket meg azokat a dolgokat, amik nem voltunk képben, hogy működik ez nálatok.

És akkor találkozunk valamikor nálatok. Megnézzük már magunknak ezt a voltot mindenféleképpen. Nagyon szívesen választok Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Na, ennyi lett volna, és most már benned is volt idő hogy leül lepedjen, szóval mik a meglátásaid vagy az észrevételeid ezzel kapcsolatban? 

Fifika: Én ugye nem most hallottam róluk először, de nekem ami a legszimpatikusabb az az emberi Hozzáállás, ami az egész sztori mögött van.

Egy rettentően nyitott ez egy ilyen ma már elcsépelt szó, de tényleg tehát hogy a szemedben néz amikor beszélsz vele, nem kapkod, nem ideges, nem tudom én ilyen pörgős ember ők végigjártak egy elég nehéz utat, és annak a végén lett az, hogy jó, hát akkor csináljuk ezt mi, és ne másoknak bazseváljunk, és ebből egy, hát illetve a vép szeretete Is közrejátszott, és ebből egy tényleg egy olyan webshop született, amelyikbe bármikor nagyon szívesen betér az ember.

Egyébként tervezzük, hogy elmegyünk, így podcastként is, és szétnézünk, és ott szeretnék egy jó kávét meginni miközben vidáman kóstolgatunk, ugye? 

Charlie: Igen. 

Fifika: A bolton belül. A bolton belül Ez egy nagyon fontos… Tabálom a kereszteket 

Tasty Vape: közben. 

Fifika: Nagyon fontos kérdés vagy hát feltétel, És nagyon jó volt hallani őket, vagy őt nagyon jó volt hallani őt, hogy hogyan építették föl, mennyire nem azok mozgatták a szándékot, meg az egésznek a fölépítését, amit másoknál látni, vagy látunk, én is, te is, és az a végtelen alázat.

Én jobbat nem tudok erre mondani, hogy az a végtelen alázat, amivel a boltjuk, A vevőik, a készlet, ami van, hogy ott nem egy darab van semmiből, ha kettőt akarsz venni akkor kettőt veszel, ha ötöt veszel ötöt veszel, van megötte raktárkészlet, én már nem is tudom hányfél áru. 3500. 3500, tehát hogy valami elképesztő mennyiségű választékről beszélünk, amiből van, tehát hogy nem egy darab, és ezzel találkozok egyébként manapság nagyon sokszor hogy megrendelek egy RAM-ot mondjuk a számítógépbe, és az szar, és hát ugye Isten adta jogom hogy visszaküldjem, mert nem működik, és azt mondja nekem az általam nagynak gondolt webáruház, Charlie, nincs belőle több.

Charlie: Érted? Nem tudja kicserélni. Ha annyit a magánéleti részhez hozzáfűszhetek hogy ugye mondtam hogy vége van a csapszagának. Na, hát úgy van vége, hogy megrendeltem. Ami azt jelentette, hogy ugye azt mondták hogy külső raktáron, mert hát nem tartanak ilyen összegű csapokat gondolom raktárkészleten, szerinted egy csapról meg a vízszűrőről beszélünk.

Hát mikor fog hozzájuk beérkezni Fifika? Hát nem azt mondom hogy mint egy autónál 4-6 hónap hanem azt írták hogy 4-5 hét.

Fifika: Csárli, tehát hogy itt senki nem tart már raktárkészletet. Tehát hogy ettől lesz nekem ilyen égnek álló hajam, és akkor ránézel a szállítási dátumra, mi van? Na, nekem is azt mondták hogy 

Charlie: augusztus 21, de akkor igazából még csak ők készletezik, még onnantól akkor egy-két-három nap. Ó, mondom, ja és utána jött a díjbekérő, meg nekem is ment a telefon, hogy ugye, tehát azt nem gondoljátok hogy én most egy hónapra így meghitelezek nektek x százezer forintot, tehát hogyha majd azt írjátok hogy itt a termék nálunk, akkor mondom ha időm van, bemegyek, vagy majd akkor utalok és akkor utána hozzátok ki.

Persze persze természetes. Na, legalább ennyi előnye van a dolognak. Ez csak egy ilyen kis intermedzó volt így a raktárkészletben Körbe kitérő. 

Fifika: Na, és neked mik voltak a benyomásaid? 

