dicodes széria – Telegonos, Tiny – Dani Extreme

Mindig örömmel tölt el, amikor egy egész termékportfólió kerül hozzám, így történt ez most is. A dicodes 3 verziójával ismerkedtem meg közelebbről, és nyúztam őket körülbelül 2 héten át. Hogy melyek voltak ezek? Haladjunk a legkisebbtől a legnagyobbig:

dicodes Telegonos (14500 méretkódú cellával)

mérete: 101*17 mm

súlya: 80g

dicodes Tiny (16650 méretkódú cellával)

mérete: 104*19 mm

súlya: 96g

dicodes Dani Extreme (S: 18350 méretkódú cellával, M: 18500 méretkódú cellával, vagy L: 18650 méretkódú cellával)

méreteik:

 • S: 80*22 mm
 • S extension cap-el (18500 méretben): 84*22 mm
 • M: 95*22 mm
 • M extension cap-el (18650 méretben): 99*22 mm
 • L: 110*22 mm

súlyuk:

 • S: 122 gr
 • M: 135 gr
 • L: 148 gr

 

Az látszik, hogy van választási lehetőség, hát még, ha a színeket is figyelembe vesszük! Haladjunk sorban.

Közös paraméterek

 • 0.7-3.0 Ω közötti porlasztók meghajtására képes
 • beállítható, hogy a cellát terhelés alatt meddig engedje merülni
 • állítható kijelző fényerő
 • beállítható automatikus kikapcsolás
 • beállítható, hogy a gomb külön nyomogatása nélkül rögtön (0,25mp késéssel) bekapcsoljon
 • beállítható, hogy meddig tartózkodjon a menüpontokban
 • EF (Extended Functions) almenü a ritkán használt szolgáltatásoknak
 • ellenállásmérés
 • cellafeszültség mérése (terhelés alatt is)
 • biztonsági funkciók: fordított polaritás elleni védelem, rövidzár védelem, túlizzítás elleni védelem, túlmelegedés elleni védelem

dicodes Telegonos

A legkisebb készülék, egy szép sztorival, hogy miért is Telegonos. Mondjuk a tipikus görög mitológia és vérfertőzés itt is bejátszik, el kellett kb 3-szor olvasnom ki kinek az apja-anyja-fia, mire fel tudtam rajzolni a családfát. Aki ráér, itt olvasgathatja a sztorit: magyar Wikipédia kapcsolódó szócikke

A lényeg:

A görög mítosz egy másik változatában Odüsszeusznak nem csak Pénelopétól született fia, hanem Kirkétől is, neve Télegonosz. Ő volt, aki a tengerről jövet akaratlanul Odüsszeusz halálát hozta: Odüsszeuszt keresve bolyongott a tengeren, és Ithaka szigetét fel nem ismerve megtámadta azt. Odüsszeusz Ithaka védelmében esett el, Télegonosz rájagerinc hegyű dárdájától. Miután Télegonosz száműzetésben töltött egy esztendőt, hogy megtisztuljon az apagyilkosság bűnétől, feleségül vette Pénelopét. Pénelopé és Odüsszeusz fia, Télemakhosz viszont Télegonosz anyját, Kirkét vette el feleségül, így pecsételve meg a család két ágának békéjét.

Mondtam, hogy nem volt egyszerű. 😉

No de, hogy miért is meséltem el mindezt? Mert a Telegonos készülék méretben passzol egy másik mitológiai alakról elnevezett kazánnal, a Penelope-al. Aki tulajdonképp a mostohaanyjából lett felesége. Vagy valami hasonló… 🙂

Telegonos + Penelope.
Telegonos + Penelope. Tökéletes összhang

Ez a készülék egy pici 14500-as cellával dolgozik ( a videóban az elszólás nem véletlen, lesz 14650 méret is belőle), és kizárólag piros LED-el gyártják. Ami elsőre furcsa volt, de idővel egyre inkább megszoktam, az a menüje volt. A nagy átlaghoz képest nem mindig előlről kezdi a menüben történő navigációt, hanem mindig onnan, ahol az előző állításnál kiléptünk. Hasznos funkció, ha játszunk a beállításokkal, nem kell folyton körbe-körbe nyomkodni a menüt.

