BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Az e-cigaretta gőze nem mérgezőbb, mint a levegő – új tanulmány

Egy dohányipari óriáscég slukkoló robottal és emberi tüdőszövettel tesztelte az e-pára hatásait, az eredmény elképesztő.
Az elektromos cigaretták gőzt bocsájtanak ki, a kutatók szerint semmilyen mérgező vagy káros hatását nem lehetett kimutatni a gőznek kitett emberi tüdősejteken. Ezt az új kutatást a British American Tobacco finanszírozta és minden bizonyíték arra mutat, hogy nem károsabb a gőz belélegzése, mint a levegőé.

A-man-smoking-an-electronic-cigaretteA kísérlet elvégzéséhez a dohányóriás a MatTek Corporation szakértőit kérte meg, ők készítettek “in vitro” (eredeti sejtek szaporításával mesterségesen tenyésztett szövet) módszerekkel emberi tüdősejteket a vizsgálathoz. A kutatók egy slukkoló robot segítségével juttatták a vizsgált anyagokat a tüdőszövetbe, nevezetesen dohányfüstöt, két különböző márkájú e-cigaretta folyadék páráját, valamint kontrollként tiszta levegőt. A sejtek 6 órányi dohányfüst-kezelés után elhaltak.
A kutatók elmondása szerint az “agresszíven és folyamatosan” e-liquid gőzzel kezelt tüdőszövet azonban semmilyen elváltozást nem mutatott ahhoz a mintához képest, amit csak mezei levegő ért.

“A slukkoló robot és az emberi tüdőszövet együttes használatával sikerült demonstrálni laboratóriumi körülmények között, hogy az e-cigaretta utántöltő folyadékok aeroszolja a vizsgálat során semmilyen rendellenességet vagy mérgező hatást nem gyakorolt a légzőszervi szövetekre”
– Dr. Marina Murphy, a BAT szóvivője

Távlati terveikben szerepel, hogy ugyanezen vizsgálatot több e-liquid gyártó termékével, illetve több készülékkel is elvégezzék – bizonyítandó az eljárás és a mérési eredmények pontosságát.

“Jelenleg még semmilyen szabvány nem létezik e-liquid gőzök ‘in vitro’ tesztjének elvégzésével kapcsolatban. Az általunk kialakított vizsgálati protokoll roppant hasznos lehet a jövőben, ennek mentén képzeljük el a további fejlesztéseinket.”
– Marina Trani, a BAT minőségbiztosítási csoportjának munkatársa

Az elektromos cigaretta biztonságos mivoltával kapcsolatban évek óta komoly szakmai viták folynak. Több tanulmány mutatott rá a kockázati tényezőkre, ugyanakkor a szakértők túlnyomó többsége egyetért abban, hogy sokkal biztonságosabb, mint a dohányzás.

Dr. Michael Siegel, a Bostoni Egyetem közegészségügyi karának professzora üdvözölte az új vizsgálati módszert és eredményeit.

A kutatás – minden korlátozottsága ellenére is – igen fontos bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy mennyivel kevésbé ártalmas az e-cigaretta használata, mint a dohányzás.

CigarettesFelszólította a közegészségügyi hivatalokat és szerveket, valamint a dohányzás elleni szervezeteket, hogy bátorítsák a dohányosokat az e-cigaretta használatára. Ez a lépés “átformálná a nikotinfogyasztást és a közegészségügy nagy győzelme lehetne” a dohányzással folytatott harcban. “Ez a jelenség lehetne korunk legnagyobb közegészségügyi csodája”, mondja Dr. Siegel.

A szakértő ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a folyadék túlhevítése mérgező anyagok felszabadulását okozhatja. Az e-cigaretta védelmezői korábban már rámutattak, hogy a közelmúltban megjelent, az e-cigaretta gőzének méreganyag tartalmát hangsúlyozó tanulmány helytelen, mert nem rendeltetésének megfelelően, hanem sokszorosan túlhevítve vizsgálták az utántöltő folyadékot.

Idén februárban a BAT egy új készülékét, a Voke gyártását is bejelentette, ami hevítés nélkül, az asztma-inhalátorokhoz hasonló módszerrel működik és gyógyászati céllal kívánják bejegyeztetni és forgalmazni.

Tom Pruen, az ECITA (Elektromos Cigaretta Forgalmazók Egyesülete) tudományos főmunkatársa roppant elégedetten fogadta az új vizsgálatot, melyet pontosnak és tudományosan megalapozottnak ismer el.

Bár biztos vagyok abban, hogy többek számára a kutatási eredmények forrása problémásnak tűnhet, véleményem szerint az elmúlt időszakban a dohányipar által végzett tudományos vizsgálatok helytállóak voltak és minden korábbi konfliktus ellenére nem tartom kevésbé hitelesnek a tanulmányukat, mint egy bárki más által készített tanulmányt. (…) Az eredmények nem okoznak meglepetést. (…) Nem csak arról van szó, hogy az e-liquid aeroszolja nagyon alacsony toxicitású igen sok analitikus vizsgálat alapján, hanem hogy ez a kutatás teljesen egybecseng a korábbi tanulmányokkal.

 

Forrás:

http://www.mirror.co.uk/news/technology-science/technology/e-cigarette-vapour-no-toxic-effect-6072036

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?