BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Britanniában félmillióval nőtt a gőzlérek száma

Az Action on Smoke and Health (a hazai Dohányzás Fókuszpont brit megfelelője) adatai szerint jelenleg 2.6 millió brit dohányos váltott e-cigarettára, azaz a tavalyi 2.1 milliós gőzlér-létszám 500 000 fővel gyarapodott.

A munkacsoport szerint a számok világosan tükrözik, hogy az e-cigaretta segít a dohányosoknak felváltani a káros szenvedélyüket egy kevésbé károssal, ugyanakkor azt is mutatja, hogy az e-cigarettába vetett általános bizalom csökkent. A tavaly megkérdezett dohányosok 15%-a gondolta, hogy az e-cigaretta legalább olyan káros, mint a hagyományos, idén ez a szám 22%.

Az ASH jelentése szerint a londoni King’s College kutatói azt is kimutatták, hogy az ex-dohányosok körében az e-cigaretta használat a 2014-es 4.5%-ról 6.7%-ra nőtt 2015-re, míg a kettős felhasználók aránya stagnál, 17.6%.

Azon felhasználók aránya, akik sosem dohányoztak ám mégis e-cigarettát használnak még most is igen alacsony: mindössze a lakosság 0.2%-a sorolható ebbe a halmazba az elmúlt három év adatai alapján.

Az e-cigarettára váltás oka a felhasználók 48%-a esetében a dohányzásról történő teljes áttérés és leszokás, 38%-uk számára inkább a visszaesés elleni mankó.

Az ASH szerint a preferált készüléktípusok terén is tapasztalható változás. Míg tavaly a formájában és méretében cigarettára emlékeztető, eldobható avagy cserélhető patronos készülékeket használt a brit gőzlérek 55%-a, az idei számok szerint 66% már a tankrendszerű, újratölthető, nagyobb méretű eszközöket részesíti előnyben.

A King’s College kutatói szerint ez jó előjel, hiszen a múlt hónapban megjelentetett saját vizsgálataik is azt mutatják, hogy az újratölthető, nagyobb készülékek komolyabb hatásfokkal tartják távol felhasználóikat a klasszikus égetett dohánytermékektől.

A közelmúltban publikált, amerikai forrású tanulmányok szerint egyes ízesítő anyagok komoly mennyiségben tartalmazhatnak potenciálisan káros összetevőket, illetve egy egereken végzett kísérlet szerint az e-cigaretta párája károsíthatja a tüdőt és az immunrendszert.

DeborahAsDeborah Arnott, az ASH vezetője szerint „az elektromos cigarettát használók száma, akik ennek köszönhetően képesek távol maradni az égetett dohánytól, folyamatosan nő – jelezve, hogy mekkora potenciállal bír ez a termék. Ugyanakkor sajnos kétségbeejtő, hogy milyen sokan gondolják helytelenül azt, hogy az elektromos készülékek használata ugyanannyira, vagy még inkább káros, mint a dohányzás. A hibás feltételezések és alaptalan félelmek könnyen elrettenthetik a dohányosokat attól, hogy egy ilyen készülékkel próbáljon meg megszabadulni a káros szenvedélyétől, ehelyett a dohányost a füstölgés folytatására, saját és környezete egészségének kockáztatására ösztökéli.”

LeonieBrose-Cropped-258x215Dr. Leonie Brose, a King’s College előadója, a Pszichológiai, Pszichiátriai és Neurológiai tanszék munkatársa úgy gondolja, hogy „kiemelt fontosságú lenne, hogy az e-cigaretta relatív biztonságosságát hangsúlyozzuk  a dohányosok felé. A bizonyítottan ártalmas dohányzás már szinte nem is kap elegendő figyelmet, szemben a jóval kisebb kockázattal járó, kevésbé ártalmas e-cigarettával. Tartozunk annyival a dohányosoknak, hogy hiteles információkkal látjuk el őket.”

 

Forrás:

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/half-million-smokers-switched-e-cigarettes-5739208

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?