BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Mechanikus modok

A mechanikus modok megjelenésük óta örvendenek töretlen népszerűségnek dacára a folyamatos technikai újításoknak, melynek okai nyilvánvalóak: rendkívüli egyszerűség és megbízhatóság.

Sokan szoktak itt olyasmiket is mondani, hogy ezek az igazi modok, az elektronika csak egy hóbort, stb. A legjobb érv a „meházás” mellett azonban továbbra is az, hogy egy jó minőségű mechát egyszer kell megvenni. Ha vigyázunk rá és rendszeresen tisztítjuk valószínű, hogy tényleg soha nem lesz velük gond. Éppen ezért nálam is van mindig legalább egy kis méretű csőmod a táskában.

Előfordulásuk, fajtáik

A klasszikus értelemben vett mechanikus modok nem tartalmaznak elektronikai alkatrészeket, nevüket onnan kapták, hogy alkatrészeik mechanikus kölcsönhatások révén vezetik az áramot oda, ahova akarjuk és akkor amikor akarjuk.

Emellett mechanikus vagy félmechanikus modoknak szokás hívni azokat a készülékeket, melyek jellemzően tranzisztorokkal végzik számunkra a feladatokat, ezáltal gyakorlatilag a használat körülményei megegyeznek a tisztán mechanikus modokkal, csak működésük elvében különböznek. Angol nyelvterületen „e-mech” néven hivatkoznak rájuk, ami szerintem a legtalálóbb elnevezés.

Klasszikus mechanikus modok

Legelterjedtebb kivitel a csőprofil talpkapcsolóval. Ilyenkor az akkumulátor fixen nekifeszül a pozitív érintkezőnek a talpkapcsoló ellenében, ahol rugó vagy mágnes tart ellen a két érintkezőfelületnek. 510 csatlakozó középérintkezője általában egy- vagy kétlépcsős csavaros vagy mozgó (önbeálló). Mindegyiknek megvan a maga előnye. A mozgó a személyes kedvencem, mert ennek a használata a legegyszerűbb.

Ilyenkor a kazán ráhelyezése előtt meglazítjuk a talpkapcsolót majd összetekerés után szorítjuk meg azt , hogy az akkumulátor ne lötyögjön és pontosan érintkezzenek a vezető felületek. Ilyen például a Stingray.

Egylépcsős csavaros

Az előzőhöz nagyon hasonló azzal a különbséggel, hogy a kazán felhelyezése előtt meg kell lazítanunk a középérintkező csavart és hozzáigazítanunk a kazánunkhoz. A többi lépés megegyezik. Ilyen például a Nemesis.

Kétlépcsős csavaros

A legmegbízhatóbb típus, azonban a kazáncsere hosszadalmas és türelmetlen emberek számára idegőrlő lehet. Jellemzően csavaros a középérintkező és vagy ebben vagy a talpkapcsolóban található még egy csavar amellyel rögzítjük az akkumulátort.

Összeszerelés menete: meglazítjuk a középérintkezőt majd a kazánunkhoz igazítjuk. Behelyezzük az akkumulátort és megnézzük, hogy pontosan össze tudjuk –e tekerni a modot, amennyiben nem vagy ha mégis össze tudjuk tekerni, de lötyög az akkumulátor: a második csavart hozzáigazítjuk.

Ilyen például a Paps, a Phenom, a Chi You stb.

Ezekhez a típusokhoz gyakran választható hibrid csatlakozó, amely azt teszi lehetővé, hogy a kazánunk körépérintkezője közvetlen az akkumulátorhoz csatlakozzon. Ezáltal alacsonyabb feszültségesés és jobb megjelenés érhető el, azonban vannak árnyoldalai is. Amennyiben a kazánunk középérintkezője nem elég hosszú vagy hajlamos az elmozulásra, a zárlat veszélye elkerülhetetlen. Emellett szükséges, hogy a készülékünk talpkapcsolójának magassága állítható legyen. Mindezek miatt használata nem ajánlott a hozzá nem értő felhasználóknak, mert a legtöbb füstöléses-robbanásos történet (történet, történet) a hibrid csatlakozók nem megfelelő használata miatt fordulhatott elő.

Mára a talp- és oldalkapcsolós csőmodok mellett rengeteg sokszög alapú hasáb forma is megjelent, melyek kizárólag megjelenésben térnek el a csőmodoktól.

Oldalkapcsolós mechanikus modok

Ilyenkor az akkumulátor egyik pólusa fixen az 510 csatlakozóhoz van kötve a másik egy tuskóhoz csatlakozik. A gombot benyomva a a tuskóhoz ér egy érintkező és megtörténik a vezetés. Rengeteg típus található ebből a fajtából, ezért felesleges pontosabb leírásra vetemednem. Ilyen például: GGTS, Vapor Giant, 69, Congestus.

Mechanikus doboz és más különleges alakú modok

Manapság szintén nagyon elterjedtek. Általában több cellát képesek befogadni. Formájuknak csak a leleményes mérnökök fantáziája és a kínai CNC-k képességei szabnak határt. Működésük általában megegyezik a legtöbb egy cellás moddal azzal a különbséggel, hogy párhuzamosan fogadják a cellákat, tehát azok kapacitása és terhelhetősége összeadódik.

