Megdőlt a formaldehid-pánikot keltő tanulmány!

Új kutatási anyagunk jelent meg az Addiction c. szakmai folyóiratban. A kísérletben az elektromos cigaretták által előállított gőzben formaldehid, acetaldehid, aceton és akrolein jelenlétét vizsgáltuk, megkülönböztetve a száraz slukkokat az üzemszerű körülményektől.

Ez a tanulmány mély személyes frusztráció nyomán jött létre. Tudományos területen tevékenykedő szakemberek esetében hatalmas csalódás azt látni, hogy a legkevésbé sem értik vagy ismerik a jelenséget, amit vizsgálnak, avagy egyáltalán nem veszik figyelembe, hogyan üzemeltetik a felhasználók az elektromos készülékeket.
ecigi_illusztMinden bizonnyal Önök is értesültek róla, ha máshonnan nem is, a hatalmas lejárató médiakampány révén, hogy az „elektromos cigaretta gőze tele van formaldehiddel és a hagyományos cigarettáknál is több karcinogén aldehidet bocsátanak ki”. Az említett vizsgálattal kapcsolatban az első perctől kezdve azt a reakciót adtuk, hogy csak és kizárólag akkor történhet ilyen, ha a készüléket túlhajtják, a folyadékot túlhevítik. Azonban ez az állapot nem életszerű, a használók ezt ugyanis könnyen felismerik és elkerülik! A „száraz slukk” jelenségét neveztük meg ezen mérési eredmények kiváltó okának, kiemelve azt, hogy abszolút nem realisztikus az ilyen körülmények között elvégzett mérés. A tanulmány szerzőinek ezt a jelenséget figyelembe kellett volna vennie a vizsgálataik elvégzésekor, hiszen egy 2013-ban publikált, korábbi vizsgálatunk részletesen foglalkozott a száraz slukkal, okaival és következményeivel. Sajnos azonban igen nehéz ezt megértetni bárkivel, akinek szinte semmilyen tapasztalata nincs az elektromos cigaretta működésével kapcsolatosan. Itt volt hát az ideje, hogy bizonyító erejű vizsgálatokat végezzünk, hiszen a tények a legjobb érvek.

Ebben a kísérletben két teljesen egyforma Kayfun Lite típusú felújítható porlasztót használtunk. Az egyiket egy fűtőszállal, a másikat két fűtőszállal készítettük el, utóbbi esetében számítva arra, hogy jobban ellen fog állni a túlhevülésnek. Mindkét porlasztó esetén üvegszál volt a folyadék szállítóközege. Az egy fűtőszálas porlasztó esetén számítottunk arra, hogy kevésbé lesz hatékony és alacsonyabb teljesítményen is megjelenhet a száraz slukk jelensége, a két fűtőszálas esetén ugyanezt magasabb teljesítmény esetén vártuk.

Elektromos cigaretta felhasználók kezébe került a két vizsgált porlasztó, akik különböző teljesítményszinten 4 másodperces slukkokat szívtak belőlük. A hét alany mindegyike 9 és 10 W-on jelezte, hogy száraz slukkot érez.
Ezután a két fűtőszálas porlasztóval is elvégeztük a kísérletet, ám ezek esetében 10 W-on sem jelentkezett száraz slukk az alanyok szerint.

kayfun_silicaA következőkben azonos beállításokkal (4 sec slukk, 30 sec szünetek) egy gépre kapcsoltuk, majd 6.5, 7, 7.5, 9 és 10W teljesítményen is megvizsgáltuk a gőz vegyi összetételét.

Az eredmény roppant szemléletes és egyértelmű volt. 6.5 és 7 W teljesítményen mindkét porlasztó esetén minimális mennyiségű aldehid volt mérhető a gőzben. A két fűtőszálas porlasztó 9 és 10 W-on is minimális mennyiségű aldehid-kibocsájtást mutatott, a hagyományos cigaretta esetén mérhető koncentrációnál 30-250-szer alacsonyabb szinten.
Az egy fűtőszálas porlasztóból 9-10 W esetén vett gőzminta azonban komoly mennyiségű aldehidet mutatott, több ízben a hagyományos cigarettából kimutatható mennyiségnél is többet.

Vizsgálatunk eredménye világosan kimutatta, hogy túlhajtott porlasztó esetén annyi aldehidet lehet felszabadítani, amennyit csak akarunk, de ehhez nem üzemszerűen kell használni, illetve jelentősen túl kell hevíteni a folyadékot, amit egy elektromos cigaretta felhasználó fizikailag képtelen tolerálni. A készülékek teljesítménye nem hozható közvetlen kapcsolatba a magas aldehid-kibocsájtással mindaddig, amíg a felhasználó üzemszerűen és nem szárazon slukkolva használja. Természetesen senki nem akarja vagy képes száraz slukkokkal használni ezeket a készülékeket!

A tanulmány a megjelenésétől számított egy hónapon át ingyenesen elérhető és elolvasható. Mindenkinek javaslom az elolvasását, nem csak e-cigaretta használóknak, de főképp kutatóknak és tudósoknak, akik ezen a területen kívánnak tevékenykedni. Mindent részletesen kitárgyal, a száraz slukk jelenségét és az Ohm törvényével mutatott összefüggését – mindenkinek meg kell értenie előbb vagy utóbb, hogy nem a feszültség a fő faktor, hanem a slukkok hossza és a fűtőteljesítmény. Ugyanakkor roppant fontos lenne megismerni, hogy a felhasználók hogyan is használják készülékeiket.

