“Dohányozz” Fókuszpont véleményének cáfolata – összefoglaló

Rövid összefoglaló a nem kellően megalapozott, vagy nyilvánvaló tényeket figyelmen kívül hagyó állításokra, sallang nélkül. Az állításokat alátámasztó tanulmányok, kutatási anyagok a cikksorozat hasábjain olvashatók.

 • Az elektromos cigaretta az addikció fenntartásának eszköze, Kína egészségügyi trójai falova, amivel ott is lehet dohányozni, ahol amúgy törvény tiltaná.

Az elektromos cigaretta nem trójai faló, az addikciót lassan és fokozatosan csökkentő alternatívája a cigarettának, ami korunk vezető halálozási okát lenne képes teljesen megszüntetni.

 

 •  A dohányipar nehezen adja fel a piacait és a profitját, ezért szüksége van az e-cigarettára, ami a nikotinfüggők új generációját kitermelve biztosítja a jövőjét, ehhez minden marketing-trükköt bevet.

A dohányipar igen megkésve csatlakozott ehhez az iparághoz. Ráadásul mivel az e-cigaretta nem termeli ki a nikotinfüggők új generációját (ahogy a szintén nikotint tartalmazó NRT termékek sem), először a dohányzást, később pedig önmagát fogja megszüntetni avagy minimalizálni néhány évtizeden belül!

 

 • Számos forrás vezeti félre a laikusokat, abba a tévhitbe taszítva őket, hogy az e-cigarettával, ami ártalmatlan, le lehet szokni.

Soha, senki nem állította, hogy ártalmatlan. Azt állítjuk, hogy a dohányzáshoz képest 95%-kal kevésbé káros, ezáltal ártalomcsökkentő. Aki legalább olyan károsnak tünteti fel, mint a dohányzás, avagy még károsabbnak, nos, ők azok, akik igazán megvezetik a laikusokat.

 

 • A fiatalok számára vonzó, emellett kapudrog a dohányzás felé.

A fiatalok számára vonzó, ezért a piac önszabályozó és 18 év alattiakat nem szolgálnak ki a szaküzletek. A fiatalok által kétes forrásokból beszerzett készülékekért a foghíjas kereskedelmi törvényeket kell okolni, nem pedig idült dohányfüggők túlélési esélyeit rontani. Az e-cigaretta még a leszokott dohányosok számára SEM visszaút dohányzás felé.

 

 • Az e-cigarettákban propilén-glikol, glicerin, egyéb poliolok, nikotin, aldehidek, ketonok, illékony szerves vegyületek, dohány-specifikus nitrozaminok és fémek találhatóak.

Az e-cigaretták folyadékában főképp propilén-glikol, glycerol, nikotin, aldehidek, ketonok, alkoholok és észterek találhatóak, valamint nyomokban kimutathatóak egyes dohányspecifikus nitrozaminok, illékony szerves vegyületek és aldehidek. Szélsőséges üzemeltetési körülmények szükségesek azonban ahhoz, hogy egészségre bizonyítottan káros mennyiség szabaduljon fel az utóbbiakból. Egyes rákkeltő összetevők, pl. a nitrozaminok jelenléte a dohányfüstben az e-cigarettánál mérhető értékek négyszázszorosa.  A dohányfüstben jelen van továbbá több ezer vegyület, amik közül igen sok toxikus. Toxikológiai szempontból a dohányfüst esetén sokkal magasabbak a kockázati tényezők, mint az e-cigarettánál.

 

 • A vizsgált elektronikus-cigaretta folyadékok párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja magasabb volt, mint a hagyományos cigaretták füstjében, továbbá a vizsgálat szerint a formaldehid koncentrációja háromszor magasabb is lehet az elektronikus-cigaretta párájában.

Előbbi állítás természetesen igaz, hiszen propilén-glikol és glycerol alkotja a folyadékok 95 térfogatszázalékát, amikről nem bizonyítja semmilyen vizsgálat, hogy irritáción kívül bármilyen maradandó károsodást okoznának. A formaldehid koncentrációja üzemi körülmények között a hagyományos dohányfüstben mérhető értéknél ötvenszer alacsonyabb. A formaldehid felszabadulása csak száraz fűtőszál esetén érheti el a cigarettánál mérhető értéket, amit a felhasználó nem tud tolerálni.

 

 • Felnőttek esetén 40-60 mg, míg gyermekeknek már 6 mg nikotin véletlen lenyelése, bőrön keresztüli felszívódása is életveszélyes mérgezést okozhat.

A nikotin halálos dózisa 6.5-13 mg/kg között van óvatos számítások szerint. Egy 70 kilogramm testtömegű férfi esetén az életveszélyes mérgezéses állapothoz minimum 455 mg nikotin szükségeltetik, egy gyermek esetén nyilvánvaló módon 40-60 mg is életveszélyes lehet.

 

 • A nikotin nem csupán a nikotinfüggőség fenntartásáért, azaz az addikcióért felelős, de aktív szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus kialakulásában is. Ugyancsak szerepe van a daganatok kialakulásában növekedésében, és az áttétek képződésében.

