Podcast #235 – Akkupara

Ki munkával, ki locsolkodással ünnepelte a húsvétot. Az idő sosem lesz jobb, de az akkumulátorokkal is mindig csak a baj van.

Értékeld a podcastet iTunes-ban!
Jó szórakozást!
Adásmenet (megkattintható):


A páka nagyon meleg
Váprilis
Stuttgart
Tesla égés
Akkumulátorok
Z-BIIP

Transcript

Charlie
Azt magyarázd el nekem, hogy miért nem lehet az, hogy egész Európában ugyanolyan jó idő van Fifika!

Fifika
Hát… mondjuk beszélgessünk az időjárásról, a tegnapiról. Nálad milyen idő volt?

Charlie
Hát ez az.. ez a fos szar… igazából… tehát addig volt jó idő amíg hétvégén dolgoztam. Úgy, hogy háromszor mentem ki elektronikus cigarettázni és úgy jöttem haza, hogy megkérdezte a feleségem, hogy te biztosan dolgoztál? Le van barnulva a tarkód. Na…ilyen idő volt hétvégén. Ezzel ellentétben tegnaptól meg nem.

Fifika
De mondjuk azért havas eső nem esett ugye?

Charlie
Ne idegesíts, hogy nálad az esett!

Fifika
De, de, de. Reggel, tegnap, hétfőn reggel elkezdett szakadni az eső délelőtt és délután így kinézek az ablakon, hmm mondom nézzed már, most vagy én vagyok a mátrixba és lassan esik az eső. Vagy az ott hó. És hó és eső és fúúú. Fönn a Hargitán ott konkrétan már nem eső esett, hanem hó. És húsvét reggel is kimentem és érezted hogy baromi hideg ez az eső tehát mintha nem is tudom mi lenne, mintha ilyen jeges vizes kancsóból döntögetnék. Nem volt jó.

Charlie
Ez a… hogy is mondjam neked… elképzeltelek magam előtt mint Neo a Mátrixban így így próbálsz a jeges esőcseppek elől elhajlongani. Vicces látvány volt gondolatban.

Fifika
Kitettem a kezem és néztem, nézd már van amelyik lassabban jön le. Na de, mi történt veled Húsvét alkalmából?

Charlie
Ahogy az előbb is mondtam, én munkával ünnepeltem meg a húsvétot…

Fifika
Rohadt sztahanovista.

Charlie
Is. Kétszer. Igazából ugye kedd van most hogy felvesszük az adást, hétfőn lazulás volt, chill volt, nem locsoltam meg senkit, mert nálunk ez itt nem azt hogy nem divat hanem inkább annak hálásak a hölgyek a környékemen, hogyha nincsenek meglocsolva úgyhogy lazulás volt, pakolászás volt, mert a családom egyik fele már… azért kérdeztem európát, mert ahol most ők vannak, ott süt a nap és jó idő van és meleg van és egy szál póló, itthon meg szitál az eső és és csak szenvedés van. Úgyhogy nem volt túl lélekemelő mikor a videotelefonálásban azt láttam, hogy ott süt a nap és meleg van ahol ő van. De ott most mit mondjak, nekem ez jutott.

Fifika
Ez van kérlek szépen de például Csíkban biztos vagyok hogy ha a globális felmelegedés Szeged környékén fölüti a fejét, akkor tuti, hogy kiköltözök ide. Mert itt kicsit… itt kicsit 10 fokkal hűvösebb van vagy 12-vel már nem is tudom, úgy hogy ja nekem meg a húsvét ilyen… hát egyrészt sorozatba mélyedés volt

Charlie
Az is tényleg az is volt igen.

Fifika
Találtam egy baromi jó sorozatot, ha nem láttad még akkor a figyelmedbe ajánlom: a kijelölt túlélő.

Charlie
Nem láttam, ezt HBO-n?

Fifika
Nem nem nem nem, a lányom ajánlotta és hát valamelyik kedvenc szerverünkün van fönt magyar fölirattalé s egy évad az 21 rész tehát így föl kell picit kötni a gatyát, de baromi jól kiinduló alap, hogy én nem tudtam ezt, lehet hogy te tudtad, hogy amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke és alelnöke egy helyen van, akkor kijelölnek egy úgynevezett kijelölt túlélőt. Tehát ha bármi történik, akkor a kijelölt túlélőt esketik fel azonnal elnöknek. És a kongresszusban tart beszédet az elnök és az alelnök és ott van a teljes kongresszus és így konkrétan rájuk robbantják a kongresszusi épületet úgyhogy azt hiszem egy ember éli túl. És hát az a csávó meg ott tudod piálgat egy védett szobában. Nézi a kongresszust vagy és akkor egyszer csak elmegy az adás azt belőle lesz az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. Erről szól a sorozat hogy ő nem is akart elnök lenni, de egy ilyen tök becsületes fickó amúgy. Nem is tudom, valami lakásfejlesztési miniszter volt de éppen fel akarták függeszteni a miniszterségéből. És hogy hogyan birkózik meg a terrorista fenyegetéssel, hogy így fölrobbantottak mindenkit. Meg hogy kik csinálták, hogy csinálták, ő hogy lesz úrrá a helyzeten. Egy ilyen fehér házas belső sztori az egész. Nagyon jó. Baromi izgalmas. Van benne mindenféle akció egyébként és nem a muszlimok voltak ezt így elárulom előre.

Charlie
De most közben épp azt néztem, hogy ha jól látom, ez a Jack Bau… hát nem a Jack Bauer hanem

Fifika
Hát igen, igen a Southerland kölyök, Kiefer azt hiszem. Meg kell hogy mondjam, hogy sokat fejlődött tehát…

Charlie
Az utódlási sorrendről eszembe jutott egyébként, ha nézted az elnök végveszélyben, támadás a Fehér Ház… mit tudom én hogy melyik volt az de szerintem az elnök végveszélyben

Fifika
Néztem mind a kettőt.

Charlie
Hogy mikor ott az elnököt azt hiszik hogy halott, akkor jön az alelnök ,aztán mikor az alelnöknek az ugye az Air Force One-t lelövik akkor jön a kongresszus képviselőházának elnöke az utódlási sorban, tehát ott is lehetett már látni hogy ez nem véletszerűen van hogy jaj épp aki ráér akkor ugorjon már be.

Fifika
És akkor miután így egy helyen volt mindenki, ilyenkor kijelölnek egy ilyen úgy hívják hogy kijelölt túlélő.

Charlie
Ezt tudod mire hasonlít.

Fifika
Ennyi.

Charlie
Várjál melyik volt az a film a tudod, amikor valami közös fotón voltak a… az angol királyi ház és becsapott a villám és mindenkit agyonvágott és akkor a… hogy hívták azt az enyhén pocakos amerikai színészt…már nem tudom, és akkor ő volt az, aki beugrott, mert ő volt a tizenharmad akárki…

Fifika
Leszármazott vagy élő rokon vagy nem tudom én, akármi

Charlie
Ez jó, ezt köszi, ezt meg fogom.. ma este kikölcsönzöm a videotékából, el is mentem

Fifika
Nézd meg, mert jó szerintem.

Charlie
Én most atTudod mit kezdtem el? Van egy új sorozat, a… hú, ki játszik benne. Ki volt a …mondjad már… micsoda nőből a pasi?

Fifika
Igen igen tudom kire gondolsz.

Charlie
Igen igen, az játszik benne. Angliában Londonban játszódik. Egy rész van fönn idáig az HBO-n és hú nagyon nagyon sok szál és gyanúsan fura, hogy be kell ütni a szülői kódot, tehát vannak benne azért vad részek. És valamilyen ilyen újságírás, gyilkosság, elveszett lány, elvált feleség… nagyon messze vagyunk még a cselekmény szálainak kibontásától igen, de, de az is érdekesnek látszik meg hát zajlik a többi, tehát a Seal Team, Blacklist és anyám kínja úgyhogy…

Fifika
Milliárdok nyomában.

Charlie
Jaj Istenem annyira komoly volt ez az utolsó rész. Nézted?

Fifika
Hogyne.

Charlie
A beöltözött, elmegyek és felavatnak, beavatnak…. szegénykém, azt úgy sajnáltam.

Fifika
Úgy sajnáltam. De így kell méltósággal viselni, ha megszívatnak tehát. Na. Baromi jó volt megint. És megint várhatunk egy hetet és a Trónok harca második rész és megint megfektették a z HBO szervereit. Sőt, az Amazon azt hiszem …hamarabb elérhető volt az Amazonon a második rész, mint bárhol másutt a világon.

