BREAKING NEWS

Tények és tévhitek – mi igaz?

Aki gondolkozik azon, hogy leszokik az analóg cigarettáról, rengeteg kérdéssel, tévhittel szembesülhet a tájékozódás időszakában. Sajnos nem mindegy milyen forrásból szerzi az ember az információit… Ha rossz embert kérdez meg a bizonytalan “felhasználó”, minden esélye megvan rá, hogy nem átszokni fog elektromos cigarettára, hanem teletömik olyan butaságokkal a fejét, mint, hogy a nikotin rákkeltő, az e-liquid mérgező, és ennek számtalan variációja. Vegyük sorra ezeket.

 

A nikotin rákkeltő

Téves! A nikotin nem rákkeltő anyag, ilyen hatását még semmilyen vizsgálat nem mutatta ki. A cigarettában megtalálható még közel 4000 (négyezer!) káros összetevő, amelyből ~40-ről egyértelműen kimutattak már rákkeltő hatást. Ez egy szerves vegyület, mely a dohányon kívül megtalálható számos növényben is ( burgonya, paradicsom például ).

Az elektromos cigaretta már egy patronja is tartalmazhat halálos dózisú nikotint.

Nem igaz. Az eleve töltött patronokkal forgalomba kerülő elektromos cigaretták töltési űrtartalma 0,2ml. Ebbe kellene belezsúfolni kb. 40-50 mg nikotint, hogy enyhe mérgezési tüneteket okozzon. Az akár aluljárókban kapható patronok messze nem tartalmaznak ennyit. Ráadásul ilyen töménységben erősen csípős, rendkívül irritáló lenne, ami azt eredményezné, hogy az érintett útálkozva dobná el. Ide tartozik még, hogy a ~40mg (testsúlyfüggő) nikotinnak egyszerre kellene a szervezetbe jutnia ( A nikotin felezési ideje a szervezetben 2 óra és a halálos dózis 50 mg / testkilogramm! ).

Az elektromos cigarettában is van nikotin

Az elektromos cigarettában nincs nikotin. Maga az elektromos cigaretta nem más, mint egy akkumulátor, egy kapcsoló, egy izzószál, egy tartály, illetve valamilyen készség, amelynek feladata a tartályban található folyadékot az izzószálra vezetni. Lehet a folyadékban nikotin, de nem követelmény!

Az elektromos cigarettával hatékonyan le lehet szokni a dohányzásról

Ez épp olyan elhatározás kérdése, mint letenni a cigarettát. Soha nem mondtuk, hogy ez leszoktató eszköz! Ez a dohányzás egy sokkal egészségesebb kevésbé káros alternatívája. Leszokás helyett sokkal szerencsésebb az átszokás szó használata.

Az elektromos cigaretta káros az egészségre

Természetesen károsabb, mintha csak tiszta hegyi levegőt lélegeznénk be, de sokkal egészségesebb, mint a hagyományos cigaretta, hisz ahogy fentebb is írtam, nem tartalmaz közel 40 karcinogén ( rákkeltő ) vegyületet, és nem 4000 összetevője van egy liquidnek, hanem mindössze növényi glicerin, propilén glikol, aroma, és ha szükségünk van rá, akkor nikotin. Ez 4. A károsság ez esetben mindössze a nikotinra korlátozódik, de hangsúlyozom, a nikotin nem rákkeltő anyag.

Az elektromos cigaretta használó esetében nem szabályozható a nikotin bevitel szemben a nikotinos rágóval és tapasszal

Nem igaz. Az e-liquid folyadékokban a nikotin egyenletesen keveredik el. Használat során a bevitele a használat módjából egyenesen következik. A tapasszal ellentétben, amiből a bőrbe szívódik a nikotin. Ha a tapasz túl erős és szédülünk, fáj a fejünk a túladagolástól, a tapasz eltávolítása nem fog azonnal segíteni, mert a kezelt bőrfelület már telítve van nikotinnal! És az e-cigivel mi a helyzet, ha már nem esik jól? Nem szívod tovább és pont.

Reális veszély, hogy akár gyermekek rászokhatnak az elektromos cigarettára, annak ízesítése miatt

Ez nem reális veszély, hanem feltételezés, ráadásul annak is erőltetett. Ugyanis nincs tudomásunk róla, hogy a gyümölcs, vagy mentol ízesítésű nikotinos rágóra ugyanezen gyermekek késztetést éreztek volna rákapni. Ráadásul az elektromos cigaretta első lépésben több ezer forintos befektetést kíván, ami egy kíváncsi gyermek számára aligha reális befektetés szemben pl. az 500-1000 forintos cigarettával. Egy valamire való szaküzletben 18 év alattiakat nem is szolgálnak ki. Mindemellett 2014 decemberében zárult kérdőívünket összesen több, mint 1.500-an töltötték ki, és 1% alatt volt a 18 év alatti válaszadók száma, ami bőven hibahatár alattinak mondható.