A másik tetszetős megoldás, hogy a számunkra ritkábban használt funkciókat egy extra menübe bepakolták, így nem kell rengeteg felesleges menün végigpörgetnünk, a legfontosabbakra van leredukálva a főmenü.

No de térjünk vissza a technikai adatokra:

5-16 W között állíthatjuk a teljesítményt, akár fél Wattos lépésekben.

10W esetén 95% hatásfokkal üzemel

véletlen izzítás elleni védelem (20mp 10 Wattig, felette Wattonként 1 másodperccel csökken, tehát 16W esetén 14mp)

 

A többi technikai adatot mivel megegyezik a másik két készülékkel, a végén sorolom fel.

Összbenyomás: egy GP Spheroiddal használtam, ami bár nem Penelope kazán méret, de nagyon mutatós volt ezzel is. A kazánt tisztességesen meghajtotta, de itt nem nagyon tudtam vigéckedni, 12-16W környékén ne várjunk tőle egész napra elegendő kapacitást. Véleményem szerint ez a méret nem is erre van kitalálva. Ingzsebbe, vagy hölgyeknek remek választás lehet. Használata egyszerű, némi megszokás után elegendő csak az akkumulátort cserélgetni benne.

dicodes Tiny

Igazából a neve is fura, nehéz volt megszoknom, hogy ezzel az elnevezéssel nem ő a legkisebb. Vele már 18 Wattig tudunk elmenni, és nem csak piros, hanem zöld, kék és narancs színű LED-ekkel is kérhető. Ami tetszett a Telegonosban, az a mérete volt. A Tiny számomra állatorvosi ló. Se nem nagy, se nem kicsi. Mondjuk aki kicsivel nagyobb üzemidőre vágyik, mint a Telegonos esetében, annak jó választás, pláne, ha nem láncdohányos volt előző életében (vagy visz magával tartalék akkumulátort).

Hasznos funciója a Tiny-nek és Telegonosnak a Power Control funkció, melynek ismertetését lentebb kifejtem.

dicodes Dani Extreme

A készlet legnagyobb darabja. Hozzám talán ez állt a legközelebb a teszt ideje alatt. A 22 mm átmérő miatt jól mutatott rajta a kayfun, Prometey, és bármely más 22-es átmérőjű dripkazán is. Bár az M-es, tehát a 18500-as méretű készülék volt a Dani sorozatból nálam, ezt egy extension cap segítségével 18650 akksik befogadására alkalmassá varázsoltam. Nem nagy truváj, ugyanúgy kell elképzelni, mint a Provariét. Egy mélyebb csésze, melynek az alján egy rugót találunk. VISZONT! Így kisebb, mint ha a Dani L-est vesszük meg. Nem is értem miért kell olyan bumfordi vastag zárókupak rá alapból…

Ez a készülék már 5-20 Watt között használható, viszont ez a készülék nem tudja a majdan lentebb részletezett Power Control funkciót. Hogy miért maradt ki, nem tudom… Van egy olyan érzésem, hogy apró frissítésként hamarosan azt is megkapjuk majd. 😉

0.7-1.0 Ω ellenállású patronokat 5 és 15 Watt között tud meghajtani, 1.0 Ohm felett 20 Wattig tudunk elmenni fél Wattos lépésenként.

Bár ez a készülék nem tud Power Controlt, nem éreztem használat közben, hogy bármit is szenvednék vele. Összehasonlítási alapom van, az Eye-t úgy használom, de itt ezt nem éreztem égető hiányosságnak. Felfoghatjuk úgy is, hogy míg a két kistesónak szüksége van némi kompenzációra, addig a Dani ezt megoldja izomból.

