BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


The Truth About Vaping – Valós tények az elektromos cigarettáról


Magyar átirat:

Többen láthattátok és olvashattátok a stillblowingsmoke.org oldalán a kampányt, amit Kalifornia állam indított. Felmerülhet a kérdés: miért ellenzi ennyire egy egészségügyi hivatal az elektromos cigaretta használatot? Évről évre több ember fordul az elektromos cigarettához, mint a dohányzás kevésbé káros alternatívájához. Nem az lenne az egészségügyi hivatalok célja, hogy a közegészségügyet szolgálja? Nem ez lenne a munkájuk?

Első számú probléma: minél több pénzt termel a dohányipar, annál több bevételt hoz Kalifornia államának is. 1998-ban egy megállapodás jött létre a legnagyobb dohánycégek és 46 USA tagállam között, a Master Settlement Agreement (MSA). Ezen megállapodás értelmében az érintett tagállamok minden olyan per után komoly anyagi kompenzációt kapnak, ahol a dohányipart pereli be valaki a saját egészségkárosodása miatt, és az adott állam bírósága a dohánycég ellen ejti a vádakat. A kompenzációnak az összege attól függ, mennyi volt a dohányipar forgalma az adott államban.

Második probléma: a tagállamok ELŐRE elköltötték azokat a pénzeket, amire a dohányipartól számítottak.
Az érintett tagállamok többsége azonnal akart pénzt ahelyett, hogy minden évben az ejtett perek után kapták volna meg. A Wall Street-i tőzsdén értékesítették az államkötvényeik akkora hányadát, amennyi összegre számítottak az adott időszakban.  Ám ekkor történt valami váratlan… Az amerikaiak elkezdtek kevesebbet dohányozni. 2000 óta a dohányipar forgalma 3.4%-os visszaesést mutat éves szinten, ami megdöbbentően hangzik. Kalifornia is jól megdöbbent! Emlékeztek az eladott kötvényekre? Mivel nem jön elég bevétel a dohányforgalomból, a kötvényeknek nem volt fedezete. Egyes tagállamoknak máshonnan kellett forrásokat átcsoportosítani, ha nem akartak csődöt jelenteni.
New Jersey, Ohio és Virginia már hivatalosan is beismerte, hogy hozzá kellett nyúlniuk a tartalékaikhoz, hogy elkerüljék a fizetésképtelenné válásukat a dohánypénzek hiányában. Az elektromos cigaretta népszerűsödésével párhuzamosan a dohánytermékek forgalma rohamosan csökken. Kalifornia és New York számára a legnagyobb érvágás ez pillanatnyilag, hiszen ők a legnagyobb lélekszámú államok és ők számítottak a legkomolyabb bevételre az MSA pénzekből.

2009 óta a legkomolyabb visszaesés 2013-ban mutatkozott a dohányforgalmazásban és sok pénzügyi elemző szerint ez az elektromos cigarettának köszönhető. 2012-ben 14 milliárd doboz cigarettát és 200.000 e-cigaretta készletet értékesítettek. A rákövetkező évben egymilliárd dobozzal kevesebb cigaretta fogyott, az elektromos cigaretta forgalma ezzel szemben megduplázódott.
A Wells Fargo becslései szerint az elkövetkezendő 10 évben a dohánytermékek forgalma 68%-os csökkenésre számíthat, az elektromos cigaretták piaca pedig tizenháromszorosára fog duzzadni.

Kalifornia tehát értelemszerűen pánikol. Ahogy ők látják: az e-cigaretta pénzt vesz ki a zsebükből, az pedig mellékes, hogy az emberek jelentős hányada tudta letenni a hagyományos cigarettát.

graphic-1
Kalifornia küldetése jelen pillanatban:
– betiltani az e-cigarettát, hogy az emberek dohányozzanak és a pénz ismét elkezdjen áramlani
– dohánytermékek közé sorolják az e-cigarettát, hogy jó magas adókulccsal sújtva még több bevételt hozzon, illetve az MSA paragrafusai közé is bevennék.

És hogy mi a fő érvük? Ha az e-cigaretta is az MSA hatálya alá esik, az extra adón felül az MSA megállapodás szerinti pénzekre is számíthatnak, amiből az e-cigaretta gyártók és forgalmazók által “elcsábított” fiatalokat lehet védeni!

Nem véletlenül emlegetik vég nélkül a stillblowingsmoke.org oldalon a tipikus, minden alapot nélkülöző mantrájukat, az e-cigarettázó gyerekek ügyét. Arról persze nem esik szó, hogy a befolyó összegeknek mindössze 14.6%-a fordítódik leszokást segítő és megelőző programokra.

Mi hát az igazság?

Kalifornia államnak KELL a dohányforgalomból származó pénz, hogy megőrizzék az anyagi biztonságukat, máskülönben fizetésképtelenné válnak. Az e-cigaretta az útjukban áll!

Úgy tűnik, hogy a lakosság egészsége közel sem elsőrendű szempont az Egészségügyi Minisztériumnak.

Akkor hát mi az elsőrendű szempont? A PÉNZ.

 

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Vapers – rövidfilm az e-cigarettáról

Amanda Plunkett filmje. Magyar felirattal.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?