A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel a brit újságok címlapjára. Ez a tanulmány a hosszú távú hatások tekintetében vizsgálta az e-cigaretta és egyéb alternatív nikotinbelviteli formák (NRT) szervezetre gyakorolt hatását.

A kutatók 5 csoportot vizsgáltak, összesen 181 ember vett részt a kísérletben.

  • Egy dohányos csoportot,
  • egy csak NRT termékeket (nikotinos rágó, tapasz) használó csoportot
  • egy csak e-cigarettát használó csoportot
  • egy dohányzó és e-cigarettázó csoportot (kettős felhasználók)
  • valamint egy dohányzó és NRT terméket együttesen használó csoportot (kettős felhasználók).

mouth-swab-test-procedure

Vizelet és nyálminták segítségével vizsgálódtak a résztvevők szervezetében mérhető dohányspecifikus nitrozaminok, illékony szerves vegyületek és ezek biomarkerei, bomlástermékei után kutatva. Az eredmény – mint eddig is – ismét alátámasztani látszik a Királyi Orvosi Társaság (Royal College of Physicians) és az Angol Népegészségügyi Intézet (Public Health England) által becsült 95%-os ártalomcsökkentési arányt.

A kettős felhasználók, akik e-cigarettát vagy NRT termékeket és hagyományos cigarettát együtt fogyasztottak a hat hónapos periódus alatt, nem mutattak jelentős különbséget a csak dohányzó kontrollcsoporthoz képest.
A kizárólag e-cigarettát szívók vagy NRT termékeket fogyasztó, de dohányfüstmentes nikotinfogyasztók esetén azonban igen komoly különbség mutatkozott a dohányos csoporthoz képest, az ő mintáikban jelentősen alacsonyabb mennyiségben voltak jelen a vizsgált karcinogének és káros anyagok biomarkerei.

Fontos kiemelni, hogy az e-cigarettás csoportban mérték a legalacsonyabb értékeket a dohányspecifikus nitrozaminok kapcsán, ami arra enged következtetni, hogy még az NRT termékekben is több a nikotin mellé társuló, egyéb dohányból származó vegyületek mennyisége, mint az elektromos cigaretták utántöltő folyadékaiban.

e-cig_graphic_hero

A nikotin tekintetében jelentős eltérések nem mutatkoztak, hiszen mind a 181 résztvevő fogyasztotta azt a beviteli formától függetlenül. A dohányzással együtt járó egyéb rákkeltő és mérgező vegyületek hatásainak a csak e-cigarettát és csak NRT terméket fogyasztók azonban szinte alig vannak kitéve.

Összességében a tanulmány kijelenti, hogy az e-cigaretta és NRT használók mintáiban 97%-kal kevesebb káros anyag volt mérhető!

Allison Cox a Cancer Research UK munkatársa így nyilatkozott:
“Immár ez a kutatás is része annak az egyre növekvő mennyiségű, bizonyító erejű tudományos információhalmaznak, miszerint az e-cigaretta a dohányzásnál sokkal kevésbé káros és eremdényeink arra utalnak, hogy a hosszú távú egészségkárostó hatás tekintetében minimális kockázatot hordoz.”

“Bebizonyítottuk, hogy valós körülmények között a szervezetben kimutatható mérgező és rákkeltő vegyületek mennyisége e-cigaretta használat esetén jóval alacsonyabb, mint amire több korábbi szimulált kísérlet következtetni enged. Ez azt jelenti, hogy az e-cigarettával kapcsolatos kételyeink részben alaptalanok.”

“A kutatásunk azt is megmutatta, hogy a nikotinbevitel tekintetében igen hasonló eredményességet tud felmutatni az e-cigaretta a hagyományos dohányzáshoz hasonlítva. Ezt alapul véve igenis hatékony segítője lehet a leszokásban úgy, hogy a nikotinéhséget megfelelően kielégíti.”

Forrás: CancerresearchUK.org

Videó (angol TV felvétel): https://www.youtube.com/watch?v=14sec1zyJbU

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen komoly, egy évig tartó randomizált …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!