A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Podcast #234 – Új stratégia

Fifika hamarosan trafikos workshopra megy, addig viszont beszélünk a JUUL új stratégiájáról, mintavételezésről, és a keverés alapjairól. IS!

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!

Transcript

Charlie: Na, internet van, rohanásból beestem. Szevasz!
Fifika: Szevasz Charlie! Mintegy 800 km választ el minket, amúgy minden jó és minden rendben, úgy is mondhatnám.
Charlie: Ez nagyon patent. Mi történt veled tegnap óta? Hogy jutott e valami eszedbe múlt hét óta?
Fifika: Múlt hét óta az jutott eszembe, hogy egyrészt én még mindig nem értem azt az aránylag egyszerű dolgot, hogy miért a nyuszi tojja a tojást, tehát hogy kinek jutott ez az eszébe érted. Ez egyszerűen nem… felfoghatatlan a számomra.
Charlie: Láttam én most egy képet – hogy is volt – húsvéti nyúl jelmezben és a mikulás volt. Jaj… nekem meg drámám van mert… hát nem olyan nagy dráma, csak nem értem most az analitikát, mert ez az előző adás mintha kimaradt volna a grafikonból. De csak a grafikonból. Tehát hogy hogy látom a számokat, ott van, ugyan azt hozza mint adásról adásra az első hetek és itt még nincs meg az a tüske a daily nézetben, de a weeklyben is látszik a beesés…tehát nem értem. Írtam nekik egyszer, másodjára már…
Fifika: Olyan mintha nem dolgozná fel grafikusan az adatokat.
Charlie: Igen. Illetve csak egy részét, mert így elosztva látszik rajta valami, de nem látszik az, mint ami évek óta vagy mit tudom és én 1 éve ami látszik a grafikonon, úgyhogy kíváncsian várom az e heti workflow után hogy fog ez alakulni a dolog.
Fifika: Reméljük, hogy jól egyébként.
Charlie: Igen igen igen igen, így körülbelül ennyi az én történésem és már vérzik a szívem Fifika! Vissza kell adni a monitort jogos tulajdonosának, Bárány Mikinek. De itt is köszönöm szépen, mert óriási élmény volt ekkora baromi nagy monitorral szenvedni az asztalomon. Köszönöm szépen. Zsöniál volt dual monitorral vágni és egy csomó minden processzre most jöttem rá, hogy ugye én széthú… amikor egy ilyen kis forgatógomb van, azon nem nagyon veszed észre, nem szúrod ki mondjuk 8 sávnál, hogy hopp, azt véletlen valamikor eltekerted plusz hat decibelre. Ez mondjuk a fenti effekt sáv, ugye az intro. Miért hangos? Miért hangos?
Fifika: Nem olyan az átláthatósága.
Charlie: És aztán mikor duálban vagy és alul kijön a full a tologatós potikkal és ránézel… bammeg el van tolva, mi van itt? És ugye ezt a processzt vittem én át, másoltam át a workflowt a Zionhoz és ott is ugyanúgy ott volt a plusz 6,6 decibel, úgy hogy lehúztam és most már jó… mert nem volt az annyira hangos, mert a végén van egy limiter, csakhogy… na az úgy betorzít már, meg mégiscsak erősebb az intro úgyhogy…
Fifika: Egyébként én biztos hogy minden podcast készítőnek monitorozása azt ajánlanám, hogy tegye be a kurva kocsiba és ott hallgassa meg lehet-e hallani. Bakker, van olyan podcast csatorna, amit azért töröltem, mert egyszerűen nem tudom kocsiban hallgatni.
Charlie: Na várjál, mert így voltunk a Zionnal is az elején, hogy ugye a Ryan-nek a hangja sokkal halkabb volt, mint a mienk. De igen ezt sokan mondják egyébként, hogy keverjél olyanra, ahol hallgatják, de én annál lustább vagyok tudod hogy kikeverem, mastering és utána jó leviszem a kocsiba meghallgatni. Hát egy büdös lóf… Szóval annyi időm azért…
Fifika: De ezt egyszer kéne megtenni Charlie…
Charlie: Annyira azért nem, mert tudod máshogy szűröm a hangodat mikor zajban vagy máshogy EQ-zom vagy… milyen filtert rakok rá, vagy milyen effektet pakolok még rá, egy kicsit mindig másabb. De hát ezért ezért nem hipszter fejhallgatóval használja az ember a számítógépet ilyen esetben sem, tehát azért van a fülemen monitor fülhallgató, tehát nem ilyen Dr. Dre vagy mi Dr. Beats vagy tudod amibe azért azt tudod, hogy azért raknak bele vaslemezt, hogy… semmi funkciója nincs, csak hogy megfogod és nehéz és ebben aztán van anyag! Ez biztos jó! Na hát nem. Szóval azért jó az Audio Technika-nak ez a szériája, mert ez nagyon lineáris. Tehát nem emeli ki a basszust, nem emeli ki a magasat. Ez körülbelül mindenhol ugyanazt hozza és ugye itt kéne zajt szűrni és aztán meg az asztalin kéne szintén stúdió hangszórókon meghallgatni. Mert kifárasztja az ember fülét, azért nem is jó sokat vágni, mert hogy tudod, ez a hozzászokik a füled a szarhoz is és aztán már az lesz a referencia és aztán te nem veszed már észre. Ez olyan mint a parfüm szagolgatás közben kávét szagolni, ahogy itt is kéne tartani néha szünetet, de ez az egy óra ez még bőven belefért. Ugyanitt azért megvan a következő kiszemeltem a pákóból, az a THM50x az pont egy 10-essel nagyobb, mint a mostani a 40x, és valami piszok jó ár Fifika. Szégyellem kimondani, de majd adás után elmondom neked, hogy mennyire jó árat kaptam rá. Nincsen sajnos már az Iron Man verzióból, az egy limitált széria volt, kék van, de az meg kell a francnak… úgyhogy… de a keverő az csodálatosan teszi a dolgát.
Fifika: Jaj istenem. Erre mondta azt az egyik haverom: Figyelj ide, 100000 Ft felett már csak a színét nézzed.
Charlie: Na az dühített egyébként, tehát hogy a színe miatt ne dobjátok már a 19000 Ft-ot bazdmeg. Na, úgyhogy… a Beyer Dinamic elvérzett nálam és pont azért, mert nem lehet cserélni a kábelét. De mindegy, ezt már szerintem beszéltük is, csak már annyira nem tudom, hogy melyik podcastban mit beszélünk.
Fifika: Mit be… Igen igen igen, ezért nem nem jó több barátnőt tartani bakker, mert sose tudod, hogy melyiknek mit hazudtál.
Charlie: Igen, vagy legalább a nevük stimmeljen.
Fifika: Ja ja ja ja ja.
Charlie: Na veled mi volt?
Fifika: Csapjunk bele a lecsóba.
Charlie: Hát ha veled nem történt semmi, akkor csapjunk.
Fifika: Nem. Nem.
Charlie: Jó, a…
Fifika: Workshop.
Charlie: Igen. Az első találat az a Google-nek az e-mail értesítőjében jött velem szembe és örülök neki. Bárhogy is legyen. Meg hogy bárki is tartsa ezt vagy hogy mondjam, meg bárkinek is, mert hogy szerintem meglátták a piaci alulképzettséget, vagy hogy fogalmazzak szépen, hogyha te bemész a trafikba, és mint ahogy én is vettem múltkor azt a nagyon magas minőségű liquidet, aminél ott szerintem kimerült a tudás, hogy itt vannak a dobozba és ezek vannak és le olvasta, hogy milyen ízek vannak…
Fifika: Azt heló.