Charlie
Meg én úgy tudom, hogy az első is meg a második is idő előtt kikerült azt nem tudom hogy pont Amazonra-e vagy…

Fifika
Én ezt a sztorit hallottam, hogy valaki elkezdte nézni még mielőtt ugye hivatalosan megjelenne a világon a második rész, valaki elkezdte nézni az elsőt, vége lett és így nézte hogy bazdmeg folytatódik a másodikkal és elkezdte a lejátszást. Tehát lehet hogy nem volt kiszélesítve tudod még a weboldalon, de az automata lejátszó már látta a linket és küldt vagy kezdte lejátszani a második részt és így mondták is, hogy hát az oké, hogy mindenféle kamu jeleneteket is leforgattak meg senki nem tudta hogy mi lesz a vége meg ki ül a trónra, de hogy ez így még nem nagyon jött össze, hogy premier előtt ne szivárogjon ki valami. Jó egyébként, tudom, hogy te nem vagyTrónok harca rajongó velem ellentétben, de jó, na.

Charlie
Cserében én szeretem a meleget.

Fifika
Aki szereti, az nézze. Jó lesz az majd nyáron Charlie, tehát ilyen mínusz 30-ban, vagy plusz 30-ban.

Charlie
Jaj nem azért mondtam…első körben azért, mert hogy múlt héten majdnem lecseréltem már a téli gumit és milyen jó, hogy nem cseréltem le mert mentem hétvégén is munkába és bepittyent a 3 fok meg meg az 5 fok úgyhogy egészen csalóka volt így az időjárás. Aztán a másik ami miatt szeretem a meleget, hogy ma is közelebbről megismerkedtem a forró pákával illetve: Forró? Nem bazdmeg, ilyen gyorsan megnéztem. Tehát…

Fifika
Sistergett?

Charlie
Hát kifehéredett egy pillanat alatt az ujjam, rohadjon el. Aztángyorsan hideg víz meg jégzselé meg az anyám kínja úgy hogy most már kezd normális lenni majd gondolom ledobja a bőr magát mint a, mint a kígyóbőr. Le fog válni, de hát… A forrasztás szent oltárán ennyit kellett adóznom, mert ugye készülünk egy holnapi livera. Oda kellett kroma a háttér ugye, azokat állítgattuk be a fényeket meg az anyám kínját, ide még kéne led, oda még kéne led, gyorsan forrasszunk egyet, szar a páka, itthon van az enyém, nem jövök haza, nekem is van. Nem tudom hova rakni, mozog az egész és akkor így idegességemben így forrasztok, forrasztok, nem melegszik, nem melegszik, kicsit jobban oda nyomtam és így ugrott egyet és így pákk, így rá az ujjamra. Ajjj bazdmeg… Na szóval. Ja.. de hála Isten sikerült beállítani, úgyhogy nagyon fasza kis kroma green hátteret barkácsoltunk össze délután azért is csúsztam egy kicsit. Körülbelül ennyi, de, de lesznek még itt meleg témák hogy így fogalmazzunk. Csapjunk a lecsóba?

Fifika
Csapjunk a lecsóba.

Charlie
All right, kezdjed.

Fifika
Angliában van egy jópofa kezdeményezés. Egyébként. Ha kicsit magyarítani akarnánk ezt a címet, akkor ezt úgy hívnánk, hogy váprilis.

Charlie
Igen, jó szar.

Fifika
mAi a vaper április kezdeményezés és hát április 8-tól kezdve az Egyesült Királyságban van egy büdös nagy Innokin Endura kettővel feldíszített emeletes mert hát milyen lenne, ha nem emeletes busz és gyakorlatilag ugye az Endura T18 kettőről majd beszélünk még ma. Ott nem ragadnánk le, de ugye ennek az egész kezdeményezésnek az a hogyismondják ezt, a célja, hogy a dohányosokat terelje az e-cigarettázás felé, és most ebből az alkalomból az Innokin Endura T18 II készlet az Egyesült Királyságban az ártalomcsökkentés fókuszába került, illetve ezt ajánlják a dohányosoknak hogy ha át szeretnének lovagolni a vapelés kényelmes és nem annyira büdös nyergébe. Ó de szépen mondtam.

Charlie
Hát igazából tulajdonképp ez egy bazinagy reklám a buszon. Gondolom az Innokin megvette a reklámfelületet. Ahogy nézem London, Birmingham, Manchester és még egy pár városban van ez az Endura T18 MK2, fogalmazzunk ilyen és ahogy a Vaping 360-at nézem ez ugye egy ilyen szponzorált megjelenés és az Innokinnak az oldalára mutat egy link. Annyi van még, hogy itt lehet spotolni a buszokat és nyerni. Gondolom valami ilyen készséget, ahogy…

Fifika
igen igen és ez egészen… tehát.. az egész országra kiterjed amúgy ez a kampány, ugye mert nem csak a buszokon hanem Facebook, Instagram oldalak vannak létrehozva ezzel kapcsolatban és valóban amellett nyilván, hogy minél többInnokin Endura T18 2-es készüléket adjanak el, ez mellett azért hát ha tudnám hogy mi az ukvia, akkor azt megmondanám, valószínűleg valamilyen szervezet, aki aki ezt az egész akciót bonyolítja és kimondottan a dohányosok felvilágosítása a kampány célja amire ezt a készüléket találták meg. Mondjuk úgy hogy, kampány… kampányarcnak.

Charlie
Hozzátenném zárójelben, hogy micsoda hatalmas nyeremények vannak a weboldalon nem akarok gonoszkodni, de…

Fifika
Ne gondoszkodj, Charlie.

Charlie
Megreklámozzák ugye itt a buszon és olyan hatalmas asszongya… a nyertesek egy párat kaptak ebből a készülékből és itt van két instagram meg két Facebook felhasználónév… folytatódik a játék természetesen, de hát na, szóval ha jól számolok akkor 8 darab endura készülékkel körbeesztendupolják az Instagramot meg a Facebookot egyszerre és virális marketingolnak. Nem rossz, nem rossz de. Na hát azért na, tudnék én lényegesen jobbat is.

Fifika
Tegyük hozzá, hogy ezt nálunk nem nem lehetne megtenni.

Charlie
Hát nálunk lassan az se lehet, hogy tényleg a likvides palackot és majd a barna papírzacskóból vesszük ki, mikor megtöltjük az éj leple alatt a kazánunkat.

Fifika
Lesznek ilyen lefóliázott töltőpontok tudod…

Charlie
Épp mondta a párom, mentek oda ahova mentek és bécsi indulással volt és hogy én mennyire szeretném a bécsi repteret, mert ott a repülőtér közepén van egy ilyen dohányzó pont ahol lehet akár vapelni is. Azt mondja hogy…

Fifika
Nem biztos, hogy szeretnéd te azt a dohányzó pavilont meglátogatni…

Charlie
Hát…Münchenben is. Nem München, Zürichben is ilyen, volt büdös, büdös, de hát üvegfalú dohányzó a váró közepén. Na egyébként a magyar se sokkal jobb, mert hiába van kiírva, hogy hol nem lehet, mindenki megáll az ajtótól egy méterre és úgy kell átvágnod, átverekednied magad a büdös füstszagon a terminálon is és pont mindenki szarik rá, hogy hol kell cigizni. Egyébként valami érdekesség a magyar terminálról, hogy ott van egy ilyen… a külső résznél van valami kis ilyen iszogató rész és hogy ott lehet sört kapni és mindenki azt érzi, vagy arra támad kedve, hogy én bármikor indultam hajnalban, reggel, délután, este kimegyek oda és hogy ott mindig kényszeresen azt érzik az emberek, hogy ha itt ilyen van, akkor adni kell az adni kell a lifestyle-nak és akkor ott isszuk hajnalban ,amikor még tudod rátelepedik még a zúzmara is, de te hideg sört iszol és közben szívod a cigarettáadat. De miért? Nyáron így meg tudnám érteni, de hajnal fél hatkor neked van arra ingerenciád, hogy hideg sört Igyál hidegben hogy még cidrizel. Nem. Nem tudom, de mindegy, adjunk az életérzésnek. Tudod.

