A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #467 – Escobar a medence közepén

Vége a nyári szabadságnak, de még mindig szenvedünk a hőségtől. A magyarok 9 éves cikkekkel riogatnak, Mexikóban pedig Orbán Viktorral példálóznak. Hogy melyik a jobb/rosszabb, mindenki döntse el maga! Pihenésképp felülvizsgáljuk a streaming előfizetéseinket, mert mindenki vadul kezdett árakat emelni.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):

Filmek, sorozatok

Átirat

Fifika: A mai adásban azon kívül hogy az eltelt időszakban milyen kalandok estek meg velünk amíg nem volt adás, beszélni fogunk egy kattintásvadász cikkről, avagy hogyan hazudjunk nemcsak hogy okosan, hanem hogy embertelen módon is, illetve beszélni fogunk Mexikóról és a mi dicső vezérünk kapcsolatáról És 

Charlie: azt is meg fogjuk tudni, hogy mi köze van az adásunknak Escobarhoz a medence közepén.

Két görög félisten ha találkozik Olümposz hegyén, na az kb. így nézhet ki. 

Fifika: És ilyen kurva meleg is van, mint amilyen most, szia Csárli! 

Charlie: Helló! Nagyon durva, szeptember, és már csak 36 fok van, őrület! 

Fifika: Asszony kim van locsolni a sivatagba?

Tehát hogy az milyen már? Mindenki van égve, Csárli, 

Charlie: minden. Hihetetlen. Nálam nem, de… Szép volt ez az egy hónap töltekezés, ez olyan mint az oltakozás hogy a klasszikusokat idézzük, de gyűjtöttük az anyagokat nem pihentünk, úgyhogy megdolgozunk a pénzünkért, és elő fogjuk szedni ezeket a témákat szépen sorjában.

Na de mi történt veled egy hónap pihenés alatt? 

Fifika: Ú, tehát egyrészt minden is, és annak is az ellenkezője. Nem is tudom hogy hol kezdjem. Hát ugye a házfejújítási projekt az nem ért véget a konyhánál, a spájznál, hanem volt a nagyon nevezetes vanker-bunkerszoba. 

Charlie: Ismerjük mindannyian. 

Fifika: És hát az ilyen lomtároló volt az utóbbi pár évben, ahogy a gyerekek elmentek egy csomó kacat itt maradt Nem 

Charlie: jó, mondtad már megint.

Amíg nem volt vészhelyzeti kormányzás, ugye? 

Fifika: Ó, baszki, hogy ezt látod már, hogy elfelejtettem Mert hogy még mindig az van. Igen, meghosszabbítottuk 

Charlie: újra. 

Fifika: Igen tehát hogy így beleszoktunk. Gyakorlatilag… A gyerekek elmentek ott maradt egy csomó kacat, ugye építettünk egy nagy nyitott tárolót, akkor oda elkezdtük áthordani, és ha hiszed, ha nem, annak idején, mert ez egy kiülő volt valamikor, és minden kiülőnek az a sorsa, előbb-utóbb beépítik.

Charlie: Igen. 

Fifika: Tudod. Nőttek a gyerekek, kellett egy szoba, és a szomszédom, aki már sajnos nincs az élők sorában, pedig nagyon szerettük egy rettentő, jó indulatú ember volt, de hát én kiszámoltam a B30-as téglát, megvettük, mire hazaértem kiderült hogy Nem keresztbe rakta a téglát a falnak, hanem futóra, hosszában.

Úgyhogy kimaradt két raklap, ergo vékonyabb lett a fa. Na most azt pótoltuk, tehát kívül van 10 centi hőszigetelés, és most belülre is raktunk 5 centit, nehogy télen meglepetés érje minket. És ez lesz az én moziszobámet, Csárli, az én moziszobám Jaj jaj jaj

Illetve ebből lesz előbb-utóbb egy podcast stúdió mert hogy most ugye onnan podcastelek ahonnan dolgozom, már hogy abból a szobából. Mint az 

Charlie: állatok. 

Fifika: Mint az állatokig. Ugye ezt csak azt tudja átérezni aki home office-ba húzza a zigát otthon. De hogy akkor lesz, tudod csak a podcastre, meg az egyéb szórakozásokra való kis kuckó.

És hát ma konstatáltam éppen szomorúan, tudod, így bevittem a vetítőt és már minthogy a, minek hívják ezt a projektort, az ki öreg szem. És szomorúan konstatáltam, hogy ez az olcsó szar abból a távolságból, ahol az ágyfej támlája van, érted szétvetíti a falat, és nem tudom összehúzni a képet két méter szélesre.

Hát tudod két opció van, vagy veszel egy két méter széles tévét,

és szerintem ez az opció fog előbb-utóbb bekövetkezni, hát vagy csinálok menyezeti tartót, de ennek a csak 30 vagy 20 fok a dőlése, amit tud kompenzálni, az csak nem lesz annyira easy, meg túlságosan fönt van, meg most a menyezetre is szereljek egy tartót, hát nem tudom, tehát hogy így ezer problémám van, de ez még majd a jövő zenéje.

Charlie: Hallgatóinknak mondanám mindenki a saját szintjén nyomorog. 

Fifika: Igen, igen, az egy régi régi sztori. Figyelj csak, ez egy 25 ezer forintos projektor, tehát hogy mit vártam tőle, hogy majd mindenhol jó lesz nyilván nem? És a másik dolog amin gyerekkori álmom, és ezt mondtad hogy ne mondjam tovább majd adásban beszélek róla, hogy tudod amikor beléd vág a fölismerés hogy neked kell egy csillagászati távcső.

Charlie: Erről beszéltünk napközben, és hála Isten, hogy leállítottalak, mert most őszintén tudom kérdezni. Mondjuk nálad jó a dolog mert nem város közepén laksz. Egyébként a pereszseidák, vagy nem tudom én milyen meteoraj volt mostanában. Volt, 

Fifika: az augusztusban. Kimentünk, 

Charlie: megnéztük tényleg jó volt. Na, de mesélj akkor erről.

Fifika: Hát nem tudom, még most sem tudom, hogy miben kéne, mert tudod, van ez a elindulsz egy százzer forinnál, és egyszer csak ott tartasz. , miben kéne Az mennyi? Egymillió, kettő, de még ez nem is… Ez a tipikus rabbit 

Charlie: hole, tehát belementél a nyúlüregbe, kész elvesztettünk. 

Fifika: Kész de úgy igazán meg azt látom, és most rengeteg videót végignéztem, azt látom hogy olyan nagy truváit nem fogsz tudni otthon elérni.

Tehát hogy érted egy ilyen fikamorzsányiba fogod látni mit tudom is én, a Jupitert, és baromira nem lesz ekkora a kép, meg hogy nem lesznek azok a színek, és hogy akkor már asztrofotózás, és képhalmozás, és ilyen szoftver, és olyan izé, és akkor mi értelme van az egész? Én abban 

Charlie: nagyon benne voltam régen, és hú de nézettem ezeket is.

Lemenni a hortobágyra, fotózni, ugye maga a fotózás részéhez nem kell nagy technika. Tehát hogy itt nem kell mélység-élesség, mert azt adja az univerzum, de viszont kell hozzá az optika, a technika optika alatt értjük most itt a távcsövet, az utómunkaszoftver, ugye, amivel azokat a színüket kihozod, amik nincsenek a képen, de az az, amit lát az ember, igen, ez nagyon el tudja vinni egyébként.