Charlie: Igen, szóval Full Steam azaz teljes gőzzel a címe az e-cigaretta workshopnak, amit a magyar trafikosoknak tart a Tobacco magazin, illetve hát a Tobacco magazin szervezi. Kérdések? mit keres a fogyasztó? Kinek hogyan adj el? Terméktrendek, innovációk… és ez lesz… nézem a naptárat, jövő héten ha jól látom.
Fifika: Nem, nem, nem jól látod.
Charlie: Ja bocsánat, május, igen május 23. Annyit lehet róla tudni, hogy próbálnak egy nagy átfogó képet adni az e-cigarettákról, a folyadékokról a trafikosoknak és a workshop körbejár egy csomó témát az eszközöket, a termékeket, a fogyasztói motivációkat meg lehet ismerni vagy ők majd megismerik, hogy mi alapján döntünk mi, mint vásárlók, illetve, amire én nagyon kíváncsi vagyok, hogy a trafikosok is el tudják mondani a tapasztalataikat amik, amik a kialakultak, nem tudom én most már az évek folyamán náluk az értékesítéssel kapcsolatban. Tehát pont ez amit én is hogy.. bemegy és akkor mit kérdez, mit keres, hogy segít neki az eladó, tud-e segíteni vagy sem vagy magára hagyja azt válasszál valamit, úgyis jobban értesz hozzá mint én, szóval ez lesz.
Fifika: Nahát erről nekem is van némi infóm, mert hogy felkérték az egyesületet is és gyakorlatilag én is azt gondolom, hogy mindenféleképpen alulképzettek a trafikban dolgozó eladók. Egyébként van egy két olyan kiemelt hely, ahol mondjuk volt e-cigaretta értékesítő üzemelteti a trafikban az e-cigarettá részt és nyilván jobban értenek hozzá, mint mondjuk egy sima mezei a trafikban, de mindenféleképpen…régi terve az egyesületnek is, hogy valamilyen módon próbálja ezt kicsit szakmaibbá tenni ezt a részt és valamiféle itinerrel szolgálni azoknak, akiket egyáltalán az érdekel, mert azért lássuk be, hogy trafikba az tud eladni jól liquidet, akit érdekel is ez a dolog. Tehát az úgy nem megy, ahogy téged kiszolgáltak, hogy elővesz egy ilyen lerongyolt dobozt aztán így mutogatja, hogy mi van benne. Nyilván legalább egy pár mondatot azért tudni kéne beszélni arról, amit ott tart… az ízekről meg magáról a liquid ről és ugye ugyanilyen szar a helyzet egyébként a készülékek meg az eszközök frontján is. Arról nem is beszélve hogy most képzeld el, hogy mi fogalma lehet arról, hogy vajon ez a készülék miért folyik vagy miért éget vagy miért nem működik vagy miért nem tölt. Tehát itt azért óriási hiányosságok vannak. Egyébként ugye annak idején ha jól emlékszünk, márpedig mi jól emlékszünk, amikor beadtuk a… kukában landoló hozzászólásunkat ugye a törvénytervezethez, akkor ez volt az egyik ilyen kiemelt témánk, vagy érvünk az mellett, hogy maradjanak meg a szaküzletek. Hogy ezt ugye nem, ez nem olyan, hogy kérek egy piros Marlborot azt szevasz, tehát ez egy teljesen más kategória. Egyrészt baromi kíváncsi leszek arra, hogy azoknak a trafikosoknak, akiket ez az egész dolog érdekel, azoknak milyen napi problémáik vannak illetve mit érzékelnek ebből az egészből, másrészt a Tobacco magazin, én azért csodálkoztam rajta, hogy neked ez így szembejött, mert ugye azt tudni kell, a Tobacco magazint azt ne keresse senki újságárusoknál, az csak kifejezetten a trafikhálózaton belül értékesíthető.
Charlie: Illetve a trafikhálózatosoknak értékesíthető, tehát ez egy olyan belső hírlevél szerű valami.
Fifika: Igen, de egy… én ismerem a szerkesztőket is elég régóta azért, kiállításokon itt-ott-amott összefutunk illetve cikket is publikáltam én is meg a.. dolgozott meg dolgozik szerintem még nekik mindig Matyi barátunk, aki a készülékek és az elektronika ilyen avatott szakértője és meg kell hogy mondjam, hogy tényleg baromi jól álltak hozzá ehhez az egészhez, aránylag átfogó és érdekes cikksorozatot jelentettek meg akkor, amikor elindult a trafikban a forgalmazás és most már úgy látták, ugye erről már elég sokat beszélgettem hellyel-közzel velük, hogy itt van az ideje annak, hogy tényleg egy ilyen workshop szerű módon feldolgozzák ezt az egészet és ebből valamikor ősszel összeálljon az itteni tapasztalatokból és erre a vázra építsünk fel egy olyan itinert, amit aztán majd tudnak használni a trafikokban. És akkor egy picit így kitérnék oldalra is, mert már így lelki füleimmel hallom egy-két okos és megmondóembernek azt a fajta véleményét, amikor esetleg belehallgat az adásba vagy valaki felhívja rá a figyelmét, hogy itt van ez a szarházi, már megint elárulta a vapereket. Hát barátom, nem. Pontosan hogy miután az egyesület az egy fogyasztói egyesület és a fogyasztók érdekeit kell szem előtt tartani és Magyarországon sajnos csak trafikban értékesíthető az elektromos cigaretta utántöltő folyadék amennyiben és nikotint tartalmaz, ezért aztán szerintem kutya kötelességünk, hogy azokon az embertársaink hogy segítsünk, akik esetleg annyira buta kezdők, hogy egy trafikban vásárolnak maguknak készüléket, liquidet és nem mondjuk a feketepiac irányába kacsingatnak. Mert hogy az nem törvényes, tehát nekem, mint egyesületnek, csak a törvény adta lehetőségek között szabad, lehet es kell mozognom. Nem tehetem meg azt, hogy mit tudom is én földalatti ellenállást indítsak, mert mert nincs értelme egyrészt, másrészt meg ój be könnyű más faszával verni a csalánt című fejezet, amikor ilyen véleményeket hallok, látok itt-ott-amott és meg kell hogy mondjam, hogy na ez az, amit én pont leszarok, tehát nekem az a dolgom, hogy a törvényes keretek között próbáljam meg a vépereknek az érdekeit érvényesíteni, ami hát sajnos ennyire ment. Ennyi. Csak ezt így picit pont ehhez a témához tudtam kapcsolni.
Charlie: Hát ehhez a témához a tiédhez kapcsolódva azért elmondanám, hogy általában mindig az aki.. azt köpködi, az egyesületre vagy arra aki ezt patronálja vagy támogatja, hogy elárultátok a.. tehát a.. és általában az mondja ezt, aki aki feketén árul, aki ügyeskedik, aki okoskodik, aki életében a legális piaci haszonszerzéshez közel nem volt vagy olyan messze volt tőle mint Makó Jeruzsálemtől.Az ilyeneknek a véleményére nem kell adni, mert hát persze hogy fáj neki, hiszen nem tud megélni az ügyeskedős piacon, mert legjobb esetben is rászállt a hatóság azért, mondjuk, mert engedély nélkül értékesített ezt vagy azt vagy amazt, folyadékot egy készüléket vagy bármi mást. Elhiszem hogy fáj, csak hát ez olyan hogy haladni kell a korral és alkalmazkodni kell a körülményekhez. Ha a körülmények ilyenek, akkor ehhez kell alkalmazkodni. És te nem egy kereskedő érdekvédelmi szervezet vagy, amit azért így zárójelben megegyezhetünk, hogy az egy ilyen nagy elánnal induló de saját magának még a megvalósítás előtt belehaló egyesület lett abból,
Fifika: Hát kezdeményezés. Én ott ültem annál az asztalnál, ahova tényleg olyan embereket sikerült leültetni, akik nem tudom ez a magyar, ha emlékszel az akkori piaci felállásokra, ami azért önmagában egy fegyvertény volt, hogy azok az emberek egyáltalán egy asztalhoz ültek. Nyilván mindenkinek égett a segge alatt a talaj, amikor ugye egyértelművé vált, hogy itt a TPD nagyon komoly törvényi szabályozást fog bevezetni ugye, a parlamenti vitán te pont ott voltál illetve a bizottsági ülés… na, én mindig ez a hülye bürokrácia, mindig kicsesz velem és és láttad te is, hogy pont mennyire érdekelte amúgy a politikát, hogy ezzel mi fog történni és azok az emberek akik addig mondjuk a magyar piacot felhúzták arra szintre, hogy egyáltalán érdemes legyen lehajolni érte, azok az emberek mit fognak csinálni vagy hogy fog az életük tovább alakulni az senkit nem érdekelt, de aki meg a piacon tudott maradni, az meg azok személyében lett a nem tudom én aljas áruló, akik meg nem tudtak a piacon maradni. Na mindegy ez egy érdekes… egyszer lehet, hogy ha unatkozom, akkor megírom én azt a..