Fifika
A németek ilyenek egyébként… elég sokat repültem. Tényleg ez van, hogy bemész a reptérre és mittomén Stuttgart, Dortmund… bemész a büfébe és bazdmeg ezek reggel hat órakor isszák a sört. Tehát éhgyomorra gondolom, mert kaja nem volt előttük csak a sör érted. Ezzel érzik jól magukat. Kávé és sör, heló. Érted, aztán még ugye ott még dohányzó se kellett hogy legyen, csak német ember, aki sört iszik korán reggel. Mondjuk azt a sört tudnám inni én is, akár korán reggel is. De ha már a németeknél tartunk Charles, akkor…. én most már nagyjából föltérképeztem a lehetőségeket és akkor Stuttgartba úgy mennénk, hogy közös autóval. Tehát… azt még nem tudom, hogy melyik lap akarsz indulni?

Charlie
Péntek.

Fifika
Igen. Péntek.

Charlie
Azért, mert hogy ki van fizetve szállás.

Fifika
Jó, akkor péntek reggel ott vagyok nálad és bevágjuk magunkat a mikrobuszba és váltott sofőrökkel elhajózunk Stuttgart irányába. Nemtom hány óra az út….

Charlie
10, ha jól emlékszem.

Fifika
Oké.

Charlie
De a 10 órás utakban már rutinunk van, megint azt csináljuk amit a Seal Teamben van ez hogy ők is mikor mennek akcióba akkor tudod ezekkel a Volkswagen lekoszlott transzporterekkel mennek és ők csak Scoobie Van-nek hívják a dolgot, mert olyan mint az ScoobieDoo-ban volt ugye.. hát majd mi is megyünk a Scoobie Van-nel, aminek a vezetőoldali ülése alatt ott van a pssz pssz illatosító.

Fifika
Nem lesz ott mert kibasztam már a kocsiból.

Charlie
Ó de sajnálom, jaj jaj jaj…

Fifika
Nem lesz ott a pssz pssz illatosító. És ha már együtt megyünk, akkor elfogadsz-e hálótársadnak? De semmi buzulás.

Charlie
Mit tudsz falajánlani? Buzulás nuku. Mit tudsz felajánlani?

Fifika
Hát mondjuk adok egy óra előnyt az alvásba.

Charlie
Ó bazdmeg, te ilyen horkolós csávó vagy?

Fifika
Igen igen.

Charlie
Kurva élet… Jó hát akkor kérek szépen egy Bose Noise Cancellation alváshoz kifejlesztett füldugót… nem drága. Szerintem hatvanezer körül meg lehet csípni. Köszönettel elfogadom és akkor horkolhatsz ahogy akarsz.

Fifika
Lesz nálam vatta, majd jól teletömöm a hallójárataidat.

Charlie
Ház ez kurva jó, ez baromi jó. Ó bazdmeg… Figyelj, mégsem tudok menni. A picsába. Na mindegy, jó, zsír. Pihend ki magad előtte és akkor nem fogsz horkolni vagy fogyjál le addig, vagy valami.

Fifika
Ok Jó. Te is.

Charlie
Jól van. Zsír.

Fifika
Te nem horkolsz? Na ez majd kiderül…

Charlie
Én nem horkolok, én olyan vagyok mintha fejbavágtak volna és aztán azt kell nézegetni hogy te, ez él még? Figyelj már. Neked milyen belépőed lesz vagy van egyébként? Mert ugye az első napon…

Fifika
Semmilyen. Tehát ezt most baromi egyszerűen meg tudom fogalmazni hogy semmilyen.

Charlie
Értem.

Fifika
Pénteken nem tudom mikor érünk oda. Szerinted még pénteken be fogunk menni?

Charlie
Muszáj lesz. Muszáj lesz, mert az a bizniszes nap. Tehát ott egy kicsit több idő van… meg legalább annyit akarnék, hogy akkor a pass-t átvenni…

Fifika
Akkor éjfélkor el kell indulnunk Charlie.

Charlie
Hát Fifika, ebben nekünk rutinunk van.

Fifika
Az azt jelenti, hogy én 10 órakor vagy fél 11-kor el kell hogy induljak.

Charlie
Ilyen ez a popszakma… előtte való nap szerintem én is dolgozom de én úgy gondolnám, hogy az lenne a legjobb, ha most én kezdeném a vezetést és te pihegnél addig mert mit tudom is én, mert én későn fekvő vagyok vagy valami vagy bármi.

Fifika
Na mindegy is, de be tudok menni belépő nélkül is, mert a német partnerünk az kiállít elméletileg.

Charlie
André?

Fifika
Igen.

Charlie
All right. Csinálunk akkor…

Fifika
Nem hogy elméletileg, hát ott vannak a a kiállítók között. Tehát. Az csak annyi, hogy kijön értem ,hoz egy ilyen nyakbaakasztót oszt bemegyek, kész.

Charlie
Jaj mekkora celebek vagyunk, mekkora celebek vagyunk

Fifika
Yes, yes, yes, yes….

Charlie
Jól van, csapatás van ezerrel… majd akkor megbeszélem a Bartók Csabival, hogy most akkor ennek ismeretében jön-e vagy sem vagy hogy lesz, mert ő volt az, aki bejelentkezett volna a szobára… vagy megkérdezem hogy horkol-e. Vagy tudod majd így fű alatt majd.. ő.. semmi, csak följön egy darab papírért és akkor ott kiderül a földön majd.

Fifika
Hát maximum… Bartók Csaba volt nálam. Egyébként pont erről nem beszélgettem vele. Vasárnap fél nyolckor itt volt a panzió előtt bakker.

Charlie
Melyik fél 8? Reggel?

Fifika
8 ra beszéltünk itt lakik egy..

Charlie
De hogy reggel vagy este?

Fifika
Reggel. Itt lakik egy ötven ötven kilométerre s akkor mondta, hogy neki reggel jó. Hát mondom ok, mert 10 órára én is hivatalos vagyok húsvéti reggelire, bárányhúsra, és hogy akkor addig dumálunk meg hát egy kis üzemlátogatás szétnézett meg beszélgettünk és kicsit, ugye ő kint dolgozik Németországban. De egy abszolút jó fej gyerek tetszett neki minden. Ittunk két kávét, jól elvoltunk és akkor 10 órától én pedig mentem ilyen szentelt… mert hogy itt képzeld el az a szokás, hogy én még ilyet nem láttam… megosztottam egy cikket a Facebook oldalamon hogy állnak érted de olyan tömeg és olyan fegyelmezetten sorban, mindenki a kis garabolyt fogja sonkával, báránnyal, tojással, kolbásszal akármivel és jönnek a papok és mennek sorba és mindenhol szentelik az ételt meg és ők húsvétkor csak szentelt ételt fogyasztanak. Érdekes volt én még nem voltam itt kint húsvétolni, de hát így egy picit beleláttam ebbe a sztoriba. Jópofa volt… nálunk ez abszolút nem szokás vagy nemtom, ha szokás is… de nem ilyen mértékben. Nem tudom hogy van-e a városban ilyenkor valaki aki nem szentelteti meg a sonkát meg a bárányt egyébként. Na de ez csak ilyen kis színes volt.

Charlie
Az Innokin-ről jutott eszembe, hogy most standupolt elég sokat egyébként a Phil Bussardo is meg a Vaping Greek is tehát a Dimitris Agrafoitos vagy Agria…. valami tis…

Fifika
Akármi…

Charlie
Igen. Ugye hogy ők valami stratégiai megállapodásban vannak az Inokinnal nel és együtt fejlesztettek egy újabb eszközt. Ugye ők már túl vannak egy egy ilyen MTL kazánka fejlesztésen is és most a…

Fifika
Van nekem is.

