Podcast #232 – Vótmá

Stuttgart közeleg, és még nincs szobatárs. San Franciscoban elment az eszük a döntéshozóknak, de a 13. cikkely sem kutya. Véres kobalt, Új-Zéland, és még néhány téma, ami vótmá.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Medvetámadás. Mi volt a terv?
Új-Zéland: szigorodik a fegyvertörvény
Terhesség és az e-cigiPodcast #167
Stuttgart. Jön valaki?
San Francisco: elment az eszed?
Véres kobalt
A 13, cikkely és az e-cigi, avagy a párhuzamos valóságok ha találkoznak…

Transcript

Charlie: Az az érdekes egyébként a hangodban, hogy mikor mondod az elején a cica pipát, akkor az ötből az első kettőnél driftel egy iszonyatosat és utána valahogy bejön, de mindig benne van ez a 0 5 0 7 és mindig negatívba. Na mindegy. Helló!
Fifika: Helló Charlie!
Charlie: Rég beszéltünk mondhatnánk, de hazudnánk.
Fifika: Ja, pont egy hete.
Charlie: Már úgy egyébként, hiszen tegnap is kokettáltunk.
Fifika: Ja igen és tegnap.
Charlie: Más témával kapcsolatban. Előre is elnézésed kérem, nem tudom mennyire hallatszik bele, mennyire dolgozik jól a hangprocesszor, de voltam olyan balga, hogy elindítottam, mert rég dugtam rá a gépet a backup eszközre, és úgy voltam vele adás elött, hogy urak vagyunk, Thunderbolton hamar lezavarom, úgyhogy elindítottam, de hát januárban volt az utolsó Thunderbolt backup és most a 488 gigából már 3 gigánál járok úgyhogy ez itt a mikrofontól egy ilyen 40 centire krepeg, remélem…
Fifika: Nem szép dolog tőled.
Charlie: Így zajszűr, de hogyha beszélek, akkor bele fog kattanni, de nem akarom most már leállítani, mert már tényleg annyira régi a mentésem is és nagyon újra kéne húzni – ezt így magamnak mondom így note-ként – nagyon újra kéne húzni ezt a gépet már.
Fifika: Figyelj már a… várjál, várjál, várjál, várjál ez mert ez nekem ez olyan mintha tüsszentenem kéne. Az Apple – jól mondtam?
Charlie: Nem, megint nem jó, e-vel mondjad Apple Apple.
Fifika: Apple Apple teát az Apple az nem az a gép, amit soha nem kell újra húzni?
Charlie: De várjál, tehát ez a történelmi hűség kedvéért: ez a gép ez újonnan jött és az előző gépemen volt egy free nem jól mondom. Az előző gépem az egy 2011 közepe Macbook Pro volt és azt görgettem 2015-ig, tehát amikor megvettem, azt így haladt, haladt, haladt és az mindig frissítve volt és a végén mikor átköltöztem akkor ott csináltam egy time backupot és az új gépre úgy költöztem fel gyakorlatilag, hogy egy 2011 óta görgetett kernellel. És most nézzél rá a naptáradra. Oké megvan: 2019. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy most ezt már meg kéne ejteni tényleg, mert ezek a gyári, gyári? Hát a cloud-ból föltelepített alkalmazások is nem crashelnek el, csak mindig feldobálják, hogy az ilyen Analysis d meg olyan Analysis d elcrashelt ami ugye látszólag működik az alkalmazás, csak aztán valami a háttérben mégse jó, úgyhogy most az előkészületi fázisban vagyok és… ez még a nulla pont egyes előkészület, ahol az Applications mappámból az alkalmazások neveit legreppeltem és kiexportáltam. De tudod, hogy mik a jéghegy csúcsa…Fifika: Ez még semmi.
Charlie: …tehát itt az alkalmazásban beállításait a , ugye nekem a 1Password-ben tárolom az összes licenszemet tehát akkor azokat a licenszeket előveszegetni, hogy honnan mit. Én ezt külön tárolom ezeket a gép installálás utáni telepítéseket egy külön mappába, akkor azokat rendszerezni, frissíteni és utána nekiállni. De tudod ez olyan mikor… tehát ez nem egy napos: a hétfőt keddet kilövöm, marad a szerda csütörtök péntek szombat. Szóval… Na problémás ez problémás. Basszus. Jaj istenem. Hát ilyen drámában vagyok. És te?
Fifika: Hú… kérlek szépen múlt héten pénteken jöttem haza Székelyföldről és hát ott volt egy ilyen medvetámadásos sztori nem messze egy faluban.
Charlie: Én erről hallottam valamit majd mondom utána, hogy…
Fifika: Hát biztos, hogy kevesebbet hallottál, mint én, mert tudod hát először így az ember ledöbben. Úristen. És természetesen a medvetámadás áldozata ami természetesen, mert egyébként ez nem természetes, de hogy belehalt ebbe a medvetámadásba és hát ugye ilyenkor tudod így az ember így gondolkodik hogy úristen, bakker, izé mi történhetett meg mi nem meg satöbbi és hát így elkezdték vizsgálni…hát gondolom egy egyrészt a halálos kimenetel miatt is de ugye elkezdték vizsgálni hogy akkor ez most hogy volt mint volt satöbbi és lehet hogy pletyka szintű a dolog de kint az az infó ezzel kapcsolatban, hogy miért, miért nem, vannak Európában emberek akik medvebocsokat akarnak venni és tán hogy ez a jóember is ebben a bizniszben utazott és így konkrétan bement a medve barlangjába kikergetni a medvét, hogy a bocsokat el tudja hozni. És elgondolkoztam rajta, hogy basszus tehát így it gondolhatott hogy, ez a… ismered ezt a viccet amikor a vadász elmegy medvére vadászni és nem akarom az egész viccet végig mondani de ugye a slusszpoén mindig az hogy hogy kitáraz rajta és akkor a medve mondja neki hogy na vadász, ha most nem sikerült az az akció akkor most szopás lesz. Vadász letérdel, megteszi, amit meg kell, másnap visszamegy, mindig erősebb fegyverekkel és a negyedik nap végén mikor már minden atomrakétáját ellőtte a medvére így a medve ránéz, aszongya ide figyelj vadász, te szopni jársz ide? És az derült ki, hogy hogy ez valamiféle ilyen bizniszbe utazott és hát szarul sült el a dolog és hogy valami pár ezer eurót adnak talán a feketepiacon a medvebocsokért. És azon is elgondolkoztam, hogy ki az, aki magának vesz egy medvebocsot? Érted, mert hát oké, fél éves koráig aranyos, de hát utána…
Charlie: igen ez az a része, ami: egyszer ez megnő.
Fifika: Hát, bazdmeg hát ez körülbelül olyan mintha csörgőkígyót vennél csengőhangnak vagy nem tudom.
Charlie: Igen.
Fifika: Tehát azért…
Charlie: Tudod ez az: elsőre jó ötletnek tűnt.