És ha már így átadtuk magunkat az érzésnek, ugorjunk fejest a menürendszerbe!

Menü

Ahogy fentebb is írtam, 1 gomb található összesen a készülékeken, ezzel kell megoldanunk mindent. Elsőre bonyolultnak tűnhet a működése, és, hogy nem ugrik vissza a menü elejére, de megszokható (én is szkeptikus voltam, a végére pedig megszerettem). A menüben az egyetlen készüléken található gombbal tudunk navigálni, és beállításokat eszközölni. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de hamar meg lehet szokni.

Power up: felfelé állíthatjuk a teljesítményt. Eldönthetjük, hogy folyamatosan nyomvatartjuk, vagy nyomogatjuk, míg a kívánt teljesítményértéket el nem érjük. A fél Wattot ponttal jelzi a készülék, tehát a 10.5 Watt pl. 10. -ként jelenik meg a kijelzőn. A the eye-al ellentétben itt minden fokozatot 2 számjeggyel jelenít meg, tehát az 5 is 05-ként kerül kiírásra.

Power down: lefelé állíthatjuk a teljesítményt. Eldönthetjük, hogy folyamatosan nyomvatartjuk, vagy nyomogatjuk, míg a kívánt teljesítményértéket el nem érjük. A fél Wattot ponttal jelzi a készülék, tehát a 10.5 Watt pl. 10. -ként jelenik meg a kijelzőn.

Check ohm: ellenállásmérés (2% pontossággal egyenárammal). A gomb újabb megnyomásával váltóárammal végzi a műveletet a készülék (AC illetve DC measurement, 50, illetve 200kHz-en)

Check battery: cellafeszültség mérése, alapértelmezésben terhelés nélkül. Ha izzítunk egyet és utána újra belépünk a menübe a terhelés alatti feszültséget láthatjuk a kijelzőn.

Set battery: 2.5 és 3.5V között kiválaszthatjuk, hogy terhelés alatt meddig engedje merülni a készülék a cellánkat. A gyári beállítás 3.0V, én ezt felpiszkáltam megszokásból 3.2 V-ra. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a készülék cellamerülés esetén nem hirtelen kapcsol ki, hanem leszabályozza a teljesítményt az elektronikája a beállított Sb érték alapján . 20 Wattnál a beállított Sb érték felett 0.5 Volttól, tehát pl. ha Sb=2.6V, akkor 3.1V cellafeszültség elérése esetén, pl. 12 Wattnál 2.8 Volttól 7.5W teljesítményre szabályoz. A csökkentett szabályzást 2 felváltva villogó pont jelzi a kijelzőn a tizedesek helyén.

Switch off: a menübe belépve a két tizedespont jelenik meg .. , gombnyomásra látható, s ezzel a készülék teljesen kikapcsolható. Bekapcsolni az Ef menü Oc almenüjében beállított számú gombnyomással tudjuk.

Extended functions: itt találjuk azokat a beállítási lehetőségeket, melyeket jó eséllyel nem minden nap használunk, így felesleges lenne őket kitenni a főmenübe, növelve annak a hosszát. Az Ef menüt kiválasztva kis várakozás után 00 jelenik meg. Ha ekkor megnyomjuk ismételten a gombot, körbe-börbe fognak a digitek futni a kijelzőn, ez figyelmeztet arra, hogy az almenüben tartózkodunk. A minta további gombnyomásig nem tűnik el, tehát itt megpihenhetünk, és kitalálhatjuk melyik almenüben mit szeretnénk.