A hivatkozásképp felsorolt tanulmányok mind égetett dohánytermékeket és/vagy nikotinmentes dohánypótló, égetéssel fogyasztott termékeket vizsgáltak, nem a nikotint önmagában – a nikotin önmagában ugyanis bizonyítottan kevésbé járul hozzá az érrendszeri problémákhoz.
A csökkentett nikotintartalmú cigarettákról bizonyított tény, hogy ugyanolyan károsak, mint teljes értékű változataik, továbbá a nikotin kisebb mennyiségben van jelen a folyadékban és kevésbé hatékonyan is szívódik fel, az ártalomcsökkentés megvalósulni látszik.

 

 • A propilén-glikol rövidtávon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, de hosszabb távon a gyermekeknél fokozhatja a tüdőasztma kialakulásának a kockázatát. A folyadékban lévő glicerin hozzájárulhat tüdőgyulladás kialakulásához.

A propilén-glikol esetén hivatkozott tanulmány a propilén-glikol étereit tartja felelősnek az asztmás, allergiás tünetekért. Az irritáció való igaz, de maradandó károsodást – a cigarettafüsttel szemben – nem okoz. A glicerin nem járul hozzá a lipid tüdőgyulladás kialakulásához, mivel nem lipid, hanem alkohol.

 

 • A kimutatott fémek (króm, kobalt, nikkel, kadmium, ólom), illetve bizonyos sóik vagy ionjaik annak ellenére, hogy alacsony koncentrációban vannak jelen, genotoxikus illetve mutagén hatású rákkeltő anyagok. Ezeknél nincs meghatározott küszöbdózis, vagyis kisebb mennyiségben is elindíthatják a karcinogenezis folyamatát.

E-cigaretta használat során kadmium, króm, réz ólom és nikkel tekintetében alacsonyabb értékeket mutattak a vizsgálatok, mint a gyógyszeripari inhalátorokban megengedett határértékek.

 

 • Jelentős mértékben találhatóak az e-cigarettában aromásító anyagok, melyek aldehid, alkohol, keton és észter vegyületek. Legtöbb esetben aldehid vegyületeket használnak aromásító anyagként, ezek elsődleges irritáló szerek és elsősorban a légzőszervrendszerre vannak káros hatással. A vizsgálat megerősítette azt a tényt, hogy az e-cigaretta használat rombolja a légzőszervrendszert, megváltoztatja a limfociták számát, valamint emeli a daganatok kialakulásának esélyét, azonban az egészségügyi hatások függenek a használattól.

A vizsgálat csupán kvalitatív és kvantitatív mérés volt, hevítés nélkül mérték az ízesítő anyagok mennyiségét nem túl életszerű körülmények között (hő hatására elbomló mennyiséggel nem korrigáltak). Két szélsőséges példa alapján vontak le messzemenő következtetéseket, konkrét analitikus vizsgálat nem történt sem  légzőszervi, sem hematológiai, sem onkológiai szemszögből.

 

 • Egyre szélesebb körben ismert az elektronikus cigaretta légszennyező hatása. Az elektronikus cigaretta használat közben képződő pára és a kilélegzett aeroszolban, oldott állapotban jelenlévő részecskék a zárt térben tartózkodó valamennyi személyre egészségkárosító hatással bírnak. Az e-cigaretták használata közben, a folyadékban lévő különböző vegyületek nem csak a fogyasztó tüdejébe kerülnek be, hanem kijutnak a környező levegőbe is.

A mérési adatok alapján egy üres, ám dohányfüstös szobánál negyvenszer kevesebb a mikrorészecskék mennyisége, egy olyan helyiséghez képest, amiben épp dohányoznak, 100-szor kevesebb. Az e-cigarettából kilélegzett káros anyagok mennyisége alapján a passzív gőzfogyasztás nem károsabb, mint egy séta a belvárosban.

 

 • A fémek közül külön említést érdemel az ólom, amely a hagyományos cigarettával egyező mennyiségben van jelen az emittálódó párában.

A dohányfüstben 15-ször annyi ólom van, mint az e-ciaretta gőzében.

 

 • A nikotin, kiülepedve a berendezési tárgyak felszínére, reakcióba léphet salétromsavval és nitrozaminokat képezhet. Egyéb erősen rákkeltő anyagok is létrejöhetnek (NNN és NNK). A szennyező részecskék a bőrön, a légutakon, vagy az emésztőrendszeren keresztül juthatnak a szervezetbe.

A nikotin aeroszolban van jelen. Az oldószerek (PG, VG) miatt erős vízmegkötő tulajdonságú cseppeket jelent, avagy oxidációra erősen hajlamos, előbb bomlik el pl. niacinná, mintsem nitrozaminokat alkosson. A felületi nikotin szennyezés esélye igen kicsi, egy tartósan telegőzölt helyiség esetén átlagosan 30 négyzetméternyi felületet kellene végignyalni, hogy 1 mg nikotinhoz jussunk.