Ezen tanulmány után remélhetőleg senki nem szándékozik az életszerű használattól elvonatkoztatott, könnyen félreértelmezhető és kiforgatható eredményeket publikálni, immáron nem lehet kifogás az, hogy nem ismerjük a működését.

Az eredményeink biztatóak, ugyanakkor közel sem véglegesek, a kutatásainkat folytatjuk. Eddig egy adott típusú porlasztót teszteltünk, több különféle porlasztót és technológiát, több felhasználói szokást is meg kell még vizsgálnunk ugyanúgy, mint a szubohm fűtőszálak hatásait és a direkt belégzés jelenségét és következményeit. Pár héttel ezelőtt ugyanis megpróbáltunk ebben az aspektusban is vizsgálódni, sajnos azonban nem sok sikerrel zárult. Átdolgozott módszertannal és kísérleti eszközökkel újra és újra megpróbáljuk feltérképezni az e-cigaretta használat ezen formáit is.

Minden egyes ilyen esetben roppant büszke vagyok kutatócsapatomra, hogy megbízható és értékes információkkal járulhattunk hozzá az elektromos cigaretta kutatás szakterületéhez a dohányosok, az elektromos készülékeket használók, a törvényhozók és a közegészségügy javára. Külön köszönetet mondunk az Addiction folyóirat szerkesztőségének, akik a szigorú és alapos szakmai felülvizsgálatot lehetővé tették a korábban megjelentetett tanulmánnyal szemben és egy ilyen szintű, az Addiction mércéjéhez méltó, átfogó kutatási anyagot eredményezett.
Az Addiction az alábbi sajtóközleményt jelentette meg a tanulmányunkkal kapcsolatban:
Új tanulmány kérdőjelezi meg az aldehidek jelenlétét a harmadik generációs e-cigaretták esetén

2015 Januárjában a New England Journal of Medicine (NEJM) hasábjain egy olyan jelentés látott napvilágot, ami szerint a 3. generációs e-cigaretta készülékek (szabályozható feszültségű / teljesítményű) esetében hosszú slukkok és magas teljesítményfokozat esetén a hagyományos cigarettában mérhető értékeknél többszörös mennyiségű formaldehid mutatható ki, ha mely ilyen formában folytatott rendszeres és tartós használat esetén fokozottan káros lehet. A média világszerte átvette ezt az információt és nemes egyszerűséggel a hagyományos cigarettánál károsabb eszközként aposztrofálta az e-cigarettát.
Az Addiction tudományos folyóirat online hasábjain egy olyan tanulmányt jelentettünk meg, ami felülvizsgálta és alaposabban, a való élet körülményeit figyelembe véve vizsgálta meg a NEJM lapjain megjelentetett állítások valóságtartalmát.
A tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy a 3. generációs készülékek képesek ugyan nagy mennyiségben aldehideket felszabadítani, azonban csak és kizárólag igen extrém körülmények között történhet ez, amit a készülékek felhasználói nem képesek tolerálni és igyekeznek elkerülni kellemetlen érzékszervi hatásai miatt.
Az Addiction-ben megjelent tanulmány szerzője, Dr. Konstantinos Farsalinos kardiológus úgy véli, hogy lehetséges e-cigarettával káros mennyiségű aldehideket előállítani, azonban ez csak a „száraz slukk” jelenség esetében fordulhat elő. Dr. Farsalinos szerint „az eredményeink megerősítették azon korábbi feltevéseinket, miszerint aldehidek szabadulhatnak fel az e-cigarettából, ugyanakkor ez csak száraz slukkok esetén történhet. A száraz slukk íze és szaga roppant kellemetlen, ezt pedig a felhasználó megérzi és cselekszik: csökkenti a teljesítményt, rövidebbet slukkol, avagy ritkábban szív bele a készülékébe. Csak minimális mennyiségű aldehidet tudtunk kimutatni még akkor is, ha magas teljesítményen használták az eszközt az önkéntes alanyok. Ilyen, életszerű felhasználás esetén az aldehidek szintje a gőzben sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos cigaretta füstjében mérhető értékek”.

Hogy több formaldehidet lélegezzen be a felhasználó, ahhoz a körülményeket szándékosan és ismétlődően kell előidézni, ahogy azt egy e-cigaretta felhasználó blogján olvashattuk az „átkozott száraz slukk” című írásában: „A száraz slukk tiszta szívás. Borzalamas az íze, meg is köhögtethet, no és olyan mellékhatása is lehet, hogy e-liquid jut a szádba (?). Ha egyszer megtapasztalod, mindent el fogsz követni annak érdekében, hogy soha ne forduljon elő ismét!”

Peter Hajek professzor, a Barts Intézet dohányfüggőséget kutató részlegének vezetője, a Londoni Orvostudományi Egyetem professzora szerint „ezek az eredmények is hangsúlyozzák annak a fontosságát, hogy pontosan leírt és életszerű körülmények között kell vizsgálni ezeket a készségeket, ellenkező esetben félreértelmezhető és félrevezető, a nyilvánosságot teljesen megtévesztő utóélete lehet és lesz a kísérleteknek. Amit én az adatokból kiolvasok az az, hogy az e-cigaretta minimum 95%-kal kevésbé káros a dohányzásnál. Minden dohányost biztatni kellene, hogy megpróbálja leváltani a szenvedélyét!”

Szerző: Dr. K. Farsalinos

Forrás:

http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2015/210-ald

http://vapeaboutit.com/study-finds-vaping-is-95-safer-than-smoking/

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?