BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Mod akkumulátorok

Ahogy Matyi már mesélte korábban, a lítium-ion akkumulátorra esett a választás, amikor az e-cigaretta ötlete megfogant. Könnyű, viszonylag jól terhelhető és a 3.7V-os névleges feszültsége is magasabb a többi cellatípushoz képest. A Li-ion akkuknak is van azonban jó néhány altípusa és nem mindegy, melyiket választjuk.

A Li-ion akkukat az iparban a “C” jelzőszámmal, illetve annak a többszörösével jellemzik. A “C” jelzőszám tulajdonképpen a kapacitás mA-ben, ezt alapul véve szokás kifejezni például a terhelhetőségét és töltőáramát. Ha például van egy 1000 mAh-s akkumulátorom, ami 2C terhelhetőségű és 0.5C-vel kell tölteni a gyári adatlap szerint, az azt jelenti, hogy 2 X 1000 mA-rel, azaz 2 A-rel terhelhető és 0.5 x 1000 mA az ideális töltőárama, ami 500 mA, vagyis fél Amper. A 2C-s terhelhetőségű akkumulátorok általános célú, közepes terhelhetőségűek, nagyon széles körű a felhasználásuk. LED-es elemlámpák, laptopok, mobiltelefonok és egyéb műszaki cikkek akkumulátorait készítik ilyenből.

A mod készülékek azért jöttek létre, hogy nagyobb kapacitást és komolyabb terhelhetőséget biztosítsanak, így  nyilvánvaló módon nem feltétlen lesz elegendő a 2C-s akkumulátor. Bár egy nagyobb cella terhelhetősége is nagyobb, hiszen míg egy 2C-s, 1100 mAh akku 2.2 A-t bír el, addig egy 3000 mAh-s ugyanilyen besorolású akku 6A-rel is jól működik (2 x 3000 mA), ez nem feltétlen elégséges minden esetben.
A mod készülékek terén olyan akkukat kezdtünk el használni, amiket egyéb célokra, elektromos járművekhez vagy ipari célra, pl. akkus fúrógépekhez gyártanak, ahol követelmény a nagy áramtűrés. Ezeknél az akkuknál a terhelhetőség jobbára 6-10C között van, ami annyit jelent, hogy egy 10C besorolású 2000 mAh-s akku esetén 20A-rel is terhelhető az adott cella. A jobb közérthetőség okán a legtöbb akku esetében a C jelzőszám helyett a forgalmazók a maximális terhelhetőséget adják meg Amperben.

Li-ion-BatteriesA másik dolog, ami az akkukat jellemzi, a méretkód. Találkozhatunk 18650 akkuval, 18350-nel, 26650-nel, stb. Az első két számjegy az átmérőre utal, azaz a 18650 akku 18 mm átmérőjű. A harmadik és negyedik számjegy az akku hosszát adja meg, tehát ugyanez a 18650 cella 65 mm hosszú, a 18350 pedig 35 mm-es. Fontos tudni, hogy minél kisebb az akku, annál kisebb a kapacitás és ezzel együtt a terhelhetőség is!

Akku vásárlásakor tessenek vigyázni, mert nem mind arany, ami János! Mivel egy jó akku ismérve a nagy kapacitás és a nagy terhelhetőség, mindenki a számok bűvöletében él, amikor akkut keres. Pár fontos dolgot nem árt tisztázni, ha 18650 akkuról van szó.