Charlie: A memoir-odban
Fifika: Igen, az emlékirataimban de baromi érdekes volt, hogy aki tényleg tenni akartak, azok mindig megtalálták azt a fórumot a tüntetés szervezésben, a különböző tiltakozó megmozdulásokban, a levélkampányokban, a minden… tényleg azt gondolom, most hogy én a YouTube-os sztorit láttam, mindent kimerítettünk amit akkor és abban az időszakban ki lehetett meríteni. De ennyi. Tehát… érted. el kell felejteni. Bocsánat, nem kell elfelejteni, csak azok a dolgok már nem fognak működni tehát….
Charlie: Igen, tehát jó volt a 360 Ft-os kenyér, de béküljünk meg vele, hogy a büdös életben nem lesz többet 360 a kenyér.
Fifika: Nem kell elfelejteni, csak na…
Charlie: Igen.
Fifika: …tudja mindenki, hogy honnan jött és hogy tart-e valahová.
Charlie: Amit még visszatérve itt a workshopra…workshop ez? Igen, a workshopra. Kíváncsi leszek, mert hogy limitált a jelentkezőknek a száma, tehát az első 100 jelentkezőt tudja befogadni. Gondolom itt a hely adottságai miatt is. Nem egy vészes a cégek szempontjából ez. Tehát még egyszer mondom: ne jelentkezzetek, mert ez nem nekünk szól, hanem az értékesítői hálózatnak. De hogy 3900 plusz áfáért per fő elmehetnek és okosodhatnak egy egész napos workshopon ahol egyébként még nézem, hogy kávészünet, ebéd, szakmai program, kávészünet, konferencia részvétel, kapcsolatépítés, ez mind benne van. Azért azt mondom, hogy ez bagó, tehát a kávé meg az ebéd az így le is fedi ezt az összeget.
Fifika: Hát easy egyrészt, másrészt ugye ott a magyarországi forgalmazók is megmutathatják a forgalomban lévő eszközeiket, termékeiket. Nyilván nekik egy másfajta hozzájárulás van, de pont ez a fajta full szakmai.. tehát ez nem egy ilyen.. hogy is m… nem egy vape kiállítás, hanem tényleg egy atom szakmai sztori lesz, készülékek, a trafikosok tapasztalatai, akkor liquidek és így össze… kiegészítők satöbbi. Így össze lesz egy picit szedve nagyjából a magyar piacon megismerhető, eladható, megvásárolható dolgok és hát remélem azért egy picit hogy is mondjam, jobb irányba fog ez a…ez az egész dolog fordulni és hát itt olyan emberek tudnak találkozni egymással, akik ugye azonos érdekkörön belül mozognak. Úgyhogy na, meglátjuk. De én beszélni fogok a szervezőkkel, hogy utána mit tudom is én összefoglalhatom-e én ezt ami ott történt, mert hát lehet hogy a hallgatóink kíváncsiak rá, hogy milyen jópofa történetek hangzottak el, biztos hogy lesznek ilyenek, aztán majd látjuk, hogy hogyan alakul. De mindenesetre nagy respekt a Tobacco magazinosoknak, hogy ezt összehozták amúgy.
Charlie: Kérdezd meg őket, hogy ha esetleg úgy adódik nekem, hogy szabad vagyok, mint ahogy nem tudom, hogy esetleg készülhetek-e nekik mondjuk egy prezentációval, mert szívesen összeállítanék valami szösszenetet számukra, amit elő lehet adni, hogy hát tudod, csak fel kell ütnünk az e-cigi akadémiát kezdőknek rovatot, megcsinálni egy preziben és azt mivel Prezi, ezért online. Prezi, csatlakozunk Mujo-hoz ugye és akkor azt online föl lehet csapni, hogy ha mit tudom is én valamiben nem biztos egy hónap múlva vagy egy hét múlva, mert ugye mondjuk nem mindenki megy el, vagy csak egy alkalmazott, vagy a főnök és akkor a főnök így át tudná adni az információt a végeken dolgozóinak is.
Fifika: Na ez egyébként jó ötlet, lehet hogy… nem lehet, hanem biztosan meg fogom nekik említeni, mert… mert na, tényleg össze van gereblyézve egy helyre minden.
Charlie: És említsd meg nekik azt is, hogy azzal ellentétben, amit folyamatosan kapunk a WHO-tol az FDI-től és a hazai hatalmasabbnál hatalmasabb elektromos cigaretta géniuszoktól a döntéshozói testületben, szarkazmus off. Új Zélandban azért az S oda tett az asztalra egy ilyen hevenyészett kis közvélemény-kutatásocskát, ami 29000, majdnem 29000 fiatal diákot kért fel a válaszadásra és ahogy olvastuk itt, nem az jött ki, amit mondanak. Nem az jött ki amit mondanak. Tehát ha kicsivel is, de a számok azok azt mutatják, hogy a fiatalkorú felhasználóknak a százalékos aránya csökken. Fifika, hogy van ez?
Fifika: Ezt nem tudom. Én komolyan mondom, hogy kétszer végigolvastam a cikket, hogy jól látok-e, mert hogy tényleg ezt tolják az arcunkba minden egyes kurva nap. Mit? Azt, hogy kapudrog. Baromi jól leírta itt az angol ez a “Gateway Theory”, hát az nagyon tetszett és hogy ez kapu a dohányzáshoz és salala sállal és hogy… és kiderült, hogy nem hogy nőtt, hanem hogy csökkent bakker. Jó, nem sokkal, de önmagában is kicsi az a szám, tehát én még ilyen kicsi számot nem is láttam a WHO által támogatott a tanulmányokban ezt az lássuk be. Itt azt írják, hogy a 14-15 éves korosztály, amely legfogékonyabb erre a dologra 1,8%-a használ valamilyen vape eszközt és ez 2017-ben 1,9 volt és fél százalékuk dohányzott naponta…
Charlie: Nem, azt mondja, hogy 0,5%-a használta úgy naponta az elektromos cigarettát, hogy soha nem dohányzott.
Fifika: Aha. Ami egyébként 0,8% volt 2017-ben, tehát laposodik az a görbe. Laposodik.
Charlie: Ennyi. Ezt nagyon nem lehet túlbeszélni, az van, hogy egyébként a cardiffi egyetemen is végeztek hasonló kutatást potom 250000 brit tinédzserrel és nem a… a számok nem ugyanezek voltak, de az adatok hasonlóak voltak. És le is írják, hogy mindenesetre az a lényeg, hogy beszélni kell a dologról és nem ész nélkül tiltani, mert azzal nem segítesz a dohányosoknak a váltásban. Vagy azzal sem segítesz, hogyha megtiltod az ízesítéseket. Pont azt írják le, hogy egyébként baromi fontosnak tartják kiemelni, az ízesítésnek a fontosságát a sikeres átállásban vagy sikeres átszokásban a cigarettáról a vapelésre.
