A tizenéves gyerekem gőzöl – van okom aggódni?

Jelen kimutatások szerint az elektromos cigaretták és személyi inhalátorok 2023-ra kiszorítanák a hagyományos dohánytermékeket a piacról. Egyre több fiatalt is vonz a gőzölés. Mivel érdemes tehát tisztában lenni? Károsabb-e a hagyományos dohányzás, mint az elektromos?

Mi is az az e-cigaretta?

kiemeltA legfontosabb: nem égetett dohánytermék. Akkumulátorral működik és folyadékot forral fel, ami gőzt képez (innen a kifejezés: gőzöl). Egyes típusai cigarettát idéző, vékony eszközök, mások inkább zseblámpára emlékeztetnek. Az első készülékeket nem dohánygyárak készítették, hanem független elektronikai gyártók, mára azonban a dohányipar is rendelkezik ilyen termékkel. Az Egyesült Államok területén szaküzletekben és boltokban vásárolhatók meg ezek az eszközök, ám kizárólag 18 év felettiek számára.

Az e-cigaretta nem feltétlenül tartalmaz nikotint. Márkától és típustól függően igen komoly eltérések vannak nikotin tekintetében, zömükben relatíve kevés található (2.4%-0.6%). Nem is a nikotin az, ami miatt sokan kipróbálják. Kanadában – ahol ezek az eszközök nem hozhatók kiskereskedelmi forgalomba, de használatuk és a külföldi beszerzés engedélyezett – az ex-dohányosok 38%-a használja csak nikotinos utántöltővel,  30%-uk csak időnként használ nikotintartalmú folyadékot, de mindössze 4% az olyanok aránya, akik nikotinnal fogyasztják annak ellenére, hogy sosem dohányoztak.

Miért használnak a fiatalok e-cigarettát?

blog_e_cigarette_useEgy 2014-es felmérés szerint több amerikai középiskolás gőzöl, mint dohányzik. A megkérdezett 12. osztályos diákok 17%-a vallotta be, hogy az elmúlt 30 napban használt elektromos készüléket, 14%-uk pedig hagyományos cigarettát. Azt is tudjuk, hogy a fiatalok körében nem napi szintű használatról van szó, hiába mutat emelkedő tendenciát. Az elektromos készülékek kipróbálása semmiképp nem jelenti azt, hogy a fiatalok rendszeres használói lesznek.

Azt is muszáj belátni, hogy a népszerűsödéséhez hozzájárul az árazása és a „hírneve”. Hosszú távon olcsóbb fenntartani és kevésbé károsként ismerjük. Az ízek választéka is sokat nyom a latban minden korosztálynál
Ahogy az e-cigaretta terjed és egyre több helyen lehet látni, úgy fognak a fiatalok is egyre inkább érdeklődni utána. Mivel a piac folyamatosan fejlődik, többféle készüléket és folyadékot is igyekeznek majd kipróbálni.

A fiatalkor az az időszak mindannyiunk életében, amikor kísérletezünk. Legyen az akár cigaretta vagy tudatmódosító szer. 2014-ben a 12. osztályos fiatalok 44.4%-a próbálta más ki a marijuana-s cigarettát vagy a hasist, 35.1%-uk több, mint egy éve használja, ugyanígy 41.4%-uk már volt súlyos alkoholos befolyásoltság alatt az elmúlt egy évben. A pszichoaktív szereket kipróbáló fiatalok sokkal nagyobb valószínűséggel próbálnak ki egyéb szereket is, mint koffein, alkohol, nikotin, THC vagy vényköteles gyógyszerek (pl. nyugtatók).


Biztonságosabb-e a gőzölés, mint a dohányzás?

A mai napig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a különbség drámai, nagyságrendekkel kevésbé káros, mint a hagyományos égetett dohány. 25 és 79 éves kor között háromszoros a halandóság a dohányosok körében a nem dohányzókkal szemben. A dohányzáshoz viszonyítva a hosszú távú használatról kijelenthető, hogy sokkal kevésbé ártalmas, ha ártalmas egyáltalán azokra, akik passzív elszenvedői.

A 2014-es amerikai tisztiorvosi jelentés szerint a „dohányzás okozta halálesetek és egészségkárosodás terhét az égetett dohánytermékek és a cigaretták okozzák az Egyesült Államokban: ezen termékek használatának mielőbbi abbahagyása jelentős mértékben segíthet ezen”.

Egyes vizsgálatok azt sugallták, hogy magasabb feszültség használata esetén nagy mértékben megnő az e-cigaretta kockázata, mert formaldehid és hasonló rákkeltő anyagok szabadulnak fel a gőzből. Ez azonban nem a valós használatot tükrözi, abszolút nem életszerű. A túl magas feszültség és a túl hosszú slukkok roppant kellemetlen élménnyel járnak, borzasztó ízzel, így minden elektromos cigaretta használó igyekszik ezt elkerülni.

