BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Mi lesz velünk 2017. május 20. után?

Troll válasz lenne, ha azt mondanám, hogy május 20. után május 21. jön? Az. És nem is vicces. Nézzük hát, hogy a hatályos jogszabályok értelmében mi várható!

Figyelem! A lentebb leírtak a hatályos törvények és jogszabályok által szabályozott helyzetet fogják tükrözni, azaz jogkövető állampolgárként a legális beszerzés módjait és lehetőségeit! Hogy ki milyen kiskaput keres, hogyan oldja meg “okosban”, milyen trükkel próbálkozzon, stb. nem témája ennek a cikknek. Ha te ettől eltérően cselekszel, ránk hiába hivatkozol!

2016. május 20. óta hatályos a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (továbbiakban NVT) már behatárolta, hogy hol használhatjuk eszközeinket és hol nem, ez nyilván nem változott egyelőre: csak ott gőzölhetünk, ahol dohányosok is rágyújthatnak. Ezt minden bizonnyal a legtöbbünk tudja már, de nem árt megemlékezni róla.


Ami sokkal inkább húsba vágó, az a kellékek, utántöltők beszerzésének korlátozásai. Ezekről a 2016. december 14-én hatályba lépett 421/2016. kormányrendelet, valamint a 39/2013. kormányrendelet a rendelkezik, amiben visszaköszönnek az EU-s TPD megszorításai.

Elektronikus cigaretta és utántöltő flakon a következő feltételekkel hozható forgalomba és forgalmazható:
-nikotintartalmú folyadék kizárólag kifejezetten erre a célra szolgáló, legfeljebb 10 ml űrtartalmú utántöltő flakonokban, eldobható elektronikus cigarettákban vagy egyszer használatos patronokban hozható forgalomba, és a nikotintartalmú folyadékkal előre töltött patronok vagy tartályok űrtartalma nem haladhatja meg a 2 ml-t

Ez azt jelenti, hogy ha a folyadék tartalmaz nikotint (legyen az ízesített, kész folyadék, avagy ízesítetlen alapfolyadék), nem vásárolhatunk nagyobb kiszerelést, mint 10 ml. Amennyiben a készülékünk egyszer használatos patronokkal üzemel, nem lesz hozzá beszerezhető 2 ml-nél nagyobb kapacitású, nikotinos folyadékkal töltött patron. Utóbbi nem hatalmas érvágás, tekintve hogy az ilyen készülékek eleve 1-2 ml közötti patronokkal készülnek. A fenti rendelkezés leginkább azoknak fog fájni, akik nagy kiszerelésben vásárolták eddig az e-liquidjüket, esetleg otthon készítették azt nagyobb mennyiségű, ízesítetlen alapfolyadék felhasználásával.


Utóbbi csoportot, valamint az erős dohányosokat még egy passzus sújtja:

– a nikotintartalmú folyadék legfeljebb 20 mg/ml nikotint tartalmazhat

Tehát ha eddig mondjuk 72 mg / ml nikotintartalmú koncentrátumból készítettük magunknak az alapfolyadékot, avagy évtizedekig erős dohányosok voltunk és 24 mg-os folyadékot használunk, legálisan nem lesz elérhető a számunkra kedvező nikotin-erősség.

Az interneten, akár belföldről, akár külföldről történő megrendelés útjába a NVT 2016. május 20. óta hatályos változata állít akadályt:

– Az elektronikus cigaretta és az utántöltő flakon távértékesítése tilos.

Tudom, sokan vannak közöttünk akik a közelmúltban rendeltek és gond nélkül megérkezett, de azon kívül, hogy szinte az összes EU tagállam 2017. május 20-tól lépteti teljesen érvénybe a TPD rendelkezéseit (tehát sok olyan EU-s webáruház fogja beszüntetni a szállítást Magyarországra, ahonnan eddig rendelhettél), kis hazánkban emellett még jövedéki adóköteles termék is az utántöltő folyadék (2016. évi LXVIII. törvény). Ennek értelmében 2017. január 1. óta milliliterenként 65Ft, 2017. július 1-től pedig 70 Ft lesz a jövedéki adó. A Gőzlér Blogon megjelent írás részletesen taglalja ennek következményeit. Ha eddig nem találkoztál az emelt árú termékekkel a trafikban, az jó eséllyel azért lehet, mert 2016. december 31. előtt bevételezett, még nem jövedéki adóköteles készletből vásárolhattál – ez azonban nem tart örökké.

