BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Tisztítás, karbantartás

Kezd mindenki nagyon okos lenni, reméljük nyomon követtétek idáig a sorozatot. Tisztában vagyunk már azzal, hogyan és mit kell használni, mit szívunk, de a sok szívásban néha-néha azért a karbantartásra is kell időt szakítanunk, és nem csak azért, hogy ragyogjon a fém, mint Salamon tök…életessége, hanem, mert a szemünkön kívül a villamos vezetésre is igen jó hatással lesz, ha nem vagyunk restek, és rendszeres időközönként rászánjuk azt a fél órát. Természetesen a MOD-ok mellett a kazánokat, patronokat is illendő rendbe tenni, erre a végén térünk majd ki!

Első és legfontosabb dologként tisztázzuk miért is van arra szükség, hogy tisztítsunk egy fémdarabot.

Nem jó az úgy? Ki sem viszem itthonról….

Nem, nem jó. Nem a közönségnek kell megpucolni, hanem azért, hogy elősegítsük a töltések minél szabadabb áramlását. Nézd meg a készüléked most! Látsz rajta piszkot? NEEEEM? Ne kamuzz, puha az orrod! Tegnap takarítottad? El kell, hogy keserítselek, akkor is van rajta legalább egy kis oxidréteg a csatlakozókon. Nem azt mondom, hogy naponta takarítsd, de hetente-kéthetente illendő elővenni a rongyot, és chip spray-t. Minimum. Mindenhol, ahol fém a fémmel csatlakozik (menet, rugós érintkező), veszteség lép fel. Minél elhanyagoltabb, koszosabb a készüléked, annál több. Honnan fogod ezt megtudni?

 • A menetes csatlakozásoknál jobban fog melegedni a készüléked
 • A megszokott időnél kevesebbet fog bírni az akkud, hisz a melegítéshez is kell valami. Nem, nem gáz, nem is tüzifa. Na mi? Igen, energia.  Azt meg honnan fogja venni? Jól gondolod, az akksidból.
 • Nem fog olyan intenzív gőzt adni a készüléked. Mintha kicsit gyengébb lenne. Igaz?!?!

A takarítás fázisai az én esetemben Mecha mod esetén

 • Alkatrészeire szedem a készüléket. Teleszkópos MOD, vagy olyan készülék, ahol több darabból áll a test, mindet elemére tekerem.
 • Ultrahangos mosóban minden darabját “kirezgetem”. El sem tudja az ember képzelni, mennyi kosz/por bele tud ülni az apró résekbe… Nem szükséges speciális folyadék, de ezt már podcast alatt sokszor kibeszéltük. Tökéletes a desztillált víz is.
 • Szárazra törlés
 • Kontakt spray-vel befújom a meneteket, érintkezőket, majd rongy segítségével kitörlöm. Ezt addig ismételgetem, míg a törlőrongyon nem látszik újabb szürke fémszínű kosz.
 • A réz érintkezőket Sidol segítségével megszabadítom az oxidrétegtől. Ennek hiánya esetén a fogpaszta is tökéletesen megfelel! Ha ez sincs, akkor KONTAKT 60 spray segítségével tudjuk eltávolítani az oxidréteget.
 • A meneteket NOALOX-al bekenem. Fontos: Ez nem csodaszer, koszos/oxidált érintkezések esetén semmit nem ér.
Egészségügyi figyelmeztetés rovat: Nem kézzel, fültisztító pálcával kenjük a menetekre! Ha bőrre került, szappanos vízzel mossuk le.

A takarítás fázisai az én esetemben Elektronikával rendelkező mod esetén

 • A lehető legjobban szétszedem (gy.k.: akku záróelemet, illetve ha a felső csatlakozója hibrid csatival rendelkezik, azt is széttekerem)
 • Ultrahangos mosóban az akku záróelem darabját “kirezgetem”.
 • Szárazra törlés
 • Kontakt spray-vel befújom a meneteket, érintkezőket, majd rongy segítségével kitörlöm. Ezt szintén addig ismételgetem, míg a törlőrongyon nem látszik semmi kosz.
 • A meneteket itt is NOALOX-al bekenem.
 • A cső belsejében található + érintkezőt egy hosszú hurkapálcára tekert, kontaktspray-vel vagy alkohollal átitatott vattadarabbal megdörgölöm.

