A nikotin, mint rekreációs szer

Rekreáció

Szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és -képesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember.

Fogalmazhattunk volna úgy is hogy a nikotin áldásos hatásai, de itt jelen esetben az e-cigaretta felhasználókról, a vaperekről, az alternatív nikotin bevitelt választókról fogunk beszélni kicsit más szemszögből körüljárva a témát.

Tény hogy a nikotinnak vannak a szervezetre gyakorolt hatásai közt olyan pozitív tulajdonsággal bírók, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

  • Összehúzza az ereket, szaporább szívverést okoz; így – a vérnyomás enyhe emelésével valamint a hasi vérerek szűkítésével az agy vérellátását növelve – a szellemi munkát segítheti.
  • Az emésztőmirigyek és a belek működését serkentve elősegíti az emésztést; a mellékvesére gyakorolt hatásával fokozza a vércukor mennyiségét, ezáltal csökkentheti az éhségérzést, az étvágyat – megakadályozhatja a testsúlygyarapodást.
  • Az agyban a dopamin („boldogsághormon”) szintjének emelkedésével eufóriát, nagyfokú elégedettség-érzést okoz.

Az elektromos cigaretta használó mindezt élvezheti különösebb „bűntudat” nélkül, hisz nem kell számolnia az igazán veszélyes és egészségkárosító anyagokkal.  Nemrég azonban újra felismerték a nikotin terápiás lehetőségeit gyakori betegségek hosszú sorában: alzheimer-, parkinson-kór, depresszió, szorongás, pánikbetegség, skizofrénia, koncentrációs zavarok, hiperaktivitás, gyulladásos bélbetegségek, fájdalom és evéskényszer. Kutatások szerint a nikotin memóriavesztés esetén javítja az emlékezőtehetséget, a mentális hanyatlást pedig lassíthatja; valamint jó hatása van krónikus bélgyulladásos betegségek esetén.

Ennyi jó dolgot csak az tud még jobbá tenni, ha úgy tekintünk eszközünkre mint egy hobbira, egy kellemes és kreatív elfoglaltságra, mely kitöltheti a szabadidőnk egy részét. Itt nem csak a gőzölésre gondolok, hanem a sok lehetőségre amivel a kezdőből haladóvá vaper tartalmasan elütheti az idejét. Számos lehetőség van úgynevezett saját mod építésére, vagy a meglévő egyedivé tételére, de a számtalan felújítható kazán is kellemes perceket tud szerezni. Aki szeret kalandozni az ízek világában, előbb-utóbb keverni fog magának liquidet, hisz rengeteg ízt és aromát ismerhet meg. A közösség is nagy vonzerő lehet, nemcsak a netes csoportokban, de a lakóhelyéhez közeli találkozók is üdítő szinfoltok lehetnek.

Az e-cigaretta ma még az a „szer” amely összehozza az embereket, közösségeket alakít ki a maga körül, egy olyan egyre bővülő „család”, ahova jó hazajárni.

 

patreon_below_ad

Szerző: fifika

Az őskövületek egyike. Eredetileg laborinformatikus, de a méregkeveréstől a liquid keverésig hosszú és kalandos utat járt be. Közösségi típus, néha elnök, néha podkeszter, néha csak egy gőzler, de leginkább családtag. A wanker-bunker megalkotója, videói sokszor nem is az eszközökről hanem rólad szólnak. :) A humor az ő végső megoldása, a hülyeséggel vívott harcban.

Ez is érdekelhet

e-liquidek

Liquidekről röviden

Az e-cigaretta gőzképző üzemanyaga a liquid. Összetétele nagyon egyszerű propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?