BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


VariVolt és VariWatt

A cikksorozat egy előző részében érintőleg foglalkoztunk már a VariVolt (azaz VV) és VariWatt (azaz VW) modokkal. Megismerkedtünk pár típussal, de mélyebben nem mentünk bele a lelki világukba. A kiindulás ugye az volt, hogy a kazánok sokszínűségével, a termékpaletta bővülésével egyre inkább változtak a felhasználók vape-elési szokásai is. Ami régen átlagos volt, az mára már kiment a divatból, a trendeket figyelve a 4-5 évvel ezelőtt használt porlasztó ellenállások a mai napra idejétmúltakká váltak (sajnos), és mindenki igen tág ellenállástartományok között használja a készülékét. Itt jött képbe, hogy szükségessé vált az olyan szabályozott készülékek térnyerése, melyeknél az elsőtől az utolsó slukkig szabályozott, állandó feszültség mellett élvezhettük új hobbinkat, és szabályozhattuk saját szájízünk szerint a feszültséget. Ennek volt itthoni “olcsó” hírnöke a Lavatube vagy a Smoke Vmax például, és amerikai nagytestvérük, a Provari. Itt már állítani tudtuk a feszültséget, így nem okozott gondot különböző ellenállású porlasztók használata, elég volt a feszültséget szabályozni, és ugyanazt az élményt kaptuk egy 1.5Ω ellenállású porlasztóval, mint egy 2,4Ω ellenállású testvérével.

Ezek a készülékek még “csak” feszültséget tudtak szabályozni. Miért is van erre szükség? Ohm törvénye az alapja mindennek! Nézzünk egy példát.

Van a fentiekben is említett 2 darab kazánunk. 1.5Ω és 2.4Ω az ellenállásuk.

Ohm törvényét ismerve, ami kimondja, hogy R=U/I megállapíthatjuk a következőt (4V cellafeszültséggel számolva):

I=4V/1.5Ω ⇒ 2,667A az átfolyó áram

És ha most kazánt cserélünk? Nézzük csak meg!

I=4V/2.4Ω ⇒ 1,667A az átfolyó áram

Ez még nem sokat mond, csak sejtésekre adhat okot. Ami segíthet ebben, az az elektromos munka (Watt).

A pillanatnyi teljesítmény: P=U*I

Ezt a két törvényt a matematika szabályai szerint egymásba is rendezhetjük, amivel sok hasznos dolgot kiszámíthatunk.

Mivel I=U/R és U=I*R, Ezeket behelyettesíthetjük a teljesítmény egyenletébe.

Tehát: P=U²/R és P=I²xR

Ebből kikalkulálhatjuk, hogy az 1.5Ω kazánunk esetében 10,666W munkát végzünk a tekerésünkön. És a 2.4Ω kazánnál? 4V-on hagyva a készüléket ez már csak 6.666W lesz.

Nem mondanak semmit a számok? Segítek! Nem ugyanazt az élményt fogod tapasztalni, mivel az egyik kazánon körülbelül a másik kazánnál 30%-al kevesebb munkát végez az átfolyó áram. Hogyan fogod ezt érezni? Ha neked a 2.4Ω ellenállású kazán komfortos, az 1.5Ω ellenállású kazán ugyanazon a feszültségen “hajtva” kellemetlen, kaparós érzést fog produkálni, TH-sabbnak érzed, sőt, lehet, hogy meg is égeted a tekerésed!

Ezért van értelme a VariVolt készüléknek. Amikor kicseréled a porlasztód, és feltekered az alacsonyabb ellenállásút, nincs más dolgod, mint a feszültséget is átállítani. Jelen példánál maradva kb 3.2V lesz az az érték 1.5Ω kazánnal, ami ugyanazt az áramerősséget fogja eredményezni a tekeréseden.

Nehézkes mi? Sokaknak az volt. Vagy megjegyeztek pár számot az emberek, vagy nem. Vagy elfelejtettek állítani, vagy nem. Ha elfelejtettek, az első slukk emlékeztette őket.