 

Vizuális típusúak nézzék meg Bleki videóját a MOD tisztításról.

 

Kazánok, patronok tisztítása is hasonlóképp zajlik. Azt itt nem sorolnám fel, hogy mikor, hisz ti látjátok mennyire piszkos a kazánotok, mennyire ette be magát a levegőlyukakba adott esetben a liquid, ami mint egy levegőszűrő, minden apró, a levegőben szálló port magához fog kötni. Alapesetben én havonta-kéthavonta (attól függ melyik kazán. Ha kijárós, sokat használós, értelemszerűen gyakrabban) szétszedem őket, és a következő listát pörgetem le.

A takarítás fázisai az én esetemben kazánok esetén

 • Alkatrészeire szedem a készüléket.
 • Ultrahangos mosóban minden darabját “kirezgetem”.
 • Szárazra törlök minden alkatrészt. Valóban szárazra! Ne blicceld el te sem, nem akarod, hogy rövidzárra izzíts.
 • Kontakt spray-vel befújom az 510 csatlakozót, majd rongy segítségével ezt is eltörlöm. A kazántérbe nem fújok semmit!
 • A réz érintkezőket itt is Sidol vagy fogpaszta segítségével megszabadítom az oxidrétegtől. Ha ez sincs, akkor KONTAKT 60 spray segítségével tudjuk eltávolítani az oxidréteget.

Olyan eszközöket, melyek nap mint nap érintkeznek a számmal (drip tipek), hetente egyszer behajítom az ultrahangos mosóba, jöjjön le, aminek le kell jönnie! Azért is remek, mert sok hosszú hajlított pipa csutorája még zsebkendővel sem hozzáférhető belülről. Így ez a probléma is megoldva.

Akinek nincs ultrahangos mosója, ne keseredjen! Tökéletesen megfelel, ha citromsavas vízbe, vagy alkoholba beáztatja a kazánjait, dripjeit. Idő kell neki, én általában 1-2 órára (vagy éjszakára) benne hagytam. Ami nem volt érzékeny, azt pedig rendszeres időközönként lobogó vízben forraltam 10-15 percig.

Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyes O gyűrűk érzékenyek lehetnek az alkoholra, illetve citromsavra is.

Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, inkább tisztítsátok őket külön, langyos vízben. Egyébként nagy baj nem lesz akkor sem, ha nem bírja, maximum nem találod meg, mert “elérik” a tömítés, és a feszültség miatt szétpattan.

A fent felsorolt anyagok: Sidol, NOALOX, de még csak a fogpaszta sem a kazántér belső részének tisztítására valók! Kazánt, tankpalástot csak és kizárólag tiszta vízzel tisztíts, illetve alkohollal (patikában kapható)!
NOALOX: Védőréteget képez, ezáltal gátolva meg a felületi oxidációt fém felületeken, emellett elektromos áram vezető képességgel rendelkezik ~600V feszültségig. Alkalmazhatósága -40ºC és +150ºC hőmérséklet tartományra korlátozódik.

Kontakt spray: kerülendő az olcsó, a lényeg, hogy izopropil alkoholt tartalmazzon. Közkedvelt márka, és jó választás lehet a KONTAKT 61

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

E-cigi porlasztók, patronok kezdőknek

Az elektromos cigaretták világa töretlen fejlődésben van, hónapról hónapra jelennek meg újabb és újabb porlasztók …

Egy megjegyzés

 1. Szia!
  Kissé katyvasz számomra, de a lényeg, hogy csatiról, menetről Kontakt 60-nal eltávolítom, majd Kontakt 61-gyel kezelem?
  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?