Fifika: Igen, igen. Hát egyedi, egyedi.
Charlie: Na. egyébként pont ennyit hallottam én is. Tehát ez volt számomra az újdonság benne, hogy van olyan hülye ember, aki aki… tudom hogy az a medve barlangja, egyébként ott hogy mondják ezt? Vannak felnőtt, kifejlett példányok meg medvebocsok és ő bemegy. Tehát hogy amit szoktunk mondani az a nyitott szájjal szaladok be abba a bizonyos a erdőbe, vagy helybe megyek a pofonért…tehát hogy tudod ez a mi volt a terv? Értem én csak mi volt a terv? Tehát hogy bemegyek az ott kiszalad és én elviszem a medvebocsokat? Hát ez nem úgy szokott működni.
Fifika: Helyi ember meg nem először találkozik se medvével és gondolom miután ezt a bizniszt így kialakította nem először kerül ilyen helyzetbe, de hát nyilván valami rosszul sült el, mármint hogy az ő számára és akkor – egyébként baromi érdekes volt mert a…ugye ilyenkor azonnal két táborra szakad az internet és kilövési engedélyt kértek a medvére és aztán természetesen nem adták meg miután kiderültek ezek a részletek ugye ezért is kellett többek között vizsgálni, hogy mi is történt, tehát igazából ki a hibás. De baromi érdekes volt, hogy jöttek ezek az állatvédő fasiszták. Elnézést kérek mindenkitől, aki normális állatvédő, de hogy ennek is van egy szélsőséges – nem is tudom – csoportja, akik aztán minden állatot is borzasztóan meg akarnak védeni és ugye kiderült amikor így valaki végig böngészte ezeket a nagyon szélsőséges állatvédő hozzászólásokat, hogy hát egy se sem nem a környéken élő és még csak nem is erdélyi, de még csak nem is román hanem ezek 99,95%-ban Magyarországról jöttek ezek a hozzászólások és azok is elég vérmesek voltak, csak ugye azok a medve partján, és akik meg ugye ott élnek vele együtt azok az picit másképp látják ezt a helyzetet, de aztán azt látom hogy amikor kiderültek ezek a részletek, azért mindenki magában el tudta helyezni a szituációt meg az egészet úgyhogy aztán így lenyugodtak a kedélyek. Na hát velem ennyi volt, ami említésre méltó, úgyhogy szerintem csapjunk a lovak közé Charlie.
Charlie: még eszembe jutott pár dolog, tudod, mint a megboldogult podcast társunk, már hogy adásban megboldogult, mert nincs itt velünk.
Fifika: Egyébként él és virul. Bár nem tudom, mert néha nem veszi fel a telefonját.
Charlie: Ezt miért így mondtad? Mi az, hogy néha nem veszi fel?
Fifika: Ja, hogy sose veszi fel.
Charlie: Mindig soha nem veszi föl a telefonját. Szóval, hogy megnézzük a szellemét, legalábbis így, az egyik ami a erről a medvetámadásról eszembe jutott a fegyver, és ez egy viszonylag friss hír. Új-Zélandon volt tudod ez a ez a lövöldözés. Hát inkább mészárlásnak mondanám, mert ahány embert ott lehenteltek. Szóval egész máshogy van bekötve az Új-Zélandiak agya, mint a… mint mondjuk az amerikaiaké, akik azt mondják, hogy, egy ilyen lövöldözés után: látjátok ezért kell fegyver mindenkinek, hogy meg tudják védeni magukat, mert ha lett volna akkor… ezt mondta ugye legutoljára is Trump, itt pedig Új-Zélandon azt mondták, hogy hát ez így ez így nem frutti és szigorodik a fegyvertörvény. És el is fogadták már a fegyvertörvény szigorítását tehát ott nem fordítva ülnek a lovon szerintem. A részleteket nem ismerem, hogy esetleg csak a félautomata vagy az automata fegyverek tartása…
Fifika: Nekem ami meglepő volt, az az Új-Zélandi sztori után, a hozzáállás. Tehát hogy így asszem a mecsetnek a nem tudom minek hívják az ottani papot az így megbocsátott a bűnözőnek meg meg az áldozatok hozzátartozói is. Teljesen másként álltak hozzá, mint ahogy egy ilyen helyzetben egyébként mi vagy én vagy bárki más hozzáállt volna. Szóval nekem ez nagyon, hogy is mondjam ilyen…
Charlie: Humánus.
Fifika: Érdekes is volt meg, meg ez az emberbe vetett hitnek a nem is tudom ilyen ékes példája volt.
Charlie: A másik, ami eszembe jutott és ugye ezt tegnap csúcsosodott ki, hogy ahogy így levettem a fejemről a fejhallgatót, észrevettem hogy mállik. Fifika dráma tagozat van. Mállik a fülesem!
Fifika: Hát nem a fülesed, a szivacs.
Charlie: Igen, igen. Az a fő bajom, hogy ilyenkor mindig elindul a vezérhangya. Többféleképpen is meg tudjuk a problémát közelíteni, hogy de. Na. Szóval mondom az alap tézist: észrevettem hogy a fülesem, tehát konkrétan a ami fülpárnád körülöleli, picit mállik és aztán észrevettem hogy a fejpárna is és ez az én fő gondom, hogy a felső rész az ilyen hosszanti barázdák vannak a… és olyat sehol nem lehet kapni tehát most elmegyek és bebőröztetem, vagy mit tudom is én. Mert hogy a
Fifika: Autókárpitos, igen.