Fifika: Csíliókat el lehet költeni szóval most még baromira gondolkozom, hogy tényleg hiányzik ez nekem, vagy csak vegyek egy, tudod egy ilyen mit tudom is, ilyen egy 130-as, 150-es kis távcső, tehát az se kicsi ugye ez milliméterbe az optika. 1600 alatt csak 

Charlie: a gyerekek játszanak. 

Fifika: Igen tehát egyébként egy ilyen 200-250-es távcső az, amivel már azt mondják hogy így lehet az én ézelődni.

Nálunk is siralmas a fényszennyezés, csak így mondom. Tehát hogy már így fényszennyezettségi térképeket nézegetek. 

Charlie: Nekem nagyon bennem van ez, hogy kimenni csillaglesre, nem tudom hogy hol van Hortobágyon, de ott van Magyarország legsötétebb pontja, és egy ilyen éjszakai sessionbe tudod így lemenni előtte kajálni egy út vagy mit tudom is, lehet hogy csinálhatnánk akkor egy közös sessiont.

Fifika: Hát most ezzel megint átbillentettél a másik irányba érted Ugye ez a kell-nem-kell, de jó lenne, mert mit tudom én… 

Charlie: Én elmondom, hogy mire gondolok, mert nekem a barátomnak volt ilyen kapott a feleségétől, és ugye benne van ez, hogy kapott a feleségétől, tehát nem olyat vett amilyet ő szeretett volna, egyébként nem rosszat kapott.

De mikor már az is komoly procedúra volt, hogy mielőtt kimennél csillagot, vagy egyáltalán az égboltot kémlelni, tedd ki, hogy átvegye a környezeti hőmérsékletet, áthűjjön vagy átmelegedjen, tök mindegy, mert egyébként nem lesz fókuszod. Az hiszed hogy egy nagy pacát nézel, közben csak bepárásodott a lencse, fú, nagyon el lehet menni.

Vedd meg azt a kisebbiket, és azt mondom hogy nézegesd a holdat. És hogyha a hold látható oldalán feltudod az összes krátert és jelentősebb objektumot sorolni nekem elmesélni, akkor utána lépjünk tovább a következő ilyen látható élvezhető objektum felé. Én úgy gondolom hogy most ne az Antares köddel kezdjünk elsőre, tehát fokozatosság elvét kövessük.

Fifika: Igen szóval mindegy, meghozom a saját döntésemet de lehet hogy még elmegyek egy ilyen csillagászkörbe. Mindenki ezt javasolja egyébként, hogy olyan emberekkel beszélj, akik ezt művelik, és akkor lesz némi fogalmadar. Azt már tudom, hogy a bolygózás meg a mélyég, az két teljesen különböző sztori, más eszköz, más fölszerelés más minden Na mindegy szóval ez van így bennem Az ECG-ken kívül természetesen.

Na de veled mi történt ha már engem ilyen részletesen kiveszéltünk? 

Charlie: Kérlek szépen, azért itt zajlik az élet. Ott kezdődik a dolog hogy várjál, nem tudom, fifika. Szóval ide leginkább valami fanfár kéne, mert hogy elkészült. A kert. 

Fifika: A

Charlie: térkő lent van. Azt a megszüntetett fűnek már nem merném nevezni dolgot, ami ott volt. Veszüntettük. Elkezdtünk nézni műfüvet. Nem mondom ki, mennyi de fájt. Ide hozták. Én saját kezemmel íveket vágtam, szögeltem, egyengedtem. Mindegy. Kész van. Patika. Fölállítva a… Nem sátor ez a… Ilyen kis valami ami szúnyogháló az oldala, és akkor ott majd kevesebb szúnyog csíp, de erre még majd kitérek, mert rohadjon meg.

Nem tud kimegyzezni. Képzeld jött levél hogy ma lesz kültéri szúnyoggyérítés az utcáról Hát azzal én nagyon nem érek semmit. Erre szeretnék ráfűzni, hogy egy tudományos gépet vettem, amiben tudod ezeket a kis lapkákat kell rakni. 

Fifika: Igen, 

Charlie: kültéri, termóanyám kínja, de hogy ez nem elektromos, hanem egy kis butánpalack van benne.

És bekapcsolod, mint régen a gázt szikráztatod, ízítja, és akkor van egy ilyen 5×5 méteres zónát, ami elvileg le van fedve. Nagyon dicsérte az ismerősöm, és mondta hogy neki bevált, jó, mondom, adjunk még egy esélyt. Ennyit még nem sajnálok rá valamit tizenpár ezer volt. Úgyhogy ez a része pipa. Aztán jött a következő nagy dráma.

Elindítom a mosogatógépet. 

Fifika: Jajaj. 

Charlie: Aha. És mikor a három és fél órás program húsz perc után a pitjen, és azt mondja, hogy végzett. Éljünk a gyanúperrel Fifika, mindenkinek ezt javaslom, mert nem végzett. És felhívtuk a szerelőt. Tudod, minden ilyenkor programot futtatok, tesztprogram, hiba kódolvasás, semmi hiba nincs.

Azt mondja a szerelő, szivatjuk, mondom hallom hogy beszívja, hallom hogy kiköpi a vizet. Csak éppen közben az edény nem lesz nedves. Oké Az nem lesz sok motor, úgyhogy ilyen huszonpár ezer forint. NAMASTE Az jó, még rászámolok, mondjuk lesz akkor 35-40 ezer, és gyere ki, aztán nézd meg, és hogyha megnézted, akkor mondasz rá valamit.

Na most kijött, megnézte a gépet, elindította a programot, és azt mondta, hogy hát az a baj, így kezdte mi a baj? Hát hogy ez inverteres motor, és ezért ha ezt csinálja és hiba kód nincs ugye, akkor nem a motor a hibás, nem ez, nem az, nem a maz, hanem az elektronika. Kezdődik 70 ezer forint plusz szerelésnél, és akkor, mint a jó póker játékosok, azt mondtam hogy akkor itt foldot mondok, ezt dobjuk el ezt a gépet.

Tehát hogy hat év alatt iszonyat… A Kim volt szerintem ötször-hatszor a szerelő. Nem jó ómen, nézzünk egy újat. Mert azt mondta, hogy át akkor már az árából kell egy újat venni Jó. De mondom, figyelj már, megnéznéd fönn a mosógépet is, mert fura hangja. Megnézi, mondom nehezen forog a dob is. Így megmozgatja, és a dob meg az az üst, amiben van, az nagyon nem egyszerre mozog.

Szeretném megígézni. Nem egyszerre mozog, és hátul van egy háromágú csillag, ami fogja a dobot a tengelyen. Na most abból az egyik szára el van már törve. És mondta, hogy hát hogyha ez, tehát ezt nem lehet javítani ragazgatni, mert ott egy tengely van. Ha ő azt megjavítja, nem lesz központos. De egyébként szerintem, hogyha ez így leszakad még egy kar ebből a háromból, akkor nem csak a mosógép, hanem lehet hogy a fürdőszobát is fel kell újítani, mert hogy akkor…

Megindul Úgyhogy na, akkor nézzünk mosógépet is, és ami azóta rám árult fifika. Energiaosztályok, centrifugálási, vízfelhasználási, zajkibocsátási számokat összehasonlítani. Kobra itt van, Sevasz Kobra, ő felajánlotta szíves segítségét, hogy neki van céges kedvezménye az Electrolux-nál, amit kinéztem modell elfogyott, mert ugye nálunk nincs annyi hely, mert pont ott van a cirkó, hogy külön mosószárító.