Ahogy a Gőzlér Blog is említi, 300 ml a személyes használatra behozható mennyiség az utántöltő folyadékokból. Ezt a 2016. évi LXVIII. törvény 62. cikkelye említi – és pont úgy, ahogy pl. 4 karton cigaretta, 1 kg vágott dohány, 10 liter alkohol hozható be másik tagállamból – e-cigaretta folyadék esetében 300 ml a megszabott mennyiség, ami nem minősül kereskedelmi célúnak.
Azonban mivel az NVT 7/F. pontja szerint a távértékesítés tilos, ezt a 300 ml-t nem rendelhetjük az interneten keresztül a hatályos törvények szerint.

A készülékeket és porlasztókat illető korlátozások sokkal inkább a hazai bejelentési kötelezettség okozza (30/2016. EMMI rendelet), illetve azok az embertelen költségek, amikkel ez jár – az EU-s TPD ugyanis nem korlátozza a készülékek és porlasztók forgalmazását, csupán bejelentési és bevizsgálási kötelezettséget ír elő, ami egyes országokban kinyöghető tétel. Az Egyesült Királyságban pl. egyszeri 150 angol font megfizetése, Bulgáriában pedig mindenféle költség nélkül, egyszeri bejelentés után forgalmazható a termék, ezzel szemben a magyar hatóságok évi 475.000 Ft-os sarcot szabtak ki a hardverre és a folyadékra “márkanevenként és hatáserősségenként”. Slusszpoénként megemlíteném, hogy égetett dohánytermék esetén NINCS eljárási díj…

Belátható, hogy egy olyan – nagynak nem mondható – vállalkozás esetén, ahol cirka 50 különféle hardver kapható (készletek, akkuk, patronok, porlasztók, szipkák, stb.) és 5 féle erősségű folyadék mondjuk kétféle márkából, bőven 28-30 millió forintba kerülne ÉVENTE, hogy egyáltalán a polcon maradhasson a kínálat.  Az is belátható hogy pl. egy 5.000 Ft-os porlasztó esetén 10% áremelés mellett is naponta hármat mindenképp el kellene adni ahhoz, hogy nullára jöjjön ki a dolog – és akkor még nem beszéltünk az olcsóbb, ám szintén bejelentési kötelezettség alá eső alkatrészekről.
Egy szó, mint száz: a forgalmazók és boltok száma csökkenni fog, ezzel együtt a választék is. Ez egyes kereskedőknél a minőség rovására is mehet.

2017. május 20. után az EU területén belül a legtöbb tagállamban életbe lépnek bizonyos TPD-s korlátozások, a hardver EU-s forrásból történő rendelése így még nehezebbé válik – a csomag küldőjét és a fogadóját is büntethetik. Németországból pl. 2016. május 20. óta nem szállít külföldi címre a webshopok túlnyomó többsége, hiszen ott ezt a korlátozást már akkor bevezették. EU-n kívülről érkező kereskedelmi csomagok esetén továbbra is érvényes a 22€-s határ, amit ha túllépünk, 27% ÁFÁ-t és eljárási díjat kell fizetnünk a termék ára és a postaköltség után, illetve 150€ érték felett mindezeken felül vámot is fizetnünk kell.

A közelmúltban egyre többen számoltak be visszafordított csomagokról, NAV-os eljárásokról, levélben érkezett nyilatkozattételi felhívásról (büntetőjogi felelősség tudatában nyilatkozz, hogy tartalmaz-e a csomag nikotintartalmú / jövedéki adóköteles terméket) és hasonlókról. Ezeknek az ellenőrzéseknek a száma vélhetően május 20. után sem csökken, sőt, félő, hogy egyre több és több csomag akad fenn a Nemzeti Adó és Vámhivatal szűrőjén.

