Termékük: a kétely, avagy félrevezető állami kampány az e-cigaretta ellen

Replacement.Sally_.Satel_C. Everett Koop, a Reagan kormányzat egykori tisztifőorvosa mindig is elszántan küzdött a dohányzás ellen. 1998-ban ezt nyilatkozta magáról: „gyakorta bíráltam a dohányipar álságos magatartását, főleg ha tudományos tényeket kérdőjeleztek meg, kételkedést ébresztve az emberekben”. Koop elsősorban a múltbéli, a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatot megkérdőjelező nyilatkozataikra célzott.

A „kételkedés” kifejezésnek különleges utóélete van. 1968-ban ugyanis a Brown and Williamson Dohányipari Társaság egyik belső körlevelében szerepel az alábbi szókapcsolat: termékünk a kétely. A B&W vezetősége így írt a levélben: Ez a legjobb eszköz arra, hogy a tényekkel szembehelyezkedjünk és az emberek fejébe ültessünk egy ellentétes gondolatot.

A dohánygyárak ma már nem ködösítenek a cigaretták egészségügyi kockázata körül, de az elektromos cigaretta kritikusai – mely találmány akár le is válthatná a dohányzást világszerte – már elkezdtek ugyanehhez a taktikához folyamodni.
Ahogy mind tudjuk, az e-cigaretta egy akkumulátorral működő termék, ami nikotint tartalmazó oldatot porlaszt belélegezhető párává és nem tartalmaz dohányt, mint ahogy égésterméket sem. Az e-cigaretta gőze nem tartalmaz sem kátrányt, sem rákkeltő összetevőket – szemben az égetett dohánnyal.

A múlt hónapban az Amerikai Járványügyi Hivatal és Kalifornia Állam Közegészségügyi Hivatala elindított egy kampányt, melynek célja a félrevezetés és az e-cigaretta lejáratása. A reklámjaik és hirdetéseik tele vannak féligazságokkal, spekulációkkal és komoly felháborodást szül.

A Járványügyi Hivatal húsz hétig tartó kampányának egyik pillére a „Tippek ex-dohányosoktól” cikksorozat. Egyik történetben egy Kristy nevű hölgyről olvashatunk, aki arról mesél, hogyan kezdett e-cigarettát használni párhuzamosan a hagyományossal, ám később sajnos összeesett a tüdeje. A Kristy történetéből azt a következtetést lehet levonni, hogy az e-cigaretta okozta nála a tüdeje összeesését.
A félrevezető olvasmány ellenére kiderült, hogy abbahagyta az e-cigaretta használatát és visszatért a hagyományos cigarettához, mielőtt bekövetkezett a baj. E-cigarettával ugyanis még nem történt hasonló, regisztált eset. Annyi bizonyos, hogy az olyan dohányosok többsége, akik COPD-től vagy asztmától szenvednek és e-cigarettára váltanak, légzésfunkcióik javulást mutatnak.

Dr. Thomas Frieden, a Járványügyi Hivatal vezetőjének felhívása is félrevezető. Sokmindent nem tudunk az elektromos cigaretták toxicitását illetően – nyilatkozta.
Épp ellenkezőleg, rengeteg információnk van. Az e-cigaretta gőze propilén glikolt tartalmaz, ami az FDA által is biztonságosnak lett nyilvánítva. Fogkrémekben, kozmetikumokban, ételekben , asztma és nikotin-inhalátorokban is megtalálható. Lehetnek kérdések azzal kapcsolatban, hogy a hosszútávon milyen hatással van a tüdőre és ezt vizsgálni is kell, azonban szinte biztos, hogy a tartós e-cigaretta használat kevésbé káros, mint füstöt lélegezni.

Mi a helyzet a Járványügyi Hivatal azon aggodalmával, mely szerint a fiatalok az e-cigaretta miatt szoknak majd rá a dohányzásra? Erre ezidáig semmi bizonyíték nincs. A Járványügy saját adatai szerint azon középiskolás korúak száma, akik 30 napig használtak már e-cigarettát 2011 (1.5%) és 2013 (4.5%) között megháromszorozódott. Ezzel párhuzamosan azonban ugyanezen korosztály körében a cigaretta fogyasztók aránya 15.8%-ról 12.7%-ra esett vissza, ami alacsonyabb, mint valaha! Ez nem csak hogy nem ad okot aggodalomra, sokkal inkább bíztató. Azt sejtetik ezek a számok, hogy a tinédzser korúak is inkább a gőzt preferálják.

A Kalifornia E.ü. Hivatal kampánya, a Still Blowing Smoke is folyamatosan kongatja a vészharangot. Az e-cigarettából esetlegesen felszabaduló formaldehiddel riogatnak, amelyet a New England Journal of Medicine folyóiratban olvasható tanulmány, „Az e-cigaretta aeroszoljában rejtőzködő formaldehid” című szélsőséges kísérlet mutat be két különböző működési feszültségen.