Legyen egybe? Oké nincs. Az Electrolux-nek képzelt van olyan ami nem soknál van, de nem normál mosószárító, hanem hőszivattyús, tehát hogy nem terheli annyira a ruhákat sem. Nagyon jó, megnézem, kivezették, semmi baj. Ugyanilyen van a eggből is. Az meg a, nem tudom a elektrol ugyanúgy néz ki. Raz van rajta hogy AEG, és az állítólag nem jobbra, hanem balra készül.

Márhogy Európa bal oldalára. Oké nézegessük oké jó, nem 9 kilós, 10 kilós, okos, mert a telefonon akkor olyan programokat is le tudsz tölteni, amit mi napi szinten használunk. Ötössel kezdődik az eleje, Fifika. És akkor tudod, jön a fogtechnika. Mennyire kell nekünk semennyire nem kell, de hogyha van, akkor legyen olyan.

És azt teszem hozzá, hogy az új mosogatógép, az meg már nem 140 környékén mennek ezek a gépek, hanem legyen hálás hogyha 200 ezer környékén találsz használhatót. Na, hát mosogatógép az egy Bosch lett gép Okos, apám, tősdézzé, a melóhelyen monitoroztam, hogy éppen mi fut a programban, nagyon menő. Nagyon hiányzik egy ilyen funkció.

Azért jó, mert hogy elindította asszony itthon, én meg még rá tudtam bent nyomni hogy extra dry, meg anyám kínja, és inkább az adat pornó része tetszik benne, hogy kiírja hogy te beigyszelgeted hogy miket pakoltál be, és ő majd megmondja, hogy ahhoz milyen program jó, hogy raktál be műanyagot kanalat retkes edényeket és a többi és a többi, és kiírja a vízfogyasztást, az energiafelhasználást, meg ilyen cuccokat, meg extra programokat is lehet letölteni rá, ugyanez a mosógép.

A mosógép az még most nincs itt, de azért ez így nagyon fájdalmas volt ezt most így ezt a nyarat így. Le 

Fifika: kell hozni azt a mosógépet, ami fönt van. Vagy lent van a mosógép? 

Charlie: Fönt van. 

Fifika: Azt le kell hozni. Abba ugye van egy betontömb. Csak így Jelzem, tehát ilyen hány kiló lehet? 60-80 Mi 

Charlie: gép? Hát a mostani az 90 valamennyi, a következő egy százas.

Ja, várjál igen, ez a következő drámám, mert azért nincs még itt a mosógép, mert mikor mondta, hallod embereknek elmagyarázni hogy mi az a sorházi lakás, meg hogy lakáson belüli emelet, ez így feldolgozhatatlan. És mikor sikerül elmondani, akkor lakáson belül nem viszik fel emeletre. Ha mondom jó, abban a pillanatban fogom visszafordítani akkor a kiszállítót és a pénzemet megutaljátok vissza Tehát ne vassza már meg az is.

Majdnem kimondtam. Ha meg tudjátok oldani, akkor megvesszük. Hát 90 száz, ó, mondom nem szeretem ezeket a 10 százalékokat. Legyen száz, akkor lesz. Na, úgyhogy ez még nincs leütve. Egyébként ennyi. Visszamentem Szabiról, voltak ilyen rövidebb szabik, de nem sok kedvem, tehát nem jött még vissza a flow. Ugye most volt az első nap, hogy bementem ma dolgozni, döbbenet, ami az utakon van, tehát hogy egy óra tíz perc alatt jutok be, mert iskola kezdés van.

Nem tudom biztos nem tudtak mobiltelefonálni a gyerekek a szülőknek, hogy beérkeztek és azért volt ekkora dugó. Úgyhogy ennyi, még majd most szeptember végén lesz egy kis spanyol. Visszamegyünk kicsit hát ha lehűlünk ott a Medan-Szié partján, és akkor körülbelül ennyi Nagyjából Ja. No. Csapjunk a témák sűrűjébe.

Csapjunk. Akkor én azt mondom hogy annyira annyira elszoktak tőlünk a vizen, hogy itt garázdálkodnak a környékünkön, piff a célkeresztben. 

Fifika: Fú, én a célkeresztben hoztam egy velvetes cikket. Egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy-egy Áh Istenem tehát már rosszul kezdődik. De hogy Vági Bence újságíró tolmácsolásába egyébként szerintem ez egy átvett cikk, ugye a forrás megjelölés az a nem is tudom mi, Ladbible talán.

Charlie: Ladbible az kb. olyan mint a mint a 9gag tehát ilyen vicces oldal. 

Fifika: És hát már a cím is eszméletlen jó. Ez a, nem is tudom ez like vadásznak lehet éj nevezni, de kiózanító szimuláció mutatja meg, mi történik a testével a folyadékkal működő elcigaretták használatakor Te próbáld meg vizualizálni a dolgot.

Charlie: Én azért örülök hogy ennyire körbeírták hogy folyadékkal működik, és nem hasadó anyaggal. Na de, na. 

Fifika: És hát én vettem magamnak a fáradtságot, végignéztem azért, 

Charlie: hogy nektek ne kelljen. Azért, 

Fifika: hogy nektek ne kelljen. Végignéztem a videót, amit betettek a cíkbe. A videón látszik ahogy a tüdőben nyálka képződik mely károsítja a léghólyagocskákat melyek a vér és belélegzett levegő közötti gázcsere elengedhetetlen szereplői.

Kurvára nem erről van szó a videóban. Egyébként ez egy, hát nem is tudom, ilyen WHO megrendelésre készült videó. Eszméletlen csúsztatások vannak benne, arálytévesztések, torzítások hazugságok. Nagyon foglalkoztat a gondolat, hogy ennek az úriembernek írok egy cikket, csak hogy így kébe kerüljön azokkal a hülyeségekkel amiket itt összehordott…

Tehát ez az e-cigarettákról először is érdemes tudni hogy általában mikroprocesszorból, egy akkumulátorból és egy folyadékot tartalmazó patromból áll. Hát kedves barátom tudunk neked mutatni marég számra olyan e-cigarettát amiben kurvára nincsen mikroprocesszor. 

Charlie: Érted? Nekem erről a nyelvezetről a DV nyitibi bácsi ugrott be, vagy PIRX kapitány, fűtőelem.

Mikroprocesszor De az egész cikk egyébként minthogyha, én nem tudom, tehát hogy annyira meg vannak szorú, de nem, jó az évszám, 2024-08-30. Tehát hogy ezek ezek már tíz éve is meglettek cáfolva, egyrészt másrészt jön a 2019-es Evali járványjal, meg a THC, a fekete piaci THC tartalmú patronokkal. Semmiköz 

Fifika: az e-cigarettához.

Charlie: Igen, igen, igen, igen. És hogy a varázs cucc még benne a diacetil. Gyakori mesterséges ízesítő vegyület, vajaroma figyeld, amelyet előszeretettel használnak kávé, gyümölcsös italok és a vajas popcorn ízesítésére. Hú, édes Istenem! Tehát hogy tényleg még itt kell, hogy tartsunk? 

Fifika: Hát nem tudom, én így gondolkozom ezen folyamatosan, hogy gyakorlatilag ez a megrémisztő cikkek közé sorolnám, vagy az elrettentő cikkek közé, amik egyrészt…

Tudod, csak hogy a klasszikusokat idézzem, nem tárják föl az igazság minden szeletét, de még az igazságot se. Egyrészt másrészt pedig diacetilt már baromi régóta nem használunk semmilyen elikvidbe. De 

Charlie: hát 

Fifika: ők 

Charlie: is leírták itt van, az Environmental Health Perspectives 2015-ös tanulmányából kiderül hogy 51 tesztelt elfolyadék ízből 39 tartom azt a vegyi anyagot.

