Az e-cigaretta hatása a szív sejtjeire

2016. június elsején egy új kísérletről számolt be a Drug and Alcohol Dependence c. tudományos folyóirat. A Bristoli Egyetemen az epidemológia szakterületével foglalkozó kutatócsoport az e-cigaretta hatását vizsgálta a dohányfüsttel összevetve, hogy fény derüljön a gőzöléssel kapcsolatos kérdések egyikére: milyen hatással is van az e-cigaretta párája az emberi szív sejtjeire.

munafo
Marcus R. Munafò nyilatkozott a Bristoli Egyetem lapjának

A kísérlet során egy szál hagyományos cigarettából nyertek mintát a dohányfüsthöz, ami 385 ml tömény füstöt eredményezett.
Az e-cigaretta esetén egy roppant elterjedt szabályozható teljesítményű készüléket használtak egy hasonlóan népszerű porlasztóval, 1.8% nikotintartalmú folyadékot párologtatva 10.8W teljesítményen, 5 alkalommal 5 másodpercig szivattyúzva a gőzt a porlasztóból. A kutatók szándékosan ragaszkodtak az átlagosnál magasabb fűtőteljesítményhez, hiszen több korábbi kutatás állította, hogy magas teljesítményen több káros anyag szabadul fel a hevített folyadékból.

bristol2
CSE: cigarettafüst, eCAE: liquidpára

A kinyert füstöt, illetve párát víz alapú (10%-os) oldatba juttatva kezeltek szívkoszorúérből származó élő sejtmintákat. Az oldatok nikotintartalma megegyezett, 350 ng/ml volt a nikotin koncentrációja. Két kontrollmintát is használtak: egy kezeletlen, illetve egy azonos koncentrációjú, csak nikotint tartalmazó oldattal kezelt sejtcsoportot, hogy látható legyen, milyen hatással van a sejtekre a nikotin önmagában.

bristol1
CSE: cigarettafüst, eCAE: liquidpára

A kísérlet célja a sejtek reakciójának megfigyelése, hiszen az ilyen „vegyi támadás” fiziológiai stressz, amire a sejtek különféle módon reagálnak. A sejtek önvédelmi reakciója, hogy a DNS-ükből adott jelző fehérjéket állnak neki szintetizálni, ezt a folyamatot röviden génexpressziónak nevezünk. A jelző fehérjék megjelenése, mennyiségük és fajtáik jól szemléltetik a sejtekre ható fiziológiai stressz mértékét, s ezeket mérve a kutatók számara egyértelművé válik, milyen hatással van a sejtmintára az adott oldat.

bristol3

A cigarettafüst esetén annak rendje és módja szerint beindult a sejt önvédelme, fiziológiai stresszként értelmezte a cigarettafüstből készített oldatot. Ehhez hasonló elváltozást nem lehetett megfigyelni sem az e-cigaretta párájával kezelt sejtmintán, sem pedig a nikotinoldattal kezelt sejtkultúrán. A kutatók szerint az e-cigarettára történő váltás segít a dohányosoknak megszabadulni a dohányfüst közvetett, a keringési rendszert károsító hatásaitól.

Forrás:

http://www.bristol.ac.uk/news/2016/may/ecigarettes-tobacco-heart.html

http://www.drugandalcoholdependence.com/article/S0376-8716(16)30047-3/pdf

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?