BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Rákkeltő-e a nikotin?

Számos tanulmány mutatta ki, hogy minden második, 35 év feletti dohányos a káros szenvedélyével kapcsolatos betegségébe hal bele. Magyarán dohányosként 50% esélyed van rá, hogy a cigaretta fog véget vetni az életednek.

Doctor-Murray-LaugesenDr. Murray Laugesen Új-Zéland egyik legismertebb szaktekintélye a dohányzás okozta ártalmak terén. Az elektronikus inhalátorok 2007-es elterjedése óta jelentős energiát fektetett e-cigarettával kapcsolatos kutatásokba. Laugesen több ízben tárta a nyilvánosság elé, milyen népegészségügyi előnyökkel, illetve ártalomcsökkentéssel jár az elektromos készülékek használata a hagyományos dohányzással szemben.

Egy 2010-ben megjelent meghatározó tanulmánya azt a tudományos következtetést vonta le, hogy az elektromos inhalátorok használata esetén jelentősen csökkenhet a rák kialakulásának veszélye. Egyértelmű az is, hogy nem a nikotin okozza a rákot, hiszen a nikotin önmagában nem rákkeltő anyag.
Egy másik, az utántöltő folyadékokkal is foglalkozó cikkben olvasható, hogy a cigarettafüstben található kb. 4000 vegyi anyag közül jó néhány bizonyítottan rákkeltő, számos összetevő szív és érrendszeri károkért felelős (a dohányosok körében 300%-kal magasabb a szív és keringési betegségek aránya!). A hagyományos dohánytermékek gyakorlatilag olyan nikotinbeviteli eszközök, amik súlyos egészségkárosodáshoz vagy halálhoz vezetnek.
Ugyanebben a cikkben olvasható az is, hogy az Amerikai Tüdőgyógyászati Szövetség szerint több, mint 7000 vegyület és 70-nél is több rákkeltő ágens található a dohányfüstben, akár aktív, akár passzív elszenvedői vagyunk.

A nikotin soha, semmilyen vizsgálat során nem mutatott rákkeltő hatást!

A dohányzásról tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának valszószínűségét jelentősen emeli. A napi 1 csomaggal elszívó dohányosok esetén az ilyen krónikus betegségekre való fogékonyság megtriplázódik – ez azonban nem hozható összefüggésbe a nikotinnal.

Dr. Laugesen 2010-es tanulmányából:

„Kalifornia állama szerint a nikotin sem belélegezve, sem bármilyen más formában a szervezetbe juttatva nem ismerhető el rákkeltő anyagként. Többszáz rákkeltő anyagot tartunk nyilván, melyek közül rengeteg mutatható ki a dohányfüstből.”

1996-ban a norvégok a trondheimi egyetem kórházában átfogó, hosszú távú kísérletet végeztek a nikotin tartós belélegzésével kapcsolatban, melyet később tanulmány formájában publikáltak is. Ebből egy rövidke idézet:

„Az égetett dohány fogyasztásáról tudjuk, hogy összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyével, rákos megbetegedésekkel, különös tekintettel a tüdőre. Annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű kutatási anyag áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban, az ilyen egészségkárosodásokat okozó anyagokat illetően nincs elég információ a birtokunkban.

A nikotin az az anyag, ami a dohányfogyasztás élvezeti értékét adja, ugyanakkor a függőséget indukálja.

Elsőként végeztünk olyan kísérletett, ami a nikotin hosszú távú (két évig tartó) belélegzését vizsgálta patkányokon. A patkányok egy zárt kamrában lélegezték be a nikotint, aminek a dózisa egy erős dohányos esetén mérhető plazmakoncentráció kétszeresét eredményezte a kísérleti állatokban.

A nikotint napi 20 órában, heti öt napon át lélegezték a patkányok két éven keresztül.

A halandóság növekedésére, keringési zavarokra vagy érelzáródásra, továbbá tumorok kialakulására utaló jeleket nem fedeztünk fel a kontrollcsoporthoz képest. Sem makroszkópikus, sem mikroszkópikus daganatos elváltozásokat nem találtunk, ugyanakkor neuroendokrin sejtek elszaporodása sem mutatható ki. 

Következtetésünk tehát: a tanulmányunk semmilyen káros hatást nem tudott kimutatni, amennyiben a nikotin tiszta formában került belélegzésre.”
A nikotint hanyag és szakmaiatlan módon veszik egy kalap alá a 70 rákkeltő anyaggal, amik a dohányfogyasztás első számú károkozói.

Ha a nikotint ömagában vesszük magunkhoz, nem karcinogén – még akkor sem, ha dohányzásellenes aktivisták és politikusok azt állítják.

Forrás:

DOES NICOTINE CAUSE CANCER?

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?