BREAKING NEWS
A podcast mindenki számára elérhető, de ehhez szükség van minél több olvasónk támogatására. Legyél te is rendszeres támogatónk ide kattintva!


Tekerjünk üvegszálra. Melyik a jobb?

E-cigink egyik legfontosabb összetevője a vivőközeg. Ez felelős azért, hogy megfelelő mennyiségben és megfelelő sebességgel szállítsa e-liquidünket a tekerésünkhöz. Nem mindegy mennyi, milyen szorosan, és hogyan helyezzük el.

Alapok

Többféle üvegszálat különböztethetünk meg. Sodrott, körszövött a legelterjedtebbek. Azt, hogy ezek közül ki melyiket preferálja jobban, egyéni ízlés kérdése.

Az üvegszál átmérő kiválasztásánál hajlamosak vagyunk egyszerűen váltani az átmérőket:

A Taifun GT kazánomban 3*2mm üvegszálat használok. Az ugyanannyi, mintha kicserélném 6*1mm üvegszálra.

Nem, nem ugyanannyi! Hogy miért? Mert nem hasábtestekről beszélünk, így kicsit változik a képlet. Ennek elmagyarázásához egy kis gif-et hívok segítségül.

kor_keresztmetszet
körcikk terület = r²*π

 

A fenti példánál maradva:

3*2mm üvegszál esetén

3*(1²*π)=9,42mm² a körcikkek területe összesen

2*3mm üvegszál esetén

2*(1,5²*π)=7,068mm² a körcikkek területe összesen

Láthatjuk tehát, hogy a több, de kisebb keresztmetszetű üvegszállal nagyobb a terület, ergo a folyadékból is többet tudunk a kapillárisokon szállítani.

Sikerült tehát tisztáznunk, hogy miért nem ugyanannyi 3*2mm, mint 2*3mm. Eddig jól állunk! Jöjjön most, hogy miért jó/rossz az üvegszál.

Aki nem pár hónapja kezdte az ecigizést, nagyon szereti ezt a vivőközeget. Könnyű vele dolgozni, jól szállítja a folyadékot, egyszerűen tisztítható, viszont a tekerés elkészítése kíván némi kézügyességet. Sokan mondják, hogy a vatta (később Rayon/Cellucotton, Japán vatta, Fiber Freaks) az ecigizés szent grálja, mert könnyű vele dolgozni, és minden új anyagnál meghallgathatjuk, hogy az mennyivel jobb, mint az összes többi ezelőtt, viszont számos olyan előnyt nem tudnak felsorakoztatni maguk mögött, amit az üvegszál játszi könnyedséggel megtesz.

Mik ezek a tulajdonságok?

 • Körülbelül 1300°C -ig hőállóak, tehát bőven a kanthalunk üzemi tartománya felett.
 • Egzaktul kitapasztalható anyagmennyiség. Ha egyszer rájöttünk, hogy nekünk a kazánunk mondjuk 6*1mm üvegszállal az igazán finom, akkor azt bármikor meg tudjuk újra tekerni közel hasonló minőségűre. Ellenben a vattánál mindig lesz egy kis eltérés a tömörség miatt…
 • Könnyű tisztítás. Nincs szükség 2-3 naponta cserére. Csapvíz ( vagy forró vízben áztatás ), kimossuk, ráizzítunk, és ezzel egyszerre pucoljuk meg a tekerést, és az üvegszálat. Remek!

Tény, hogy kézben megtekerni mondjuk 6-8-10 üvegszálat segédtűvel bonyolultabb, mint egy microcoilt elkészíteni. Aki nem szereti, és azt mondja, hogy az üvegszál nem jó, az azért mondja, mert nem sikerült normális tekerést készítenie. Itt is bele lehet esni azokba a hibákba, mint bármely más anyagnál. Túl szorosra, vagy túl lazára sikerül a tekerés. Előbbinél nem lesz jó a léellátásunk, hisz elszorítjuk, ezáltal gátoljuk, hogy a tekerés alá gyorsan eljusson a liquid, utóbbinál pedig nem lesz megfelelő a tekerésünk hűtése, ezáltal túlságosan felizzik a kanthal, tökéletlen lesz a párolgás, TH-s lesz nagyon…

Mielőtt azt gondolnánk, hogy az üvegszál kiment a divatból, el kell, hogy keserítsünk mindenkit: nem, NEM ment ki a divatból, csak sokan problémásabbnak tartják elkészíteni a tekerést. Mindamellett a mai napig rengeteg integrált kazán ilyen tekeréssel készül gyárilag. Az, hogy hosszú, vagy rövid üvegszálat látunk a palást mögött, majdhogynem mindegy. Az egyik tábor szerint a hosszút nem kell annyiszor döntögetni, a másik tábor pedig azt mondja, hogy a rövid is ugyanolyan jól használható, és nem marad annyi felesleges liquid tisztításkor a pufferban. Felesleges előnyt-hátrányt keresni, ízlés dolga.