Ezzel szemben az égetett dohányban bizonyítottan nagy mennyiségű rákkeltő anyag található: az FDA (Gyógyszerrendészeti és Élelmiszeripari Hivatal, USA) listája szerint 79 „bizonyítottan vagy feltételezhetően káros” karcinogén mutatható ki a dohányfüstből.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy ha egy termékre rásütik, hogy „nem biztonságos” valami miatt, az nem jelenti azt, hogy nem lehet valami másnál sokkal kevésbé káros!

 

Kapudrog-e az elektromos cigaretta?

Az a nézőpont, hogy a könnyű drogoktól egyenes út vezet a kemény kábítószerek felé, szentFabricate meggyőződése a drogpolitikának. Nincs ez másként a dohányzással sem – az elektromos cigarettákat a hagyományos dohánytermék-fogyasztás belépőszintjeként rettegik.
Azonban ha az e-cigaretta kapudrog-effektust mutatna és valóban a dohányzás felé terelné a használóit, az e-cigaretta terjedésével párhuzamosan emelkedő tendenciát kellene mutasson a dohánytermékek piaci forgalma is. Ez soha és sehol nem történt meg, épp ellenkezőleg: a dohánytermékek forgalma folyamatosan csökken. A fiatalok dohányzása ok-okozati összefüggést mutat a felnőttek dohányzásával, magyarán aki felnőttként dohányzók jelentős hányada fiatal korában kezdte a káros szokását és nem az e-cigaretta miatt nyúlt az égetett dohányhoz!

Tágabb értelmezésben rengeteg olyan dolog van a világon, amire a kapudrog-elméletet rá lehet húzni. Ha a gyerek BMX kerékpárral közlekedik földes utakon, az oda vezethet, hogy felnőtt korában motokrossz lesz a hobbija. Vajon rá lehet-e fogni mindent a termékekre, avagy elfogadjuk, hogy egyéni tulajdonságaink és tendenciáink is befolyásolják a szokásaink alakulását?

A kábítószerrel kapcsolatos kutatások egyre több helyen támasztják alá az egyéni felelősség modelljét, mintsem a kábítószer okozta ok-okozati láncot. Az egyéni felelősség modellje szerint az alany jellemzői (pl. az alany szereti-e a kockázatot) tesznek valakit jobban vagy kevésbé fogékonnyá a droghasználatra.

Mindegy, hogy azon a véleményen vagyunk-e, hogy az e-cigaretta kipróbálása később dohányzásba torkollik és ez enélkül nem alakult volna így, avagy a cigarettával szívesebben kísérletező fiatalok az e-cigarettát is ki fogják próbálni: a termékek megjelenítése és forgalmazása lesz a döntő abban, hogy ki melyiket választja. Ami a mai napig a médiában elhangzott az e-cigarettával kapcsolatban az valóban a hagyományos cigaretta felé billenti a mérleget. Ha olyan féligazságokat ordítunk minden csatornán, hogy a gőzölés nem biztonságos – meg sem említve a dohányzás veszélyeit-, akkor valóban a tradicionális dohányzás felé tereljük a fiatalokat!

A törvények egyes szerek, mint a dohány,  az alkohol, bizonyos pszichoaktív anyagok használatát engedélyezik, ám ugyanezen törvények tiltják a kiskorúaknak történő értékesítést. Ilyen rendelkezés hiányában nyilvánvalóan több fiatal kísérletezne ezekkel az anyagokkal.
Az elektromos cigaretták esetén is tiltani kell a 18 éven aluliak számára történő árusítást.

 

Mit tehetsz, ha a tizenéves gyereked dohányzik?

Ha rádöbbensz, hogy tizenéves dohányossal élsz egy fedél alatt (aki nagy valószínűséggel már az alkoholt és esetlegesen egyebet is kipróbált), talán a legjobb, amit tehetsz, hogy a felügyeleted mellett e-cigarettára váltotok. Természetesen előtte érdemes egyeztetni a fiatallal, hogy leszokásban segítő tanácsadásban hajlandó-e részt venni.
Amennyiben eleve e-cigarettát használ a gyermek, de hagyományos dohányt nem, igyekezzünk meggyőzni, hogy minél ritkábban használja és lehetőleg minél kevesebb nikotinnal.

Ha egy tinédzsernek azt mondjuk, hogy az e-cigaretta ugyanolyan káros, mint a hagyományos dohányzás, vagy azt, hogy károsabb annál, az könnyen azt eredményezi, hogy egy sokkal komolyabb függőségbe és sokkal károsabb útra tereljük. Mindemellett teljesen alaptalan is.
Sokkal több értelme van felvilágosítani a gyereket, hogy a saját egészsége érdekében tartsa távol magát a cigarettáktól és a szivaroktól.

Ha a velünk élő tinédzser dohányzik és elektromos készüléket is használ párhuzamosan, arra kell bátorítanunk, hogy a hagyományos dohányzás teljes elhagyása felé tegyen lépéseket. Ebben pedig segíthet a gőz.

 

Szerző:
Professzor Lynn T. Kozlowski, a Buffalo-i Egyetem professzora

Forrás:
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/so-your-teenager-vaping-e-cigarettes-should-you-worry

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?