A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Káros nehézfémek a gőzben? A tudomány szerint NEM.

A 2015. május 15-én publikált analízis szerint az elektromos inhalátorok gőzében kimutatható nehézfémekkel történő riogatásnak nincs túl sok alapja. Az Onassis Kardiológiai Intézet három munkatársa, K. Farsalinos, V. Voudris és K. Poulas két korábbi kísérlet mérési eredményeit vette nagyító alá és vetette össze különböző egészségügyi határértékekkel.

laboratoryAz analízist a görög orvosok azért látták szükségesnek elvégezni, mert több ízben kiforgatták azok mondanivalóját, illetve a kiértékelésük nem volt kellően objektív, továbbá a metodika sem volt kifogástalan a 2013-ban elvégzett kísérlet esetén. Mindkét mérésben első generációs készülékek porlasztóit vizsgálták, ahol a folyadék fém tartályban foglal helyet. Nyilvánvalóan a különböző gyártmányok között is voltak eltérések, de ez az ipar akkori fejlettségét figyelembe véve nem meglepő.

A görög kutatók analízise arra is rámutatott, hogy ezek az értékek az újabb, második és harmadik generációs készülékek esetén, ahol javarészt pyrex üveg és rozsdamentes acél a porlasztók anyaga, ennél alacsonyabb kibocsájtást, tehát biztonságosabb használatot eredményezhetnek. Újabb fejlesztésű termékekkel azonban  még nem végeztek hasonló mérést, ugyanakkor azt sem hallgathatjuk el, hogy szükség is van további fejlesztésekre az iparágban – csökkentendő a gőzölés kockázatát.

Farsalinos és munkacsoportja napi 1200 slukknyi használatot (azaz az átlag felhasználó napi fogyasztásának többszörösét) feltételezve vizsgálták a kibocsájtott fémes összetevők mennyiségét az USP, azaz az amerikai gyógyszer-felügyeleti szerv által meghatározott gyógyszeripari határértékekkel.

femek

Kadmium, króm, réz ólom és nikkel tekintetében 1200 slukknyi gőzben 2.6-37.4-szer alacsonyabb értékeket mutattak a vizsgált porlasztók, mint a gyógyszeripari inhalátorokban megengedett határértékek.
Egyes fémeket a NIOSH (Foglalkozás-egészségügyi és Munkavédelmi Hivatal, USA) előírásait alapul véve vizsgáltak:  a foglalkozási ártalomra vonatkozó határértékeknél 665-77,500-szer alacsonyabb az alumínium, bárium, vas, ón, titán, cink és cirkónium szintje napi 1200 slukk esetén. Mangán esetén is 325-ször alacsonyabb szint volt kimutatható, mint a kockázati határérték.

kartoAz analízis értelmében az inhalátorokból kibocsájtott gőz fémtartalma nem nevezhető jelentős egészségügyi kockázati tényezőnek, illetve megerősíti, hogy a hagyományos cigarettáról váltó dohányosok szempontjából kevésbé káros alternatíva az elektromos készülék. Vitathatatlan, hogy a vizsgálatban szereplő porlasztókhoz képest jelentős minőségbeli javulást is el lehet érni (első generációs, cigarettaforma készülékeket vizsgáltak), valamint nem dohányzó alanyok számára továbbra sem ajánlott az elektromos cigaretta használata.

 

Forrás:

http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2015/209-metals

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23526962

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23467656

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!