BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Két kutatás eredménye: majdnem minden e-cigaretta használó ex-dohányos

Thomas Frieden, CDC
Thomas Frieden, CDC

Amerikai hatóságok, akik folyamatosan aggódnak ez elektromos cigaretta népszerűsödése miatt (különösen a tizenévesek tekintetében) szeretik figyelmen kívül hagyni a fontos különbséget a rendszeres használat és a kipróbálás között. A bostoni egyetem orvosi karának professzora, Michael Siegel rámutatott arra is, hogy az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala (CDC) által végzett és finanszírozott kutatásokban meg sem vizsgálták az alanyok felhasználói szokásait, a használat rendszerességét. A kérdőíven annyi szerepel csupán: “egyszer vagy többször az elmúlt egy hónapban”.
Két, a közelmúltban megjelent tanulmányban azonban komoly hangsúlyt fektettek erre a lényeges tényezőre és egybecsengő eredményt kaptak, miszerint nagyon kevés nemdohányzó használ elektromos cigarettát rendszeresen.

M_siegelAz egyik ilyen tanulmányt Siegel meg is említi a blogjában: a brit Rákkutató Központ vizsgálatát, ahol a fiatalkorúak dohányzási szokásait elemezték. Az 1200 megkérdezett 11 és 16 év közötti brit tizenéves közül 12% állította, hogy próbálta az elektromos cigarettát, de mindössze 2 százalék használja többször, mint havi 1-2 alkalom, ugyanakkor csupán 1% számol be arról, hogy hetente többször is használja. Ezen felül a tanulmány szerint “csak azok esetében számolhatunk be rendszeres használatról, akik eleve égetett dohányterméket is fogyasztanak”, ami végképp hiteltelenné teszi a CDC igazgatója, Tom Frieden aggodalmát, aki szerint az e-cigaretta vonzereje a fiatalkorú nemdohányzókat a dohányzás útjára csalogatja.

linda_bauld

 

Az egyik brit kutató, a Stirlingi Egyetem professzora, Linda Bauld szerint ezeknek az eredményeknek a fontossága nem elhanyagolandó, ezt hangsúlyozza abban a cikkében is, ami a Nicotine and Tobacco Research c. folyóiratban fog hamarosan megjelenni.

 

Elterjedt nézet, hogy az elektromos cigaretták népszerűsödése egy olyan felnőtt generációt fog eredményezni, akik sosem dohányoztak, mégis nikotinfüggők lesznek. Ez a félelem azon a feltételezésen alapul, hogy a fiatalkorúak számára vonzó e-cigaretta nemdohányzó tizenévesek kezébe kerülhet, akik alkalomszerűen elkezdik használni, majd ennek folyományaként rendszeressé válhat a használat.
A kutatásaink – összhangban az Egyesült Királyság területén végzett több hasonló vizsgálattal – azt mutatják, hogy ilyen nem történik. A fiatalkorúak kísérleteznek az elektromos készülékekkel, adott esetben olyannal is, ami nikotint is tartalmaz. Ennek ellenére az adataink szerint jelenleg az a helyzet, hogy a kipróbálás nem vezet rendszeres használathoz.

Egy másik tanulmány is megjelent a múlt héten a Tobacco Control folyóiratban, mely szerint ez a jelenség felnőttek körében sem mutatható ki. A 2014-ben, Minnesota államban végzett felmérésben 9300 felnőtt korú alanyt vizsgáltak, akik közül 99% bizonyult ex-dohányosnak, 18%-uk pedig csak kipróbálta az e-cigarettát és ezen személyek többsége az elmúlt 30 napban nem is vette elő újra. Azon nemdohányzók 90%-a, akik a megkérdezésük előtti hónapban próbálták ki az e-cigarettát igen alacsony használati gyakoriságról, havi 5 vagy kevesebb alkalomról számoltak be.

A felmérésben arra is rákérdeztek, mi motiválta az alanyokat az elektromos cigaretta kipróbálására. A lehetséges válaszok ezek voltak:
– a hagyományos dohánytermékekről történő leszokás érdekében
– a hagyományos dohánytermék fogyasztását csökkentendő
– mert kevésbé káros, mint a hagyományos dohány
– mert olyan helyeken is használható, ahol dohányozni tilos
– kíváncsiság az e-cigaretta iránt
– mert mentolos ízű is kapható
– mert a mentolon kívül más ízekben is kapható
Az első négy válaszlehetőséget a kutatást szervezők “célorientált” válaszként értelmezik és nem meglepő módon a használat gyakorisága ezen motivációk esetében volt rendszeresnek nevezhető.

Az elektromos cigaretta használat gyakoriságának pontos megállapításához nem elegendő annyit kérdezni, ‘használta-e egyáltalán az elmúlt 30 napban’, mert ezzel nem lehet megkülönböztetni a nem rendszeres használókat, összemossuk őket a még kevésbé érintett alkalomszerű felhasználókkal. A használat gyakoriságát meghatározó viselkedésmintákon felül a motiváció is fontos: a nem rendszeres felhasználók többsége a kíváncsiságot hozta fel, mint motivációt és sokkal kisebb arányban jelöltek meg célorientált okokat, ellentétben a rendszeresen vagy napi szinten használó alanyokkal. Az eredményeink arra utalnak, hogy a nem rendszeres felhasználók csak időszakosan kísérleteznek, próbálgatják az e-cigarettát és igen valószínűtlen, hogy ez rendszeres használattá fajul. Ha pedig így van, akkor kizárólag az elmúlt harminc napra vonatkozó bármilyen használatra alapuló felmérések erősen túlbecsülik a rendszeresen e-cigarettázók számát. Ezt a következtetést az is alátámasztja, hogy az e-cigarettát valaha is használó alanyok túlnyomó többsége nem használt elektromos cigarettát az elmúlt 30 nap során.

Smoking-and-Vaping-by-TeenagersEzek az eredmények, valamint az a tény, hogy az elektromos cigaretta népszerűsödésével párhuzamosan a dohányzó tizenévesek száma folyamatosan csökken, megerősítik bennünk azt a benyomást, hogy a dohányzásellenes aktivisták és a közegészségügyi hivatalok az utolsó szalmaszálakba kapaszkodva és erőlködve próbálnak gátat vetni az e-cigaretta elé, ki tudja, milyen hátsó szándéktól vezérelve. Ahelyett, hogy olyan alaptalan félelmeket terjesztenek, miszerint a gőzölés nikotinfüggőséget okoz és dohányzáshoz vezet, jobb lenne ha azt vizsgálnák, milyen szerepe lehet az e-cigarettának az ártalomcsökkentésben és életek megmentésében, mint a hagyományos dohányzás kevésbé káros alternatívája.

Forrás:
https://reason.com/blog/2015/06/23/two-surveys-find-that-almost-all-regular

http://reason.com/archives/2015/04/27/e-cigarettes-are-not-tobacco-products#.nvmv5k:fcwT

patreon_below_ad

Ez is érdekelhet

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike került 2017. február 6-án reggel …

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?