BREAKING NEWS

Felújítható kazánok dióhéjban

A tankos kazánok másik nagy csoportja a Taifun kazánok elvén működik, azaz maga a vivőközeg állja útját a kazántér és a tartály határán a folyadék átáramlásának. Hasonló elrendezést kell elképzelni, mint a cserélhető fűtőszálas integrált patronok esetén: a porlasztókamra alul helyezkedik el, a kamra falán pedig lyukak, vájatok találhatók, melyeken át kivezethetjük a kanócot a tanktérbe, avagy a lyuk elé tömjük azt (ez leginkább vattával működik), ami egyféle gátat képez, hiszen miután telítődött a folyadékkal, nem fog átereszteni többet.

A tartályban tárolt folyadék mindig és közvetlenül érintkezik a vivőközeggel, szívás hatására a kanóc szálai között elindul befelé, a fűtőszál irányába a folyadék, hogy pótolja az elpárolgó liquidet.
Ezeknél a kazánoknál is fontos a levegőszabályozás és a kanóc tömörségének az összehangolása. Mivel itt is légmentesen zárt a tank és a slukk erőssége határozza meg a nyomáskülönbséget (aminek a hatására elindul a folyadékáramlás), szűkebbre zárt levegőzésnél tömörebb, levegős beállításnál pedig valamivel lazább vattázást/kanócozást igényel.
Efféle porlasztók például a Fogger V1-V3, Smok RSBT, Taifun GT, Taifun GT II, Rose V2 és ha más elrendezésben is készül, de ide sorolandó a Taifun GS kazán is.

Az utolsó nagy csoport a genesis kazánok családja. A vape-elés hőskorában ez volt az egyik első kísérleti kazán, amit hosszú távú, szinte gondozásmentes használat reményében álltak neki a kollégák otthon összebarkácsolni.
A hagyományos lágy vivőközegekkel szemben nagyon finom szövésű fémszövetet használunk, amit csőformájúra sodrunk össze, sokrétegű acélszövet ‘szívószálat’ készítve. Ezt a fémszövet csövet lógatjuk bele fentről egy tartályba, amiből a folyadékot a cső fogja a teteje felé továbbítani. Ennek a csőnek a tetejére helyezzük el a tekercsünket, amit a fémszövet köré kell tekerni.

A konstrukció előnye egyben a hátránya is: mivel a folyadékáramlás iránya gyakorlatilag a cső irányával egyezik, csak egy adott szögben tartással igazán folyamatos a liquid adagolása. A másik dolog a fémszövet vezető mivoltából adódik, a köré tekert huzal könnyen zárlatba kerülhet akár a fém kazántesttel, akár a menetek egymással. Előbbit elkerülendő mostanában terjed az acélsodrony használata ilyen tankokban, az ugyanis sokkal jobb kapillaritást mutat,  fémszövetet pedig csak a huzal helye köré tekerünk. Az utóbbi ‘zárlatkérdés’ pedig hevítéses oxidálással, illetve szakaszos izzítgatással oldható meg.

Ahogy a fentiekből is látható, elég sok hibalehetőség akad egy ilyen kazán elkészítésekor. Nem a legegyszerűbb játékszer és csak nagyon türelmes embereknek ajánlott. Az első 8-10 építés ugyanis igen könnyen torkollik folyamatos anyázásba. 🙂
A vaperek igen kis százaléka használ manapság genesis kazánokat, de főképp azok kedvelik, akiknek nem probléma akár egy órát szöszmötölni egy tökéletes fűtőszál elkészítésével. Azoknak való, akik a karcos, harsány ízeket kedvelik, de nem feltétlenül követelmény a sok levegő és a nagy, testes gőzpamacs.
Akad azonban előnye is. Mivel a felhasznált anyagok nem éghetőek és masszívak, egy tekerés akár 6-8 hónapig is használható, illetve igen könnyű tisztítani: szárazra szívott vagy oldalára borított tankkal (úgy, hogy a fémkukac ne lógjon a levesbe) kell izzítani, amíg le nem ég minden koksz, esetleg kihűlést követően kefével leszedni a maradékot és mehet tovább a gőzölés újult erővel. A hátrányok kiküszöbölésére tettek páran néhány érdekes kísérletet, alternatív kanócokkal, de láttunk már felső tankos, alsó fűtőszálas genesist is.

Ahogy a fentiekben olvashattuk, van miből válogatni. Szerény véleményem szerint első felújítható kazánnak olyat válasszunk, amit várhatóan nagy biztonsággal magunk is el tudunk készíteni komolyabb idegeskedés és fejvakarás nélkül. A döntés meghozatalához segítséget nyújtanak a hazai videós kollégák anyagai, amiken látható a tekerés elkészítése, tanácsokat kapunk, mit hogy és hogy ne. Azt válasszuk, ami nekünk leginkább kézre esik és ha lehet, keressünk valakit, akihez lehet fordulni, ha elakadunk.

Pár jó tanács első építéshez

  • ne akarjunk egyből tökéleteset tekerni, nem szépségversenyre lesz, a fontos az, hogy működjön
  • próbáljunk meg 1 ohm felett maradni, amíg nincs elég gyakorlatunk a modokkal és RBA-kkal
  • legyen huzalunk és kanócunk gazdagon, ne attól menjen el a kedvünk, hogy van mit de nincs mivel
  • próbáljunk ki egy egyszerű és jól bevált módszert kezdésnek és utána finomítsunk, fejlesszük tovább
  • egy fűtőszálas építésekkel kezdjünk, a dual coillal majd akkor játsszunk, ha a single már csuklóból megy
Az első és legfontosabb szabály azonban az, hogy mindig legyen a kezünk ügyében egy másik, jól működő porlasztó, mert nincs annál frusztrálóbb, amikor az egy szem kazánunk megtekerésével szenvedve nem tudunk egy kellemes slukkot szívni valamiből – ez persze fokozza az idegességünket és még többet fogunk hibázni!
patreon_below_ad

Szerző: blackiex

Az atya, az Erő sötét oldalának őrzője. Mellékállásban megélhetési gőzler, modder, wanker és provokátor. Saját létfenntartó áramkörein és a Halálcsillagot barkácsolva kitanulta az elektronikát és igyekszik minden padawant jól kitanítani.

Ez is érdekelhet

Mod akkumulátorok

Ahogy Matyi már mesélte korábban, a lítium-ion akkumulátorra esett a választás, amikor az e-cigaretta ötlete …

4 hozzászólás

  1. Ez az írás olyan jó, mint a videók szoktak lenni! Köszönjük. 🙂

  2. Nagyon hasznos…….megszokott minőségben ☺

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?