A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Következmények, egészségre gyakorolt hatás

Az elektromos cigaretta nagyságrendekkel kevesebb káros anyagot tartalmaz mint egy szál hagyományos cigaretta. Az összetevői közt a legkritikusabbak az ízesítéshez használt aromák bizonyos csoportjai. Az egészségünkre gyakorolt hatásait tekintve egyedül a nikotin ami említésre méltó, de ennek felszívódása és a szervezetre gyakorolt hatása sem analóg a cigarettáéval. Míg a hagyományos dohánytermékekben a hozzáadott felszívódást gyorsító anyagoknak köszönhetően, szinte azonnal érezzük a nikotin (és az oxigénhiány) okozta zsibbasztó érzést, ez itt teljesen elmarad.

Nagyjából fél óra vépeléssel tudunk annyi nikotint a szervezetünkbe juttatni mint egy szál cigarettával. A felszívódás főként a nyálkahártyán keresztül megy végbe, s a tüdőben ez a gőz csak korlátozott mértékben és módon tapad meg, és ami megmarad, az is könnyedén felszívódik. A legújabb kutatások fényében kijelenthetjük hogy az elektromos cigaretta egészségkárosító hatásait tekintve 90-95%-al biztonságosabb a hagyományos cigarettánál. Azonban hozzá kell tennünk hogy bár szaporodnak a kutatási anyagok, s az e-cigaretta használók tábora is látványosan nő, de ebben a témában igazán nagy és átfogó nemzetközi vizsgálat, amely elfogulatlanul és szakmailag nem kifogásolható módszereket alkalmazott volna, sajnos még nem született meg.

De nézzük miről is számolnak be a felhasználók a leggyakrabban ha elektromos cigarettára váltanak:

  • könnyebb légzés
  • a reggeli köhögés elmaradása
  • jobb teljesítmény
  • nagyobb koncentrálóképesség
  • ízlelés és szaglás javulása
  • vérzsír értékek javulása
  • vérnyomás javulása
  • szexuális teljesítmény javulása

Összességében ugyanazok a tapasztalok jelennek meg, mintha lerakták volna a cigarettát. Persze vannak negatív szimptómák is, ezek közül a leggyakoribbak csak időlegesek, s főleg a propilén glikol érzékenységgel, és/vagy az alacsonyabb nikotin felszívódással függenek össze:

  • száj és torok szárazság
  • vérző fogíny
  • rekedtség

Mint látjuk, a pozitív hatások túlsúlyban vannak és az esetleg kellemetlen hatások is jól orvosolhatók egy alacsonyabb propilén glikol tartalmú liquid választásával, vagy aroma váltással.

Általános szabály hogy igyunk több vizet, fordítsunk nagyobb gondot a szájhigiéniára.

Rengeteg közhiedelem kering az e-cigarettával kapcsolatban melyeknek ma már semmilyen tudományos alapja nincs, vagy megcáfolták őket. Ilyen sablonok még nagy számmal keringenek a neten, de nézzük a leggyakoribbakat:

  • Az e-cigarettázó nagyobb veszélynek van kitéve a felső légúti betegségek kapcsán…
  • Szuperbaktériumok tenyészhetnek a liquidben, és az eszközökön…
  • Károsabb mint a hagyományos cigaretta, mert ezen még füstszűrő sincs…
  • Ugyanúgy veszélyezteted vele a környezeted mint a másikkal…

Természetesen ezeknek az állításoknak az igazság alapja a nulla felé tendál.

Összefoglalva a fent leírtakat, aki vépelésre adja a fejét mindenképpen egy egészségesebb alternatívát választ, idővel csökkenteni fogja a bevitt nikotin szintjét, érezni fogja már az első hetekben a javulást. Nem fog sóvárogni a cigaretta után, s nem utolsó sorban egy ma még kicsi, de befogadó közösség aktív tagja lehet.
patreon_below_ad

Szerző: fifika

Az őskövületek egyike. Eredetileg laborinformatikus, de a méregkeveréstől a liquid keverésig hosszú és kalandos utat járt be. Közösségi típus, néha elnök, néha podkeszter, néha csak egy gőzler, de leginkább családtag. A wanker-bunker megalkotója, videói sokszor nem is az eszközökről hanem rólad szólnak. :) A humor az ő végső megoldása, a hülyeséggel vívott harcban.

Ez is érdekelhet

e-liquidek

Liquidekről röviden

Az e-cigaretta gőzképző üzemanyaga a liquid. Összetétele nagyon egyszerű propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?