Charlie: Voltak olyan termékek, amiket itthon nem lehet kapni És nem elektromos cigarettára gondolok. És Attila barátunknak, meg a testvérének úgy láttam hogy nagyon ízlettek ezek a területek Bejött, bejött.

Tehát én még embereket így zselés gumicukortól 

Fifika: röhögni nem láttam. 

Charlie: Jó 

Fifika: pofa volt, by the way. 

Charlie: De azért akarok én kilátogatni személy szerint mert az old, tehát a tipikus ezek a… EDC cuccok, amiket én használok, az igénytelen modok, azok nagyon ütött kopottak. Nekem ez a lux nem, nekem se, neked se váltotta be a hozzáfűzött reményeket, úgyhogy valami ilyen egyaksis modot, amit tényleg ilyen nem azt mondom hogy nem vigyázok rá de hozom-viszem egész nap mindenhol azzal rohangászok, egy olyasmit vennék, meg azt néztem egyébként hogy a Liquidnek is jó illata van, amit nyertem, úgyhogy megnézem azokat a short filleket mondjuk Liquidben annyira nem vagyok kényszerítve semmire, hiszen ha már nem van minden van, és akkor már baj nincs ugye, és

szimpatikus volt nagyon a Értem én, mindenki a piacról él, meg egy társas vállalkozásnál nyilván nem mondhatom azt neki hogy nem én, hanem más se, hogy figyelj már, ne adjál valamit ötször annyiért, de hogyha ő meg kijelenti, hogy hát én adhatnám ezt ötször annyiért is, de miért adjam, hiszen nem csak az a célom vele, de hogy a vállalkozásunk megéljen, a vállalkozásunk megél, köszönjük szépen, hanem hogy azokat az embereket is hozzá segítsük ahhoz hogy mondjuk leszokjanak a cigarettáról, akik mondjuk egy ötször annyiba kerülő árcédul esetén azt nem tennék meg.

Azt mondja hogy kisebb marzsal, de így is meg tudunk élni köszönjük szépen, és tényleg láttad a boltot, nem volt csúnya, nem volt kicsi a pult az rogyásig volt termékkel. Mindenből egy 

Fifika: van kitéve, és az tényleg durva volt. 

Charlie: Hát igen, mert ő nem értetlenül nézett amikor mi mondtuk hogy nekünk azért az a fél éves engedélyeztetési gap, ami benne van, azért az sokat számít, de igen, hát náluk ilyen nincs.

Meg náluk nem is robbant még akkorát az el-cigaretta piac, de azt megjegyezte egyébként, hogy igen, hogyha… Tehát náluk annyira nem lehetett kimutatni a visszaesést a távértékesítés és a hagyományos boldi vásárlás között viszont azt el tudja mondani, hogy a náluk boldban személyesen vásárló embereknek a nagy része magyar anyanyelvű.

Értse mindenki ahogy akarja. És köszönjük szépen pártunknak és kormányunknak, hogy a csilingelő adóforintokat nem itthon költi a magyar, hanem átváltja euróra most már, mert nálunk is euró van, tudod, a hanyatló nyugatpályadáját követve. Átváltjuk az euróra, és ott költjük el a megkeresett pénzünket. Közben itt Kobra írta hogy kedvet kaptam hogy megnézzem.

Hát szervezzünk akkor egy ilyen telekocsis fuvart, mindenki jobban jár Én azt mondom. 

Fifika: Jaja. Egy egészen hosszú délután tehet tudnánk ott tölteni szerintem. 

Charlie: Igen, azt mondták hogy hétfőtől péntekig valami este nyolcig megőrülök. Nem emlékszem pontosan, de az adásban, vagy csak a felvételen hallatszott, de hogy szombaton is nyitva vannak, egy hat órát, azt hiszem kilenctől háromig, úgyhogy a lehetőség adott, meg fogjuk nézni, aztán beszámolunk nektek hogy milyen mennyivel másabb úgy vásárolni, hogy nem fantázianevekből kell megfejtenetek hogy milyen íz az a a mit tudom is én, a boszorkány csókja, meg a tököm tudja hanem az tényleg van ott és meg tudod kóstolni, mert mondta is, hogy eladhatnánk úgy is, csak akkor lehet hogy egy többet nem jönne, másrészt meg, ha meg tudja kóstolni, és rájön, hogy ez nem ízlik, akkor nem dobod ki az ablakon x eurót, hogy megvegyen olyan valamit ami nem ízlik neki, költi másra a pénzét, és két slukjába került ott mondjuk.