Ezeket az integrált kazánokat is fel lehet természetesen újítani, de figyelembe véve a ráfordított időt/energiát, érdemesebbnek látom a kész kazán cseréjét.

Mindamellett nem csak integrált kazánokban találkozhatunk velük, hanem saját RBA, RTA kazánunkat is fel tudjuk újítani vele, legyen szó akár egy Taifun GT-ről, Kayfunról, dripperről, vagy épp genesis rendszerű kazánról. Nagy előnye egyébként a vattával szemben, hogy hőtűrésük miatt megbocsájtóbb, mint a vatta, és egy esetlegesen megpörkölt üvegszálat még helyre tudunk hozni egy alapos tisztítással.

Apropó tisztítás! Ez is előnyös a rayon és egyéb vattákkal ellentétben. Tovább bírják két tisztítás között, és a tisztítás nem kell, hogy feltétlenül az üvegszál cseréjét jelentse. Jómagam is használtam olyan tekerést, amiket hónapokig használtam, csak tisztítottam. Semmi üvegszálcsere, csak a karbantartás. Persze ehhez hasznos, ha tudjuk, hogy mikor van itt az ideje. Találós kérdés: a lenti képen melyik tekerést lenne szükséges tisztítani? 🙂

uvegszal11

Honnan veszem észre, hogy elkokszolódott a tekerésem? Nem látok a kazántérbe…

Nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. A rárakódott koksz nem más, mint a liquidben található adalékanyagok, színezékek. Ezek szigetelőként viselkednek, hővezetésük is botrányos. Ergo, hogy az üvegszálban lévő liquidet a megfelelő hőmérsékletre hevítve gőzt képezzen, több idő/több energia szükségeltetik. Jobbik esetben. Ezt abból fogjuk észrevenni, hogy hamarabb merül le az akkumulátorunk. A másik, amiből látatlanban is megállapíthatjuk, a gőz mennyisége, és az íze. Látványosan tud csökkenni a gőzmennyiség (épp az előbb említett leromlott hővezetés miatt), és nem a jól megszokott fincsi ízünket fogjuk érezni, hanem kapunk mellé egy karamelles mellékízt. Ha ezeket tapasztaljuk, tisztítás!

Hogyan tisztítsuk, és mivel? Mire lesz szükség?

 • forró víz
 • citrompótló tabletta, vagy kristályos citromsav por
 • alkohol
 • opcionálisan szúróláng

Legfontosabb, hogy első körben az üvegszálban lévő “fáradt liquidet” távolítsuk el! A fenti képen jól látszik, mennyire el van a felső üvegszál színeződve. Az mind-mind nem oda való, besűrűsödött liquid, és koksz egyvelege sajnos, ami eltömíti az apró kapillárisokat, ezáltal rontja a folyadékszállítást. Dobjuk bele tehát egy kis csésze alkoholba vagy citrompótlós (citromsavas) forróvízbe! Ne legyünk türelmetlenek, idő kell neki (kb. 20-30 perc). Ha nem vagyunk időmilliomosok, jöhet a b.) terv: folyóvíz alatt csapassuk ki a tekerést. Ugye nem kell mondanom, forró víz alatt. Látványos lesz, pillanatok alatt kivilágosodik az üvegszálunk. 😉 Ha ezzel kész vagyunk, papírtörlővel törölgessük meg az üvegszálat, rengeteg vizet szívott magába a folyamat alatt, mely a liquid szállítást gátolná, ha nem törölnénk ki belőle! Ezután jöhet az utolsó fázis, izzítás. Vattásoknak kicsit félelmetes lehet, hogy szárazon izzítson, de az üvegszál ilyenkor egyenesen ordít ezért a fázisért! Rövid izzításokkal egy mecha modon, vagy a megfelelő VV/VW eszközön a tekerésünkre rakódott kokszrétegtől fogjuk most megszabadítani. Ehhez rövid de gyors hőingadozásra lesz szükség, hogy a tekerés és a rárakódott kokszréteg eltérő hőtágulása révén “ledobja” magáról a dzsuvát az izzó kanthal.