Charlie
Igen. Most a POD vonalban indultak el és ez a ZBee nevű kis cucmák lenne, ami most akciósan ahogy nézem az Element Vape-nél 60 helyett 43 dollár in stock és azt írja hogy. Hát azért ez már, ez már kimozdulós cucc mert nem kicsi, két millis űrtartalma van ha jól látom, 1500-as újratölthető akksi van benne, 3 darab teljesítménymód tehát 11, 14, 16 watt között lehet állítani, all in one dizájn az egész tehát nem olyan mint a kis vapekavicsunk, de még mindig egyben van az egész. A csutora-szopóka-szipka-drip bárhogy is hívják az ilyen orrvédő kupakkal rendelkezik tehát amit te is szeretsz, hogy…

Fifika
Ez az én nagy kedvencem…

Charlie
Igen ezért is mondom ,az oldalán van egy elég hosszú tűzgomb vagy mondják bárhogy is mittudomén, tehát az az amivel izzítasz, kényelmesnek tűnik, 0.48-as Z-plex 3d Kanthal nesh coil megy bele. Vagy 1,6 ohmos Z kantál coil. Kompatibilis egyébként az összes Z-coil vonallal, tehát az Innokinnak most viszonylag sok olyan ketyeréje van, hogy a külső más, a felhasználás más, de ugyanazokkal a betétekkel lehet használni, ami tök jó mert nem kell ezen agyalnod hogy úristen hogy meg most veszek egy újat abban nem lesz jó az…tehát ez egy jópofaság. Éllítható a levegőmennyiség, a topcapen keresztül tudod az az eltekerős, újratöltős rendszer, mikro usbvel tudod tölteni és ilyen borzasztó fancy színekben lehet kapni mint ragyogó rózsaszín, csillogó fekete, csillogó fehér, dűnebronz…

Fifika
Ez jól is néz ki egyébként az a dűne…ilyen érdekes.

Charlie
A dűnebronz?

Fifika
Ugye bronzban van, kékbe és zöldbe ilyen homokhullám-szerű mintázata van a készüléknek. Szerintem ez a..tudod, amikor elkezdesz gondolkozni rajta, hogy mi az a minimális maximum, amit ki lehet hozni valamiből.

Charlie
Tehát gyakorlatilag az ilyen

Charlie
Szerintem ez a.. egy helyként le lehetne róla igazából húzni és fillérekért cserélni, de az a fekete az még olyan.. kis diszkrét is, számomra nem hivalkodó, de egyébként méretre nem is kicsi. Tehát azért na, 1500 milliamperes akksi van benne tehát nem.. hogy mondjam neked finoman, nem szarral gurítanak tehát nem én 3-4-500 milliamperórás hanem tényleg el lehet indulni. És szép kis pakk. Mert ugye a készletben benne van a pod, az akksi, az AFC gyűrű, van benne egy 0.48-as mesh coil, van benne egy 1.6-os kantál, van benne egy… hogy mondják ezt a csőrös flaska, amivel tudott tölteni micro usb kábel, tehát tényleg liquid kell bele azt csókolom, és ahogy nézem itt az Element Vape-nél lehet kapni… nem tudom baszki, hogy ez most mire vonatkozik, mert azt írja hogy super salt 30 meg 50 milligrammos… meg van sima salt az 24-es meg 48-as. Tehát ők is ezen vannak, hogy sós liquid…

Fifika
Minnél magasabb nikotintartalom.

Charlie
Igen, a tengeri liquidekre mennek rá, só. Úgyhogy lehet, hogy egy ilyet be kéne újítani.

Fifika
Jópofa Charlie, tehát nem is nagy ám ez, 7 centi magas. A kupakkal együtt. 7 centi.

Charlie
Igen.

Fifika
és 4 és fél centi széles.

Charlie
11-16 watt Fifika. Hogy lehet? Van ilyen? 1,6 ohm. Ennyit mondok. Kantál 1,6 ohm Fifika.

Fifika
De láttad, hogy ez a …plex 3d ez gyakorlatilag egy fémlemez.

Charlie
Ez a mesh szövet. Igen.

Fifika
Igen, mesh szerű story. Kíváncsi lennék rá. Hogy ez MTL-ben mit produkál. Bár ha állítható a levegő, nyilván egy ilyen light DL is kijön belőle. Na, szerintem rendeljünk nekem most reggel tiltattam le a bankkártyámat, rendeljünk.

Charlie
Ez jó, de figyeljszerintem ott lesznek hát nem szerintem ott lesznek Stuttgartban ők is úgyhogy. Elvonod a figyelmük…

Fifika
Jó, hát akkor veszünk ott..

Charlie
Nem, hülye vagy? Pénzért bárki tud! Elvonod a figyelmét, én ráütök a kezére, leesik a földre, elszaladok vele és utána valakinek a zsebébe belerakom és én nem tudom miről van szó, nálam nincsen, nálam nincsen. Azt se tudom miről beszéltek. De ott szalad, ott szalad! Ja. Lesznek ismerős arcok jócskán, mert ahogy néztem az infókat ugye ott lesznek a izék, a Bussardoék is, ott lesz az én… nem azt mondom, hogy országos haverom, de szoktunk beszélgetni meg találkoztunk is már, ugye a Georgeo-ék Olaszországból. Azt a modot is ajánlanám neked megnézésre minimum, mert nagyon sok fénykép úgy terjed vele, hogy a Dwarvnak vagy a DL vagy az MTL-jével teljesen mindegy hogy mivel, de egy olyan pici készülék, hogy el nem hiszed… kazánnal együtt szerintem kisebb mint egy 18650-es. Igen, szerintem igen, ez 350-el megy. Úgyhogy azt legalább annyira, hogy megnézd, hogy mi a túró van, mekkora tud lenni egy mod, árban szerintem nem is vészes. 100 euró. Pont. 40 milliméter hosszú Fifika, 4 centi mindennel együtt. És 22-es. Úgyhogy szerintem ilyet is fog hozni. Ez van az a rodium brushed finish-el meg most már van neki rézben is, mert a réz az jó. Jól vezet. De láttam egy másik cuccost, amit most ő csinált ilyen nagyon pici,de evolve elektornikás tudod a nagy kijelzős színes cuccos és ez nem a fém króm, nem a… van a.. Annyi hülye neve van má bazmeg…mood? nem mood. Nem tudom, még fent sincs szerintem a weboldalon. Na mindegy, szóval jó arcokkal fogunk ott találkozgatni ha már nem megyünk, nem megyünk… hova nem megyünk? Tudod, ahol voltunk nikotinfest… nem nikotinfest, nikotin…

Fifika
Ja. Varsó.

Charlie
Varsó igen. Úgy döntöttem most rágyúrok… hát INKO is meg meg film is meg anyám kína is … valahogy nem reklámozták meg Aaronék se, hogy idén is lesz film úgyhogy majd most meglátjuk hogy milyen irányba mozdulnak el a filmes vonalon. És jövőre rágyúrhatunk akkor megint tartalomgyártással. Aztán meglátjuk hogy széna vagy szalma.

Fifika
Hayek.

Charlie
Igen. Na, de ha így mod környékén járunk már, akkor van egy ilyen átfűzős blokkunk. Az egyik a… és akkor kezdjük a… hát kinek funny kinek nem, de….

Fifika
Kinek tetszik, kinek nem.

Charlie
Igen, hogy szembejött velem egy hír, aztán a lebaszás hogy … én vagyok a magyar elektromos autózás pápája, én erről tudok, nekem ezt ne osszátok meg. Különben is, mer az nem úgy van. Nevet nem mondok. De hogy dehogy dehogy dehogy. Kínában, Sanghajban egy első generációs Tesla Model S lángra kapott ez gyenge kifejezés szerintem a lángra kapott, inkább azt tudtam mondani, hogy ilyen ilyen Hellfire rakéta szerűen berobbant a picsába de úgy, hogy mellette jobbra balra Pa…. Tehát az álló autó a parkolóházban és olyan elementáris erővel tört fel a láng alóla, hogy tényleg egy pillanatra el… megvakultál olyan fény volt a képernyőn…

Fifika
A kamera az konkrétan így mutatott egy baszott fehér lapot.

Charlie
Először is baszom nagy fehér füst így jön ki, aztán pikk a láng és utána tudod mint mikor a szóróláng vagy ilyen kumulatív gránát bazmeg ilyen hatalmas lángcsóvával átéget mindent. Na ez körülbelül olyan volt az autó alatt. És lehet itt izélni vicceskedni hogy, jaj hát én ezt már láttam meg nem tudsz újat mondani meg hány autó meg… értem én, de nem ez az első ilyen eset, ami megtörtént a Teslával. Azt mondják egyébként, egy ügyvédi iroda januárban pert indított a Tesla ellen és hogy állításuk szerint az elmúlt öt évben 12 esetben gyulladtak ki Teslák.

Fifika
Az nem kevés bakker.