Fifika: Hát olvasgatom a Google-on a hozzászólásokat. Azért az valamit elárul, hogy 4-9-es értékelési átlaga van az üzletnek. 204 vélemény után tehát nem azon tólt hogy 5 darab vélemény Igen, anya apa, a fia, a barokonok. Igen igen, igen. És hát itt ilyenek vannak A Kleak alappal nagyon felkészült a hely. Kedves segítőkész kiszolgálás vagy egy órát válogattunk.

Kézbe lehet venni a kiszemelt terméket, megnézni ismerkedni vele. Abszolút nem bántam meg, hogy utaztunk 100 plusz kilométert hozzájuk. Ja, és ajándékot is kaptunk. És pont ez volt, amiről beszélgettünk hogy… Hogy egy egész másként állsz hozzá valamihez, hogyha a kezedbe foghatod. Mert a fotó alapján nem tudod eldönteni hogy az kicsi nagy könnyű, nehéz, milyen stb.

Az ízekről meg ne is beszéljünk. Tehát ez volt nekem az egyik ilyen nagyon szimpatikus mondata részéről. Hát hogyha valami neked nem tetszik akkor azt ne szívjad. Tehát ott van bekeverve, kóstold meg. 

Charlie: Ha 

Fifika: tetszik akkor elviszed. Ha nem tetszik akkor nem viszed. Tehát hogy úristen, nem is tudom mit mondtak, hogy 300 féle íz van nekik ott a kóstolópultba.

Charlie: Hát nem tudom Fifika de engem ez… Visszarepített tíz évet az időben. 

Fifika: Óriási nosztalgia faktor szerintem hogyha oda kijutunk egyszer, és mindenféleképpen meg kell néznünk. Tehát ez 

Charlie: tuti 

Fifika: fix. 

Charlie: Attilának viszel gumicukrot, ő is el lesz Szerintem Attila hamarabb kimegy. Jaj, na jó van. Fifika, van valami audio-vizuális élményed?

Fú, 

Fifika: figyelj én még mindig nézem az Apple TV-n ezt a ártatlanságra ítélve. 

Charlie: Igen? 

Fifika: Nagyon jó, tehát hogy tudod, az országúti diszkós csávónak a sorozata Igen. Nagyon jó, plusz ugye megy a Skyon, a bosszú állókból az íjjász gyereknek a sorozat, akit a saját hókotrója ütötte most a télen. Igen, neki van a Kingston polgármestere, vagy nem tudom valami ilyesmi címe van.

Harmadik évad, fú, zseniális megint. 

Charlie: Jeremy 

Fifika: Renner egyébként. Igen, eszméletlen jó az is. Nagyon tetszik. Hát hál Istennek vége van ennek az undorító Barbie Star Wars sorozatnak. Az összes Star Wars rajongó ismerősöm romokba hever. Hogy bírták ezt összehozni nem tudom, de ilyenkor mindig eszembe jut a George Lucas-nak az a mondata, hogy egyetlen egy dolgot bánt meg életébe azt, hogy eladta a Star Wars-t a Disney-nek.

És azt kell mondanom, hogy igaza van. Úgyhogy nagyjából nekem ennyi. Nekem meg ennyi 

Charlie: se. 

Fifika: Se. Na hát 

Charlie: akkor az gyorsan 

Fifika: befejeztük. 

Charlie: Jó van. Találkozunk akkor Jövő héten Jövő héten pedig Egy másik riporttal jövünk, akit érdekel a modokvilág a kézzel készült modok, famodok, azok tartsanak akkor is velünk, és mindenféle linkekért pedig nézzétek meg a show notes-ot a weboldalon.

Nagyon szépen köszönjük a figyelmeteket, kitartást a héten, jön a lehűlés, jövő héten találkozunk, sziasztok 

Fifika: Egy élmény volt, sziasztok

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #466 – Fa mod? Jöhet!

Lezárjuk a monstre GFN elemzésünket a harmadik etappal, és egy hazai modkészítővel készült beszélgetést is …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!