Valahogy így:

izzitas

Az izzítások közben fújhatjuk a tekerést, ekkor látni fogjuk ahogy pattognak le a kokszdarabok. Pár másodpercre elengedjük, hajuk kicsit lehűlni, majd ismét kezdjük az első ponttal. Izzítás, fújás, hűtés. Ez a hőingadozás elég is lesz neki, hogy megszabaduljunk a piszoktól.

PRO TIPP: azok, akik rendelkeznek a megfelelő rutinnal, a mecha modjukon is elvégezhetnek egy gyorsfelújítást, de ezt kezdők számára semmiképp nem javasoljuk a víz és akkumulátor közelsége miatt! Gyors egymásutánban tartsuk a már kimosott tekerést a csap alá (vagy merítsük pohárba), majd onnan kivéve izzítsunk. Izzítást befejezve még az izzó tekerést lógassuk vissza a vízbe, ezáltal gyorsan lehűtjük. Addig ismételgessük ezt, míg le nem jön az összes kosz.

Blackie készített anno ezekről videót, hasznosnak tartom ezeket is megtekinteni. A kazán jelen esetben irreleváns, a lényeget kell, hogy megértsük!

https://www.youtube.com/watch?v=RCUSo8vOu_s

https://www.youtube.com/watch?v=Gdj8Ygzn5Zs

Zárszóként elmondhatjuk tehát, hogy az üvegszál egy nagyon jól használható, tartós megoldás, amelynél szintén igaz az örök érvényű e-cigis mondás:

Ha van egy jó tekerésem, akkor ahhoz felesleges hozzányúlni, elég időnként kimosni.

 

Aki Blackie szemszögéből szeretne megismerkedni az üvegszálas tekeréssel, itt megteheti.

Jómagam nagyon szeretem az üvegszálat, hisz a sokféle méret és sodrat/fonat típusa elősegíti, hogy mindenki megtalálhassa a saját számára ideális kazán konfigurációt, és azt hosszútávon használhassa. Ízvadászok előnyben!

patreon_below_ad

Szerző: Charlie

Aktív vaper, a MOD-ok, tankkazánok és hatalmas gőzök szerelmese. Aktívan készíti 2 másik harcostársával a Párásító podcast című rádiónovellát. Szabadidejében (amiből nem sok van) erős autókat bámul, videókat vág, és végeláthatatlan kütyübuzériáját próbálja kielégíteni.

Ez is érdekelhet

Mod akkumulátorok

Ahogy Matyi már mesélte korábban, a lítium-ion akkumulátorra esett a választás, amikor az e-cigaretta ötlete …

6 hozzászólás

 1. Hello!

  Microcoil esetén ti mivel/hogy szoktátok a tekerésen áthúzni utólag?

  • Kerd kolcson anyukad/feleseged/baratnod varrokeszletebol a cerna behuzot. Vagy egy darab vekony kanthal is megteszi. 😉

  • Én meg azt mondom, hogy a végét vágd egy kicsit hegyesre, nedvesítsd be (mondjuk egy icipici liquiddel), morzsolgasd meg, hogy összeálljon és át tudod forgatva fűzni rajta 🙂 Mint amikor cérnát fűzöl a tűbe.

   • Ez működHETne, mondjuk 1 db szálnál. Illetve ott sem nagyon, mivel ha megnedvesíted, az üvegszál megduzzad (a vattával ellentétben).
    Kérdés: hogyan húzol be 8-10*1mm üvegszálat? Nem Sci-Fi, én ilyen tekerést használok. 😉
    Még esetleg az alufóliába/meshbe tekerés működik, de több szálnál az is bajos…

   • De gondolom te nem microcoilba húzod bele… Hanem segédtűvel rátekerd oszt jónapot. Vagy nem? 🙂
    1db 2mm-es microcoilba 1db 2mm-es üvegszálat így lehet legegyszerűbben ahogy írtam 🙂 Nem nyakig levesezni hogy szanaszét duzzadjon. De lehet nyálzani is, kinek gusztusa.. 😛 Csak hogy ne álljanak a szálak szanaszét. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nem találtál választ? Tedd fel a kérdésed!

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?