Fifika: Mert hogy, izének lennie kell bakker, tehát hogy önmagában a propilén glikol és a glicerin, nikotin elegye az nem finom.
Charlie: Igen ezt akartam mondani… az nem jó. Tehát akkor már miért nem burgonyát, mert az már az elején is majdnem jó. Miért kőolaj?Ja. Na de az a lényeg, hogy tehát hogy amit Új Zélandon 25000 vagy 29000-el, azt ugyanúgy Angliában nem nagyon fiatalokkal, hanem hanem 15-16-17 éves fiatalokkal, de ott is irtózatos nagy számmal 250 ezerrel és ugyanezeket, nem ugyanezeket, hanem hasonló következtetésre jutottak. Thumb’s up.
Fifika: Egyébként nekem erről az jutott eszembe, hogy a WHO soha nem csinált ekkora mintát vagy nem dolgozott ekkora mintával.
Charlie: Hát nem, minél kisebb mintával jó dolgozni, mert hogy ha esetleg van szerencséd és a WHO helyében vagy most, és kifogsz egy olyan kisszereplős mintát, hogy tízből hatnak nem sikerült, akkor ajvé, micsoda sikersztori!
Fifika: Vagy ha kiválogatod eleve…
Charlie: Igen.
Fifika: Jó, de azt az egy rosszindulatú megjegyzés volt egyébként a részemről.
Charlie: Az viszont a másik dealbreaker lesz szerintem a sztoriban a nagy vízen túl, hogy ugye támadjuk egyfolytában a – nem mi – támadják egyfolytában a JUUL-t hogy na az aztán tényleg, az az olyan mint a ,mint hogyha egyből a pokol 7. bugyrába dobnod be a gyerekeket, mert azzal úgy rászoknak, hogy beszarsz és… a JUUL azt mondta, hogy gyerekek 21. század van, 2019-et írunk, akkor nézzük meg, hogy milyen stratégiával lehetne megakadályozni azt, hogy a fiatalok hozzájussanak ahhoz, amihez egyébként tehát… ez olyan, hogy bazdmeg még sört is tudnak venni a gyerekek azt azért nincs akkora canossa hadjárás…
Fifika: Ekkora pánik.
Charlie: Igen, de sebaj, a JUUL azt mondta, hogy talán könnyebb, mint egy hordós sör megvásárlását megtiltani, úgyhogy mi lenne ha… és máris a következő témánál vagyunk, mert hogy a JUUL azt mondja a stratégia tervezetében, hogy ilyen finoman fogalmazzak, hogy… miért mondja nekem hogy próbálkozzak újra a Tech Crunch… hogy sorvadj el… igen… szóval, a JUUL az… várjál, mikor mondja hogy today? 4 nappal ezelőtt mondta, hogy today, úgyhogy már él a pilotja. Elindították egy ilyen Track and trace programot, tehát így nyomon követik a készülék és az utántöltő folyadékok…
Fifika: Az utántöltő folyadék útját. Ez egyébként zseniális ötlet. Mondd el hogy működik!
Charlie: Ez úgy működik, hogy JUUL vaporizátor, tehát maga a kis pálcika, az mindegyik egyedi szériaszámmal rendelkezik a seggénél, nem a seggénél, mert ott a csatlakozója van, hanem ott a JUUL felirat alatt. Gyakorlatilag tudod, hogy ha mit tudom én, ha tudod, ez olyan mint a kutyachip. Tehát ha találnék az utcán egyet és mondjuk bemennék egy ottani vape shopba, aki a pilotban szerepel és azt mondanám, hogy itt van a kezemben a 25897, találtam, akkor ő jó eséllyel meg tudná mondani egy idő után, tehát nem rögtön ebben a pillanatban, amikor elkezdődik az egész, hogy ez kié ez a device, bocsánat eszköz…
Fifika: Ki vásárolta…
Charlie: Ki vásárolta, igen. Hát ez nyilván ez olyan, hogy kellenek valami idő, amíg mindenki legalább egyszer elmegy és be nem regisztrálják a rendszerbe, de hogy ez azért jó, mert innentől kezdve 1: ott online lehet vásárolni. Ott pont ezért erősen szabályozva van az online vásárlás, illetve ha nem online vásárolsz, akkor pedig be kell mutatnod az akármilyen ID-dat, hogy te elmúltál ennyi idős, ergo a készüléked jogosulttá tesz arra, hogy vásárolj. Vagy ha bemész a trafikba, akkor megkérdezik, hogy mondjad légyszíves a JUUL-odnak a sorozatszámát. És tudom ez kicsit olyan nagy testvér figyel, viszont ha megfordítjuk, akkor végre olyan esetben figyel, amikor jó dologra is fel lehet használni azt, hogy Track and trace ugye, hogy nem azt nézik, hogy Kis Pista vett – nem sok íz van, három vagy négy fajta – tehát itt ez talán annyira nem mérvadó, hanem tudják azt, hogy igen, mivel nálad van az eszköz vagy a sorszámot így be tudod mondani, akkor jogosult vagy arra, hiszen már egyszer ellenőriztek téged. Úgyhogy, hát most ennek van a pilot szakasza, tehát a hiányosságok a meg a meg a mindenféle kiskapukat gondolom most fogják majd elzárni, meg finomítani, finomítani és aztán meglátjuk hogy hogy működik majd ez a valóságban és ahogy nézem…. igen ez Houstonban zajlik és igen, azt mondják, hogy maga a kampány nincs geo… hogy mondják ezt tudod, mikor… Tehát nem ilyen geolokáció alapján működik, hogy na most akkor csak az vesz részt, benne aki Houstonban szívja az elektromos cigarettát vagy ott vásárolta, hanem én elmegyek Texasból, akkor oké. Vagy én elmegyek Kaliforniából, de Houstonban vásárolok, ergo ott tudok részt venni ebben a tesztben így. Úgyhogy szerintem ez baromi egyszerű és pont ezért nagyszerű. És pozitív hozadéka lehet. És végre azt mondja valaki, hogy gyerekek, ti azt mondjátok rám, hogy én vagyok itt a démon meg a fekete bárány, akkor ha nem mondtok semmit, nekem az az ötletem, hogy… és bedobták. Így kell ezt csinálni.
Fifika: És az ugye azért jó, mert hogy ha a szülő a kiskorúnál talál egy készüléket, patront, akkor be tudja azonosítani, hogy ki volt az, aki megvette az ő kiskorú gyerekének az eszközt és ugye itt akár ez lehet a szülő vagy a tanár. Ezzel a web felületen be tudja írni. Lehet, hogy ott személyes adatokat nem adnak ki, de legalább megmondják, hogy melyik Shop értékesített aztán hogyha ebből gondolom valami komolyabb ügy van, akkor a rendőrség utána tud nézni annak, hogy ezt ki vette. Megmondom őszintén, ezt mondtam neked, hogy én baromira nem értettem, hogy ez Amerikában miért ekkora probléma, tehát hogy ott nem figyelnek ennyire a fiatalokra? Meg lemehet a tizenéves gyerekem a trafikba, vagy hát nem a trafikba bárhova venni cigit azzal a felszólítással, hogy ez az apának kell?