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

E-cigi porlasztók, patronok kezdőknek

Az elektromos cigaretták világa töretlen fejlődésben van, hónapról hónapra jelennek meg újabb és újabb porlasztók …

5 hozzászólás

  1. Sziasztok, sry, ha mar valahol mashol taglaltatok.
    Tpd, nikotin, stb ok.
    De mi van az aromakkal?
    Azok tovabbra is aramolhatnak hataron kivulrol/orszagon belul?

  2. A kérdésem az, hogy mi a helyzet a készülékekkel? Úgy hallottam pár hónapja, hogy valami változik, de nem vagyok képben. Tudtommal a Vaporesso termékei megfelelnek a TDP előírásainak (állításuk szerint). Ez esetben rendelhetők külföldről?

    • Dirtyred: Az, hogy egy termek TPD kompatibilis-e, csak reszeredmeny. Az EU tagallamaiban a termekeket regisztralni kell. Ami nincs regisztralva a helyi hatosagoknal (esetunkben az OGYEI), az hivatalosan nem hozhato forgalomba.
      Hogy kulfoldrol rendelheto-e, az egy roppant erdekes kerdes. Elvileg – a torveny betuje szerint – az elektromos cigaretta es az utantolto folyadek tavertekesitese tilos, tovabba a TPD a hatarokon atnyulo kereskedelmet sem jutalmazza, hogy finoman fogalmazzak. DE…
      Ugy tunik, egyelore abszolut nincs kapacitasa vagy kompetenciaja a NAV-nak arra, hogy minden bejovo csomagot ellenorizzenek, csak szuroproba szeruen dolgoznak. Voltak mar megfogott csomagok, visszaforditott csomagok, de a cuccok zome most meg becsuszik.
      A gond akkor fog jelentkezni, ha a hazai kormanykozeli dohanyforgalmazok zsebeben (akik kifizetik az evi 475 rugot termekenkent) kinyilik a bicska es megkerik a NAV-ot, hogy a kulfoldi konkurencia tyukszemere legyen szives ralepni. Es onnantol kezdve az minosul majd elektromos cigarettanak, amire ok azt mondjak, hogy az.
      Roviden: most meg jo esellyel bejon, de nem tudjuk, meddig.

  3. szilagyibalazs

    “EU-n kívülről érkező kereskedelmi csomagok esetén továbbra is érvényes a 22€-s határ”
    Én úgy tudtam, ha aliexpressről rendelek az 45 euróig vám és áfamentes. Nem így van?
    Az előbb írtam egy kommentet de nem látom sehol ugyhogy újra leírom. Tehát az a kérdésem, hogy én, mint magánszemély rendelhetek e aliexpressről modot meg tankot KÜLÖN(!)? Mert az oké, hogy az ecigi távkereskedelme tiltott (meg talán az alkatrészei is?), de ha külön veszek egy modot, az oké hogy tekinthető ecigi alkatrésznek, de nem feltétlen csak arra jó, ergó ki lehet magyarázni és akkor nem tehetnek semmit a hatóságok. Szóval szerintem lehet. Mert mi is tulajdonképpen a mod? egy akksi (vagy több), elektronika (ha van) és egy gomb, mely nyomásra feszültséget ad le annak a valaminek, ami hozzá van csatlakoztatva. Ennyi. Ja és mindez egy dobozba zárva. Magyarul ez nem ecigi alkatrész, csak LEHET(!) az is. Szóval semmi joguk elkobozni, megbüntetni ezért. Vagy akkor minden készülék, amibe van egy akksi, esetleg elektornika és egy csatlakozó annak tilos a távkereskedelme? Ugyan már… Szóval szerintem(!) ha valaki modot vásárol kínából, az nyugodt szívvel megteheti, de ha valaki máshogy vélekedik erről akkor kérem kommentálja 🙂
    A tankot is ki lehet magyarázni nem is egy módszerrel, ez csak a magyar ember kreativitásán múlik.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?