Csak 9 éve volt végül is, tehát tök releváns hogy most így írunk róla. 

Fifika: Egyrészt másrészt meg erre szoktam mondani, és akkor mi van? Tehát hogy a popcorn tüdőt nem úgy Magyarországon baszki, Európában nem tudsz olyan tüdőgyógyást mutatni, aki látott olyan beteget, akinek van popcorn tüdeje. Tehát hogy olyan ritka betegségről beszélünk, ahol valami iszonyatos mennyiségű diacetilt kellett a naponta magához vennie, vagy belélegezni az adott munkásnak, aki ugye ilyen gyárba dolgozott.

De e-cigarettától soha senkinek nem lett popcorn tüdeje. Azt az egy esetet kivéve, amikor az úgynevezett evali járvány, aminek amúgy semmi köze az e-cigarettáz tehát ez olyan mintha valaki mérgeti volt volna, és most holnaptól az összes poharat hibáztatnánk, mert pohárból itta a szerencsétlen, nem üvegből, de ha üvegből, akkor meg azt, tök mindegy.

És be kéne tiltani a poharakat ez miatt, mert mérgeti volt a pohárból. És ezt elneveznénk pohárik Péterjárványnak. 

Charlie: Konkrétan. 

Fifika: Konkrétan ez a ez a sztori és aztán mi van még ebben ami ilyen őrült baromság hát az eleje meg a vége meg úgy amúgy az egész meg a közepe igen és nem hosszú a cikk egyébként 

Charlie: mert cifika szerintem az a baj hogy ez olyan mint a rendőröknél a menjetek ki és ma meg kell Trafipax-sal büntetni száz embert na ez pont olyan ez egy ilyen még csak jól sem megírt iparos munka le kell hozni ma egy cikket fölvágta a Youtube-ot kattingatott jobbra-balra és talált egy megosztó videót vagy egy megosztó témát az tükörfordította kirakta kész van a napi egy cikk De azzal senki nem foglalkozik hogy kirakja egy viszonylag nagy elérése rendelkező, bármár nem független internetes oldalra, és akkor azt onnantól kezdve mindenki mint a véres kardot viszi körbe.

Mondjuk attól nem félek hogy ahol a WHO-nak semmi szerepe és beleszólása a tudományba, ott nem egyvelvet fogja megváltani a világot az egyetlen darab félretájékoztató cikkükkel, de nem hozza jól ki magát. 

Fifika: Én végignéztem ezt a filmet, ami fogalmas nincs egyébként hogy kikészített, vagy hogy kik állnak mögötte ugye ez végig egy animációs film Stílusra épülő film, nem is olyan rövid, és az van, ami egyébként a cikkben is végigkövethető, hogy egyrészt összemossa a dohányzást és az ártalomcsökkentő helycigarettázást, másrészt a film a feléig nagyjából azzal van elfoglalva, hogy ott kolombusztó napjainkig, tehát mit kolombusztó?

Tizenezer évvel ezelőtt napjainkig mi történt a dohányzással kapcsolatban. Természetesen benne van a gonosz dohánygyárak hazudtak és hogy az utolsó pillanatig védték az álláspontjukat hogy a nikotin nem addiktív, és hogy a cigaretta nem okoz tüdőrákot, és nem tudom. Ezzel a fölütéssel megy végig a film nagyjából a közepéig, és a közepétől van egy nagyjából tíz másodpercnyi videó arról hogy egyébként a dohányzás hogyan károsítja a tüdőben a csillószőröket, és hogy ezek elvesztik ilyenkor a funkcióikat, mert lebénulhatnak Ez nem azt jelenti, hogy lebénulnak, hanem lebénulhatnak, és teret adhatnak különböző fertőzéseknek.

Ez a hatnak, hetnek, és egyébként ugye a dohányzásról beszélnek, de azt úgy beszélik hogy értsd az eljegycigarettára is. Na ez az úgynevezett kiózanító szimuláció, tehát én azt gondolnám egy szimulációról hogy ez tudod az egy olyan sztori, ami egy tényszerű valami. Igen, tehát hogy bemutatja értet hogy 110 km per órás szélben a…

Hogy viselkedik a 23 kilóstól a 140 kilós emberig. Valaki de nem erről szól, tehát hogy ebbe szimuláció sehol nincs. Ez animáció egyébként Hatásvadászat. Hatásvadászat level sok, és az a baj, hogy ezek pont alkalmasak arra hogy az ilyen megmondó emberek és az egészségügyben véleményvezérként futtatott intézmények, mint amilyen a korányi egyébként, akik ugye tagadják az ártalomcsökkentést, és amúgy egyébként kurva jó állunk az egészségügygel, azt most lehet látni.

Vagy hát egyre inkább lehet látni. És annyit tennék hozzá hogy… Mindezek után hogy ezen fölmérgeltem magam, mert hogy elvesztegettem az életemből húsz percet hogy végignézem ezt az animációt, csak hogy nektek ne kelljen, belefutottam egy héttel ezelőtt a puzséréknak volt egy beszélgetése a dohányzásról.

Valami reggeli műsorban. A puzséra, haverja meg még egy fiatal gyerek. És az jutott eszembe, hogy három életében nem dohányzó ember mondja meg a tutit a dohányzásról. Érted? Tehát hogy ez mindenki ért hozzá. 

Charlie: Nem baj, Fifika nem, nem, ez rosszul mondhat, lehet véleménye valakinek. Hogyha kikéri előtte iparági szereplők, szakértők releváns véleményét.

Mint mondjuk mikor mi bent voltunk Mujóval, nem tudom ismeritek-e Mujót, ő az, aki megszökött a fedélzetről, mert neki jobban tetszett a kualalumpuri levegő. Szóval amikor ott voltunk azon a bizottsági meghallgatáson, az lett volna a szerepünk, hogy azok akik nem értenek hozzá, megkérdezzék. És nem a mi véleményünket mondtuk volna el, hanem elővettük volna több ezer oldalnyi releváns tanulmányt, és azt mondtuk volna, hogy ez azt mondja hogy nem.

Ez azt mondja hogy az sem igaz amit a WHO úgy mondott, ez azért nem igaz, mert ez meg azt mondja. Tehát nem lehet mindenki mindenben szakértő, nem vagyunk reneszánsz emberek, mint már sokszor mondtam, de akkor kikérem olyanok véleményét, amikről Akik talán jobban rálátnak a dolgokra, de itt ez nem történik meg, illetve nem, de itt ez nem történik meg, hanem soha nem történik meg.

Fifika: Ez így van. Mikor volt az, hogy kikérte 

Charlie: valamelyik szakpolitikai csoport mondjuk a Villanypára Egyesületnek a véleményét, vagy az állásfoglalását, vagy hogy mit mond erről a tudományos közélet? Volt ilyen 

Fifika: Nem, nem, nem. Tehát a puzsérékkal kapcsolatban nekem az volt a furcsa, hogy megfejtették azt, hogy Hogy miért dohányoznak az emberek, és hogy mekkora faszkalapok, hogy nem tudják letenni.

Na most, aki életében nem dohányzott, vagy soha nem él tehát a dohányzás élményét, az nekem… Ne kezdje fejtegetni érted hogy miért dohányzik valaki. És ráadásul olyan hülye megfejtéseik voltak, amitől a hajad égnek áll Tehát mi itt ex-dohányosok, meg egyébként aki elcigarettázik 99%-ban ex-dohányos, annak soha nem jutott eszébe, hogy az alkohol mennyivel jobb, mert az legalább bódultságot okoz.

Érted? Vagy hogy a kábítószer mennyivel értelmesebb, mert attól legalább beállsz. De a dohányzás abban mi van?