Charlie: Ez az egyik, igen. A másik meg hogy ugye amit az előbb is mondtam, hogy ez a pilot ezzel nem csak a végfelhasználói kiskereskedelmi láncra érvényes hanem ezt pont úgy kell elképzelni, mint ahogy nálunk megvalósítják a Track and trace-t a dohánytermékeknél is a vonalkód vagy QR kód vagy nem tudom én hogy hogy hívjam dolognál, tehát egész onnan, hogy elkészítik. Elkészítik az eszközt, elkészül a sorozatszám, azt mondja, hogy ettől eddig a sorozatszámig ebbe a trafikba megy, megvan hogy odáig eljutott, aztán a következő lépés, hogy ez a trafik ezt a sorozatszámot eladta ennek, akit egyszer ellenőrzött és onnantól kezdve egészen a gyártól egészen a végfelhasználóig a komplett ellátási láncot végig lehet követni és ez az egyetlen módja annak, hogy tudják, hogy amikor valaki a sorozatszámot beolvassa minden adatot láthassanak amire szükségük van ahhoz, hogy nyomon tudják követni a dolgot. Most nem az kell… nem arra kell gondolni, hogy kiírja, hogy John Doe és mikor született és hány éves az anyja és mi a keresete és a többi… nyilvánvaló, hogy csak azokat a szükséges adatokat tehát mit tudom is én a neve, az életkora, meg valami igazolványszám gondolom, de hát ezt is talán… hát fene tudja, hogy fölösleges-e vagy sem, de ezeket kell eltárolni meg a sorozatszámát és akkor kész, meg van oldva ez amit nálunk nem sikerült megoldani.
Fifika: Itt a JUUL még fölvillantott egy jópofa dolgot. Nem tudom ezt a te Crunch cikk végén láttad-e hogy olyan bluetoothos terméken dolgoznak, amely… de nem tudom hogy fog működni, hogy megvásárolod és összeköti a telefonoddal a készüléket és akkor ugye az már gáz, amikor valaki odaadja… akarja adni egy kiskorúnak hogy bakker itt van a pododde meg kell vegyed az iPhone-omat is mert csak azzal együtt fog működni.
Charlie: Szerintem ez az, hogyha, mert a Bluetooth az egy viszonylag kis távolságban működik. Tehát hogyha elhagyod az eszközt, meg van oldva, hogy nem tudja a… tudod, nem lehet az, hogy honnan van kisfiam, kitől szerezted? Nem azt mondja, hogy az elektromos cigi dealeremtől, hanem azt mondja jó eséllyel, hogy találtam a buszon. Igen, csak akkor nem működne. Mert ugye így a Bluetooth-nak a hatóköréből kikerül, tehát úgy tudnám ezt elké…
Fifika: És akkor zárolja a készüléket.
Charlie: Igen, ezt úgy tudom elképzelni, mint a mittudom is én, hogy mint mikor a Bluetooth-odat először párosítod a a telefonoddal és fel kell oldanod vagy mit tudom is én hívásindításhoz unlockolnod kell, rá nézzél vagy ujjlenyomattal. Tehát itt is csak akkor tudnád bekapcsolni hogy csak akkor izzítana, ha előtte te feloldottad a telefont. Nagyon jó ötlet. Egyébként.
Fifika: Easy. Mert hogy ugye ezt nem győzzük hangsúlyozni, hogy ahhoz, hogy az e-cigaretta a felnőtt korosztály számára elérhető maradjon és ne történjen vele még nagyobb katasztrófa, ahhoz az kell, hogy mi is tudatosan figyeljünk arra, hogy a kiskorúak ne férhessenek hozzá ehhez az eszközhöz. Úgyhogy innen is arra kérek mindenkit, ha ilyennel találkozik, akkor azt abszolút de tegye helyre.
Charlie: Az a cikk, amit te beraktál, az is nagyjából ezt mondta? Mert akkor azt is kiszürkíteném.
Fifika: Igen igen igen igen igen igen. Gyakorlatilag erről, erről szólt. Ez felemás cikk volt, mert én is találtam ezzel a témával egy cikket és Charlie is talált egy cikket a… de nem múlhat el podcast JUUL nélkül. De nem múlhat el podcast anélkül, hogy ne hozzunk fel valami olyan témát, akik újak az e-cigaretta világában, ne tudnának haszonnal hallgatni. És én most döbbentem egyébként arra rá, ugye az ember nem tudom én hét-nyolc éve ücsörög az e-cigaretta scene-ben és már nem jut eszébe az hogy hát bakker, mindig vannak kezdők és mindig van olyan ember, aki nem szembesül a dolgokkal. Sőt azt is mondhatnám, hogy van olyan vaper, aki eddig az üveggömbben ült és pont leszarta, hogy mi történik, hogy trafikba kerül, hogy milyen lehetőségei vannak és ezért azt gondoltuk Charlieval, hogy most picit beszélünk arról, hogy ami hivatalosan legálisan elérhető ma Magyarországon, azzal mit és hogy kell csinálni. Na. Két nagyon fontos információm van a most ébredőknek: nincs már nikotinos alaplé. Tehát ezt így felejtsd el, hogy veszel fél liter egy liter 100 mili 6-os alaplevet, tehát csak 10 milis kiszerelésben lehet nikotinos termék a piacon. Ugye?
Charlie: Az nem számít, hogy tőled tudok 72-est venni? Ja, azt nem szabad mondani. Nem, persze, hogy nem.
Fifika: Ó bazd meg! A titkom… most elárultad a titkom. Nem, nem tudsz tőlem 70… semmit nem tudsz venni ami…
Charlie: 1-est se.
Fifika: 1-est se, így van. 0.1-est se tudsz venni. Ez így meg… mondjuk ezt a 72-est baszki hogy most mondtad érted, ezer éve nem hallottam ezt a…
Charlie: Azt hittem, attól is elkezdesz csuklani, hogy mondom.
Fifika: 72-es… ezer éve nem hallottam ezt a kifejezést. Én amikor még anno nyolc éve így elkezdtem ezzel kínlódni, akkor asszem 36-os volt ami így a közelben elérhető volt és aztán valaki mondta hogy te figyelj, van 72-es is hogy ha innen rendelsz. Jézus Mária!
Charlie: Keresztet a falra!
Fifika: Micsoda izés hogy micsoda tévhitek és és ilyen izék voltak a tömény nikotin kilyukasztja a kezed meg nem tudom… jaj te. Na mindegy is. A lényeg az, hogy ma Magyarországon a 10ml-ben 20 mg maximális nikotin erősségű folyadékot lehet beszerezni. Általában ugye mit tudom is én ilyen 3-6-12-15-18 és 20 mg nikotin tartalmú liquidek vannak a magyar piacon, de hát lehet olcsósítani a történeteket. Veszel… mert hogy ugye a nikotinmentes liquidet azt elméletileg bármilyen kiszerelésben lehet kapni. Amit én most látok trendet a magyar piacon az, hogy bejöttek az 50 milliliteres liquidek, amik általában 60ml-es üvegben vannak tehát 10 milliliter nikotinos liquidet hozzájuk lehet zuttyintani. Ezt kétféle módon lehet megtenni: vagy hasonló ízt keversz hozzá, vagy úgynevezett nikotin shotot használsz, ami egy ilyen maximális ugye 20 mg nikotin tartalmú, de ám nem ízesített folyadék. És akkor most jön a varázslat, hogy és akkor hogy a picsában számolom ki, hogy ha beleteszek egyet, beleteszek kettőt, átöntöm nagyobb üvegbe, beleteszek hármat, hogy akkor annak mennyi lesz a nikotintartalma. Neked erre van-e egyszerű tipped, Charlie?
Charlie: Nekem az az egyszerű tippem van, illetve tapasztalatom, hogy én még ilyen kicsivel sose foglalkoztam, amikkel én találkozom, nem mondunk ki iparági gyártót, forrás nevet, de ő úgy árulja, hogy 120-as a flaska és ahhoz te úgy tudod önteni, hogy gyakorlatilag, hogy mondjam neked… 9 rész alapléhez – mentes alapléhez – hozzáöntöd a te baromi erős shotodat, az…
Fifika: Ami 20 mg maximum.