Charlie
És jó mondjuk mellé tudnám állítani a lefullaszthatatlan BMW-t, ami egyszer csak úgy magától, mert az EGR szelep úgy gondolja kigyullad és percek alatt porrá ég, de most itt egy olyan dologról beszélünk hogy, nem hóban, nem fagyban, nem mellkasig érő vízben, csak úgy áll baszki egy teremgarázsban. Igen, tehát úgy hogy mondják ezt, hogy egy ültő helyében toppantott aztán azt gondolta, hogy márpedig én jól felrobbanok a picsába. És el lehet vicceskedni a dolgot, hogy mert ebből milyen kevés ilyen van meg mutass még egy ilyet merthogy fölgyulladnak a normál autók is. Na de hát ez az amikor ilyen ez az önhibán kívül, meg egyébként mondjuk el az árát is hogy 30 de inkább 38 millió forint ami így hopp egy pillanat alatt el tud égni, és azért ez nem olyan komfortos hogy kidobsz egy talicskányi pénzt.

Fifika
Ez így van. És mi van ha benne ülsz? Az a másik kérdésem lenne így miután kiégett az a Tesla, hogy egyáltalán vizsgálta ezt valaki egyébként erre? van az az autó amúgy erre felkészítve hogy, baszki azért egy nem is tudom milyen akksi van benne, gondolom lítiumos vagy valami…

Charlie
20700-as cellák igen.

Fifika
Vizsgálta ezt valaki, hogy ha ez kigyullad, akkor az utastérrel mi történik vagy hogy is lesz ez vagy mi merre hány méter?

Charlie
Lehet, hogy olyat építenek az autó alá, mint amit a… húú. Mi a neve annak, nem tudom mert ugye a Humvee-t akarják most… ja igen igen igen igen. A… lecserélik a Humveekat ezekre a nem tudom ismered ezeket a JLTV-ket. Ez a joint light tactical vehicle. Ez a többcélú katonai taktikai könnyű jármű igen, tehát ez már tényleg úgy néz ki, mint egy baszom nagy ZIL vagy valami, amit hátul kinyitod az ajtót és akkor így tíz katona hirtelen kirohan belőle a picsába, meg tényleg olyan magas lövegtornya van, szerintem az van négy méter magasan, de hogy ennek ugye a segge úgy van kiképezve, hogy az útra helyezett gránátok, a kumulatív gránátok, mindenféle pokolgépek ,ugye egy ilyen V-alakban van páncélozva tehát ha felrobban alatta, gyakorlatilag az energiát elvezeti az autó széle felé és nem az van hogy hirtelen mint egy konzervdoboz kinyílik a segged alatt a padló. Tudod ilyen extra feature a Teslába egy ilyen robbanás törő…

Fifika
Menekítő eszköz. Ja.

Charlie
Igen.

Fifika
Na de ha már Tesla. Na de ha már lítium. Akkor beszélgessünk a lítiumos illetve nem csak a lítiumos hanem úgy egyáltalán az elektromos cigarettában lévő akkumulátorokról.

Charlie
Ez egy nagyon jó ötlet egyébként és… nem is kéne beszélnünk róla mert hiszen ha jól emlékszem pont 2 darab eléggé kimerítő cikk foglalkozik a weboldalunkon az akkumulátorokkal is. Kezdőknek és kicsit a témában jobban beleásni magát kívánó emberek számára… de gyönyörű nyakatekert mondat volt, a mod akkumulátorokkal foglalkozunk. Sok-sok száz karakteren keresztül és tényleg megemlítünk mindent ott, ami fontos lehet egészen onnan hogy miért nem veszünk nevenincs aksikat, miért nem veszünk olyat, ami… aminek a nevében fire van és egyébként rá van írva hogy 8 ezer milliamperóra mert hát minél nagyobb a szám, annál jobban pirít, ezt tudjuk.

Fifika
Annál hihetetlenebb.

Charlie
Ja igen. Nem mind arany ami fénylik.

Fifika
Fénylik.

Charlie
Meg láttunk mi már olyan aksit, amiben belül a homokkal kitöltve a teret még egy ceruzaelem volt benne tehát gyakorlatilag ennyit bírt a történet. Meg láttunk itt olyan áramtűrésű cuccokat, ami vetekedett egy egy hegesztő berendezés áramtűrésével tehát itt 3000 milliamperórás 60 amperes címkével ellátott akksi. Ami jó ha a felét se tudja, de valamiért az emberek azzal nyugtatják magukat, hogy tudod vannak ezek a tartós impulzusszerű áramtűrés értékek és szeretik azt hinni, hogy ha elolvassák a cellán azt hogy… megnézem mi van ráírva a cellámra.. 35 amper… és szeretik azt hinni, hogy ez a statikus. De nem. Ezek az impulzusszerű. És akkor ott lehetne polemizálni, hogy az az impulzus mennyi ideig tart. Meg hogy a hő megfutást bírja-e.

Fifika
És ha megütötted, vajon mi történik vele.

Charlie
Volt egyszer egy videó amit közzé tettem egy Shenzen-ben járt ismer… pont a… az FB2-n járt kinn egy cégnél. Tudod aki volt a Heti Meteorba meg a …Saslik Józsi… Plasztik Józsival csinálta a nem tudom milyen podcastot, és ő küldött egy videót ahol mutatták hogy készülnek ezek az akkumulátorok, nagyon tanulságos volt, hogy tényleg mint az alufólia olyan vékony hártyából tekerccselnek föl egy ilyen akkucelláknyi méretű cucmákot és mennyire sérülékeny egy ilyen. De ha az ember nem tudja, mert hát nem érthet mindenhez -kKivéve Chuck Norris ugye. Akkor legalább annyi, hogy olvasson és tényleg olyan… nem olyan embereknek hanem olyan nyelvezettel próbáltuk leírni a cikkeket hogy az mindenki számára közérthető legyen és elmagyarázzuk azt is, hogy miért nem jó mondjuk hogy ha egy ilyen nagyon alacsony ellenállású kazánt rákötsz a mechanikus mododra vagy miért van az hogy ha rákötöd akkor te azt hiszed hogy annyi teljesítménnyel izzítasz a kazánodon. De nem. És elmagyarázódik a cikkben hogy miért van az hogy és az aksi is melegedik, mert hát hiszen az…. a fűtőszáladdal gyakorlatilag is sorba van kötve, tehát az összeadódik és itt is van veszteség, ott is van veszteség és hirtelen ha valaki ilyen…

Fifika
Neki is van belső ellenállása.

Charlie
Tehát ha nagyon alacsonyat teker az ember akkor gyakorlatilag is nagyobb lesz az ellenállása az akkumlátornak mint annak a fűtőszálnak, de…

Fifika
Azért én egy picit állítítanak fel egy sorrendet. Ez a… elhalálozási sorrendben című fejezet, tehát aki… és akkor most hátulról megyünk előre tehát a legmagasabb halálozási rátához. Aki nem akar Ohm törvényével foglalkozni, aki nem akar kibaszott gőzfelhőket eregetni akkorát mint egy 424-es gőzmozdony, aki csak használni akarja a készüléket, nem akar még plusz beruházásokat magának akkumulátorokra, töltőkre azok vegyenek egy elismert gyártótól beépített akkumulátoros szabályozható készüléket. Pont. Lehet az Innokin, lehet az mittudomén Vaporesso, lehet az… mondjál még jó márkájú készülékeket Charlie…

Charlie
Lehet az Hellfire…

Fifika
Hehe, ok, van beépített akksis készülékük?

Charlie
Hát úgy van, hogy nem veszed ki aztán abban töltöd. De lehet egy iStick, lehet egy Tesla, lehet egy XCube, lehet egy akármi tehát ami nekünk nem jó az lehet hogy másnak jó.