Charlie: Igen, csak akkor a fenti részről hiányozni fog a logo. A fülpárna az olyan, hogy azt is alábecsüljük, hogy mennyire… miért nem veszed meg Kínából, mert hogy a csak 700 Ft, de hát tudod hogy szivacs és szivacs között is vagy bőr és bőr között is van különbség, mert hogy a… mondjuk egy ilyen utángyártott kínai szivacs 750 ingyen szállítással ugye, szokjuk meg, az eredeti gyári az meg négyezer párszáz Ft és akkor elkezdek gondolkodni négyezer párszáz vagy mi lenne ha néznék esetleg egy újabbat? És felmentem az Audio Technikának a weboldalára, mit kezdtél el mondani?Fifika: Mondom: hmm hmm
Charlie: Aha, igen, ezek a sokat sejtető kérdések. Felmentem az Audio Technica oldalára is s meglepődtem Fifika képzeld el, hogy beírod, hogy audiotechnica pont com és megnézed a területi képviselők vagy retailerek vagy bármit nem tudom én milyen bekezdés alatt van ez és találja meg az önhöz legközelebb eső viszonteladót. Na, ez nem működik, tehát hogy beírom a terméket meg hogy melyik ország, nem működik. Viszont ha rámegyek direktbe oda hogy értékesítési pontok vagy vagy itt keressél abban az országban itt meglepődtem, hogy Albánia és ott van hogy: Hungary 1103 akármicsoda Audio Technica Magyarország Kft. És utána millió meg egy országnál Európában és tolünk keletre ez van felsorolva, tehát ez a magyar Audio Technica központ ez valami iszonyat nagy világbázis és ha már ott voltam, akkor elkezdtem sasolni, hogy mik vannak még, mert ugye nekem most a 40x van, az egy stúdió fejhallgató és ennek van egy kicsivel drágább, körülbelül kétszer vagy háromszor annyiba kerül, az 50x. Az tudod ez a még inkább stúdió fejhallgatónak lehet mondani és ha már elkapott a vezérhangya, akkor képzeld el Fifika, olyan limitált szériás mint hogyha, izé a Vasember lenne a fülemen bazdmeg. Piros, arany és a piros az amúgy is málna, úgyhogy nagyon nagy a dráma Fifika. Azért is drámázok, mert hogy ugye azért az észszerűség határait figyelembe véve – tehát mondjuk egy ilyen m50x mondjuk jelen állás szerint ilyen 50000 Ft körül van, a limitált szériás ami mondjuk csak így a vasembernek a fülhallgatója vagy fejhallgatója, az meg egy ilyen laza 15 ezerrel több, csak azért mert olyan a színe. Nem tudom hogy, nem tudom hogy kell-e az nekem. Szóval ilyen drámában vagyok, hogy csak kicseréltessem a francba a párnámat 5000 Ft-ért vagy vegyek egy új fejhallgatót. Egyébként, mert tök jó ez. Tehát szeretem. Meg meg ugye ez direkt ilyen mastering-re van, meg stúdió munkára tehát ez nem ilyen ilyen Dr. Beats meg Dr. Dre meg mit tudom és én milyen fejhallgató ami a méllyel agyon van ütve és, tudod, mert abban van anyag mert jó szól mert mély, hanem ez ez direkt ilyen flat és jól lehet benne masterelni, úgyhogy azért választottam anno ezt. De képbe jött képzeld el a izé is a beyerdynamic-nak az ikonikus DT 770 Pro-ja. Ami így árban körülbelül szintén ez az ötven hatvanezer, de elbizonytalanodtam Fifika, mert azt mondják, hogy nagyon jó, szép a hangzásképe meg minden, és már majdnem ott voltam, hogy megveszem és tudod már azokat nézegeted, hogy milyen legyen az impedanciája, hogy 32 Ohm-os 80 Ohm-os 250 Ohm-os anyám kínja és aztán meglátom a fülhallgató vagy fejhallgatóból ahogy jön ki a madzag. És ott elvérzett sajnos Fifika azt kell hogy mondjam. Fixen van rögzítve. Basszameg. Basszameg.
Fifika: Hát ja. Mondjuk én már ültem rá olyan fülesre, ami ami nem azért fájt, mert nyomta a fenekemet, hanem azért mert, azért mert 100000 Ft fölött volt az ára.
Charlie: Hát itt ugye az ad… bocsánat, mondjad
Fifika: és ott csak nem csak a párnát kellett cserélni.
Charlie: Igen itt az a dráma ugye, hogy én több fajta módon használom és ugye van ehhez az 1,2 méteres ez a telefon kábel szerű valami, ahhoz van az átalakító a nagy jack. Aztán van ehhez egy háromméteres sima egyszerű kábel, attól függően hogy hol kell használnom cserélgetem ugye a kábeleket. Meg egyébként is ha a kábelt tönkremegy, mert…
Fifika: sokkal egyszerűbb cserélni
Charlie: …elérik vagy valami, akkor egy olyan kábelt utólag is tud venni az ember és nem kell mondjuk elvinni és…meg ugye ezeknél azért sok függ attól, hogy hogy van forrasztva meg az anyám kínja. Tehát elviszem egy házi barkácsboltba vagy én megforrasztom az nem biztos hogy olyan, mint ahogy a gyárból kijönne. Úgyhogy, úgyhogy ezért sajnos… Pedig jól néz ki. jól néz ki basszus. De maradok szerintem az audio technica vonalon és pont néztem hogy a tiédből is jött ki új széria. A HS1ből van már HS2, azért az is tetszik, na. És ebből van már HS2-ből van olyan, ami mindkét füledet, csak az egyik füledet meg az anyám kínját. Úgyhogy belehúztak a…
Fifika: hát az kimondottan olyan monitor is meg.
Charlie: Ja.
Fifika: meg is-is.
Charlie: ja ja ja. Úgyhogy hát nagyjából, nagyjából ennyi történt velem a héten: fejhallgató mizéria. Ennyi. De csapjunk témák közé: képzeld el, múltkor olvastam kommentként az egyik adásunk alatt, hogy 37 percnél járok is vape témáról még semmi. Hát srácok, ilyen ez a popszakma, hiszen nem csak az érdekel bennünket.
Fifika: Hát most 20-nál fogunk járni.
Charlie: Igen.
Fifika: Mikor megcsördítjük az első lovat.
Charlie: Az első téma az rögtön egy ilyen vissza-visszatérő téma, nem is kell erről túl sokat beszélni, mert már megtettük sokszor. Jött egy olvasói kérdés mégpedig Labanc Attilától, hogy, azt kérdezte hogy, hogy, szó szerint azt mondta, hogy: azt tudjuk hogy a terhesség ideje alatti dohányzás ártalmas a babának. Mi a helyzet az e-cigarettával? A nikotin függőséget okoz a babánál, de a mentes folyadékok járhatnak egészségügyi kockázattal-e vagy sem? Szerintem sokakat érdekelt a téma és mivel ti vagytok az országban a legkompetensebbek ebben ebben a témában…
Fifika: Hát nem biztos…
Charlie: Igen
Fifika: sőt, biztos hogy nem.
Charlie: Jó néven venném, ha beszélünk a témáról a műsorban. Előre is köszönöm. Név és cím a szerkesztőségben. Borzasztó jó volt Fifika, felmentem az ecigitesztek-re és annyit írtam be a keresőbe, hogy: terhes. És kiadta. Nem számoltam utána, hogy hány adással ezelőtt. A 167-ben beszélgettünk erről, pontosan az volt az adást címe is, hogy lélegezhetnek-e a terhes nők villanypárát. De csináljunk egy ilyen szóban rövid értékelést, hogy mit és miért vagy mit ne és miért ne. Mondjad először te ha gondolod.