Charlie: Igen, azt hozzáöntöd és abból… és ugye azért shot, mert a mentes semmilyen ízű alaplevet, ami csak PG meg VG azt ő, az ő cuccával úgy fölöntöd, fölütöd – shot – hogy abból lesz a végén neked olyanod, mint amit azelőtt meg tudtál venni, mert hogy ő… a gyártó direkt úgy keveri, hogy nagyobb nikotin és egy koncentrált íz… az életben nem tud… el tudod szívni, csak borzasztó, de tényleg, mint hogyha csak az aroma lenne. Viszont ha te ezt beöntöd a kész alaplevedbe, ami nullás alaplé, akkor felhígítja annyira az ízét is meg a nikotin erősségét is, hogy megkapod azt a koncentrációt nikotinból és ízből, ami a végén kihozza neked azt a patika állapotú liquidet, ami neked pont jó lesz. Tehát itt ilyen nagy varázslások a nincsenek, abban a… azokban a használt liquidekben, amiket én használok, mert a shotnál tényleg ilyen egy bites userekre van ez méretezve hogy tényleg az 50-eshez hozzáöntesz ennyit, a 100-ashoz hozzáöntesz annyit, rá is van írva a flakonra is meg egyébként tényleg nem egy nagy varázslás, hogy, vagy azt mondja hogy 9 az 1-hez vagy azt mondja, 10 az 1-hez és akkor egy decihez öntesz 10 milit, vagy kilenc deci… bocsánat, nem egy decihez 10 milit, vagy 0,9 tized decihez öntesz 10 ml-t…vagy 100 ml lesz a vége neked vagy 110. Ez gyártótól függ.
Fifika: Akkor egy baromi egyszerű képletet elmondok a nikotin számolása: az pedig úgy történik, hogy először is kitalálod, hogy mit mivel akarsz összeönteni. Tehát mondjuk ha van egy 50 milised és öntesz bele 10 mili 20-as nikotint, annak az össz. nikotintartalma milliliterenként számolva, az tízszer 20 mili… így van? mg per milliliter. Az 200 lesz az összes nikotin tartalmad, amit el fogsz osztani azzal a mililiter számmal, amennyi a végén lesz, tehát 50 meg 10 az hatvan és ki fog neked jönni ebben a pillanatban, le is ellenőrzöm 200 osztva 60-nal, az bizony 3,33333 mg per milliliter lesz. Abból a 60 milliből, ami 50 nikotinmentes és 10 ml shot. Ha ugyanezt megcsinálod 18-assal, akkor ugye 180 mg az össz. nikotin, ezt kell osztanod hatvannal, az meg kurvára 3 mg per milliliter lesz. Amúgy rájössz egy idő után Ez ennyire kurvára egyszerű.
Charlie: Mondok még egyszerűbbet bocsáss meg, hogy a gondolatmenetedbe vágok, azt már annyiszor elmondtuk, hogy van applikációjuk is, de felmegy az ember a Steam Engine-re és ott van, hogy aszongya.. E-Juice. Mennyit szeretnél? Azt mondod hogy 100 mili és kiválaszthatod, hogy százalékban vagy mg per milliliterben mész tovább. mg per milliliter. Következő rublikában azt mondod, hogy az a shot, ami nálad van az milyen erős. Beírod, hogy 20 mg per milliliter és mondjuk az 100 PG. Nem tudom, hogy éppen az, aki gyárt, az milyet gyárt.
Fifika: Ki milyet.
Charlie: Jó, én csak én most mondtam és ha tehát akkor ott változtatja meg az arányát 50-50-re vagy 80-20-ra, vagy most azt írtam hogy 100 PG. Mellette ott van: target. Mit szeretnél te? Én szeretnék 3 mg-os levest és legyen a vége nekem 50-50-es. És akkor a legutolsó oszlop azt mondja hogy recept Nikotin Base. A Nikotin Base az gyakorlatilag a shot: 15 milliliter. Hozzá VG 50, hozzá PG 35. Most csak… nem mondtam el századig 49.85 meg 35.15, tehát akinek a matek annyira nem megy, vagy bizonytalan, ez egy ilyen másodvonalas ellenőrzésnek a nagyságrendeket ellenőrizni pont tökéletes szerintem.
Fifika: Teljesen jó.
Charlie: És abból sincsen semmi baj, hogyha a 15 ml helyett 14 lesz vagy 16 lesz, vagy 14 és fél vagy 15 és fél. Hát itt hogy mondjam, ezeket a millilitereket itt a nyelvével egy deciben lehet hogy megérzi, csak amiből sokat szív, ott úgyis ízvakság van tehát tök mindegy, hogy most tényleg itt izével, patikamérleggel méri ki és literével, hogy minél pontosabb legyen, vagy a konyhai mérleggel méri le, vagy akárhogy máshogy, na. Tehát…
Fifika: Egyébként ugyanez a helyzet az aromáknál is. Tehát ha 100 milit keversz, ami mondjuk egyébként ilyen teljesen tipikus dolog és mondjuk az aromádra az van írva, hogy az bizony mit tudom is én tíz százalékot kér, akkor 100-nak a 10%-a mennyi? Baromi egyszerű egyébként, mert akármilyen mennyiséget számolsz, mit tudom én 225 milit akarsz csinálni, akkor azt fogod, elosztod százzal és megszorzod tízzel. Tehát ha 100-at elosztom százzal az egy, megszorzom 10-el az 10. Tehát 10 ml kell. Ahol egyébként hibázni szoktak userek, az a szokott lenni, hogy a százhoz öntik a tízet és nem veszik el a 10 milit az aroma mennyiséget a liquidből.
Charlie: De igazából ez sem bonyolult, mert amikor mondtad a 10%-ot, ha ez van tényleg hogy: 100%, 10%… hogy ha mondjuk mondok valamit, 235-nek kell a 10%-a, akkor egyszerűen csak egy tizedesvessző, ahány nulla van, 10%, egy 0 van, arrébb viszed balra és akkor az…
Fifika: 2,35. ha 7%-ot kell belőle használni akkor a 2,35-öt szorzod héttel és a végén mindig leveszed azt a mennyiséget, vissza szívod, amit beleteszel és akkor tuti jó lesz. Általában aromát mindig a PG oldalra számoljuk és nem a VG oldalra mert hogy PG alapúak az aromák.
Charlie: Azért mondtam itt az előbb itt a.. a shotnál is ugye ezt a 100% PG-t ami nem feltétlen így van, de mindenképp több a PG egy ilyen shotnál, mint amennyi a VG. Látja is az ember, hogy tényleg olyan, mint a víz, úgy tudja azt kicsurgatni az üvegből. Tehát hogyha nem megy a szám…
Fifika: Be fogjuk tenni a Show Notes-ba a Steam Engine-nek a linkjét.
Charlie: Igen, az aromát is meg tudod adni neki, illetve… megpróbálom megkeresni a.. Androidos appja szerintem van, de szerintem iOS-es is, azt is megkeresünk, belinkeljük hogy ott legyen az is, mert akkor tényleg telefonon bepötyögi, megnyomja, kijön az eredmény, azt lehet keverni orrvérzésig.
Fifika: Így van, és hogy mennyire nem figyelnek egyébként a userek, akik trafikban vásárolnak ezekre a kis finomságokra, azt baromira jól jelzi az, hogy a 18 mg-os nem fogy a boltból. Tehát nem csinálják azt az emberek, hogy vesznek egy.. tehát hatost akarok szívni, veszek egy 18-ast és veszek hozzá kettő darab nullást és azt így összedöntöm, akkor lesz 30 ml 6-osom jóval olcsóbban, mint hogyha vennék három 6-os liquidet.