Charlie: És mikor valaki azt meri mondani hogy mondjuk az alkohol az mennyivel másabb, Akkor most már elő tudom húzni a Molnár Gustáv példáját, akit fényes nappal a Corvin negyedben a szemetes mellett részegen fetrengeve fényképeztek le valamelyik nem tudom én, bliknek vagy hasonló kaliberű magazinnak alkoholista, Dick.

Fifika: Mennyivel sokkal csodálatosabb, és az volt a számomra megdöbbentő, hogy a Puzsér végkövesztkeztetése az volt, hogy azért hülye aki dohányzik, mert a dohányzás nem ad neki semmit. Nyilván egyébként a drogos 

Charlie: is azért drogozik, mert nem ad semmit, csak úgy, na jöjjön. 

Fifika: Na, tehát és akkor olyan az jutott eszembe, és ezt azért is hoztam föl, hogyha majd a hülye cikk kapcsán beszélgetünk hogy…

Te meg tudod-e fejteni hogy miért dohányoztál annak idején? 

Charlie: Persze hogy többször megfejtettem már. Többször, mint ahányszor leszoktam. A közösségi élet miatt tehát nem akarsz kimaradni a menő fiúk galériából egyre felnőttesebbnek tűnsz tőle. Mert végig tehát hogy emlékezz vissza, amikor mi fiatalok voltunk, akkor azért vad lett volna hogyha a fényes nappal az utcán mondjuk iszunk.

Márhogy alkoholt. De az sokkal elfogadottabb volt, hogy valaki dohányzik. Hiszen még gyerekként is bemeltél a trafikba azt trafikba bocsánat, a közértbe. Bárhova Bárhova is Bárhova. Mementél vettél egy paklicig, itt a szívtad. És ez volt az a legolcsóbb akkor legelérhetőbb dolog, amivel kicsit följebb pozícionáltad magad gondolatban.

Tehát egy más kaszthoz tartoztál, értsd ez alatt a dohányzó, lázadó fiatalokat valamiért. Valamiért. De én ezt a dohányzás, a drogprevenció, illetve a droghasználat, és bármilyen szer, ami függést okoz a szervezetedben, ez már nagyon sokszor megfogalmazódott belőle, de csak ki nem mondtam, hogy hogy A legerősebb ez a drogoknál, valamit elnyomsz vele, vagy kompenzálsz vele az életedben.

Egy életszakaszod, egy helyzeted, mit tudom is én, szétment a családod, feszültség van otthon, valahogy ki akarsz törni, valahogy ki akarsz szakadni. Vagy mint mondjuk azok a művész lelkek, akik a prömier után borozgatnak meg iszogatnak. Meg persze mert olyan stengbe vannak utána, hogy valahogy le kell jönni arról a, ez túlzás, hogy arról a módosult tudatszintről, de arról a felfokozottsági állapotról kicsit visszanyugodni.

És erre mi a jó? Egy tompító szerként, hát régen nem füvet szívtak, hanem alkoholt ittak. Alkoholt igen. És hopp már ott is vagyunk. Tehát valamit mindig kompenzál az ember ezekkel a szerekkel. A nikotinnal is, hova tovább a kávéval is, mert reggel miért iszod a kávét? Azt ne mondd hogy az íze miatt mert az első kávé 17-8 évesen azt ne mondd hogy ízlik, mert borzasztó Igen tehát miért hazudsz?

Igen. Nem azért. Valamit kompenzálsz. Az, hogy jaj, fáradt vagyok, meg mit tudom is én. De hogy ezeknél az erős, vagy ezeknél a dolgoknál nagyon erős ami ilyen nagyon instan dolog hogy drog, cigaretta, e-cigaretta. Valamit kompenzál vele az ember. Mondjuk a nikotin bevitellel, ugye tudjuk a nikotin hatását a szervezetre, Ha valaki ideges, és neki kellett a fókusz, mennyivel jobb volt hogy elmész, akkor még ki se kellett menni tudod, csak az irodádban rágyújtottál egy cigire, mondjuk nem egy orvosi rendelőben, bár régen biztos ez is…

Ó, hát én tudnék mondani érdekes Nekem is volt olyan kollégám a pénzügyőrségnél, aki mikor bejött ezt hogy csak meghatározott helyeken lehet dohányozni, akkor ő, mint mit tudom is én, milyen főhadnagy a meghatározott területet kinevezte a saját irodáját meghatározott területnek. Ilyen egyszerű volt.

Szóval tudod, elszívtad a cigit, a nikotin kicsit fókuszáltabbá tett téged, de hogyha azt te megoldhattad volna máshogy Vagy az a tipikus kávé-cigi kombó, vagy bármi mással ami fókuszáltál, vagy valamilyen szintre hozott volna téged a nikotin helyet, azt tetted volna. Az meg, hogy utána a cigaretta hú, képzeld el, egy kollégám ma, bocsánat hogy így óvba megyek, menjünk le cigizni.

Ezt elmondom milliószor, hogy ez milyen fura hogy azt mondom, hogy menjünk le cigizni de menjünk. Tehát hogy menjünk le cigizni. És áll és mint az a tipikus mém, amikor eszkobár tudod áll az üres medencében, és akkor így néz maga elé üveges tekintettel, karja hátrafonba. Na, ugyanígy állt a csaj is, és így néz maga elé mondom, tiszta eszkobár vagy, bazdmeg, mi van?

Hát ő már két hete nem leszokott a cigiről. Mondom azt értem de hát ájkoszoztál, ugye? Ugye? Te az is káros, meg a füst, meg a… mondom… Ebbe a mondatban volt háromtárgyi tévedés, de lépjünk túl a dolgon. Nem annyira káros, de értelek, le kell szokni de látom hogy nem… Jó a kedved, feszült vagy, tehát hogy valami hiányzik a szervezetedből, akkor fokozatosság elve, vagy valami vagy bármi.

Nem, egyik napra másikra letette, most meg úgy néz ki, mint Eszkobár a medence közepén. Síkideg. 

Fifika: Na, akkor elmondom én is az én megfejtésemet. Tehát az, hogy miért kezdtünk el annak idején dohányozni az abszolút egyet értek. Tehát valóban ez egyfajta felnőttek közé pozícionálásnak volt a segédeszköze.

Egyrészt másrészt meg, hogy hogy néz az ki? Elsősorban tudtam volna képzelni azt a szituációt hogy összejövünk a haverok, Nyilván fiatalok kicsit idősebbek, és én nem tudom, ma már ez nem akkora divat de te emlékszel rá, hogy annak idején az volt, hogy elővetted a cigit és végig kínáltál mindenkit. 

Charlie: Igen, nagyon sűrűn fogyott az ember cigányzat Sűrűn 

Fifika: kínáltuk egymást cigivel.

És az ilyen nem is tudom, megvetően néztek rád, hogyha nem fogadtad el a fölkínált cigit. Bocsánat 

Charlie: nekem voltak ilyen haverjaim, hogy addig voltak a brigádban, amíg el nem ért hozzájuk a kör, legyen az a kocsmában, vagy legyen az a cigarettázásnál, aztán, ó, ne haragudjatok, mennem kell, ne hagyjál meg. Ez 

Fifika: a show-er, 2.0-la igen.

De igazából én ezen gondolkoztam, mert még a pusirékat hallgattam hogy én mit tudnék felhozni én egy, tehát Nekem a dohányzás ami a mai napig egyébként hiányzik a dohányzásból, és ami a sok-sok visszacsúszásnak az oka volt, az az, hogy amikor elővettem a cigit meggyújtottam, beleszívtam, letettem az első slukkot, onnantól kezdve bekerültem a semmi szobába.