Ha eddig nem olvastad el „Az e-cigi fizikája, avagy mitől gőzöl a készülékem” című cikket, akkor itt az ideje.

Most már remélem elolvastad és megértetted, tehát beszélhetünk a biztonsági kockázatokról és mellékhatásokról.

Amennyiben eddig nem lett volna világos, a mechanikus modok nem valók akárkinek. A feszültséget direktben kapcsoljuk egy darab fémmel a kazánhoz, ezáltal mindennemű biztonsági funkciót elhagyva. Sem túlmerülés elleni, sem zárlatvédelemre nincs lehetőségünk, tehát avatatlan kezekben csúnyán is elsülhet a használatuk. Extrém teljesítmény alatt vagy nem megfelelő használat esetén nagyon felforrósodhat az akkumulátor vagy hibás mod esetén akár állandóan izzíthat (mondjuk ha zsebreteszed a családi ékszeredtől 2 centire!). Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és kellő utánajárással nagy megelégedéssel használhatóak ezek a készülékek is. Ne felejtsük el, itt a tekerésre eső feszültség pont akkora lesz, amekkorát az akkumulátorunk pillanatnyilag előállít mínusz a veszteség és a „térdelés” (bővebben itt!). Ez azt jelenti, hogy pusztán a tekerés ellenállása határozza meg a teljesítményt, tehát biztos kéz és gyakorlat szükségeltetik a használathoz.

 

Szempontok a vásárláshoz

A legfontosabb dolog, hogy az akkumulátor olyan felületre feküdjön fel, amely nem érintkezik a kazánnal közvetlenül, tehát lehetőleg a testtől szigeteljen amíg nem nyomjuk le a gombot. Nézzünk egy példát: Éppen sétáltam a rakparton amikor nagyon elkezdett melegedni a farzsebem (szerencsére éppen abban volt a mod). Zsigerből levettem a pólómat, megfogtam vele a modot és egy mozdulattal szétszedtem. Az alany egy Chi You volt, ahol a kapcsoló fémházára fekszik fel alul az akkumulátor. Ez felgyűrte az akkumulátor zsugorcsövét és hiába volt rajta zsebzár, önműködő módra váltott.

A másik nagyon fontos szempont, hogy a csavarok ne mozogjanak maguktól. Egy rezgésre kitekeredő középérintkező csúnya zárlatot tud előidézni.

Kényelmi szempont, de nem árt ha figyelünk arra, hogy a gomb puhán járjon és ne akadjon.

Ezek után nincs más hátra, mint előre! Nézz utána a kiszemelt eszköznek és, amennyiben a közösségnek bevált, valószínű, hogy te sem fogsz csalódni. A közösség alatt természetesen nem a szomszéd Pistikét, hanem tapasztalt fórumlakókat és videósokat értek.

Félmechanikusok és e-mechák

Elektronikus kapcsolóval és MOSFET tranzisztorral szerelt készülékek, ahol a tűzgomb csak egy tranzisztort vezérel, ami összeköti vagy megszakítja az áramkört – akár egy hangtalan relé. Ilyenek ritkán jönnek szembe velünk a boltokban és ezek formájának és tartalmuknak tényleg csak az ember fiának a képzelete szabhat határt.

Működési elv

A tévhittel ellentétben badarság úgy modot készíteni, hogy áthúzunk egy vezetéket az akksitól a kapcsolón a másik meg megy a kazánra aztán Pistike másnap meg is nyitja a Pistike mods facebook oldalt és az alkatrészár+munkadíj 15-szöröséért kezdi árulgatni a játékait. Maga a koncepció egyébként működhet, habár a nyomógombokat alapvetően nem ilyen teljesítményre tervezték, ezért bármikor bemondhatják az unalmast.

Jóval biztonságosabb módszer a kapcsolás feladatát egy tranzisztorra bízni és a gombot pusztán ennek vezérlésére használni. Léteznek olyan katonai minősítésű tranzisztorok, amelyek elképesztően magas, többszáz wattos teljesítményt is elviselnek üzemszerűen. Amennyiben a tranzisztort megfelelően választják meg, önmagában elláthatja a túlmerülés elleni védelem szerepét is.

Hasonlóan működő gyári készülék például a Taifun Skarabäus.

Mechanikus modok esetében fontos a karbantartás, melyről itt olvashattok.

Remélem sikerült teljes képet kapnotok a gőzölés ezen oldaláról és ígérem, hamarosan találkozunk!

patreon_below_ad

Szerző: matyi94

Az elektronok áramának szerelmese, ki sohasem rest idézni a tananyagból, amiből éppen bukásra áll. Szereti szétfúrkálni a kazánjait és folyamatosan kutat a tökéletes készülék után. Van neki genesis, bottom feeder, dripper és mindenféle tankos jószág.

Ez is érdekelhet

Mi az a mod készülék?

Az elektromos cigaretta gyerekkorában, avagy jó 5-6 évvel ezelőtt szinte általános volt a cigaretta formára …

2 hozzászólás

  1. sziasztok
    és az hogy rézből vagy alumíniumból készült van valami érdemleges különbség?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?