BREAKING NEWS

Pifkó Krisztián interjú – RTL Klub, 8:08

A tegnapi riportra tett gyors, és lényegre törő válasz Pifkó Krisztián részéről.

Ezúton is köszönjük a megszólalási lehetőséget a műsor készítőinek. Az idő rövidsége folytán nem sikerült minden témát részletesen kifejteni, így az alábbiakban közöljük azt az anyagot, amit szerettünk volna elmondani.

Az adásban elhangzott kérdésre amely arra vonatkozott, hogy a Villanypára Egyesület miért szólal fel az ÁNTSZ és a Dohányzás Fókuszpont közös közleménye, valamint a november 3-i adásban Dr. Horváth Ildikó által elmondottak ellen, a legpontosabb válasz az, hogy az Egyesület lefektetett céljai közé tartozik az elektromos cigaretta a köz hiteles tájékoztatásával történő népszerűsítése, és a fent említett intézmények és a doktornő által hangoztatottak ezzel teljesen ellentétesek, kötelességünk tehát fellépni a köz szándékos félrevezetésére szolgáló hazugságok ellen ebben a kérdésben.

Az általunk felsorakoztatott tények fényében döntse el mindenki magának, hogy kinek hisz, az egészségügy megélhetési ludditáinak, vagy annak a maroknyi civilnek, akik évek óta, napi szinten követik az elektromos cigarettával kapcsolatos nemzetközi fejleményeket. Mint azt a példák is mutatják, a tudományos titulus sajnos nem minden esetben egyenlő a szavahihetőséggel.

Gyorslinkek:

Az ÁNTSZ és a DF nyilatkozatának tényekkel alátámasztott cáfolata:
http://www.vaper.hu/hirek/117-antsz-nyilt-level.html
Ugyanez még aprólékosabb részletességgel Balogh Dávidtól:
https://www.youtube.com/watch?v=88DYiAxRw9Q
A Dr. Horváth Ildikó által elmondottak tényekkel alátámasztott cáfolata Balogh Dávidtól:
http://ecigi.info/2015/11/03/mindekozben-magyarorszagon-avagy-az-e-cigaretta-boszorkanypere/
Ami tehát a műsorból kimaradt:
Először is szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy az adásban november 3-n elhangzottak tudománytalan, megalapozatlan csúsztatások és valótlanságok. Ne dobja el senki az e-cigarettáját, pláne ne térjen vissza a dohányzáshoz, a dohányosok bátran próbálják ki ezt az eszközt, a nemdohányosok pedig ne nézzenek ferde szemmel ránk, teljesen ártalmatlanok vagyunk.

Mi a véleményük az ÁNTSZ által megfogalmazottakról?
Felháborító, bizonyíthatóan hazugságokra épülő, tudománytalan, szándékos és felelőtlen tényhamisításról van szó. A dohányzással egyenrangú veszélynek állítják be az elektromos cigarettát, holott erről valójában szó sincs. Mintha az illetékesek kizárólag a bulvársajtóból tájékozódnának, és a valódi, hiteles tanulmányokat messzire elkerülnék. Nevetséges, és egyben nagyon szomorú, hogy teljesen hétköznapi állampolgárok naprakészebb és pontosabb információval rendelkeznek a témában, mint azok az „szakértők”, akiknek ez elvileg a hivatása lenne, és ezért kapják a közpénzből folyósított fizetésüket. Komolyan azt akarják sugallni, hogy az emberek inkább dohányozzanak? Elképesztő.

Az elhangzottakkal kapcsolatban mi az amikkel nem értenek egyet?
Leginkább semmivel. Az első szótól az utolsóig a közvéleményt félrevezető lejárató propagandával van dolgunk, amelyet az elérhető tudományos tények egyértelműen cáfolnak. Nem értünk továbbá egyet azzal a jelenséggel sem, hogy ezek az intézmények az egészségvédelemre hivatkozva, közpénzen, kártékony és emberi életekben mérhető rémhírterjesztéssel foglalkoznak, ahelyett, ami valójában a dolguk lenne. Komoly szakmai háttérrel rendelkező emberek önként és dalolva az egészségügy ludditáivá degradálják magukat, és eközben emberéletekben mérhető társadalmi kárt okoznak.