  • 3400 mAh-nál nagyobb kapacitású  nem létezik.
  • A nagy kapacitás (2500-2600 mAh felett) kvázi kizárja a 20A-nél magasabb terhelhetőséget!
  • Minél magasabb áramon üzemeltetjük a cellát, annál kevesebb töltési ciklust visel el. Pl. egy 20A-es cella csúcsra járatva már 80-100 töltési ciklus után 80%-ot képes csak teljesíteni!
  • Sok cella esetén az impulzus-szerű áramot tüntetik fel, ami magasabb, mint a folyamatos terhelhetőség – fontos tudni, hogy a “legerősebb” 18650 30A-t visel el folyamatos üzemben!
  • Ha olyat olvasunk valahol, hogy pl. a folyamatos üzemben 30A-t elviselő cella 5 szekundumig elbírja az 50A-t, 2 szekundumig a 60A-t és 1 szekundumig a 70A-t, vagy ehhez hasonlót (külföldi fórumokon pl. gyakori, hogy átírják a fizika szabályait), kacagjuk egyet és lapozzunk el onnan.

Sokan esnek abba a hibába, hogy több üzemidő és nagyobb terhelhetőség után kutatva megvesznek valami 3000 mAh-s, 60A-es címkével ellátott cellát (ami a jelen technológia mellett fizikai képtelenség), ám mérések elvégzése nélkül nem tűnik fel a felhasználónak, mi a tényleges helyzet. Sok cég meg is lovagolja a tudatlanságunkat és úgy hirdetik a termékeiket, hogy “a mi akkumulátorunk speciálisan vape-eléshez lett tervezve”. Srácok… Tudjuk, milyen sok az a 20, 30 vagy 40A? Vegyük elő a józan eszünket egy pillanatra és nézzünk rá az alábbi képre.

A másik dolog, amit nagyon szeretünk elfelejteni, az az, hogy az akkumulátor terhelés alatt bizony leejti a feszültségét. Minél jobban terheljük, annál kevesebb feszültség jut a kazánunkba és annál több fogja az akkunkat belülről melegíteni. A teljesen feltöltött akku 4.2V-ot produkál a voltmérőn, terhelés alatt azonban nagyon más a helyzet. Lássuk csak az alábbi táblázatot!
Vapcell IMR18650 2200mAh (Yellow)-Energy

A “szuper” 60A-es cella már 15A terheléssel is csak 3.6-3.5V-ról indul 4.2V helyett. Ha belegondolunk, hogy ezt valaki pl. 0.2 Ohmmal fogja megterhelni, mert azt hiszi, hogy ez el fogja vinni a hátán…

Ennek a feszültségesésnek az oka az akkumulátor belső ellenállása. Mivel az akku által a kazánon áthajtott áram a cellán is át kell folyjon, az akku belső ellenállása is “fékezi” a folyamatot. Minél magasabb ez a belső ellenállás, valamint minél jobban terheljük az akkut, annál nagyobb lesz a feszültségesés (az akku “betérdel” a terhelés alatt). Az alábbi képen egy egyszerűsített vázlat látható egy akkuval és a fűtőszállal.

akkuvazlat

 

Az áram az Rb-vel jelölt belső ellenálláson és a fűtőszálon egyaránt átfolyik, mindkettőn munkát végez. Ezzel tulajdonképpen egy elemi elektrotechnikai kapcsolást valósít meg, amit feszültségosztónak nevezünk. A fűtőszálra jutó feszültség a két ellenállás arányától függ. Minél kisebb a belső ellenállás és minél nagyobb a fűtőszál ellenállása, annál több energia jut a fűtőszálra.

Egy nagy terhelhetőségű, azaz “high drain” vagy “high discharge rate” akku belső ellenállása 15 és 30 mOhm között van típustól függően (0.015-0.03 Ohm). Ha arany középpel számolunk, azaz 0.02 Ohmmal és feltételezzük, hogy 20A-rel terheljük az akkumulátort, ami ugye egy átlagos nagy áramú akksi gyári adata, azt fogjuk látni, hogy bizony a cellánkat 8W-tal melegítjük! (P = I2 x R)
Egy Ego-t használó vapertársunk ennél kevesebbel gőzöl! Az a 8W, ami fűti az akksinkat egyáltalán nem egészséges, ugyanis a Li-ion akkumulátorok belső szerkezete 40 Co felett károsodik, 60 Co felett pedig fennáll a kockázata a hőmegfutásnak, amit hangos sziszegés követhet.

