BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen komoly, egy évig tartó randomizált klinikai tesztről beszámoló jelentést. Egy főképp olasz szakemberekből álló csoport vizsgálta a dohányzás abbahagyásának pozitív tüneteit olyan személyeken, akik véletlenszerűen kaptak különböző nikotintartalmú elektromos cigarettákat a leszokás elősegítésére (0%, 1.8%, 2.4% nic.).

spirometriaA vizsgálat során többek között mérték az alanyok teljes vitálkapacitását (FVC), az egy másodperc alatti kilégzési kapacitást (FEV1), emellett a Tiffeneau-Pinelli mérőszámukat is megállapították (FEV1/FVC).

Az alanyokat  három csoportba sorolták a vizsgálat folyamán a rájuk jellemző dohányfogyasztási szokásaik alapján: Leszokók, Csökkentők, valamint Sikertelenek.

A vizsgálat kezdetekor az alanyok 43 százaléka számolt be hurutos, váladékos köhögésről, 34.8 százalékuk rendszeres légzési nehézségeket tapasztalt. Ezek a tünetek a Leszokók és a Csökkentők csoportjánál a kísérlet kezdetét követően viszonylag hamar elmúltak avagy drasztikus mértékben csökkentek.

FEVAz erőltetett kilégzési tesztek során, ahol az alanyok által kilélegzett levegő sebességét/térfogatát mérték a kilégzés időtartamának egynegyedétől a háromnegyedéig (FEF 25-75) a Leszokók fokozatosan javuló értékeket mutattak: a kezdeti 85.7%-os mediánhoz képest 100.8%-ig javult ezen értékük egy év alatt (pl. egy egészséges 20 év körüli férfi esetén 130% is lehet ez a mérőszám).

A kutatók a tanulmány összefoglalójában arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy az e-cigarettával történő leszokás esetén is megvalósul a tüdő regenerációja, a folyamatosan javuló légzésfunkciók pedig nem mutatnak jelentős eltérést a normálishoz képest, illetve hogy a dohányzás okozta károk visszafordíthatók.

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27543458

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?