Hadd mondjunk egy egyszerű példát. A statisztikák szerint minden második dohányosnak az életével fizet szenvedélyéért. Ha csak két dohányos is úgy dönt, hogy az ÁNTSZ, a Dohányzás Fókuszpont és felelőtlen cinkosaik valótlan kijelentései alapján inkább nem próbálja ki az elektromos cigarettát, az konkrétan egy ember idő előtti, szükségtelen halálát jelenti. Világszerte a nem az ortodox egészségügyi dogmákra épülő szervezetek felismerték az elektromos cigarettában rejlő lehetőségeket és örömmel üdvözlik azt, mint a dohányzással kapcsolatos kockázatcsökkentés leghatékonyabb eszközét.

Ezzel szemben a magyar intézmények először a homokba dugják a fejüket, és úgy tesznek, mintha az nem is létezne, aztán amikor ez kudarcot vall, akkor az jön, amit most láthatunk, az elektromos cigaretta besározása, az emberek félrevezetése.

Mivel tudják alátámasztani az ellenkezőjét?
Egyfelől megteszi ezt maga a Dohányzás Fókuszpont, amikor önellentmondásba keveredik a saját állításaival, és az egyik mondatukban mindenkit óva intenek a propilén-glikol belélegzésétől, egy másik mondatukban pedig bátran ajánlják az ugyanezt az anyagot tartalmazó nikotinos inhalátorokat. De komolyra fordítva a szót, több tucat tanulmány áll rendelkezésre a témában az érdeklődők számára. A Dohányzás Fókuszponttal ellentétben mi minden nyilatkozatunkban igyekszünk akkurátusan feltüntetni az idézett tények és adatok forrásait. Az ÁNTSZ nyilatkozatára adott tételes cáfolat például forrásokkal együtt megtekinthető a Villanypára Egyesület honlapján, a vaper.hu-n.

A doktornő által elmondottakat tényekkel alátámasztva cáfolja Balogh Dávid az ecigi.info ismeretterjesztő oldalon. Ott van továbbá Facebookon az Elektromos Cigaretta Platform önkéntesei által karbantartott nyilvános E-cigaretta Könyvtár is, elképesztő mennyiségű tudományos kutatással és felméréssel. Mi bármikor hajlandóak lennénk a párbeszédre, akár a nyilvánosság előtt is, de nem hajlandóak leülni velünk ütköztetni az érveinket, ami már önmagában sok mindent elárul.

Egészen érdekes például, hogy a brit Public Health England ugyanazon információk alapján az ÁNTSZ és a Dohányzás Fókuszpont álláspontjával teljesen ellentétes eredményre jutott a kérdésben. Ők a dohányzás visszaszorításának leghatékonyabb lehetséges eszközeként határozták meg az elektromos cigarettát, melyet javasolnak integrálni a már meglévő leszokást támogató programokba, és elfogadott tényként kezelik, hogy legalább 95%-kal kisebb kockázatot jelent a dohányzáshoz képest. Vagy meg kell nézni például az érintettek által felhozott eseteket, azok teljes valójában.

A hölgy által tegnap említett kisgyermekes tragédia igazából arról szólt, hogy a szülő a tömény nikotinoldatot kupak nélkül a konyhaasztalon felejtette. Ez a tragédia a szülői gondatlanságról szól, és nem pedig az elektromos cigaretta veszélyeiről. Ha egy gyermek hypot iszik, magára rántja a lábast, vagy lenyel egy gombot, az nem a vegyszer, a lábas,vagy a gomb hibája, bármennyire is próbálják ezt sugallni egyesek. Gyomorforgató, hogy egy kisgyermek halálát hazug propagandacélokra használják fel.

Ki lehet azt jelenti h az e-cigi nem káros? 
Nagyon fontos, hogy mivel hasonlítjuk össze. A korábban megnevezett intézmények rendre a nemdohányzáshoz hasonlítják az elektromos cigarettát, aminek semmi értelme, pusztán hatásvadászat. Az elektromos cigarettát kizárólag a dohányzással van értelme összevetni. Az elektromos cigarettában fellelhető káros anyagok mennyisége és fajtái alapján a tudóstársadalom véleménye szerint mindössze három hónap dohányzás egészségügyi kockázatával ér fel az egy egész életen át folytatott e-cigarettázás. A legóvatosabb becslések szerint is a dohányzáshoz képest 95%-kal kevésbé egészségkárosító tevékenységről van csak szó.

Mit kell tudni az elektromos cigiről?
Le kell szögezni, hogy nem gyógyszer, nem terápiás leszoktató eszköz, és nem is dohánytermék. Az elektromos cigaretta egy olyan fogyasztási cikk, amellyel a dohányos emberek úgy tudják megtartani a dohányzás ártalmatlan rituáléit, hogy mindeközben a saját egészségügyi kockázatukat a minimálisra, a környezetük egészségügyi kockázatát pedig nullára csökkentik. Mindezt önállóan, egy felelősségteljes egyéni döntésre alapozva, mindennemű közpénz felhasználása nélkül.