Nem tudom hogy másnak megvan-e ez a fajta érzés, de hogy az egy ilyen mindent kikapcsol olyankor az ember a külvilágból, csak te vagy. Hát ugye ez az instant 

Charlie: nikotin boost. 

Fifika: Benne vagy a semmi dobozba, és… Nincsenek gondolataid az az öt perc a semmi szobában ez az én idő, az hihetetlen. Mondjuk ez az egyetlen egy dolog, ami ilyen instant módon nincs benne az e-cigarettába.

Tehát akármit próbáltam eddig, semmi nem adta vissza ezt az instant három-öt percet a semmi szobába, és gyakorlatilag ha ezt el tudod engedni, akkor simán át tudsz szokni egy e-cigarettára, vagy egy HMB-re, vagy nikotínpárnára. 

Charlie: Ebben egy picit ellent kell, hogy mondjak neked, mert valamikor a semmi szobába bevisz téged a nikotinfelszívódása Téged, engem például a kifújt gőz formálódása viszel a semmi szobába.

Tehát engem az ott csill berak, hogy nézem, hogy milyen zsíros, milyen testes, milyen jó az íze, milyen szépen lassan hömpölyög, gomolyog. Pont kiváltja azt, amennyivel lassabban szívódik föl a nikotina szervezetembe. De lehet hogy azért mert én már ez a koca cigarettás vagyok a magam megveszekedett hármas nikotinerősségével.

Itt is szeretném áldani jó Péterünket, aki ismét hazajött a ködös Angliából De jó! És a megfelelő mennyiségű aroma ismételten Az inventórimban. Van! Köszönjük szépen! Ennyi kitérő után ja, igen. Szóval engem azt tesz csill be. 

Fifika: De akkor neked is megvan ez a semmi szobád. 

Charlie: Igen de úgy hogy például, ha én visszaemlékezem a Debreceni kutatásra, és mikor megvizsgálták a tüdőnket, és azt mondták, hogy na mostantól cigi, és kimentünk a kocsihoz és rágyújtottunk az elsős cigarettára, ami, valljuk be, mit tudom én, nekem előtte nem volt 6-7-8 évig, és azt hittem hogy nem ég.

Hol van a torokhatás? Hol van a füst? Tehát hogy tudod féltünk, hogy majd így torkorg meg köhögünk, és semmi nem volt, csak az értetlenkedés hogy Ebben mi az Istent szerettünk meg erre hogy vágyhattunk annó. Tehát hogy szerintem egyébként mondjuk az Icos-szel összehasonlítható a füst-gőz mennyiség, de hogy az elcigaretta a nikotinfelszívódás gyorsaságát leszámítva nekem mindenben köröket vert rá, és én ugye a gőzformálásban találtam meg azt a tényezőt ami fölváltotta a nikotinfelszívódást tehát hogy nekem ilyen szempontból nagyon jól bevált a dolog, tehát és még mindig nem, és amit mondtam hogy a kocsiban ilyen gond nélkülen szívtunk 5-600 cigit hazafele jövet, és nem volt az a gyerekek az a nagy reveláció hogy hű, nem is tudom eddig miért nem szívtam cigit.

Érzés nem volt, nem volt. Hát hogy én, ha valaki azt mondja hogy fiatal és szív valamit, hát basz, mindegy, csak ne a cigi legyen. Tehát hogy se nem jó, se nem semmi, hallod, oda jött velem, bementem valamiért a, ja, csaptelep fifika, ezt is el kell, hogy mondjam, mert csaptelepet is vettem. De, hogy bementem a csaptelepet átvenni.

És bejött mögöttem a csinos 45-50-es nő, jó karban van, leül velem szembe, tudod, lentebb van a pultban, egy ilyen 50 centivel. És kettő másodperc után én majdnem lehánytam. Mert kint tűnt a tohányzásból. Igen. És nem direkt be az arcomba fújta, de ami párolgott ki belőle. Hogy fúúú. És így gondolkoztam hogy mikor én így mentem haza iskolából, hát én hogy nem buktam le.

Soha. Hogy 

Fifika: mondhattad azt, hogy ne én, én. Tudod, tohányoztál? Én. 

Charlie: Szóval fúúú. Borzasztó. És hogy azok akik mellettünk vannak azok kitartottak míg tohányoztunk. Kitartottak mellettünk. Hát nekik egy hatalmas taps. Mert hát azért ez nem semmi. Na 

Fifika: de. Csárli, menjünk át kocsmába. 

Charlie: Átfordítjuk a kormányt dél-délnyugat irányba, és irány a kocsma.

Nekem már a cím is gyanús. 

Fifika: Épp azt akartam mondani, hogy ugyanezt a levelet én hoztam de téged kérnélek meg rá mert én napok óta érted, ezt emészthetetlennek tartom. 

Charlie: Várjál most nézem Vezesd elő. Azt mondja hogy ahogy nézem, egyébként ezzel a bácsival találkoztunk is, vagy én találkoztunk nem, mi mindannyian találkoztunk, mert hogy az a Dr.

Roberto Zussmann jegyzi, Akivel egyébként a GFN 18-on összefutottunk és ő a mexikói küldöttség része volt akkor, egyébként ott dolgozik mint orvos, és írt egy nyílt levelet azokról az aggasztó és bajós fejleményekről, amelyek a mexikói helyzetet jellemzik, és Mexikóban is kevesen ismerik de Mexikó kívül meg aztán abszolút nem, ahogy mi sem.

Ugye van nekik egy leköszönő autoritere elnökük, És ő az, aki mi a jó szó ezekre az NDS-ekre, és ez a leköszönő elnök, aki még utoljára akar egy nagyot, egy nagy rock’n’rollt, és alkotmányos keretekbe szeretné foglalni a még keményebb tiltást, és igen, ez a durva, amit le is ír, hogy nincs arról tudomása hogy bármely nyugati országban lenne példa arra hogy az alkotmányban kifejezetten tiltanának egy kereskedelemben kapható terméket.

Lényegében ez az egy olyan eset van a világon, ami náluk most így a látómezőbe került, És itt jött a iszonyat, nem tudom hogy égjen a pofánkról a bőr, vagy mi legyen, amikor Mexikóból azt olvasom hogy olyan erős ez a tiltás és egyébként a rendszer, amit be akarnak vezetni, mint Putyin vagy Orbán Oroszországában és Magyarországon.

Hát itt azért húrvára elszígyeltem magam. 

Fifika: Tehát hogy Mexikó baszki, a hajam eldobom érted? És ugye Roberto Szuszman nem egy buta ember valami nukleáris medicína intézetnek a fő vezetője igazgatója, nem tudom én miért, és hogy neki… Erről az egész diktatórikus tiltásról Putyin meg Orbán jut az eszébe.

Tehát tényleg én ezen gondolkoztam végig, hogy én most szégyelljem magam ez miatt.

Hát erre büszke nem lehet? Hát büszke semmi esetre sem. 

Charlie: Hanem hogy mint csatlós kutyája is említve van ott. Igen. És amiről adás elején beszéltünk hogy újabb fél év migrációs vészhelyzet, mert hát az kell, mint egy falat kenyér. De leírta hogy azért arra kíváncsi lenne, hogy milyen következményekkel járna fogyasztókra nézve mondjuk Oroszországban, ha mondjuk Putyin ilyen személyes ellenszemvel viseltetne a vépeszközök és a…

hevített dohánytermékek irányt. Iránt, bocsánat. 