A cikk nem ért véget, lapozz!

patreon_below_ad

Szerző: blackiex

Az atya, az Erő sötét oldalának őrzője. Mellékállásban megélhetési gőzler, modder, wanker és provokátor. Saját létfenntartó áramkörein és a Halálcsillagot barkácsolva kitanulta az elektronikát és igyekszik minden padawant jól kitanítani.

Ez is érdekelhet

Mi az a mod készülék?

Az elektromos cigaretta gyerekkorában, avagy jó 5-6 évvel ezelőtt szinte általános volt a cigaretta formára …

14 hozzászólás

  1. Nagyon hasznos és még több ilyet! 🙂

    Ha 12 wattal és vv/vw moddal (Provari 2.5, SVD 2.0, Vamo V6) használom a magas áramtűrésű celláimat (LG HE2 és HE4, Basen 35A és hasonlók), akkor az mennyire rontja a hosszú távú használatát a celláknak?

  2. szilagyibalazs

    Helló! A Kanger Subox ecigimbe jó ez az akksi (link a képhez:)? Nagy valószínűséggel tényleg Samsung, nem csak fólián írja, mert itt vettem magyarba egy akkumulátor szaküzletből. 2-t vettem belőle, jelenleg mind a kettő töltődik és ezzel kapcsolatban még egy kérdésem van. Azt már olvastam, hogy iPhone hálózati adapterrel nem szabad tölteni, mert az 5V-1A, az akksit meg max 5V-0,5A-rel lehet tölteni, szóval ilyen adapter híján rádugtam a laptopomra, amiről azt olvastam, hogy arról szabad tölteni, viszont egy másik témában, amikor arról olvastam mekkora a kimeneti feszültsége egy 3.0-ás vagy 2.0-ás usb portnak, akkor ahány ember kommentelt, annyiféle válasz érkezett, úgyhogy egyáltalán nem vagyok nyugodt, hogy erről töltöm. Az egyik akksi egy elvileg megbízható akksi töltőről (http://ecigiweb.eu/cms_webaruhaz/termek/200) töltődik, a másik pedig magából az ecigiből a mellékelt usb kábel segítségével. Lényeg, hogy kell e tartanom az akkumulátor felrobbanásától így, hogy laptopból töltöm vagy bármilyen más károsodástól?
    Ui.: Azt olvastam nem javallott az akksit a Kanger Subox ecigiből tölteni, mert ingadozó a feszültsége, szóval ezt merjem belőle tölteni, ráadásul laptopból, amiről mindenki mást mond, vagy ragaszkodjak a linkelt akksi töltőhöz (laptopból/0,5-A-es hálózati adapterrel?)?

    • Nincs link a képhez. A töltő jó, az tuti, Xtar kóser.
      A Samsung akármi lehet, ugyanis gyártanak azonos méretben laptopba való akksit és szerszámgépbe valót is – a kettő között pedig hatalmas a különbség. Szóval link helyett a típusszám jól jönne (a legfelső sor, ami úgy kezdődik, hogy INR18650 vagy ICR18650)

      A Kbox megintcsak necc, mert ha nem szaküzletből vagy megbízható helyről van (=garantáltan eredeti), hanem pl. Aliexpress-es vagy vaterás, simán lehet koppintás és a klónok nagyon vackok, szeretnek töltés közben leégni többek között. Egy JÓ minőségű készüléket lehet akár almás töltővel is tölteni. Egy gyenge minőségűt nem.

      Ha biztosra akarsz menni, töltsd az Xtarban a cellákat – feltéve, hogy a típusszám alapján megfelel a melóra.

        • ICR – alacsony áramtűrésű, max 4.4A-rel terhelhető (max 12-13W), ez powerbank kategória sajnos, nem való e-cigarettába.
          INR besorolású akku kell neked, plusz az utolsó 3 karakter a legfelső sorban legyen pl. 20Q, 20R, 25R,30Q

          • szilagyibalazs

            Rendben köszönöm az infókat, szerintem eredeti az ecigim, mert az https://qr.szkanger.com -on leellenőriztem az eredetiségét.

