A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Az e-cigaretta hatása a légúti fertőzésekre

Bernd_Mayer
B. Mayer

2016. augusztus 5-én a Journal of Addiction Research & Therapy hasábjain jelent meg Joanna Astrid Miler, Bernhard Mayer és Peter Hajek felmérése, mely e-cigaretta fogyasztók bevonásával igyekezett választ keresni arra a kérdésre, hogy milyen hatással van a légúti fertőzések kialakulására az elektromos cigaretta használata.

Korábban egyes állatkísérletek eredményeire támaszkodva több szakértő azon a véleményen volt, hogy a belélegzett gőz akár negatív hatással is lehet a használója légzőrendszerére és több helyen olvashattunk olyat, hogy a gőz melegágya lehet a fertőzéseknek. Maga a brit National Health Service is kiadott olyan közleményt 2015. februárjában, amiben az e-cigaretta ilyen irányú veszélyeire hívta fel a figyelmet – ezt azonban később, a Public Health England összefoglalója után egy újabb közleményben kvázi visszavonták.

Ezen témában vizsgálódva két igen népes német online e-cigaretta fórumon terjesztették a kérdőívet, melyet 941 e-cigaretta használó töltött ki. A válaszadók 29%-a nem észlelt különbséget, 5%-uk negatív irányú változásról számol be, kétharmaduk (66%) szerint viszont egyértelműen javult az állapotuk és csökkent a légúti megbetegedéseik száma. A felmérésben szöveges összefoglalót is kértek az éritettektől.

Íme néhány pozitív tapasztalat:

“Dohányosként szinte folyamatosan meg voltam fázva. Már lassan két éve e-cigarettázom, azóta a legkisebb jelét sem tapasztalom ilyesminek, nem köhögök, semmi hasonló…”

“13 hónapja használok e-cigarettát és azóta nem volt ilyen panaszom, míg ezt megelőzően éves szinten 2-3 náthán és torokfájásos betegségen estem át.”

“Két éve használok e-cigarettát és ezalatt egyszer volt influenzához hasonlatos fertőzésem. Dohányosként évente 2-3 alkalommal volt ilyenben részem és mindig hetekig elhúzódott. Sokáig tartó köhögés és jelentős váladéktermelés is vele járt. Idén azonban 3 nap alatt elmúltak a tüneteim. ”

Néhány negatív vélemény:

“15 évig dohányoztam, ezalatt az idő alatt sosem voltam igazán beteg. Mióta abbahagytam, 2-3 alkalommal már volt hasonló fertőzésem […].”

“2009-ben teljesen átszoktam e-cigarettára. Az ezt követő első  három évben határozottan kevesebbszer voltam beteg, mint dohányos koromban. Az utóbbi 3-4 évben azonban feltűnt, hogy évente többször is lebetegszem náthával, 4-5 alkalommal évente. Azt azonban meg kell jegyezzem, hogy négy évvel ezelőtt édesapa lettem. Lehetséges, hogy a kislányom miatt van ez – gyakran kapok el tőle efféle fertőzéseket. Leginkább ugyanis azután betegszem meg, hogy ő elkap valamit.”

peter_hajek-n
P. Hajek

A felmérést végzők lényeges különbségekre mutatnak rá a korábbi sejtkultúrás kísérletek, az állatkísérletek, valamint jelen vizsgálat között, sőt, metodikai hibákat is feltételeznek azok esetén.
A sejttenyészetet 8-10 éves donorokból nyerték és a sejteket e-liquidben inkubálták 48 órán keresztül, ami önmagában nem életszerű expozíció, emellett nem történt kontrollvizsgálat cigaretta füstjéből kivont oldatban inkubált sejtek felhasználásával.
Az egérkísérletek alkalmával pedig semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy az e-liquid szabadgyökei okozták a megnövekedett halandóságot, jelen tanulmány szerzői szerint sokkal valószínűbb, hogy az emberi szervezetre “méretezett” nikotin koncentráció okozta stressz volt a bűnös.
Korábbi emberi alanyokkal végzett kutatások is a szerzők véleményét támasztják alá, sőt, asztmás betegek esetén még javulást is kimutattak.

Forrás:

http://www.omicsonline.org/open-access/changes-in-the-frequency-of-airway-infections-in-smokers-who-switched-tovaping-results-of-an-online-survey-2155-6105-1000290.pdf

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

Hűséges Hallgatók Figyelem!

Ha a kedvenc podcastunkat hallgatod, márpedig igen (hisz itt vagy), és úgy érzed, hogy “Végre egy podcast, ahol azzal foglalkoznak a srácok, ami engem érdekel!”, akkor itt az idő, hogy csatlakozz a Patreon különítményünkhöz! Segíts nekünk fedezni az előfizetésekre és a mikrofonokra költött pénzt, hogy életben tartsuk a show-t! 🎙️☕

Ne aggódj: ha nem tudsz támogatni bennünket, a podcast továbbra is ingyenes marad, mint egy baráti ölelés! 💚 Viszont ha támogatsz minket, exkluzív tartalmakkal háláljuk meg, mint például az élő podcast felvétel, ahol bepillantást nyerhetsz a furcsa podcast-készítői rituáléinkba, vagy adások után kötetlen beszélgetés keretében folytathatjuk egymás között! 🤫
Szóval, ha úgy érzed, hogy a világ boldogabb hely lenne egy kis extra podcast-tartalommal, akkor csatlakozz a Patreon-hoz és légy része a küldetésnek! 🌟
Köszönjük, hogy velünk vagy, még akkor is, ha csak a fülhallgatódon keresztül hallgatsz bennünket, és néha elmosolyodsz az adást hallgatva!

Subscribe NOW and get our interactive tutorial!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste atus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem

Thank you for sending!

We already sent you
link
to interactive tutorial

Please check your email!