Fifika
JoyTech, így van. Tehát egy ismert minőségi gyártó beépített akkumulátoros készülékével semmi problémánk nincsen, földugod, töltöd, használod, szívod, valószínűleg 300 ciklus után ezt szépen lassan gyöngülni, ne szarjál be, akkor is másfél évet biztos hogy egy jó készülék elgurul a kezedbe. Aztán majd eldöntöd hogy szervizelteted, kicseréled az aksit vagy vesze legy másikat. Egyébként a másfél év alatt ő szerintem abszolút megszolgálta azt a pénzt amit kifizetsz érte. 20 ezer forintig bezárólag baromi jó készülékeket lehet kapni még akár kazánnal együtt is. A következő az a cserélhető akksis szabályozható készülék. Ezeket már egy picit bátrabb embereknek ajánljuk, akik alacsonyabb ellenállású kazánokat használnak és még, de még mindig nem a halálos sávba tartoznak. Vesznek hozzá külön töltőt akár, abban töltik, vagy ha jó a készülékük, akár abban is töltheti. De még mindig ott van a készülék mint egyfajta biztonsági kapocs közted és az akkumulátor között. És ugye a legmagasabb szintű az úgynevezett mecha mod, ahol gyakorlatilag egy, tehát egy élő összeköttetésed van egy akkumulátorral, amiben neked bíznod kell, hogy az azt a terhelést amit ráakasztasz direktbe, bírni fogja. És ilyenkor jönnek a problémák és amit látunk, legalábbis én meg a Charlie is gondolom, amit láttunk gatyába kigyulladós, felroppanós történetet, az mind mind az alacsony ellenállás és a szar akkumulátor kombójából jött össze. Bocs mindjárt lemerül a gépem, fel kell dugnom csöcsre, különben úgy járok mint az akksik, oké megvan.

Charlie
Nekem is egy pöckön van a hangrögzítő. Csak szólok.

Fifika
Oké, ezt túléltem. Pedig Isten bizony mielőtt beszéltünk föl akartam dugni a hálózatra.. itt lehet nagyobbat hibázni. Kezdőnek soha semmilyen körülmények között nem ajánlok sem felújítható tankot sem mechamodot. Ez egy olyan aranyszabály, amit mindenkinek illene betartani, de általában úgy van hogy kettőt kérdez és már.

Charlie
Profi.

Fifika
Így van. Így van.

Charlie
Hát legjobb esetben kettő. Az egyik az, hogy honnan tudom, a másik hogy van-e olcsóbb. De abból kiindulva, amit most mondtál, ugye beszélgettünk egy pár nappal ezelőtt. Van nekem egy nagyon kedves ismerősöm, akivel egyébként van egy szupertitkos projektünk, amit meg kell hogy valósítsuk, mert Fifika… itt már volt minden. Tehát itt már volt filmrendezés, itt már volt producelés, itt már volt dokumentumfilm fesztivál, itt már volt tüntetés… mág valami hiányzik a…tudod ez olyan mint az autóversenynél ez a nagy 3 vagy 4… az Indy 500, Forma1, Le Mans-i 24, amire most gyúr egyébként az Alonzo is hogy megszerezze mind a 3 trófeát ahol nyert és akkor neki megvan az ami nagyon kevés embernek, azt hiszem 1 vagy 2-nek van meg a történelemben. Szóval vele beszélgettünk és ő az aki olyan kis igényesen nem szereti túltolni, de taifunokat használt, már hogy kazánokat, MTL-ben használja ,meggondoltan használja, elfogadja az érveket amiket mondd neki az ember és ilyen cuccokkal tengette a hétköznapjait és aztán rám köszönt valamelyik nap és egy olyan készüléket keresett, amit azért kezdett el használni, mert hogy mi teszteltük, tudod mikor volt a POD review és abban volt az a… hú melyik volt az, amibe két ilyen kis vékony pálcikát raktunk bele az akksiba?

Fifika
Yes, yes, yes, yes…az a Duos, de kié volt az a…hú bakker. Tudom. Duos az a neve és mondjad, mi van a… melyiknek volt a kavics modja? Ami neked is volt, meg nekem is…

Charlie
Hát baszki. Meg nem mondom neked. Suorin.

Fifika
Suorin, na Suorin Duos.

Charlie
Igen, a Suorin, és azt nagyon sok helyen nem lehet mostanában kapni vagy ha lehet akkor tengerentúlról a francnak van kedve annyival…postázgatni meg szenvedni, úgy hogy azt mondja, hogy olvasott is, tőlünk tájékozódik, és még itt egy kis virtuális pénisz merevítés, hogy mi van, hogy van, ki és miért a legjobb a témában. De a lényeg, hogy azt mondja hogy ő a picsába az összes eszközétől megszabadul mert nekik annyira bejön ez a kis cucc, hogy egyet már valahonnan rendelt és azt utána valakinek odaadta. De neki mindenféleképpen kell megint egy ilyen és hogy neki ez hatalmas élmény, hogy milyen egyszerű használni, milyen egyszerű tölteni… mármint az aksiját is magát, nincs vele szórakozás meg újratekergetés meg az anyámkínja… arra akartam kilyukadni, hogy szerintem a világ legnagyobb hibája mikor egy átszokóval… mi jól éreztük magunkat, hogy így elfoglaltuk magunkat és pöcsömöltünk hogy hány menetet tekerek, milyen messze vannak egymástól az üvegszálon, milyen üvegszál… de a mostani felhasználók baromira nem kíváncsiak. Megveszik…

Fifika
Nem, nem… tehát egy mosógépet ha veszel, azt se tekergeted bakker.

Charlie
Igen, szóval,szóval ezt így szeretik ezeket az out of the box dolgokat, megveszem megtöltöm, feltöltöm az aksit használom, ha kazánt kell cserélni kicserélem és őt ennyi érdekli. Tehát hogy ha tényleg az van hogy elkezdenek magyarázgatni hogy figyelj csak egy csavarhúzókészlet kell még és ezt fel tudod újítani meg az… nem érdekli Fifika, baromira nem érdekli. Ezzel viszont látod boldogabb. Pedig hasznát ő is megmutattam neki, átjött, megtekergettük együtt meg tudta csinálni, de azt mondta, hogy neki az élet millió és egy területén sokkal fontosabb dolgok érdeklik őt. Ez neki. Tényleg tudod valakinél az autó A-ból B-be és megfelel a huszonnyolc éves kispolski valakinek meg kell Maserati mert hát na, mit tudom is én miért.

Fifika
Na figyelj, lehet hogy én azért még ajánlok neki, majd küldök neked egy linket mert nekünk is hasonlóan jóságos készülékünk és hogyha ő mondjuk MTL-bena használt jó készülékeket akkor bátran merem nekik ajánlani.

Charlie
Na majd mondani fogom akkor neki. Na dehogy elkanyarodtunk kicsit az aksis témáktól. Tehát… nem is akksis, modos akksiis témáktól és mondtad itt az akkumulátorokat meg hogy mennyit bír meg mit tudom is én. Ezért szeretem nagyon például a… ugye indirekt Dani Decodes… Dani, hát Dicodes elektronikával vettem a HF-et is és pont azért nagyon jó mert hogy az olyan csalóka dolog, hogy neked az akksidban most mondjuk 3,8 vagy 3,7 volt van, az a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy terhelés nélkül mennyit tud az aksid. Igen, van egy autóm, amiben nincs üzemanyag de egyébként szép. Na ez is olyan. A Dicodes viszont kiírja abban a pillanatban is, mikor tüzelsz vagy megnyomod az izzítás gombját, hogy mekkora, meddig térdel be a cellád és ugye mikor te meghatározod a készüléknek hogy márpedig lemehet 2.9-ig vagy 2.5-ig akkor ugye mindig a térdelős feszültséget nézi meg és azt mondja hogy na most van low battery. A kettőnek a deltája az nagyon jó arányszám, egy nagyon jó mutató, hogy mennyire öreg, mennyire rossz, mennyire hasznavehetetlen már az akkumulátorod. Mert ha nagyon nagyot térdel és mondjuk most ami a kezemben van nyomom 3.7-ről 3.6-ra. Megint nyomom 3.7-ről 3.5. Megint nyomom, 3.6 tehát nem tér el nagyot. De voltak itt olyan cellák amiket megnyomsz és azt mondja 3.7-re hogy 3.2. Az annyira nem funny. Ez arra jó hogy utána berakod egy olyan akksitöltőbe mondjuk a Litokalába állva vagy a SkyRC ami nekem van ami meg tudja mérni az akksinak a belső ellenállását és ha olyan a belső ellenállás, ami nem szimpatikus, akkor bizony, hát na, ez nálam az egyedfejlődésben úgy van, hogy megjönnek az újak akksik, akkor jönnek a párba rendezések, mert ha két axis modot használsz akkor nagyon jó dolog az hogy ha… még van egy ilyen belső ellenállásmérőd, még a használat előtt meg tudod mérni hogy na mennyi. Körülbelül összepárosítod a megfelelő akksikat és legyen egy idős, egyszerre legyen töltve, egyszerre legyen kisütve merthogy ugye ezek a lítium ion akksik olyanok mint, mint két haver akik húznak mondjuk egy kocsit.