Fifika: át én ketté venném ezt a dolgot. Egyrészt a nikotinfogyasztásra, ami terhes te… de ez olyan… áldott állapot … áldott állapotban lévő nőknek ugye semmi szín alatt nem ajánlott, de asszem hogy akkor is elmondtam és akkor egy ilyen direkt megkeresés volt. Mert valaki az egyesületet kereste meg ezzel a témával, hogy írjunk valamit erre és akkor is elmondtam hogy egyrészt ugye erre kompetens véleményt vagy hát ilyen kőbevésett véleményt nem tudunk adni meg nem is áll se módunkban sem sem nem tisztünk az hogy ehhez hozzászóljunk. Nyilván mindenkinek van kezelőorvosa satöbbi-satöbbi. Tehát mi így nem is tudunk ajánlani, a saját véleményemet tudom megfogalmazni a dologgal kapcsolatban, de azt én nem ajánlhatom és nem is ajánlom senkinek csak esetleg gond… Tehát ezt a szemszöget vagy ezt a nézőpontot is gondolja át amit most majd tőlünk hallani fog, de nem ajánlhatunk, na. Meg kell értenie mindenkinek, mert ennek az ázsióját senki nem veheti magára. Szerintem egyébként orvost sem nagyon fog találni ebben a témában, aki azt mondhatná, hogy az e-cigaretta és a terhesség összefüggésében neki tuti tippjei vannak, mert asszem pont ez a téma lesz az, amit baromira nem vizsgáltak még. Ugye amit el tudunk mondani, hogy terhes – terhes, már megint terhességet – amikor áldott állapotba kerül az illető, a leányzó, az asszony, a kedves, akkor ugye…
Charlie: a gazdatest
Fifika: Gazdatest. Az Alien. Akkor, de már ugye előtte is jó lett volna a nikotin fogyasztást abbahagyni, mert a nikotinnak vannak olyan hatásai, ami a magzatra nézve nem elég pozitívak. De az igazán aljas és káros dolog a magzatra nézve az a cigarettában lévő egyéb rákkeltő anyagok, illetve a borzasztó szén-monoxid mennyiség, amit ilyenkor magába szív az ember és a vér, gyakorlatilag, a vér oxigénszintje megváltozik, a perifériás keringés lelassul, ugye ez a hideg érzés, egyfajta zsibbadással jár. Ez egy stressz a magzatnak mindenféleképp, tehát ez abszolút kerülendő. De ha egyébként az úgy megnyugtató vagy jobb, akkor azt a stresszt is ki kéne védeni, amivel mondjuk a hagyományos dohánytermék letétele jár, mert vannak emberek, akiknél ez nem egy elhanyagolható dolog és akkor ugye marad az abszolút ész érvek alapján az, hogy nem használunk nikotint az e-cigarettában, és ha nagyon idegesít minket ez a nem dohányzó helyzet, akkor néha bele-bele szippantunk. Baromira tudom ajánlani egyébként, ha ezt az állapotot választja az illető hölgy, valamelyik podot, szigorúan nikotinmentes liquiddel. Pici gőz, megvan az érzés, a látvány. Majdnem olyan mintha, ez a zokniban lábat mosni, de az érzés megléte az teljesen… az illúzió teljesen kerek ezekkel a sztorikkal és lehetőleg ne egy túlízesített cuccot használjon. És ami még nagyon fontos, hogy jó minőségű liquidet. És én a jó minőség alatt azt értem ebben az esetben, hogy ez legalább rendelkezem valamilyen EU-s regisztrációval és ne valami házi keverés legyen, mert abban ebben az esetben én nem bíznék és lehet, hogy ez többletköltséget jelent, de az a gyermek és annak a szebb jövője megérdemli ezt a kis többletköltséget. Részemről ennyi.
Charlie: Én igazából azt mondanám, hogy ha valaki nikotinmenteset szív, akkor az az már a függőségnek a leges-leggyengébbik oka, vagy tényleg csak a ez a gőz kifújása megszokás rituálé élvezet, tehát ha… anyámat mindig meg akartam kérdezni, hogy Ő mikor áldott állapotban – hogy így fogalmaztam – volt velem, vagy fene tudja ezt a történelem dönti el hogy ez egyébként a világnak
Fifika: Hát hogy most már így ismer nem biztos hogy ezt mondaná.
Charlie: Igen… terhes voltam. Szóval hogy ő ezt akkor pause-ra tette és utána folytatta, vagy mert egyébként azt hiszem hogy a húgom is, igen a húgom is dohányzott és mikor ugye terhes lett akkor ő abbahagyta és azóta sem. De hogy édesanyám nem, tehát ő utána folytatta. Szóval arra akartam kilyukadni, hogy ha valaki ennyire nem függő, hogy már a nikotin sem hiányzik, csak maga a rituálé, akkor azt úgy gondolom, hogy ha valaki terhes nőként ha megtudja és le tudja rakni a hagyományos cigarettát, mert hiszen a gyereket védi, akkor nem gondolnám, hogy, hogy annyira kéne valamit keresni mellé vagy helyette ami ami pótolhatja ezt. Én nem, én erre azt mondanám veled ellentétben hogy ha lehet akkor semmit. Ha lehet. Ha nem, akkor tehát én nem akarom kimondani azt hogy szívjon akkor ilyen… amikor mondtad a padot így megijedtem hogy azt mondod, hogy szívjon ilyen ilyen jó minőségű podból mondjuk egy Juul-ból egy ilyen 50-est csak az íze végett. Szóval én, igen ez… bocsánat… tehát ez itt a kettőnk közötti különbség, te azt mondtad, hogy valami ilyen kis menteset, én meg azt mondom, hogy szerintem meg tartóztassa magát ezektől és inkább ne. Tehát nem tudunk jót mondani… ez pont olyan ugye amikor beszéltük a Krisztián féle 18 év alatti a húgom, elektromos cigit akar szívni, hagyjam-e neki vagy sem? De hát ez azért ez már inkább ilyen…
Fifika: Várjál mert ez ugye az a történt volt egy 18 év alatti a húgom, dohányzik és elektromos cigarettára akar váltani.
Charlie: Igen igen igen, de de tudod ott is ez a ez az elméleti eldöntendő kérdés, hogy melyikkel teszel jobbat? Ez is most melyikkel teszel jobbat, ha azt mondod, hogy ne szívjad abszolút, vagy szívjál valami menteset keveset. Tehát..
Fifika: nem nem tehát én is azt mondtam, ha nem bírod ki, érted, tehát az én az én válaszom erre terjed ki, hogy ha nem bírod ki, akkor szívjál menteset és ne nyúlj a cigi után.
Charlie: Azt hittem azt mondod: ha nem bírod, ki akkor egy akaratgyenge szar vagy!
Fifika: Nem, nem, nem.
Charlie: A francba. Jó, oké, akkor azt ki tárgyaltuk. Jön nekem egy eldöntendő kérdés, mert Winter is coming hogy így fogalmazzak. Stuttgart jön és..
Fifika: Hú az mikor is jön Charlie?
Charlie: Május 31-juni 2 talán valahogy így. Szóval azt szeretném kérdezni, hogy te nem akarsz velem együtt hálni?
Fifika: Nem, nem.
Charlie: Vagy valaki más esetleg ha akar jönni, akkor szóljon bizalommal. Egyébként azt nem tudom, hogy olvastad-e hallottad-e, az én kedves cimborám is Nyunyez úr alias Giorgio jön és hoz mindenféle ilyen ilyen hangyafasznyi modokat is a Vape Festre, mint kiállító, illetve jön Busardo is meg a görög.