Charlie: Pedig ilyen szempontból egyszerű számolni vele, mert ugye a…. veszel 18-asból mittudomisén, két egységet meg ugyanannyi egységet veszel nullásból és a nullással így egyszerű számolni. Ha ugyanannyid van nullásból mint 18-asból, akkor ez ilyen egyszerű matek ez is, hogy a 18 feleződik… a 18-at elosztod kettővel és akkor rögtön kilencesed van. Mert ezzel bőven lehet játszani tényleg hogy 18-as és akkor egy nullást, két nullást, három nullást döntök rá és máris játszik az ember hogy most abból 12 lesz, 9 lesz, 6 lesz és a többi és a többi és a többi.
Fifika: Na, használjátok a fejeteket, mert…
Charlie: Nem szögbeverésre!Az eszeteket!
Fifika: … igazán pénztárcabarát lehet. Szerintem ezt így baromira jól körbejártuk és azt gondolom hogy mindenféle fikázás ellenére azért lehet normális minőségű termékekkel találkozni a trafikokban. Amúgy meg hogy mennyire fillérbaszók vagyunk egyébként a legolcsóbb liquidből fogy a legtöbb Magyarországon tehát…
Charlie: De Fifika, ezt ne mondjad.
Fifika: Erre nem tudok mit mondani.
Charlie: Ezt ne mondjad, mert én vettem volna értelmes Blosst, de nem volt. Ahány trafikban be… nem sokban voltam, kettőbe, háromba, egyikben se volt. Tehát így nehéz. Nehezen akar az ember és akkor gondolj bele, hogy tudom, hogy van Bloss. De képzeld aki nem tudja csak bemegy, azt akkor adjál valamit. Na. Hát ez a fő gond.
Fifika: Lehetett volna mit tudom is én mondani akár a Liquat vagy a…
Charlie: Persze persze, csak most én azért mondtam azt, mert…
Fifika: vagy a… szerintem még még mindig lehet egy két helyen hozzájutni… Na figyelj, ez már az öregség jele.
Charlie: Is.
Fifika: Mindig le hozzál… 1-2 helyen még hozzá lehet jutni a Mystic Peti liquidjéhez, ugye az is forgalomban volt. Nyilván utána kéne járni, baromi jó lenne egy olyan térkép, ahol fel van tüntetve, hogy ki mit hol árul és…. és izé… de de ez… nem tudom, egyszer talán meg fog valósulni valamilyen úton-módon, de iszonyúan figyelni kell arra, hogy mi az amit promótálhatsz, mi az amit nem, mi az amiről beszélhetsz, mi az amiről nem beszélhetsz… azért ennek a dohány kategóriában való sorolásnak azért megvannak a hátrányai is hogy úgy mondjam , de hát na…hátha egyszer rendeződnek ezek a dolgok is.
Charlie: A Steam Engine-ről jutott eszembe, hogy ez egy abszolút friss dolog, mert az adás felvételihez képes tegnap történt, tegnap éjszaka…
Fifika: És tegnap nem beszéltünk a Zion Tech-ben róla.
Charlie: Igen, hogy… olyan, ez egy ilyen történelmi pillanat, tehát ilyen nem sok van a világtörténelemben, hogy egy ilyen ikonikus műemlék mint a Notre Dame, az majdnem hogy megsemmisül totálisan. Tehát én az… nem túlzás azt mondani, hogy amikor láttam a Twitteren azt a videót, amit készítettek a torony ledőléséről, azt így ültem és így néztem folyamatosan a loopot, mert így nem akartam elhinni hogy tisztára ilyen ilyen WTC hangulatom volt, hogy… azt is néztem mikor leomlottak a tornyok, az ikertornyok. De hogy hogy ez is, ez itt van Európában és égett az egész tetőszerkezet és itt ugye egy bo… tehát nem azt mondjuk, hogy mint a… mit tudom is én milyen múzeum nálunk ami 150-200-250 éves, hanem itt 800 éves volt talán maga az épület. És a legutolsó felújításon amikor átesett, na az volt 200 éve körülbelül a tetőszerkezet. És most ezt kapott lángra és tényleg égett, mint hogyha szurokkal kenték volna be. Tényleg egy sokkoló dolog volt látni… természetesen mindenki okos volt a témában, még Trump is, aki mondta, hogy felülről kéne helikopterről célzottan locsolni, meg repülőről… azt meg hogyan? Annál ez egy picit bonyolultabb, mert ugye hát ott bent mindenféle érték volt azért és az értére ne azt gondoljuk, hogy a az autó slusszkulcsa, hanem ezek a pótolhatatlan és felbecsülhetetlen értékű műalkotások, amiket még onnan ki kellett hozni biztonsággal. Nagy részét Sikerült úgy tudom, hála a jó istennek…
Fifika: Igen, és úgy néz ki, hogy az épületszerkezet az egyben maradt, tehát nem sérült. Hát ami fa volt, annak meszeltek az biztos.
Charlie: Azt mondják egyébként, hogy nem csak maga a torony, hanem a – hogy mondják ezt a kis hajó, vagy a kereszthajó – az is, bár nem…a tető a tető az az kompletten az egész, azt gatya. De hogy a keresztbe ami van, hajó, az is meg sé… hajónak nevezik ugye azt a…
Fifika: igen, igen…
Charlie: Van a hosszirányba meg a keresztir…
Fifika: A főhajó és az oldalhajó…
Charlie: Főhajó mag az…igen, és oldalhajó az megsérült, vagyis hát elpusztult inkább így mondjuk totálisan. De jó volt látni azért, hogy ilyen mértékű összefogás… honnan támogatták őket Fifika? Mesélj nekem légyszíves, mert hozzád közel van.
Fifika: Baromi büszke voltam a saját szülővárosom, Szeged, ahol felnőttem és gyermek … boldog gyermekkorom töltöttem, az elsők között ajánlott föl tízezer eurót és valami… egyébként több vidéki magyar város is ezek után belépett ebbe a körbe és valami baromi nagy összeg jött már össze a világról mindenhonnan az újjáépítés támogatására. Ez azért Szeged volt talán az elsők között Magyarországról, mert hát annak idején, amikor a szegedi nagy árvíz volt, akkor Párizs volt az, aki a… azaz az egyik a sok közül, mert Szegeden van egy Nagykörút, aminek a részei vannak elnevezve a támogató városokról, tehát London, Párizs, Brüsszel csak hogy így egy párat említsek és szerintem mindenkiben hihetetlen jó érzést keltett, hogy Szeged így egy picit viszonozhatja azt a segítséget, amit akkor kapott. Nem beszélve arról, hogy a város egyébként Szeged Párizs sugárút és körút mintáját követve épült újjá és lett ilyen szép mert…. imádom amúgy, a legélhetőbb vidéki városnak tartom. Úgyhogy ja ja… tehát úgy tudom egyébként a magyar állam is fogja támogatni az újjáépítést.