A tesztelt készülékeket üzemszerű 3.3V-os feszültségen működtetve nem tudtak formaldehidet kimutatni. Azonban irreálisan magas feszültségen, 5.0V-on túlhajtott porlasztók esetén mérhető, sőt, a hagyományos cigaretta formaldehid szintjének 5-15-szöröse volt mérhető. Ebből csak egy dolog derül ki: a túlhevített folyadékból nagy mennyiségű formaldehid szabadul fel.
A kísérletben azonban egy gép szivattyúzta a gőzt az e-cigaretta szipkájából, az ugyais kizárt dolog, hogy emberi tesztalany esetén bárki képes lett volna a maró, égető és forró párát belélegezni.

A Still Blowing Smoke oldalon nem ez az egyetlen abszurd állítás. Azt hangoztatják, hogy az e-cigaretta károsabb, mint a hagyományos dohányzás, mert több részecskét juttat a tüdőbe. Ez az állítás úgy hamis, ahogy van. A részecskék száma ugyanis nem feleltethető meg az ártalom mértékének, hiszen az asztma inhalátorok is részecskéket bocsájtanak ki apró cseppek formájában. (A fogalmazás ködös, mint az egész történet – a ford.)

Ami pedig a falakon és a bútorokon lecsapódó nikotinos párát illeti, teljesen normális jelenség, ami persze a hirdetéseikben veszélyforrásként kerül emlegetésre. A nikotin koncentrációja az e-cigaretta gőzét is tartalmazó levegőben jóval alacsonyabb annál, hogy bármilyen biológiai hatást fejtsen ki. Ne feledjük, a nikotin nem okoz rákot! Nem teljesen ártalmatlan, de széles körben elérhető a gyógyszerek világában és semmilyen komoly betegséget nem okoz.

Az Egyesült Államokban ezidáig a valaha dohányzók 8%-a állt át elektromos cigarettára. Ennek a számnak nőnie kell. Persze a Járványügyi Hivatal és a kaliforniai Egészségügyi Hivatal mindent megtesz, hogy ennek elejét vegye.

Az már csak hab a tortán, hogy a hírek tele vannak hiányos csomagolásokról, silány másolatokról és mérgező anyagokat hányó gyenge minőségű termékekről szóló tudósításokkal, ami természetesen csak eltántorítja a dohányosokat és inkább maradnak a jól ismerten káros koporsószegnél. Pedig oly egyszerű lenne a megoldás: Az FDA-nak sürgősen neki kellene állni a szabályozásnak és ki kellene hirdetni a forgalmazás feltételeit, beleértve a biztonságos gyártmányokat, nyomon követhető eszközöket, a hozzávalók minőségi követelményeit, gyermekbiztos csomagolást és szabványos címkézést.

E komoly ellenpropaganda közepette könnyen elfeledkezünk az e-cigaretta valódi szerepéről. Olyan megrögzött dohányosoknak szánt eszköz, kevésbé káros alternatíva ez, akik önerőből, vagy a már ismert módszerekkel nem tudnak vagy nem is akarnak leszokni. Kulcsfontosságú tény, hogy az e-cigaretta sokkal biztonságosabb, mint égett dohányt belélegezni. Az ártalomcsökkentés óriási mértékét kell összemérnünk a lehetséges mellékhatásaival, mint a fiatalkorúak e-cigaretta használata, e-cigaretta használók dohányossá válása. Ám mind a mai napig nincs bizonyíték arra, hogy ezek valóságos és égető problémák!

Képletesen szólva a Járványügyi Hivatal és Kalifornia Állam E.ü. Hivatala egész egyszerűen csak kitépett egy lapot a dohányipar forgatókönyvéből és most azt adják elő éppen.
„Hangosan és határozottan állítsunk valamit! Szítsunk vitát! Keltsünk ellentmondást! Emlegessünk ismeretlen tényezőket!” – pontosan úgy, ahogy a Hill & Knowlton PR cég tanácsolta a dohányiparnak az 50-es, 60-as években, amikor a tudomány összefüggésbe hozta a dohányzást tüdőrákkal.

A kockázati tényezők elferdített sulykolásával ezek a hivatalok és ügynökségek elegendő kétséget ébresztenek a dohányosokban, akik csak annyit mondanak majd maguknak, „miért is váltanék?”, majd pedig tovább szívják a köztudottan veszélyes füstöt.
Ha lenne olyan büntetőjogi fogalom, olyan minősített eset, ami a közegészégügy érdekeinek szándékos figyelmen kívül hagyását írná le, az Egyesült Államok legnagyobb közegészségügyi ügynökségét és a kaliforniai minisztériumot jogosan állítanánk a vádlottak padjára.

Szerző:
Dr. Sally Saltel – addiktológus, a Yale egyetem orvosi karának előadója

Forrás:

http://www.forbes.com/sites/sallysatel/2015/04/14/their-product-is-doubt-deceptive-government-campaign-against-electronic-cigarettes/

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?