Fifika: Szerintem ok ott voltak tavaly is.
Charlie: Stuttgartba?
Fifika: Igen.
Charlie: Én erre nem emlékszem vagy nem rémlik.
Fifika: Akkor Dortmundban voltak, de hogy valahol beléjük botlottam az tuti.
Charlie: Ott mondtad, hogy valaki elsodorta mellőled, mikor beszéltetek volna egy…
Fifika: akkor Dortmund akkor Dortmund volt.
Charlie: Lassan mondom, hogy megértsd: oké.
Fifika: Mondom alma.
Charlie: Szóval ott az Dortmund volt szerintem. Most voltak valami new yorki Vape Festen, amit hirtelen be csatlakoztam a live ba és… még mindig kicsit presszionálom az öreget, hogy megint rákérdeztem, hogy na, próbáltad már a Dwarvot? Mi a helyzet? Helló Róbert, mi a helyzet? Na jól van oké köszi, kikerültük a kérdést, rohadj meg. Mindegy. Szóval ő is jön, mi is megyünk, ha megyünk. Tehát hogyha én az szinte ezer százalékig biztos, hogy ha nem lesz a lakhandiba mellettem valaki, akkor az úgy nekem már too much, hogy vonatjegy 35, szállás 50, kaja, meg az anyám kínja. Tehát egy ilyen százast azért csak nem fogok kidobni az ablakon. Ha valaki jön és a szállásköltségbe beugrik, azzal a 25000 Ft-tal meg a saját utazásával, akkor akkor deal, menjen a busz, menjen a busz. De egyébként meg akkor én offolom a sztorit. Úgyhogy ennyit szerettem volna csak felhívásként. Keressetek bátran hogyha Stuttgartba jönnétek jól Vape Festelni. És ha már külföld, akkor itt a következő… hát mondanám, hogy érdekes téma, de inkább csak bekezdésként annyit írtam fel, Stutt… ööö Stuttgart, hülye vagyok, San Francisco: Elment az eszed? Hát ők azok, mármint hogy az a zóna, ez a város, San Francisco, akik ugye az ízesítést betiltották az elektronikus cigaretta utántöltő folyadékokban. És milyen meglepő, az ízesítés után még az e-cigi bizniszt is bannolnák, mert szerintük ez menő. Illetve hát azt mondják, hogy egészen addig tiltanák az e-cigarettát, tehát a használatát, amíg az egészségre gyakorolt hatásokat meg nem ismerik. Már megint ezzel jönnek Fifika tudod ez a mindig feltesszük a kérdést, hány évtizedig..
Fifika: Nem tudunk róla eleget.
Charlie: Igen, ezt meg kéne csinálnunk ilyen sweeper-be az adásba, tudod és hogyha valami ilyen van akkor benyomnánk hogy „nem tudunk róla eleget nem tudunk ró”. Tudod, mint a aha, már megint a Weiss. Szóval egy új törvényjavaslatot nyújtottak be a San Franciscó tisztségviselők. És ez már kompletten az e-cigaretta értékesítésének a tilalmára vonatkozik, amíg ugye az amerikai kormány azt nem mondja, hogy kiértékeltük és ezek is ezek az egészségügyi hatásaik, akkor felülvizsgálnák. Ez volna az elso ilyen törvény az Egyesült Államokban és arra irányul vagy az a célja, hogy a fiataloknak a növekvő e-cigaretta használatát megfékezze. Kritikusok egyébként azt mondják, hogy ez azért rossz alapvetően, mert hogy a függőségről való leszokás, tehát a hagyományos cigarettáról való leszokást nehezíti meg az emberek számára is, és értjük itt a felnőtt lakosságot Az érdekes az egészben az, hogy a Juul-nak a hetvenes mólón van egy – nem trafikja – tehát ez egy ilyen üzlethelyisége és ezzel így totálisan ellehetetlenítenék a dolgokat. Mármint hogy az értékesítést és amellett nem tudom én hány embernek a megélhetését és az FDA, ha jól veszem ki a szavaiból, akkor 2021-ig adott időt a vállalatoknak, hogy implementálják ezt, tehát az implementálás az mit jelent, hogy addig vagy eldől hogy igen vagy nem és nem, akkor a…
Fifika: műanyag lakat
Charlie: akkor igen, húzzátok le azt rohadjon rátok a műanyag lakat. Ugye először 2018. augusztus volt a határidő, de hogy az FDA később azt mondta, hogy hát több előgondolkodásra, előkészítési időre lenne szükség ezzel kapcsolatban. Aztán mi volt még itt? Ja igen, ezek az elektromos cigaretta … az aktivistának mi az ellentétje? Anti aktivista?
Fifika: Nem nem. Anti vaping aktivista.
Charlie: Igen az olyan hülyén hangzik, na mindegy. Ezek az elektromos cigaretta ellenes aktivisták szerint a vállalatok szándékosan célozzák meg a fiatalokat az ízesített termékek kínálatával. Mindig csak azt tudom erre elmondani, hogy ha nem lett volna egy jó cserkó vagy egy jó málna vagy egy jó fekete ribizli, akkor én engem nem fogott volna meg az elektromos cigaretta, mint ahogy az én példám mutatta is meg jó, lehet hogy a készülék volt anno szar ugye mikor még ezek a pálcika cigis varázslatok voltak, de nekem olyan volt az első és hogy ott nem volt ízesített, ott valami mit tudom is én mi, tudod akkor még ezek mentek hogy Marlboro meg meg mit tudom és én milyen ízek. De hogy az nagyon nem fogott meg engem és nem is jött be, tehát valahol még megvan a táskám legalján. Engem ezek az ízek vittek át. Lehet, hogy akkor úgy is mondhatnánk hogy engem ez magához láncol rabigába köt és én is egy áldozata vagyok a gyümölcsös ízű liquideknek, de hát én ezt vállalom. Pedig aztán nem is 18 voltam mikor átálltam erre. Szóval azt szerintem erős túlzás lenne azt mondani, hogy direkt azért vannak gyümölcsös ízek, mert hogy ezzel akarják a fiatalokat magukhoz kötni, ennyi erővel miért árulunk a festékboltban is nyolcmillió színt, meg miért keverhetünk ki még 16 milliót, mikor tulajdonképp a fehérre mázolt fal és ugyanolyan jól ellátja a funkcióját, mint hogyha mondjuk szürkére festeném. Na, mert én attól jól érzem magam. Azt mondja egyébként a Juul, hogy támogatja azt, hogy a fiatalok elektromos cigarettához jutása szabályozva legyen, de csak úgy, hogy előtte megszüntetik a hagyományos cigarettákhoz való hozzáférésüket. És ebben azért lássuk be van valami. Tehát az milyen álszent dolog lenne, hogy 18 év alattiak elektromos cigarettához nem juthatnak, de bármikor besétálhat a trafikba azzal a felszólítással, hogy apukám küldött kenyérért meg egy doboz cigiért. Szóval igen, tehát akkor azt is szabályozni kell.
