BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Az elektromos cigaretta – előjáték

Az elektromos cigarettát 2003-ban szabadalmaztatta egy Hon Lik nevű kínai gyógyszerész. Több szintű motiváció állt a háttérben: édesapja tüdőrákban szenvedett és ő maga is erős dohányos volt. A nagy dózisú nikotintapaszoktól többször rosszul lett, így tehát egy új, alternatív nikotinbeviteli módszer után kezdett kutatni. Terméke Ruyan márkanéven látott napvilágot és ezek a készülékek tekinthetők minden elektromos cigaretta ősatyjának.

A készülék lényege

Adott egy lítium-ion akkumulátor, ami szívás hatására bekapcsol egy apró porlasztót. A porlasztóban egy kicsi fűtőelem található, ami felmelegít egy itatós anyagból (esetünkben üvegszál sodrat) álló közeget, mely nikotin tartalmú folyadékkal van átitatva – ezt a folyadékot, mely egyébként propilén-glikol, aroma és nikotin elegye egy kicsi, lapos szipkában végződő patron tárolja.
A fűtőszál felforralja az egy cseppnyi folyadékot, ennek a gőzét pedig a készülék használója belélegzi.
Mivel a belélegzett, nagyjából 50-60 Celsius fokos gőz nikotint tartalmaz, így a cigarettázáshoz hasonló élményt nyújt, emellett a nikotin ugyanúgy felszívódik a száj és légutak nyálkahártyáin, így elérve a kívánt hatást. Természetesen égés nem történik, füst helyett csupán gőzt lélegzünk be, mely gyakorlatilag bármilyen ízű lehet a csokoládé tortától kezdve a málnáig. Fontos megemlékezni arról is, hogy az égés hiányában elmarad az a kb. 4000 káros vegyi összetevő, ami a dohány égetésekor keletkezik és amiből 42 anyag bizonyítottan rákkeltő.

A cikk írásakor 2015 az aktuális évszám, jócskán fejlődött az ipar. Az apró 0.3-0.8 ml-es kapacitású cserélhető szipkákat leváltották a korszerű integrált patronok, melyek legkisebbje is több, mint 1 ml folyadékot képes bevetésre készen magába fogadni. Az akkumulátorok kapacitása is hatalmasat javult, a kezdőkészletek zöme egy teljes napra elegendő energiát tud tárolni, így nap közben nem kell folyamatosan töltögetni az aprócska akkuinkat, mint annak idején.

A működési elv azonban a régi. A mai készülékekben is újratölthető Li-ion akkumulátor segédkezik az energia tárolásában és felhasználásában, a porlasztóink belsejében pedig az ős-Ruyanhoz igen hasonló fűtőszálas rendszerek párologtatnak. A készülékek hatásfoka és teljesítménye azonban hatalmasat változott, csak úgy mint e-liquidek, azaz az utántöltő folyadékok összetétele. Ezzel együtt természetesen a kínálat is óriásira bővült, rengeteg gyártó lépett színre az elmúlt 5 évben.
Az elektromos cigaretta használók tábora egyre bővül, ami a dohányzás okozta ártalmak csökkentésében igen nagy szerepet játszhat az elkövetkezendő évtizedben. Nem tartom túlzásnak azt állítani, hogy az elektromos cigaretta képes leváltani a hagyományos dohányzást, csak idő kérdése.

patreon_below_ad

Szerző: blackiex

Az atya, az Erő sötét oldalának őrzője. Mellékállásban megélhetési gőzler, modder, wanker és provokátor. Saját létfenntartó áramkörein és a Halálcsillagot barkácsolva kitanulta az elektronikát és igyekszik minden padawant jól kitanítani.

Ez is érdekelhet

e-liquidek

Liquidekről röviden

Az e-cigaretta gőzképző üzemanyaga a liquid. Összetétele nagyon egyszerű propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), …

2 hozzászólás

  1. Először is köszi a sorozatot, minden bizonnyal nagyon jó cucc lesz főleg a neveket tekintve. Azonban (nem tudom más jelezte e), kb a sokadik hírlevelet kaptam tőletek ami már olvasott cikkre visz. Ez feltétlenül szükséges? (Nem ugyanaz a levél jött többször, mindig más a kontent de a cikk ugyanaz).

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?