Milyen hatással van a szervezetre?
Egy közel 20.000 elektromos cigaretta használót megszólaltató globális felmérés szerint általános jelenség, hogy már igen rövid távon javul a közérzet, növekszik a fizikai teljesítőképesség, továbbá pozitív hatással van az ember önértékelésére is. Alapvetően a dohányzás abbahagyásának minden jótékony velejárója felmutatható az e-cigarettázással kapcsolatban.

Milyen veszélyes anyagokat tartalmaz?
Egészségre ártalmas mennyiségben semmit. Nyomokban kimutatható a párában néhány fém, és egynémely más nemkívánatos anyag, de ezek rendeltetésszerű használat mellett rendre a megengedett határértéken belül maradnak egész napi gőzölés esetén is, a cigarettafüsthöz képest pedig az abban található mennyiségek töredékéről van csak szó. Ugyanezen anyagok a hétköznapi növényekben, vagy a fémek esetén a halételekben jóval nagyobb koncentrációban vannak jelen. Egy kiadós sültkolbászozás is több káros anyagot juttat a szervezetbe, mint az elektromos cigarettázás.

Milyen betegségeket okozhat?
Nem ismerünk olyan betegséget, amely kialakulása az elektromos cigarettához lenne köthető. Ezzel szemben egy 2014-es, a cataniai egyetemen végzett felmérés például kimutatta, hogy az asztmában szenvedő dohányosok többsége jelentős állapotjavulást észlelt, miután elektromos cigarettára váltott, és a dohányzás által súlyosbodott tüneteik is visszafordulást mutattak.

Miben különbözik az e-cigi a hagyományos cigarettától?
A kilélegzett pára látványát leszámítva mindenben. Hiányzik belőle a dohány elégetésekor felszabaduló 4000 vegyület, köztük az a 400 rákkeltő anyag, amely a cigarettafüst egészségkárosító hatását okozza. Emellett nem beszélhetünk a passzív dohányzáshoz hasonlatos, a környezetre káros jelenségről sem, így az e-cigaretta a kívülállókra nézve teljességgel ártalmatlan. Emellett büdös sem lesz tőle az ember.

Mennyire okoz függőséget az elektromos cigaretta? 
A dohányzáshoz viszonyítva lényegesen kevésbé, így, mivel alapvetően dohányosok számára szóló termékről van szó, ez igen jelentős előrelépés. Sőt, a legtöbb elektromos cigaretta használó már az átállást követő első évben jelentősen csökkenti a használt utántöltők nikotin erősségét, többnyire negyedére csökkentve a szervezetébe bevitt nikotin mennyiségét, sokan pedig teljesen el is hagyják a nikotin fogyasztását.

Milyen anyagokat használnak az e-cigi ízesítéséhez?
Az élelmiszeripari minőségnél lényegesen tisztább, propilén glikol alapú aromákat.

Lehet tudni, hogy kb hányan használnak e-cigit hazánkban?
A Dohányzás Fókuszpont legutóbbi adatai alapján – ha legalább ennek hinni lehet – több, mint százezer felhasználóról van szó, de ez lassan egy esztendős adat, jelenleg feltehetően valahol 100 és 200.000 között van a számunk.

 

forrás: http://www.vaper.hu/sajtohirek/20-sajto/119-ami-a-msorbol-kimaradt.html

 

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

E-liquid használati szokások

Vészesen közeleg a határidő, vele együtt pedig az elektromos cigaretta folyadékok szabályozásának ideje.

Egy megjegyzés

 1. Tetszik, ahogy ez a két tudatlan strucc kapkodja a fejét! 😉
  …nnna meg az az okos “P.O.C.D.” a COPD helyett!

  ps: – A rendszeresen, több évtizeden keresztül dohányzók 15-20 százalékában alakul ki COPD. Mitől függ, hogy kiben?

  – A genetikától, ugyanis a COPD kialakulásához kell egy genetikai hajlam, egy többtényezős komplex genetikai háttér, amit sajnos nem lehet szűrni. Ehhez adódik hozzá a dohányzás okozta krónikus gyulladás, ami végül COPD-hez vezet.

  forrás: http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/kezelhetove_valt_a_copd

  Gondoltam leírom, miről is hablatyolt a néni!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?