Fifika: Ezt nem is értem amúgy, hogy hogy ezzel mit kell gondolkozni, tehát hogy most ez kinek a jogai sérülnek azzal, hogy… és ráadásul szerintem náluk a felnőttkor az nem 18.
Charlie: 21
Fifika: 21. Mit mit küzdenek ezzel az egésszel problémával? Hát azt már rég be kellett volna vezetni. Hogy juthat hozzá izéhez, dohánytermékhez. Hihetetlen.
Charlie: Zárszóként még annyi hangzott el a részükről, hogy felveti ez a jogszabály a kérdést, hogy miért érzi magát a város komfortos helyzetben, amikor tudjuk, hogy a cigarettával összeköthető betegségek évente több mint 480000 amerikai embert ölnek meg. Igen. Tehát hogy miért érezzük… na én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy miért érezzük olyan baromi égető feladatnak, hogy az alternatív egészségmegőrzési vagy alternatív dohányzási módszert, ami sokkal kevésbé káros az űzzük, irtsuk, ahelyett, hogy először rendbe tennénk azt, ami ami nagyságrendekkel nagyobb kiváltó ok a halálozást tekintve, tehát 480000 amerikai a büdös életben nem halt meg összesen se. Sőt, a Földön nem halt meg ennyi ember az elektromos cigarettával összeköthető betegségekben és nem egy év alatt hanem mióta elektromos cigaretta van. És itt meg éves 480000-ről beszélünk. Tenném hozzá, ez egy ilyen kis insider infó, hogy ahogy David Girlitznek is most volt műtétje egyébként for your information, tüdőműtétje volt, a mai riport szerint már hogy úgy riport hogy ki írta az üzenőfalára, hogy köszöni szépen jól van és apró bújtatott reklám: pinnapple CBD, továbbra is fogja használni és a többi és a többi. Mintha COPD-je lenne az öregnek.
Fifika: Az elképzelhető.
Charlie: És a műtét előtti képek is arról tettek tanúbizonyságot, mert a felesége rakott föl képet műtét előtt és tudod akkor ez a kis vékony oxigén cső az orrához vezetve, nem tudom milyenek a szabvány neve vagy vagy hogy kell ezt mondani hogy mi az, na, úgyhogy olyannal lélegzett az öreg, de túl van a műtéten úgyhogy kicsit meglepett mikor kiírta, hogy tüdőműtét egy héttel ezelőtt. De jól van jól van úgy néz ki.
Fifika: Csak visszavezetnék tényleg egy félmondat erejéig, hogy emlékszel hogy Aaronék filmjében az egyik kvázi legordasabb dolog, amit annak idején az amerikai álom és a dohányipar tett, az az, hogy a dohányipar kifizette az eljövendő perek költségét az amerikai államoknak és ettől kezdve senki nem perelhette őket már azért, mert annak idején behúzták a reklámjaikkal a cigarettabizniszbe és ettől ő megbetegedett. Egy ilyen szituációban bakker na. Nyilvánvaló lobbyérdekek állnak a város mögött és semmi köze nincsen szerintem a józan észhez.
Charlie: Csak hogy tudjuk ugye. De ha már csak hogy tudjuk, akkor egy nagyon nagyon érdekes témát bedobtál a Show Notes-ba és ezt tegnap én is olvastam és egész más dolgokkal kapcsolatban is elgondolkoztam a fekete kontinensen, de akkor vedd fel kérlek.
Fifika: Hát igen, annyira nem új a történet amúgy, hisz ezt már hasonló történeteket láttunk ugye lásd: véres gyémántok. Itt most a véres kobalt van az egésznek a központjában és ugye maga az egész bulinem szól másról – és itt mondhatnánk egyébként a kobaltot még szerintem számtalan ritka földfémmel is be lehetne helyettesíteni, de ez milyen gusztustalan dolog, amikor a a fejlett ipari országok akiknek egyébként erre szükségük van és enélkül nem tudnák pörgetni a gazdaságot, nem menne az IT,a számítástechnika ugye a telefonpiac, az elektromos autó és itt mindenki halálosan meg van nyugodva hogy milyen kurva zöld vagyok, hogy ha hogy hogy fejezzem ezt ki szépen? Hogyha a környezeti lábnyomát nem helyezné át egy másik kontinensre vagy vagy vagy országra.
Charlie: De ez pont ezért van rendben szerintük tudod, mert nem nálunk történik, és akkor itt legyen Afrika vagy Közel Kelet. Olaj vagy nemesföldfém vagy ritkaföldfém.
Fifika: Bármi tehát… tényleg egyébként ugye azt is tudjuk, hogy a kínai baromi nagy gazdasági csoda hátterében is az áll amúgy, hogy a cégek ez egyszerűen azt mondták, hogy ok bakker, hát ha itthon nem szennyezhetem ilyen mértékben a földet, akkor majd ki telepítem oda, ahová ezt lehet és még kurva jól is járok, mert baromi olcsó a munkaerő. És Kína így kezdett el fölfelé szárnyalni a gazdasági ranglétrán, így jutott technológiához. Hát bakker gondoljunk bele, Kínában a népi kohók idejét élték, te nem tudom mennyire vagy tisztában a történelemmel, amikor Mao meghirdette, hogy Kína a vas és acél országa lesz és akkor minden faluban volt kohó meg öntötték az egyébként semmire nem használható vasat. És nem tudom, akkor valószínűleg meghaladták egyébként a világ vastermelését csak éppen egy kurva kalapácsot nem lehetett belőle elkészíteni, mert annyira szar minőséget tudtak produkálni. És gyakorlatilag erről szól az egész iparág, hogy kiszervezni innen és megszűnnek az engedélyeztetés és mindenféle problémáid, amik az egész faszsággal kapcsolatban vannak és ugye itt most a fókuszban a kobalt került ami hát úgy néz ki hogy az akkumulátor-forradalom egyik szükséges féme lesz gyakorlatilag.
Charlie: Amit mondtunk az elején is nekem ez ugrott be egyébként erről. Tehát azért jó ez az Afrika, mert ott ilyen tök egészségtelen dolgokat lehet fillérekért bányásztatni, legyen az arany, gyémánt, kobalt és egyébként meg hogy ha olaj kell, akkor akkor menjünk át valahova a Közel-Keletre és ott szítsunk, robbantsunk ki háborút. Aki egyébként nem tudná, hogy mi ezzel a probléma, az az, hogy hogy ha ez a kobalt nem kobalt lenne, hanem mondjuk mit tudom is én kő, akkor akkor maximum az lenne, hogy pattintod a követ, felrakod a platóra, hazamész, iszonyat kevés pénzt keresni – de erre és majd ki fogok térni – és aztán holnap mész ugyanígy kvázi rabszolgasorba. Csakhogy az a gond ezzel, hogy a kobalt az egy ilyen nagyon érdekes anyag hogy így fogalmazzak, nagyon régóta használják egyébként. Már egész régen is azért használták, mert hogy ilyen érdekes kékes színnel lehetett vagy színre lehetett festeni vele dolgokat. De hogy de hogy most elsősorban az elektromos járművek terjedése az, ami most azt predesztinálják, hogy meg háromszorozza kobalt iránti keresletet a következő évtized végére. És…
Fifika: Fektessetek kobalt részvényekbe.