Luminosity of the display: Kijelző fényerő állítás. 5 fokozatban állíthatjuk, ahol 1 a leghalványabb, az 5 a legfényesebb beállítás. (nekem az 1 még fényes nappal is tökéletesen megfelelt)

Power control: 10 féle boost program közül választhatunk. A Pc értéket 0-ra állítva nem használjuk a boost funkciót. 1,2 vagy 3-ra állítva 0,3, 0,45 illetve 0,6 másodpercig az izzítás kezdetén 16 Wattal hajtjuk meg a porlasztót (ha alapból 16W-on használjuk a készüléket, értelemszerűen nem fogjuk tudni ezt használni), majd ezután áll vissza a teljesítmény a beállított értékre. 4 és 10 közötti értékre állítva meghatározhatjuk, hogy szakaszosan mennyi ideig használjuk egy izzításon belül a maximális 16 Wattot a beállított teljesítménnyel váltakozva. Ezt az angol ill. német nyelvű használati utasítás 10-11. oldalán látható részletes leírás és ábrák jól érthetővé teszik.

FIGYELEM! A power control kizárólag a Telegonos, és a Tiny esetében elérhető funkció!

Switch off time: 1, 5, 10, 15, 20, 30, 60 és 90 percre állíthatjuk be az automatikus kikapcsolást. Az akku legjobb kihasználása érdekében ezt az értéket érdemes 1-re, míg a következő Oc értéket 0-ra állítani.

On clicks: a készülék bekapcsolásához szükséges gombnyomások száma. 0 és 5 között választhatunk. Ha nullára állítjuk, a készülék rögtön bekapcsol és izzít 0,25 mp késéssel az első gombnyomásra. ( Az előző menüponttal elértük tehát, hogy hamar kikapcsoljon, ezzel a menüponttal pedig, hogy az izzítás első gombnyomására bekapcsoljon egy minimális késletetéssel.)

Activation clicks: 1 és 5 gombnyomás között választhatunk, ennyi lesz szükséges a menübe jutáshoz. 1 nem ajánlatos az izzítás miatt. Jómagam 2-re állítottam, és így gyorsan el tudtam végezni a beállításokat.

Click time: a menüpontokban a kiválasztott értéket némi várakozással hagyjuk jóvá, ekkor menti el a beállításokat, és közben az értéket a kijelzőn mutatja. 1 = gyors, 2 = közepes, 3 = lassú. Mindez a főmenüre érvényes, az EF menü ritkán használt pontjainál mindig a lassú kiválasztás van érvényben. Nem atomórával, csak simán fejben számolva míg az 1-es menüpont alig több, mint 1mp után kikapcsolta a kijelzőt, a 3-as menüpontnál ez több, mint 2 mp volt. Ha megszerzi a használó a menüben a rutint, véleményem szerint a gyorsabb használathoz probléma nélkül használható az 1-es beállítás.

Error control: az F2 és F3 hibakódok kijelzésének mellőzése 0 állásban. 1-es állásban ki fogja jelezni.

Half Watt steps on/off): Itt is 0 és 1 állása van a beállításnak. 1-es állásban fél Wattonként tudjuk állítani a teljesítményt, azaz a gyakorlatban így fog kinézni:

0.5 Wattos lépés kikapcsolva: 5-6-7-8-9-10…

0.5 Wattos lépés bekapcsolva: 5-5.5-6-6.5-7-7.5-8-8.5-9-9.5-10…

(Látható, hogy az egyikkel gyorsabban tudjuk „pörgetni” a teljesítményt.)

Select AC check Ohms: 0 állásban 200kHz, 1 állásban 50kHz ellenállásmérési mód.

Set defaults – a gyári beállítások visszaállítása

 

Gyári beállítások

Lu – 4 (kijelző fényereje)

St – 60 (60 perc készenlét után a készülék kikapcsol)

Oc – 5 (5 gombnyomással kapcsol be)

Ac – 1 (1 gombnyomással jutunk a menübe)

Ct – 3 (legtovább tartózkodik a menüpontokban)

Ec – 0 (nem szükséges a hibakód nyugtázása)

Ho – 0 (1W léptékű teljesítményállítás)

SA – 0 (200kHz ellenállásmérési mód)

 