És ekkor született meg a VariWatt készülékcsalád

Mert hisz mi az amire törekedtünk? Állandó teljesítményen gőzölögni. Emlékszel még az egy bekezdéssel feljebb látható képletekre? Ez volt az, amivel felokosították a VW modokat, és így kivették a kezéből az embernek a számolgatás okozta tévedés lehetőségét, illetve elérték a tökéletes vape-elési élményt: mindegy volt a kazánod ellenállása. Ha kitapasztaltad, hogy neked a 8W a kellemes beállítás, ahol az ízek, a gőz és a TH harmóniában voltak, egyszer beállítottad, és többet nem nagyon kellett vele foglalkoznod. Kazáncsere? Semmi baj! A készülék kiszámolta (és ha esetleg ingadozott az ellenállás pár tizedet, azt is korrigálta), és utánállította a feszültséget. Ezeknél a készülékeknél csak azt kellett belőnünk, hány Watt fűtőteljesítményt kedvelünk, a kazán cseréjekor megváltozott ellenállásra a mod automatikusan reagált és Ohm törvénye alapján a kazánhoz igazította a feszültséget. Az első ilyen készülék az akkoriban a még szárnyait bontogató Evolv műhelyéből került ki és a Darwin nevet kapta a keresztségben. Kezdetben Kínában ezt olcsó PWM (Pulse Width Modulation) elektronikával utánozták, ahol valójában nem a feszültséget állította a készülék, hanem a konstans feszültséget “megszaggatta” mondjuk 33Hz-el. Minél több volt a megszakítás, annál alacsonyabb volt végül a teljesítmény a kazán oldalán.

PWM szabályzás
PWM szabályzás

Ahogyan a fenti gif is jól mutatja, a Vmax érték nem változik, mégis a Vavg 1.9V és 3V között mozog, a Vrms pedig 3.09V és 3.8V között. Mindennek a titka a kitöltés.

ZMAX-2Nem volt ez sem rossz, bár voltak, akik a jellegzetes “kobrázást” (“csörgést”) nem szerették. Megvolt a varázsa neki. 🙂 Tipikusan ilyen készülék volt a Smoktech ZMax, ahol az elfuserált kínai matekot Bleki rázta helyre a fejükben, és a második szériájuk már azt is tartalmazta. Ha valaki az első szériával találkozott, nem volt azzal sem semmi baj, csak tudni kellett, hogy a kijelző nem valós értéket mutat. 🙂

Hamar felismerték a kínai gyártók a potenciált, a Smoktech után megjelent a Kangside is az első Vamo-val. Hamarosan az oroszok is felzárkóztak a Svoemesto Semovar-ral, az Alexandr Innanov (alias Nivel) tervezte elektronika segítségével.

A fejlődés utolsó, jelenlegi foka (legalábbis a cikk írásakor) a hőmérséklet-korlátozás, ezzel egy későbbi írásban foglalkozunk, arról is órákat lehetne mesélni! A modok világa roppant változatos, a mostanában divatos készülékek zöme ebbe a kategóriába sorolható. Az utóbbi időben kissé ugyan elszaladt a ló a gyártókkal, tucatjával jelennek meg 100-150-200W-os készülékek is, ami első hallásra nem hangzik épeszű teljesítménynek (főleg ha belegondolunk, ez az energia mennyire sok), de egy későbbi fejezetben még visszatérünk erre is.

patreon_below_ad

Szerző: Charlie

Aktív vaper, a MOD-ok, tankkazánok és hatalmas gőzök szerelmese. Aktívan készíti 2 másik harcostársával a Párásító podcast című rádiónovellát. Szabadidejében (amiből nem sok van) erős autókat bámul, videókat vág, és végeláthatatlan kütyübuzériáját próbálja kielégíteni.

Ez is érdekelhet

Mi az a mod készülék?

Az elektromos cigaretta gyerekkorában, avagy jó 5-6 évvel ezelőtt szinte általános volt a cigaretta formára …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?