Charlie: Illetve hozzátenném, hogy aki itt egyből a Soros bérenc migránsokra pöckölne, hogy biztos eldobtak egy csikket, hát a franciaországi muszlimok is beszállnak a Notre Dame újjáépítésébe és a franciaországi muszlimokat összevonó muzulmán vallás francia tanácsa és a lyoni meccset vezetője is szomorúságának adott hangot és elmondták, hogy a katedrális a kereszténység jelképe, a katolikus vallás szent helye, Párizs ékköve, Franciaország történelmének szíve és a világörökség része, amit egyébként a franciák is mondtak, hogy mondhatják azt hogy Eiffel torony, de na… Notre Dame… millió és egy filmben szerepelt, történelmi műveket ihletett meg, írókat ez, ez az ami tényleg így ledöbbenti az embert. Jó persze attól is a padlót fognék, hogyha így hirtelen eldőlne az Eiffel torony mint ami a G.I. Joe-ban volt, de ez így… ez így azért sokkolóbb volt mindenki számára és hogy egy picit fényezzem az Apple háza táját is, Tim Cook is bejelentette személyesen egy Twitter bejegyzésben, hogy az Apple is be fog pénzzel szállni a helyreállítás költségeibe úgyhogy innen is respect az Apple-nek, ha már úgyse tudják elkölteni ezt a rengeteg-rengeteg készpénzt, amijük van. Szerintem ez úgy lenne, hogy tutod ez a…oké, megtámogatjuk, csak egy picit a design tehát…. kicsit upgradeljük már, húzzunk még rá fel két emeletet.
Fifika: Nem lehetne egy alma tetején, csak így kérdezem.
Charlie: Meg hogy úgy gondoltuk, hogy tényleg ezt… nem kell semmit az államnak meg senkinek… ezt megfinanszírozzuk és minden széksorban minden ülőhelynél lesz egy iPhone lightning csatlakozó beépítve az imaszékbe, a gyóntatószékben pedig iPad-eken lehet dokumentálni a gyónást. Úgyhogy ja. Hát természetesen kicsit kisarkítottam, de beszállnak a költségekbe ők is. Páratlan összefogás ami itt egy nap alatt… most olvasom, több mint 600 millió euró gyűlt össze eddig.
Fifika: Ezt nem találtam, baromira kerestem, de tényleg, tehát pillanatok alatt mérhetetlen mennyiségű pénzt dobtak össze. Ami meg engem meglepett még, a reakciók, hogy például a Trump médiája, a Fox-ban valami best… van ugyanilyen betelefonálós, tudod ilyen beszélgetős műsor, mint a… nálunk is van az ATV-n meg szinte majdnem minden ilyen csatornán és valaki betelefonált a fókuszban hogy dehát azért ott a migráns is… és bazdmeg úgy kilőtték az adásból mint a szart. Azt mondta a csávó: én nem vagyok hajlandó magával ilyenekről beszélni, ha tud valami biztosat, mondja, ha nem, akkor viszontlátás. Aztán kikapcsolta a vonalból érted. Nagyon… 50 nyomozó dolgozik az ügyön, nyilván meg fogjuk tudni. Mindenki azt mondja egyébként, hogy baleset.
Charlie: Ezt mondták hogy baleset, igen, meg… képzeld el azt, mert ugye hát ez nem úgy volt, hogy nyár, nagy meleg kiszáradt egy vízcsepp, oda esett és akkor felnagyította és felgyulladt, hanem ott valami felújítási munkák zajlottak, tehát jó eséllyel szerintem ez ilyen gondatlanságból elkövetett bal…tehát magától nem… azt se, hogy ott flexelnének, mi a francot flexelnének. Szerintem úgy volt vele a …
Fifika: Hát, vagy elektromos…
Charlie: Hát vagy úgy volt vele a melós, hogy én francba nem megyek le cigizni az épület elé, majd itt ezt elszívom a cigit. Te szerintem hogyha ez így történt, akkor az a melós az most nagyon izzadhat, hogy meg ne találják azt a dekket, amit ő dobott el.
Fifika: Na várjuk meg hogy mi lesz a vége, mindenféleképpen érdekes és tanulságos lesz. Én mondjuk inkább a mondom erre tenném rá a voksot, hogy felújítás, megterhelték a hálózatot a gépekkel, aztán hazamentek és valami ott elkezdett nem frankón működni. De majd látjuk, na. Nem akarok tényleg jósolgatni.
Charlie: Azt mondják, hogy súlyosan megsérült, de egyáltalán nem pusztult el, tehát hosszú ideig fog tartani, sok pénzbe fog kerülni, de helyre lehet állítani. És én most azt mondom, kicsit sajnálom… én bennem nem… tehát ez nekem nem olyan instant get érzés volt sose, hogy fú most nagyon akarok egy olcsó repülőjegyek Párizsba, mert Eiffel torony meg meg Notre Dame meg anyám kínja… nem láttam még, csak képeken, meg neten, meg videóban. De most akkor majd nekem ez lesz a challenge, hogy na, megvárni míg újjáépítik. Remélem még az én életemben és nem ilyen Sagrada Familia szerű idősíkokban kell gondolkozni. Hát… igen, most olvasom, a komplett boltozat beszakadt, ledőlt ez a huszártorony volt a neve,
Fifika: Az a hosszú…
Charlie: Igen. A kereszthajó az is megsérült illetve az a nagy festett üvegablak, ami a kereszthajónak a végén van, az is a hűtőbe robbant gondolom, vagy megsérült rajta az üveg. Illetve hát ugye itt arra is kellett vigyázni, hogy értem én hogy ég, de úgy eloltani, hogy azokban a műkincsekben kárt ne tegyél illetve az a rengeteg víz, amit rázúdítasz, az ne okozzon még több kárt. Pont ezért a belső tér is a füst miatt is és az oltás miatt is valamelyest károsodott de hát…nincs lehetetlen, nincs lehetetlen…a tetőnek a nagy része ugyan megsérült, de a szent ereklyék megvannak, a szentély szobrászati együttese megvan, úgy néz ki nincs baja, sikerült megmenteni a szószéket is, ami 1860… ja, több, mint 200 éves. A nagy orgona is megsérült. Azt mondják, hogy a legfrissebb hírek szerint érintetlen, szóval…. nem tudjuk hogy mi a sorsa. Ugye ezt, amit mondtam a rózsaablaknak, a faragott emelvényeknek, a kórus emelvénynek és a többi, és a többi. A festmények ugye hát az gatya…
Fifika: Nem tudom a freskók milyen állapotban lehetnek, vagy a falfestés… azt se egy egyszerű sztori visszaállítani…
Charlie: Fifika egy kis mész, egy kis mész aztán jólvan.
Fifika: Lesz pár túlóra rajta.
Charlie: Ja. Na de nem szabad feladni. Ennyi. Maradjunk annyiban, hogy a Notre Dame-al mi is bezárjuk a kaput, eloltjuk a füstünket és jövő héten beszélgetünk tovább új témákról és szerintem elég kerekre sikerült az adás. Még egy picit majd jövő héten beszélgetünk valami más témában, de a newcomereknek újabb infókat csepegtetve, hogyha most már tudnak akár fejben akár a Steam Engine-nel számolni liquidet, meg tudják mi az a shot, akkor jövő héten valami másban legyenek kiokosítva. Én köszönöm, hogy végighallgathatok bennünket, akkor jövő héten ugyanitt, sziasztok!
Fifika: Tartsátok szárazon a puskaport és nedvesen a tekerést! Sziasztok!

Gyere velünk gyárat látogatni Romániába!

Aki a 25$ csomagban támogatja adásunkat 2019 májusáig minimum 6 hónapon keresztül, eljöhet velünk gyárlátogatásra a Blosscig gyárába. Amennyiben a támogatók többen lesznek, mint 7 fő, akkor a leghosszabb ideig támogatók élveznek elsőbbséget. Az utazás Budapestről megoldott (a visszaút is 😀 ), a szállást és a vacsorát szintén a Bloss állja!

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Hayas
Farkas Zoltán
Fricska Sándor
Dvarw
Bódizs Péter
Ladancsik Gábor
Simon Zsolt

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor Zoltán
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #469 – Éljen Noé bárkája

Mindenféle rekordokat döntögetünk, és ahogy eltesszük a fürdőnadrágot, kapjuk is elő a télikabátot… Mondjuk ez …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!