Egy új tanulmány szerint az e-cigaretta kevésbé károsítja a tüdősejteket, mint a hagyományos

Konstantinos-FARSALINOSEgy új tanulmány látott április 8-án napvilágot az International Journal of Environmental Research and Public Health szakmai folyóiratban. A német kutatók az e-cigaretta gőzének citotoxikus (a sejtekre mérgező) hatását vizsgálták 0 mg-os és 24 mg-os koncentrációjú folyadékokkal, a mérési eredményeiket pedig bátorkodtak összevetni hagyományos cigaretta füstjének kitett mintával is. Habár ez a fajta vizsgálat kellene legyen az alapja minden kísérletnek, alig látni olyan teszteket, ahol tisztességes módon az égetett dohány füstjével vetik össze az elektromos cigaretta gőzét sejt-élettani szempontból.

A kísérlet lefolytatásával akadtak azonban gondok: 200 slukknyi e-pára hatását vetették össze 60 slukknyi dohányfüsttel, de később a kutatók igen helyesen kikorrigálták, normalizálták a mérési eredményeket a végleges megjelentetés előtt. További problémát jelentett, hogy az e-cigarettát tartósan szakaszos üzemben működtették, a 2 másodperces slukkokat 7 másodperces „kifújási” szünet követte, tehát a folyadék a porlasztóban túlmelegedhetett. Ennek ellenére is tisztán látható a kapott adatokból, hogy a sejtek halandósága, károsodása és a sejtekre ható oxidatív stressz sokkal alacsonyabb szintet képviselt az e-cigarettával végzett mintán, mint a hagyományos dohányfüstnek kitett tüdőszöveten. Több esetben az e-cigarettával végzett mérések eredményei nagyon hasonló számokat mutattak, mint a tiszta levegőnek kitett kontrollminta esetén.

Kiegészítés: felvettem a kapcsolatot a tanulmányt vezető kutatóval, aki elmondta, hogy 10 másodperc volt a szünet két slukk között, a 7 másodperces adat a kifújás időtartama volt, ennyi idő alatt fújta ugyanis a laboreszköz pumpája a párát a tüdőszövetre. Habár a szerzők nem értenek velem egyet a túlhevítés kérdésében, a 2 másodperces slukkot túl rövidnek tartom ahhoz, hogy a magas hőmérséklet okozta aldehidképződés kizárható legyen.

A kísérlet eredménye alátámasztja a korábbi mérésienket, ahol hasonló jelleggel vetettük össze a dohányfüst és az e-cigaretta gőzének citotoxikus hatását és a dohányfüst sokkalta károsabbnak mutatkozott. Ezt a német kutatók is megerősítik a tanulmányukban. Ez természetesen annak köszönhető, hogy ők is a dohányfüst hatásait vették alapul.

Sajnos több, mostanában publikált kísérlet esetében a kutatók nem végeztek összehasonlító méréseket dohányfüsttel, így pontatlan, vagy a vizsgálódásunk valós céljához képest teljesen irreleváns eredményeket kaptak, amiből csakis rossz konzekvenciákat lehet levonni. Ez a német tanulmány azonban bebizonyította, hogy a korábbi következtetéseink helyesek, illetve megmutatta, hogy az e-cigaretta kutatás eredményei tökéletesen reprodukálhatók, ha a megfelelő módszertan szerint járnak el.

Szerző: Dr. K. Farsalinos

Forrás:
http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/198-lung-cytot

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?