Fifika
Szeretnek egyszerre ugyanúgy húzni.

Charlie
Szeretnek egyszerre ugyanúgy húzni. Viszont ha te el vagy fáradva meg én nem vagyok elfáradva, ugyanúgy húzzuk a kocsit ,csak te nem erőlteted meg annyira magadat, mégjobban ellustulsz, a másik jobban fog merülni, tehát ezért van az, hogy nem az van, hogy csak kikapok két akksit és belerakom az akármilyen modba, amiben egyszerre használom, hanem fel kell címkézni hogy azokat ebben használom, egyszerre töltöm, egyszerre merítem, ugyan azokat az akksikat használom párban és akkor jó eséllyel megtartják magukat. Ezután jön az a széria amiket ugyan egy akksis is modokban használok majd mikor ezek elkezdenek elmászni egymástól akkor jó, akkor a következő fázisban jön az egy aksis mod és amikor meg már ott is nagyot térddel akkor jön a virtuális elfekvő, ami nálam azt jelenti, hogy aksit nem dobunk ki, nem hagyunk hátra senkit. Ez olyan mint a rangerek a hadseregben, úgyhogy nálam gyarapítják az akkumulátorral működő kézi zseblámpák celláinak a népes táborát, ahova még pont bőven jó és pont leszarom hogy maximális fényerőnél másfél órát tud vagy egy óra 20 percet. Ott szépen betáraz…még megvannak a legeslegelső szürke Panasonic aksijaim Fifika és olyan tökéletesen működnek a lámpákban hogy azt rajzolni nem lehet és az mikori? 2011-es na. Nyolcéves akksi oda pont jó. Néha elindítok az akksi töltőn tudod egy ilyen tudja ezt a frissítés ciklust mikor feltölt, kisüt, feltölt kisüt és akkor ezt megcsináljuk kétszer háromszor. De itt is ugye figyelni kell hogy sütsz ki, tehát nem úgy hogy csak úgy hirtelen lemeríti mert meg tudod adni a SkyRC-nél is hogy milyen kisütőárammal terhelje a cellát meg tudnék adni ott is bőven a határát hogy legyen mondjuk merítsed két amperrel, pillanatok alatt lemerítené… de érzi is az embert töltéskor is meg kisütéskor is, hogy melegszik az aksi. Nem jó az, ha direkt nagy árammal töltjük vagy kisütjük, mindig a lassabb töltés híve voltam. Hát nekem ma ezek a nagy áramtűrésű cellák is 0,7 amperrel vannak folyamatosan töltve és beindul mellette azért a hűtőventillátora is a magának az akkumulátortöltőnek, amivel hűti az aksikat is meg a saját elektronikáját is de…bőven elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag igazából a piacon van talán két-három-négy nagy név, tehát a Samsung a…hogy mondják, Sanyó vagy „Szanió”?

Fifika
Figyelj én gyerekkorom óta Sanyónak mondom, úgyhogy nekem Sanyó marad.

Charlie
Igen, nektek s volt akkor Sanyó rádiótok. Jó tehát akkor ott van a Samsung, a Sanyo, a Panasonic, az LG, a SONY MNKE… és ezeket, van egy csomó cég aki aki átfóliázza, vagy azért fóliázást mert saját brand és milyen menő azt, mert valaki tényleg csak fólia alapján választ, de ugye az AVT nem is AVT… mi volt az a az AV akksik, ugye amit mindenki tudja hogy milyen akksik azok, semmi extra nincs benne, csak az az ember aki ezeket csinálja az kiméri ezeket a belső ellenállásukat, az aksikat osztályozza és tényleg a normálisabbat fóliázza be és kerül rá az AV hologramos matrica ,amit még arra is volt precedens, hogy itthon is hamisak akksikat árult valakit ,de ebbe ne menjünk bele. Az idő megszépíti a sebeket. Andort kéne kérdezni, hogy ő belefutott-e ilyenbe. Ha nem akkor küldünk neki eredetit is meg utángyártott kamut is fénymásolva. De egy csomó cég van tehát az Efest is ilyen az MXJO, előttem talán pont az van. Igen. De a KeePower is, az EagleTech is, a Basen is mást se csinálnak, megveszik, átfóliazzak, saját néven árulják. Szívük lelkük joguk rajta. Igazából.

Fifika
Így van és az is látszott hogy a megadott tűrésből a jobban hangzókat fogod látni tehát például a kezembe nekem járt olyan eredeti Basen akksi ami asszem impulzusra tudott nyolcvan ampert amit én mondjuk így első ránézésre azért csóválta a fejem. Tehát egyrészt baromi nehéz összehozni 80 ampert másrészt pedig ugye ott a nem impulzus érték az asszem hogy 35 amper volt talán. És az is lehet hogy ugyanaz az akkumulátor ha az eredeti gyártóért vennéd meg nem bírna egy ilyen hihetetlen értékekkel hanem csak mit tudom is én, azt mondanák, hogy 25 amper aztán szevasz.

Charlie
Hát igazából ezért is van az hogy ha valaki mondjuk egy ilyen over 200 wattos cuccot használ mert mondjuk az Evolvenak is van ilyen elektronikája, akkor baromi jó eséllyel abban nem ilyen lítiumion aksikkal fog találkozni, hanem beépített lítium polimer cellákkal, amiket aztán olyan iszonyat áramtűrést … lökésszerű 40C, kisütőáramba tud 20-25C-t ami ami kurvára nem ritka ,meg ugye abban már talán balanceres töltés meg az anyám kínja. És azokat nem is lehet kivenni hanem…

Fifika
Azért mindenki gondoljon bele ebbe a kurva, kurva vadhajhászásba hogy egy 0,1 ólmos ellenállású fej, hogy ha 185 Watton tekered meg az 43 amper. Érted? 43 amper.

Charlie
Elméletben igen, de hogy nekem mindig a fejemben hogy használod te a készülékkedett 12 watton meg használja valaki más a készülékét 80 watton és hogy, jó legyen az élmény ugyanaz. Merthogy neked az íz fontos. Elégedett vagy, neki a gőz fontos ,elégedett. De hogy ez pont olyan, mint mint egy amerikai benzinfaló V8-as, meg egy japán 900 köbcentis háromhengeres valami. Hogy te attól vagy boldog hogy sokat fogyaszt és rotyog a motor, a másik meg attól boldog hogy nyolc deciből elmegy kétezer kilométert, csak most bődületesen hülyeséget mondtam, de te érted. Ez is olyan… az akkumulátorod a fizikát meghazudtolni nem tudod, az nem fogja tovább bírni, persze tovább fogja bírni, több cellád van benne, nagyobb teljesítményt tud leadni… akkor nyilván tovább bírja,de ha azt levetítjük egy cella/üzemórára, az baromira nem ugyanaz lesz, mint mondjuk Ficsor Zoltánkáé, aki meg két napig használja a nyolc és fél megveszekedett Watton a készülékét mint anno mondjuk a Vivinovákkal a gyári 2.4-es, 2.6-os tekerésekkel. Higgyétek el emberek, voltak ilyen ellenállások.

Fifika
Volt és akkor is voltak vaperek. Ne felejtsük el, akkor is át tudtak lovagolni a cigarettáról az elektromos cigarettára és baromi érdekes volt és senkinek nem hiányzott az a kibaszott óriási gőz.

Charlie
Nem Fifika, hiányzott.

Fifika
Egyébként a vattával jött.

Charlie
Igen de hiányzott. Merthogy visszanézek rendre több éves videókat és hogy oda nézzetek milyen gőze van és tudod egy ilyen jól megtekert újratekert vivinova fej vagy egy jól megtekeri eternity amiről beszéltünk múltkor egy jól megtekert akármi és hogy nem volt nagy a gőze de a többihez képest nagyobb volt tehát így húúú mekkora…. és most ránézel és így höhöhöhö… így elkuncogod magad, hogy igen akkor még a valószínű hogy az még nagynak számított most meg már inkább körbenéznél hogy működik ez vagy mi van ezzel?

Fifika
De akkor még az volt a truváj, hogy nagyobb füstje van idézőjelbe mint a cikkének érted. Az volt a kiindulási pont. Na most ettől már nem tudom hogy hol vagyunk.