 

 • Az elektronikus cigaretta használata önmagában is veszélyforrást jelenthet, azonban a felelőtlenül elöl hagyott utántöltő flakon vagy patron a nikotint tartalmazó folyadékkal az e-cigaretta használó környezetében élőket is veszélyeztetheti. Jelenleg nincsenek megfelelő szabványok, amik ezeknek a termékeknek a műszaki jellemzőit a biztonságos használat kialakításának céljából meghatároznák.

Vannak villamosipari szabványok, csak be is kellene vizsgálni a termékeket a KERMI-nek vagy a fogyasztóvédelemnek – pontosan úgy, ahogy minden más műszaki cikket szokás.
Nátrium hypokloritot, fehérítőt, rovarirtót vagy egyéb mérgező anyagokat tartalmazó flakonokat sem szokás elérhető helyen tartani, az utántöltő folyadékkal is ez a teendő: gyermekek elől elzárva tartandó. A szaküzletekben vásárolható folyadékok gyermekzáras kupakkal vannak ellátva, amennyiben ez még aggályos, tessék kérem ésszerűen rendelkezni.

 

 • Az elektronikus cigaretta önmagában is veszélyes lehet hozzá nem értő használója számára. A túlhasznált készülékek akkumulátora robbanást idézhet elő mely potenciális veszélyt jelent a használók számára. Az Amerikai Egyesült Államokban előfordultak olyan sajnálatos esetek, mely során a használó első fokú égési sérüléseket szenvedett az arcán, valamint szájpadlásán felrobbanó készüléke miatt.

Pontosan ezért van szükség a szaküzleti háttérre, ellenkező esetben hasonló problémák adódhatnak. Megfelelő tájékoztatással minden egyes eset megelőzhető lett volna. Az akkumulátorok a „túlhasználattól” nem robbannak fel, azt kizárólag túlterhelés vagy túltöltés hatására teszik.

 

 • Az elektronikus cigaretta és tartozékainak ellenőrzése és vizsgálata során feltárt problémákról szóló RAPEX jelentések is indokoltá teszik szigorú szabályozás, és a forgalomba helyezést megelőző bejelentési és engedélyezési rendszer bevezetését.

A RAPEX elavult eredményeire hivatkozni nem jó ötlet, a bevizsgálásra azonban valóban szükség van minden tekintetben, valamint a szabályok betartására és betartatására. Ehhez viszont ismét csak a szaküzleti háttérrel való együttműködés az optimális megoldás valamint a szürke- és feketekereskedelem szankciója.

 

 • Az e-cigaretta mellett érvelők gyakran hangoztatják, hogy az eszköz segít a leszokásban. Erre azonban semmilyen tudományos tapasztalati alapon nyugvó bizonyíték nincs. Az is kérdéses, hogy megvalósul e egyáltalán az ártalomcsökkenés az e-cigaretta fent részletezett egészségkárosító hatásai mellett, valamint a közép és hosszú távú használat következményeire vonatkozó ismeretek hiányában.

Tanulmányok bizonyítják, hogy igen. Immáron nem dohányzó emberek milliói (USA: 12 millió, UK: 3 millió, DE: 2.2 millió, HU: 200 000 fő) az élő bizonyíték.
Az ártalomcsökkentés ellenőrzéséhez tessenek szívesek lenni 100-200 fő önkéntes, budapesti e-cigaretta használót félévente megvizsgálni – vizelet, teljes vérkép, máj és vesefunkciók, hasi ultrahang, mellkasi röntgen, nyál kotinin mérés, spirometria vizsgálat.

 

 • Az e-cigaretta használata csökkentheti ugyan az elszívott cigaretták számát, azonban nem alkalmas a dohányzás kiváltására.

Dehogynem. Tanulmányok, felmérések bizonyítják és ismét csak azt tudom mondani: ott van 200 000 fő kéznél, tessenek megvizsgálni avagy megkérdezni párat.

 

 • A cigaretták számának a csökkentése és a csökkenés mértéke az alkalmazott patron nikotin koncentrációjától, a használat módjától, a kazán állapotától, az eszköz megbízható működésétől egyaránt függ.

Mivel ez egy műszaki cikk, ami megfelelő karbantartást és tisztítást igényel a helyes és biztonságos működéshez, a termékcsoport halálát, e-cigarettások visszaszokását és baleseteket eredményezne, ha trafikba, nem hozzáértő személyek kezébe adnánk a forgalmazásukat.

 

 • Meg kell akadályozni, hogy az új forrásból származó nikotin fogyasztás függővé tegye a felnövő generáció egy részét, illetve hogy az e-cigaretta kapuként szolgáljon a hagyományos cigaretta vagy füstmentes termékek használata felé.

Megfelelő kereskedelmi szabályozással roppant egyszerűen kivitelezhető. Életkori korlátozás törvényben rögzítése (18 éven felüli személy sem vehet kiskorúnak!), webáruházak regisztrációs rendszerének átalakítása (csak személyazonosító okmánnyal nyithat fiókot vagy személyesen), akkreditált szaküzletek „életben hagyása”, szürke- és feketekereskedelem (aluljárók, kínai piacok, internetes apróhirdető oldalak) elfojtása együttesen jól működik.

boritto

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?