Az elektromos cigaretta akkumulátora felrobbanhat

Na ez az állítás pont igaz. Felrobannhat. Mint minden hasonló akkumulátor, akár a mobiltelefonunké. Ehhez csak néhány más feltételnek kell még teljesülnie – melyet a villamosmérnökök pontosan tudnak. A hírekben terjedő esetben nem “gyári” akkumulátor robbant el, hanem házilag barkácsolt, vagy épp beleesett egy korsó sörbe, vagy nem gyári töltővel töltötték. Itt is igaz, hogy egy kiragadott példát nem lehet alapul venni.

Az elektromos cigaretta patronjában dietilén-glikolt fedezett fel az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA

Az állítás igaz. A számos vizsgálat közül egy alkalommal, 2009-ben, a 18 különböző minta egyikében. 2007-ben fogkrémekben is talált ilyet az érintett hatóság. A dietilén-glikol egyébként a normál cigaretta egyik ismert adalékanyaga, amelyet a dohány nedvessége megtartása érdekében kevernek hozzá.

Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között.

Nem igaz. A legújabb vizsgálatok pont ezzel ellentétes eredményeket hoztak. Az egyetlen bizonyítottan káros anyag maga a nikotin, ami nem szükségszerűen alkotó része az elektromos cigaretta liquidjének ( Nem az elektromos cigarettának, mert abban semmi ilyesmi nincs ).

Egy vizsgálati anyag letölthető ide kattintva:

Tanulmány letöltése (pdf)

 

Természetesen lehetne folytatni napestig a sort, de minden kérdésre képtelenség válaszolni. Kimaradt valami? írd meg kommentben, válaszolunk rá!

Sok kérdést megválaszolunk a Wiki-ben is, érdemes megnézni ott is!

 

 

 

patreon_below_ad

Szerző: Charlie

Aktív vaper, a MOD-ok, tankkazánok és hatalmas gőzök szerelmese. Aktívan készíti 2 másik harcostársával a Párásító podcast című rádiónovellát. Szabadidejében (amiből nem sok van) erős autókat bámul, videókat vág, és végeláthatatlan kütyübuzériáját próbálja kielégíteni.

Ez is érdekelhet

e-liquidek

Liquidekről röviden

Az e-cigaretta gőzképző üzemanyaga a liquid. Összetétele nagyon egyszerű propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), …

7 hozzászólás

 1. A “kimaradt, de szerintem lényeges lenne” – témában:

  Több esetben is amikor dohányos ismerősökkel, munkatársakkal kerül ez szóba, elmondom, hogy azért kevésbé káros, mert az analóg cigi kb 40 kárreltő anyagával ellentétben itt semmi se káros csak a nikotin, ami nem is rákkeltő..
  Talán ezt el is hiszik nekem, de utána valaki mindíg feldobja, hogy a másik 3-mal mi a helyzet?
  Oké, a PG-t, VG-t letudom, de aztán valaki mindíg beleköt az aromába, hogy dehát az biztosan károsabb mint az analóg..
  Erre max annyit tudok mondani, hogy az analógban is van aroma, (tudtommal legalábbis ezzel biztosítják, hogy egy ma vettX márjákú analógnak pont olyan íze legyen mint az összes eddig legyártott ugyanolyannak), de ezzel elindul a “szerinte pedig az ecigi aromája is legalább olyan káros” -lavina és b@szhatom az egészet…
  Nincs mivel tovább érvelnem.
  Tudnátok erre valami segítséget adni, akár itt a “Tények és tévhitek” cikkben?

  • Hali!

   Javasold nekik, hogy iratkozzanak fel a hirlevelre, hetek alatt kikupaljuk oket a temaban. 😉
   Liquid fronton is lesz hamarosan bejegyzes a sorozaton belul.
   Maganvelemeny: aki ennyire ellenkezik, azt nem kell “meghitteriteni”, nem is akarja igazabol.
   Zavard el oket a wiki fele itt az oldalon, ott is sok hasznos kerdest osszeirtunk!

   Egyebkent ha azt irja, hogy az aroma BIZTOSAN karosabb, mint a cigi, kerdezz vissza: honnan tudja?
   Ecigitol meg senki nem halt meg, az analogrol ezt nem tudjuk elmondani. Mindenesetre a mai podcastben kiterunk a kerdesed ezen reszere is, koszi!

   Mondd nekik, hogy egy dologgal biztos tobbet sziv az analogban: marhahugy. Merthogy az is van benne.
   Marhahugyos liquid ellenben nincs. 😉

  • Kicsit faragtam rajta, csekkold. 😉

   Ez a dohányzás egy sokkal egészségesebb kevésbé káros alternatívája.

   Illetve megemlítettük a podcast során is: http://ecigitesztek.hu/2015/03/19/podcast-056-a-ragasztosfiu-esete-a-ketdimenzios-moddal/

 2. Marhahugyos liquid ellenben nincs.
  ic vrong vi hev in rassa, lájk rebitpisz, end dö fémösz berpisz lekvid 🙂

 3. Csak egy apró megjegyzés. Én úgy tudom, hogy a nikotin halálos dózisa valahol 0,5-1mg/testkilogramm körül van, így a cikkben említett 50mg már önmagában halálos adag. Vagy rosszul tudom?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?