BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel a brit újságok címlapjára. Ez a tanulmány a hosszú távú hatások tekintetében vizsgálta az e-cigaretta és egyéb alternatív nikotinbelviteli formák (NRT) szervezetre gyakorolt hatását.

A kutatók 5 csoportot vizsgáltak, összesen 181 ember vett részt a kísérletben.

  • Egy dohányos csoportot,
  • egy csak NRT termékeket (nikotinos rágó, tapasz) használó csoportot
  • egy csak e-cigarettát használó csoportot
  • egy dohányzó és e-cigarettázó csoportot (kettős felhasználók)
  • valamint egy dohányzó és NRT terméket együttesen használó csoportot (kettős felhasználók).

mouth-swab-test-procedure

Vizelet és nyálminták segítségével vizsgálódtak a résztvevők szervezetében mérhető dohányspecifikus nitrozaminok, illékony szerves vegyületek és ezek biomarkerei, bomlástermékei után kutatva. Az eredmény – mint eddig is – ismét alátámasztani látszik a Királyi Orvosi Társaság (Royal College of Physicians) és az Angol Népegészségügyi Intézet (Public Health England) által becsült 95%-os ártalomcsökkentési arányt.

A kettős felhasználók, akik e-cigarettát vagy NRT termékeket és hagyományos cigarettát együtt fogyasztottak a hat hónapos periódus alatt, nem mutattak jelentős különbséget a csak dohányzó kontrollcsoporthoz képest.
A kizárólag e-cigarettát szívók vagy NRT termékeket fogyasztó, de dohányfüstmentes nikotinfogyasztók esetén azonban igen komoly különbség mutatkozott a dohányos csoporthoz képest, az ő mintáikban jelentősen alacsonyabb mennyiségben voltak jelen a vizsgált karcinogének és káros anyagok biomarkerei.

Fontos kiemelni, hogy az e-cigarettás csoportban mérték a legalacsonyabb értékeket a dohányspecifikus nitrozaminok kapcsán, ami arra enged következtetni, hogy még az NRT termékekben is több a nikotin mellé társuló, egyéb dohányból származó vegyületek mennyisége, mint az elektromos cigaretták utántöltő folyadékaiban.

e-cig_graphic_hero

A nikotin tekintetében jelentős eltérések nem mutatkoztak, hiszen mind a 181 résztvevő fogyasztotta azt a beviteli formától függetlenül. A dohányzással együtt járó egyéb rákkeltő és mérgező vegyületek hatásainak a csak e-cigarettát és csak NRT terméket fogyasztók azonban szinte alig vannak kitéve.

Összességében a tanulmány kijelenti, hogy az e-cigaretta és NRT használók mintáiban 97%-kal kevesebb káros anyag volt mérhető!

Allison Cox a Cancer Research UK munkatársa így nyilatkozott:
“Immár ez a kutatás is része annak az egyre növekvő mennyiségű, bizonyító erejű tudományos információhalmaznak, miszerint az e-cigaretta a dohányzásnál sokkal kevésbé káros és eremdényeink arra utalnak, hogy a hosszú távú egészségkárostó hatás tekintetében minimális kockázatot hordoz.”

“Bebizonyítottuk, hogy valós körülmények között a szervezetben kimutatható mérgező és rákkeltő vegyületek mennyisége e-cigaretta használat esetén jóval alacsonyabb, mint amire több korábbi szimulált kísérlet következtetni enged. Ez azt jelenti, hogy az e-cigarettával kapcsolatos kételyeink részben alaptalanok.”

“A kutatásunk azt is megmutatta, hogy a nikotinbevitel tekintetében igen hasonló eredményességet tud felmutatni az e-cigaretta a hagyományos dohányzáshoz hasonlítva. Ezt alapul véve igenis hatékony segítője lehet a leszokásban úgy, hogy a nikotinéhséget megfelelően kielégíti.”

Forrás: CancerresearchUK.org

Videó (angol TV felvétel): https://www.youtube.com/watch?v=14sec1zyJbU

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen komoly, egy évig tartó randomizált …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?