Hibakódok

F1 – nem talál porlasztót

F2 – túl magas (3.0 Ohm feletti) ellenállás

F3 – túl alacsony (0.7 Ohm alatti) ellenállás

F4 – zárlat, instabil ellenállás

F5 – akkufeszültség túl alacsony

F6 – túlmelegedés

F7 – max. izzítási idő túllépése

F8 – a kiválasztott teljesítmény túl magas az ellenálláshoz

Van olyan hibakód, melyet „nyugtáznunk” kell. Alapesetben ha végigpörgetjük a menüt, az utolsó érték közvetlen az Ef menü után a hibakód. Ez hibamentes üzem esetén F- kiírással jelzi, hogy semmi gond. De ha például túllépjük a maximális izzítási időt, mert véletlen ráültünk, akkor F7-et fog kiírni, és letilt a készülék. Más modok esetén ha elengedjük a gombot, és újra megnyomjuk, újból izzít, de a dicodes széria nem. Itt ha nem „láttamozzuk” ezt a hibakódot, akkor nem fog addig izzítani, csak kiírja, hogy F7. Hasznos!

 

Akinek az összehasonlítás során deja vu érzése lett volna, nos nem az ő fejében van a hiba. A gyártó eddig Pipeline néven futtatta a készüléket, a Danit például Pipelie Pro néven találhatjuk meg, és elekronikájától a méretén át a gombjáig egy az egyben Dani Extreme. Csűrhetjük-csavarhatjuk, a helyzeten nem változtat: jóféle a cucc, és kész. 😉 Annyira jó, hogy egy másik cég saját logójával Pipeline Pro néven forgalmazza, megvéve a dicodes-től a készüléket. Nakéremszépen. Kb. olyan egyszerű a helyzet, mint a fentebb vázolt görög mitológiai képben. 😀

Ha a tudása előtt az árcédulát nézegeti valaki, rögtön megijed. Én azt mondom, találjuk meg a helyét a készülékek piacán. Keressünk hasonló tudású VariWatt készüléket, ilyen kidolgozással. Nem sokat fogunk találni. Keressünk akkor VariVolt készüléket. Azt sem. Jómagam egyértelműen a Provari és Taifun Eye modokkal helyezném egy ligába. És ha ott van, akkor máris nem olyan drága az az ár. Sőt. Kategóriájában a legolcsóbb. Na? Ugye, hogy így már más a leányzó fekvése? Még úgy is jó az ára, hogy a 18500-as Dani-t vesszük meg, és hozzá egy Extension Cap-et 7.800.- Forintért. Merthogy az S M és L méretek között amúgy egy Forint különbség nincs.

Mindent összegezve, ha most kéne vásárolnom, nagy dilemmában lennék, hogy melyiket, és mi helyett. Csak nehogy az legyen a vége, hogy veszek egy Telegonost, és egy Dani Extreme-et. 😀

PRO

 • letisztult design
 • egyszerű menürendszer
 • subohm tekeréshez is használható
 • előizzítási funkció egyes modelleknél
 • méretét tekintve párját ritkítja
KONTRA

 • 510 középérintkező nem állítható
 • érthetetlen módon a Dani-ból hiányzik a Power Control funkció

Tetszett az értékelés? Szeretnéd, ha lenne még sok-sok hasonló? Csatlakozz a YouTube csatornához, Facebook profilhoz, vagy iratkozz fel a Twitter csatornára, hogy első kézből értesülj az új videókról! Szeretnéd, ha a Te készülékedről is készülne hasonló videó?

Vedd fel velem a kapcsolatot

Értékelés

Kidolgozás
Szerelhetőség
Ár/érték arány

AJÁNLOTT

Saját árkategóriájában trónkövetelő lehet

User Rating: 4.35 ( 16 votes)
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Pioneer4You IPV D2 75W Box mod

Az előző tesztben a nagy testvér volt terítéken, most egy kis kiruccanást teszünk a hordozhatóság és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?