          • Sajnos egyes kínai cégek elmennek odáig, hogy csak a dobozt tartják meg, a klónokat bepakolják, tehát QR kód stimmel, a kivett eredetiket pedig eladják külön, más “online piactéren”. Szóval ha a sárgáktól van, gyanakodj.

          • szilagyibalazs

            Én az ecigiweb.eu webáruházból vettem, ami szlovák székhelyű magyar webáruház, de hogy ők honnan veszik azt nem tudom.
            Még egy kérdés, egy olyan akksi, amiket az előbb említettél mennyibe kerül? Ez amit én vettem 2080 ft volt, ennél drágább? Valamint mi történik, hogy ha ezzel használom az ecigit 30-40 vagy akár 50 watton?

          • Akkor az történik, hogy túlterheled. Már 70% töltöttségnél is dobálhat a készülék hibaüzeneteket, az üzemidő gyászosan kevés lesz, az akksi esetleg felmelegszik.
            Ha huzamosabb ideig nyomod a szemét, károsodni fog a szerkezete, a belsejében az elektrolit felforr és vagy teleköpi a készüléket elektrolittal vagy rossz esetben Samsung Note 7 effektus lesz és jöhet a poroltó.

            Vicces, de a Vape42.hu-n asszem valami 1600 Ft egy Samsung 25R, ami már erre az alkalmazásra is kiváló (75W-ig terhelhető).

            Nem ismerem a kereskedőt, de a nevezett készlet termékelírása erősen Google-translate szagú, amitől nem bízom bennük jobban, mint eddig…

          • szilagyibalazs

            Értem, köszi az infókat, ma vissza is vittem a 2 akksit a szaküzletbe és vissza kértem az árát, mert nem forgalmaztak olyat ami jó lett volna. Elég elszomorító, hogy sehol sem lehet ilyen cellát kapni csak neten.
            Én a Vape42.hu-ról eddig nem is hallottam, viszont az intercell.hu-n találtam megfelelő akksit (https://www.intercell.hu/samsung_18650_37v_2500mah_inr18650-25r_li-ion_ipari_cella_akkuakkumulator_31094), az ára is elég baráti és ha ez nem megbízható webáruház, akkor egyik sem az. Árukereső Megbízható Bolt tanúsítványt kapott, 2017 véleménnyel, 98,66%-os elégedettségi rátával, melyről tudom, hogy valós adatot mutat (mert én magam is benne vagyok az online-kereskedelem, online-értékesítés mélyében), valamint a termék oldalon is található pár vélemény, ami szerint tényleg azt kapták, ami rá van írva.

          • Az intercell is kóser hely. A V42 meg az egyik legrégebbi e-cigivel foglalkozó cég. Mindegy, hogy a kettő közül kitől veszed, ugyanazt kapod majd.

          • szilagyibalazs

            Rendben, de akkor ha megveszem ezt a Samsung INR18650 30Q cellát, akkor xstar akksi töltőbe beletéve töltehetem iphone hálózati adapterrel? Mert írja a töltőn a bemenetnél, hogy csak 0,5A, ugye az iPhone gyári töltő adapter meg 1A. Biztos nem lesz tőle baja hosszú távon sem? Valamint ez védett vagy védelem nélküli cella, és melyik a jobb e cigibe? A védelem nélkülitől kell féljek, hogy szétpukkan?

          • Nem lesz baja. Az Xtar olyan név a töltők piacán, mint a számítástechnikában az AMD. Az van, hogy az iPhone adaptered 1A-t tud max. leadni, a töltő meg csak a felét fogja elkérni, mert a 0.5A a fogyasztása. Ha 2A-es lenne az adaptered, azzal sem lenne baj.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?