Fifika: Van egy rossz hírünk, hogy nálunk meg van egy Lázár János, aki hasonlóan kedélyesen viszonyul a zártalomcsökkentés irányába. Nekem van egy olyan sandagyanúm amúgy hogy ez a fajta tiltás ami nálunk itt bevezetésre került, az már annak a következménye egyébként amiről már baromi sokat beszéltünk Minél drágábbak a dohánytermékek, annál jobban kötik az államot a hagyományos dohánytermékekhez.

Az államnak nem fűződik semmilyen előnye ahhoz hogyha egyre többen abba hagyják a dohányzást a magas adók miatt. Azért az össznemzeti termék több mint 5%-a az baromira fájna, hogyha máról hónapra így elveszne a költségvetésből. Egyrészt másrészt meg mindenki érzékeli, aki elcigarettázik, hogy gyakorlatilag az összes lehetőséget, minden csapot elzártak, és ezért aztán már…

Hivatalos úton, vagy jogszerűen inkább, úgy mondom jogszerűen elcigarettát használni ebbe az országba, mert gyakorlatilag lehetetlen. 

Charlie: És… Az a baj, hogy amit én Zussmannnál látok, attól fél, ha mi nálunk már tizen éve megvan. Megvan, igen Tehát hogy azoknak a pártoknak a szövetsége, amik most itt a félelmet kiváltották nagyon közel állnak ahhoz hogy megszerezzék a kétharmados parlamenti többséget a kongresszus mindkét házában, hogy módosítani tudják az alkotmányt.

Tavaly februárban húsz kezdeményezést indítottak el, hogy az alkotmány cikkejeiként kerüljenek be az alkotmányba. Az egyik ilyen kezdeményezés… Az… E-cigarettáról beszélünk, a fentanillal együtt mint halálos anyag. Tehát a fentanill az, amire ha rá gondolsz is, jó eséllyel meghalsz de a bőrödre kerül, az nem olyan mint az olaj hogy letörlöd, hanem bőrön keresztül felszívódik és meghalsz mikrogrammokról beszélünk.

Na, ezzel van egy kategóriába szerintük az e-cigaretta. Két másik kezdeményezés nagyon megkérdőjelezhető, mivel a legfelsőbb bíróságot, a választási kollégiumot és minden autonóm szervezetet teljes mértékben az ellők ellenőrzése alá helyeznének. Láttál te már valahol ilyet? Nem, valami filmet 

Fifika: láttam már.

Ja, nem, ebbe 

Charlie: élünk, bocsánat. És milyen szürreális? Azért aggasztó különösképpen, mert te vagy a legköszönő elnök, vagy mit tudom is, hogy hívják ezeket a tábornok, ott mindig ilyenek vannak tudod ilyen katonai tábornok anyámkinyak vezeti az országot, de hogy ő kiválasztotta már képzeld a saját maga utódját.

De akkor miért írják azt, hogy az újonnan megválasztott elnök? Tehát az nem megválasztott, az kiválasztott. Kinevezett kiválasztott. Kinevezett igen. Claudia Seinbaum, aki októberben lép hivatalba, határozottan kijelentette, hogy már pedig ő támogatja az alkotmánymódosítások teljes csomagját, beleértve a vaping eszközök betiltását is, és ha ez bekerül az alkotmányba, akkor annak olyan következményei lehetnek, amivel gyakorlatilag lehetetlené válik bármely Tilalom, vagy autonóm döntést, annak semmiképp nem mondanám, de döntés jogi megtámadása, mert még akkor is, hogyha sérti az emberi jogokat, mert hiszen az a beton sziklaszilárdságú alattörvényük része lesz Tehát azt meg nem lehet megtámadni.

Azt azért tudjátok akik nincsenek képben a mexikai helyzettel, mert 2018-ban is elég sárkányos volt náluk a helyzet. Ott mindig is tiltott volt, de nem a használat hanem a forgalmazás, a reklám és a hatóságok azért toleránsak voltak. Hát azért csak 

Fifika: nem kábítószer bakker. Hát nem egy 

Charlie: fentanilna de lehet hogy mi vagyunk vakon.

És most az a cél, hogy szankcionáljanak És bűncselekményként büntessenek mindenkit, aki bármilyen módon hivatásszerűen kapcsolatban áll az eszközökkel. 

Fifika: Hát Mexikót el kell, hogy kerüljük Csárli. 

Charlie: Óvatosan mert az olyan lesz mint a… Fú, melyik volt az a film, mikor valami hasisa lelkapták őket aztán valahol a távol keleten.

És aztán ki is végezték az egyiket. Ennek a pártnak a politikájának a potenciális kár az összes árus esetleges szürke zónába kényszerítése, gyakorlatilag illegálissá téve a tevékenységeiket, megszüntetné a versenyt a bűnözői kartelekkel szemben. És ez lenne az az egyértelmű jelzés, hogy hogy Na, hát amiről beszéltünk, tudod olaszoknál volt ez, hogy lent már a kartelek, vagy a maffia az, ami kezdi átvenni ezeket a pozíciókat?

Na, itt is ez vár rájuk, és ez egy közel hárommilliós fogyasztói piacról beszélünk, tehát nem arról, hogy tízezer ember, nem arról mint Magyarországon, hogy tíz évvel ezelőtt volt körülbelül kétszázezer, hanem hárommillió. Az másfél Budapest mondjuk. Na, egyébként Nukleáris Tudományok Intézetének a mexikai autonóm egyetemen a vezetője, A jó Ruberto Zussz van, aki nem láttam még, az úgy néz ki, mint egy popej egyébként, jegyedném meg.

Olyan kis kerek a fejed, de csak fizikai adottság. Kis szakállas, nagyon szimpatikus emberke, és már akkor is elég szar helyzetben volt, amikor mi beszéltünk, de hát ez… Fifika, rendeleti kormányzás bazdmeg. Ott is, itt is. Hát itt ez a termék a veszélyes, ott más termék a veszélyes. Tehát így 

Fifika: megjelent előttem a képtót, hogy Escobar, hogy Mexikó, mit tudom én, benne az őserdőbe, és itt van a propilén glikor gyár, ott van az aromaüzem, itt keverjük a cuccost, és repülővel csempészük egyik ország.

Charlie: Igenis doblák le, és mi az, mi az? Kokain? Dehogyis te hülye vagy? Hát ez e-cigaretta folyadék. Hú, már megijedtem. 

Fifika: Kész vagyok baszki. Annyira szürreális már most minden hogy amikor kezdtük a podcastet, El se tudtuk képzelni, hogy hol fogunk tartani 

Charlie: 8-9 év múlva. Hát ott én biztos nem gondoltam hogy a fentanillal lesz egy dobozban az elektromos cigaretta.

Hát azért az vad. 

Fifika: Jó Istenem. Na, 

Charlie: néztél-e valami vidámabbat? Vidámabbat néztem, és előtte kis házi praktikát azért mondanék neked, elfelejtettem az elején mondani, mosógép, mosogatógép, hagyd a picsába. Lecseréltem a csapot, amire vártam egy hónapot, ugye? Úgyhogy most már tökéletes szűrt víz csordogál a testembe.

Még upgradelnem kell a rendszert egy darab ARC szénsavasítóval. És gondolkoztam már, itt néztem a messzer hungarogáznál, hogy tudod, ilyen búvárpalackos CO patron, és akkor én majd itthon fogom tölteni és nem 2600 lesz egy palack, hanem 300 forint, de ez még a jövő zenéje. Én olyan vad dolgokat néztem, amit az ember csak nővel néz.

