BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog oldalon. A legutóbb fordított írásuk a „Shahab-jelentés” néven elhíresült tanulmány adatait veszi közelebbről szemügyre, miszerint az e-cigaretta és a nikotinpótló készítmények használói 97%-kal kevesebb karcinogénnek és toxinnak vannak kitéve, mint a dohányosok. Ez volt az első, hosszú távú vizsgálat, ami az alternatív nikotinbeviteli formák ártalmait próbálta elemezni.

A Tobacco Truth blog szerzője, Brad Rodu egy érdekes összefüggésre bukkant, amikor a Shahab-jelentés adatait vetette össze egy korábbi, 2012-es vizsgálattal, ami ugyanazon illékony szerves vegyületek (VOC) és karcinogének jelenlétét vizsgálta összehasonlító jelleggel dohányosokon és nemdohányzó alanyokon. A vizsgálat Dr. K. Udeni Alwis nevéhez fűződik, aki a CDC (az USA járványügyi hivatala) testületéhez tartozik, akik a közelmúltig igen komolyan ellenezték az elektromos cigarettát, mint ártalomcsökkentő megoldást.

A két vizsgálat eredményeit összehasonlítva Rodu az alábbi táblázatot készítette el.

shahab-alwis

A táblázatban szereplő számok azt mutatják, hogy a dohányosoktól vett mintákban kimutatott VOC mennyiséghez képest hány százalék ilyen vegyület mérhető nemdohányzók mintáiban, illetve e-cigarettát használók esetén. Egyértelműen látszik, hogy a 2012-es Alwis-féle tanulmány „nemdohányzó” adatai és a Shahab-jelentés „e-cigaretta fogyasztó” számai nagyon kicsi eltérést mutatnak.

A Tobacco Truth szerzője szerint „az, hogy az e-cigaretta használók és a nemdohányzók kitettsége között ilyen alacsony az eltérés, az egyenesen címlapra való hír. A szakértőknek illett volna saját maguktól felfedezni ezt a párhuzamot a két vizsgálat eredményei között.”

Forrás: Tobacco Truth Blog

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen komoly, egy évig tartó randomizált …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?