Charlie: Igen, igen, ezt mondja a privát bankár is meg a többi hasonló magazin. Mert hogy ugye a lítium ion akkumulátoroknak a 75%-a tartalmaz kobaltot 2020-ra és ez azért jó egyébként, merthogy a kobalt alkalmazás az megnöveli az akkumulátornak a kapacitását. És hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit keresnek azok az emberek, akik akik az életüket.. nem kockáztatják, mert ez ilyen…tehát, ha ezt csinálod, meg fogsz halni. A kobaltnak az ára az tavaly szeptember óta ötven százalékkal nőtt és fontonként 19 dollár volt. Öt éves csúcsra emelkedett, ez 2015-ben még 10 dollár körül volt. Úgy, hogy körülbelül kétezer tonnás piaci túlkínálata volt. Na de hogy miért baj az, hogy cobalt bányásznak emberek? Tehát ez a…a bányászatot ne úgy képzeljétek el itt, mint ahogy mint ahogy bárhol máshol mit tudom és én hogy védőfelszerelés meg meg védőital meg gépek meg anyám kínja. Igen van gép, úgy hívják hogy hogy csákány és… és ami a leginkább problémás a kobalttal kapcsolatban az, hogy hogy izomsorvadást okoz és már a gőzei és a a szálló porban levő kobalt vegyület is légzési problémát okozhat, allergiás reakciókat válthat ki a bőrön. Érdekesség, hogy Kanadában a hatvanas években képzeld el, kobaltot adtak a sörhöz. Azért, hogy a habja keményebb legyen. Ami nem rossz, csak hogy…
Fifika: elsőnek jó ötlet volt…
Charlie: Igen jó ötletnek tűnt elsőre, aztán a fogyasztók tömegesen szenvedtek izomsorvadásban. Aminek lett is egy neve: sörivók izomsorvadása és hogy tisztában legyünk a mértékegységekkel és most itt nem egy ilyen normális emberrel mint te vagy én, hanem egy 70 kilós ember, ha most mondjuk ez erősen patetikus… miért enne? De ha 10-35 gramm jut a szervezetébe akkor ilyen viszonylag jól kimutatható 50% az esélye arra hogy meghal. Nem az hogy megbetegszik, hogy meghal.
Fifika: És 100% hogy megbetegszik.
Charlie: Igen, igen. Mindent, tudod, nem minden beteg ember hal meg, de minden meghalt ember beteg volt. Érdekes a cikk, mert ugye le is írják, hogy szerencsére a nyugati civilizációban élő ember gyakorlatilag sosincs kitéve súlyos betegségek ilyen fokú, hogy mondják ezt, nincs kitéve annak, hogy őneki kobaltot kelljen bányászni és ilyen halálos adagot a szervezetébe juttatni, viszont ugye Afrikában bányásszák ezeket és nem ritka az olyan eset sem, hogy hát úgy megy bányászni, hogy nem tud közben úgy vizet inni, levegőt venni, nem tud úgy arrébb lépni, hogy ne kobalttal súlyosan szennyezett közeggel találkozzanak. Itt van példának okáért egy 15 éves kisgyerek, akinek mindkét szülője kobaltmérgezésben halt meg
Fifika: És valószínűleg ő is abba fog.
Charlie: 15 évesen ő kobaltot bányászik, miközben két hónapos – ez is meleg azért 15 évesen – két hónapos fia a hátára van kötve. A kitermelt ércet a közeli tó vizében kell áztatnia és majd utána adja át a kínai kereskedőnek. És ha azt gondolnánk, hogy hát igen, azért csináljuk, mert ez megéri… valakinek biztosan, mert amit ugye az előbb mennyit mondtam fontonként 19 dollár?
Fifika: 15.
Charlie: 19. 19 dollár fontonként. Ő az egész napi munkájáért kevesebb mint 200 Ft-nak megfelelő összeget fizet ki, tehát annyi mintha…
Fifika: Az nincs egy dollár.
Charlie: …két bevásárlókocsit visszatolsz a Lidlbe. Viszont hát nincs más pénzkereseti lehetőség a környéken. Szóval ezért ezért nagyon gáz ez a… ott van egy kontinens… ez olyan mint mint a mint az oroszoknál a a Tundra alatta a földgáz, az olaj, az anyám kínja. Az afrikaiaknak ott van a gyémánt, ott vannak ezek a ezek a ritkaföldfémek, csak hát azt ki is kell onnan szedni és így lehet rentábilisan kiszedni és mindig tudod amikor mondja valaki, hogy az én autóm zöld rendszámos és aztán ez úgy védem a környezetet vele! Igen. Csak, most ezt nem akarom ezt az egy igen csak ő hány ember halt meg azért hogy te elektromos autóba ülhessél? De hogy igen, a távoli szénerőműveket is vegyük bele, aki az áramot meg termeli meg az előállításához szükséges legyen a szó lítium, cobalt bármilyen más hasonló menő cucc az onnan került a gépjárművedbe és hogy kontextusba helyezzük hogy ki mennyit tesz le az asztalra: 2017-ben a világ kobalttermelése az majdnem 70%- ban Kongóból és a többi az ilyen emellett ilyen futottak még kategóriát a második helyezett Fülöp-szigetek is 5% környéke és annál csak kevesebb van. És akkor van egy olyan, hogy más országok, tehát van tíz nagyon pici és van még egy ami és az összes többi futottak még kategória.
Fifika: Emlékszel hogy én ilyenkor mondjuk így növénytermesztésben a pisztáciát szoktam felhozni elrettentő példaként, de ez sokkal de sokkal durvább és ugye ilyenkor az az elképesztő szemétség amúgy, hogy az az iparág, amelyik telepíthetne oda egy kulturált, biztonságos bányát, az inkább hagyja, hogy 250 ezer ember túrja baromi egészségtelen körülmények között a földet kabátgombért átveszik tőlük az árut és akkor nekik gyakorlatilag nulla lásd mert még a csákányt is szerencsétlen gondolom abból a nem egészen egy dollárt se elérő napi béréből veszi vagy éppen a halott szülőtől örökölte. De hogy nulla befektetéssel jut hozzá gyakorlatilag a kobalthoz. Azért ez baromi sok dolgot felvet, a kongói állam felelősségét, hogy hagyhatják, hogy ez így folytatódjon, miért nem akarják, hogy ott beruházások menjenek, milyen állami mutyi lehet még ott a háttérben és még így sorolhatnám a dolgokat de nem teszem, mert aki végigolvassa a cikket az el fog képedni.