Tehát Emily in Paris, ugye a… Nem, ne őríts már meg! Phil Collins-nak a lánya, Emily Collins, mit tudom is én, milyen Collins, de ő is Collins, játszik benne. Csajos. Franciaországban játszódik Párizsban, nézzed, asszonya. És másnap, ja, meg a… Love is blind UK, love is blind Sweden. Tehát mondom tényleg ilyen csajos, tehát semmire nem volt energiám.

És szerintem nem is lesz Elmondom miért nem. Feliratot Mert felbasztam az agyam. Föl is írtam el ne felejtsem. Tehát a YouTube Premium küldött egy levelet, hogy egy ilyen gyenge 70%-os emelés. Hát nagyjából igen YouTube Premium. Elóka, nyalóka, mindegy. Ezt még kiköhögöm, mert szerintem szívinfartus kapnék vagy agyrákot, hogyha én azt a rengeteg politikai hirdetés látnám a YouTube-on.

A másik pedig hogy ma jött a levél ez nagyon friss. A Prime Video mennyi? 800-900 forint. 

Fifika: 990 volt eddig. 990. 

Charlie: Jó. Prime Video egy gyenge emeléssel egészen pontosan úgy szólt a levél, hogy hol is van? Igen, fontos változás. Köszönjük hogy a Prime Video értékes tagja. Value Customer and so on and so on.

Szeptember 3-tól a Prime Video előfizetés díja havi 899 forintról havi 1900 forintra változik. Azért emeljük az árat, hogy a jövőben is minél többet tudjunk befektetni abba, hogy a Prime Video még értékesebbé váljon előfizetőink számára. Thanks, but no thanks, tehát hogy 900-ról 1900-ra biztos nem fogok ugrani, úgyhogy abból is kilépek.

És akkor marad az Apple TV+, meg marad a videótéka. Nem tudom hogy ez téged meglepette, vagy újdonságként érte? Hát 

Fifika: én is még nem számoltam össze de ugye van Apple TV+, ahol egyébként tényleg minőségi kontent van. Tehát bár most láttam egy borzasztó sorozatot, valami csaj, meg a robot… Meg a nem tudom én, meghalt a férje és megkapta a robotját, és hogy ezért de valami brutálisan szar vége lett, ilyen nagyon japán, nagyon végignéztem de nem kellett volna.

Na mindegy. Tehát van Apple TV+, van YouTube Premium, van Disney, van hát mindenem van gyakorlatilag. És most így sorba jönnek a levelek, hogy ez is emel, az is emel amaz is emel emez is emel. Hát baromira végig kell gondolni hogy mi lesz az, amivel érdemes lesz foglalkozni. 

Charlie: Most gyorsan megnéztem a Apple TV+, 2007-es 90, emészthető.

Netflix, én most a Premium-ot néztem, 4494 Dupla fuck you. Akkor még hozzájönne a Prime Video, az még kétezer. A Disney Plus-t azt nem néztem mert olyanom nekem nincs. Disney Plus R. Fázis följött, hogy várjál tényleg ott is áremelés lesz azt vágod ugye? Igen. Disney Plus R emelés az 3090 És akkor mit mondtál, még mit van?

Valami Paramount? Nem, 

Fifika: Amazon Prime Sky. A Sky Showtime? Sky Showtime, igen. Netflix, Disney, 

Charlie: ennyi. Az jó, Sky Showtime R. 

Fifika: HBO, bocsánat. 

Charlie: Ó, tényleg a max. Na. Hogy racionalizálni kell, mert ez így kezd elvadulni és mindegyik azzal jön hogy az én kontentjeim minőségére akarják a hangsúlyt fektetni, de nem látom, hogy jönnének azok a minőségi kontentek az arcomba.

Az Apple TV-nél igen, de máshol se. Szerintem az Apple TV meg megengedheti magának a 2097-et, mert aztán nem hiszitek el, de tényleg annyi pénzük van, hogyha Dagobert pácsi beleugrana, akkor nem érne le az aljára. A Magyarország GDP-jét számtalanszor ki tudták volna fizetni. 

Fifika: Most arra vagyok kíváncsi, megnézem már a Revoluton, hogy 2007-900 Apple TV, így van.

Így van, és még ott van a Microsoft, nyilván az nem ez ő előfizetés, de hogy 

Charlie: az 

Fifika: is 2005. 

Charlie: Mi az, O365?

Fifika: Igen. De hát ők legalább adnak egy elég nagy tárhelyet. Tehát nagyobbat, mint a Google előfizetés. Per fil. Igen. Igen. Na mindegy szóval hogy össze kell, hogy számoljam ezeket az előfizetéseket, mert szerintem így horzsolja a húsz rugót havonta.

Charlie: Hát vad. Úgyhogy köszönöm szépen. 

Fifika: Egyetlen egy filmsorozat valamit most elkezdtem nézni az Amazon Prime-on, folytatják a gyűrűkura sorozatot. Hát Látványos, de mondjuk ez is már az a kategóriától, hogy kezd már Tolkienhez semmi köze nem lenni. Szabad gyerengették a forgatókönyvírókat, és akkor azt csinálk amit akarnak.

Illetve képzeld el, hogy jön a Slow Horses-nak a folytatása 

Charlie: Igen, ezt olvastam. 

Fifika: Ó, alig várom, alig várom. Végre valami valami baromi jó sorozatot nézek, meg bízom benne, de már az az idén nem lesz szerintem.

Disneytől semmit nem várok, valószínűleg egyébként a Disney lesz amit le fogok így akasztani a picsába, mert gyakorlatilag semmi nincs ott. Figyelj 

Charlie: Fifika szerintem rossz irányból közelíted meg a dolgot. Ne azt mondd hogy mitől fogsz megszabadulni, hanem hogy nem leszek veled szigorú. Melyik az a kettő, amelyiket megtartasz?

Az egyik az a Netflix kell hogy legyen az nagyon gatya az 

Fifika: egyik a Netflix kell hogy legyen az asszony miatt 

Charlie: jó hát töltsd le neki vagy mit tudom is én ezt maradjunk itt adás után és megnézem hogy az én tékámban van-e olyan mert az én tékámban szokott lenni eszembe jutott azért egy valami amit néztem és nem ilyen romantikus hígfos folytatódik és azt hiszem hogy ez már az utolsó szezonja a szíltémnek úgyhogy aki aki ilyen amerikai kommandós érzelmes sorozatot akar nézni az nyugodtan csapjon le rá mert hiszen mondom utolsó évad úgyhogy az megéri szerintem én 

Fifika: is elfelejtettem egyet mondani a Megcsálták és kinn is van az összes része az Esernyi Akadémia befejező évadának.

Jaj igen. Baromi jó lett, szerintem Egyébként nekem az egész Esernyi Akadémia ugye ez egy ilyen picit fura sztori, de hogy úgy lett vége, ahogy ennek vége kellett hogy legyen. Nem lövöm le a poént nyilván, mert mindenki nézze meg, de zseniálisan kitalálták hogy ezt hogy lehet az íjre föltenni a pontot, és soha többet nem folytatni tovább, úgyhogy ennyi.

Charlie: Jó akkor nagyon szépen köszönjük mindenkinek a figyelmét. Örülünk hogy visszatértetek velünk a nyári szünetből. Mindenkinek kitartást még ehhez a pár hét őrület meleghez Reméljük jön a lehűlés, mi is jönni fogunk jövő héten. Addig is kitartás. Sziasztok! 

Fifika: Egy élmény volt. Sziasztok!

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #465 – Találkozón jártunk

Kibeszéljük a következő szekcióját a legutóbbi GFN-nek, és beszélgetünk a múlt heti vaper találkozóról. Ja, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!