Charlie
Hát meg emlékszel hogy voltak olyanok voltak olyan júzerek hogy azt azoknak mondjuk akik newcomerek és nem tudják hogy mi az. De voltak olyan tekerések, amik nem az volt a cél hogy minél alacsonyabb legyen hanem hogy minél magasabb legyen. Volt itt 5 meg 6 ohmos ellenállással tekert kazán, amit használtak egyébként.

Fifika
Bizony.

Charlie
For Your Information.

Fifika
És igazából akkor a…a szentháromság…. mert most úgy úgy néz ki, mintha a szentháromságból a gőz felé elmentünk volna érted? Ha most kinyitom a nyolc évvel ezelőtti szent gőzlér könyvet, akkor a szentháromság az iz-gőz-TH volt, hogy ha még emlékszel gondolom te is rá, és most mintha a gőz felé mentünk volna el. Az ízt azt baszott mennyiségű aromával és édesítővel pótoljuk.

Charlie
Fifika, ez egyébként pont olyan, mint a fotósoknál ez az ISO, Shutter Speed vagy.. ISO, rekesz, zársebesség aranyháromszög. Itt is.. íz-gőz-TH. ISO-rekesz-zársebesség és ebben a háromban kell úgy mozogni, csak a fotónál a fizikát nem lehet átverni addig itt az ember tud ideig óráig csinálni olyan dolgot, amivel be tudja mástnem bizonyítani…

Fifika
Itt sem fogja megbaszni a fizikát. Biztos vagyok benne mert előbb utóbb érted aki sokat jár a 0.1 ohm alá az előbb utóbb rábaszik, remélem olcsó a fogászat arrafelé vagy kivehető fogsora van…

Charlie
Jajj ezt mindig elmondjuk és mindig azt mondják hogy vészmadárkodunk.

Fifika
Igen igen. De hát na…és mi mindig azt mondjuk amikor bekövetkezik egy ilyen: Mi szóltunk, megmondtuk, hogy ez lesz.

Charlie
Az a kérdés hogy menjünk-e a következő témára vagy azt tartsuk meg jövő hétre?

Fifika
Tartsuk jövőre szerintem, húzzuk be a kis rácsos húsvéti locsolós kertkapunkat. Nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni a támogatóinknak a támogatásokat.

Charlie
Upgradeltem a csomagot mert most annyi amennyit fizettem idáig. Valami nem tudom milyen akció volt és most ugorj bele a fullos csomagba, úgyhogy Audition, Photoshop, Lightroom, Premier Pro, After Effects… az anyám kínja mind itt van a gépen. Természetesen egyéves rabigával, de valamiért most ezt ugyanannyiért adták mint anno azt a három programot, amit használtunk itt a podcast utómunkálatokhoz úgyhogy ennek igazán örülök, tényleg köszönjük szépen a támogatóknak. És akkor a jövő hétre kitalálunk valami új tartalmat majd amivel a kezdőket egy kicsit fel tudjuk hozni. Belinkeljük majd a mostani adásmenetbe. Az akkumulátorokkal kapcsolatban van egy nagyon jó weboldal ahol tényleg csak az akksikkal foglalkoznak de olyan szinten amilyen szinten mi sosem foglalkoztunk vele. Ők tesztelik az aksikat az akkumulátor töltőket, egy baromi jó oldal ahol… ahol grafikonon le van vezetve a mérési eredmény, össze tudsz akár mondjuk két cellát hasonlítani hogynNeked melyik lenne a jobb. Ha tudod hogy milyen ellenállás értéken használnád, akkor még azt is be tudod állítani rajta vagy látod hogy milyen áramtűrésnél mekkorát ejt, tehát ha te tudod hogy nagyon alacsony ellenálláson használnád, akkor ilyen elméleti áramértékeket ki tud számolni és látod hogy hogy mekkorát és hol térdel az az akkumulátor és le is vannak tesztelve ezek. Ott vannak amit nagyon szeretek benne, hogy az akku …az eredeti akkumulátorok ismérvei is ott vannak és ilyen egész közeli már már makrofotókkal is hogy honnan ismered meg a Sony eredeti WTC5-jének a felső pozitív kupakját hogy ha nagyítóval benézel alá ott milyen lézeresgravír van meg hány vágás van fölül gázelvezető meg meddig van csomagolva. Tehát ez arra is jó, hogy valaki körülnézzen, hogy mi lenne neki jó, vagy arra is jó hogy megnézze hogy mit tud az ő aksija, úgy hogy azt belinkelem mert ilyen nagyon bonyolult Ilyen ligte-info.dk de a ligte-ben az i az ipszilon szóval bonyolult. Be lesz linkelve

Fifika
Nem egy …na ezt írd fel barát linkről beszélünk.

Charlie
Igen, de ez egy ilyen user friendly link, amit ha el lehet cseszni, akkor mindenképp el fogod cseszni illetve belinkelem majd akkor azt az.. azokat a cikkeket is, amiket mi összegyűjtöttünk. Mod akksikkal és akksikkal kapcsolatban is úgy átfogóan egyébként a weboldalon, aztán onnan lehet tovább navigálni mindenfelé ailyen téma érdekli az embert és itt szeretném megköszönni külön DaN kartársnak aki az utolsó két epizódot már ő ..nem már ő, hanem ő vállalta, hogy ha más nincs akkor egyedül tehát még mindig várjuk azokat az emberkéket, akik segítenének a szöveges átiratában, hogy ne csak látó és halló társaink tudjanak okosodni a beszélgetésünkből vagy éppen csak szórakozni, hanem azok is megismerkedhessenek az elektromos cigivonallal, akik mondjuk hallássérültek. És nekik megcsinálta ő az utóbbi két adásnak is, nem kevés munkája volt benne. mert valamit két-három óra egy ilyet megcsinálni, de a szöveges átiratát…érdekes egyébként úgy olvasni, ahogy beszélgetünk egymással Fifika hogy tehát így olvasod, hogy Charlie: blablabla Fifika: blablabla. Más, tényleg más élmény, de na…

Fifika
Egyszer ebből ilyen inverz színdarabot fognak írni.

Charlie
Igen ahol mindenféle hangsúly és egyéb vicces dolgok hiányoznak csak leírva hogy Fifika te hülye vagy, nem Charlie, te vagy a hülye. Ami nem jön le egyébként a szövegből a hangsúly, de de azért valahogy el tud indulni az is, aki egy kis hátránnyal van a többi emberek felé. De mi így próbálunk feléjük is nyitni hiszen az elektromos cigaretta az nem válogat, mindenki meg tud vele szabadulni a hagyományos cigarettától meg most már lassan tőlünk is, mert hogy tényleg húzzuk be azt a kertkaput és aztán találkozunk jövő héten. Örülök hogy itt voltatok, meg annak is Fifika, hogy beszélgettünk. Gyújrjál a horkolás mentességre és találkozunk jövő héten. Sziasztok.

Fifika
Egy élmény volt. Sziasztok.

Gyere velünk gyárat látogatni Romániába!

Aki a 25$ csomagban támogatja adásunkat 2019 májusáig minimum 6 hónapon keresztül, eljöhet velünk gyárlátogatásra a Blosscig gyárába. Amennyiben a támogatók többen lesznek, mint 7 fő, akkor a leghosszabb ideig támogatók élveznek elsőbbséget. Az utazás Budapestről megoldott (a visszaút is 😀 ), a szállást és a vacsorát szintén a Bloss állja!

Párásító a Patreonon

E heti adásunk kiemelt támogatói, köszönjük!

Hencz Imre
Bartók Csaba
Dvarw
Nagy Gergely
Bódizs Péter
Simon Zsolt
Farkas Zoltán

A letöltési lehetőség módja megváltozott! Direkt letöltésre továbbra is van lehetőség, de a lejátszó jobb alsó sarkában található a funkció. Használjátok bátran!
Iratkozz fel iTunesban Iratkozz fel RSS-ben Podcast oldal – libsyn
Akik ezt az egészet elkövették (ABC rendben): Bernárius RóbertFicsor ZoltánPifkó KrisztiánSzékely Attila
A podcast célja, illetve egy kis GyIK IDE KATTINTVA olvasható. Ha szeretnél a témához hozzászólni, itt van rá lehetőséged! Várjuk továbbá a kérdéseket, téma javaslatokat, amelyeket fel tudunk az elkövetkező adásokban dobni.
patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Podcast #406 – Furcsa esetek

Athos bepillantást nyert a wanker bunkerba, Charlie pedig rájön, hogy ő a Mystic málna magyarországi …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?