Charlie: Hát kint dolgot mondanék…
Fifika: Csak a jéghegy csúcsát karcolgatjuk szerintem.
Charlie: Egy számot mondanék meg egy megállapítást, hogy 2013. és 2015 között 160 milliárd forintnyi kobalt kitermelésből származó adóbefizetés tűnt el a korrupt kongói tisztségviselők zsebében és ez még csak a legális, tehát a leadózott termelés és még amiről nem tudunk. A másik pedig, hogy miért beszéltünk erről ennyit, mert amit az elején is mondtunk, hogy a lítium-ion akkumulátorok 75%-a kobaltot fog tartalmazni 2020-ra, tehát Fifika: a vérem a véres akksi itt van a töltőmben. Most négy darab. Na szóval, csak úgy tudjuk hogy, hogy honnan kerül az asztalunkra az a nagyon fancy fóliázott sok mAh-s akkumulátor, ezért említettük meg ezt így adásban.
Fifika: Igen, és ez az egész olyan, mintha egy ilyen párhuzamos univerzumban élnénk, mint ahogy azt láthattuk egyébként az EU hírhedt, most már azt mondom hogy hírhedt, ugye, mert megszavazták, hírhedt 13-as cikkelyével kapcsolatban is. Nem is tudom mikor egy ilyen pár hónapja kaptam fel erre az egész sztorira a fejem, ugye szerzői jogvédő vita vagy nem tudom, inkább azt mondom hogy a szerzői jogvédő lobby nyomására az Unió megpróbálta a saját módján, mint ahogy annak idején ezt tette az elektromos cigarettával is, újra szabályozni az internetes tartalmak jogvédelmi gyakorlatát és hát ebből egy elég szar szabályozás született mint ahogy azt már egyébként megszoktuk az elektromos cigaretta kapcsán, és baromi érdekes volt a számomra látni azokat a párhuzamokat, amiket mi annak idején megharcoltunk és ahogy megharcoltunk, látni azt, hogy most hogyan küzdenek és ugyan azokat a technikákat vetik be és abszolút hogy is mondjam, semmilyen hatással nem volt semminek az EU-s döntéshozatalra. Rengeteg európai YouTuber intézett felhívást a saját feliratkozóinak, elmagyarázta a törvényt, próbálta őket rávenni ilyen kis aljasságokra tudod, hogy írjatok az EU-s képviselőtöknek meg hogy ezt ne szavazza meg satöbbi-satöbbi és köztük volt egy magyar YouTuber is, aki elmondta, hogy fú gyerekek, ez is és írjatok és írok én is és izé, aztán kiderült, hogy a az összes európai képviselő közül mondjuk ha csak a magyar viszonylatokat nézzük, egyetlen egy képviselő sem vette magának a fáradtságot, hogy az általa képviselt állampolgár szépen és jól megfogalmazott levelére valamit böfögjön vissza. És én úgy tudom, hogy ebben a szavazásban szinte egyöntetűen szavazott ellenzék és kormánypárt, mindenki elfogadta, szerintem kurvara nem is értették hogy mirol van szó, csak akkor szavazzunk. Jürgen hogy fog szavazni a frakcióba? Hát ha Jürgen be fogja húzni az X-et, akkor behúzom én is azt haladjunk. De hogy ennek milyen hatása lesz a későbbiekben, mennyire teljesíthetetlen dolgokat kérnek gyakorlatilag és hogy ez az egész szerintem egyébként ha – ugye két év van a bevezetésig – ha ez így ebben a formában fog bevezetődni és nem fog finomodni, hát mondjuk nem vizionálok egy világ végét, de hogy baromi sok probléma lesz vele az teljesen biztos.
Charlie: Jöhettek volna hozzánk tanácsért egyébként, mi elmondtuk volna hogy le fogják szarni, hiszen mit mondana a…. itt nem a tartalomfogyasztó van igazából… a tartalomfogyasztó ilyen primer bajban van, vagy bocsánat szekunderbajban van. A primer bajban a tartalomkészítő-előállító van és lássuk be azért az igen nehéz azt mondani nekik, hogy gyerekek szarban lesztek, mert nem fogtok tőlem tartalmat kapni, ezért írjátok alá a petíciót. Erre azt mondja a tartalomfogyasztó, hogy olyat csináljál hogy ne tiltsák be azt ennyi. Ez itt a ez itt a probléma, hogy amíg nem érzi az ember a saját bőrén a problémát és mondhatnám hogy pont azért ezek a ezek a mainstream youtuberek mondták ezt, mert azért nekik fájna, hogyha a 100, 200 500, 1 millió több millió feliratkozójuk hirtelen nem jutna tartalomhoz és mivel nincsen olyan videó, ami több millióan megnéznek több milliószor megnéznek, ezért az ő bevétele fog drasztikusan lecsökkenni. De hát ez a védd meg az én seggemet hogy pénzt keressek és tudjak neked tartalmat gyártani… ezért nem érzik szerintem ezt magukénak, azok akikhez ez címezve lett igazából. Szerintem.
Fifika: Hát ja.
Charlie: De hogyha mondjuk azt mondanák, hogy vizitdíj lesz az internetre és minden megtekintés vagy minden megtekintett nap után 300 Ft-ot kell befizessél, vagy azt mondanák hogy itt bizony minden hónapban kell fizetned azért hogy a Coca Cola logo ott legyen a háttér – jaaj minket is le fognak most tiltani – akkor akkor persze kivonulnának az utcára. Na mindegy, hát ezzel nem lehet mit kezdeni ez majd kiforrja magát a dolog. Mondjuk jövő hétre.
Fifika: Igen.
Charlie: Ami persze nem igaz, de mi letesszük a lantot, ha nincs más téma és jövő héten újabb érdekes, általunk érdekesnek vélt témákkal fogunk jönni. Én megköszönöm mindenkinek, hogy végighallgatta ezt az egy órát, találkozunk egy hét múlva, sziasztok!
Fifika: Egy élmény volt, sziasztok!

Gyere velünk gyárat látogatni Romániába!

Aki a 25$ csomagban támogatja adásunkat 2019 májusáig minimum 6 hónapon keresztül, eljöhet velünk gyárlátogatásra a Blosscig gyárába. Amennyiben a támogatók többen lesznek, mint 7 fő, akkor a leghosszabb ideig támogatók élveznek elsőbbséget. Az utazás Budapestről megoldott (a visszaút is 😀 ), a szállást és a vacsorát szintén a Bloss állja!

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Bartók Csaba
Dvarw
Nagy Gergely
Bódizs Péter
Simon Zsolt
Farkas Zoltán

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor ZoltánPifkó KrisztiánSzékely Attila
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #405 – Egészségügyi parazita-fanatikusok

Dócon illegális füvet termesztenek, illetve új kadét szállt fel a fedélzetre. Hamarosan indul egy tematikus …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?